GGD Fryslân

Zo'n 200 personen, voornamelijk jongeren, hebben zich vandaag op corona laten testen in de teststraat op Terschelling die vanmorgen werd geopend. 130 van hen horen vanavond of ze besmet zijn. De rest krijgt morgen de uitslag.

Tachtig jongeren zijn weggestuurd van de testlocatie, omdat ze te laat waren en omdat het testmateriaal opraakte. De GGD zegt dat ze vandaag op ongeveer 100 jongeren hadden gerekend.

De GGD Fryslân wil voorkomen dat besmette campinggasten en -personeel van een jongerencamping de veerboot nemen naar het vasteland.

Zeker acht jongeren die camping Appelhof eerder bezochten, zijn al positief getest op covid-19. Ze zijn afkomstig uit verschillende delen van Nederland. Hun besmetting kwam pas aan het licht nadat ze zich bij thuiskomst lieten testen.

Om verdere verspreiding te voorkomen zijn in een kerk in Midsland twee teststraten ingericht. Het overgrote deel van de personen die zich vandaag liet testen is afkomstig van Appelhof. De tijdelijke testlocatie is naar verwachting een week lang 's ochtends open, afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Per boot naar het lab

Tot rond 11.30 uur konden jongeren met milde klachten zich zonder afspraak melden voor de test. Het testen liep een half uur uit. 130 testmonsters zijn per boot overgebracht naar het vasteland en in een lab onderzocht, de andere 70 volgen morgen.

Bij gebruikelijke testlocaties moeten mensen zich vooraf aanmelden en duurt het tot 48 uur voordat de uitslag bekend is. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij de vandaag geopende coronateststraat op Schiphol. Op Terschelling worden dezelfde tests gebruikt, maar wordt het proces versneld doorlopen.

Waarom niet op Schiphol?

De snelle aanpak op het Waddeneiland is geen optie voor Schiphol, legt Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij GGD Fryslân, uit. Op de luchthaven kunnen dagelijks honderden reizigers uit risicogebieden zich melden voor een test, ook als ze geen symptomen hebben. "Op Terschelling testen we alleen jongeren met klachten, op Schiphol juist iedereen."

De GGD kiest ook voor de snelle aanpak op Terschelling, omdat het gaat om een klein eiland met beperkte quarantaine- en vervoersmogelijkheden. Ook andere toeristen, eilandbewoners en personeelsleden van de camping en van een nabijgelegen supermarkt zijn opgeroepen zich te laten testen bij milde klachten.

Alternatief vervoer

"We proberen geen enkele potentieel besmette jongere het eiland af te laten gaan zonder negatief testresultaat", zegt een woordvoerder van de GGD Fryslân. Voor mensen die besmet blijken te zijn wordt er volgens de GGD alternatief vervoer naar het vasteland geregeld.

Camping Appelhof heeft een capaciteit van 800 bezoekers. De camping gaat twee weken eerder dicht, op 17 augustus, vanwege de coronabesmettingen. "De verwachting is dat er maar een aantal bezoekers positief zal testen", zegt een arts van de GGD Fryslân. "De rest kan verder hun vakantie vieren."

STER reclame