NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Brits dagrecord verpulverd vanwege technische oorzaak • Arts Trump: heb me vergist

Liveblog gesloten
 • Aantal Britse besmettingen bijna verdubbeld, mede door technische oorzaak

  In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen dag 12.872 coronabesmettingen gerapporteerd, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van het vorige dagrecord. De regering wijt dat voor een groot deel aan een technische oorzaak.

  Door de fout, die verder niet wordt toegelicht, is een vertraging opgetreden bij het doorgeven van eerdere besmettingen. Die vertraging wordt nu ingehaald. "Dat betekent dat het totaal dat de komende dagen wordt gerapporteerd extra gevallen zal bevatten uit de periode tussen 24 september en 1 oktober, waardoor het aantal gemelde gevallen toeneemt", stelt de regering.

  Sinds het begin van de uitbraak zijn in het Verenigd Koninkrijk 480.017 coronagevallen vastgesteld. Van ruim 42.000 inwoners staat vast dat ze aan het virus zijn overleden.

  Vorige maand nam het land nieuwe maatregelen om de tweede golf van het coronavirus te stoppen. Net als in Nederland moeten cafés er om 22.00 uur dicht.

 • Trump kreeg nog niet goedgekeurd medicijn tegen corona

  De Amerikaanse president Trump heeft twee medicijnen gekregen tegen covid-19, waarvan er een experimenteel is. Het betreft een middel van de Amerikaanse farmaceut Regeneron. Het is nog niet goedgekeurd voor grootschalig gebruik, maar mag desondanks worden gebruikt, legde Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, uit in het tv-programma Nieuwsuur.

  "Een firma kan bij de registratie-autoriteit aanvragen om het middel buiten studieverband toch toe te dienen aan patiënten", zei hij. Het gaat dan om medicijnen waar de voorlopige resultaten veelbelovend zijn.

  Het middel van Regeneron is een cocktail van antilichamen. Het is onder meer toegediend bij patiënten die nog niet in het ziekenhuis waren opgenomen. Uit studies bleek dat mensen in de pre-ziekenhuisfase minder last van symptomen hadden en minder vaak een dokter hoefden op te zoeken.

  Het andere middel dat Trump krijgt, remdesivir, is wel goedgekeurd voor grootschalig gebruik. Trump krijgt het sinds vrijdagvond toegediend. "Het is een middel dat de virusvermenigvuldiging remt", zei De Boer.

 • Dit zijn Trumps presidentiële ziekenhuiskamers

  Donald Trump is opgenomen in het Walter Reed Ziekenhuis in Washington D.C.. De met het coronavirus besmette president heeft daar zes kamers tot zijn beschikking, schrijven Amerikaanse media. Een keuken, kroonluchters, in deze foto's op Twitter is een impressie te zien van de presidentiële kamers:

 • Dreigtelefoontjes en intimidatie: verzet tegen coronaregels wordt grimmiger

  De weerstand tegen de coronamaatregelen neemt onder een deel van de bevolking toe, zo blijkt uit verschillende incidenten afgelopen weken. Vaak blijft het bij mondelinge of online dreigementen, soms komt het tot fysieke dreiging.

  Zo maakten leden van een coronaprotestgroep, die zich 'Demonstratie van het Volk' noemt, maakten afgelopen week in Eindhoven foto's van mensen in een teststraat van de GGD. Uit oproepen van deze activisten zou blijken dat ze ervan overtuigd zijn dat het RIVM acteurs inhuurt om naar de teststraat te gaan.

  Andere voorbeelden lees je in dit artikel:

 • Arts Trump: had me vergist in datum

  De dokter van president Trump komt terug van iets wat hij heeft gezegd in zijn verklaring over de gezondheid van de president vanmiddag. In eerste instantie zei Conley dat "72 uur geleden de diagnose werd gesteld", oftewel woensdag. Daardoor leek het alsof de president naar campagnebijeenkomsten is gegaan terwijl hij wist van zijn besmetting.

  Maar een paar uur na de persconferentie stelde de arts dat hij zich had vergist. "Ik gebruikte per abuis '72 uur' in plaats van 'dag drie'", staat in een verklaring van de arts die via het Witte Huis naar buiten is gebracht. Daarin meldt hij ook dat Trump op donderdagavond 1 oktober voor het eerst positief getest is, en dus niet woensdag.

 • Kreeg besmette Trump zuurstof toegediend?

  Vanmiddag schetsten Trumps artsen een relatief rooskleurig beeld van zijn toestand. Zijn situatie verbetert, hij heeft geen koorts meer en krijgt geen zuurstof toegediend.

  Maar de persconferentie roept ook vragen op. Zo suggereerden zijn artsen dat de besmetting van de president al langer bekend was dan gedacht, en sloten ze niet uit dat de president zuurstof toegediend heeft gekregen.

  Amerikaanse media melden op basis van eigen bronnen dat de toestand van de president wel degelijk zorgelijk was en dat de komende 48 uur beslissend zijn. In dit artikel vind je het antwoord op vijf vragen:

 • Geen publiek bij sportend kind toegestaan, of toch wel?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Hier houden we echt heel netjes afstand'
 • Trump bedankt artsen via Twitter

  De met covid-19 besmette Donald Trump bedankt de artsen en verplegend personeel in het ziekenhuis waar hij is opgenomen. "Dankzij hun hulp voel ik me goed", twitter de Amerikaanse president.

  Het is een van de weinige tweets die de president heeft verstuurd de afgelopen dagen.

 • Kerk snapt ophef over dienst met 600 mensen niet

  Op sociale media hebben mensen kritiek op een kerk in Staphorst waar zondag drie diensten zijn met elk 600 man, inclusief zingen en zonder mondkapjesplicht. De scriba van de Hersteld Hervormde Kerk in de Overijsselse plaats zegt dat juist aan alle coronaregels wordt voldaan en snapt de ophef niet.

  "Het bezoekersaantal lijkt zo veel, omdat we een grote kerk hebben", zegt scriba Albert Bouwman tegen de NOS. Er is volgens hem normaal plaats voor 2300 mensen, maar om voldoende afstand te kunnen houden zijn er al maanden maximaal 600 mensen aanwezig per dienst.

  Aangezien er een gezondheidscheck is bij de deur en deelnemers vooraf reserveren, geldt volgens de overheidsregels daarvoor geen maximumaantal bezoekers. De ventilatie in het gebouw voldoet ruim aan de eisen van de RIVM-richtlijnen, zegt Bouwman.

  Het onbegrip over de kerkdienst richt zich behalve op het aantal deelnemers ook op het zingen. Een aantal mensen snapt niet dat er geen publiek bij sportwedstrijden mag zijn, terwijl er in een kerk wel door honderden mensen mag worden gezongen:

  De Hersteld Hervormde Kerk stelt dat de overheid geen eenduidig advies geeft over zingen in de kerk. Het mag volgens het RIVM, zolang aan de richtlijnen wordt voldaan. "Aangezien de gemeentezang een wezenlijk onderdeel is van de eredienst, hebben kerkenraad en kerkvoogdij dit zorgvuldig afgewogen en besloten om wel te blijven zingen", staat op de website van de Hervormde Kerk in Staphorst.

  Een mondkapje gaat de kerk niet verplichten, omdat volgens het RIVM het dragen van mondkapjes waarschijnlijk maar beperkt helpt om besmetting te voorkomen. De kerk ziet daarom niet de noodzaak om mondmasker te verplichten in de kerk.

 • Ook ex-gouverneur New Jersey besmet

  Opnieuw is in de VS een prominente Republikein besmet geraakt met het coronavirus. Oud-gouverneur van New Jersey Chris Christie is zeker de tiende die in korte tijd meldt dat hij positief is getest op covid-19. Christie had de president bijgestaan in de aanloop naar het debat tegen Joe Biden eerder deze week. Ook was hij aanwezig bij de bijeenkomst in de Rozentuin van het Witte Huis, waar onvoldoende afstand werd gehouden.

 • Dokter: Trump maakt het erg goed

  De Amerikaanse president Trump "maakt het heel goed". Dat heeft zijn arts Sean Conley gezegd in een verklaring. Conley zegt dat hij en zijn team "extreem blij zijn met de vooruitgang" die Trump heeft geboekt. Zijn gezondheidstoestand is volgens hem verbeterd en hij zit niet aan de beademing.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Statement arts over toestand Trump: 'We zijn heel tevreden'
 • Update over gezondheid Trump vertraagd

  Het is nog onduidelijk wanneer de arts van Donald Trump de geplande update geeft over de gezondheid van de president. De dokter zou rond 17.00 uur de pers toespreken, maar om onbekende redenen is dat uitgesteld. Eerder op de dag zei de arts dat de met corona besmette president het goed maakt.

 • RIVM: half miljoen extra griepprikken ingekocht

  Met de start van de herfst is het griepseizoen aangebroken. Dat betekent dat zo'n zes miljoen Nederlanders een uitnodiging voor een griepvaccinatie krijgen. Het RIVM verwacht dat dit jaar door het coronavirus meer mensen de griepprik zullen halen.

  Normaal gesproken reageert ongeveer de helft van de mensen op de uitnodiging voor de prik, maar het RIVM denkt dat dit jaar meer mensen komen vanwege de coronapandemie. Er zijn om die reden ruim een half miljoen vaccinaties meer ingekocht, zegt Rob Riesmeijer van het RIVM. Het gaat in totaal om 3,8 miljoen vaccinaties.

 • Politie Madrid controleert op in- en uitreisverbod

  De politie in Spanje is begonnen met het controleren van het verkeer in Madrid. Sinds gisteravond geldt voor de Spaanse hoofdstad en negen randgemeenten een in- en uitreisverbod. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor inwoners die naar hun werk, school of het ziekenhuis moeten.

  Rop Zoutberg

  De regering hoopt op deze manier de nieuwe besmettingsgolf in de regio Madrid te stoppen. De politie deelt tot maandag nog geen boetes uit voor mensen die de regels overtreden.

  De afsluiting van de tien steden duurt om te beginnen twee weken. Daarna wordt gekeken of de maatregel versoepeld kan worden. Behalve in de deelstaat Madrid is er ook een piek van het aantal besmettingen in de noordelijke deelstaat Navarra.

 • Trump maakt het goed, straks persconferentie van zijn arts

  De Amerikaanse president Trump maakt het volgens zijn dokter goed. Hij hoeft vooralsnog niet aan de beademing en heeft een dosis van virusremmer Remdesivir gekregen.

  De dokter van het Witte Huis komt rond 17.00 uur met een uitgebreide gezondheidsupdate over de met covid-19 besmette president. De persconferentie is te volgen in een livestream op NOS.nl.