NOS Nieuws

Ook een griepprik halen gaat dit jaar iets anders dan anders

In deze coronatijd zou je het bijna vergeten, maar met de start van de herfst is het griepseizoen ook voorzichtig aangebroken. Dat betekent dat zo'n zes miljoen Nederlanders een uitnodiging voor een griepvaccinatie krijgen. Het RIVM verwacht dat dit jaar door het coronavirus meer mensen de griepprik zullen halen. Met de huidige coronamaatregelen is dat een hele organisatie voor de huisartsen die de vaccinaties verzorgen.

Normaal gesproken reageert ongeveer de helft van de mensen op de uitnodiging voor de prik, maar het RIVM denkt dat dit jaar meer mensen komen vanwege de coronapandemie. Er zijn om die reden ruim een half miljoen vaccinaties meer ingekocht, zegt Rob Riesmeijer van het RIVM. Het gaat in totaal om 3,8 miljoen vaccinaties.

"De griepprik is de beste bescherming tegen griep", zegt hij. "In Nederland is er toch een vrij forse groep mensen die tot een risicogroep behoren. Mensen die door onderliggende aandoeningen een hoger risico hebben op een ernstiger beloop van de griep."

Griepspreekuur

In Oldenzaal hebben de huisartsen gezamenlijk extra vaccins ingekocht. In een normaal jaar worden er zo'n 4000 mensen gevaccineerd, dit jaar verwachten ze 5000 mensen. Toch is het volgens huisarts Mariëlle Roek lastig inschatten of er daadwerkelijk meer mensen komen "Er zullen mensen zijn die juist dit jaar de prik zullen halen, maar ook mensen die dat in verband met corona niet durven."

Deze mensen zeggen dit jaar voor het eerst een griepprik te halen vanwege corona:

De griepprik in tijden van corona: 'Dat is nu wel belangrijk'

In de Twentse stad zijn ze er vroeg bij, vandaag zijn ze als een van de eersten al bezig met het vaccineren. Normaal gesproken trekt een team van huisartsen en assistenten daar drie uur voor uit, maar door de coronaregels verwachten ze nu tien uur bezig te zijn. Zo zijn er tijdvakken, wordt er bij de deur gevraagd of mensen gezond zijn en zijn er looproutes. Het dragen van een mondkapje is verplicht.

Het RIVM gaat bij de start van het vaccineren goed monitoren of inderdaad meer mensen zich laten vaccineren. Als dat het geval is kunnen er geen extra vaccins worden besteld. In maart is er al een bestelling bij de farmaceuten geplaatst, bijmaken kan niet zomaar. Mocht er dan toch een tekort ontstaan, dan volgt overleg met het ministerie en wordt gezonde 60-plussers gevraagd om de prik niet te halen.

Of dat allemaal nodig is, is maar de vraag. Het rijksinstituut roept mensen juist op om de prik te halen. "Juist in deze tijd, waarin de zorg ook extra onder druk staat door het coronavirus, is het belangrijk om zoveel mogelijk ziekenhuisopnames te voorkomen", zegt Riesmeijer.

Hoewel het ene griepseizoen een stuk heftiger verloopt dan het andere griepseizoen is het dit jaar nog maar de vraag of er een griepepidemie ontstaat. Met de huidige coronamaatregelen wordt ook het griepvirus bestreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl