NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Quarantaine voor Nederlanders in Verenigd Koninkrijk • Eén besmetting Terschelling

Liveblog gesloten
 • Eind liveblog

  Hiermee eindigt ons liveblog voor donderdag. In de ochtend zal een nieuw liveblog worden opgestart om het laatste nieuws rond corona bij te houden.

 • Britse minister: 14 dagen quarantaine voor reizigers uit Nederland

  Reizigers uit Nederland moeten vanaf zaterdag bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk twee weken in quarantaine. Dat heeft de Britse transportminister Grant Shapps bekendgemaakt. Ook reizigers uit Frankrijk, Malta, Monaco en Aruba moeten in zelfisolatie.

  Premier Boris Johnson zei eerder vandaag dat Groot-Brittannië "meedogenloos" moet zijn. "Zelfs met onze beste vrienden en goede partners. Ik denk dat iedereen dat begrijpt."

  Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte gesteld te zijn van het Britse besluit. "Dit betekent dat Groot-Brittannië een code oranje als reisadvies krijgt, omdat Nederlanders daar in quarantaine moeten."

 • Eredivisie wil sneltests, maar die zijn er onvoldoende

  De eredivisie gaat over een maand van start. Dan treedt ook het coronaprotocol van de KNVB in werking. Spelers en staf worden één keer per week getest, een of twee dagen voor de wedstrijd.

  Dat systeem is niet waterdicht. De competitie heeft eigenlijk sneltests nodig. "Dat is voor ons nu geen optie. Maar als die tests in ruime mate aanwezig zijn, zijn wij de eersten die het kunnen doen", zegt Edwin Goedhart, medisch manager bij de KNVB.

  Het grootste probleem is dat het aantal beschikbare sneltests op dit moment onvoldoende is en ze zijn in de zorg uiteraard meer nodig dan in het voetbal. Dat weet ook het medisch management van de KNVB. "Met de hoeveelheid die wij zouden willen hebben, met die grote teams, gaat dat nu niet", stelt Goedhart.

  Lees de rest van het verhaal:

 • Eén besmetting op Terschelling na dag van 'chaos en onduidelijkheid'

  Op Terschelling is één iemand positief getest op het coronavirus. Er zijn in totaal vandaag 200 mensen door de teststraat op het eiland gegaan, van wie er 134 vandaag hun uitslag hebben gehoord.

  Het bleef lang onduidelijk hoeveel er positief op het coronavirus getest waren. De GGD Fryslân zei eerder vanmiddag al met de uitslagen te komen, maar de resultaten kwamen uiteindelijk rond 21.50 uur.

  De GGD wilde voorkomen dat jongeren het eiland zouden afgaan zonder te weten of ze het virus hebben. Dat lukte niet, omdat veel jongeren vandaag Terschelling verlieten terwijl ze nog niet getest waren, óf juist wel getest waren maar hun uitslag nog niet gekregen hadden. "Kortom, het is nogal chaotisch hier", aldus NOS-verslaggever Kysia Hekster.

 • Frankrijk: meer jongeren positief getest

  In Frankrijk zijn voor de tweede dag op rij meer dan 2500 nieuwe besmettingen geteld. Dat aantal werd voor het laatst gemeld in april, toen het land nog in strikte lockdown was.

  Ondertussen neemt het aantal mensen dat in Franse ziekenhuis belandt af. Voor de eerste keer sinds half maart lagen er gisteren minder dan 5000 coronapatiënten in het ziekenhuis, schrijft persbureau Reuters.

  Dat komt waarschijnlijk omdat net als in Nederland steeds meer jongeren positief getest worden. Persbureau AFP schrijft dat het aantal besmettingen het hardst toeneemt in de leeftijdscategorie tussen de 15 en 44 jaar. Het Franse ministerie van Volksgezondheid spreekt van een "zorgelijke situatie".

 • Experts kritisch op RIVM-richtlijn ventilatie

  Volgens experts is de RIVM-richtlijn voor ventilatie op scholen niet toegespitst op het voorkomen van verspreiding van infectieziekten. De RIVM houdt het 'Bouwbesluit' aan, een verzameling voorschriften waaraan alle nieuwbouw moet voldoen.

  Hoeveel scholen wel of niet voldoen aan dat Bouwbesluit weet niemand. Dat zegt Paul Rösenmoller, voorzitter van de VO-raad, de koepel voor middelbare scholen, en tevens leider van de Senaatsfractie van GroenLinks, tegen Nieuwsuur.

  Lees de rest van het verhaal:

 • Jongeren reageren op corona-uitbraak op camping Terschelling

  Op jongerencamping Appelhof op Terschelling zijn meerdere mensen besmet met het coronavirus. Vanavond horen 130 jongeren de uitslag van hun coronatest.

  Bekijk de video:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Jongeren reageren op de corona-uitbraak op jongerencamping Appelhof op Terschelling
 • Vakbonden reageren verdeeld op besluit KLM

  De vakbonden reageren verschillend op het besluit van KLM om de voorgenomen loonsverhoging op te schorten. De luchtvaartmaatschappij nam dat besluit eenzijdig, dus zonder instemming van de bonden.

  FNV vindt de opschorting "schandalig" en overweegt naar de rechter te stappen. Pilotenvakbond VNV noemt het eenzijdig schrappen van de loonsverhoging "verstandig" en "een logische stap in deze crisistijd", maar is niet te spreken over de manier waarop KLM het heeft gedaan. Ook CNV Vakmensen veroordeelt het "botte optreden" van de KLM-directie. Toch heeft de vakbond wel begrip voor het opschorten van de loonsverhoging.

  Lees verder:

 • WHO: pandemie kost 375 miljard dollar per maand

  De coronapandemie kost naar schatting wereldwijd zo'n 375 miljard dollar per maand. Dat zegt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus, meldt CNN. Hij zei dat op basis van data van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

  "Het totale verlies in twee jaar wordt geschat op 12.000 miljard", zei de WHO-baas. "Er is nu 10.000 miljard uitgegeven door de G20-landen. Dat is al 3,5 keer meer dan de wereld heeft uitgegeven aan de financiële crisis van 2008."

 • Twaalf besmettingen op azc Delfzijl

  Twaalf bewoners van het asielzoekerscentrum in Delfzijl zijn positief getest op het coronavirus, meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Zij en hun huisgenoten zijn in quarantaine geplaatst. Verder zijn activiteiten in en rondom het centrum stilgelegd om verdere verspreiding te voorkomen.

  Eind vorige week werd de eerste besmetting op het Groningse azc duidelijk. Na een contactonderzoek van de GGD zijn er meer tests uitgevoerd, waar tot nu toe dus twaalf positieve gevallen uitkwamen.

 • 67 reizigers getest op Schiphol

  In de nieuwe teststraat op luchthaven Schiphol zijn 67 mensen getest, zegt de Veiligheidsregio Kennemerland. Dat is ongeveer 35 procent van de reizigers die voor een test in aanmerking kwamen. Reizigers van drie vluchten uit risicolanden kregen een test aangeboden.

  "We zijn tevreden", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. "Het is nieuw en we zitten nog in de opstartfase, dus die 67 valt niet tegen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als iedereen zich laat testen."

  Naar schatting landen elke dag zo'n 5000 mensen uit risicogebieden op de luchthaven. Als alles goed gaat kunnen er 600 mensen per dag getest worden, zegt de GGD.

 • Teststraat Terschelling stuurt 80 jongeren weg

  In de teststraat op Terschelling zijn vandaag ongeveer tachtig jongeren weggestuurd. Dat gebeurde omdat zij te laat waren en omdat het testmateriaal opraakte, zegt een woordvoerder van GGD Fryslân. De GGD had zich voorbereid op ongeveer 100 coronatests.

  Ongeveer 200 jongeren hebben zich vandaag wel laten testen op het eiland. 130 tests zijn met de boot naar het vasteland gebracht, vanavond volgt de uitslag. 70 tests waren te laat om met de boot mee te gaan, de uitslag daarvan komt morgen.

  Hoeveel testcapaciteit er morgen is, hangt af van het aantal positieve tests vanavond. Als er vanavond weinig mensen positief blijken, dan is het niet nodig om op te schalen, zegt de woordvoerder van de GGD.

  De meeste van de jongeren verblijven op camping Appelhof. Zeker acht jongeren die eerder vakantie vierden op die camping, zijn positief getest op het coronavirus. Hun besmetting kwam pas aan het licht nadat ze zich bij thuiskomst lieten testen.

 • Aantal ziekenhuisopnames stijgt

  Op de IC's liggen er nu 31 mensen met het coronavirus, vier minder dan de voorgaande dag. Op de gewone ziekenhuisafdelingen worden 127 covidpatiënten verpleegd, twaalf meer dan gisteren, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  "Het totaal aantal opgenomen covidpatiënten neemt nog steeds toe", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "We moeten alert blijven omdat we ook een toename van het aantal besmettingen zien."

  Gisteren waarschuwde Kuipers dat het aantal ziekenhuisopnames nu nog laag lijkt, maar dat dit snel kan oplopen. "De verwachting is dat dit aantal tussen een week en tien dagen stijgt naar 200 tot 300 opnames. En dat is zorgelijk", zei Kuipers in De Telegraaf.

 • Poppodium Rotown dicht na besmetting

  Het Rotterdamse poppodium Rotown is de komende dagen gesloten vanwege een coronabesmetting. Een van de medewerkers is besmet met het virus, maar heeft geen verdere klachten, schrijft het podium in een bericht.

  De medewerker heeft volgens Rotown op zaterdag 8 augustus voor het laatst bij het poppodium gewerkt en is met een beperkt aantal andere medewerkers in contact geweest. Alsnog wordt iedereen getest voordat de deuren weer open kunnen.

  "Op dit moment wachten wij nog op verder advies van de GGD, dus wellicht volgen er nog aanvullende maatregelen", schrijft Rotown. "Maar wij vonden dat we op dit moment niet anders konden dat voorlopig de deuren te sluiten."

 • Geen extra maatregelen Bergen op Zoom

  Burgemeester Petter van Bergen op Zoom neemt voorlopig geen extra coronamaatregelen, heeft hij besloten na overleg met de GGD. De huidige maatregelen, zoals extra controles bij horeca, supermarkten en andere drukke plekken, blijven wel van kracht.

  De afgelopen dagen is het aantal besmettingen relatief gezien minder sterk gestegen dan vorige week (van 139 naar 158 personen). Maandag volgt een nieuwe evaluatie om te kijken hoe het er dan voor staat.

  Bergen op Zoom heeft de laatste tijd te maken met veel coronabesmettingen. In de periode van 1 tot en met 9 augustus bleek 14 procent van de uitgevoerde testen positief te zijn. Het landelijk gemiddelde lag in die periode op zo'n 2 procent.