NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Ierse pubs blijven langer dicht • Ook Sanquin ziet afname antistoffen

 • Gemeenten: kosten coronacrisis lopen op tot 1,8 miljard.
 • Concertorganisatie Mojo schrapt 43 van de 130 banen.
 • Bloedbank Sanquin ziet minder antistoffen in plasma van ex-coronapatiënten.
 • België neemt nog geen besluit over eventuele versoepelingen per 1 augustus, Ierland stelt versoepelingen uit.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog nu af. Vanaf morgen houden we je weer op de hoogte van het laatste coronanieuws. Goedenacht!

 • Ierland stelt versoepelingen uit

  Ierland stelt de geplande opening van pubs en discotheken met drie weken uit. Die zouden eigenlijk vanaf 20 juli weer opengaan, maar dat wordt 10 augustus. Volgens premier Martin hangt het uitstel samen met het toegenomen aantal coronabesmettingen onder jongeren. Hij koppelt die besmettingen onder meer aan illegale huisfeesten.

  Ook andere versoepelingen worden uitgesteld. Zo mogen er bij bijeenkomsten binnen maximaal vijftig mensen aanwezig zijn, terwijl dat vanaf maandag zou worden verhoogd naar honderd. Er komen ook nieuwe maatregelen bij: de Ieren moeten mondkapjes gaan dragen in winkels.

  Martin wil dat Ierland even op de "pauzeknop" drukt. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, ligt tussen de 1,2 en 1,8. Bij een r-getal onder de 1 neemt de virusuitbraak af. In Nederland is het reproductiegetal op dit moment 0,9.

 • Trump: 'Ik heb een uitstekende relatie met dokter Fauci'

  De relatie tussen president Trump en immunoloog Anthony Fauci, de belangrijkste corona-adviseur van de Amerikaanse regering, gaat niet over rozen. Trump uitte de afgelopen weken openlijk kritiek op zijn functioneren: volgens de president heeft Fauci veel fouten gemaakt in zijn aanpak van de bestrijding van het coronavirus, hoewel hij Fauci wel "een aardige man" vindt.

  Afgelopen weekend lekten anonieme Witte Huismedewerkers een lijst met uitspraken van Fauci naar de Amerikaanse pers. Daarmee wilden ze laten zien dat de adviseur het regelmatig bij het verkeerde eind heeft gehad. Zo zei hij een paar maanden geleden geen heil te zien in het dragen van mondkapjes.

  Ondanks zijn eerdere kritiek liet Trump zich vandaag juist weer positief uit over Fauci, met wie hij een "uitstekende relatie" zegt te hebben:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Trump: 'ik heb een uitstekende relatie met dokter Fauci'

  Fauci reageerde vandaag ook zelf op de kritiek vanuit het Witte Huis. "Ik begrijp het niet helemaal", zei hij in een interview met The Atlantic. Volgens hem beseffen de medewerkers die zijn uitspraken hebben verspreid nu ook wel dat dat "een grote fout" was. "Als het personeel zoiets vrijgeeft, en de hele wetenschappelijke gemeenschap en de pers weerleggen het, dan is dat uiteindelijk slecht voor de president."

  In podcast De Dag hoor je meer over Fauci en de spanningen met Trump. En over de mogelijke gevolgen van het lozen van Fauci voor de herverkiezingskansen van de president.

 • RIVM-richtlijnen leidden tot onveiligheid in ouderenzorg

  Medewerkers en bestuurders in de ouderenzorg vinden dat zij in de coronacrisis in onveilige situaties zijn gebracht door de RIVM-richtlijnen. Die schreven voor dat het dragen van bijvoorbeeld mondmaskers in allerlei gevallen "niet nodig" was. Thuiszorg- en verpleeghuismedewerkers zeggen dat zij daardoor ouderen hebben besmet, die later zijn overleden. Ook zijn veel medewerkers zelf ziek geworden.

  Lees meer in onderstaand artikel van Nieuwsuur:

 • Eerste (klinische) resultaten van Oxford-vaccin maandag bekend

  Maandag worden de resultaten bekendgemaakt van de eerste klinische fase van het onderzoek naar het 'Oxford-coronavaccin'. Volgens een woordvoerder van het medische tijdschrift The Lancet wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan het onderzoeksrapport.

  Het potentiële vaccin dat aan de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld, geldt als veelbelovend. Vier Europese landen, waaronder Nederland, hebben er al zo'n 300 à 400 miljoen doses van gekocht. De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft de licentie om het vaccin op de markt te brengen.

  Als de resultaten maandag positief zijn, betekent dat overigens nog niet dat het Oxford-vaccin effectief is en op de markt kan worden gebracht. Hoewel duizenden mensen over de hele wereld al meedoen aan proeven met de entstof en de eerste resultaten daarvan hoopvol lijken, moeten de onderzoekers de resultaten uit fase 1 - waarbij het vaccin wordt getest op een kleine groep gezonde vrijwilligers - nog officieel publiceren. In die fase wordt vooral gekeken of het vaccin veilig is.

  Van een ander kansrijk vaccin tegen het coronavirus, dat wordt ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Moderna, werd gisteren bekend dat het bij 45 gezonde vrijwilligers veilig werkte. Ook wekte de stof een immuunreactie op. Moderna verwacht eind juli te starten met het testen van het potentiële vaccin op grotere groepen mensen.

 • Gemeenten: kosten coronacrisis lopen op tot 1,8 miljard

  De coronacrisis kost gemeenten tussen de 1,5 en 1,8 miljard euro. Als er nog een tweede besmettingsgolf komt, kan dat bedrag oplopen tot 2,3 à 2,8 miljard. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft laten uitvoeren.

