De arts van Trump, Sean Conley, spreekt de pers toe
NOS NieuwsAangepast

Trump maakt het 'heel goed', zegt arts, maar nog veel onduidelijkheid

De Amerikaanse president Trump "maakt het heel goed". Dat heeft de arts van de president, Sean Conley, gezegd in een verklaring. Conley zegt dat hij en zijn team "extreem blij zijn met de vooruitgang" die Trump heeft geboekt. Zijn gezondheidstoestand is volgens hem verbeterd en hij heeft geen extra zuurstof nodig.

Of de president op enig moment wel zuurstof toegediend heeft gekregen, wilde Conley niet expliciet zeggen. Een bron van AP zegt dat Trump gisteren zuurstof toegediend heeft gekregen in het Witte Huis, voordat hij naar het ziekenhuis werd gebracht.

Volgens zijn medische team vertelde Trump aan hen dat hij het liefst vandaag nog uit het ziekenhuis wilde lopen. De president is inmiddels 24 uur koortsvrij. Hij had wel koorts, zei Conley, maar dat is nu niet meer het geval. Wel is hij vermoeid, hoest hij en heeft hij een verstopte neus. Trump krijgt onder meer een experimentele cocktail aan medicijnen toegediend.

Op Twitter bedankt de president de medewerkers van het militair ziekenhuis waar hij ligt. "Ze zijn geweldig", schrijft hij. "Dankzij hun hulp voel ik mij goed!"

Zorgwekkende waarden

Bronnen van de persbureaus AP en Reuters zeggen echter dat de hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en zuurstofwaarde de afgelopen 24 uur zeer zorgwekkend waren. Die waarden zijn sinds de opname in het ziekenhuis wel verbeterd, zeggen de bronnen, die ook melden dat de komende 48 uur bepalend worden voor de gezondheidstoestand van de president.

De persbureaus leken zich te baseren op chef-staf Mark Meadows van het Witte Huis, die journalisten buiten het ziekenhuis 'off the record' te woord had gestaan. Later zei Meadows tegen persbureau Reuters dat dat het goed gaat met Trump en dat die alweer stukken voor zijn werk wil zien. Artsen zouden heel tevreden zijn over Trumps vitale functies.

'48 uur in plaats van 72 uur'

Trumps arts Conley zei in eerste instantie dat "72 uur geleden de diagnose werd gesteld", oftewel woensdag. Trump is daarna nog naar campagnebijeenkomsten gegaan. Gisterochtend (Nederlandse tijd) werd pas duidelijk dat Trump positief was getest. Een paar uur na de persconferentie stelde Conley dat hij zich had vergist.

"Ik gebruikte per abuis '72 uur' in plaats van 'dag drie'", staat in een memo van de arts aan het Witte Huis. Daarin meldt hij ook dat Trump donderdagavond voor het eerst positief getest is, en dus niet woensdag.

"We zijn heel tevreden", zei de arts van het Witte Huis:

Statement arts over toestand Trump: 'We zijn heel tevreden'

Arts Conley zei verder dat het hart, nieren en de lever van Trump goed functioneren, en dat hij geen problemen heeft met ademen. "Iedere dag bekijken we of het nodig is dat hij hier zit." Conley kon niet zeggen hoelang hij verwacht dat Trump in het ziekenhuis moet blijven. Op een vraag waarom Trump in het ziekenhuis ligt, zei Conley: "Omdat hij de president is."

De 74-jarige Trump werd gisteren "uit voorzorg" overgebracht naar een militair ziekenhuis in Bethesda, bij Washington D.C., nadat de president en zijn vrouw Melania eerder op de dag positief werden getest op het coronavirus. Ook meerdere mensen rond de president zijn positief op het virus getest.

Gisteravond zei de arts van Trump dat hij het "heel goed" deed en geen zuurstof kreeg toegediend.

In verband met de coronabesmettingen van de president zijn al zijn campagnebijeenkomsten voor de presidentsverkiezingen van volgend maand uitgesteld of omgezet naar online evenementen. Trumps Democratische tegenstander Biden is al twee keer negatief getest en ook vicepresident Pence is negatief getest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl