NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Bruls wil criteria voor bepalen testvoorrang • 'Experimenteer met vollere theaterzalen'

Liveblog gesloten
 • VS versoepelt reisadvies voor China

  Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China en Hongkong versoepeld. Amerikanen die daarnaartoe willen krijgen nu het advies om de reis te heroverwegen. Tot nu toe gold het advies om niet naar China en Hongkong te reizen vanwege het coronavirus.

  De meeste scholen en bedrijven in China zijn weer open en ook op andere gebieden gaat het beter, staat in het aangepaste reisadvies.

 • Bruls kritisch over voorkeurstests bij docenten

  Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad vindt het "principieel best verstandig" om bepaalde groepen voorrang te geven bij het testen, maar hij zet vraagtekens bij de voorkeursbehandeling van onderwijspersoneel. Dat zei hij in Nieuwsuur.

  Minister De Jonge kondigde vrijdag aan dat personeel in de zorg en het onderwijs voorrang krijgt bij coronatests. De verwachting is dat de eerste medewerkers aan het eind van deze week met voorrang aan de beurt zijn.

  "Ik snap dat het vervelend is als een hele school dicht moet en mensen thuis op hun kinderen moeten letten", zei Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is. "Maar als de kantine van de vuilnisophaaldienst in Nijmegen een besmetting heeft, moeten alle vuilnismannen en -vrouwen tien dagen in quarantaine en dan ligt het vuil in de straten. Via een iPad kan ik wel lesgeven, maar geen vuilniszak ophalen."

  Lijst met cruciale beroepen

  De voorzitter van het Veiligheidsberaad pleit voor een selectie aan de hand van objectieve criteria. De lijst met cruciale beroepen die in het voorjaar werd opgesteld kan een leidraad zijn, maar dan moet die volgens Bruls wel worden ingekort. Hij vindt het geen doen om iedereen met een vitaal beroep voorrang te geven.

  "Het gaat misschien wel om honderdduizenden mensen. Dat is geen voorkeursbeleid meer, dan ben je iedereen aan het testen. Je moet kijken naar wat echt cruciale functies zijn, die maatschappelijk gezien per se moeten doorgaan omdat we anders in de problemen komen. Als politiemensen niet meer de straat op kunnen omdat ze te weinig collega's hebben, dan is dat een serieus probleem qua misdaadbestrijding."

  Bruls benadrukt dat hij het liefst ziet dat de laboratoriumcapaciteit wordt uitgebreid zodat de wachttijden kunnen worden verkort. "Dan hoeven we deze selectie niet toe te passen."

 • Jordanië sluit moskeeën, scholen en restaurants

  In Jordanië gaan moskeeën, markten, restaurants en de meeste scholen vanaf donderdag twee weken dicht. De maatregelen moeten een totale lockdown voorkomen, zegt een regeringswoordvoerder.

  Verder worden grote bijeenkomsten, waaronder bruiloften, verboden, omdat die volgens functionarissen een rol hebben gespeeld bij de toename van het aantal coronagevallen. Gisteren werden in Jordanië 252 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van de uitbraak in maart.

  In totaal zijn in het land ruim 3500 besmettingen vastgesteld. Zeker 26 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

  De afgelopen tijd zijn in Jordanië ruim 4000 winkels gesloten omdat de regels voor het dragen van mondkapjes niet werden nageleefd.

 • Opnieuw avondklok op Curaçao

  Op Curaçao geldt vanaf donderdag opnieuw een avondklok. Tussen 23.00 uur en 05.00 uur mogen mensen alleen met een ontheffing de straat op. Horecazaken moeten om 22.00 uur de deuren sluiten en groepen van meer dan vier personen zijn niet meer toegestaan. In het voorjaar was op het Caribisch eiland ook al een avondklok van kracht.

  "De overheid doet een beroep op de bevolking om zich te houden aan de avondklok", zegt correspondent Dick Drayer. "De politie kan geen straf opleggen aan mensen die toch de straat op gaan. Er wordt gewerkt aan een noodwet, maar die moet nog door het parlement en zo ver is het nog niet."

  Verder is publiek bij sportevenementen niet langer toegestaan en vanaf groep 8 mogen maar 25 leerlingen per klas aanwezig zijn. De maatregelen gelden voor drie weken.

  Op Curaçao zijn nu 102 actieve coronabesmettingen. Gisteren zijn 75 mensen getest, van wie er vier een positieve testuitslag kregen.

  Premier Rhuggenaath maakte de maatregelen bekend op een persconferentie Dick Drayer
 • 15 leden van Vindicat besmet

  Vijftien leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat zijn positief getest op het coronavirus. De rector denkt niet dat de leden in de introductieperiode besmet zijn geraakt. "Het gaat om ouderejaars die geen rol hebben gehad in de introductieweek", zegt hij tegen RTV Noord.

  De rector verwacht dat het aantal coronagevallen nog oploopt, omdat een onbekend aantal studenten nog in afwachting is van de uitslag van hun coronatest. Vanwege de besmettingen is de sociëteit van Vindicat aan de Groningse Grote Markt tot woensdag dicht.

  Vandaag werd bekend dat 29 leden van een andere Groningse studentenvereniging, Navigators, besmet zijn geraakt met het coronavirus.

 • 'In voorjaar waren vermoedelijk meer jongeren besmet'

  In het voorjaar was het aantal jongeren met corona vermoedelijk groter dan nu, zegt arts-microbioloog Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team, tegen Nieuwsuur. Toen werd er nog weinig getest, waardoor die groep onopgemerkt bleef.

  "We zitten nu in een fase waarin het virus zich verspreidt onder jongeren", zegt Bonten. "Maar ik denk dat het aantal infecties in april en mei onder jongeren net zo hoog of veel hoger was. Ook toen hadden ze er relatief weinig last van en kwamen ze weinig in ziekenhuizen terecht. We hebben het simpelweg niet kunnen vaststellen."

  De arts-microbioloog waarschuwt wel dat jongeren zich aan de coronaregels moeten blijven houden, omdat er een risico is dat de ziekte zich via hen verder verspreidt naar kwetsbare groepen, zoals ouderen.

 • Raad voor Cultuur: experimenteer met meer bezoekers bij voorstellingen

  De cultuursector moet de ruimte krijgen om te experimenteren met meer publiek bij voorstellingen. Dat staat in een advies van de Raad voor Cultuur aan minister Van Engelshoven. Het adviesorgaan vindt dat per regio moet worden bekeken wat mogelijk is.

  De raad stelt dat theaters, filmhuizen en andere cultuurlocaties uit de kosten zijn als 50 tot 60 procent van de zaal vol zit. Nu draaien ze forse verliezen, omdat de zalen volgens de raad door de coronabeperkingen voor maximaal een kwart gevuld zijn. Ook zouden vollere zalen zorgen voor een "betere artistieke ervaring" voor alle betrokkenen.

  Verder zou het extra steunpakket voor de culturele sector niet alleen naar gesubsidieerde instellingen moeten gaan. "Steun moet meer ten goede komen aan ongesubsidieerde producenten, musea en lokale instellingen, die samen het overgrote deel van de sector vormen," adviseert de Raad voor Cultuur.

  Het Nederlands Dans Theater start na maanden zonder voorstellingen weer op, met een speciaal protocol:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Deze dansers hoeven 'eindelijk' geen afstand meer te houden
 • Alle Tour-renners Jumbo-Visma negatief getest

  Alle acht renners van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma zijn negatief getest op het coronavirus. Voor de tweede keer tijdens de Tour de France moest het hele peloton eraan geloven en daarmee ook Jumbo-Visma, de equipe van geletruidrager Primoz Roglic.

  Het is vandaag de tweede rustdag in de Ronde van Frankrijk. Morgen staat de zestiende etappe op het programma.

 • 's Avonds geen alcohol op straat in Marseille

  In Marseille mag na 20.00 uur op straat geen alcohol meer worden genuttigd. Het is een van de maatregelen die worden genomen om het aantal nieuwe coronabesmettingen omlaag te brengen.

  Verder worden dansfeestjes, studentenfeesten en schoolreisjes verboden en net als in Bordeaux mogen bewoners van verpleeghuizen minder vaak bezoek ontvangen. Op het strand zijn groepen van maximaal tien mensen toegestaan en bij bijeenkomsten zijn niet meer dan 1000 mensen welkom.

  De Franse premier Castex zei vrijdag dat Bordeaux en Marseille het zwaarst zijn getroffen door de heropleving van het virus op het Franse vasteland. Afgelopen weekend werden in heel Frankrijk binnen 24 uur meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd.

 • Een op de vijf kinderen: zwaarder door coronacrisis

  Een op de vijf kinderen zegt dat ze tijdens de coronacrisis zwaarder zijn geworden. Bij kinderen die al overgewicht hadden, is dat zo'n twee op de vijf. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder bijna 200 kinderen door kinderartsen van de Universiteit Maastricht, waar 1Limburg over schrijft.

  In maart werden vanwege de corona-uitbraak alle scholen gesloten en gingen sportclubs op slot.

  Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 75 procent van de kinderen minder bewoog, gemiddeld 51 minuten per dag minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Een derde van de kinderen gaf aan tijdens de coronacrisis meer ongezonde snacks te hebben gegeten. 20 procent van de kinderen speelde minder buiten, maar daar staat tegenover dat bijna 40 procent juist vaker naar buiten ging om te spelen.

  De onderzoekers stuurden vragenlijsten naar 189 kinderen (en hun ouders), en een deel van de kinderen droeg een bewegingsmeter.

 • Bruls: extra maatregelen niet nodig

  Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad ziet ondanks het oplopende aantal besmettingen nog geen reden voor extra coronamaatregelen in de grote steden. Sinds gisteren zijn er bij het RIVM 1300 nieuwe coronabesmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds begin juni. Vooral in de GGD-regio's Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam en Haaglanden zijn veel nieuwe coronagevallen.

  "We zijn wel gealarmeerd, maar het aantal ziekenhuisopnames en met name het aantal ernstig zieken is nog altijd heel erg laag", zei Bruls na overleg van de veiligheidsregio's.

  Bruls riep vitale sectoren als de politie, zorg en nutsbedrijven op om hun noodplannen nog eens te bekijken voor het geval er steeds meer werknemers thuisblijven vanwege een besmetting of als iemand in hun omgeving is besmet. "Het is nu wel de tijd om die noodplannen even te checken of ze winterproof zijn, want: winter is coming", zei Bruls met een verwijzing naar de serie Game of Thrones.

  Sinterklaasintocht

  Hij ging ook in op de sinterklaasintochten. Dat wordt lokaal van geval tot geval bekeken, zei Bruls. "Dat vind ik ook erg verstandig, want anders zet je het land wel heel erg op slot. En ik ben natuurlijk als burgemeester ook een beetje bang voor de Sint, dus ik wil hem alle ruimte geven."

  "Het kan betekenen dat op de ene plek gezegd wordt: de sintintocht zit er dit jaar niet in, terwijl op een andere plek gezegd wordt: we doen geen intocht, maar een coronaproof ontvangst in een sporthal is wel mogelijk."

  Afgelopen tijd werd duidelijk dat veel organisatoren van sinterklaasintochten zelf al besloten hebben om de intocht dit jaar over te slaan of te versoberen.

 • Wisselende reacties op 'rule of six'

  In Groot-Brittannië mogen sinds vandaag zowel binnen als buiten niet meer dan zes personen bij elkaar zijn. Londenaren reageren wisselend op de aangescherpte maatregel:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronaregels in Engeland aangescherpt: 'Misschien zijn we te vroeg weer losser geworden'
 • Duitsland: gratis test niet meer voor alle reizigers

  Vanaf morgen kunnen niet meer alle reizigers naar Duitsland gebruikmaken van een gratis coronatest. De test is alleen nog kosteloos voor mensen die terugkeren uit een risicogebied. Voor hen is een test verplicht, en ze moeten in quarantaine tot de uitslag bekend is.

  "Vanwege de vakantietijd was het belangrijk om alle reizigers de mogelijkheid te geven tot een coronatest", zegt minister van Volksgezondheid Spahn. "Met het oog op de herfst en winter kijken we qua testen meer naar het binnenland."

 • Bordeaux beperkt aantal mensen bij bijeenkomsten

  Bij bijeenkomsten in Bordeaux zijn voortaan maximaal 1000 mensen toegestaan, in plaats van 5000. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie naar aanleiding van het toegenomen aantal coronabesmettingen in de Franse stad.

  Inwoners wordt daarnaast gevraagd om bruiloften en verjaardagen uit te stellen en om in ieder geval het aantal mensen bij dit soort gelegenheden te beperken tot tien. Verder mogen verpleeghuisbewoners minder bezoek ontvangen en zijn in het hele departement schoolreisjes opgeschort.

  Net als in Bordeaux is ook in Marseille het aantal coronagevallen in korte tijd snel gestegen. Daar is later vanmiddag ook een persconferentie over nieuwe maatregelen.

 • Aantal besmettingen Groningse studentenvereniging loopt op

  Het aantal positief geteste leden van studentenvereniging Navigators in Groningen is verder opgelopen. Inmiddels is bij 29 leden vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus, meldt RTV Noord. Donderdag werd bekend dat dertien leden positief waren getest.

  De studentenvereniging verwacht dat er nog meer besmettingen bij komen. Volgens een woordvoerder gaat het in alle gevallen om milde klachten. Een aantal studenten is volgens haar weer klachtenvrij.

  Het coronavirus heeft zich mogelijk onder de studenten verspreid tijdens de jaarlijkse introductie eerder deze maand, maar dat staat niet vast. "Leden hebben ook buiten de vereniging om met elkaar contact", zegt de woordvoerder. Ze benadrukt dat leden zich tijdens de introductie aan de RIVM-regels hebben gehouden.

  De Groningse afdeling van Navigators heeft ruim 450 leden.