NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Nieuwe besmettingen bij twee nertsenfokkerijen • Aantal covid-patiënten in ziekenhuizen stabiel

Liveblog gesloten
 • Opname The Voice Senior uitgesteld vanwege coronabesmettingen

  De opname van de semi-live finale van The Voice Senior gaat niet door, omdat twee crewleden van het programma positief getest zijn op het coronavirus. De opname stond gepland voor dinsdag.

  "Uit voorzorg laten we alle crewleden, kandidaten, coaches en presentatoren testen. Totdat we zeker weten dat we de finale veilig en verantwoord kunnen opnemen wordt deze uitgesteld tot nader order", meldt productiemaatschappij ITV Studios.

 • Betogers Brussel eisen ontslag Belgische viroloog

  In Brussel hebben een paar honderd betogers van Viruswaanzin een brief afgegeven waarmee ze het ontslag eisen van viroloog Marc Van Ranst. Hij adviseert samen met andere experts de Belgische regering over de coronacrisis. Volgens de betogers zijn de coronamaatregelen in België te strikt. Zo willen ze dat de mondmaskerplicht, anderhalve meter afstand en de beperkingen in de horeca verdwijnen.

 • Scholen in regio Noord morgen weer open

  Voor scholieren in de regio Noord zit de zomervakantie er morgen op. Zij gaan weer naar school, en dat is vooral voor leerlingen in het voortgezet onderwijs even wennen: voor het eerst in vijf maanden zitten zij weer met hun hele klas bij elkaar. Hieronder staan de regels die er voor hen gelden:

  Dit zijn de regels voor het voortgezet (speciaal) onderwijs:

  • Alle leerlingen gaan tegelijk naar school.
  • Zij hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden, ook niet als ze 18 jaar of ouder zijn.
  • Leraren en ander onderwijspersoneel moeten die afstand wel bewaren, zowel onderling als ten opzichte van de leerlingen.
  • Mocht het moeilijk zijn om afstand te houden, zoals bij praktijkvakken in het vmbo, dan vervalt de verplichting.
  • Iedereen houdt zich aan de basisregels op het gebied van hygiëne.

 • 'Corona-app vanaf vanavond in de appstore'

  Vanavond vanaf 23.30 uur is de corona-app CoronaMelder te downloaden in de appstores van Google en Apple. Dat meldde privacydeskundige Brenno de Winter in Dit is de Dag op Radio 1.

  De Winter is verantwoordelijk voor de beveiliging van de app en het waarborgen van de privacy van de gebruiker. Volgens hem lopen er nog wel enkele security-onderzoeken, maar ziet het er over het algemeen goed uit en daarom zou de app vanavond al gelanceerd kunnen worden.

  De CoronaMelder slaat via bluetooth codes op van telefoons waarbij je langere tijd in de buurt bent geweest. Als een medegebruiker van de app doorgeeft dat hij besmet is met het coronavirus en zijn code staat in jouw telefoon, dan krijg je een melding en een advies over wat je kunt doen. Dit gebeurt volgens De Winter op volledig anonieme basis.

  Maandag start er een proef met de app in Twente en Drenthe. Vanaf 1 september wordt de app in heel Nederland gelanceerd, maar je kunt hem vanavond dus al wel vast downloaden.

 • MKB Nederland wil compensatie voor werkgevers

  MKB Nederland wil dat werkgevers worden gecompenseerd als werknemers verplicht 14 dagen in thuisquarantaine moeten wanneer hun vakantiebestemming tijdens hun verblijf oranje wordt. Ook moeten werknemers uit het midden- en kleinbedrijf sneller getest worden op corona.

  Kijk hieronder naar een interview met Jacco Vonhof van het MKB.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Niet naar de bouwplaats of je schoonmaakplek, maar in quarantaine kost veel geld'
 • Italië sluit alle discotheken en nachtclubs

  In Italië gaan vanaf morgen alle discotheken, danszalen en nachtclubs dicht vanwege het toenemend aantal besmettingen in het land, vooral onder jongeren. Ook wordt het verplicht om buitenshuis mondkapjes te dragen op plaatsen waar het niet mogelijk is om afstand te bewaren. De maatregelen gelden in ieder geval tot 7 september.

  Spanje heeft deze maatregel al eerder genomen. Alle discotheken en nachtclubs zijn daar gesloten. Restaurants en bars mogen openblijven tot 01.00 uur 's nachts. Ook in de Italiaanse regio's Calabrië en Basilicata hadden de clubs en discotheken hun deuren al eerder gesloten.

  De maatregel zorgt voor grote onrust onder de managers van discotheken en dansclubs in Italië, die een nieuwe financiële strop vrezen.

 • Aantal positief geteste mensen op Terschelling neemt toe naar 14

  Het aantal positief geteste mensen op camping Appelhof op Terschelling is met vier toegenomen naar veertien. Deze vier personen hebben zich niet op het eiland laten testen, maar hebben dat nadat ze klachten hadden gekregen thuis gedaan.

  Eerder deze week bleken minstens acht gasten van jongerencamping De Appelhof op het Waddeneiland besmet met corona. Ook dit werd pas duidelijk na hun thuiskomst elders in Nederland. Uit voorzorg besloot de camping twee weken eerder te sluiten dan gepland, op 17 augustus.

  Vanmiddag hebben 157 personen zich laten testen in de snel ingerichte teststraat op Terschelling. De uitslag van die testen wordt morgen verwacht. Ook morgen is de testlocatie op het eiland geopend. Daarna wordt beslist of de locatie openblijft en voor hoelang.

 • Minder afval, maar veel meer gezichtsmaskers en handschoenen op straat in Rome

  Het Italiaanse instituut voor afvalmanagement heeft berekend dat de Romeinen tijdens de lockdown zo'n 10 procent minder afval hebben geproduceerd. Maar die afname is bijna helemaal teniet gedaan door de grote hoeveelheden gezichtsmaskers en handschoenen die worden weggegooid.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Minder afval, maar veel meer gezichtsmaskers en handschoenen op straat in Rome
 • Nieuwe besmettingen bij twee nertsenbedrijven

  Bij twee nertsenbedrijven in De Mortel en Ottersum zijn besmettingen vastgesteld met covid-19. Beide bedrijven worden zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn in Nederland nu 33 nertsenbedrijven besmet verklaard.

  Eerder adviseerde wetenschappers, verenigd in het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z), het kabinet om als er na half augustus nog nieuwe coronabesmettingen zouden zijn alle nertsenfokkerijen in Nederland preventief te ruimen. Daarmee moet voorkomen worden dat de nertsenhouderij als een 'virusreservoir' gaat functioneren, zeggen de wetenschappers. Het kabinet wacht nu eerst op een vervolgadvies van het OMT-Z.

 • Israël versoepelt reisbeperkingen

  Israël heeft zijn reisbeperkingen versoepeld. Bij terugkeer uit twintig landen met lage infectiecijfers hoeven Israëliërs niet meer twee weken in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die de afgelopen twee weken uit deze landen zijn teruggekomen en nu in quarantaine zitten. Onder de landen die nu op groen zijn gezet zijn Duitsland en Oostenrijk.

  De Israëliërs zijn zelf vanwege het hoge aantal besmettingen in het land maar in een beperkt aantal landen welkom, waaronder Griekenland, Bulgarije en Kroatië. En dan alleen nog onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten reizigers uit Israël in Griekenland een negatieve covid-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur.

  In Israël zelf worden alleen in uitzonderlijke gevallen buitenlandse reizigers toegelaten.

 • Drie covid-patiënten minder op de IC's

  Het aantal covid-patiënten op de Intensive Care is met drie gedaald naar 36. Daarnaast liggen ook 578 andere patiënten op de IC's en dat zijn er vijf minder dan gisteren. Het aantal covid-opnames buiten de IC bedraagt 122, dat zijn er 2 minder dan gisteren. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  "Het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen is dit weekend stabiel. Dat is gunstig", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het huidige aantal nieuwe besmettingen betekent echter dat we er rekening mee moeten houden dat het aantal opnames in de komende periode verder zal stijgen. De ziekenhuizen hebben voldoende capaciteit om dit op te vangen, mits het aantal besmettingen op korte termijn stabiliseert."

 • Datum Sail Amsterdam 2025 bekend

  Vanwege het coronavirus ging Sail Amsterdam dit jaar niet door, maar liefhebbers van het zeilevenement kunnen alvast de datum voor de volgende editie in hun agenda zetten: 20 t/m 24 augustus 2025.

  Tijdens het evenement komt een vloot monumentale zeilschepen vanuit de hele wereld naar Amsterdam. De schepen varen in een parade over het Noordzeekanaal en meren daarna af langs de kade van het IJ en in de grote IJ-havens en kunnen worden bezocht. De eerste editie van Sail was in 1975. Tot aan dit jaar werd er iedere vijf jaar een nieuwe editie georganiseerd, zoals te zien is in een filmpje dat de organisatie op Twitter zette.

 • RIVM: 507 nieuwe besmettingen gemeld

  In de afgelopen 24 uur zijn 507 mensen positief getest op het coronavirus. Gisteren waren dat er 655, eergisteren 636. Het totaal van de afgelopen zeven dagen bedraagt 4438 positief geteste personen, in de zeven dagen daarvoor waren dat er 3466. Dit blijkt uit open data van het RIVM.

  In Amsterdam zijn 97 mensen geïnfecteerd. 58 zijn besmet in Rotterdam, 28 in Den Haag en 15 in Breda. In Utrecht zijn het er 13, in Gouda 11 en in Schiedam 10.

  Er zijn zes nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, gisteren lag dat aantal op zeven. De afgelopen zeven dagen werden 55 mensen met covid in het ziekenhuis opgenomen. De zeven dagen daarvoor waren dat er 35.

  Er zijn drie nieuwe doden gemeld. Gisteren waren dat er twee en eergisteren ook.

 • Nieuwe klap voor reisorganisaties, klaar om toeristen terug te halen

  Reisorganisaties doen er alles aan om mensen die in de 'nieuwe' oranje vakantielanden zitten, eerder terug te halen als ze dat willen. Maar de telefoon staat niet roodgloeiend, melden ze. Om middernacht is het reisadvies aangescherpt voor Brussel, Parijs, Marseille en omgeving, Mallorca, Ibiza en een aantal regio's in Spanje.

  Mensen die met een pakketreis op vakantie zijn, worden door de reisorganisatie geïnformeerd. Ze kunnen ervoor kiezen hun vakantie af te maken of eerder terug te keren. Ter plekke wordt bekeken of het misschien ook mogelijk is te verkassen naar een hotel in een geel gebied, zegt de ANVR. "Het gaat om duizenden reizigers, dat kan niet allemaal in een dag geregeld zijn."

  Nieuwe reizen naar deze gebieden gaan niet door. Mensen die een reis hebben geboekt worden geïnformeerd en krijgen een voucher of ze krijgen hun geld terug. Ook is het mogelijk de reis door te schuiven of om te boeken naar een andere bestemming.

 • Politie grijpt in bij barbecuefeest in Eindhoven

  De politie heeft gisteravond een eind gemaakt aan een feest in een park in Eindhoven. Daar waren zo'n 300 mensen bij elkaar gekomen voor een barbecuefeest, zegt een politiewoordvoerder tegen het ANP.

  Agenten kwamen op het feestje af na meldingen van overlast. Het feest mocht doorgaan als de muziek zachter werd gezet en men zich aan de coronamaatregelen zou houden.

  Vanuit een politiehelikopter hield de politie de boel in de gaten. Toen bleek dat de feestgangers zelfs na de waarschuwing geen anderhalve meter afstand hielden, beëindigden agenten het feest. Volgens een woordvoerder van de politie gebeurde dat "zonder morren".