Nieuwe besmettingen bij twee nertsenfokkerijen • Aantal covid-patiënten in ziekenhuizen stabiel
- RIVM: 507 nieuwe besmettingen gemeld.
- Code oranje is sinds middernacht voor negen nieuwe gebieden van toepassing.
- Op Vlieland is voor het eerst iemand met corona besmet.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Opname The Voice Senior uitgesteld vanwege coronabesmettingen
De opname van de semi-live finale van The Voice Senior gaat niet door, omdat twee crewleden van het programma positief getest zijn op het coronavirus. De opname stond gepland voor dinsdag.
"Uit voorzorg laten we alle crewleden, kandidaten, coaches en presentatoren testen. Totdat we zeker weten dat we de finale veilig en verantwoord kunnen opnemen wordt deze uitgesteld tot nader order", meldt productiemaatschappij ITV Studios.
Betogers Brussel eisen ontslag Belgische viroloog
In Brussel hebben een paar honderd betogers van Viruswaanzin een brief afgegeven waarmee ze het ontslag eisen van viroloog Marc Van Ranst. Hij adviseert samen met andere experts de Belgische regering over de coronacrisis. Volgens de betogers zijn de coronamaatregelen in België te strikt. Zo willen ze dat de mondmaskerplicht, anderhalve meter afstand en de beperkingen in de horeca verdwijnen.
Scholen in regio Noord morgen weer open
Voor scholieren in de regio Noord zit de zomervakantie er morgen op. Zij gaan weer naar school, en dat is vooral voor leerlingen in het voortgezet onderwijs even wennen: voor het eerst in vijf maanden zitten zij weer met hun hele klas bij elkaar. Hieronder staan de regels die er voor hen gelden:
'Corona-app vanaf vanavond in de appstore'
Vanavond vanaf 23.30 uur is de corona-app CoronaMelder te downloaden in de appstores van Google en Apple. Dat meldde privacydeskundige Brenno de Winter in Dit is de Dag op Radio 1.
De Winter is verantwoordelijk voor de beveiliging van de app en het waarborgen van de privacy van de gebruiker. Volgens hem lopen er nog wel enkele security-onderzoeken, maar ziet het er over het algemeen goed uit en daarom zou de app vanavond al gelanceerd kunnen worden.
De CoronaMelder slaat via bluetooth codes op van telefoons waarbij je langere tijd in de buurt bent geweest. Als een medegebruiker van de app doorgeeft dat hij besmet is met het coronavirus en zijn code staat in jouw telefoon, dan krijg je een melding en een advies over wat je kunt doen. Dit gebeurt volgens De Winter op volledig anonieme basis.
Maandag start er een proef met de app in Twente en Drenthe. Vanaf 1 september wordt de app in heel Nederland gelanceerd, maar je kunt hem vanavond dus al wel vast downloaden.
MKB Nederland wil compensatie voor werkgevers
MKB Nederland wil dat werkgevers worden gecompenseerd als werknemers verplicht 14 dagen in thuisquarantaine moeten wanneer hun vakantiebestemming tijdens hun verblijf oranje wordt. Ook moeten werknemers uit het midden- en kleinbedrijf sneller getest worden op corona.
Kijk hieronder naar een interview met Jacco Vonhof van het MKB.
Italië sluit alle discotheken en nachtclubs
In Italië gaan vanaf morgen alle discotheken, danszalen en nachtclubs dicht vanwege het toenemend aantal besmettingen in het land, vooral onder jongeren. Ook wordt het verplicht om buitenshuis mondkapjes te dragen op plaatsen waar het niet mogelijk is om afstand te bewaren. De maatregelen gelden in ieder geval tot 7 september.
Spanje heeft deze maatregel al eerder genomen. Alle discotheken en nachtclubs zijn daar gesloten. Restaurants en bars mogen openblijven tot 01.00 uur 's nachts. Ook in de Italiaanse regio's Calabrië en Basilicata hadden de clubs en discotheken hun deuren al eerder gesloten.
De maatregel zorgt voor grote onrust onder de managers van discotheken en dansclubs in Italië, die een nieuwe financiële strop vrezen.
Aantal positief geteste mensen op Terschelling neemt toe naar 14
Het aantal positief geteste mensen op camping Appelhof op Terschelling is met vier toegenomen naar veertien. Deze vier personen hebben zich niet op het eiland laten testen, maar hebben dat nadat ze klachten hadden gekregen thuis gedaan.
Eerder deze week bleken minstens acht gasten van jongerencamping De Appelhof op het Waddeneiland besmet met corona. Ook dit werd pas duidelijk na hun thuiskomst elders in Nederland. Uit voorzorg besloot de camping twee weken eerder te sluiten dan gepland, op 17 augustus.
Vanmiddag hebben 157 personen zich laten testen in de snel ingerichte teststraat op Terschelling. De uitslag van die testen wordt morgen verwacht. Ook morgen is de testlocatie op het eiland geopend. Daarna wordt beslist of de locatie openblijft en voor hoelang.
Minder afval, maar veel meer gezichtsmaskers en handschoenen op straat in Rome
Het Italiaanse instituut voor afvalmanagement heeft berekend dat de Romeinen tijdens de lockdown zo'n 10 procent minder afval hebben geproduceerd. Maar die afname is bijna helemaal teniet gedaan door de grote hoeveelheden gezichtsmaskers en handschoenen die worden weggegooid.
Nieuwe besmettingen bij twee nertsenbedrijven
Bij twee nertsenbedrijven in De Mortel en Ottersum zijn besmettingen vastgesteld met covid-19. Beide bedrijven worden zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn in Nederland nu 33 nertsenbedrijven besmet verklaard.
Eerder adviseerde wetenschappers, verenigd in het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z), het kabinet om als er na half augustus nog nieuwe coronabesmettingen zouden zijn alle nertsenfokkerijen in Nederland preventief te ruimen. Daarmee moet voorkomen worden dat de nertsenhouderij als een 'virusreservoir' gaat functioneren, zeggen de wetenschappers. Het kabinet wacht nu eerst op een vervolgadvies van het OMT-Z.
Israël versoepelt reisbeperkingen
Israël heeft zijn reisbeperkingen versoepeld. Bij terugkeer uit twintig landen met lage infectiecijfers hoeven Israëliërs niet meer twee weken in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die de afgelopen twee weken uit deze landen zijn teruggekomen en nu in quarantaine zitten. Onder de landen die nu op groen zijn gezet zijn Duitsland en Oostenrijk.
De Israëliërs zijn zelf vanwege het hoge aantal besmettingen in het land maar in een beperkt aantal landen welkom, waaronder Griekenland, Bulgarije en Kroatië. En dan alleen nog onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten reizigers uit Israël in Griekenland een negatieve covid-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur.
In Israël zelf worden alleen in uitzonderlijke gevallen buitenlandse reizigers toegelaten.
Drie covid-patiënten minder op de IC's
Het aantal covid-patiënten op de Intensive Care is met drie gedaald naar 36. Daarnaast liggen ook 578 andere patiënten op de IC's en dat zijn er vijf minder dan gisteren. Het aantal covid-opnames buiten de IC bedraagt 122, dat zijn er 2 minder dan gisteren. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
"Het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen is dit weekend stabiel. Dat is gunstig", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het huidige aantal nieuwe besmettingen betekent echter dat we er rekening mee moeten houden dat het aantal opnames in de komende periode verder zal stijgen. De ziekenhuizen hebben voldoende capaciteit om dit op te vangen, mits het aantal besmettingen op korte termijn stabiliseert."
Datum Sail Amsterdam 2025 bekend
Vanwege het coronavirus ging Sail Amsterdam dit jaar niet door, maar liefhebbers van het zeilevenement kunnen alvast de datum voor de volgende editie in hun agenda zetten: 20 t/m 24 augustus 2025.
Tijdens het evenement komt een vloot monumentale zeilschepen vanuit de hele wereld naar Amsterdam. De schepen varen in een parade over het Noordzeekanaal en meren daarna af langs de kade van het IJ en in de grote IJ-havens en kunnen worden bezocht. De eerste editie van Sail was in 1975. Tot aan dit jaar werd er iedere vijf jaar een nieuwe editie georganiseerd, zoals te zien is in een filmpje dat de organisatie op Twitter zette.
RIVM: 507 nieuwe besmettingen gemeld
In de afgelopen 24 uur zijn 507 mensen positief getest op het coronavirus. Gisteren waren dat er 655, eergisteren 636. Het totaal van de afgelopen zeven dagen bedraagt 4438 positief geteste personen, in de zeven dagen daarvoor waren dat er 3466. Dit blijkt uit open data van het RIVM.
In Amsterdam zijn 97 mensen geïnfecteerd. 58 zijn besmet in Rotterdam, 28 in Den Haag en 15 in Breda. In Utrecht zijn het er 13, in Gouda 11 en in Schiedam 10.
Er zijn zes nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, gisteren lag dat aantal op zeven. De afgelopen zeven dagen werden 55 mensen met covid in het ziekenhuis opgenomen. De zeven dagen daarvoor waren dat er 35.
Er zijn drie nieuwe doden gemeld. Gisteren waren dat er twee en eergisteren ook.
Nieuwe klap voor reisorganisaties, klaar om toeristen terug te halen
Reisorganisaties doen er alles aan om mensen die in de 'nieuwe' oranje vakantielanden zitten, eerder terug te halen als ze dat willen. Maar de telefoon staat niet roodgloeiend, melden ze. Om middernacht is het reisadvies aangescherpt voor Brussel, Parijs, Marseille en omgeving, Mallorca, Ibiza en een aantal regio's in Spanje.
Mensen die met een pakketreis op vakantie zijn, worden door de reisorganisatie geïnformeerd. Ze kunnen ervoor kiezen hun vakantie af te maken of eerder terug te keren. Ter plekke wordt bekeken of het misschien ook mogelijk is te verkassen naar een hotel in een geel gebied, zegt de ANVR. "Het gaat om duizenden reizigers, dat kan niet allemaal in een dag geregeld zijn."
Nieuwe reizen naar deze gebieden gaan niet door. Mensen die een reis hebben geboekt worden geïnformeerd en krijgen een voucher of ze krijgen hun geld terug. Ook is het mogelijk de reis door te schuiven of om te boeken naar een andere bestemming.
Politie grijpt in bij barbecuefeest in Eindhoven
De politie heeft gisteravond een eind gemaakt aan een feest in een park in Eindhoven. Daar waren zo'n 300 mensen bij elkaar gekomen voor een barbecuefeest, zegt een politiewoordvoerder tegen het ANP.
Agenten kwamen op het feestje af na meldingen van overlast. Het feest mocht doorgaan als de muziek zachter werd gezet en men zich aan de coronamaatregelen zou houden.
Vanuit een politiehelikopter hield de politie de boel in de gaten. Toen bleek dat de feestgangers zelfs na de waarschuwing geen anderhalve meter afstand hielden, beëindigden agenten het feest. Volgens een woordvoerder van de politie gebeurde dat "zonder morren".
Nederlandse reizigers terug uit risicogebied
Op Schiphol en in Rotterdam zijn vanochtend de eerste reizigers teruggekeerd uit Europese steden die vanaf vandaag code oranje hebben gekregen. De wijziging werd gisteren bekendgemaakt en geldt voor onder meer Parijs, Madrid en Ibiza.
Ook vakantiegangers die op Mallorca zijn geweest moeten twee weken in quarantaine. "Laten we reëel zijn: je weet dat dit kan gebeuren als je weggaat uit Nederland", zegt een van de terugkomers op Rotterdam The Hague Airport. "Mijn man wordt alleen 60 deze week en we zouden wat familieleden over de vloer krijgen, maar dat gaan we maar even niet doen."
Maar niet iedereen heeft er begrip voor:
Kanaalzwemster hoeft niet in quarantaine
Zwemster Chloe McCardel hoeft niet in quarantaine nadat ze voor de 35e het Kanaal is overgezwommen. De 35-jarige Australiër heeft daarmee het mannelijke record verbroken, maar het vrouwelijke record ligt op 43 keer.
McCardel maakte zich zorgen dat ze in zelfisolatie moest na haar terugkeer in Groot-Brittannië, waar sinds zaterdag een quarantaineplicht geldt voor reizigers uit Frankrijk. Dat bleek uiteindelijk niet te hoeven, omdat ze maar even op het Franse strand was voor ze terugging.
Lees de rest van het verhaal:
Eerste coronabesmetting op Vlieland
Op Vlieland is voor het eerst iemand met corona besmet. Volgens de Veiligheidsregio Fryslân gaat het om een vakantieganger die met het gezin op Vlieland verbleef. De besmette persoon heeft het eiland inmiddels verlaten en is met speciaal vervoer aan wal gebracht.
"Nu het virus in heel Nederland weer oplaait was het te verwachten dat het ook ons eiland zou raken", zegt Tineke Schokker, burgemeester van Vlieland, tegen de Leeuwarder Courant. "Het was niet de vraag óf het op Vlieland zou komen, maar wanneer."
De burgemeester roept iedereen op het eiland op de maatregelen op te volgen. Mensen met klachten kunnen zich op Vlieland melden bij de huisarts, die op het eiland de coronatesten uitvoert.
WHO: nieuw dagrecord besmettingen
Met een dagrecord van 294.237 is het totaal aantal besmettingen wereldwijd de 21 miljoen gepasseerd. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het vorige dagrecord stond op 292.000 gevallen en werd gemeld op 31 juli.
De meeste besmettingen werden geregistreerd in de VS, Brazilië en India. Het aantal sterfgevallen wereldwijd nam met 10.000 toe tot meer dan 755.000.
Vice-premier Nieuw-Zeeland wil uitstel verkiezingen
De vice-premier van Nieuw-Zeeland, Winston Peters, vraagt premier Jacinda Ardern in een brief om de parlementsverkiezingen uit te stellen. Die zouden 19 september zijn, maar volgens Peters heeft de heropleving van het coronavirus de aanloop naar de verkiezingen verstoord. Hij stelt voor om ze te verplaatsen naar 21 november, de uiterlijke datum waarop de verkiezingen gehouden moeten worden.
Eerder al werd besloten het parlement nog niet te ontbinden. Normaal gesproken gebeurt dat voorafgaand aan de parlementsverkiezingen. Ook hebben politieke partijen hun campagnes opgeschort. "De mogelijkheid voor partijen om campagne te voeren is dodelijk aangetast", schrijft Peters volgens Nieuw-Zeelandse media in zijn brief. "De verkiezingen zullen daarom noch vrij, noch eerlijk zijn."
Peters krijgt steun van de centrum-rechtse National Party. Die partij riep eerder al op om de stembusgang uit te stellen tot november of zelfs later. Premier Ardern beslist morgen of de verkiezingen inderdaad gaan worden uitgesteld.
Geen carnaval op Curaçao volgend jaar
Op Curaçao zal volgend jaar geen carnaval worden gevierd. De lokale autoriteiten vinden het een te groot risico om het te laten doorgaan. Normaal gesproken doen er zo'n 25.000 mensen mee aan de Gran Marcha, de grote carnavalsparade.
Ook zou de financiële situatie van het eiland een rol spelen. De terugloop in toerisme de afgelopen maanden heeft voor een economische krimp van ruim 20 procent gezorgd op het eiland. Daardoor zouden bedrijven geen geld hebben om het evenement te sponsoren.
Onlangs lieten de carnavalsgroepen op Curaçao weten wel open te staan voor een viering, maar de autoriteiten vinden dat geen goed idee.
Coronapatiënten blikken terug
'Een ongenode gast', een 'smeulend vuur' en 'een virus dat niet met vakantie gaat'. Zo waarschuwden premier Rutte en minister De Jonge Nederland voor het coronavirus bij hun laatste persconferentie. Dagelijks blijkt uit de cijfers dat het virus niet weg is. En je kan besmet raken terwijl je denkt dat je je aan regels houdt.
Twee coronapatiënten die recent werden besmet, blikken terug op hoe dat ging: van eerste klachten, tot test en contactonderzoek. "Voor mijn gevoel heb ik me altijd aan alle voorschriften gehouden en toch ben ik besmet geraakt."
Australische staat Victoria verlengt noodtoestand
In de Australische staat Victoria is de noodtoestand met vier weken verlengd. Dat heeft de premier van de staat bekendgemaakt in een persconferentie. In de afgelopen 24 uur vielen er in Victoria zestien doden, van wie elf in ouderencentra. Er werden 279 nieuwe besmettingen geteld, dat is minder dan de afgelopen weken.
Andrews was dan ook voorzichtig optimistisch. "Het gaat de goede kant op met de cijfers, maar het blijft ploeteren." Ook benadrukte hij dat de maatregelen alleen kunnen worden versoepeld als iedereen zich aan de regels houdt. "Niemand kan nu zelfgenoegzaam worden, of denken dat het vanzelf wel beter wordt."
Eén nieuwe coronabesmetting bekend na derde testdag op Terschelling
Op Terschelling is gisteren nog een persoon positief getest op corona. De rest bleek het virus niet onder de leden te hebben. Dat blijkt uit de testuitslagen die de veiligheidsregio Friesland gisteravond naar buiten bracht. De besmette persoon heeft het eiland inmiddels verlaten en is met speciaal vervoer aan wal gebracht.
Eerder deze week bleken minstens acht gasten van jongerencamping De Appelhof op het Waddeneiland besmet met corona, maar dit werd pas duidelijk na hun thuiskomst elders in Nederland. Uit voorzorg besloot de camping twee weken eerder te sluiten dan gepland, op 17 augustus.
Bezoekers aan De Appelhof en andere mensen op Terschelling die zich zorgen maken over corona, kunnen zich laten testen in een snel ingerichte teststraat op het eiland.
Sint-Maarten sluit clubs, bars en koffiehuizen
Op Sint-Maarten gaat vanaf vandaag een groot deel van het uitgaansleven op slot. Alle discotheken, bars en koffiehuizen moeten tot zeker eind van de maand dicht, alleen restaurants mogen open blijven tot 22.00 uur. Dat heeft minister van Toerisme en Economie Ludmila de Weever zaterdag bekendgemaakt.
Sint-Maarten kent een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Afgelopen week namen de besmettingen toe van 74 naar 150. De Weever noemt die stijging erg zorgwekkend. De zorg voor de gezondheid van de burgers van Sint-Maarten, in combinatie met de aanwezige medische capaciteit, maakt overheidsingrijpen volgens haar noodzakelijk.
De Weever maakte bekend dat alle nachtclubs enkele dagen geleden al uit eigen beweging de deuren hebben gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De Weever zei dat ze zich realiseert dat er toeristen op het eiland zijn, maar dat de maatregelen worden genomen om iedereen op het eiland zoveel mogelijk virusvrij te houden.
'Aruba heeft nog geld tot eind augustus'
Tot eind augustus kan de Arubaanse overheid nog aan al haar financiële verplichtingen voldoen. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes tegen Arubaanse media gezegd. Aruba hoopt voor het eind van de maand een akkoord met Nederland te bereiken over een nieuwe lening.
Vrijdag werd bekend dat Aruba voor een groot deel aan de voorwaarden voldoet die het kabinet stelt aan nieuwe financiële steun vanwege de coronacrisis. Curaçao heeft stappen in de goede richting gezet, en Sint-Maarten voldoet niet aan de eisen. De gesprekken tussen het kabinet en de Caribisch-Nederlandse landen zijn al tijden gaande. Het overleg gaat vooral over de voorwaarden die Nederland aan de steun stelt. Het kabinet wil helpen, maar vindt dat er maatregelen genomen moeten worden om de economie te hervormen.
Aruba is zwaar getroffen door de crisis. Sinds vorige maand ontvangt het land weer toeristen. De afgelopen weken is er echter sprake van een forse toename van coronabesmettingen op het eiland, waardoor er bijvoorbeeld geen Nederlandse toeristen meer komen. Momenteel zijn er 851 actieve besmettingen op Aruba.
Code oranje sinds middernacht voor negen gebieden
Vanwege een toename van het aantal coronagevallen raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders af om op vakantie te gaan naar negen nieuwe Europese gebieden. Het gaat om Brussel, Parijs, Marseille en verschillende regio's in Spanje; waaronder Madrid, Mallorca en Ibiza. Voor al die steden en regio's geldt sinds middernacht code oranje. Niet-noodzakelijke reizen ernaartoe worden afgeraden en mensen die terugreizen naar Nederland krijgen het dringende advies om veertien dagen in quarantaine te gaan. Volgens brancheorganisatie ANVR treft dit duizenden mensen die nu op reis zijn.
Europese raketlancering
Voor het eerst sinds half februari is in Frans-Guyana weer een Europese Ariane 5-raket gelanceerd. Aan boord waren twee telecomsatellieten. Door de uitbraak van het coronavirus en de bijkomende lockdown lagen de raketlanceringen in het Zuid-Amerikaanse land maandenlang stil. De lancering was eigenlijk gepland voor 31 juli, maar die datum werd verschoven vanwege een technisch mankement en slecht weer.
Liveblog geopend
Welkom in het liveblog over het coronavirus van zondag 16 augustus. Het liveblog van gisteren vind je hier.