NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Horeca-ondernemer niet blij met aanscherping • Rutte: virus bezig aan gevaarlijke opmars

 • Premier Rutte en minister De Jonge hebben in een persconferentie de stand van zaken rond het coronavirus toegelicht.
 • Er komen strengere regels voor horeca: aan klanten wordt gevraagd contactgegevens achter te laten en bedrijven moeten verplicht twee weken dicht bij besmettingen.
 • Reizigers uit risicogebieden moeten bij terugkomst meteen twee weken thuisblijven en zich bij klachten laten testen. De teststraat op Schiphol voor reizigers uit risicogebieden wordt niet verplicht.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Aantal nieuwe geregistreerde besmettingen op Aruba stijgt snel

  Het aantal coronabesmettingen op Aruba blijft stijgen. Waar er zowel maandag als dinsdag vijf nieuwe besmettingen werden geregistreerd, steeg het aantal geregistreerde besmettingen gisteren met 46 en vandaag met 89.

  De Arubaanse regering probeert verdere verspreiding te voorkomen en wil dat iedereen een mondkapje draagt op plaatsen waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden.

  De regering van Curaçao had dinsdagavond al een negatief reisadvies afgegeven voor vluchten naar Aruba vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen op dat eiland.

 • Burgemeester Breda: goed dat veiligheidsregio's meer bevoegdheid krijgen

  Burgemeester Depla van Breda vindt het positief dat lokale overheden meer bevoegdheden krijgen. "De situatie is anders in Breda dan in Groningen", reageert hij in Nieuwsuur op de persconferentie. Hij wil bij een plotse stijging van het aantal besmettingen kunnen ingrijpen. "Wat goed is, is dat het kabinet de voorzitters van de veiligheidsregio's een gereedschapskist aanbiedt waarmee zij zelf op een lokale situatie kunnen reageren."

  Hij wil bijvoorbeeld bezoekers uit landen of gebieden waar code oranje geldt, zoals Antwerpen, kunnen weren of terugsturen. "Dat heb ik vanavond nog niet gehoord, maar ik hoop dat hier op korte termijn over nagedacht wordt. In Antwerpen geldt code oranje, maar bij de grens kunnen we niet anders dan een goed gesprek voeren met die mensen", legt Depla uit.

 • KNVB: begrip voor waarschuwing overheid

  De voetbalbond stelt dat gezondheid en veiligheid boven alles gaan. "We werken daarom nu al samen met lokale, regionale en landelijke overheden en autoriteiten, zodat hierover goede en weloverwogen beslissingen worden genomen en mensen veilig een stadion kunnen bezoeken", reageert de bond op de uitspraken van premier Rutte. Die kondigde aan dat burgemeesters en veiligheidsregio's de aanwezigheid van supporters bij voetbalwedstrijden mogen beperken of verbieden.

  "De KNVB heeft een Deltaplan met meerdere protocollen opgesteld om zorgvuldig en stapsgewijs op te kunnen bouwen richting volle stadions of indien nodig juist tijdelijk en eventueel lokaal weer af te kunnen schalen. Hiermee hebben we de flexibiliteit gecreëerd die nodig is in 'het nieuwe normaal'. De continuïteit van de competities komt hierdoor niet in gevaar en we kunnen daar waar nodig is maatwerk leveren."

  De bond zegt dat de kans op besmettingen in het voetbal minimaal is vanwege de voorbereidingen en maatregelen van clubs.

 • 'Toon in persconferentie was anders'

  De toon van de persconferentie was volgens politiek verslaggever Chris Ostendorf anders dan tijdens de vorige persconferentie in juni. "Toen was er nog opluchting dat van alles weer zou kunnen. Dat kan allemaal nog steeds, als we ons maar aan de afspraken houden."

  Toch zijn er maar weinig concrete maatregelen aangekondigd, zegt Ostendorf in Nieuwsuur. "Het kabinet denkt het virus toch onder controle te kunnen houden, door te blijven geloven in de eigen strategie. En die is: we kunnen het virus in de smiezen houden als we weten waar de besmettingen zijn en met wie ze contact hebben gehad."

  Maar, benadrukt de politiek verslaggever, dat werkt alleen als mensen ook meewerken en zich laten testen en thuisblijven als ze positief zijn getest. "En dat laatste blijkt moeilijk bij jongeren. Daarom sprak premier Rutte juist hen vandaag aan."

 • Horeca-ondernemer Won Yip: 'Moet ik soms om geboorte-uitreksels vragen?'

