NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Veiligheidsregio's morgen bijeen over lockdown • Kamer: uitbreiding economisch steunpakket

Liveblog gesloten
 • Veiligheidsregio's overleggen morgen over regionale lockdown

  De veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid (met onder meer Dordrecht) en Twente voeren morgen ingelast overleg over een regionale lockdown. Dat meldt het ANP. Het kabinet overweegt voor regio's waar veel coronabesmettingen zijn een avondklok in te stellen en andere lokale maatregelen te nemen, zoals het beperken van de detailhandel en het sluiten van middelbare scholen. Premier Rutte noemde de drie regio's die morgen overleg voeren.

  "Dit stond niet op de routekaart die eerder werd aangekondigd", zegt een woordvoerder van de regio Zuid-Holland-Zuid tegen het ANP. "Dit is ook voor ons nieuws. Het wordt wel spannend, want we zijn wel één van de regio's met de hoogste besmettingen, dus die moeten wel echt omlaag." De woordvoerder zegt tegen het persbureau niet van concrete plannen te weten om met nieuwe regionale maatregelen te komen, "maar dat kan morgen na overleg weer anders zijn".

  In de talkshow Op1 zei Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care voorstander te zijn van aanvullende maatregelen in regio's met een hoog aantal besmettingen.

  Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemde het "ontzettend verdedigbaar" om in regio's als Rotterdam-Rijnmond of Zuid-Holland-Zuid aanvullende maatregelen in te voeren, zoals een avondklok. "De besmettingen zijn daar zes keer zo hoog als in Groningen", zei Kuipers. "Dat roept allerlei herinneringen op aan tijden waar we niet aan herinnerd willen worden. Als er een andere maatregel is om het in een regio het sneller naar beneden te duwen is dat heel aantrekkelijk, maar je moet wel naar iets zoeken. Het is ook niet heel goed verdedigbaar om te zeggen: we doen niets aanvullends, terwijl het in andere regio's zoveel lager is."

 • Kamer wil uitbreiding steunpakket

  De extra coronamaatregelen van vanavond zijn voor de Tweede Kamer aanleiding het kabinet te vragen om een uitbreiding van het economische steunpakket. Daar was vanavond een Kamerdebat over.

  De aanvullende maatregelen treffen onder meer musea, theaters, seksclubs, casino's, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken. Ook de reisbranche wacht opnieuw een zware klap nu het kabinet tot in januari niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland ontraadt. De horeca werd al hard getroffen en dat gaat ook nog even duren.

  De ministers Wiebes van Economische Zaken en Koolmees van Sociale Zaken wilden de Tweede Kamer vanavond geen concrete toezeggingen doen. Wel zei Wiebes dat het kabinet al sinds vorige week kijkt of het steunpakket nog wel voldoet. Als dat niet het geval is, en de coronamaatregelen leiden tot nog meer economische schade, dan wordt het steunpakket uitgebreid. Ook de geleidelijke versobering van het derde steunpakket wordt opnieuw door de ministers beoordeeld.

 • Italië werkt aan nieuwe maatregelen

  Italië heeft vandaag 353 coronadoden gemeld, het hoogste aantal sinds 6 mei. Deze week loopt het aantal doden in het land flink op. Maandag werden er nog 233 sterfgevallen gemeld. Premier Conte werkt nu aan nieuwe maatregelen om het aantal besmettingen en doden in te dammen. Ruim een kwart van de IC-bedden is nu bezet.

  Volgens persbureau Reuters wordt er een landelijke avondklok van 22.00 uur tot 05.00 afgekondigd, en gaan musea dicht. Voor de maatregelen zou een decreet op tafel liggen. Verwacht wordt dat dit plan woensdag zal worden goedgekeurd. De maatregelen duren vervolgens tot 3 december. In die periode gelden reisbeperkingen naar de zwaarst getroffen gebieden. De meeste bars, restaurants en winkels blijven dicht.

 • Maatregelen gaan morgenavond in

  De extra maatregelen die vanavond afgekondigd zijn gelden voor twee weken. Ze zijn geldig van morgenavond 22.00 uur tot en met 18 november. Het kabinet heeft een motto voor deze periode bedacht: "blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen". Reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk.

  Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel, staat bij de maatregelen op Rijksoverheid.nl.

 • 'Deze golf meer mensen opgenomen dan in voorjaar'

  Premier Rutte en minister De Jonge wezen erop dat er in deze tweede golf waarschijnlijk 25 procent meer mensen in het ziekenhuis zullen worden opgenomen dan in het voorjaar. De piek zal lager zijn, maar wel langer duren, zo is de verwachting.

  Daarom gaan alle publiek toegankelijke gebouwen, zoals bibliotheken, theaters, musea, zwembaden en pretparken twee weken dicht. De maximale groepsgrootte op straat gaat van vier naar twee en ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat omlaag, naar respectievelijk 20 en 30.

 • 'Het beschermen van onze kwetsbaren staat onverminderd onder druk'

  In dertien van de 25 veiligheidsregio's stijgen de besmettingscijfers, aldus minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Daarom moet er extra ingegrepen worden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het beschermen van onze kwetsbaren staat onverminderd onder druk'
 • 'In goede sfeer vergaderd'

  Het kabinet heeft in goede sfeer vergaderd, zei premier Rutte op de vraag of het wel eens 'knettert' in het kabinet. De vergadering van vandaag over de extra maatregelen duurde drie uur. "Langer dan ooit", zei hij. Rutte zegt dat hij er blij om is dat tijdens die vergaderingen alle kanten worden belicht en alles tegen elkaar wordt afgewogen. Hij vindt het logisch dat die gesprekken spannend zijn, omdat iedereen die meepraat over de besluiten erg betrokken is.

 • 'Over twee weken meer bekend over Kerst en vuurwerk'

  "We hebben te snel afgeschaald deze zomer. Daarom kon het virus weer oplaaien", zegt Rutte. "We komen over twee weken bij u terug wat gaan we doen met de Kerst, wat gaan we doen met vuurwerk."

  Volgens De Jonge is de komende week belangrijk. Dan is te zien de daling van het aantal besmettingen die nu gaande is doorzet. Voor de regio's Rotterdam, Dordrecht en Twente is het belangrijk dat daar ook een daling te zien is. Anders zijn er regionaal maatregelen mogelijk.

  Rutte is niet voor nog steviger maatregelen. "Een volledige lockdown klinkt heel stoer, maar dat betekent enorm veel voor de economie en voor mensen. Dat voor heel Nederland doen is nu niet nodig."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Over twee weken meer bekend over kerst'
 • Mogelijk regionale maatregelen

  Rotterdam, Dordrecht en Twente zijn regio's die het heel slecht doen. Daar dreigen dus stevige maatregelen, zoals een avondklok. Als de cijfers daar niet omlaag gaan dan kan het zijn dat er een paar regio's meer maatregelen krijgen, en dat wordt dan een soort feitelijke lockdown, zegt Rutte.

 • De Jonge: 'Het gaat niet goed in de ziekenhuizen'

  "Er liggen vandaag ruim 2600 covid-patiënten en daarvan 600 op de IC's. Elke dag komen er meer patiënten binnen dan er naar huis mogen", zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. "De ziekenhuiszorg en de verpleeghuiszorg staan onder hoogspanning, zegt hij. "Dit raakt ouderen en zwakkeren ongenadig hard."

  De belasting van de mensen die daar werken is enorm. "We mogen ze dankbaar zijn dat we ook nu weer op ze mogen rekenen." De extra maatregelen die vandaag zijn genomen neemt het kabinet uit solidariteit met hen en de patiënten, zegt De Jonge. Mogelijk is er dan half december meer mogelijk dan nu.

 • Mogelijk avondklok en sluiting middelbare scholen in regio's met veel besmettingen

  In regio's waar veel coronabesmettingen zijn, overweegt het kabinet een avondklok in te stellen, zodat mensen na een bepaald tijdstip niet meer de straat op mogen. Premier Rutte zei op de persconferentie dat hij die mogelijkheid openhoudt, als de cijfers in die regio's niet snel genoeg dalen.

  Het kabinet denkt ook aan het verder beperken van vrijheden in die regio's, zoals het sluiten van winkels en zelfs scholen.

 • 'In de ziekenhuizen stijgen de cijfers en is het pompen of verzuipen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'In de ziekenhuizen stijgen de cijfers en is het pompen of verzuipen'
 • Regionale avondklok is een mogelijkheid

  Het kabinet houdt de mogelijkheid van een regionale avondklok open. En ook de scholen dicht doen, behoort nog tot de mogelijkheden voor de toekomst. Het kabinet blijft continu beoordelen of de gedeeltelijke lockdown afgeschaald kan worden, maar hij duurt zeker tot midden december.

  Rutte: "Blijf thuis en ga niet op reis. Vraag je steeds af 'moet ik echt de deur uit of kan het ook anders?', en ga niet voor de lol winkelen." Deze oproep geldt tot half januari.

  De publieke gebouwen en 'doorstroomlocaties' gaan twee weken dicht. Musea en dierentuinen worden gesloten, maar ook buurthuizen, zegt Rutte. Groepslessen in de sportschool worden ook opgeschort.

  Na de afkondiging van de nieuwe verscherpte maatregelen doet een oproep aan iedereen om een beetje op elkaar te letten, "want aandacht voor elkaar kan een hoop betekenen".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Mogelijk avondklok in regio's waar besmettingscijfers langere tijd hoog zijn'
 • Rutte: 'Gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed'

  Premier Rutte legt uit waarom het kabinet toch kiest voor extra maatregelen: "Ik weet niet hoe het u vergaat maar mijn bloeddruk is elke dag licht stijgend als de cijfers binnenkomen. Als we daar nuchter naar kijken is het beeld het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg. In ziekenhuizen en verpleeghuizen nemen de patiënten toe en op sommige plekken is het pompen of verzuipen. Daarom is er aanleiding voor extra maatregelen."

 • Live de coronapersconferentie kijken?

  Dat kan bij de NOS via de volgende kanalen: