NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kinderen met snotneus mogen weer naar school • Amsterdam sluit 's nachts parken

 • Scholen in Kenia pas in 2021 weer open

  Scholen open of dicht vanwege corona? Op het Afrikaanse continent is het een nog veel groter dilemma dan in Europa. Volgens cijfers van Unesco, de onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties, zijn de scholen volledig dicht in twaalf landen onder de Sahara.

  Kenia heeft zelfs besloten het hele schooljaar af te gelasten. Pas in januari 2021 gaan de scholen weer open. Zo'n 18 miljoen kinderen, tieners en jongvolwassenen zitten al zeven maanden thuis. Met grote gevolgen.

  De 15-jarige Mary en 17-jarige Glen vertellen over wat hun is overkomen sinds de scholen zijn dichtgegaan:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Als er geen corona was, zat ik nog op school en was ik niet zwanger geworden'
 • Experts over nieuwe coronamaatregelen: 'Logisch moment om nu in te grijpen'

  Waarom zijn aanvullende coronamaatregelen nodig als de ziekenhuizen nog lang niet vol liggen? Kun je het virus niet beter laten rondgaan onder jongere mensen? En gaan de maatregelen wel effect hebben?

  In dit artikel vind je het antwoord op deze veelgestelde vragen:

 • Israël opnieuw in lockdown

  Een groot deel van alle bedrijven en ondernemingen in Israël zijn de komende drie weken dicht. Ook mogen inwoners maximaal een kilometer van huis gaan, nu het land opnieuw in lockdown is gegaan.

  Israël heeft zo'n 46.000 actieve, bevestigde besmettingen. 577 patiënten liggen in het ziekenhuis en zijn er slecht aan toe. Met rond de 5000 dagelijkse besmettingen is het naar verhouding een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.

  Israëliërs mogen tijdens de lockdown overigens in een aantal gevallen wel verder weg van huis. Bijvoorbeeld als ze werken bij een bedrijf dat niet open is voor publiek, voor het kopen van medicijnen of boodschappen, of voor demonstraties.

  De onvrede over het coronabeleid van premier Netanyahu is groot onder een deel van de bevolking:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het is een rommeltje, we snappen er niets meer van'
 • De hoofdpunten uit de coronapersconferentie van het kabinet

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Als we het samen doen, kunnen we de tweede golf breken'
 • VNO-NCW en MKB-Nederland: met een kanon schieten op een mug

  Ondernemersclubs VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de nieuwe horecamaatregelen disproportioneel. "Het lijkt op schieten met een kanon op een mug. Vaststaat immers dat veruit de meeste besmettingen plaatsvinden in de privésfeer. En als je horecabezoek beperkt, neemt het risico op feestjes achter de voordeur alleen maar verder toe", schrijven de organisaties.

  In plaats van de huidige maatregelen te nemen, zou het kabinet haast moeten maken met sneltests en meer testcapiteit, stellen de ondernemers. Daarvoor zou de overheid particuliere laboratoria en farmaceutische bedrijven moeten contracteren. "De kosten van meer en grootschalig testen zijn niets vergeleken met de miljardenschade die de samenleving en de economie oplopen als we het aantal besmettingen geen halt weten toe te roepen."

  Als de testcapaciteit niet wordt opgeschaald, verwachten de ondernemersclubs dat bedrijven in de knel komen doordat steeds meer werknemers uit voorzorg in thuisisolatie moeten. De ondernemers hopen daarom op een extra regeling die werkgevers compenseert voor het loon van werknemers die thuiswerken.

 • Extra handhaving Rotterdam, afhaalrestaurants dicht om 02.00 uur

  De gemeente Rotterdam gaat, boven op de door het kabinet aangekondigde maatregelen, extra controleren op de naleving van coronamaatregelen. Daarnaast moeten afhaalrestaurants uiterlijk om 02.00 uur 's nachts sluiten en mogen ze na 01.00 uur geen alcohol meer verkopen.

  Ook gaat Rotterdam, net als Amsterdam, publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden op bepaalde tijdstippen alleen openstellen voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. Alle Rotterdamse maatregelen staan op de site van de gemeente.

  "Ik hoop dat het de urgentie weer groter wordt", zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. "Ook vandaag waren er weer honderden besmettingen in Rotterdam, en helaas een paar doden en ziekenhuisopnames. Het is menens, het virus is niet weg."

  Volgens de burgemeester zijn alle Nederlanders medeverantwoordelijk voor de heropleving van het virus:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We hebben het collectief laten verslonzen'
 • Campagnes op komst om jongeren te informeren over corona

  Een belangrijke brandhaard van het virus zijn studentenhuizen, benadrukten Rutte en De Jonge op de persconferentie. Er komen ook gerichte campagnes om verspreiding in studentensteden beter aan te pakken.

  Maar de premier zei ook: "Niet alle studenten doen het fout." Het probleem is volgens hem vooral het cafébezoek van deze groep. "Je moet niet heel hard in elkaars oor staan tetteren", aldus de premier. De verspreiding onder studenten en jongeren gaat ook sneller, omdat die veel dichter op elkaar staan.

  Hoe denken studenten zelf over de besmettingen en de maatregelen? NOS op 3 vroeg het ze.

 • Amsterdam sluit 's nachts parken

  Om illegale feesten tegen te gaan, sluit Amsterdam 's nachts parken af. Dat is een van de aanvullende, regionale maatregelen die de veiligheidsregio neemt om het snel stijgende aantal besmettingen in te dammen.

  Het is nog niet duidelijk om welke locaties het gaat en vanaf wanneer. Ook de Veiligheidsregio Kennemerland gaat bepaalde gebieden aanwijzen waar mensen 's nachts niet mogen komen, om illegale feesten in recreatiegebieden te voorkomen.

  Verder gaat Amsterdam publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden op bepaalde tijdstippen alleen openstellen voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. "We vragen winkels en musea dat ook te doen."

  Rutte maakte eerder al bekend dat in zes regio's, waaronder Amsterdam, deze extra coronamaatregelen gelden vanaf zondag.

 • PO-Raad opgelucht met 'snotneus'-besluit

  De sectororganisatie voor het basisonderwijs is opgelucht dat kinderen onder de 13 met milde klachten, zoals een snotneus, zich niet meer hoeven te laten testen. "We zijn blij dat de deskundigen tot het oordeel zijn gekomen dat kinderen in de basisschoolleeftijd met klachten toch naar school mogen komen. We merken in toenemende mate dat de continuïteit van het onderwijs, door het moeten testen bij klachten, enorm in het gedrang komt."

 • Rutte: 'Gevoel van urgentie moet weer terugkomen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Het gevoel van urgentie moet weer terugkomen, de feiten zijn zorgwekkend'
 • Alle maatregelen op een rij

  Dit zijn de aanvullende coronamaatregelen voor de regio's: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Ze staan op de site van de Rijksoverheid.

  • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
  • Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
  • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

  Daarnaast nemen de zes genoemde regio's specifieke maatregelen per regio. De Jonge denkt dat er volgende week misschien nieuwe regio's bij komen.

  NOS
 • De Jonge: in zes regio's mag je na middernacht de horeca niet meer in

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Minister De Jonge licht corona-maatregelen toe
 • Rutte: eerder sluiten cafés heeft zeker effect

  De premier is ervan overtuigd dat de belangrijkste maatregel, het eerder sluiten van de cafés in zes regio's, wel degelijk effect heeft. Later op de avond is het voor cafébezoekers moeilijker om afstand te houden.

  "Je gaat elkaar toeschreeuwen, zeker met te veel alcohol op." Daarom wordt ook de groepsgrootte teruggebracht van 100 naar 50 personen. Rutte benadrukt dat de horeca niet de schuld moet krijgen van het stijgende aantal coronagevallen.

  Deze aanvullende maatregelen gelden alleen voor de regio's: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden).

  Rutte hoopt dat iedereen zich houdt aan de regels. "Dan kunnen we weer snel naar de kroeg."

 • De Jonge: kinderen met snotneus kunnen weer naar school

  Kinderen onder de 13 jaar met milde klachten hoeven zich niet meer laten testen. "Kinderen met een snotneus kunnen weer naar school", aldus De Jonge. Deze maatregel is nodig om de testcapaciteit niet extra te belasten en kinderen niet te veel te laten missen op school. De Jonge: "Het verspreidingsrisico is heel gering."

  Nu geldt die regel al voor kinderen tot en met en 6 jaar, behalve bij hoge uitzondering. Kinderen tot 13 hoeven zich wat het kabinet betreft alleen te laten testen als ze in contact zijn geweest met iemand met corona of als er iemand in hun huishouden koorts heeft of benauwd is.

 • Tweede golf? Ja en nee, zegt De Jonge

  Ook de minister van Volksgezondheid benadrukt dat het aantal besmettingen echt te hoog is, vooral in die zes regio's. Hij werpt de vraag op of er sprake is van een tweede golf. "Ja als we kijken naar het aantal besmettingen. Maar nee, als je kijkt naar het aantal ziekenhuisopnamen", aldus de minister.

  Hij zegt dat vooral jongeren en studenten vaker corona krijgen. Ze worden er vaak minder ziek van. "Maar ze gaan op zaterdag wel naar de supermarkt en zondag naar hun oma."