  Horeca-ondernemer Won Yip is niet te spreken over de aanscherping van het coronabeleid. Yip, die meerdere zaken in Amsterdam heeft, noemt de maatregelen voor de horeca volstrekte willekeur en niet haalbaar. "Ik begrijp dat er in de persconferentie is gezegd dat reizigers uit risicolanden niet verplicht op corona hoeven worden getest. Dus dan komen zij misschien bij ons de in horeca terecht, en dan moeten wij dicht? Ik krijg vooral dagjesmensen, die zijn bijna niet te traceren, en bovendien zijn die coronatests ook maar momentopnames."

  Een van Yips zaken, café Zwart op de Dam, moest vorige week dicht vanwege besmettingen. Hij sloot het café, maar kon na overleg met de gemeente zijn terras openhouden. "Mijn personeel draagt mondkapjes, ik heb alles grondig door een professioneel bedrijf laten schoonmaken. Als je er als ondernemer alles aan doet om de zaak weer op orde te krijgen, wat kun je dan nog meer van ons verwachten?"

  Contactgegevens

  Horeca-ondernemers moeten vanaf maandag verplicht naar naam en contactgegevens van de klant vragen. Ook dat vindt Yip geen goed idee: "Naam en nummer noteren: als je de horeca de nek wilt omdraaien moet je dit soort dingen doen." De ondernemer vreest ervoor dat gasten die daar geen zin in hebben gewoon een nepnaam en fout telefoonnummer zullen opgeven. "Of moet ik ze straks ook nog om geboorte-uittreksels vragen?"

  Registeren is voor bezoekers overigens niet verplicht, maar de eigenaar mag bezoekers wel weigeren, als zij hun gegevens niet willen doorgeven. De aanpassingen gaan maandag in. Koninklijke Horeca Nederland wil afwachten wat er in de noodverordeningen komt te staan en komt dan pas met een reactie. Mogelijk is dat pas volgende week.

 • Finland legt quarantainemaatregel op voor reizigers vanuit Nederland

  Finland stelt vanaf maandag 10 augustus een quarantaineverplichting in voor reizigers vanuit Nederland, België en Andorra.

  Reizigers worden verzocht twee weken in vrijwillige quarantaine te gaan en thuis te blijven. Vorige week werden de maatregelen in Finland al aangescherpt voor reizigers vanuit Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Luxemburg.

  De reisbeperking geldt vooralsnog tot 8 september. Finland telt 7532 coronabesmettingen en 331 coronadoden, veel minder dan in Nederland, België en Andorra.

 • Testresultaten vanaf volgende week woensdag online

  Mensen die getest zijn op het coronavirus, kunnen vanaf volgende week online zien of ze inderdaad besmet zijn. Vanaf woensdag 12 augustus is er een site waarop ingelogd kan worden en waarop mensen die gegevens over zichzelf kunnen opvragen, maakte minister De Jonge bekend. Op deze manier moet de tijd tussen de besmetting en het bron- en contact onderzoek zo kort mogelijk worden gemaakt.

  Verder wordt er vanaf 17 augustus een proef gedaan met de app CoronaMelder. Die proef is in Drenthe en Twente. Het is de bedoeling dat de app op 1 september landelijk beschikbaar wordt.

 • Zes personeelsleden van Designer Outlet Roermond besmet met coronavirus

  Zes personeelsleden van drie verschillende winkels in de Designer Outlet Roermond zijn besmet met het coronavirus. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg Noord.

  Twee van de drie winkels zijn gesloten. De Designer Outlet overweegt een mondkapjesplicht in te voeren. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden er dertig mensen ingezet om het publiek te wijzen op de verplichte anderhalve meter.

  De winkels in Roermond zijn een populaire plek voor Duitse dagjesmensen, om te winkelen over de grens.

 • Rutte waarschuwt voor voetbal zonder publiek

  Premier Rutte zei dat burgemeesters van speelsteden en voorzitters van veiligheidsregio's de mogelijkheid hebben de aanwezigheid van supporters bij duels in het betaald en amateurvoetbal te beperken of te verbieden. Hij waarschuwde dat bij een verdere toename van het aantal besmettingen met het coronavirus de maatregelen ook opgeschaald kunnen worden naar een landelijk niveau.

  De premier noemde de openbare training van Feyenoord deze week als verkeerd voorbeeld. "De supporters zongen hartstochtelijk en dat is tegen de regels", zei Rutte. "Ik kan me voorstellen dat de burgemeester van Rotterdam dan op een gegeven moment besluit het aantal fans drastisch te beperken of de aanwezigheid van supporters helemaal te verbieden."

 • 'Mondkapjes hebben vooral gedragseffect'

  Volgens premier Rutte is het gedragseffect van de mondkapjes groter dan het effect dat de kapjes hebben op het voorkomen van de verspreiding van het virus. "De mondkapjes doen waarschijnlijk weinig om de overdacht van het virus te voorkomen. De anderhalve meter is absoluut superieur aan het nauwelijks bijdragende mondkapje, maar het kapje kan wel een gedragsverandering teweegbrengen."

  Om die gedragsverandering in kaart te brengen, wordt gekeken naar de plaatsen waar nu lokaal een verplichting is om een kapje te dragen. "We gaan kijken of we van de mondkapjesplicht in Rotterdam en Amsterdam iets kunnen leren", zei Rutte.

 • Teststraat op Schiphol niet verplicht

  De teststraat op Schiphol voor reizigers uit risicogebieden wordt niet verplicht. Dat zei minister De Jonge in reactie op vragen over hoe de teststraat er precies uit moet zien. "Die verplichting is niet goed vorm te geven", zei hij. Wel wordt er de komende tijd gekeken naar de situatie in Duitsland, waar het de bedoeling is om reizigers uit risicogebied te verplichten een test te nemen.

  De minister wil de teststraat wel zo vormgeven dat reizigers uit risicogebied er altijd langskomen na aankomst. Na zeven dagen worden ze weer getest. Op Schiphol moeten ze er ook op worden gewezen dat ze zich aan de quarantainemaatregelen moeten houden en moet hun duidelijk worden gemaakt dat ze zich kunnen laten testen op de luchthaven.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: GGD checkt of reizigers zich aan quarantaine houden
 • Twee weken thuisblijven bij terugkomst uit risicogebied

  Reizigers uit risicogebieden moeten bij terugkomst meteen twee weken thuisblijven en zich bij klachten laten testen, zei minister De Jonge. En aan de hand van passagiersgegevens gaat het landelijk team van de GGD reizigers nabellen om te checken of ze zich aan de quarantaine houden.

  Eind volgende week hoopt het kabinet een teststraat op Schiphol in te richten, en later op andere luchthavens. "Bij gates waar reizigers terugkomen uit landen die op oranje staan, willen we testen, om zeker te weten dat ze corona niet hebben meegenomen in de koffer."

 • De Jonge: beter zicht op virus dan in maart

  Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten we, anders dan in maart, waar het virus zit en hoe snel het aantal besmettingen toeneemt. "Met name regio's zoals de Haaglanden, Amsterdam en Rotterdam geven reden tot zorg. De verspreiding vindt plaats in groepjes en zo ontstaan brandhaarden van virussen", herhaalde De Jonge een deel van de waarschuwing van premier Rutte.

  "Door bron- en contactonderzoek kunnen we de vuurtjes uittrappen", zei De Jonge. "Dat zicht op die clusters hadden we eerder niet. Maar geen misverstand: er is reden tot zorg. We moeten ons herpakken en de discipline herpakken waarmee we het virus onder controle kregen."

 • Contactgegevens achterlaten bij horecabezoek

  "In de horeca verslapt de naleving van de basisregels. We draaien daarom een eerdere versoepeling terug", zei premier Rutte. Zo wordt klanten gevraagd om hun gegevens te registreren bij horecabezoek en gaan zaken bij besmettingen maximaal twee weken dicht. Ook musea en pretparken gaan maximaal veertien dagen dicht als er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden.

  "Binnen en buiten geldt: we zitten op een plek. Reserveren kan vooraf en aan de deur en een checkgesprek. Aan de voorkant wordt gevraagd om de naam en contactgegevens te noteren, zodat die snel kunnen opgespoord kunnen worden voor contactonderzoek.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Horeca moet gasten registreren, zaken dicht bij uitbraak corona
 • Introductieweken zonder ontgroening

  Introductieweken kunnen inderdaad doorgaan, maar wel in aangepaste vorm en er komt geen ontgroening. Haagse bronnen zeiden al dat de introductieweken voor nieuwe studenten op universiteiten en hogescholen mogen doorgaan onder voorwaarden. Dat is inderdaad het geval. De activiteiten moeten informatief van aard zijn, zei Rutte, bijvoorbeeld over de invulling van het eerste collegejaar.

  Verder organiseren onderwijsinstellingen hun introductieactiviteiten zo veel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden.

  Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organisren als die nodig zijn voor de introductie van een studie of sport. Ook dat gebeurt in kleine groepen, met een eindtijd van uiterlijk 22.00 uur. Er wordt geen alcohol bij gedronken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: geen fysieke introductie studentenvereniging