President Trump op weg naar zijn helikopter
NOS NieuwsAangepast

Trump naar ziekenhuis, 'volgens mij gaat het prima met me'

President Trump is naar het ziekenhuis gebracht vanwege zijn besmetting met covid-19. Volgens het Witte Huis was dat uit voorzorg en zal Trump er een paar dagen verblijven. Hij wordt er behandeld met een virusremmer.

De president liep met een mondkapje op naar de helikopter die hem naar het Walter Reed Military Medical Center bracht en stapte in. Hij beantwoordde geen vragen van journalisten. Wel stak hij twee duimen naar hen omhoog.

De reis van Trump werd van begin tot eind gevolgd door camera's:

President Trump onderweg naar het ziekenhuis uit voorzorg

Na de landing, zo'n tien kilometer verderop, stapte hij in een auto die hem naar het ziekenhuis bracht. Hij zal de komende dagen vanuit het militair ziekenhuis werken, zegt een woordvoerder van het Witte Huis.

Behandeling

Eerder op de dag werd bekend dat Trump (74) en zijn vrouw Melania zijn besmet met het coronavirus. Hij heeft een experimentele behandeling met antilichamen gekregen. Volgens zijn arts is hij vermoeid, maar opgewekt. Amerikaanse media melden dat hij koorts heeft en verkouden is.

Direct na zijn opname verscheen op het Twitter-account van Trump een eerder opgenomen videoboodschap waarin hij iedereen bedankt voor de steun. "Ik ga naar het Walter Reed-ziekenhuis. Volgens mij gaat het prima met me, maar we gaan ervoor zorgen dat alles goedkomt." Hij zei ook dat het goed gaat met zijn vrouw.

Trump: 'Ik ga naar het ziekenhuis. Volgens mij gaat het prima met me'

In het ziekenhuis ondergaat de president een behandeling met de virusremmer remdesivir, zegt de arts van het Witte Huis. Volgens hem gaat het "heel goed" met Trump en krijgt hij geen extra zuurstof toegediend.

Verkiezingscampagne

In verband met Trumps besmetting zijn al zijn campagnebijeenkomsten voor de presidentsverkiezingen uitgesteld of omgezet in online evenementen. Het Witte Huis heeft laten weten dat hij gewoon zal meedoen aan de verkiezingen op 3 november.

Trumps Democratische tegenstander Joe Biden zegt dat hij vanwege de besmetting van zijn opponent voorlopig al het negatieve campagnemateriaal over Trump uit de roulatie haalt. Zelf is Biden niet besmet. Hij is sinds het nieuws over Trump twee keer getest en beide tests vielen negatief uit.

Ook Trumps vicepresident en running mate Mike Pence is negatief getest op het virus. Volgens het Witte Huis heeft Trump zijn presidentiële bevoegdheden niet overgedragen aan Pence. In de Amerikaanse grondwet is geregeld dat wanneer de president niet bij machte is de taken uit te voeren, de vicepresident dan het gezag overneemt. Andere hoge Republikeinen zijn inmiddels wel positief getest op het virus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl