NOS NieuwsAangepast

Trump krijgt experimentele behandeling, is vermoeid

President Trump, die eerder vandaag bekendmaakte dat hij besmet is met het coronavirus, heeft een experimentele behandeling met antilichamen gekregen. Witte Huis-arts Sean Conley heeft dat bekendgemaakt. Trump is moe maar opgewekt, schrijft de arts in een verklaring. De president zal "zonder onderbreking" zijn werk voortzetten terwijl hij in quarantaine zit in het Witte Huis.

Verder liet het Witte Huis weten dat Trump gewoon zal meedoen aan de verkiezingen op 3 november. Alle campagnebijeenkomsten in de aanloop naar de verkiezingen worden uitgesteld of omgezet in online evenementen.

Vanmiddag werd bekend dat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden niet is besmet. Hij is twee keer getest in verband met de besmetting van Trump. Op Twitter schreef Biden dat de gebeurtenissen hopelijk dienen als waarschuwing dat het dragen van mondkapjes noodzakelijk is. Biden wenst zijn tegenstander een voorspoedig herstel.

Risicogroep

Trump en zijn vrouw Melania lieten zich testen omdat Hope Hicks, een topadviseur van Trump, besmet is met het virus. Trump is 74 jaar oud en valt daarmee binnen de risicogroep. Hij moet voorlopig in quarantaine. Melania heeft gezegd dat ook zij last heeft van "milde klachten", maar dat ze zich "over het algemeen" goed voelt.

Pence negatief getest

Ook Mike Pence, Trumps vicepresident en running mate in de verkiezingen, is getest. Hij heeft het virus niet, liet zijn woordvoerder weten. Persbureaus melden dat Pence en Trump voorlopig gescheiden moeten werken. Dat geldt ook voor hun staf.

Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner kregen eveneens een negatieve testuitslag. De twee zijn niet alleen familie van de president, maar vervullen ook een belangrijke adviserende rol binnen het Witte Huis. Dinsdag vergezelden ze de president en diens adviseur Hicks naar het debat met Biden.

Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei eerder vandaag dat ze in gedachten bij de president is, maar voegde daaraan toe dat ze hoopt dat de besmetting voor hem een leermoment is. Staatshoofden en regeringsleiders zoals de Russische president Poetin en Britse premier Johnson hebben Trump beterschap gewenst.

In het begin van de coronacrisis bagatelliseerde Trump de gevolgen van het virus nog. Zo weigerde hij aanvankelijk een mondkapje te dragen en zei hij dat de hoge besmettingscijfers het gevolg waren van het grootschalige testen in zijn land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl