liveblog
NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsregio's morgen bijeen over lockdown • Kamer: uitbreiding economisch steunpakket

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Hier staan alle maatregelen die voor komende twee weken gelden.
  • Als de besmettingscijfers niet omlaag gaan volgt er regionaal mogelijk een avondklok.
  • RIVM: 7776 nieuwe besmettingen, 529 minder dan gisteren.
liveblog gesloten

Veiligheidsregio's overleggen morgen over regionale lockdown

De veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid (met onder meer Dordrecht) en Twente voeren morgen ingelast overleg over een regionale lockdown. Dat meldt het ANP. Het kabinet overweegt voor regio's waar veel coronabesmettingen zijn een avondklok in te stellen en andere lokale maatregelen te nemen, zoals het beperken van de detailhandel en het sluiten van middelbare scholen. Premier Rutte noemde de drie regio's die morgen overleg voeren.

"Dit stond niet op de routekaart die eerder werd aangekondigd", zegt een woordvoerder van de regio Zuid-Holland-Zuid tegen het ANP. "Dit is ook voor ons nieuws. Het wordt wel spannend, want we zijn wel één van de regio's met de hoogste besmettingen, dus die moeten wel echt omlaag." De woordvoerder zegt tegen het persbureau niet van concrete plannen te weten om met nieuwe regionale maatregelen te komen, "maar dat kan morgen na overleg weer anders zijn".

In de talkshow Op1 zei Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care voorstander te zijn van aanvullende maatregelen in regio's met een hoog aantal besmettingen.

Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemde het "ontzettend verdedigbaar" om in regio's als Rotterdam-Rijnmond of Zuid-Holland-Zuid aanvullende maatregelen in te voeren, zoals een avondklok. "De besmettingen zijn daar zes keer zo hoog als in Groningen", zei Kuipers. "Dat roept allerlei herinneringen op aan tijden waar we niet aan herinnerd willen worden. Als er een andere maatregel is om het in een regio het sneller naar beneden te duwen is dat heel aantrekkelijk, maar je moet wel naar iets zoeken. Het is ook niet heel goed verdedigbaar om te zeggen: we doen niets aanvullends, terwijl het in andere regio's zoveel lager is."

Kamer wil uitbreiding steunpakket

De extra coronamaatregelen van vanavond zijn voor de Tweede Kamer aanleiding het kabinet te vragen om een uitbreiding van het economische steunpakket. Daar was vanavond een Kamerdebat over.

De aanvullende maatregelen treffen onder meer musea, theaters, seksclubs, casino's, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken. Ook de reisbranche wacht opnieuw een zware klap nu het kabinet tot in januari niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland ontraadt. De horeca werd al hard getroffen en dat gaat ook nog even duren.

De ministers Wiebes van Economische Zaken en Koolmees van Sociale Zaken wilden de Tweede Kamer vanavond geen concrete toezeggingen doen. Wel zei Wiebes dat het kabinet al sinds vorige week kijkt of het steunpakket nog wel voldoet. Als dat niet het geval is, en de coronamaatregelen leiden tot nog meer economische schade, dan wordt het steunpakket uitgebreid. Ook de geleidelijke versobering van het derde steunpakket wordt opnieuw door de ministers beoordeeld.

Italië werkt aan nieuwe maatregelen

Italië heeft vandaag 353 coronadoden gemeld, het hoogste aantal sinds 6 mei. Deze week loopt het aantal doden in het land flink op. Maandag werden er nog 233 sterfgevallen gemeld. Premier Conte werkt nu aan nieuwe maatregelen om het aantal besmettingen en doden in te dammen. Ruim een kwart van de IC-bedden is nu bezet.

Volgens persbureau Reuters wordt er een landelijke avondklok van 22.00 uur tot 05.00 afgekondigd, en gaan musea dicht. Voor de maatregelen zou een decreet op tafel liggen. Verwacht wordt dat dit plan woensdag zal worden goedgekeurd. De maatregelen duren vervolgens tot 3 december. In die periode gelden reisbeperkingen naar de zwaarst getroffen gebieden. De meeste bars, restaurants en winkels blijven dicht.

Maatregelen gaan morgenavond in

De extra maatregelen die vanavond afgekondigd zijn gelden voor twee weken. Ze zijn geldig van morgenavond 22.00 uur tot en met 18 november. Het kabinet heeft een motto voor deze periode bedacht: "blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen". Reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk.

Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel, staat bij de maatregelen op Rijksoverheid.nl.

'Deze golf meer mensen opgenomen dan in voorjaar'

Premier Rutte en minister De Jonge wezen erop dat er in deze tweede golf waarschijnlijk 25 procent meer mensen in het ziekenhuis zullen worden opgenomen dan in het voorjaar. De piek zal lager zijn, maar wel langer duren, zo is de verwachting.

Daarom gaan alle publiek toegankelijke gebouwen, zoals bibliotheken, theaters, musea, zwembaden en pretparken twee weken dicht. De maximale groepsgrootte op straat gaat van vier naar twee en ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat omlaag, naar respectievelijk 20 en 30.

'Het beschermen van onze kwetsbaren staat onverminderd onder druk'

In dertien van de 25 veiligheidsregio's stijgen de besmettingscijfers, aldus minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Daarom moet er extra ingegrepen worden.

'Het beschermen van onze kwetsbaren staat onverminderd onder druk'

'In goede sfeer vergaderd'

Het kabinet heeft in goede sfeer vergaderd, zei premier Rutte op de vraag of het wel eens 'knettert' in het kabinet. De vergadering van vandaag over de extra maatregelen duurde drie uur. "Langer dan ooit", zei hij. Rutte zegt dat hij er blij om is dat tijdens die vergaderingen alle kanten worden belicht en alles tegen elkaar wordt afgewogen. Hij vindt het logisch dat die gesprekken spannend zijn, omdat iedereen die meepraat over de besluiten erg betrokken is.

'Over twee weken meer bekend over Kerst en vuurwerk'

"We hebben te snel afgeschaald deze zomer. Daarom kon het virus weer oplaaien", zegt Rutte. "We komen over twee weken bij u terug wat gaan we doen met de Kerst, wat gaan we doen met vuurwerk."

Volgens De Jonge is de komende week belangrijk. Dan is te zien de daling van het aantal besmettingen die nu gaande is doorzet. Voor de regio's Rotterdam, Dordrecht en Twente is het belangrijk dat daar ook een daling te zien is. Anders zijn er regionaal maatregelen mogelijk.

Rutte is niet voor nog steviger maatregelen. "Een volledige lockdown klinkt heel stoer, maar dat betekent enorm veel voor de economie en voor mensen. Dat voor heel Nederland doen is nu niet nodig."

De Jonge: 'Over twee weken meer bekend over kerst'

Mogelijk regionale maatregelen

Rotterdam, Dordrecht en Twente zijn regio's die het heel slecht doen. Daar dreigen dus stevige maatregelen, zoals een avondklok. Als de cijfers daar niet omlaag gaan dan kan het zijn dat er een paar regio's meer maatregelen krijgen, en dat wordt dan een soort feitelijke lockdown, zegt Rutte.

De Jonge: 'Het gaat niet goed in de ziekenhuizen'

"Er liggen vandaag ruim 2600 covid-patiënten en daarvan 600 op de IC's. Elke dag komen er meer patiënten binnen dan er naar huis mogen", zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. "De ziekenhuiszorg en de verpleeghuiszorg staan onder hoogspanning, zegt hij. "Dit raakt ouderen en zwakkeren ongenadig hard."

De belasting van de mensen die daar werken is enorm. "We mogen ze dankbaar zijn dat we ook nu weer op ze mogen rekenen." De extra maatregelen die vandaag zijn genomen neemt het kabinet uit solidariteit met hen en de patiënten, zegt De Jonge. Mogelijk is er dan half december meer mogelijk dan nu.

Mogelijk avondklok en sluiting middelbare scholen in regio's met veel besmettingen

In regio's waar veel coronabesmettingen zijn, overweegt het kabinet een avondklok in te stellen, zodat mensen na een bepaald tijdstip niet meer de straat op mogen. Premier Rutte zei op de persconferentie dat hij die mogelijkheid openhoudt, als de cijfers in die regio's niet snel genoeg dalen.

Het kabinet denkt ook aan het verder beperken van vrijheden in die regio's, zoals het sluiten van winkels en zelfs scholen.

'In de ziekenhuizen stijgen de cijfers en is het pompen of verzuipen'

'In de ziekenhuizen stijgen de cijfers en is het pompen of verzuipen'

Regionale avondklok is een mogelijkheid

Het kabinet houdt de mogelijkheid van een regionale avondklok open. En ook de scholen dicht doen, behoort nog tot de mogelijkheden voor de toekomst. Het kabinet blijft continu beoordelen of de gedeeltelijke lockdown afgeschaald kan worden, maar hij duurt zeker tot midden december.

Rutte: "Blijf thuis en ga niet op reis. Vraag je steeds af 'moet ik echt de deur uit of kan het ook anders?', en ga niet voor de lol winkelen." Deze oproep geldt tot half januari.

De publieke gebouwen en 'doorstroomlocaties' gaan twee weken dicht. Musea en dierentuinen worden gesloten, maar ook buurthuizen, zegt Rutte. Groepslessen in de sportschool worden ook opgeschort.

Na de afkondiging van de nieuwe verscherpte maatregelen doet een oproep aan iedereen om een beetje op elkaar te letten, "want aandacht voor elkaar kan een hoop betekenen".

Rutte: 'Mogelijk avondklok in regio's waar besmettingscijfers langere tijd hoog zijn'

Rutte: 'Gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed'

Premier Rutte legt uit waarom het kabinet toch kiest voor extra maatregelen: "Ik weet niet hoe het u vergaat maar mijn bloeddruk is elke dag licht stijgend als de cijfers binnenkomen. Als we daar nuchter naar kijken is het beeld het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg. In ziekenhuizen en verpleeghuizen nemen de patiënten toe en op sommige plekken is het pompen of verzuipen. Daarom is er aanleiding voor extra maatregelen."

Live de coronapersconferentie kijken?

Dat kan bij de NOS via de volgende kanalen:

RIVM: 'Mensen werken minder thuis dan in het voorjaar'

RIVM: 'Mensen werken minder thuis dan in het voorjaar'

Kabinet: niet naar het buitenland, en bibliotheken, musea, theaters twee weken dicht

Het kabinet roept iedereen op om de komende maanden niet naar het buitenland te reizen. Dat wil zeggen niet in de kerstvakantie, maar ook niet in de eerste helft van januari. Bij de eerste coronagolf waren veel besmettingen terug te voeren op wintersportvakanties. Het kabinet wil voorkomen dat dat komende winter opnieuw gebeurt.

Dat bevestigen bronnen aan de NOS. Premier Rutte en minister De Jonge geven om 19.00 uur een persconferentie over de nieuwe maatregelen.

Piloten KLM gaan akkoord met loonmatiging

Ook pilotenvakbond VNV heeft ingestemd met de loonmatiging voor KLM-personeel in de komende vijf jaar. Daardoor wordt een steunpakket van het kabinet niet langer gedwarsboomd.

Minister van Financiën Hoekstra eiste in ruil voor de 3,4 miljard euro aan staatssteun dat de lonen tot 2025 gematigd zullen worden.

RIVM: 'Daling aantal coronabesmettingen gaat niet snel genoeg'

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft de afgelopen dagen dalen, maar die daling gaat het RIVM niet snel genoeg, zegt directeur Aura Timen. Bovendien neemt het aantal besmettingen in sommige regio's juist nog toe.

RIVM: 'Daling aantal coronabesmettingen gaat niet snel genoeg'

Zeven leraren in Utrecht besmet, basisschool sluit deuren

Basisschool De Achtbaan in Leidsche Rijn sluit de deuren. Tot en met volgende week vrijdag krijgen de kinderen thuisonderwijs door een corona-uitbraak in het docententeam. Zeven leraren zijn positief getest, meldt RTV Utrecht.

Directeur Tjeerd de Jong van de scholenkoepel vindt het een nare beslissing. "Toch is het op dit moment verstandig om, in het belang van de gezondheid van alle betrokkenen, deze keuze te maken." Het is volgens een woordvoerder nog onduidelijk hoe de leraren besmet zijn geraakt.

Woensdag raakte de eerste docent besmet. Daarna volgden de anderen in een paar dagen tijd. De komende tijd wordt gebruikt om het gebouw schoon te maken.

'GGD-medewerkers bekeken ongeoorloofd dossier Aboutaleb'

GGD-medewerkers hebben onder meer ongeoorloofd in het dossier van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutelab gekeken. Dat blijkt uit dossiers waar het AD over beschikt. Aboutaleb raakte afgelopen maand besmet met het coronavirus. Volgens de krant zijn onder meer het bsn-nummer, het 06-nummer en thuisadres van de burgemeester ingezien. Bij een BN'er, van wie de naam niet genoemd is, is hetzelfde gebeurd.

Eerder bleek uit onderzoek van Nieuwsuur al dat callcentermedewerkers van de coronatestlijn in het GGD-systeem naar gegevens zoeken. Zij zochten naar testresultaten voor bekenden.

Nu van 37 procent bekend waar besmetting plaatsvond

Het RIVM weet nu van 37 procent van de besmettingen waar deze heeft plaatsgevonden. Een week geleden was dit nog van 25,7 procent bekend.

Het overgrote deel van deze besmettingen (56,5 procent) vindt in de thuissituatie plaats. Daarna volgt bezoek van familie of vrienden (20,6 procent), en dan de besmettingen op het werk (14,5 procent). Dat blijkt uit het wekelijkse epidemiologische rapport dat het RIVM iedere dinsdag vrijgeeft.

Er wordt steeds minder thuisgewerkt

Het aantal reisbewegingen richting werk neemt de laatste weken toe, blijkt uit data van Google. Het techbedrijf registreert verkeersbewegingen en kan daardoor inschatten hoeveel mensen naar werk, winkels en horeca reizen.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal mensen dat naar werk reist bijna op het hoogste niveau sinds de vorige lockdown is, in maart. Dat betekent meer mensen op de werkvloer, na de thuisomgeving de plek waar de meeste mensen besmet raken.

Minister Hoekstra: belangen bij elkaar brengen is niet makkelijk

Vanavond om 19.00 uur is er weer een persconferentie met mogelijk nieuwe maatregelen. Vanmiddag vergaderen de betrokken ministers en staatssecretarissen hier nog over.

Minister Hoekstra van Financiën verliet de bijeenkomst voortijdig, omdat hij naar de Tweede Kamer moet voor het vragenuur. Op eventuele maatregelen wil hij niet vooruitlopen:

'Je moet belangen bij elkaar brengen, maar dat is niet makkelijk'

RIVM: 7776 nieuwe besmettingen, 529 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7776 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 529 minder dan gisteren werden gemeld.

Er zijn 113 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 29 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 62 doden per dag, tegen 47 doden per dag een week eerder.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 595. Ook in Den Haag en Amsterdam werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 366 en 362.

OM: 357 coronamisdrijven behandeld sinds maart

Het Openbaar Ministerie heeft 357 coronamisdrijven behandeld sinds 16 maart. Het gaat bijvoorbeeld om personen die opzettelijk agenten of handhavers hebben bespuugd, waarbij de verdachten zeiden dat ze besmet waren met het virus. Het betreft ook geweldpleging tegen mensen met een publieke taak.

In dezelfde periode zijn 17.480 strafbeschikkingen uitgevaardigd voor het overtreden van regionale noodverordeningen. Daarbij gaat het dus ook om overtredingen van coronaregels.

Sinds 1 juni is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Het OM schrijft dat er inmiddels 3034 strafbeschikkingen voor zijn uitgevaardigd. Dat is een straf die opgelegd kan worden zonder tussenkomst van een rechter.

AFM: coronacrisis heeft langdurig effect

De kans is aanzienlijk dat de coronacrisis voor blijvende economische schade en langdurige effecten op de arbeidsmarkt leidt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) schrijft dat in een vandaag gepubliceerde analyse.

In het rapport merkt de AFM ook op dat de coronacrisis al langer bestaande risico's voor de financiële sector versterkt. Zo lijkt het de terugkeer naar een hogere rente een paar jaar te hebben uitgesteld en de digitalisering te versnellen.

Het gaat volgens de toezichthouder nu nog redelijk met de Nederlandse economie, maar dat wordt gezien als de stilte voor de storm. Dat er nu bijvoorbeeld relatief weinig faillissementen zijn, is vooral te danken aan het steunbeleid van de laatste maanden. Maar er zit volgens de AFM een einde aan wat bijvoorbeeld centrale banken en de overheid kunnen doen.

Reisadvies voor Zweedse steden aangescherpt

Voor de Zweedse steden Stockholm, Göteborg en Uppsala geldt een verscherpt reisadvies. Vanwege het stijgende aantal besmettingen daar is de kleurcode geel aangepast in oranje, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het betekent dat voor de drie steden wordt geadviseerd alleen noodzakelijke reizen te maken. Bij terugkomst uit deze gebieden moeten reizigers in Nederland tien dagen in thuisquarantaine. Voor de rest van Zweden geldt code geel. "U kunt op vakantie naar Zweden, maar blijf waakzaam", schrijft het ministerie.

Waar ging het mis tussen KLM, de vakbonden en Hoekstra?

'Opeens' bleek afgelopen vrijdag dat de afspraken tussen KLM en de bonden over het inleveren van loon toch niet ver genoeg gaan. De voorwaarden over de looptijd van de lening (tot 2025) komen volgens beide partijen als een verrassing. Het ministerie zegt echter dat die voorwaarden wel al op verschillende momenten met KLM zijn besproken.

Wat is er wanneer afgesproken tussen de bonden, KLM en het ministerie? Lees de reconstructie:

Belgisch ziekenhuis sluit deuren voor bezoekers

Ook in het UZ Leuven, het grootste academisch ziekenhuis van België, zijn voorlopig geen bezoekers meer welkom. De maatregel geldt in ieder geval tot en met maandag 16 november.

Eerder werd al in een aantal ziekenhuizen in Antwerpen en Brussel een bezoekverbod ingesteld. Die maatregel wordt genomen omdat er landelijk inmiddels 7000 coronapatiënten zijn opgenomen. Nooit eerder in de pandemie lagen er zo veel covid-19-patiënten in het ziekenhuis.

Er liggen 156 coronapatiënten in het UZ Leuven, van wie 49 op de intensive care. Er zijn een paar uitzonderingen op het bezoekverbod in het ziekenhuis. Ouders mogen hun kinderen bijvoorbeeld bezoeken op de afdelingen pediatrie. Ook kunnen naaste familieleden in bepaalde gevallen patiënten bezoeken die niet lang meer hebben te leven.

Deens parlement geschorst vanwege besmettingen

Het Deense parlement heeft een stemming geschorst, omdat vijf parlementariërs positief zijn getest op covid-19. Reuters meldt dat op basis van Deense media. Nog eens zes ministers zijn in zelfisolatie gegaan, zij wachten op het resultaat van hun test.

Tentamens gestaakt vanwege storing in systeem RUG

Vanwege een storing in de digitale leeromgeving van de Rijksuniversteit Groningen zijn tien tentamens gestaakt. De systemen raakten overbelast. Volgens RTV Noord zijn duizenden studenten gedupeerd door de storing.

Het is niet de eerste keer dat het systeem eruit vliegt. Volgens een woordvoerder van de universiteit is de oorzaak nog niet bekend. "We zijn druk bezig om te kijken wat de achterliggende problemen zijn."

Bahrein gaat experimenteel vaccin gebruiken

De regering van Bahrein geeft groen licht voor het gebruik van een coronavaccin dat nog in de testfase zit. In noodsituaties kunnen verpleegkundigen die een groot risico op besmetting lopen ermee worden ingeënt, schrijft persbureau Reuters op basis van de minister van Volksgezondheid.

Het vaccin waar het over gaat zit in de laatste testfase. Eerder gaven ook de Verenigde Arabische Emiraten goedkeuring voor vaccinatie van zorgpersoneel in noodgevallen. In Rusland zijn inmiddels twee vaccins goedgekeurd voor grootschalig gebruik.

'Kom niet kijken naar berging tram Spijkenisse'

De burgemeester van Nissewaard en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond roepen met klem op niet te komen kijken naar de berging van de "hangende metro op de Walvisstaart".

Het metrostel dat gisteren op een kunstwerk belandde in Spijkenisse wordt vanmiddag weggetakeld. Om te voorkomen dat het druk wordt met toeschouwers, met mogelijke besmettingen tot gevolg, roepen de lokale autoriteiten op de berging te volgen via de livestream van regionale omroep Rijnmond.

Vuelta ook bij vierde testronde coronavrij

Alle renners in de Ronde van Spanje zijn negatief getest op covid-19. Dat is de uitkomst van de vierde testronde, waarbij in totaal 681 renners en organisatieleden van de Vuelta op het virus zijn gecontroleerd. Ook bij eerdere tests bleken alle deelnemers coronavrij.

Nog twee ziekenhuizen stellen operaties uit

Het ANP meldt dat ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp operaties uitstellen. Dat is volgens de ziekenhuizen nodig om de toestroom van coronapatiënten aan te kunnen.

Het Harderwijkse ziekenhuis annuleert geplande operaties of verzet ze naar de vestiging in Lelystad. "Dit is nu onvermijdelijk om de urgente zorg, zoals spoedzorg en oncologie, te kunnen laten doorgaan", zegt het bestuur.

Ook in Leiderdorp worden de niet-acute operaties uitgesteld. Eerder vandaag werd duidelijk dat het Rijnstate ziekenhuis in Zevenaar voor twee weken alle operatiekamers sluit.

Voor het eerst 7000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen

Voor het eerst in de coronapandemie liggen er meer dan 7000 coronapatiënten in het ziekenhuis in België. De VRT meldt dat er ook nooit eerder zo veel mensen met covid-19 op de intensive care lagen, namelijk 1302.

Gemiddeld worden dagelijks ruim 15.000 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is bijna 30 procent van gemiddelde aantal testen per dag. De VRT schrijft dat de stijging van het aantal geregistreerde besmettingen iets minder snel gaat dan de afgelopen twee weken.

Opnieuw avondklok in Parijs

De Franse regering stelt opnieuw een avondklok in voor Parijs. Na 21.00 uur mag niemand meer zonder geldige reden de straat op. Wanneer de maatregel ingaat en voor hoelang, wordt later bekendgemaakt.

De avondklok wordt mogelijk uitgebreid naar de hele regio rond de hoofdstad. Elke 30 seconden wordt een Parijzenaar geïnfecteerd met het coronavirus, zei minister van Volksgezondheid Véran. Hij voegde daar aan toe dat elke 15 minuten een coronapatiënt wordt opgenomen in het ziekenhuis.

In Frankrijk werden gisteren 52.518 nieuwe besmettingen gemeld, opnieuw een recordaantal. Het dodental steeg met 416 tot 37.435.

Ziekenhuis in Zevenaar sluit per direct operatiekamers

Het Rijnstate ziekenhuis in Zevenaar sluit voor twee weken alle operatiekamers. Door uitstel van de operaties kan het personeel bijspringen in Rijnstate Arnhem, waar de toestroom van coronpatiënten groot is.

De sluiting van de operatiekamers gaat vandaag in. Het ziekenhuis schrijft dat het besluit noodzakelijk is om de zorg voor coronapatiënten te kunnen waarborgen. Ook speelt het hoge ziekteverzuim een rol bij het besluit.

WHO: 5368 mogelijke besmettingen in Noord-Korea

Voor het eerst in de pandemie heeft de Wereldgezondheidsorganisatie coronastatistieken gepubliceerd over Noord-Korea. Het gaat om 5368 "verdachte gevallen". Acht mensen zijn buitenlanders, de rest zijn Noord-Koreanen.

Het communistische land is een van de weinige landen (zo niet het enige) zonder geregistreerde besmettingen. Uit gepubliceerde WHO-data valt op te maken dat zeker 10.000 mensen in het land getest zijn op covid-19. Eind oktober was nog niemand positief getest. Ook staat er dat zeker 32.000 mensen in quarantaine hebben gezeten.

Het nieuws werd voor het eerst gemeld door website NK News. Journalisten van deze site kwamen erachter dat de WHO sinds oktober wekelijks cijfers heeft gepubliceerd over de situatie in Noord-Korea.

Bijna 10 procent meer omzet voor detailhandel

De detailhandel heeft het derde kwartaal van dit jaar 9,2 procent meer omzet gehad dan in dezelfde periode in 2019. Dat is volgens het CBS de grootste toename sinds 2005, toen deze data voor het eerst werden gepubliceerd.

Het aantal verkopen via internet is met 40 procent gestegen. De stijging is daarmee iets lager dan in het tweede kwartaal, toen de groei 55 procent was. De enorme toenames zijn het gevolg van de coronacrisis, waardoor mensen vooral online aankopen doen.

Supermarkten behaalden het afgelopen kwartaal 6 procent meer omzet. Speciaalzaken zoals slagerijen, kaaswinkels, slijterijen en groentewinkels deden nog betere zaken met 9,2 procent groei.

Weer recordaantal besmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 15.352 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er ruim 3000 meer dan de dag ervoor. Vorige week waren er meerdere dagen besmettingsrecords gemeld.

Volgens het Robert Koch Instituut (RKI) staat het totale aantal coronabesmettingen nu op 560.379. Het dodental is met 131 gestegen naar 10.661.

In Duitsland geldt sinds maandag een gedeeltelijke lockdown. Zo zijn alle horecazaken dicht, net als kapperszaken, schoonheidssalons, sportscholen en culturele instellingen.

Hulporganisatie waarschuwt voor forse toename uitbuiting van kinderen

Kwetsbare kinderen worden volgens Terre des Hommes extra hard getroffen door de coronacrisis. De organisatie roept de Europese Unie op in actie te komen en is een campagne gestart om aandacht te vragen voor het onderwerp.

De hulporganisatie verwacht dat vooral in armere landen kinderen vaker te maken krijgen met gedwongen huwelijken, kinderarbeid, en seksuele uitbuiting. Vooral omdat kinderen minder vaak naar school gaan en ouders hun baan verliezen als gevolg van lockdowns.

"Het aantal meldingen naar hulplijnen voor huiselijk geweld is fors toegenomen", schrijft de organisatie in een persbericht. "In India groeide het aantal telefoontjes naar kinderhulplijnen met 30 procent, in Bangladesh met 40 procent. Tijdens de eerste coronagolf werd voor 85 miljoen extra kinderen voor fysiek, seksueel of emotioneel geweld gevreesd. Europol en Interpol constateren een stijgende vraag naar afbeeldingen van kindermisbruik."

Opnamestop in vijf ziekenhuizen in de regio Rotterdam

Vijf van de negen ziekenhuizen in de regio Rotterdam hebben gisteravond een opnamestop ingesteld, omdat het niet meer lukte om alle coronapatiënten te helpen. Het gaat om het Maasstad Ziekenhuis, het Franciscus Gasthuis en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en het Albert Schweitzer in Dordrecht.

Van het Ikazia Ziekenhuis is duidelijk dat de opnamestop in ieder geval tot vanmorgen 08.00 uur duurt. Van de rest van de ziekenhuizen is het onduidelijk of de opnamestop de hele nacht heeft geduurd. In het Albert Schweitzer in Dordrecht was het de verwachting dat coronapatiënten de nacht op de spoedeisende hulp moesten doorbrengen, omdat er niet genoeg bedden beschikbaar zijn.

Burgemeesters willen vuurwerkverbod vanwege corona

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen willen een algeheel vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. Ze steunen daarmee de wens van de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en politiebond ACP. "Een verbod kan de druk op ziekenhuizen, zorgpersoneel en hulpverleners wat verlichten", zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad, doelend op de coronacrisis en de extra capaciteit die voor vuurwerkslachtoffers nodig zou zijn. Eerder dit jaar pleitte het Veiligheidsberaad ook al voor een totaalverbod.

GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben een initiatiefvoorstel ingediend over een tijdelijk verbod op de verkoop van bijna alle soorten vuurwerk. De Tweede Kamer debatteert morgen over het voorstel. Het is niet duidelijk of er een politieke meerderheid is voor een algeheel vuurwerkverbod dit jaar.

Bruls: 'Het zou heel erg helpen'

Nieuw Blog

Goedemorgen en welkom in ons nieuwe liveblog. Het blog van maandag 2 november kun je hier teruglezen.