liveblog
NOS NieuwsAangepast

Quarantaine voor Nederlanders in Verenigd Koninkrijk • Eén besmetting Terschelling

liveblog gesloten

Eind liveblog

Hiermee eindigt ons liveblog voor donderdag. In de ochtend zal een nieuw liveblog worden opgestart om het laatste nieuws rond corona bij te houden.

Britse minister: 14 dagen quarantaine voor reizigers uit Nederland

Reizigers uit Nederland moeten vanaf zaterdag bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk twee weken in quarantaine. Dat heeft de Britse transportminister Grant Shapps bekendgemaakt. Ook reizigers uit Frankrijk, Malta, Monaco en Aruba moeten in zelfisolatie.

Premier Boris Johnson zei eerder vandaag dat Groot-Brittannië "meedogenloos" moet zijn. "Zelfs met onze beste vrienden en goede partners. Ik denk dat iedereen dat begrijpt."

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte gesteld te zijn van het Britse besluit. "Dit betekent dat Groot-Brittannië een code oranje als reisadvies krijgt, omdat Nederlanders daar in quarantaine moeten."

Eredivisie wil sneltests, maar die zijn er onvoldoende

De eredivisie gaat over een maand van start. Dan treedt ook het coronaprotocol van de KNVB in werking. Spelers en staf worden één keer per week getest, een of twee dagen voor de wedstrijd.

Dat systeem is niet waterdicht. De competitie heeft eigenlijk sneltests nodig. "Dat is voor ons nu geen optie. Maar als die tests in ruime mate aanwezig zijn, zijn wij de eersten die het kunnen doen", zegt Edwin Goedhart, medisch manager bij de KNVB.

Het grootste probleem is dat het aantal beschikbare sneltests op dit moment onvoldoende is en ze zijn in de zorg uiteraard meer nodig dan in het voetbal. Dat weet ook het medisch management van de KNVB. "Met de hoeveelheid die wij zouden willen hebben, met die grote teams, gaat dat nu niet", stelt Goedhart.

Lees de rest van het verhaal:

Eén besmetting op Terschelling na dag van 'chaos en onduidelijkheid'

Op Terschelling is één iemand positief getest op het coronavirus. Er zijn in totaal vandaag 200 mensen door de teststraat op het eiland gegaan, van wie er 134 vandaag hun uitslag hebben gehoord.

Het bleef lang onduidelijk hoeveel er positief op het coronavirus getest waren. De GGD Fryslân zei eerder vanmiddag al met de uitslagen te komen, maar de resultaten kwamen uiteindelijk rond 21.50 uur.

De GGD wilde voorkomen dat jongeren het eiland zouden afgaan zonder te weten of ze het virus hebben. Dat lukte niet, omdat veel jongeren vandaag Terschelling verlieten terwijl ze nog niet getest waren, óf juist wel getest waren maar hun uitslag nog niet gekregen hadden. "Kortom, het is nogal chaotisch hier", aldus NOS-verslaggever Kysia Hekster.

Frankrijk: meer jongeren positief getest

In Frankrijk zijn voor de tweede dag op rij meer dan 2500 nieuwe besmettingen geteld. Dat aantal werd voor het laatst gemeld in april, toen het land nog in strikte lockdown was.

Ondertussen neemt het aantal mensen dat in Franse ziekenhuis belandt af. Voor de eerste keer sinds half maart lagen er gisteren minder dan 5000 coronapatiënten in het ziekenhuis, schrijft persbureau Reuters.

Dat komt waarschijnlijk omdat net als in Nederland steeds meer jongeren positief getest worden. Persbureau AFP schrijft dat het aantal besmettingen het hardst toeneemt in de leeftijdscategorie tussen de 15 en 44 jaar. Het Franse ministerie van Volksgezondheid spreekt van een "zorgelijke situatie".

Experts kritisch op RIVM-richtlijn ventilatie

Volgens experts is de RIVM-richtlijn voor ventilatie op scholen niet toegespitst op het voorkomen van verspreiding van infectieziekten. De RIVM houdt het 'Bouwbesluit' aan, een verzameling voorschriften waaraan alle nieuwbouw moet voldoen.

Hoeveel scholen wel of niet voldoen aan dat Bouwbesluit weet niemand. Dat zegt Paul Rösenmoller, voorzitter van de VO-raad, de koepel voor middelbare scholen, en tevens leider van de Senaatsfractie van GroenLinks, tegen Nieuwsuur.

Lees de rest van het verhaal:

Jongeren reageren op corona-uitbraak op camping Terschelling

Op jongerencamping Appelhof op Terschelling zijn meerdere mensen besmet met het coronavirus. Vanavond horen 130 jongeren de uitslag van hun coronatest.

Bekijk de video:

Jongeren reageren op de corona-uitbraak op jongerencamping Appelhof op Terschelling

Vakbonden reageren verdeeld op besluit KLM

De vakbonden reageren verschillend op het besluit van KLM om de voorgenomen loonsverhoging op te schorten. De luchtvaartmaatschappij nam dat besluit eenzijdig, dus zonder instemming van de bonden.

FNV vindt de opschorting "schandalig" en overweegt naar de rechter te stappen. Pilotenvakbond VNV noemt het eenzijdig schrappen van de loonsverhoging "verstandig" en "een logische stap in deze crisistijd", maar is niet te spreken over de manier waarop KLM het heeft gedaan. Ook CNV Vakmensen veroordeelt het "botte optreden" van de KLM-directie. Toch heeft de vakbond wel begrip voor het opschorten van de loonsverhoging.

Lees verder:

WHO: pandemie kost 375 miljard dollar per maand

De coronapandemie kost naar schatting wereldwijd zo'n 375 miljard dollar per maand. Dat zegt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus, meldt CNN. Hij zei dat op basis van data van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

"Het totale verlies in twee jaar wordt geschat op 12.000 miljard", zei de WHO-baas. "Er is nu 10.000 miljard uitgegeven door de G20-landen. Dat is al 3,5 keer meer dan de wereld heeft uitgegeven aan de financiële crisis van 2008."

Twaalf besmettingen op azc Delfzijl

Twaalf bewoners van het asielzoekerscentrum in Delfzijl zijn positief getest op het coronavirus, meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Zij en hun huisgenoten zijn in quarantaine geplaatst. Verder zijn activiteiten in en rondom het centrum stilgelegd om verdere verspreiding te voorkomen.

Eind vorige week werd de eerste besmetting op het Groningse azc duidelijk. Na een contactonderzoek van de GGD zijn er meer tests uitgevoerd, waar tot nu toe dus twaalf positieve gevallen uitkwamen.

67 reizigers getest op Schiphol

In de nieuwe teststraat op luchthaven Schiphol zijn 67 mensen getest, zegt de Veiligheidsregio Kennemerland. Dat is ongeveer 35 procent van de reizigers die voor een test in aanmerking kwamen. Reizigers van drie vluchten uit risicolanden kregen een test aangeboden.

"We zijn tevreden", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. "Het is nieuw en we zitten nog in de opstartfase, dus die 67 valt niet tegen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als iedereen zich laat testen."

Naar schatting landen elke dag zo'n 5000 mensen uit risicogebieden op de luchthaven. Als alles goed gaat kunnen er 600 mensen per dag getest worden, zegt de GGD.

Teststraat Terschelling stuurt 80 jongeren weg

In de teststraat op Terschelling zijn vandaag ongeveer tachtig jongeren weggestuurd. Dat gebeurde omdat zij te laat waren en omdat het testmateriaal opraakte, zegt een woordvoerder van GGD Fryslân. De GGD had zich voorbereid op ongeveer 100 coronatests.

Ongeveer 200 jongeren hebben zich vandaag wel laten testen op het eiland. 130 tests zijn met de boot naar het vasteland gebracht, vanavond volgt de uitslag. 70 tests waren te laat om met de boot mee te gaan, de uitslag daarvan komt morgen.

Hoeveel testcapaciteit er morgen is, hangt af van het aantal positieve tests vanavond. Als er vanavond weinig mensen positief blijken, dan is het niet nodig om op te schalen, zegt de woordvoerder van de GGD.

De meeste van de jongeren verblijven op camping Appelhof. Zeker acht jongeren die eerder vakantie vierden op die camping, zijn positief getest op het coronavirus. Hun besmetting kwam pas aan het licht nadat ze zich bij thuiskomst lieten testen.

Aantal ziekenhuisopnames stijgt

Op de IC's liggen er nu 31 mensen met het coronavirus, vier minder dan de voorgaande dag. Op de gewone ziekenhuisafdelingen worden 127 covidpatiënten verpleegd, twaalf meer dan gisteren, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

"Het totaal aantal opgenomen covidpatiënten neemt nog steeds toe", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "We moeten alert blijven omdat we ook een toename van het aantal besmettingen zien."

Gisteren waarschuwde Kuipers dat het aantal ziekenhuisopnames nu nog laag lijkt, maar dat dit snel kan oplopen. "De verwachting is dat dit aantal tussen een week en tien dagen stijgt naar 200 tot 300 opnames. En dat is zorgelijk", zei Kuipers in De Telegraaf.

Poppodium Rotown dicht na besmetting

Het Rotterdamse poppodium Rotown is de komende dagen gesloten vanwege een coronabesmetting. Een van de medewerkers is besmet met het virus, maar heeft geen verdere klachten, schrijft het podium in een bericht.

De medewerker heeft volgens Rotown op zaterdag 8 augustus voor het laatst bij het poppodium gewerkt en is met een beperkt aantal andere medewerkers in contact geweest. Alsnog wordt iedereen getest voordat de deuren weer open kunnen.

"Op dit moment wachten wij nog op verder advies van de GGD, dus wellicht volgen er nog aanvullende maatregelen", schrijft Rotown. "Maar wij vonden dat we op dit moment niet anders konden dat voorlopig de deuren te sluiten."

Geen extra maatregelen Bergen op Zoom

Burgemeester Petter van Bergen op Zoom neemt voorlopig geen extra coronamaatregelen, heeft hij besloten na overleg met de GGD. De huidige maatregelen, zoals extra controles bij horeca, supermarkten en andere drukke plekken, blijven wel van kracht.

De afgelopen dagen is het aantal besmettingen relatief gezien minder sterk gestegen dan vorige week (van 139 naar 158 personen). Maandag volgt een nieuwe evaluatie om te kijken hoe het er dan voor staat.

Bergen op Zoom heeft de laatste tijd te maken met veel coronabesmettingen. In de periode van 1 tot en met 9 augustus bleek 14 procent van de uitgevoerde testen positief te zijn. Het landelijk gemiddelde lag in die periode op zo'n 2 procent.

Omzet Airbnb daalt met 67 procent

De omzet van Airbnb in het tweede kwartaal van dit jaar is 67 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In 2019 werd in het tweede kwartaal 1 miljard euro omzet geboekt, dit jaar 335 miljoen. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden. Het bedrijf deelt geen financiële cijfers.

Volgens de bronnen hebben mensen in het coronakwartaal veel minder overnachtingen bij Airbnb geboekt dan het jaar ervoor. Het bedrijf zag wel aan het einde van de periode enige verbetering. Waar in mei nog 70 procent minder overnachtingen werden geboekt dan het jaar ervoor, was dat in juni nog 30 procent. Het aantal lokale boekingen groeide wél. Een vakantie in eigen land was door de reisrestricties en gezondheidsrisico's bij veel mensen populair.

Airbnb zou op 31 maart naar de beurs gaan. Door de coronacrisis en de forse daling in het aantal boekingen - het bedrijf kampte met 1 miljard dollar aan gecancelde boekingen - werden deze plannen opgeschort. Waarschijnlijk zal dit binnenkort wel gebeuren, schrijft onder meer The Wall Street Journal.

KLM stelt eenzijdig loonsverhoging uit

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft eenzijdig besloten de in 2019 afgesproken loonsverhoging van 2,5 procent voor alle medewerkers uit te stellen. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht.

KLM zegt eerder een "dringend beroep" te hebben gedaan op de vakbonden om de loonsverhoging op te schorten. "De vakbonden hebben echter niet (onvoorwaardelijk) kunnen instemmen met het uitstel", schrijft het bedrijf. "Daarom kan KLM niet anders dan dit eenzijdige besluit nemen."

Het luchtvaartbedrijf zit in een "crisis van ongekende omvang" sinds de uitbraak van het coronavirus. Het bedrijf verliest 10 miljoen euro per dag, staat in het persbericht, en daarom moet er in de kosten worden gesneden.

"In deze context kan KLM het zich nu niet veroorloven om in augustus de salarisverhoging door te voeren. Maatschappelijk niet, financieel niet, en ook niet vanwege de lopende gesprekken over invulling van de overheidsvoorwaarden bij de leningen."

Lees verder:

Herstelbericht coronacijfers Rotterdam en Amsterdam

In het bericht '577 nieuwe besmettingen, vier doden' van 14.17 uur staat door een misverstand verkeerde informatie. Er staat dat in Rotterdam 115 en in Amsterdam 111 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Dat klopt niet, de juiste cijfers zijn 77 in Rotterdam en 69 in Amsterdam.

Teststraat op Schiphol voor reizigers uit risicogebieden

Op de Amsterdamse luchthaven Schiphol is een coronateststraat geopend. Reizigers die uit een land komen waar code oranje voor geldt, kunnen zich hier laten testen op corona. Elke dag landen zo'n 5000 mensen uit risicogebieden op de luchthaven. Als alles goed gaat kunnen er 600 mensen per dag getest worden, zegt de GGD.

Bekijk de video:

Reizigers uit risicogebieden kunnen op Schiphol worden getest

Boulevard Vlissingen weer dicht voor motorverkeer

De boulevard in Vlissingen wordt dit weekend gesloten voor gemotoriseerd verkeer. De Veiligheidsregio Zeeland neemt dat besluit vanwege de grote aantallen toeristen die worden verwacht met het warme weer, meldt Omroep Zeeland.

De afgelopen twee weekenden was de weg langs de zee bij de Zeeuwse stad ook al gesloten. Het verbod geldt voor auto's, motors, scooters en bromfietsen zodat fietsers en voetgangers zich makkelijker aan de anderhalvemeterregel kunnen houden.

De maatregel geldt van 14 tot en met 16 augustus, van 13.00 tot 22.00 uur.

'GGD's moeten inzetten op snel testen'

Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding roept GGD's op om snel te testen. "Leg nu vooral de focus op testen en het zorgen voor een snelle uitslag en veel minder op contactonderzoek, want dat doen mensen zelf toch al. Als iemand in uw familie of op uw werk positief is getest, weet u het al voordat u door de GGD benaderd bent."

Wat hem betreft moeten mensen die een test aanvragen nog dezelfde dag getest worden en de uitslag krijgen. Op die manier kun je voorkomen dat geteste personen in de tussentijd andere mensen besmetten, zegt hij.

577 nieuwe besmettingen, vier doden

Er zijn in de afgelopen 24 uur 577 nieuwe besmettingen bijgekomen, blijkt uit open data van het RIVM. Gisteren waren dat er nog 654 en een dag daarvoor 779.

In Rotterdam (115) en Amsterdam (111) zijn opnieuw de meeste nieuwe besmettingen vastgesteld. Er zijn vier overlijdens als gevolg van covid geregistreerd.

Herstelbericht: de cijfers hierboven over Rotterdam en Amsterdam kloppen niet. De juiste cijfers zijn 77 nieuwe besmettingen in Rotterdam en 69 in Amsterdam.

Vier medewerkers Utrechts kinderdagverblijf en twee ouders positief getest

Een kinderdagverblijf in Utrecht heeft de deuren gesloten omdat vier medewerkers en twee ouders positief zijn getest. Volgens RTV Utrecht zijn er geen kinderen besmet.

De GGD adviseert om de kinderen die in contact zijn geweest met de besmette mensen twee weken in quarantaine te houden. Dat geldt ook voor de collega's van de besmette medewerkers.

De ouders van de kinderen op de opvang zijn per telefoon en e-mail bijgepraat over de situatie. Nu de opvang dicht is, wordt de locatie grondig gereinigd.

Supermarkt gedwongen gesloten: 'Er worden risico's gelopen in dit bedrijf'

Supermarkt gedwongen gesloten: 'Er worden risico's gelopen in dit bedrijf'

200 jongeren melden zich voor versnelde coronatest op Terschelling

Zo'n 200 jongeren hebben zich gemeld voor een versnelde coronatest op Terschelling. De testlocatie is vanmorgen geopend en deelnemers horen vandaag nog of ze besmet zijn.

De GGD Fryslân hoopt zo te voorkomen dat besmette campinggasten en -personeel van een jongerencamping de veerboot nemen naar het vasteland.

F1-coureur Pérez test negatief en mag komend weekend in Spanje racen

Formule 1-coureur Sergio Pérez heeft toestemming van de autosportfederatie FIA gekregen om dit weekend de GP in Spanje racen. De afgelopen twee races testte de coureur van team Racing Point positief, maar uit een test van gisteren bleek dat hij weer vrij is van corona.

"Ik heb alleen milde klachten gehad, dus ik heb geluk gehad dat ik wel kon doortrainen", laat Pérez weten.

China vindt corona op Braziliaanse diepvrieskip

Op een monster van uit Brazilië geïmporteerde kipvleugels is corona aangetroffen, melden de autoriteiten van de Chinese stad Shenzhen. Inwoners van de stad wordt aangeraden voorzichtig te zijn bij het inkopen van diepgevroren voedingsproducten.

Het virus werd aangetroffen op het vlees. Eerder werd het door China al gevonden op dozen Ecuadoraanse diepvriesgarnalen.

Twentse supermarkt gedwongen gesloten

Een supermarkt in Noord Deurningen is gesloten voor het niet handhaven van de coronamaatregelen. De eigenaar werd tot de sluiting gedwongen door de Veiligheidsregio Twente. De winkel ging vanochtend in eerste instantie toch open, maar werd rond 10.00 uur alsnog gesloten.

Corona leidt tot werkloosheid, maar ook tot baankansen

Ondanks de stijgende werkloosheid door corona zijn er toch sectoren die nu juist floreren. Wie op zoek is naar een baan, maakt de meeste kans in de ICT, het onderwijs en de zorg.

In de branches die direct zijn geraakt door de lockdown zijn de baankansen kleiner geworden. Het gaat dan om horeca, cultuur, detailhandel en contactberoepen, zoals kappers en masseurs.

Uitkeringsinstantie UWV heeft een lijst gepubliceerd (.pdf) met de meest en minst kansrijke beroepen sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Raad Amsterdam eerder terug van reces

De gemeenteraad van Amsterdam komt een week eerder terug van zomerreces om over het stijgende aantal besmettingen in de stad te praten, schrijft Het Parool. Daarnaast is het afschalen van het contactonderzoek door de GGD onderwerp van discussie.

Op verzoek van oppositiepartijen VVD en CDA vindt het debat waarschijnlijk volgende week donderdag plaats. "Het is ons niet precies duidelijk wat de gemeente allemaal doet om een regionale lockdown te voorkomen", zegt CDA-raadslid Diederik Boomsma tegen de krant. "Ook zijn we erg geschrokken van de capaciteitsproblemen bij de GGD, dat contactonderzoek is juist een heel belangrijke basis voor de bestrijding van het virus."

Het RIVM meldde gisteren dat er in een etmaal 111 nieuwe besmettingen in de hoofdstad zijn bijgekomen.

Verboden te roken in Spaanse regio

In de Spaanse regio Galicië is het verboden om op straat of een terras te roken als er geen twee meter afstand gehouden kan worden, melden Spaanse media. Volgens de gezondheidsautoriteiten helpt deze maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus.

Rokers zouden een groter risico op verspreiding vormen door het uitblazen van de rook en omdat ze geen mondkapje dragen. Het voorbeeld van Galicië wordt waarschijnlijk gevolgd door andere regio's zoals Andalusië, Castilië-La Mancha en Castilië en León.

4200 afspraken dag na lancering coronatest.nl

Meer dan 4000 mensen hebben een testafspraak gemaakt via coronatest.nl. Volgens de GGD is de lancering van de website goed verlopen.

Gisteren om 10.00 uur ging de site online. Vanaf dat moment tot 20.00 uur hadden 2509 mensen daar een afspraak gemaakt voor een test. 15.475 mensen maakten telefonisch een afspraak.

Na het sluiten van het telefoonnummer (tussen 20.00 uur en 08.00 uur vanmorgen) hebben nog eens 1707 mensen online een afspraak gemaakt.

Uitstel quarantaineplicht valt niet goed bij veiligheidsregio's

Voorzitter van de veiligheidsregio's Hubert Bruls zegt heel teleurgesteld te zijn als de quarantaineplicht uiteindelijk niet doorgaat. Dat zegt hij een dag nadat minister De Jonge de plicht heeft uitgesteld na kritische vragen in het coronadebat. De plicht geldt voor mensen die uit risicogebieden uit het buitenland komen en voor mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief getest is.

Bruls verwacht dat het uitstellen van de quarantaineplicht toch een aantal weken zal duren. "Maar het moet juist snel", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal, "omdat er nu veel mensen thuiskomen van vakantie uit het buitenland".

Overigens is een quarantaineplicht nu al wel mogelijk met de Wet Publieke Gezondheid. Maar dat loopt via het Openbaar Ministerie en rechters. "Dat duurt te lang", zegt Bruls. "We willen snel kunnen ingrijpen als mensen weigeren mee te werken."

Want volgens Bruls zijn mensen lakser. "We zien dat het aantal besmettingen toeneemt, vooral in de privésfeer. We hebben nu weinig middelen om te controleren of positief geteste mensen ook daadwerkelijk in quarantaine blijven. We kunnen niet achter de voordeur bij mensen."

Winst Rabobank gekelderd door corona

Ook de Rabobank heeft een flinke klap gekregen door de coronacrisis. Van de 1,2 miljard euro nettowinst in de eerste zes maanden vorig jaar, bleef het afgelopen halfjaar 227 miljoen euro over, meldt de bank.

Bloedbank begint met productie coronamedicijn

Bloedbank Sanquin begint met een medicijn te maken tegen corona. Er is nu genoeg bloedplasma van ex-coronapatiënten ingezameld om aan een medicijn te werken. Als het middel goed werkt, kunnen in oktober de eerste hoogrisicopatiënten het toegediend krijgen.

De bloedbank heeft nu zo'n 3000 kilo plasma met antistoffen tot zijn beschikking. In een fabriek worden de antistoffen uit dat plasma geïsoleerd en geconcentreerd. Een ampul met die geconcentreerde antistoffen kan preventief of direct na een infectie met het virus als infuus worden toegediend om weerstand te krijgen. Die antistoffen verdwijnen ook weer uit het lichaam en dus moet het keer op keer worden toegediend tot er een vaccin beschikbaar is.

In totaal 16.000 deelnemers gaven samen tot wel 50.000 donaties in 20 weken tijd. Volgens Merlijn van Hasselt van Sanquin zijn er echter nog 4000 donoren nodig om voldoende plasma te hebben om risicogroepen te beschermen.

Aantal gevallen op jongerencamping Terschelling opgelopen tot acht

Het aantal jongeren dat op camping Appelhof op Terschelling verbleef en positief is getest, is opgelopen tot acht. Volgens GGD Fryslân komen ze uit verschillende delen van het land.

De GGD opent een coronatestcentrum in de buurt van de camping. Jongeren met milde klachten die op het terrein verblijven en andere mensen op Terschelling kunnen daar zonder afspraak tussen 09.00 en 11.30 uur terecht.

De GGD zegt zo'n honderd mensen te kunnen testen en verwacht de testuitslagen nog dezelfde dag te hebben.

Corona zorgt voor werkgelegenheid in Groningen

Per dag vertrekken er vrachtenwagens vol coronatestkits vanaf een industrieterrein in de stad Groningen naar Afrika, Japan en Brazilië. Het levert de stad tientallen banen op bij het Amerikaanse bedrijf Perkin Elmer, meldt RTV Noord.

In mei werd bekend dat het bedrijf vanuit Groningen wilde opereren. "We zijn nog maar net begonnen of we barsten al uit onze voegen", zegt de Nederlandse directeur Perry Luja.

De directeur is alweer op zoek naar een nieuwe locatie en verwacht op korte termijn het dubbele aantal medewerkers nodig te hebben. De directeur denkt dat hij de nieuwe medewerkers snel in de omgeving zal vinden.

Ook Duitsland ziet aantal coronabesmettingen opnieuw toenemen

De afgelopen 24 uur zijn er 1445 nieuwe besmettingen bijgekomen in Duitsland. Daarmee wordt de stijgende trend van het dagelijks aantal nieuwe gevallen doorgezet.

Gisteren meldde het Robert Koch-instituut, de Duitse variant van het RIVM, 1226 gevallen en de dag ervoor 966. De meeste van die nieuwe besmettingen van de afgelopen week komen voor in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst met Nederland.

Aantal coronabesmettingen Nieuw-Zeeland blijft toenemen

In Nieuw-Zeeland is het aantal besmettingen met 13 toegenomen naar 36. De meesten zijn te linken aan één huishouden in de provincie Auckland. Waar dat gezin het virus heeft opgelopen, is onbekend.

Premier Ardern verwacht dat het aantal besmettingen eerst nog verder zal toenemen, voor er een daling zal optreden. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, is een lockdown ingesteld in de provincie Auckland. Tot begin deze week was Nieuw-Zeeland ruim honderd dagen coronavrij.

Veiligheidsregio's willen quarantaineplicht voor contacten coronapatiënten

De 25 veiligheidsregio's in Nederland willen dat er een quarantaineplicht komt voor mensen die nauw contact hebben gehad met een coronapatiënt. Dat stelt Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad in het AD. De door minister Hugo de Jonge aangekondigde maatregel werd gisteren onder druk van de Tweede Kamer juist enkele weken uitgesteld.

Bruls zou "héél teleurgesteld" zijn als de Tweede Kamer uiteindelijk niet akkoord gaat met een wetswijziging die het snel opleggen van een quarantaineplicht door burgemeesters mogelijk maakt, zegt hij tegen de krant.

Quarantaineplicht is nu al wel mogelijk, via de Wet Publieke Gezondheid. "Maar die procedure, via het Openbaar Ministerie en de rechter, is heel traag", zegt Bruls. "Bovendien biedt die niet de mogelijkheid om mensen die vanuit risicogebieden in het buitenland Nederland binnenkomen de quarantaineplicht op te leggen. We zouden heel blij zijn als dat voor burgemeesters via een wetswijziging wel mogelijk wordt. Het aantal besmettingen neemt toe, mensen worden lakser. We moeten gewoon iets kunnen doen om in te grijpen."

Teststraat op Schiphol vandaag open

Reizigers die terugkomen uit risicogebieden kunnen zich vanaf vandaag laten testen op Schiphol. De coronateststraat die vorige week werd aangekondigd door het kabinet is bedoeld voor reizigers die uit een rood of oranje gebied komen. Het testen is niet verplicht. Reizigers die zich graag willen laten testen, hoeven geen klachten te hebben en zich ook niet van tevoren aan te melden.

Toename overvallen op Curaçao na beëindiging lockdown

Het aantal overvallen op Curaçao is fors toegenomen na de beëindiging van de lockdown, zo'n drie maanden geleden. Tijdens de lockdownperiode in maart, april en begin mei gold op het eiland een avondklok en waren de criminaliteitscijfers erg laag.

Nu er geen lockdown meer is, worden opvallend veel zakenmensen overvallen in hun eigen huis. Vaak door gewapende mannen met maskers op die 's avonds het huis binnendringen en de bewoners dwingen geld en andere waardevolle spullen af te geven.

Volgens de politie zijn er dit jaar in totaal 171 overvallen gepleegd. Er zijn hiervoor 62 mensen opgepakt.

Disney-acteurs gaan weer aan de slag

De acteurs die optreden in shows in de Disneyparken in Amerika gaan weer aan het werk. De Disneyparken gingen op 11 juli al weer open, maar zonder de acteurs. Die vonden dat Disney niet genoeg maatregelen had genomen om ze te beschermen tegen het coronavirus.

Ze eisten onder meer een mogelijkheid om zich regelmatig te laten testen. Dat heeft Disney nu geregeld door net buiten de parken teststraten in te richten waar de acteurs terechtkunnen.

Braziliaans bedrijf gaat Russisch coronavaccin produceren

Het Braziliaanse technologisch instituut Tepcar gaat in de tweede helft van volgend jaar beginnen met de productie van het omstreden Russische coronavaccin. De aankondiging kwam vlak na een deal over het vaccin tussen de Braziliaanse deelstaat Paraná en Moskou.

De Russen claimen het eerste effectieve vaccin tegen het nieuwe coronavirus te hebben ontwikkeld, maar experts plaatsen vraagtekens bij de veiligheid van het vaccin, dat volgens sommigen onvoldoende is getest.

In Brazilië is het longvirus bij meer dan 3,1 miljoen mensen vastgesteld en er zijn al meer dan 103.000 doden gevallen als gevolg van een besmetting. Daardoor is Brazilië een geschikte proeflocatie voor vaccins in ontwikkeling. Ook Britse en Chinese vaccins in ontwikkeling worden er getest.

Miljoenen schoolkinderen lopen kans op besmetting door gebrek aan water en zeep

Miljoenen kinderen over de hele wereld kunnen ondanks de coronapandemie op school hun handen niet goed wassen en lopen daardoor meer kans om besmet te raken met het coronavirus. Ongeveer 43 procent van alle scholen beschikt niet over voorzieningen als wastafels met stromend water en zeep, melden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en VN-kinderorganisatie Unicef.

Gebaseerd op cijfers van vorig jaar gaat het om 818 miljoen scholieren. De meesten van hen wonen in Afrika.

Nieuw liveblog

Hartelijk welkom in het nieuwe corona-liveblog van donderdag 13 augustus. Wil je al het coronanieuws van gisteren teruglezen? Dat kan hier.