liveblog
NOS NieuwsAangepast

Horeca-ondernemer niet blij met aanscherping • Rutte: virus bezig aan gevaarlijke opmars

  • Premier Rutte en minister De Jonge hebben in een persconferentie de stand van zaken rond het coronavirus toegelicht.
  • Er komen strengere regels voor horeca: aan klanten wordt gevraagd contactgegevens achter te laten en bedrijven moeten verplicht twee weken dicht bij besmettingen.
  • Reizigers uit risicogebieden moeten bij terugkomst meteen twee weken thuisblijven en zich bij klachten laten testen. De teststraat op Schiphol voor reizigers uit risicogebieden wordt niet verplicht.
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Aantal nieuwe geregistreerde besmettingen op Aruba stijgt snel

Het aantal coronabesmettingen op Aruba blijft stijgen. Waar er zowel maandag als dinsdag vijf nieuwe besmettingen werden geregistreerd, steeg het aantal geregistreerde besmettingen gisteren met 46 en vandaag met 89.

De Arubaanse regering probeert verdere verspreiding te voorkomen en wil dat iedereen een mondkapje draagt op plaatsen waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden.

De regering van Curaçao had dinsdagavond al een negatief reisadvies afgegeven voor vluchten naar Aruba vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen op dat eiland.

Burgemeester Breda: goed dat veiligheidsregio's meer bevoegdheid krijgen

Burgemeester Depla van Breda vindt het positief dat lokale overheden meer bevoegdheden krijgen. "De situatie is anders in Breda dan in Groningen", reageert hij in Nieuwsuur op de persconferentie. Hij wil bij een plotse stijging van het aantal besmettingen kunnen ingrijpen. "Wat goed is, is dat het kabinet de voorzitters van de veiligheidsregio's een gereedschapskist aanbiedt waarmee zij zelf op een lokale situatie kunnen reageren."

Hij wil bijvoorbeeld bezoekers uit landen of gebieden waar code oranje geldt, zoals Antwerpen, kunnen weren of terugsturen. "Dat heb ik vanavond nog niet gehoord, maar ik hoop dat hier op korte termijn over nagedacht wordt. In Antwerpen geldt code oranje, maar bij de grens kunnen we niet anders dan een goed gesprek voeren met die mensen", legt Depla uit.

KNVB: begrip voor waarschuwing overheid

De voetbalbond stelt dat gezondheid en veiligheid boven alles gaan. "We werken daarom nu al samen met lokale, regionale en landelijke overheden en autoriteiten, zodat hierover goede en weloverwogen beslissingen worden genomen en mensen veilig een stadion kunnen bezoeken", reageert de bond op de uitspraken van premier Rutte. Die kondigde aan dat burgemeesters en veiligheidsregio's de aanwezigheid van supporters bij voetbalwedstrijden mogen beperken of verbieden.

"De KNVB heeft een Deltaplan met meerdere protocollen opgesteld om zorgvuldig en stapsgewijs op te kunnen bouwen richting volle stadions of indien nodig juist tijdelijk en eventueel lokaal weer af te kunnen schalen. Hiermee hebben we de flexibiliteit gecreëerd die nodig is in 'het nieuwe normaal'. De continuïteit van de competities komt hierdoor niet in gevaar en we kunnen daar waar nodig is maatwerk leveren."

De bond zegt dat de kans op besmettingen in het voetbal minimaal is vanwege de voorbereidingen en maatregelen van clubs.

'Toon in persconferentie was anders'

De toon van de persconferentie was volgens politiek verslaggever Chris Ostendorf anders dan tijdens de vorige persconferentie in juni. "Toen was er nog opluchting dat van alles weer zou kunnen. Dat kan allemaal nog steeds, als we ons maar aan de afspraken houden."

Toch zijn er maar weinig concrete maatregelen aangekondigd, zegt Ostendorf in Nieuwsuur. "Het kabinet denkt het virus toch onder controle te kunnen houden, door te blijven geloven in de eigen strategie. En die is: we kunnen het virus in de smiezen houden als we weten waar de besmettingen zijn en met wie ze contact hebben gehad."

Maar, benadrukt de politiek verslaggever, dat werkt alleen als mensen ook meewerken en zich laten testen en thuisblijven als ze positief zijn getest. "En dat laatste blijkt moeilijk bij jongeren. Daarom sprak premier Rutte juist hen vandaag aan."

Horeca-ondernemer Won Yip: 'Moet ik soms om geboorte-uitreksels vragen?'

Horeca-ondernemer Won Yip is niet te spreken over de aanscherping van het coronabeleid. Yip, die meerdere zaken in Amsterdam heeft, noemt de maatregelen voor de horeca volstrekte willekeur en niet haalbaar. "Ik begrijp dat er in de persconferentie is gezegd dat reizigers uit risicolanden niet verplicht op corona hoeven worden getest. Dus dan komen zij misschien bij ons de in horeca terecht, en dan moeten wij dicht? Ik krijg vooral dagjesmensen, die zijn bijna niet te traceren, en bovendien zijn die coronatests ook maar momentopnames."

Een van Yips zaken, café Zwart op de Dam, moest vorige week dicht vanwege besmettingen. Hij sloot het café, maar kon na overleg met de gemeente zijn terras openhouden. "Mijn personeel draagt mondkapjes, ik heb alles grondig door een professioneel bedrijf laten schoonmaken. Als je er als ondernemer alles aan doet om de zaak weer op orde te krijgen, wat kun je dan nog meer van ons verwachten?"

Contactgegevens

Horeca-ondernemers moeten vanaf maandag verplicht naar naam en contactgegevens van de klant vragen. Ook dat vindt Yip geen goed idee: "Naam en nummer noteren: als je de horeca de nek wilt omdraaien moet je dit soort dingen doen." De ondernemer vreest ervoor dat gasten die daar geen zin in hebben gewoon een nepnaam en fout telefoonnummer zullen opgeven. "Of moet ik ze straks ook nog om geboorte-uittreksels vragen?"

Registeren is voor bezoekers overigens niet verplicht, maar de eigenaar mag bezoekers wel weigeren, als zij hun gegevens niet willen doorgeven. De aanpassingen gaan maandag in. Koninklijke Horeca Nederland wil afwachten wat er in de noodverordeningen komt te staan en komt dan pas met een reactie. Mogelijk is dat pas volgende week.

Finland legt quarantainemaatregel op voor reizigers vanuit Nederland

Finland stelt vanaf maandag 10 augustus een quarantaineverplichting in voor reizigers vanuit Nederland, België en Andorra.

Reizigers worden verzocht twee weken in vrijwillige quarantaine te gaan en thuis te blijven. Vorige week werden de maatregelen in Finland al aangescherpt voor reizigers vanuit Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Luxemburg.

De reisbeperking geldt vooralsnog tot 8 september. Finland telt 7532 coronabesmettingen en 331 coronadoden, veel minder dan in Nederland, België en Andorra.

Testresultaten vanaf volgende week woensdag online

Mensen die getest zijn op het coronavirus, kunnen vanaf volgende week online zien of ze inderdaad besmet zijn. Vanaf woensdag 12 augustus is er een site waarop ingelogd kan worden en waarop mensen die gegevens over zichzelf kunnen opvragen, maakte minister De Jonge bekend. Op deze manier moet de tijd tussen de besmetting en het bron- en contact onderzoek zo kort mogelijk worden gemaakt.

Verder wordt er vanaf 17 augustus een proef gedaan met de app CoronaMelder. Die proef is in Drenthe en Twente. Het is de bedoeling dat de app op 1 september landelijk beschikbaar wordt.

Zes personeelsleden van Designer Outlet Roermond besmet met coronavirus

Zes personeelsleden van drie verschillende winkels in de Designer Outlet Roermond zijn besmet met het coronavirus. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg Noord.

Twee van de drie winkels zijn gesloten. De Designer Outlet overweegt een mondkapjesplicht in te voeren. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden er dertig mensen ingezet om het publiek te wijzen op de verplichte anderhalve meter.

De winkels in Roermond zijn een populaire plek voor Duitse dagjesmensen, om te winkelen over de grens.

Rutte waarschuwt voor voetbal zonder publiek

Premier Rutte zei dat burgemeesters van speelsteden en voorzitters van veiligheidsregio's de mogelijkheid hebben de aanwezigheid van supporters bij duels in het betaald en amateurvoetbal te beperken of te verbieden. Hij waarschuwde dat bij een verdere toename van het aantal besmettingen met het coronavirus de maatregelen ook opgeschaald kunnen worden naar een landelijk niveau.

De premier noemde de openbare training van Feyenoord deze week als verkeerd voorbeeld. "De supporters zongen hartstochtelijk en dat is tegen de regels", zei Rutte. "Ik kan me voorstellen dat de burgemeester van Rotterdam dan op een gegeven moment besluit het aantal fans drastisch te beperken of de aanwezigheid van supporters helemaal te verbieden."

'Mondkapjes hebben vooral gedragseffect'

Volgens premier Rutte is het gedragseffect van de mondkapjes groter dan het effect dat de kapjes hebben op het voorkomen van de verspreiding van het virus. "De mondkapjes doen waarschijnlijk weinig om de overdacht van het virus te voorkomen. De anderhalve meter is absoluut superieur aan het nauwelijks bijdragende mondkapje, maar het kapje kan wel een gedragsverandering teweegbrengen."

Om die gedragsverandering in kaart te brengen, wordt gekeken naar de plaatsen waar nu lokaal een verplichting is om een kapje te dragen. "We gaan kijken of we van de mondkapjesplicht in Rotterdam en Amsterdam iets kunnen leren", zei Rutte.

Teststraat op Schiphol niet verplicht

De teststraat op Schiphol voor reizigers uit risicogebieden wordt niet verplicht. Dat zei minister De Jonge in reactie op vragen over hoe de teststraat er precies uit moet zien. "Die verplichting is niet goed vorm te geven", zei hij. Wel wordt er de komende tijd gekeken naar de situatie in Duitsland, waar het de bedoeling is om reizigers uit risicogebied te verplichten een test te nemen.

De minister wil de teststraat wel zo vormgeven dat reizigers uit risicogebied er altijd langskomen na aankomst. Na zeven dagen worden ze weer getest. Op Schiphol moeten ze er ook op worden gewezen dat ze zich aan de quarantainemaatregelen moeten houden en moet hun duidelijk worden gemaakt dat ze zich kunnen laten testen op de luchthaven.

De Jonge: GGD checkt of reizigers zich aan quarantaine houden

Twee weken thuisblijven bij terugkomst uit risicogebied

Reizigers uit risicogebieden moeten bij terugkomst meteen twee weken thuisblijven en zich bij klachten laten testen, zei minister De Jonge. En aan de hand van passagiersgegevens gaat het landelijk team van de GGD reizigers nabellen om te checken of ze zich aan de quarantaine houden.

Eind volgende week hoopt het kabinet een teststraat op Schiphol in te richten, en later op andere luchthavens. "Bij gates waar reizigers terugkomen uit landen die op oranje staan, willen we testen, om zeker te weten dat ze corona niet hebben meegenomen in de koffer."

De Jonge: beter zicht op virus dan in maart

Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten we, anders dan in maart, waar het virus zit en hoe snel het aantal besmettingen toeneemt. "Met name regio's zoals de Haaglanden, Amsterdam en Rotterdam geven reden tot zorg. De verspreiding vindt plaats in groepjes en zo ontstaan brandhaarden van virussen", herhaalde De Jonge een deel van de waarschuwing van premier Rutte.

"Door bron- en contactonderzoek kunnen we de vuurtjes uittrappen", zei De Jonge. "Dat zicht op die clusters hadden we eerder niet. Maar geen misverstand: er is reden tot zorg. We moeten ons herpakken en de discipline herpakken waarmee we het virus onder controle kregen."

Contactgegevens achterlaten bij horecabezoek

"In de horeca verslapt de naleving van de basisregels. We draaien daarom een eerdere versoepeling terug", zei premier Rutte. Zo wordt klanten gevraagd om hun gegevens te registreren bij horecabezoek en gaan zaken bij besmettingen maximaal twee weken dicht. Ook musea en pretparken gaan maximaal veertien dagen dicht als er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden.

"Binnen en buiten geldt: we zitten op een plek. Reserveren kan vooraf en aan de deur en een checkgesprek. Aan de voorkant wordt gevraagd om de naam en contactgegevens te noteren, zodat die snel kunnen opgespoord kunnen worden voor contactonderzoek.

Horeca moet gasten registreren, zaken dicht bij uitbraak corona

Introductieweken zonder ontgroening

Introductieweken kunnen inderdaad doorgaan, maar wel in aangepaste vorm en er komt geen ontgroening. Haagse bronnen zeiden al dat de introductieweken voor nieuwe studenten op universiteiten en hogescholen mogen doorgaan onder voorwaarden. Dat is inderdaad het geval. De activiteiten moeten informatief van aard zijn, zei Rutte, bijvoorbeeld over de invulling van het eerste collegejaar.

Verder organiseren onderwijsinstellingen hun introductieactiviteiten zo veel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden.

Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organisren als die nodig zijn voor de introductie van een studie of sport. Ook dat gebeurt in kleine groepen, met een eindtijd van uiterlijk 22.00 uur. Er wordt geen alcohol bij gedronken.

Rutte: geen fysieke introductie studentenvereniging

Cruciale rol voor Veiligheidsregio's

Burgemeesters en Veiligheidsregio's krijgen een cruciale rol in het bestrijden van besmettingshaarden. Het gaat bijvoorbeeld om het afsluiten van parkeerplaatsen, het aanpassen van openingstijden van nachtwinkels en horeca en de aanwezigheid van supporters bij voetbalwedstrijden beperken of verbieden, zei premier Rutte.

Indien nodig, kunnen die maatregelen worden opgeschaald tot nationaal niveau. Hij wil zo veel mogelijk lokaal en regionaal maatwerk. "Zo moet het zijn in de controlefase waar we nu in zitten."

Rutte: regionaal maatregelen treffen, landelijk opschalen waar nodig

Rutte: De cijfers liegen er niet om

Wat er eerder dit jaar in Nederland is bereikt in de strijd tegen corona dreigt verloren te gaan. Daarvoor waarschuwde premier Rutte tijdens de persconferentie. "Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er niet om", zei Rutte.

Rutte: het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars

'Corona is geen grap, en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is'

"Belangrijk te beseffen is dat een groot deel van de besmettingen thuis gebeurt. Bijvoorbeeld bij verjaardagen of etentjes met vrienden", zei Rutte. Hij noemde het virus een ongenode gast die meekomt bij dat soort afspraken, waardoor familie en vrienden besmet raken. Hij zegt dat de stijging deels te wijten is aan het feit dat mensen te dicht bij elkaar zitten.

"Corona is niet voorbij. Het is geen grap en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is", zei Rutte. "Dus hou je aan de regels en werk mee met het contact- en bronnenonderzoek."

Mensen die zich niet hebben gehouden aan de regels, riep Rutte op om uit de buurt te blijven bij mensen die tot kwetsbare groepen horen. Hij richtte zich daarbij in het bijzonder op jongeren. "Als er te veel van jullie de regels aan je laars lappen, zitten we binnenkort weer allemaal binnen."

Tegen jongeren die zich onlangs niet aan de regels hebben gehouden zei Rutte: "Kom niet in de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid, kom niet in de buurt van ouderen. Dat risico mag je niet nemen."

Rutte: Virus bezig aan gevaarlijke opmars

"We hoopten allemaal op een stille zomer, maar zo'n zomer is het helaas niet aan het worden", begon premier Rutte zijn persconferentie naar aanleiding van het oplopende aantal besmettingen in Nederland. Hij stond ook stil bij de explosie in Beiroet.

"Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er niet om", zei Rutte over het virus. Hij waarschuwde dat Nederland de winst die gewonnen is op het virus, dreigt te verliezen.

"We hebben het virus tussen maart en juni onder controle gekregen, vooral door ons aan een aantal basisregels te houden", zei Rutte. Hij zegt dat steeds meer mensen dat niet meer doen, wat ook te zien is aan het groeiende aantal besmettingen. Hij zegt dat drukke plekken moeten worden vermeden, en noemt Amsterdam in het bijzonder.

Onderzoek naar ventilatie op middelbare scholen

Wetenschappers maken zich zorgen over ventilatie, zeker als in de winter de ramen in de klas weer dicht moeten. De VO-Raad wil dat het Outbreak Management Team (OMT) zo snel mogelijk met een advies komt over ventilatie in scholen.

"Jonge kinderen lijken minder vatbaar voor het virus en dus bij de verspreiding ervan, maar bij oudere tieners lijkt er wel een leeftijdseffect in te zitten", zei Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog aan het UMC Utrecht in het radioprogramma Nieuws en Co. Ze onderzoekt hoe het coronavirus zich op middelbare scholen verspreidt en welke rol het binnenmilieu daarin speelt.

Bruijning werkt hierin samen met de TU Delft, waar onderzoek wordt gedaan naar de rol van minuscule druppeltjes in de lucht met daarin mogelijk gevaarlijke virusdeeltjes. "We weten nog niet precies hoe groot de rol van aerosolen is. Wat we wel weten is dat bij langdurig inademen van de lucht van een besmet persoon, in een slecht geventileerde ruimte, meerdere situaties zijn beschreven waarbij dan besmettingen optreden. Wij gaan niet alleen kijken naar het ventilatiesysteem, maar we nemen ook luchtmonsters om te kijken of er virus in de lucht aanwezig is", zegt Bruijning in het radioprogramma.

Het onderzoek is nog niet klaar wanneer de scholen opengaan.

Burgemeester Depla van Breda wil mensen uit oranje gebied kunnen wegsturen

Burgemeester Depla van Breda wil dat het kabinet mogelijkheden biedt om snel lokaal of regionaal in te grijpen bij een plotse stijging van het aantal besmettingen. Hij denkt bijvoorbeeld aan het kunnen weren of terugsturen van bezoekers uit landen of gebieden waar code oranje geldt, zoals Antwerpen, zei hij in het radioprogramma Nieuws en Co. Depla wil daarbij niet afhankelijk zijn van landelijke discussies, maar pleit voor een soort "regionale gereedschapskist" met maatregelen die al snel genomen kunnen worden.

"Controles aan de grens, dat gebeurt nu, maar de politie en Koninklijke Marechaussee hebben alleen maar hun overredingskracht om mensen terug te sturen", zei Depla. "Ze hebben niet de formele positie om mensen terug te sturen."

Depla wil dat ze die mogelijkheden wel krijgen als er lokaal of regionaal besmettingshaarden zijn. "Bijvoorbeeld kunnen zeggen: sorry het spijt me zeer, maar uw gouverneur heeft gezegd dat u alleen maar voor noodzakelijke reizen naar andere provincies kunt reizen. Het zonnen aan de Galderse Meren is geen noodzakelijke reis, dus u bent hier niet welkom en we kunnen u daadwerkelijk terugsturen", zei de burgemeester.

Een coronapatiënt minder op IC, in totaal 29

Het aantal coronapatiënten dat op de Nederlandse intensive cares verblijft, is 29. Dat is een patiënt minder dan gisteren. Het aantal covid-opnames op de verpleegafdeling bedraagt 79, dat zijn 9 personen minder dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Er is sprake van een stabiel beeld, met ruim de helft van de opgenomen covid-patiënten in de regio's Amsterdam en Rotterdam."

Ontgroening bij studentenverenigingen gaat niet door, koepel 'teleurgesteld'

De voorzitter van de koepel van studentenverenigingen zegt "teleurgesteld" te zijn. De ontgroeningen op studentenverenigingen gaan niet door, in tegenstelling tot de introductieweken voor nieuwe studenten op universiteiten en hogescholen.

"Ik ben teleurgesteld dat dit zonder overleg met de betrokken partijen is besloten", zegt Yorick van der Heiden van de Landelijke Kamer van Verenigingen.

De kennismakingstijd van verenigingen is volgens Van der Heide overal anders. "Er is overleg geweest met de gemeente, GGD en Veiligheidsregio over de kennismakingstijd. De plannen zijn op veel plekken goedgekeurd. Het is volledig onterecht dat ze nu allemaal verboden worden."

De verenigingen bekijken nu hoe studenten lid kunnen worden, zonder ontgroening. "Het hangt er heel erg af hoe 'ontgroening' vanavond gedefinieerd wordt", zegt Van der Heiden. "Het is een intensieve periode aan het begin van een lidmaatschap, daar zal een alternatief voor moeten komen."

Steeds minder boetes bij overtreding 1,5 meter

Sinds begin juni worden er veel minder processen-verbaal uitgeschreven voor overtreding van de coronaregels, zoals de anderhalve meter. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs een aantal veiligheidsregio's in het westen van het land.

De BOA Bond bevestigt dat de buitengewoon opsporingsambtenaren bijna geen boetes meer uitschrijven. En ook justitie ziet een aanzienlijke daling van de instroom van processen-verbaal.

Introweken studenten mogen doorgaan, maar met grote beperkingen

De introductieweken voor nieuwe studenten op universiteiten en hogescholen mogen toch doorgaan, zolang de organisatoren zich aan bepaalde beperkingen houden. Dat gaat het kabinet vanavond bekendmaken, zeggen bronnen in Den Haag.

Gisteren leek het er nog op dat de kennismakingsweken helemaal verboden zouden worden, maar daar is het kabinet van teruggekomen. Sommige ministers vonden het erg belangrijk dat er voor de sociale contacten van nieuwe studenten toch activiteiten konden worden georganiseerd.

22.000 banen weg bij Lufthansa

Lufthansa heeft in het afgelopen kwartaal anderhalf miljard euro verlies geleden. In hetzelfde kwartaal vorig jaar maakte het bedrijf nog 226 miljoen euro winst.

Daarom moeten 22.000 banen geschrapt worden. Dat komt neer op één op de zes van de banen bij de luchtvaartmaatschappij, die de grootste van Duitsland is. Ook worden 100 vliegtuigen uit de vloot verkocht.

"De pandemie biedt onze industrie een unieke kans om te veranderen: om de status quo in twijfel te trekken en, in plaats van te streven naar groei 'tegen elke prijs', waarde te creëren op een duurzame en verantwoorde manier", schrijft het luchtvaartbedrijf in een verklaring bij de kwartaalcijfers. In het bericht staan geen details over verduurzaming van het bedrijf.

Lees de rest van het verhaal:

RIVM: 601 nieuwe geregistreerde besmettingen, geen doden

In de afgelopen 24 uur zijn 601 mensen positief getest. Gisteren waren dat 426, de dag ervoor 485. Er is één nieuwe ziekenhuisopname gemeld, gisteren waren dat er vijf en eergisteren tien. Vandaag zijn nul doden gemeld, gisteren waren dat er drie en eergisteren één. In Amsterdam waren voor zover bekend de meeste besmettingen, daar werden er 147 gemeld. Dat blijkt uit open data van het RIVM.

Dinsdag werd duidelijk dat het aantal positieve tests verhoudingsgewijs toeneemt. Van alle uitgebrachte tests bleek toen 2,3 procent positief. Op het dieptepunt, begin juli, lag dat op 0,6 procent. Het percentage van vandaag is niet bekend, omdat het RIVM het maar een keer per week publiceert.

China sluit deal met AstraZeneca

De Britse vaccinontwikkelaar AstraZeneca heeft een deal gesloten met het Chinese bedrijf Shenzen Kangtai. De Chinese farmaceut gaat 100 miljoen doses per jaar maken. Het is de eerste overeenkomst die China met het Britse bedrijf sluit.

Volgens persbureau Reuters onderstreept het akkoord de koploperspositie die de Britse vaccinontwikkelaar heeft, want China ontwikkelt zelf ook acht van de 26 coronavaccins die momenteel op mensen worden getest.

Testen in Duitsland, anders 25.000 euro boete

Vanaf zaterdag moet iedereen die naar Duitsland reist en uit een risicogebied komt verplicht een coronatest doen. Op alle Duitse vliegvelden is de test gratis. Dat heeft de minister van Gezondheidszorg Jens Spahn zojuist aangekondigd. Mensen die de test weigeren kunnen een boete krijgen, oplopend tot 25.000 euro. Ook moeten ze twee weken in quarantaine.

Het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, heeft op zijn website een lijst opgesteld met alle risicolanden. Nederland staat daar niet op.

Op vliegvelden is de verplichting makkelijk door te voeren. Daar worden mensen meteen in de gate aangesproken en kunnen ze op het vliegveld nog een test doen. Ze moeten dan wel thuis nog in quarantaine om het testresultaat af te wachten.

De vraag is hoe de testplicht doorgevoerd gaat worden bij mensen die met de auto of de trein komen. Die moeten zich bij een GGD te melden. Hoe dat gecontroleerd gaat worden, dat is nog niet duidelijk.

Fitnessbranche: 140 miljoen euro nodig

Zonder steunpakket verwacht één op de zeven sportscholen het einde van het jaar niet te halen, zegt NL Actief. De branchevereniging voor fitnessondernemers zegt in een persbericht 140 miljoen euro nodig te hebben, en is in gesprek met het ministerie van Economische Zaken.

Tot 1 juli moesten de deuren van sportscholen gesloten blijven. Daardoor heeft de sector het zwaar. "De kosten van de huur of hypotheek, de licenties en de personeelslasten liepen in die periode gewoon door", zegt Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief.

Maar de echte klap moet nog komen, zegt Wouters. Veel sportscholen hebben hun klanten gevraagd door te betalen in de eerste coronamaanden, en hebben beloofd dat te compenseren in de komende maanden. Die constructie maakt het vanwege administratieve regels ook moeilijk om in aanmerking te komen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten.