liveblog
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar opzettelijke besmetting bij nertsenhouderijen • GGD's overbelast

  • Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 601 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er 734, eergisteren 462.
  • De GGD kan in meerdere delen van het land de belofte om binnen 48 uur te testen, niet meer nakomen.
  • Het kabinet verwacht dat de premie voor de zorgverzekering volgend jaar zo'n 60 euro hoger is dan dit jaar.
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

'Open de grenzen voor Amerikanen'

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra wil dat Nederland snel weer grenzen opent voor Amerikanen. De Schengenlanden houden de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa. En de Amerikanen willen dat snel veranderd zien, stelde de ambassadeur in Jinek.

"Amerikaanse zakenmensen moeten weer heen en weer kunnen reizen", zei hij. "Amerika is de grootste investeerder in Nederland, dus ik hoop dat de Nederlandse regering van alle moeilijke beslissingen die ze moet nemen, ook de beslissing neemt de markt weer te openen voor Amerikanen."

Grapperhaus stuurt ook excuses naar ambtenaren ministerie

Na excuses in de Tweede Kamer heeft minister Grapperhaus ook zijn verontschuldigingen aangeboden aan alle medewerkers op het ministerie. Hij heeft naar eigen zeggen een brief geschreven waarin hij schrijft dat hij het niet goed heeft aangepakt tijdens zijn huwelijk en dat het hem spijt.

Grapperhaus zegt dat hij het boetekleed heeft aangetrokken, maar nog wel steeds achter de maatregelen staat. "Want die hebben we nodig om corona te bestrijden."

Gisteren betuigde de minister spijt tijdens een debat over zijn handelen. Hij mocht blijven, maar moest wel beloven dat hij gaat kijken of mensen die een coronaboete krijgen dat niet in een strafblad terugzien.

Grapperhaus gaat bekijken op welke manier dat geregeld kan worden. Er zijn enkele alternatieven, bijvoorbeeld door het verlagen van de boetes of door de boete uit te zonderen van opname in het justitiële dossier van iemand.

Van Zanen waarschuwt Haagse burgers: 'Het virus is nog actief'

Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen roept zijn inwoners op zich beter aan de coronamaatregelen houden, nu het aantal besmettingen in de regio Haaglanden blijft oplopen. "Hoewel het coronavirus aan de oppervlakte minder zichtbaar is, is het nog altijd actief", waarschuwt Van Zanen.

Volgens de burgemeester, ook voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, vindt een een groot deel van de besmettingen plaats in horecagelegenheden. Afgelopen week zijn daarom in Den Haag meerdere zaken gesloten. "Met de herfst op komst, gaan mensen vaker binnen zitten in plaats van op een terras", schrijft Van Zanen in een persbericht. "Maar ook binnen blijft het van cruciaal belang anderhalve meter afstand te houden."

Volgens de veiligheidsregio zijn horecagelegenheden zelf verantwoordelijk voor de benodigde afstand tussen klanten. "In sommige restaurants en cafés zitten mensen dichter bij elkaar dan voorheen", schrijft van Zanen. "Dat kan ook, maar alleen volgens de regels. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat er in de toekomst geen extra maatregelen nodig zijn."

'Batman-acteur besmet met corona'

De opnames van The Batman zijn stilgelegd nadat een van de crewleden positief was getest op het coronavirus. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair gaat het om hoofdrolspeler Robert Pattinson. De voltallige cast en crew is naar huis gestuurd.

Producent Warner Bros wil volgens Vanity Fair niet ingaan op de gezondheid van een werknemer en wil dus ook niet bevestigen of het inderdaad om Pattinson gaat. Ook diens zaakwaarnemer wil de geruchten niet bevestigen. Wel heeft Warner Bros laten weten dat de opnames voorlopig zijn stilgelegd.

De film met Pattinson in de hoofdrol, waar zo'n 100 miljoen dollar in is gestoken, wordt opgenomen in de Warner Bros-studio in het Britse Hertfordshire. In maart werden de opnames van The Batman ook al stilgelegd. Die waren net weer sinds drie dagen hervat.

Universiteit Maastricht zet coronastewards in

De Universiteit Maastricht zet zogenoemde coronastewards in om studenten en medewerkers waar nodig te wijzen op de coronamaatregelen. Naast de andere geldende maatregelen, zoals looproutes en desinfectiepaaltjes, hoopt de universiteit de verspreiding van het virus hiermee te beperken.

"Het zijn zeker geen politie-agenten en zo worden ze ook niet ervaren", zegt Fons Elbersen van de Universiteit Maastricht (UM) tegen 1Limburg. "Het zijn gewoon mensen die je even spreekwoordelijk op je schouder tikken als je het zelf even vergeet."

Op dit moment zijn 24 studenten van de universiteit besmet met het coronavirus. Ongeveer 180 studenten zitten in quarantaine.

Onderzoek naar opzettelijke besmetting bij nertsenhouderijen

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) gaat onderzoek doen naar mogelijk opzettelijke besmettingen met het coronavirus bij nertsenhouderijen. Dat gebeurt op verzoek van het ministerie van Landbouw.

Er worden al langere tijd vraagtekens gezet bij coronabesmettingen bij nertsenfokkerijen. De maatregelen werden strenger, maar de besmettingen namen toe. D66 zinspeelde eerder al op opzet bij ondernemers, die zo aanspraak kunnen maken op een ruime vergoeding.

Zowel de IOD en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zeggen dat er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn voor opzettelijke besmetting. De gesuggereerde opzet wordt door woordvoerders van de Nederlandse Federatie voor Edelpelsdierhouders en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisaties (ZLTO), resoluut afgewezen, schrijft Omroep Brabant.

De IOD valt onder de NVWA, die sancties zal opleggen als er overtredingen worden geconstateerd.

Podcast De Dag gaat vandaag over de discussie rond de vergoeding die de nertsenfokkers krijgen nu ze eerder dan gepland moeten stoppen. Je kunt de podcast hier beluisteren.

500.000 coronaviltjes in Brabantse kroegen om jongeren te bereiken

In kroegen in de vijf grootste Brabantse steden zijn vanaf morgen bierviltjes te vinden met een wervende tekst om je te laten testen. Met de viltjes willen de Brabantse GGD's vooral jongeren en jongvolwassenen oproepen zich bij coronaklachten te laten testen, schrijft Omroep Brabant.

Van alle groepen groeit het aantal coronabesmettingen in Nederland het snelst onder jongeren. Veiligheidsregio's proberen hen te bereiken en met speciale campagnes te wijzen op de geldende maatregelen.

Volgens de Brabantse GGD's kan dat het beste in de kroeg. Zo'n half miljoen viltjes zijn bedrukt met de tekst: "Hoe'st? Twijfel je of je coronaklachten hebt? Laat je gratis testen!" Ook staan de contactgegevens van de GGD erop.

Burgemeester van Heerde treedt af vanwege gevolgen corona

Jacqueline Koops stopt als burgemeester van de Gelderse gemeente Heerde vanwege de gevolgen van de coronabesmetting die zij in maart opliep. "Mijn conditie laat het niet toe om mijn taken te hervatten", schrijft Koops in een brief aan de gemeenteraad.

Het dorp Heerde was begin maart een van de zwaarst getroffen plaatsen in Nederland. In het bijzonder het verzorgingstehuis, waar veertien van de 70 bewoners overleden. Ook het christelijk mannenkoor De Lofzang werd zwaar getroffen met de dood van zes leden en een oud-lid.

"Het coronavirus heeft onze gemeente het afgelopen half jaar hard geraakt", schrijft de burgemeester in haar brief. "Mijn gedachten en medeleven gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden."

Koops (ChristenUnie) werd in februari 2019 burgemeester van Heerde. Ze legt "met pijn in het hart" haar functie neer. "Toen ik in juni weer voltijds aan de slag ging, kreeg ik een enorme terugslag", schrijft Koops. "Mijn conditie belemmert mij om een leidende rol te pakken. Ik maak daarom plaats voor iemand anders."

GGD: testcapaciteit ruim overschreden, meerderheid testlocaties overbelast

De GGD kan in meerdere delen van het land de belofte om binnen 48 uur te testen, niet meer nakomen. De laboratoria kampen met grote tekorten aan testmaterialen. "Vanochtend om 10.00 uur konden mensen bij 67 van de 105 testlocaties niet meer binnen 48 uur terecht", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

De afgelopen dagen werden er elke dag meer dan 30.000 afspraken gemaakt, terwijl er maar capaciteit is voor 24.000 tests. De GGD zegt signalen te ontvangen dat "ontzettend veel" mensen zonder klachten zich laten testen. "Hierdoor kunnen we mensen die echt klachten hebben niet testen. Leerkrachten en zorgpersoneel moeten nu soms dagen wachten", aldus de woordvoerder.

Eerder al riepen het ministerie van Volksgezondheid en de GGD op om alleen te laten testen bij klachten. Een toename van het aantal tests leidt tot te veel druk op de testlaboratoria.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet kijkt of het mogelijk is om werknemers met een vitaal beroep, zoals leraren, zorgmedewerkers en politieagenten, voorrang te geven bij het testen op corona.

Kabinet verwacht: zorgpremie vijf euro per maand hoger

Het kabinet verwacht dat de premie voor de zorgverzekering volgend jaar zo'n 60 euro hoger is dan dit jaar. Haagse bronnen bevestigen een bericht van het AD dat er zo'n vijf euro per maand bij komt voor de basisverzekering. Wat verzekerden uiteindelijk gaan betalen, is aan de zorgverzekeraars. Die maken later dit jaar bekend hoe hoog de premie precies wordt.

De inschatting waar het kabinet nu mee komt is vooral belangrijk voor het berekenen van de koopkracht voor 2021. Het is wel een indicatie voor het uiteindelijke premiebedrag, al bleek die de laatste jaren vaak te hoog ingeschat.

Diverse experts verwachtten eerder dat de premie veel meer zou stijgen door de coronapandemie. Maar de hogere uitgaven aan coronazorg worden deels gecompenseerd door het wegvallen van veel reguliere zorg. Bovendien betaalt het kabinet een groot deel van de coronarekening.

Daar komt nog bij dat het werkgeversdeel van de zorgverzekering volgend jaar omhoog gaat, zodat het werknemersdeel kleiner kan blijven.

België zet ook Limburg op oranje

België heeft het reisadvies voor de Nederlandse provincie Limburg aangepast naar code oranje, schrijft de Veiligheidsregio Limburg-Noord op Twitter. Dat betekent dat niet noodzakelijke reizen voor zowel Belgen als Limburgers worden afgeraden.

België heeft niet alleen Limburg aangeduid als code oranje zone. Eerder al werden niet-noodzakelijke reizen naar Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland afgeraden.

Code oranje betekent voor Belgen dat reizen wel mogelijk is, maar onder voorwaarden. Niet-essentiële reizigers uit de oranje provincies krijgen nu bij aankomst in België het advies zich preventief te laten testen en in zelfquarantaine te gaan.

Kwestie rond Grapperhaus voer voor memes

De dag na het debat over het huwelijksfeest van minister Grapperhaus, steken nog veel mensen de draak met de bewindsman van Justitie en Veiligheid. Op sociale media circuleren tientallen memes over de minister.

Bekijk er hier een aantal:

  • Twitter | Rallyjef
  • Twitter | Dekoran1
  • Twitter | Offtherecord
  • Twitter | Mennovdbos
  • Twitter | DeRedacteur_

601 nieuwe besmettingen, meer dan afgelopen week

Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 601 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er 734, veel meer dan twee dagen geleden (462). Volgens het RIVM komt dat grote verschil door een technische storing; een deel van de positieve testen van dinsdag werd daarom gisteren pas gemeld.

De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam (74), Rotterdam (73) en Den Haag (61). In Den Haag en Rotterdam is dat iets meer dan het gemiddelde van vorige week.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Montfoort (5 per 10.000 inwoners), Eemnes (4,3) en Eersel (4,1). Het gaat in deze gemeenten slechts om enkele besmettingen, maar vanwege het geringe aantal inwoners staan ze bovenaan.

Doden en ziekenhuisopnames

De GGD's hebben vandaag vijf nieuwe ziekenhuisopnames en nul doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld acht nieuwe ziekenhuisopnames en drie doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

Vorige week werden er gemiddeld 514 besmettingen per dag gemeld.

Kamer unaniem voor schrappen strafblad bij corona-overtreding

De voltallige Tweede Kamer wil dat het overtreden van de coronaregels niet meer leidt tot een strafblad. Alleen mensen die een boete krijgen omdat ze bewust op grove wijze de regels aan hun laars hebben gelapt, bijvoorbeeld door het organiseren van zogenoemde coronafeestjes, moeten nog een aantekening in hun justitiële dossier krijgen.

Dat staat in een motie van de SP en de Partij voor de Dieren die met algemene stemmen is aangenomen.

Een deel van de Kamer vindt al langer dat het onredelijk is dat mensen die zonder opzet te dicht bij elkaar staan, opgezadeld worden met een strafblad. Ze wijzen erop dat het eigenlijk om heel gewoon menselijk gedrag gaat, dat alleen nu in coronatijd strafbaar is.

Voor het eerst in vijf maanden weer internationale vlucht op Peking

Voor het eerst in vijf maanden tijd is vandaag een internationale vlucht geland op de luchthaven van Peking. Het passagierstoestel kwam uit de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Passagiers mochten alleen aan boord als zij een negatieve testuitslag konden laten zien.

Op die voorwaarde worden vanaf vandaag ook reizigers uit andere landen weer toegelaten op de luchthaven van de Chinese hoofdstad. Passagiers uit Thailand, Zweden, Oostenrijk, Canada, Denemarken, Griekenland en Pakistan zijn weer welkom. Bij aankomst moeten zij - ook met een negatieve coronatest - twee weken in quarantaine. Het vliegveld mag per dag maximaal vijfhonderd internationale reizigers ontvangen.

Sinds eind maart werden alle vluchten naar Peking omgeleid naar andere Chinese steden. Inmiddels lijkt het goed te gaan met de coronauitbraak in het land. Donderdag werden in China maar elf nieuwe coronagevallen geregistreerd.

De nagenoeg lege luchthaven van Peking in juni

Vakbond BOA-ACP: geloofwaardigheid handhavers staat onder druk

De geloofwaardigheid van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) staat door minister Grapperhaus onder druk. Dat zegt Richard Gerrits, voorzitter van boavakbond BOA-ACP.

De boa's zien toe op de naleving van de coronaregels. Voor overtredingen van die regels worden momenteel minder boetes uitgeschreven, zei Gerrits eerder. Boa's kunnen een boete niet goed verantwoorden naar overtreders vanwege de commotie rond Grapperhaus, zo stelde de voorzitter.

De minister moest zich gisteren in de Tweede Kamer verantwoorden voor opgedoken beelden van zijn huwelijk. Daarop was te zien dat gasten zich niet aan de coronamaatregelen hielden. De bewindsman bood hier meermaals excuses voor aan.

Ook het optreden van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, die zich begin juni onder demonstranten op de Dam voegde, heeft voor een deuk in de geloofwaardigheid van de handhavers gezorgd, zei Gerrits.

Lees hier het hele verhaal:

Pelosi over kappersbezoek: 'Ik ben in de val gelokt'

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigde in de VS, heeft gereageerd op de ophef over haar kappersbezoek.

"Ik ben in de val gelokt", zei de Democraat tegen de pers:

Pelosi over kappersbezoek: 'Ik ben in de val gelokt'

Pelosi raakte in opspraak omdat zij in een kapperssalon was gefilmd zonder mondkapje. Beelden van haar bezoek werden doorgespeeld aan de zender Fox News. De eigenaresse van de salon reageerde verontwaardigd en tegenstanders van Pelosi, onder wie president Trump, noemden haar hypocriet.

In San Francisco, waar Pelosi naar de kapper ging, zijn schoonheidsbehandelingen alleen in de buitenlucht toegestaan. Pelosi zegt dat haar kapper voorafgaand aan het bezoek had toegezegd dat zij de enige klant in de salon zou zijn en dit daarom was toegestaan. De eigenaresse van de salon, die Pelosi niet zelf knipte maar de ruimte verhuurde aan Pelosi's kapper, was volgens Pelosi op de hoogte van die afspraak. Dat zegt ook Pelosi's kapper. Daarom spreekt de prominente Democraat van een valstrik. De vrouw zou volgens de kapper bovendien al maanden gewoon binnen knippen, zonder mondkapje.

Frans kabinet kondigt stimuleringsplan van 100 miljard euro aan

De Franse regering heeft zijn stimuleringsplan voor de Franse economie gepresenteerd. Het land maakt voor de komende paar jaar 100 miljard euro vrij. "Het geld is bedoeld om ervoor te zorgen dat de economie niet instort", zei premier Jean Castex op de radio.

Een deel van het bedrag gaat naar belastingverlagingen voor bedrijven en naar loonsubsidies. Met het plan hoopt het kabinet volgend jaar zeker 160.000 nieuwe banen te creëren. Frankrijk is door de coronacrisis terechtgekomen in de hevigste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. De verwachting is dat de krimp dit jaar uitkomt op 11 procent.

Gisteren werden in het land nog 7.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. In mei en juni kwamen er per etmaal steeds 'maar' honderden besmettingen bij. Sinds die tijd wordt er wel meer getest.

De Franse horeca is zwaar getroffen

Herstel van de eurozone zakt deels weer in

Het economisch herstel van de eurozone heeft afgelopen maand niet doorgezet. Dat komt doordat het in de dienstensector niet goed ging, blijkt uit nieuwe cijfers van de Britse marktonderzoeker Markit. De index die het bureau hanteert, wordt gezien als goede graadmeter van de economische ontwikkeling.

De marktonderzoeker heeft de bedrijvigheid gemeten in de industrie en de dienstensector in de eurozone. In augustus kwam de stand van de index uit op 51,9. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder is er sprake van krimp. In juli was de stand nog 54,9. Er was in augustus dus nog wel sprake van groei, maar de nieuwe cijfers suggereren dat de eurozone nog lang niet op het niveau zit van voor de coronacrisis.

'Kleding- en schoenenwinkels volgend jaar nog niet hersteld van crisis'

Kleding- en schoenenwinkels in Nederland zullen in 2021 nog niet zijn hersteld van de coronacrisis. Dat schrijft ABN Amro in een vandaag gepubliceerd rapport over de detailhandel.

De bank verwacht dat de omzet van fysieke kledingwinkels dit jaar met 15 procent zal dalen. Voor schoenwinkels gaat het om een omzetdaling van 10 procent. Dat heeft volgens de bank te maken met het thuiswerken: Nederlanders hebben minder behoefte aan formele kleding. Vanwege de pandemie bleven veel klanten bovendien weg uit de winkelstraat. De online verkoop ging daarentegen wel omhoog, maar dat is volgens ABN Amro niet genoeg om de verliezen uit de fysieke winkels te compenseren.

Ook autodealers krijgen zware klappen: voor die branche verwacht de bank een omzetdaling van 15 procent. Door de coronacrisis nam de omzet van de auto- en motorbranche in het tweede kwartaal af met ruim 25 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week. Het herstel volgend jaar schat ABN Amro op maar 8 procent.

Leegstaande winkelpanden in Leiden

Economen: Nederlandse schatkist kan meer tijdelijke steun aan economie aan

Nederland heeft nog meer dan voldoende geld in kas voor tijdelijke steun aan de economie. Dat zeggen topeconomen in interviews met het ING Economisch Bureau in aanloop naar Prinsjesdag op 15 september.

Het kabinet heeft al steunpakketten aangekondigd om de schade van de coronacrisis te ondervangen. Het Centraal Planbureau becijferde eerder dat de staatsschuld als gevolg van die steun zal oplopen tot meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is volgens de economen een veilig niveau.

Bovendien hoeft die staatsschuld pas op lange termijn afgebouwd te worden, of mogelijk zelfs helemaal niet. De economen zeggen dat de overheid met de steun de economische schade "terecht heeft beperkt".

Een deel van hen stelt voor om na de crisis de overheidsuitgaven te verlagen of belastingen te verhogen, om zo de opgehoogde staatsschuld weer af te bouwen. Dat zou pas moeten gebeuren als de economie weer op eigen benen kan staan. Maar een groter deel van de geïnterviewde economen vindt zulke ingrepen niet nodig. In het rapport schrijft ING dat grote ingrepen in de overheidsfinanciën dan ook "niet voor de hand liggen".

India heeft opnieuw hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen per dag

In India is afgelopen etmaal opnieuw een recordaantal besmettingen gemeld. De voorbije 24 uur werden 83.883 nieuwe infecties geregistreerd. Daarmee komt het totaal aantal vastgestelde besmettingen in het land uit op 3,85 miljoen. Alleen de Verenigde Staten en Brazilië hebben meer besmettingen gemeld.

Vorige week werd in India (met bijna 1,4 miljard inwoners) ook al een dagrecord wat betreft besmettingen geregistreerd. Er kwamen toen in een etmaal 78.761 nieuwe coronapatiënten bij.

Aan het begin van de pandemie leek India het virus redelijk onder controle te hebben. In het land gold een strikte lockdown. Desondanks werden de grote steden Mumbai en Delhi hard getroffen. In het land zijn bijna 68.000 inwoners bezweken aan de gevolgen van het virus.

Grapperhaus overleeft moties en blijft aan als minister

Ferdinand Grapperhaus (CDA) heeft vannacht een motie van wantrouwen overleefd en blijft aan als minister van Justitie. De motie was ingediend door Forum voor Democratie en Kamerlid Van Haga en werd gesteund door de PVV. Aanleiding waren de huwelijksfoto's van de bewindsman, waarop was te zien dat Grapperhaus en aanwezige gasten zich niet aan de coronaregels hielden.

Gisteren betuigde de minister opnieuw spijt. "Ik heb het verkeerd ingeschat. Ik heb mezelf verkeerd ingeschat. Het is niet goed gegaan", aldus de minister in de Tweede Kamer. De PvdA had nog een motie van afkeuring tegen hem ingediend, die werd gesteund door de voltallig oppositie minus de SGP.

Liveblog geopend

Welkom op het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van donderdag 3 september. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.