liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kinderen met snotneus mogen weer naar school • Amsterdam sluit 's nachts parken


Scholen in Kenia pas in 2021 weer open

Scholen open of dicht vanwege corona? Op het Afrikaanse continent is het een nog veel groter dilemma dan in Europa. Volgens cijfers van Unesco, de onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties, zijn de scholen volledig dicht in twaalf landen onder de Sahara.

Kenia heeft zelfs besloten het hele schooljaar af te gelasten. Pas in januari 2021 gaan de scholen weer open. Zo'n 18 miljoen kinderen, tieners en jongvolwassenen zitten al zeven maanden thuis. Met grote gevolgen.

De 15-jarige Mary en 17-jarige Glen vertellen over wat hun is overkomen sinds de scholen zijn dichtgegaan:

'Als er geen corona was, zat ik nog op school en was ik niet zwanger geworden'

Experts over nieuwe coronamaatregelen: 'Logisch moment om nu in te grijpen'

Waarom zijn aanvullende coronamaatregelen nodig als de ziekenhuizen nog lang niet vol liggen? Kun je het virus niet beter laten rondgaan onder jongere mensen? En gaan de maatregelen wel effect hebben?

In dit artikel vind je het antwoord op deze veelgestelde vragen:

Israël opnieuw in lockdown

Een groot deel van alle bedrijven en ondernemingen in Israël zijn de komende drie weken dicht. Ook mogen inwoners maximaal een kilometer van huis gaan, nu het land opnieuw in lockdown is gegaan.

Israël heeft zo'n 46.000 actieve, bevestigde besmettingen. 577 patiënten liggen in het ziekenhuis en zijn er slecht aan toe. Met rond de 5000 dagelijkse besmettingen is het naar verhouding een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.

Israëliërs mogen tijdens de lockdown overigens in een aantal gevallen wel verder weg van huis. Bijvoorbeeld als ze werken bij een bedrijf dat niet open is voor publiek, voor het kopen van medicijnen of boodschappen, of voor demonstraties.

De onvrede over het coronabeleid van premier Netanyahu is groot onder een deel van de bevolking:

'Het is een rommeltje, we snappen er niets meer van'

De hoofdpunten uit de coronapersconferentie van het kabinet

'Als we het samen doen, kunnen we de tweede golf breken'

VNO-NCW en MKB-Nederland: met een kanon schieten op een mug

Ondernemersclubs VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de nieuwe horecamaatregelen disproportioneel. "Het lijkt op schieten met een kanon op een mug. Vaststaat immers dat veruit de meeste besmettingen plaatsvinden in de privésfeer. En als je horecabezoek beperkt, neemt het risico op feestjes achter de voordeur alleen maar verder toe", schrijven de organisaties.

In plaats van de huidige maatregelen te nemen, zou het kabinet haast moeten maken met sneltests en meer testcapiteit, stellen de ondernemers. Daarvoor zou de overheid particuliere laboratoria en farmaceutische bedrijven moeten contracteren. "De kosten van meer en grootschalig testen zijn niets vergeleken met de miljardenschade die de samenleving en de economie oplopen als we het aantal besmettingen geen halt weten toe te roepen."

Als de testcapaciteit niet wordt opgeschaald, verwachten de ondernemersclubs dat bedrijven in de knel komen doordat steeds meer werknemers uit voorzorg in thuisisolatie moeten. De ondernemers hopen daarom op een extra regeling die werkgevers compenseert voor het loon van werknemers die thuiswerken.

Extra handhaving Rotterdam, afhaalrestaurants dicht om 02.00 uur

De gemeente Rotterdam gaat, boven op de door het kabinet aangekondigde maatregelen, extra controleren op de naleving van coronamaatregelen. Daarnaast moeten afhaalrestaurants uiterlijk om 02.00 uur 's nachts sluiten en mogen ze na 01.00 uur geen alcohol meer verkopen.

Ook gaat Rotterdam, net als Amsterdam, publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden op bepaalde tijdstippen alleen openstellen voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. Alle Rotterdamse maatregelen staan op de site van de gemeente.

"Ik hoop dat het de urgentie weer groter wordt", zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. "Ook vandaag waren er weer honderden besmettingen in Rotterdam, en helaas een paar doden en ziekenhuisopnames. Het is menens, het virus is niet weg."

Volgens de burgemeester zijn alle Nederlanders medeverantwoordelijk voor de heropleving van het virus:

'We hebben het collectief laten verslonzen'

Campagnes op komst om jongeren te informeren over corona

Een belangrijke brandhaard van het virus zijn studentenhuizen, benadrukten Rutte en De Jonge op de persconferentie. Er komen ook gerichte campagnes om verspreiding in studentensteden beter aan te pakken.

Maar de premier zei ook: "Niet alle studenten doen het fout." Het probleem is volgens hem vooral het cafébezoek van deze groep. "Je moet niet heel hard in elkaars oor staan tetteren", aldus de premier. De verspreiding onder studenten en jongeren gaat ook sneller, omdat die veel dichter op elkaar staan.

Hoe denken studenten zelf over de besmettingen en de maatregelen? NOS op 3 vroeg het ze.

Amsterdam sluit 's nachts parken

Om illegale feesten tegen te gaan, sluit Amsterdam 's nachts parken af. Dat is een van de aanvullende, regionale maatregelen die de veiligheidsregio neemt om het snel stijgende aantal besmettingen in te dammen.

Het is nog niet duidelijk om welke locaties het gaat en vanaf wanneer. Ook de Veiligheidsregio Kennemerland gaat bepaalde gebieden aanwijzen waar mensen 's nachts niet mogen komen, om illegale feesten in recreatiegebieden te voorkomen.

Verder gaat Amsterdam publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden op bepaalde tijdstippen alleen openstellen voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. "We vragen winkels en musea dat ook te doen."

Rutte maakte eerder al bekend dat in zes regio's, waaronder Amsterdam, deze extra coronamaatregelen gelden vanaf zondag.

PO-Raad opgelucht met 'snotneus'-besluit

De sectororganisatie voor het basisonderwijs is opgelucht dat kinderen onder de 13 met milde klachten, zoals een snotneus, zich niet meer hoeven te laten testen. "We zijn blij dat de deskundigen tot het oordeel zijn gekomen dat kinderen in de basisschoolleeftijd met klachten toch naar school mogen komen. We merken in toenemende mate dat de continuïteit van het onderwijs, door het moeten testen bij klachten, enorm in het gedrang komt."

Rutte: 'Gevoel van urgentie moet weer terugkomen'

Rutte: 'Het gevoel van urgentie moet weer terugkomen, de feiten zijn zorgwekkend'

Alle maatregelen op een rij

Dit zijn de aanvullende coronamaatregelen voor de regio's: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Ze staan op de site van de Rijksoverheid.

  • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
  • Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
  • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Daarnaast nemen de zes genoemde regio's specifieke maatregelen per regio. De Jonge denkt dat er volgende week misschien nieuwe regio's bij komen.

NOS

De Jonge: in zes regio's mag je na middernacht de horeca niet meer in

Minister De Jonge licht corona-maatregelen toe

Rutte: eerder sluiten cafés heeft zeker effect

De premier is ervan overtuigd dat de belangrijkste maatregel, het eerder sluiten van de cafés in zes regio's, wel degelijk effect heeft. Later op de avond is het voor cafébezoekers moeilijker om afstand te houden.

"Je gaat elkaar toeschreeuwen, zeker met te veel alcohol op." Daarom wordt ook de groepsgrootte teruggebracht van 100 naar 50 personen. Rutte benadrukt dat de horeca niet de schuld moet krijgen van het stijgende aantal coronagevallen.

Deze aanvullende maatregelen gelden alleen voor de regio's: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden).

Rutte hoopt dat iedereen zich houdt aan de regels. "Dan kunnen we weer snel naar de kroeg."

De Jonge: kinderen met snotneus kunnen weer naar school

Kinderen onder de 13 jaar met milde klachten hoeven zich niet meer laten testen. "Kinderen met een snotneus kunnen weer naar school", aldus De Jonge. Deze maatregel is nodig om de testcapaciteit niet extra te belasten en kinderen niet te veel te laten missen op school. De Jonge: "Het verspreidingsrisico is heel gering."

Nu geldt die regel al voor kinderen tot en met en 6 jaar, behalve bij hoge uitzondering. Kinderen tot 13 hoeven zich wat het kabinet betreft alleen te laten testen als ze in contact zijn geweest met iemand met corona of als er iemand in hun huishouden koorts heeft of benauwd is.

Tweede golf? Ja en nee, zegt De Jonge

Ook de minister van Volksgezondheid benadrukt dat het aantal besmettingen echt te hoog is, vooral in die zes regio's. Hij werpt de vraag op of er sprake is van een tweede golf. "Ja als we kijken naar het aantal besmettingen. Maar nee, als je kijkt naar het aantal ziekenhuisopnamen", aldus de minister.

Hij zegt dat vooral jongeren en studenten vaker corona krijgen. Ze worden er vaak minder ziek van. "Maar ze gaan op zaterdag wel naar de supermarkt en zondag naar hun oma."

Niet meer dan 50 man bijeen in zes regio's, ook op bruiloften

De regio's waar de extra maatregelen gaan gelden zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden). Daar wordt het maximale aantal mensen dat binnen of buiten bijeen mag komen verlaagd van honderd tot vijftig, bevestigen Rutte en De Jonge.

"Dat geldt ook voor bruiloften", zegt De Jonge. "Er zijn uitzonderingen, zoals voor demonstraties, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten." De maatregelen gaan zondag 18.00 uur in.

Rutte: aantal ziekenhuisopnames stijgt fors

Rutte waarschuwt dat het aantal ziekenhuisopnames fors aan het stijgen is. In Amsterdam en Rotterdam zijn al speciale corona-afdelingen in ziekenhuizen opnieuw geopend. De premier rekent uit dat met deze snelheid er over drie weken zo'n 10.000 corona-gevallen per dag bij komen. "Dat kunnen we de zorg niet aandoen."

Hij zegt dat de consequenties niet te overzien zijn, ook voor de horeca en andere bedrijven. Hij doet een oproep om weer streng te zijn. "We moeten het nog een keer doen."

Rutte: burgemeesters maken na bijeenkomst extra maatregelen bekend

Vooral in de Randstad loopt het aantal besmettingen snel op. Daarom maken na deze persconferentie de betreffende burgemeesters aanvullende maatregelen bekend, zegt premier Rutte.

Rutte: 'Het gevoel van noodzaak moet terug, virus bezig met comeback'

De premier zegt dat er extra maatregelen nodig zijn omdat de Nederlanders minder streng omgaan met de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden en heel vaak handen wassen. En dat moet weer veranderen. "Het gevoel van noodzaak moet terug."

Dit zei de premier op de persconferentie over de nieuwe regionale coronamaatregelen. Het aantal besmettingen in Nederland stijgt zo snel dat het kabinet met de zes regio's in het westen van het land nieuwe regels noodzakelijk vindt. "Het virus is met een comeback bezig", aldus de premier. "De feiten zijn zorgelijk."

Rutte: 10 procent alle bekende clusters terug te voeren op werksituatie

Meer dan 10 procent van alle bij de overheid bekende uitbraakclusters is terug te voeren op werksituaties, zegt premier Rutte. "Daarom blijft ons advies: blijf zo veel mogelijk thuis."

Hier kun je straks de persconferentie volgen

Straks rond 19.00 uur begint de coronapersconferentie van het kabinet. Die is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

'Neem niet doldrieste maatregelen, zeker niet in horeca'

Voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek Pieter Broertjes is tegen aanvullende, strenge coronamaatregelen voor de horeca. Hij reageert in Nieuws en Co op NPO Radio 1 op het nieuws dat in zes westelijke regio's, waar het Gooi niet onder valt, de kroegen eerder moeten sluiten.

"Uit cijfers blijkt dat er thuis veel meer besmettingen zijn dan in de horeca, waar de situatie ook meer controleerbaar is. Dus houdt dat in stand." Broertjes hoopt dat premier Rutte geen "doldrieste maatregelen neemt". Want, zo zei hij, de schade aan de economie is al "enorm". Hij benadrukt verder dat de situatie nu anders is dan aan het begin van de coronacrisis toen de IC's vol lagen met coronapatiënten.

Broertjes is ook burgemeester van Hilversum en vreest voor een waterbedeffect als de kroegen in nabijgelegen regio's al om 01.00 uur moeten sluiten. "Daar zit ik niet op te wachten", zegt Broertjes. "Maar ik verwacht dat mensen niet zo onverstandig zijn om dan een enkele reis naar Hilversum te nemen."

'Lockdown light' in en rond Spaanse hoofdstad Madrid

Het regiobestuur van Madrid gaat de bewegingsvrijheid van de inwoners van 37 zones in de Spaanse hoofdstad en enkele randgemeenten beperken. De maatregel gaat maandag in. "Het betekent feitelijk een lockdown light voor deze gebieden", zegt correspondent Rop Zoutberg. Met name daar is een stijging van het aantal besmettingen te zien.

De bewoners van de 37 zones mogen alleen hun wijken uit om naar ziekenhuizen, werk, banken, of scholen te gaan. Bijeenkomsten worden beperkt tot zes mensen. Winkels, restaurants, cafés gaan uiterlijk 10.00 uur ´s avonds dicht en parken worden gesloten.

"We hebben geen tijd te verliezen. Ook al moeten we beslissingen nemen die de activiteit van mensen en bedrijven beperken", zegt vice-president Ignacio Aguado.

Nieuwe besmettingen in Spanje spelen in een van de drie gevallen op in de regio Madrid. Afgelopen zeven dagen vielen 124 doden door corona in Madrid, 366 in heel Spanje.

In dezelfde periode werden 21.131 nieuwe besmettingen in Madrid geregistreerd, 57.240 in het hele land, volgens de cijfers van gisteren.

President van Guatemala besmet

De president van Guatemala, Alejandro Giammattei, is besmet met het coronavrius. Op de radio maakte Giammatei bekend dat hij positief is getest. Bij eerdere testen was de uitslag steeds negatief.

Het is onduidelijk of de 64-jarige president last heeft van symptomen. Hij was voor het laatst in het openbaar gezien op 15 september.

Zo kijken studenten naar de coronaregels

Het coronavirus gaat snel rond onder studenten. Na een flink aantal nieuwe coronabrandhaarden tijdens introductieweken, op studentenfeestjes en in cafés, komt het kabinet vanavond met nieuwe maatregelen.

Hoe denken studenten zelf over de besmettingen en de maatregelen? NOS op 3 vroeg het ze.

'Ik denk dat strengere maatregelen niet gaan werken'

RIVM-mondkapjesrichtlijn 'is schandalig'

Oppositiepartijen en ouderenorganisaties zijn woedend dat de mondkapjesrichtlijn van het RIVM voor de ouderenzorg deels gebaseerd was op schaarste. Nieuwsuur onthulde vandaag dat een belangrijke richtlijn stilzwijgend is aangepast en dat medewerkers nu wél mondkapjes moeten dragen bij kort contact.

"Dit nieuws betekent een ernstige aantasting van het vertrouwen van zorgpersoneel in het RIVM", zegt de voorzitter CNV Zorg & Welzijn. "Schandalig", reageert de directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB. "Verzorgers, ouderen, mantelzorgers en naasten zijn op het verkeerde been gezet. Terwijl er zo veel angst onder senioren was."

Lees verder:

Dertig leerlingen van middelbare school Amsterdam besmet

Sinds het begin van het schooljaar een maand geleden zijn zeker dertig leerlingen van het Spinoza Lyceum in Amsterdam positief getest op het coronavirus. Ook zijn vijf docenten besmet geraakt, bevestigt de rector van de school.

De afgelopen week zijn naar schatting twaalf leerlingen positief getest. Hun besmettingen zijn zeer waarschijnlijk op een feestje gebeurd, zegt de rector. In een brief aan alle ouders en leerlingen roept de school op dat het nu niet de tijd is om feestjes te geven.

De school blijft open. De klassen waarin de onlangs besmette kinderen zitten, blijven de komende tijd wel thuis. De besmette leerlingen hebben alleen milde klachten.

Aantal ziekenhuisopnames in 7 dagen met 67 procent gestegen

Op de intensive cares zijn er afgelopen etmaal negen coronapatiënten bij gekomen, het totaal is nu 58. Het aantal covid-19-patiënten buiten de IC bedraagt 230, dat er zijn 18 meer dan gisteren. Dat blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

De afgelopen zeven dagen is het aantal ziekenhuisopnames vanwege covid-19 met 67 procent gestegen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De grootste drukte wordt gezien in de ziekenhuizen in de regio's Amsterdam en Rotterdam. Gepaste maatregelen zijn daar nodig om de stijging van aantal nieuwe patiënten in te dammen."

De aantallen staan nog altijd in schril contrast met de eerste maanden van de coronacrisis. Maar Kuipers vreest dat de stijging ook de komende dagen doorzet.

Ook in Denemarken kroegen eerder dicht

De horeca in Denemarken sluit vanaf morgen al om 22.00 uur. Om het stijgende aantal besmettingen in te dammen wordt ook het maximumaantal personen dat bij elkaar mag komen verlaagd van honderd naar vijftig.

Het Nederlandse kabinet gaat vanavond vergelijkbare maatregelen bekendmaken. Volgens Haagse bronnen wordt in zes westelijke regio's het maximale aantal mensen dat bij elkaar mag zijn in een zaal, teruggebracht van honderd tot vijftig. Ook moeten cafés in die gebieden vanaf zondag voortaan uiterlijk om 01.00 uur sluiten.

Net als in ons land is in Denemarken de afgelopen 24 uur een nieuw dagrecord qua besmettingen gemeld. In Denemarken waren er 454 nieuwe besmettingen, in Nederland 1977.

Overzicht van de 'coronarekening' in Nederland

De Algemene Rekenkamer heeft een online dashboard gepubliceerd met een overzicht van alle steunmaatregelen en de bijbehorende overheidskosten. Er is te lezen welk ministerie hoeveel geld heeft gestoken in welke noodmaatregel en welke partijen die steun hebben ontvangen.

"We willen hiermee inzicht geven in de kosten van de maatregelen voor de bestrijding van de coronacrisis, en zodra het kan ook de resultaten ervan", schrijft de Rekenkamer in een persbericht. Volgende week verschijnen volgens de instantie de resultaten van onderzoeken naar het coronabeleid, de testcapaciteit en het beleid om misbruik van de NOW-regeling te voorkomen.