liveblog
NOS NieuwsAangepast

Brits dagrecord verpulverd vanwege technische oorzaak • Arts Trump: heb me vergist

liveblog gesloten

Aantal Britse besmettingen bijna verdubbeld, mede door technische oorzaak

In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen dag 12.872 coronabesmettingen gerapporteerd, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van het vorige dagrecord. De regering wijt dat voor een groot deel aan een technische oorzaak.

Door de fout, die verder niet wordt toegelicht, is een vertraging opgetreden bij het doorgeven van eerdere besmettingen. Die vertraging wordt nu ingehaald. "Dat betekent dat het totaal dat de komende dagen wordt gerapporteerd extra gevallen zal bevatten uit de periode tussen 24 september en 1 oktober, waardoor het aantal gemelde gevallen toeneemt", stelt de regering.

Sinds het begin van de uitbraak zijn in het Verenigd Koninkrijk 480.017 coronagevallen vastgesteld. Van ruim 42.000 inwoners staat vast dat ze aan het virus zijn overleden.

Vorige maand nam het land nieuwe maatregelen om de tweede golf van het coronavirus te stoppen. Net als in Nederland moeten cafés er om 22.00 uur dicht.

Trump kreeg nog niet goedgekeurd medicijn tegen corona

De Amerikaanse president Trump heeft twee medicijnen gekregen tegen covid-19, waarvan er een experimenteel is. Het betreft een middel van de Amerikaanse farmaceut Regeneron. Het is nog niet goedgekeurd voor grootschalig gebruik, maar mag desondanks worden gebruikt, legde Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, uit in het tv-programma Nieuwsuur.

"Een firma kan bij de registratie-autoriteit aanvragen om het middel buiten studieverband toch toe te dienen aan patiënten", zei hij. Het gaat dan om medicijnen waar de voorlopige resultaten veelbelovend zijn.

Het middel van Regeneron is een cocktail van antilichamen. Het is onder meer toegediend bij patiënten die nog niet in het ziekenhuis waren opgenomen. Uit studies bleek dat mensen in de pre-ziekenhuisfase minder last van symptomen hadden en minder vaak een dokter hoefden op te zoeken.

Het andere middel dat Trump krijgt, remdesivir, is wel goedgekeurd voor grootschalig gebruik. Trump krijgt het sinds vrijdagvond toegediend. "Het is een middel dat de virusvermenigvuldiging remt", zei De Boer.

Dit zijn Trumps presidentiële ziekenhuiskamers

Donald Trump is opgenomen in het Walter Reed Ziekenhuis in Washington D.C.. De met het coronavirus besmette president heeft daar zes kamers tot zijn beschikking, schrijven Amerikaanse media. Een keuken, kroonluchters, in deze foto's op Twitter is een impressie te zien van de presidentiële kamers:

Dreigtelefoontjes en intimidatie: verzet tegen coronaregels wordt grimmiger

De weerstand tegen de coronamaatregelen neemt onder een deel van de bevolking toe, zo blijkt uit verschillende incidenten afgelopen weken. Vaak blijft het bij mondelinge of online dreigementen, soms komt het tot fysieke dreiging.

Zo maakten leden van een coronaprotestgroep, die zich 'Demonstratie van het Volk' noemt, maakten afgelopen week in Eindhoven foto's van mensen in een teststraat van de GGD. Uit oproepen van deze activisten zou blijken dat ze ervan overtuigd zijn dat het RIVM acteurs inhuurt om naar de teststraat te gaan.

Andere voorbeelden lees je in dit artikel:

Arts Trump: had me vergist in datum

De dokter van president Trump komt terug van iets wat hij heeft gezegd in zijn verklaring over de gezondheid van de president vanmiddag. In eerste instantie zei Conley dat "72 uur geleden de diagnose werd gesteld", oftewel woensdag. Daardoor leek het alsof de president naar campagnebijeenkomsten is gegaan terwijl hij wist van zijn besmetting.

Maar een paar uur na de persconferentie stelde de arts dat hij zich had vergist. "Ik gebruikte per abuis '72 uur' in plaats van 'dag drie'", staat in een verklaring van de arts die via het Witte Huis naar buiten is gebracht. Daarin meldt hij ook dat Trump op donderdagavond 1 oktober voor het eerst positief getest is, en dus niet woensdag.

Kreeg besmette Trump zuurstof toegediend?

Vanmiddag schetsten Trumps artsen een relatief rooskleurig beeld van zijn toestand. Zijn situatie verbetert, hij heeft geen koorts meer en krijgt geen zuurstof toegediend.

Maar de persconferentie roept ook vragen op. Zo suggereerden zijn artsen dat de besmetting van de president al langer bekend was dan gedacht, en sloten ze niet uit dat de president zuurstof toegediend heeft gekregen.

Amerikaanse media melden op basis van eigen bronnen dat de toestand van de president wel degelijk zorgelijk was en dat de komende 48 uur beslissend zijn. In dit artikel vind je het antwoord op vijf vragen:

Geen publiek bij sportend kind toegestaan, of toch wel?

'Hier houden we echt heel netjes afstand'

Trump bedankt artsen via Twitter

De met covid-19 besmette Donald Trump bedankt de artsen en verplegend personeel in het ziekenhuis waar hij is opgenomen. "Dankzij hun hulp voel ik me goed", twitter de Amerikaanse president.

Het is een van de weinige tweets die de president heeft verstuurd de afgelopen dagen.

Kerk snapt ophef over dienst met 600 mensen niet

Op sociale media hebben mensen kritiek op een kerk in Staphorst waar zondag drie diensten zijn met elk 600 man, inclusief zingen en zonder mondkapjesplicht. De scriba van de Hersteld Hervormde Kerk in de Overijsselse plaats zegt dat juist aan alle coronaregels wordt voldaan en snapt de ophef niet.

"Het bezoekersaantal lijkt zo veel, omdat we een grote kerk hebben", zegt scriba Albert Bouwman tegen de NOS. Er is volgens hem normaal plaats voor 2300 mensen, maar om voldoende afstand te kunnen houden zijn er al maanden maximaal 600 mensen aanwezig per dienst.

Aangezien er een gezondheidscheck is bij de deur en deelnemers vooraf reserveren, geldt volgens de overheidsregels daarvoor geen maximumaantal bezoekers. De ventilatie in het gebouw voldoet ruim aan de eisen van de RIVM-richtlijnen, zegt Bouwman.

Het onbegrip over de kerkdienst richt zich behalve op het aantal deelnemers ook op het zingen. Een aantal mensen snapt niet dat er geen publiek bij sportwedstrijden mag zijn, terwijl er in een kerk wel door honderden mensen mag worden gezongen:

De Hersteld Hervormde Kerk stelt dat de overheid geen eenduidig advies geeft over zingen in de kerk. Het mag volgens het RIVM, zolang aan de richtlijnen wordt voldaan. "Aangezien de gemeentezang een wezenlijk onderdeel is van de eredienst, hebben kerkenraad en kerkvoogdij dit zorgvuldig afgewogen en besloten om wel te blijven zingen", staat op de website van de Hervormde Kerk in Staphorst.

Een mondkapje gaat de kerk niet verplichten, omdat volgens het RIVM het dragen van mondkapjes waarschijnlijk maar beperkt helpt om besmetting te voorkomen. De kerk ziet daarom niet de noodzaak om mondmasker te verplichten in de kerk.

Ook ex-gouverneur New Jersey besmet

Opnieuw is in de VS een prominente Republikein besmet geraakt met het coronavirus. Oud-gouverneur van New Jersey Chris Christie is zeker de tiende die in korte tijd meldt dat hij positief is getest op covid-19. Christie had de president bijgestaan in de aanloop naar het debat tegen Joe Biden eerder deze week. Ook was hij aanwezig bij de bijeenkomst in de Rozentuin van het Witte Huis, waar onvoldoende afstand werd gehouden.

Dokter: Trump maakt het erg goed

De Amerikaanse president Trump "maakt het heel goed". Dat heeft zijn arts Sean Conley gezegd in een verklaring. Conley zegt dat hij en zijn team "extreem blij zijn met de vooruitgang" die Trump heeft geboekt. Zijn gezondheidstoestand is volgens hem verbeterd en hij zit niet aan de beademing.

Statement arts over toestand Trump: 'We zijn heel tevreden'

Update over gezondheid Trump vertraagd

Het is nog onduidelijk wanneer de arts van Donald Trump de geplande update geeft over de gezondheid van de president. De dokter zou rond 17.00 uur de pers toespreken, maar om onbekende redenen is dat uitgesteld. Eerder op de dag zei de arts dat de met corona besmette president het goed maakt.

RIVM: half miljoen extra griepprikken ingekocht

Met de start van de herfst is het griepseizoen aangebroken. Dat betekent dat zo'n zes miljoen Nederlanders een uitnodiging voor een griepvaccinatie krijgen. Het RIVM verwacht dat dit jaar door het coronavirus meer mensen de griepprik zullen halen.

Normaal gesproken reageert ongeveer de helft van de mensen op de uitnodiging voor de prik, maar het RIVM denkt dat dit jaar meer mensen komen vanwege de coronapandemie. Er zijn om die reden ruim een half miljoen vaccinaties meer ingekocht, zegt Rob Riesmeijer van het RIVM. Het gaat in totaal om 3,8 miljoen vaccinaties.

Politie Madrid controleert op in- en uitreisverbod

De politie in Spanje is begonnen met het controleren van het verkeer in Madrid. Sinds gisteravond geldt voor de Spaanse hoofdstad en negen randgemeenten een in- en uitreisverbod. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor inwoners die naar hun werk, school of het ziekenhuis moeten.

De regering hoopt op deze manier de nieuwe besmettingsgolf in de regio Madrid te stoppen. De politie deelt tot maandag nog geen boetes uit voor mensen die de regels overtreden.

De afsluiting van de tien steden duurt om te beginnen twee weken. Daarna wordt gekeken of de maatregel versoepeld kan worden. Behalve in de deelstaat Madrid is er ook een piek van het aantal besmettingen in de noordelijke deelstaat Navarra.

Trump maakt het goed, straks persconferentie van zijn arts

De Amerikaanse president Trump maakt het volgens zijn dokter goed. Hij hoeft vooralsnog niet aan de beademing en heeft een dosis van virusremmer Remdesivir gekregen.

De dokter van het Witte Huis komt rond 17.00 uur met een uitgebreide gezondheidsupdate over de met covid-19 besmette president. De persconferentie is te volgen in een livestream op NOS.nl.

Ook senator van Amerikaanse staat Wisconsin besmet

In de VS is de Republikeinse senator Ron Johnson positief getest op covid-19. De senator van de staat Wisconsin is volgens Amerikaanse media het negende prominente partijlid of Witte Huisfunctionaris die besmet is geraakt met het coronavirus.

Johnson maakt het goed en heeft geen last van symptomen, zegt zijn woordvoerder. Het is nog onduidelijk waar hij besmet is geraakt. Hij was in elk geval niet bij de bijeenkomst in de Rozentuin van het Witte Huis, waar Amy Coney Barrett werd voorgedragen als nieuwe rechter bij het Hooggerechtshof.

Johnson is de derde Republikeinse senator met covid-19 in korte tijd.

De twee andere senatoren, Thom Tillis (North Carolina) en Mike Lee (Utah), waren afgelopen zaterdag wel in de Rozentuin van het Witte Huis. Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester lijkt deze bijeenkomst een superspreader event te zijn geweest. In deze foto zie je een aantal prominente aanwezigen, onder wie president Trump, die positief zijn getest:

Forse groei positieve tests in Tilburg, week na voetbalfeest

Het aantal positieve tests in Tilburg steeg de afgelopen dagen opvallend snel. Vandaag werden in Tilburg 81 positieve coronatests gemeld, tegen 64 gisteren en 26 donderdag. Twee weken geleden waren dat er nog 93 in totaal, vorige week 150 en de afgelopen zeven dagen 281.

Onderzoeker Marino van Zelst viel de stijging in Tilburg als eerste op. Hij ziet een mogelijk verband met het het omstreden voetbalfeest van vorige week in de stad:

Op 24 september werd in Tilburg een groot voetbalfeest gehouden in de open lucht, tot woede van velen. Burgemeester Weterings gaf toestemming voor het evenement met honderden voetballiefhebbers. Een relatie met het gestegen aantal positieve tests is vooralsnog niet bewezen.

Gemeten per 10.000 inwoners is het aantal besmettingen in Tilburg dat vandaag is gemeld relatief hoog: 3,7 per 10.000 mensen. Voor heel Nederland zijn dat gemiddeld 2,28 besmettingen per 10.000 inwoners. Het aantal besmettingen in Tilburg is vandaag hoger dan in 313 andere gemeenten in Nederland. In koploper Weesp was het aantal besmettingen per 10.000 inwoners nog twee keer zo hoog.

3972 nieuwe besmettingen, 741 coronapatiënten in ziekenhuis

In het ziekenhuis liggen nu 741 coronapatiënten, van wie 156 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 733 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 8 patiënten. Op de IC lagen gisteren nog 160 patiënten.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3972 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds op 1 juni de testmogelijkheden zijn verruimd. Gisteren meldde het RIVM nog 3829 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3326 positieve tests per dag gemeld, tegen 2385 een week eerder.

Bij het RIVM zijn 21 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 9 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 12 doden per dag, tegen 13 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 367. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 282 en 209.

Besmettingen gestegen bij zelfde testbeleid

Het aantal coronabesmettingen is in ruim twee maanden fors gegroeid. Eind juli, toen hetzelfde testbeleid gold als nu, waren er gemiddeld minder dan 200 positieve tests per dag. In september groeide het aantal positieve tests van zo'n 600 per dag begin september tot meer dan 2000 in de laatste dagen van september.

Afgelopen zeven dagen groeide het aantal positieve tests tot gemiddeld meer dan 3000 per dag. Daarbij moet worden aangetekend dat het soms moeilijk was om een test te krijgen, en een deel van de mensen die zich niet heeft kunnen laten testen ook het coronavirus bij zich zal hebben gehad.

Deel longafdeling Medisch Centrum Leeuwarden in quarantaine: medewerkers besmet

Een deel van de longafdeling van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) moet een of twee weken in quarantaine, omdat er meerdere medewerkers zijn besmet. Omrop Fryslân meldt dat het tot nu toe om vier mensen gaat.

Alle patiënten op de afdeling zijn negatief getest, maar uit voorzorg is verpleegafdeling K van Longgeneeskunde toch in quarantaine geplaatst. Dat betekent ook dat er veel minder bezoek langs mag komen.

Op dit moment wordt er een bron- en contactonderzoek uitgevoerd. "We proberen nu de bron te achterhalen," zegt woordvoerder Frits Mostert van het MCL, "maar daar is op dit moment nog geen uitslag van bekend."

De afdeling gaat weer open als alle medewerkers en patiënten meerdere keren negatief zijn getest.

Eredivisiewedstrijd RKC-PEC Zwolle geschrapt vanwege coronabesmettingen

De eredivisiewedstrijd RKC Waalwijk - PEC Zwolle gaat zaterdagavond niet door. Bij RKC Waalwijk zijn vier coronabesmettingen vastgesteld. Acht spelers zijn inmiddels in quarantaine.

Toch een beetje publiek bij sportwedstrijden vandaag

Door de nieuwe coronamaatregelen mag er de komende weken geen publiek zijn bij sportwedstrijden, zowel bij amateur- als profwedstrijden. Verder blijven de sportkantines gesloten. Alleen voor uitwedstrijden geldt een uitzondering: daar mogen bijvoorbeeld wel ouders blijven kijken die zijn ingeschakeld als chauffeur. Zij worden dan gezien als begeleiders.

Het is belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt, zei Gerard Dielessen in het NOS Radio 1 Journaal. De directeur van sportkoepel NOC*NSF vraagt iedereen die niet op het sportveld hoeft te zijn, weg te blijven. "Hetzelfde geldt voor de kantines", zegt Dielessen. "Daar heb ik ook verhalen van gehoord om ze misschien toch stiekem open te doen. Doe dat nou vooral niet, want we willen de sport gewoon openhouden."

  • ANP
    Een ouder langs het veld bij voetbalvereniging vv Hillegersberg
  • ANP
    Ouders langs het veld bij voetbalvereniging Sparta Rotterdam
  • ANP
    Ouders langs het veld bij voetbalvereniging vv Hillegersberg

Bruiloft beëindigd in Tilburg met 180 gasten

Een bruiloft op een bedrijventerrein in Tilburg is gisteravond vroegtijdig door de politie beëindigd. Omroep Brabant meldt dat er 180 gasten aanwezig waren op het feest. Volgens de coronaregels mogen dat er maar dertig zijn.

De politie had rond 21.30 uur een melding gekregen van overlast.

Er werden geen boetes aan de gasten uitgedeeld en ook zijn er geen contactgegevens genoteerd. "Dat was onbegonnen werk", zei een politiewoordvoerder tegen Omroep Brabant. Het hangt van de gemeente af of er consequenties zullen zijn voor de eigenaar van de feestzaal.

Leidens Ontzet thuis vieren: 'Er wordt hier meer 3 oktober gevierd dan in 2019'

Normaal gesproken is Roelof tijdens Leidens Ontzet de hele dag in de stad te vinden, maar dit jaar viert hij de Leidse feestdag thuis. Omroep West ging bij hem langs.

Hij en zijn gezin zijn helemaal in het rood-wit gekleed, buiten hangen versieringen en de haring en wittebrood staan op tafel. "Er wordt hier meer 3 oktober gevierd dan in 2019, dus wat dat betreft is het geslaagd", zegt hij tegen de regionale omroep.

10 kilo hutspot

"Straks ga ik 10 kilo hutspot maken, dus dat wordt uien en aardappels snijden. Vorige week heb ik al klapstuk gemaakt. Dat is allemaal traditie. Ik heb ook al vijf of zes haringen op, best lekker na wat biertjes gisteravond."

De traditionele feestelijkheden van Leidens Ontzet die wel door kunnen gaan, zoals de dienst in de Pieterskerk, zijn online te volgen. De activiteiten en feesten, die normaal gesproken met Leidens Ontzet door de hele stad zijn, kunnen dit jaar vanwege het coronavirus niet doorgaan. Gisteravond en vandaag is het dan ook rustig in de stad, zegt burgemeester Henri Lenferink tegen Omroep West.

Roelof Soeter en zijn gezin vieren dit jaar Leidens Ontzet thuis

RIVM: 'Tweede golf uit Spanje en Zuid-Frankrijk naar Nederland gekomen'

De NOS sprak Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, bij het RIVM verantwoordelijk voor de rekenmodellen, over de oorzaak van de tweede golf.

De opleving van het aantal besmettingen sinds de zomer noemt het RIVM 'plotseling'. Uit een eerste analyse van clusters met besmettingen, en onderzoek in het Erasmus MC naar het genetische materiaal van het virus, denken ze inmiddels te hebben kunnen achterhalen hoe het heeft kunnen gebeuren.

Volgens Van Dissel is het goed te vergelijken met de eerste golf in maart. Die werd waarschijnlijk veroorzaakt door mensen die uit Noord-Italië en Oostenrijk terugkwamen van skivakantie, en via het carnaval het virus in Nederland verspreidden.

Nu waren het name de jongeren die in Zuid-Frankrijk en Spanje op vakantie zijn geweest die het virus meebrachten, en dat via feesten en studentenhuizen verder verspreidden. Via de jongeren kregen ouderen het ook, die op hun werk anderen weer besmetten. En via familie is het uiteindelijk ook weer in verpleeghuizen terechtgekomen, concludeert het RIVM.

Maasstad Ziekenhuis schaalt reguliere zorg af om dreigend beddentekort

Waar veel ziekenhuizen zich voorbereiden op het opschorten van een deel van de reguliere zorg, ziet het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zich genoodzaakt om die stap nu al te zetten. Door de toestroom van covid-19-patiënten dreigt er een tekort aan bedden met als gevolg dat bepaalde behandelingen moeten worden uitgesteld.

Het gaat bijvoorbeeld om liesbreuk- en heupoperaties. Vanaf maandag zal het ziekenhuis afspraken afzeggen. "We gaan 20 procent van de reguliere zorg afschalen", zegt bestuursvoorzitter Peter Langenbach. "In maart en april moesten we 60 procent afschalen, zover zijn we gelukkig nog niet. Maar het kan zijn dat we later weer op een punt komen waar wel pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt."

Onderzoek: deel genezen coronapatiënten heeft na half jaar nog klachten

Het lijkt erop dat een deel van de patiënten die genezen zijn van corona na zes maanden nog altijd klachten heeft. Het Longfonds en de Universiteit Maastricht onderzochten de antwoorden van ruim 1000 mensen die een online enquête invulden. Zij meldden zichzelf aan om mee te doen aan het onderzoek.

"Meer dan de helft van hen heeft nog zes of meer klachten", zei Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, in het NOS Radio 1 Journaal. "En negen op de tien zijn nog niet klachtenvrij. Dat is best verontrustend. Het is niet zo dat iedereen die corona heeft gehad nou deze klachten heeft. Het gaat om deze groep."

De onderzoekers verspreidden een online enquête via de website van het coronalongplein: een platform voor mensen met longklachten na corona. Ook leden van de Nederlandse en Vlaamse Facebook-groepen Corona ervaringen en langdurige klachten konden de vragenlijst invullen. De Nederlandse groep heeft ruim 15.000 leden.

De eerste resultaten van het onderzoek werden eerder al gepubliceerd in onderzoek tijdschrift ERJ Open Research, maar deze meest recente resultaten nog niet.

Goede begeleiding

Rutgers noemt klachten als vermoeidheid, spierpijn, kortademigheid en hoofdpijn. De meeste deelnemers aan het onderzoek (94 procent) lagen niet in het ziekenhuis: zij hadden milde klachten. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 48 jaar en 86 procent van hen zei een goede gezondheid te hebben voor de coronabesmetting.

"Het moet nog verder onderzocht worden, we zijn er nog lang niet. Ik zou de conclusie trekken dat we vooral niet te lichtzinnig moeten doen over de periode na de acute coronaklachten. Het kan zijn dat je er lang ellende aan overhoudt. Ik denk dat die mensen goed begeleid moeten worden."

Steeds meer vertrouwelingen Trump besmet

Ook Kellyanne Conway, tot voor kort een belangrijke adviseur en vertrouweling van Donald Trump, is besmet met het coronavirus. Dat meldt Conway zelf op Twitter.

Zij was vorige week aanwezig in de tuin van het Witte Huis bij de nominatie van de kandidaat van Trump voor het Hooggerechtshof: Amy Coney Barrett. Twee Republikeinse senatoren die daar ook bij waren, zijn ook besmet met het virus.

Niet lang nadat Conway bekend had gemaakt besmet te zijn, bleek ook de campagnemanager van Trump, Bill Stepien, corona te hebben. Zowel Stepien als Conway was de afgelopen weken vaak in de buurt van Trump.

Trump met campagnemanager Bill Stepien, eind augustus

'Tekort aan coronatests vanaf deze maand achter de rug'

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat het tekort aan coronatests vanaf deze maand verleden tijd is. Dat meldt een woordvoerder van minister De Jonge aan het AD.

Voor bijna 400.000 Nederlanders is er komende week een test beschikbaar, zegt het ministerie tegen de krant. Zo'n 160.000 tests kunnen in het buitenland worden verwerkt. Het AD vroeg cijfers hierover op bij het ministerie. Die laten zien dat het aantal tests dat naar het buitenland gaat verdubbelt in vergelijking met vorige week.

Of het ook daadwerkelijk genoeg zal zijn, kan het ministerie nog niet met zekerheid zeggen. "Tot nu toe bleek de vraag naar tests telkens sneller te groeien dan het RIVM voorspelde, dus dat kan nu weer het geval zijn", zegt het ministerie tegen het dagblad. "Daarnaast zullen de teststraten van de GGD mee moeten in de opschaling. Dat leverde de afgelopen maanden soms ook problemen op."

Honderden stembureaus Nieuw-Zeeland al open

Twee weken voor de parlementsverkiezingen zijn in Nieuw-Zeeland de eerste stembureaus al opengegaan. Het zijn er zo'n 450 verspreid over het land, op 17 oktober zijn dat er vijf keer zo veel.

Net als drie jaar geleden krijgen de Nieuw-Zeelanders de gelegenheid om hun stem eerder uit te brengen. Toen deed bijna de helft dat, de verwachting is dat het aandeel dit keer nog hoger ligt vanwege de coronapandemie.

Witte Huis: Trump uit voorzorg naar ziekenhuis

President Trump is naar het ziekenhuis gebracht vanwege zijn besmetting met covid-19. Volgens het Witte Huis was dat uit voorzorg en zal Trump er een paar dagen verblijven. Hij wordt er behandeld met een virusremmer.

De president liep met een mondkapje op naar de helikopter die hem naar het Walter Reed Military Medical Center bracht en stapte in. Hij beantwoordde geen vragen van journalisten. Wel stak hij twee duimen op.

Welkom in het liveblog

Hartelijk welkom in het nieuwe liveblog van zaterdag 3 oktober, met daarin het laatste coronanieuws. Het liveblog van gisteren teruglezen kan hier.