Een coronateststraat in de RAI in Amsterdam
NOS Nieuws

Coronavirus ging niet met vakantie: 'Ik dacht dat ik me aan alle regels hield'

'Een ongenode gast', een 'smeulend vuur' en 'een virus dat niet met vakantie gaat'. Zo waarschuwden premier Rutte en minister De Jonge Nederland voor het coronavirus bij hun laatste persconferentie. Dagelijks blijkt uit de cijfers dat het virus niet weg is. En je kan besmet raken terwijl je denkt dat je je aan regels houdt, dat ondervonden deze coronapatiënten recent.

Veronique (62) uit Rotterdam

"In het voorjaar konden we niet naar de begrafenis van een familielid, vanwege de strenge maatregelen. Drie weken geleden was er alsnog een herdenkingsdienst in Amsterdam. Samen met mijn vriend en twee neven gingen we er met een taxi naartoe.

Op de heenweg zaten we in een ruim busje, maar op de terugweg was de taxi veel kleiner. Daar heb ik het virus waarschijnlijk opgelopen, want tijdens de bijeenkomst hield iedereen zich goed aan de maatregelen.

Op de terugweg zaten we, inclusief chauffeur, met z'n vijven in de taxi. Zonder speciale spatschermen. Erg kwalijk. Toen ik ze daar later op aansprak, werd ik weinig respectvol behandeld."

Pas twee weken later kreeg ik een email van de GGD, waarin stond dat ik het zelf aan mensen moet vertellen, omdat zij te druk waren.

Veronique (62)

"Twee dagen later had ik korte black-outs en ontzettend veel hoofdpijn. Ik belde de huisarts, maar die verwees me door naar de GGD. Die zeiden dat ik moest langskomen om me te laten testen, maar ik ben slechtziend. Met het openbaar vervoer gaan was geen optie, omdat ik andere mensen kon besmetten en niemand in mijn omgeving kon me met de auto brengen. Toen ik dreigde om het ministerie of de burgemeester in te schakelen, kon ik uiteindelijk toch bij de huisartsenpraktijk in de buurt terecht."

"Nadat de uitslag positief bleek te zijn, belde de GGD voor het bron-en contactonderzoek. Ik heb iedereen opgegeven met wie ik contact had, maar toen ik hen later zelf sprak ontdekte ik dat de GGD niemand op mijn lijst had benaderd. Daar was ik erg verbaasd over. Gelukkig hadden ze geen klachten, maar ze waren wel geschrokken. Pas twee weken later kreeg ik een e-mail van de GGD waarin stond dat ik het zelf aan mensen moet vertellen, omdat zij te druk waren."

"Na een week thuis kreeg ik opeens veel last van mijn longen. Toen was ik wel even bang. Nu gaat het gelukkig weer iets beter, maar ik ben er nog niet van af."

Carlos (34) uit Amsterdam

"Vorige maand ben ik een paar keer naar de kroeg gegaan met een vriend. We zaten binnen en er was weinig ventilatie. Vermoedelijk heb ik het virus daar opgelopen, maar ik weet het niet zeker. Mijn vriend is namelijk niet besmet. Het was ook niet zo druk en we hielden goed afstand van elkaar.

Kort daarna kreeg ik opeens koorts en kon ik niet meer ruiken. Daarop belde ik onmiddellijk de GGD in Amsterdam. Ze waren erg druk en ik kon pas twee dagen later terecht voor een test. Ik zou binnen 48 uur gebeld worden met de uitslag, maar ik hoorde niks. Na drie dagen besloot ik zelf maar te bellen en hoorde ik dat ik het virus had.

De GGD vroeg waar ik de afgelopen tijd allemaal ben geweest en met wie ik contact heb gehad. Maar ze vertelden ook dat ze er weinig mee zouden doen, omdat het te druk was om iedereen na te bellen. Ik moest zelf mensen in mijn omgeving vertellen dat ik besmet ben geraakt. Als zij ook symptomen hadden, dan moesten ze zelf de GGD bellen. De cafés waar ik was hoefde ik niet te bellen. Ik weet ook niet of daar meer mensen besmet zijn geraakt.

De mensen om mij heen reageerden vrij ontspannen. Ze waren vooral bezorgd om mijn gezondheid. Niemand had zelf klachten, gelukkig. Wel bleven sommige van hen uit voorzorg zoveel mogelijk binnen en deden ze een mondkapje op als ze naar buiten gingen.

Voor mijn gevoel heb ik me altijd aan alle voorschriften gehouden en toch ben ik besmet geraakt. Gelukkig waren de klachten heel mild en voel ik me nu weer goed. Het knaagt wel dat ik ondanks mijn voorzichtigheid toch het virus heb opgelopen. Misschien zijn die voorschriften wel een soort schijnzekerheid. Of ik heb gewoon de fout gemaakt om een niet geventileerde kroeg binnen te stappen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl