NOS Nieuws Binnenland Aangepast

GGD'er vroeg geld voor gratis tests • Blijdorp ontslaat kwart personeel

 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog wordt gesloten. Donderdag starten we een nieuw blog.

 • Geen Kamermeerderheid voor motie van wantrouwen

  De motie van wantrouwen die PVV en Forum voor Democratie hadden ingediend, kon niet rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. De twee partijen vinden dat Rutte ten onrechte heeft ingestemd met miljarden euro's voor de 'arme' lidstaten. Lees meer in dit artikel:

 • Veel kritiek op Rutte om coronaherstelfonds

  In het debat in de Tweede Kamer over de EU-afspraken over het coronaherstelfonds heeft premier Rutte veel kritiek gekregen.

  Sommige partijen vinden dat hij te veel geld en macht heeft gegeven aan de EU, andere vinden dat hij zich te streng heeft opgesteld. Maar er zijn genoeg partijen die Rutte steunen.

 • Wijnoverschot Oosterhoutse zusters bijna verkocht: 'Overtreft wel even alles'

  De zusters van het Sint Catharinadal-klooster in Oosterhout zaten met 20.000 flessen wijn uit hun eigen wijngaard die ze door de coronacrisis niet verkocht kregen. Maar door hulp van het platform Breda Maakt Mij Blij ging de verkoop ineens door het dak.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wijnoverschot Oosterhoutse zusters bijna verkocht: 'Overtreft wel even alles'
 • GGD-medewerker vroeg geld voor gratis coronatests

  Een medewerker van het nationale coronanummer van de GGD heeft geprobeerd om mensen te laten betalen voor een gratis coronatest. Mensen die belden voor een testafspraak vroeg hij om eerst een bedrag over te maken. "Vreselijk", zegt de GGD erover tegen RTL Nieuws.

  "Het is niet voor niets een gratis test", zegt een woordvoerder van de GGD. "Duizenden mensen doen hun stinkende best om te zorgen dat het goed gaat en dan gebeurt er zoiets." Het fraudeteam van de GGD kwam gisteren achter de oplichting en probeert nu de gedupeerden te vinden.

  Het is niet duidelijk of en hoeveel er is buitgemaakt. De GGD heeft aangifte gedaan en de politie zegt tegen RTL dat er een 24-jarige man uit Rotterdam is aangehouden. Hij heeft mogelijk 85 mensen gevraagd te betalen voor een test.

 • Coronaherdenkingsdag is op 6 oktober

  De landelijke coronaherdenkingsdag, waarvan het kabinet al eerder aankondigde die te willen organiseren, is op 6 oktober. Dat bevestigen bronnen in Den Haag.

  Begin deze zomer maakte het kabinet bekend een herdenkingsdag te willen houden. Premier Rutte zei toen dat het een dag van bezinning wordt voor iedereen die met het verlies van geliefden te maken heeft gehad.

 • Man uit vliegtuig gezet na weigeren mondkapje

  Een Nederlandse man is gisteren uit een vliegtuig gezet in het Portugese Faro, omdat hij weigerde een mondkapje te dragen. Dat bevestigt een woordvoerder van Transavia aan RTL Nieuws.

  De man weigerde de aanwijzingen van het personeel op te volgen. Volgens Transavia ging dat gepaard met verbale agressie. Daarop is besloten om de politie erbij te halen en de man uit het vliegtuig te verwijderen.

  Het incident, waarvan verschillende filmpjes op videosite Dumpert verschenen, veroorzaakte een uur vertraging voor de 150 passagiers. Het toestel vloog van Faro naar Eindhoven.

 • 'Trump wist vroeg van gevaren corona'

  President Trump heeft toegegeven dat hij al weken voor de eerste coronabesmetting in de Verenigde Staten wist dat het virus gevaarlijk was, heel erg besmettelijk en dodelijker dan het sterkste griepvirus. Dat stelt de Amerikaanse journalist Bob Woodward in zijn nieuwe boek Rage, waar nieuwszender CNN over schrijft.

  Woodward baseert zich op een reeks interviews die hij het afgelopen jaar hield met de president. Trump zou daarin ook hebben toegegeven dat hij de gevaren van het virus bewust publiekelijk bagatelliseerde. "Ik wil geen paniek veroorzaken."

  Eind januari werd Trump door zijn adviseurs op de hoogte gesteld over de ontwikkelingen rond het virus. Daar werd hem door zijn nationale veiligheidsadviseur Robert O'Brien meegedeeld dat het virus "de grootste bedreiging" voor de nationale veiligheid zou gaan vormen tijdens zijn presidentschap. In een aantal interviews zei Trump volgens Woodward dat hij veel details had over het gevaar van het virus. "Dit is dodelijk spul", zei hij op 7 februari. "Je ademt gewoon de lucht in en dat is hoe het zich verspreidt."

  Het boek van Woodward, die in de jaren 70 betrokken was bij het ontdekken van het Watergateschandaal rond president Nixon, komt volgende week uit. Het is onder meer gebaseerd op achttien interviews met Trump.

 • Complotten in een crisis: gouden combinatie

  De coronacrisis zorgt voor veel complottheorieën. NOS op 3 zocht uit waar ze vandaan komen en waarom ze juist nu naar boven komen.

 • Minder ministers bij Algemene Beschouwingen Tweede Kamer

  Bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer zijn volgende week maar zeven ministers aanwezig. Normaal zitten alle leden van het kabinet dan in 'Vak K' in de Kamer, maar vanwege de coronaregels is dat nu niet mogelijk.

  Als alle ministers en staatssecretarissen er zouden zijn, zouden ze de anderhalvemeteregel niet in acht kunnen nemen. Het kabinet wordt nu vertegenwoordigd door premier Rutte, de vicepremiers De Jonge, Ollongren en Schouten en de ministers Hoekstra, Wiebes en Koolmees.

  De Algemene Beschouwingen gelden als het belangrijkste politieke debat van het jaar. Ze worden volgende week gehouden op woensdag en donderdag, de dagen na Prinsjesdag.

 • Diergaarde Blijdorp ontslaat kwart medewerkers

  Een kwart van de 180 personeelsleden van Diergaarde Blijdorp wordt ontslagen. Vanwege de coronacrisis heeft het Rotterdamse dierenpark dit jaar miljoenen euro's minder omgezet dan was begroot. "Het afscheid van dierbare, hardwerkende en betrokken collega's zal ons heel veel pijn doen", zegt directeur Erik Zevenbergen in een persbericht.

  Er gaat vooral gesneden worden in het personeelsbestand dat werkt in bezoekgerelateerde functies, zoals in de restaurants in de dierentuin. Begin maart kondigde Blijdorp nog plannen aan om de dierentuin uit te breiden, maar sinds de sluiting op 16 maart is de focus op lijfsbehoud komen te liggen.

  "We zijn een stichting zonder winstoogmerk. De bedrijfsvoering van een dierentuin is in de basis gewoon ontzettend afhankelijk van bezoekers, die vooralsnog zeer beperkt toegelaten mogen worden. Dit terwijl alle kosten die samenhangen met de verzorging van onze unieke dieren, planten en niet te vergeten de monumenten, gewoon door blijven gaan", legt Zevenbergen uit.

 • Scholen moeten soms noodgedwongen sluiten

  Steeds meer scholen raken in de problemen door het coronavirus. Leraren mogen niet werken bij ziekteverschijnselen en vervanging is moeilijk te vinden. En wat doe je als een leerling het coronavirus blijkt te hebben?

  Iedere school lost dat op zijn eigen manier op, met als resultaat dat scholen soms tijdelijk helemaal dichtgaan.

 • Taj Mahal weer open ondanks stijgend aantal besmettingen

  De Taj Mahal in India is vanaf 21 september weer open voor publiek, schrijft nieuwszender CNN op basis van lokale autoriteiten. Er mogen straks 5000 bezoekers per dag naar de populaire toeristische trekpleister komen, verdeeld over twee sessies van 2500 mensen.

  Voor de coronacrisis kwamen er 70.000 bezoekers op weekenddagen en 40.000 op doordeweekse dagen. Het monument is zes maanden gesloten geweest. Autoriteiten zeggen dat er straks strikte maatregelen gelden voor het houden van afstand tussen bezoekers.

  In de deelstaat waar de Taj Mahal staat, Uttar Pradesh, zijn gisteren ruim 3500 nieuwe besmettingen geregistreerd. Ook vielen er 110 corona-doden. In heel India staat de teller op meer dan 4,3 miljoen geconstateerde besmettingen.

 • Online coronavragen stellen aan Rutte en De Jonge

  Premier Rutte en minister De Jonge beantwoordden een uur lang vragen via Facebook en YouTube over het coronabeleid. Het vertrouwen daarin is afgenomen, meldde het RIVM deze week en hiermee leek het kabinet weer wat te willen terugwinnen.

  Allerlei vragen kwamen voorbij: Komt er een tweede lockdown? Moet mijn dochtertje zich met elke verkoudheid laten testen? Wat vindt u van complottheorieën?

  Het grootste deel van de sessie was vooral een goede mogelijkheid om de huidige speerpunten nog eens voor het voetlicht te brengen. "Afstand houden en handen wassen", "echt alleen testen bij klachten", "groepsimmuniteit kan geen doel zijn" en "we zetten in op uitstampen waar het nodig is".

 • Minder faillissementen in augustus ondanks corona

  Rechters hebben in augustus 235 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 42 minder dan in juli en 127 minder dan in augustus vorig jaar. Volgens de Raad voor de Rechtspraak is de daling opvallend in coronatijden. "Het zijn voor veel mensen en ondernemingen financieel zware tijden. Een stijging van het aantal faillissementen lijkt dan aannemelijk", klinkt het.

  De oorzaak van de daling is niet onderzocht. De Raad zegt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken, maar dat het wel opvalt.