NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Morgen toelichting op gebruik mondkapjes • Reisadvies Antwerpen naar code oranje

 • Afgelopen week zijn 1329 coronabesmettingen geregistreerd, tegen 987 vorige week. Dat meldt het RIVM.
 • Het reisadvies voor de provincie Antwerpen is nu code oranje vanwege een toename van het aantal nieuwe besmettingen.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Noodtoestand in Italië verlengd tot 15 oktober

  De corona-noodtoestand in Italië blijft tot zeker 15 oktober van kracht, heeft premier Conte gezegd tegen de Senaat. De noodtoestand werd op 31 januari afgekondigd voor een half jaar, toen de eerste twee besmettingen werden vastgesteld in Rome.

  De noodtoestand geeft zowel regionale als landelijke bestuurders bevoegdheden om sneller besluiten te nemen. "Het virus blijft evolueren en is niet weg", zei Conte tegen de Senaat. "Het zou niet logisch zijn om de maatregel abrupt op te schorten."

  Italië is een van de zwaarst getroffen landen in Europa, met meer dan 35.000 doden en zo'n 246.000 besmettingen. De afgelopen maanden is het aantal gevallen wel hard gedaald.

 • Rutte op Facebook: morgen toelichting op gebruik mondkapjes

  Het Outbreak Management Team biedt het kabinet morgenochtend officieel het advies over het gebruik van mondkapjes aan. Dat schrijven premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) in een boodschap op Facebook. Later op de dag wordt het advies besproken door het Veiligheidsberaad en minister Van Ark (Medische Zorg), daarna volgt een toelichting van Van Ark en Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad.

  Vanavond lekte al uit dat het kabinet geen landelijke mondkapjesplicht in de openbare ruimte wil, al kunnen burgemeesters op kleine schaal vermoedelijk wel mondkapjes invoeren.

  Donderdag wordt bovendien meer duidelijk over het quarantaine-advies voor mensen die vanuit het buitenland naar Nederland komen. Het OMT is ook over dat onderwerp om advies gevraagd door het kabinet. De Tweede Kamer wordt daarover donderdag geïnformeerd, zeggen Rutte en De Jonge.

  Rutte en De Jonge doen in hun bericht op Facebook ook een beroep op Nederlanders om zich te blijven houden aan de coronaregels. "Helaas zien we dat de recente uitbraken vooral het gevolg waren van het niet naleven van de basisregels die we allemaal kennen. Houd anderhalve meter afstand. Blijf thuis bij klachten zoals verkoudheid, hoesten en verhoging van temperatuur, en laat je testen. Vermijd drukte en werk zoveel mogelijk thuis. En was je handen stuk. Want ook al is het zomer, we kunnen ontspannen maar zeker niet verslappen."

 • Madeira verplicht mondkapjes op straat

  Het Portugese eiland Madeira verplicht vanaf 1 augustus het dragen van mondkapjes op straat. De populaire vakantiebestemming telt 105 besmettingsgevallen, en sinds zaterdag zijn daar geen nieuwe besmettingen bij gekomen.

  Het dragen van mondkapjes was al verplicht in gesloten ruimtes en het openbaar vervoer. Nu komt daar dus ook de openbare ruimte bij. Vooralsnog is Madeira de enige regio in Portugal die mondkapjes ook in de buitenlucht verplicht stelt.

 • Kabinet wil geen mondkapjesplicht in openbare ruimte

  Er komt geen landelijke plicht om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte, zeggen bronnen tegen de NOS. Dat gaat het kabinet vermoedelijk morgen bekendmaken. Het wordt waarschijnlijk wel mogelijk voor burgemeesters om op kleine schaal, plaatselijk, het dragen van mondkapjes in te voeren.

  Vandaag kwam het Outbreak Management Team bij elkaar om een advies op te stellen over mondkapjes. Het kabinet ziet geen aanleiding om de regels landelijk aan te scherpen. Mondkapjes zijn nu alleen verplicht in het openbaar vervoer.

 • Reisadvies provincie Antwerpen nu oranje

 • Wit-Russische president Loekasjenko: ik had het coronavirus

  De Wit-Russische president Loekasjenko zegt dat hij het coronavirus heeft gehad. De 65-jarige president stelt dat hij het virus zonder symptomen heeft doorgemaakt. "97 procent van onze bevolking draagt deze infectie zonder dat er symptomen verschijnen", zei hij tegen het staatspersbureau.

  Loekasjenko noemde de situatie rond het coronavirus eerder een "psychose". Hij noemde wodka drinken, het nemen van een sauna of het spelen van ijshockey als remedies tegen het virus. Zijn aanpak leidde tot forse protesten in het land. Het land telt ruim 67.000 besmettingsgevallen en 543 doden.

  Wit-Rusland gaat op 9 augustus naar de stembus. Loekasjenko regeert het land al sinds 1994 met harde hand. Hij wordt gezien als 'de laatste dictator van Europa'.

 • Actiegroep wil opnieuw betogen tegen coronamaatregelen

  De actiegroep Viruswaanzin gaat zaterdagmiddag demonstreren op het Malieveld in Den Haag tegen de coronamaatregelen. De gemeente en de groep hebben afspraken gemaakt over het protest en op basis daarvan is besloten dat het protest kan doorgaan. "In dit geval hebben we met de organisatie afgesproken dat het van belang is dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden en dat ze er zelf verantwoordelijk voor zijn om zich daar aan te houden", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen Omroep West.

  Op de website van Viruswaanzin staat dat de betoging op het Malieveld van 14.00 tot 16.00 uur wordt gehouden.

  Viruswaanzin wilde in juni al twee keer op het Malieveld demonstreren tegen de coronamaatregelen. Beide keren werden de demonstraties verboden. De demonstranten kwamen op 21 juni toch naar het Malieveld. De gemeente liet dit protest in eerste instantie toe, maar aan het einde van de dag ontstonden er ongeregeldheden. Er werden ruim 400 mensen aangehouden.

 • Reisadvies voor provincie Antwerpen naar code oranje

  Het reisadvies voor de Belgische provincie Antwerpen wordt vanavond verscherpt van code geel naar code oranje, bevestigen Haagse ingewijden na berichtgeving van het AD. Dat houdt in dat Nederlanders wordt geadviseerd alleen naar het gebied te gaan als dat echt noodzakelijk is. De provincie met ruim 1,8 miljoen inwoners grenst aan de provincies Noord-Brabant en Zeeland.

  In de provincie Antwerpen is het aantal coronabesmettingen de laatste dagen fors gestegen. Gisteren werden al nieuwe maatregelen aangekondigd vanwege het coronavirus. Zo komt er op korte termijn een avondklok en worden mondkapjes verplicht in de openbare ruimte. Nu zijn mondkapjes in het gebied alleen nog verplicht op drukke plekken en in winkels.

  Bij code oranje is het dringende advies van de overheid aan mensen om bij terugkeer in Nederland 14 dagen in quarantaine te gaan. Als het reisadvies tijdens het verblijf verandert van geel naar oranje, is het volgens de overheid ook verstandig om zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren. Gisteren werd het reisadvies voor Barcelona al verscherpt van code geel naar code oranje.

  Het RIVM meldde vandaag dat in de afgelopen twee weken 25,6 procent van de besmette reizigers uit het buitenland, afkomstig was uit België.

 • Vanavond nog geen avondklok in Antwerpen

  De avondklok die vanavond in de provincie Antwerpen zou moeten ingaan, gaat toch nog niet in. De benodigde wetgeving is nog niet klaar. En daardoor kan de politie niet ingrijpen als mensen tussen 23.30 uur en 06.00 uur toch de straat op gaan, meldt de VRT.

  Antwerpen kondigde gisteren maatregelen aan vanwege een toename van het aantal besmettingen in de provincie. De regels zouden in eerste instantie gelden voor vier weken. Naast de avondklok is ook het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte volgens de nieuwe regels verplicht, net als thuiswerken. Maar ook die regels zijn nog niet van kracht.

 • Kabinet: virus in zicht, nu vooral regionale maatregelen treffen

  Hoewel er nog geen afname is van het aantal besmettingen, vindt het kabinet dat het goed gaat met de bestrijding van corona in Nederland. "Met elkaar hebben we het virus onder controle gekregen, met elkaar zullen we het onder controle moeten houden", schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. In afwachting van een advies over het gebruik van mondkapjes stelt hij dat het tijd is om regionaal maatregelen te treffen.

  Lees meer over de reactie van het kabinet over de nieuwste RIVM-cijfers in dit bericht:

 • OMT-advies over mondkapjes en verplichte quarantaine komt 'over een paar dagen'

  Het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over het gebruik van mondkapjes en over een verplichte quarantaine voor reizigers uit landen met een oranje of rood reisadvies, komt over "een paar dagen". Dat zei Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

  Beide thema's zijn door de leden van het OMT besproken en er komt volgens Timen ook een advies aan het kabinet. Ze wilde in het programma niets zeggen over de inhoud ervan. Of de leden van het OMT het eens zijn geworden, is eveneens onduidelijk. "Als het OMT het er niet over eens is, dan staat dat er ook in", zei Timen.

  Ze zei wel dat de huidige maatregelen voor reizigers, een vrijwillige quarantaine van 14 dagen als je uit een oranje of rood gebied komt, tot nu toe goed worden nageleefd. "De maatregelen zijn gebaseerd op vrijwilligheid. Dat is een groot goed in Nederland."

 • Opnieuw besmettingen bij honkbalteam Miami

  Bij het Amerikaanse honkbalteam Miami Marlins zijn nog eens vier spelers positief getest op het coronavirus. Daarmee zijn nu 17 leden van het team besmet: 15 honkballers en 2 coaches. Naar aanleiding van het nieuws werd gisteren de wedstrijd tegen de Baltimore Orioles uitgesteld. Tot en met zondag zullen de Marlins geen wedstrijden spelen, heeft de bond besloten.

  Bij een ander team, Philadelphia Phillies, wordt nu volop getest, omdat die club afgelopen weekend enkele wedstrijden tegen Miami speelde. De wedstrijd van gisteren tegen de New York Yankees werd uit voorzorg uitgesteld, en ook de wedstrijd van komende nacht lijkt niet gespeeld te worden, melden bronnen binnen de bond aan Amerikaanse media. Dat komt doordat de spelers van de Phillies nog geen testuitslagen hebben gekregen.

  Immunoloog en topadviseur van de Amerikaanse regering, Anthony Fauci, denkt dat het honkbalseizoen op lange termijn in gevaar kan komen, maar dat het nu nog niet stilgelegd hoeft te worden. "We moeten dagelijks goed in de gaten houden hoe de situatie zich ontwikkelt en wat er gebeurt bij andere teams."

  Dat zei Fauci bij talkshow Good Morning America, waarvan een stukje is te zien in dit filmpje op Twitter:

 • VN-orgaan: coronacrisis kost toerismesector honderden miljarden

  De coronacrisis heeft de toeristische sector tussen januari en mei zeker 270 miljard euro gekost. Dat meldt de UNWTO, de toerismeorganisatie van de Verenigde Naties. Het verlies is volgens het VN-orgaan daarmee drie keer groter zo groot als tijdens de economische crisis in 2009.

  Volgens de UNWTO daalde het aantal toeristen tussen januari en mei met 300 miljoen, een daling van 56 procent. Veel toeristische bestemmingen gingen als gevolg van het coronavirus op slot voor buitenlandse reizigers.

  Secretaris-generaal Zurab Pololikashvili van het VN-orgaan zegt dat de cijfers laten zien dat het toerisme "zo snel mogelijk moet worden opgestart zodra het veilig is". Hij zegt dat de malaise in de toerisme-industrie "de levens van miljoenen mensen in gevaar brengt".

 • Twee patiënten minder op intensive care, 'stabiel en rustig beeld'

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald naar 19. Dat zijn er twee minder dan gisteren, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Daarnaast liggen er 77 coronapatiënten op de verpleegafdelingen, 7 meer dan gisteren.

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien momenteel een stabiel en rustig beeld met een lage coronabezetting in de Nederlandse ziekenhuizen."

 • Campagne moet Rotterdamse studenten wijzen op gevaren coronavirus

  Studentenverenigingen in Rotterdam starten samen met de gemeente een campagne om studenten te wijzen op de gevaren van het coronavirus. Dat is afgesproken na een gesprek tussen de verenigingen en burgemeester Aboutaleb. Gisteren bleek dat een groep van tien tot twintig studenten uit Rotterdam besmet is met het virus.

  "Het gesprek was constructief", meldt een woordvoerder van Aboutaleb. "De verenigingen deelden de zorgen van de burgemeester en zien ook onder studenten de urgentie voor het naleven van de afspraken verslappen. Ook hebben zij toegezegd dat zij, naast alles wat zij al deden, er opnieuw alles aan zullen doen om de risico's op besmetting met het virus zo klein mogelijk te houden."