Weekcijfers corona: aantal positieve tests stijgt weer, opnames en doden dalen
Na weken waarin het aantal besmettingen daalde of gelijk bleef, was er deze week weer een stijging van het aantal positieve testen te zien. 5427 mensen werden positief getest, meldt het RIVM, tegen 3597 een week eerder. Het is het hoogste aantal positieve testen in een week, sinds testen voor iedereen beschikbaar werd begin juni.
Tegelijkertijd daalde het aantal ziekenhuisopnames en doden. De GGD's rapporteerden afgelopen week 43 nieuwe ziekenhuisopnames en 17 doden. Een week eerder ging het om 57 nieuwe ziekenhuisopnames en 24 doden. Dat zijn nog altijd aantallen die in geen verhouding staan tot de enorme aantallen tijdens de eerste golf dit voorjaar.
Een deel van de stijging van het aantal besmettingen kan worden verklaard doordat veel mensen mensen zich hebben laten testen. Volgens het RIVM hebben zich afgelopen week 180.182 mensen laten testen, zo'n 20.000 meer dan een week eerder. Nog niet eerder werden er zoveel mensen in een week getest.
Maar van de mensen die zich lieten testen zijn ook meer mensen positief: in de afgelopen week 2,8 procent, tegen 2,2 procent vorige week. Dat percentage is lager dan het percentage begin augustus, toen bijna 4 procent van mensen positief testte.
Het aantal coronapatiënten op de intensive care, een belangrijke graadmeter, schommelt al weken rond de 30. Op het hoogtepunt van de crisis begin april lagen er ruim 1400 coronapatiënten op de IC.
Jongere mensen
Dat het aantal opnames en doden achterblijft bij het aantal positieve tests, komt volgens het RIVM waarschijnlijk doordat er veel meer jongere mensen besmet zijn. Deze maand ging het tot nu toe bij een derde van de positieve tests om mensen tussen de 20 en 29.
Zij kunnen weliswaar ernstig ziek worden van het virus, maar dat gebeurt veel minder vaak dan bij ouderen. Van de ruim zesduizend bevestigde overleden coronapatiënten waren er slechts 46 onder de vijftig. Sinds juni is voor zover bekend niemand van onder de vijftig meer overleden aan het virus.
Risico
Het RIVM heeft al eerder gewaarschuwd dat besmette twintigers een risico kunnen zijn voor bijvoorbeeld hun ouders, grootouders en andere ouderen, en dat daardoor de opnames en doden weer zouden kunnen oplopen. Vooralsnog lijkt dat dus mee te vallen.
Volgens Aura Timen van het RIVM kan het zijn dat er weinig contact is tussen jongeren en ouderen. "Maar het kan ook zo zijn dat ouderen maatregelen nemen om te voorkomen dat ze in drukke situaties belanden, en dat ze minder vaak naar buiten gaan", zegt ze tegen de NOS.
De verschillen tussen gemeenten blijven groot. In de afgelopen week waren de meeste gevallen per 10.000 inwoners in Ouder-Amstel, Delft en Amsterdam.
Daarbij moet worden aangetekend dat Ouder-Amstel relatief weinig inwoners heeft, en een uitbraak daardoor sneller opvalt. Het gaat daarbij om 13 positieve tests per 10.000 inwoners. Zowel in Delft als in Amsterdam gaat het om circa 11 positieve tests per 10.000 inwoners.
Amsterdam is in absolute aantallen nog steeds de onbetwiste coronahoofdstad, met 963 positieve tests. Vorige week waren dat er nog 558. De hoofdstad wordt gevolgd door Rotterdam en Den Haag, met 575 en 574 positieve tests. Dat waren er vorige week nog respectievelijk 374 en 331.
Buitenland
Het aantal besmette personen dat in het buitenland is geweest is minder dan de afgelopen weken. Vorige week ging het om 821 mensen, deze week om 671. Dat is 12 procent van alle positief geteste mensen.