  Gemeenten schatten in dat ze alleen al aan weggevallen toeristenbelasting in totaal 203 tot 249 miljoen euro mislopen. Ook lopen ze tussen de 282 en 344 miljoen euro aan inkomsten uit betaald parkeren mis. Daar staan extra uitgaven tegenover, bijvoorbeeld aan extra handhaving, steun aan de cultuursector en meer bijstandsuitkeringen.

  Het kabinet liet in mei al weten dat het 566 miljoen euro uittrekt om gemeenten, provincies en waterschappen te ondersteunen in de coronacrisis. Maar volgens de VNG is dat niet genoeg. De belangenvereniging van gemeenten hoopt dat de rijksoverheid voldoende middelen vrijmaakt voor "de toegezegde reële compensatie". Op 17 augustus zit de VNG weer met het Rijk om de tafel.

 • Schoonmakers verwijderen Banksy's 'coronaratten' uit metro

  De graffiti met ratten die straatkunstenaar Banksy gisteren op de wanden van een Londense metrotrein had gespoten, zijn alweer verdwenen. Schoonmakers hebben de 'coronaratten', die waren afgebeeld met een mondkapje, direct weggepoetst. De vervoersorganisatie die het metronetwerk beheert zegt dat de afbeeldingen van Banksy zijn verwijderd vanwege een streng antigraffitibeleid. Wel wil het bedrijf de kunstenaar de kans geven om een nieuwe versie van zijn boodschap "op een gepaste locatie" uit te dragen.

  Gisteren plaatste Banksy onderstaande video op Instagram, getiteld: "De Londense metro krijgt een grondige schoonmaakbeurt". De video verscheen op de dag dat de Britse regering bekendmaakte dat het dragen van mondkapjes in winkels en supermarkten verplicht wordt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Banksy's statement over het Britse mondkapjesbeleid

  Toen hij de ratten op de metro spoot, droeg Banksy (die zijn identiteit verborgen probeert te houden) beschermende kleding en een gezichtsmasker. Hij was daarmee nauwelijks te onderscheiden van 'echte' schoonmakers, blijkt uit foto's die het Londense metrobedrijf gisteren (voordat Banksy toesloeg) op Twitter plaatste:

 • Viroloog Koopmans leidt groot project naar opsporing infectieziektes

  Nieuwe infectieziektes in een veel vroeger stadium opsporen en er daardoor sneller op kunnen reageren: dat is het doel van een nieuw project van wetenschappelijke instituten uit twaalf Europese landen. De Nederlandse viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC coördineert het vijfjarige project, dat 15 miljoen euro subsidie krijgt van de Europese Commissie.

  Plannen voor de samenwerking bestonden al langer, maar de coronacrisis heeft het belang ervan onderstreept, zegt Koopmans. "De huidige Sars-CoV-2-pandemie is een onbedoeld voorbeeld: hadden we de uitbraak van dit nieuwe virus eerder kunnen detecteren?"

  Het Europese samenwerkingsverband streeft naar een interactief en virtueel opsporingssysteem voor infectieziekten. Burgers kunnen daar ook aan meewerken. Als zij bijvoorbeeld informatie doorgeven over muggensoorten die ze hebben gezien, kan onder meer de verspreiding van de tijgermug worden tegengegaan. Die kan verschillende ziektes overbrengen.

 • Casa de Papel-demonstratie in Madrid

  Voor de deur van het Spaanse parlement in Madrid demonstreren honderden Nissan-medewerkers tegen het voornemen van de autofabrikant om de fabriek in Barcelona te sluiten. Daar werken 3000 mensen, maar volgens een Spaanse vakbond staan er indirect 25.000 banen op het spel.

  Veel demonstranten zijn verkleed als personages uit de Spaanse Netflixserie La Casa de Papel (Engelse titel: Money Heist), met rode overalls en maskers van de kunstenaar Salvador Dalí. Sommige betogers zingen het Italiaanse protestlied Bella Ciao, dat ook in de serie voorkomt.

  1/2 AFP
  2/2 AFP

  Nissan kondigde eind mei aan een vijfde van de wereldwijde productie te schrappen, om kosten te besparen. De autofabrikant wordt dit jaar door de coronacrisis geconfronteerd met een verlies van 6 miljard dollar. Het is het eerste verlies in elf jaar tijd voor het bedrijf.

 • Mojo schrapt 43 van de 130 banen

  Concertorganisator Mojo moet vanwege de coronacrisis een derde van het personeel ontslaan, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door 3voor12 en het AD. Het gaat om 43 van de 130 medewerkers, de meeste met een vast contract. Per 1 oktober gaat het concertbedrijf in afgeslankte vorm verder. Op die datum loopt de NOW-steunregeling af, waar Mojo gebruik van maakt.

  De coronacrisis heeft de concertorganisator hard geraakt. Het bedrijf, dat vorig jaar nog zijn 50-jarige bestaan vierde, is verantwoordelijk voor concerten en grote festivals als Lowlands, North Sea Jazz en Pinkpop. Die zijn vanwege het coronavirus allemaal geschrapt. "Ook het vooruitzicht is nog niet goed", zegt de woordvoerder van Mojo. "Dus moesten we met pijn in het hart dit besluit nemen."

  Vorige week maakten ook Ziggo Dome en Afas Live bekend dat ze een derde van hun personeel moeten ontslaan vanwege de coronacrisis. Die concertzalen vallen onder dezelfde moedermaatschappij als Mojo.

 • Friese hbo's en mbo's maken lesrooster met ov-bedrijf

  In Friesland hebben hbo- en mbo-opleidingen samen met vervoersmaatschappij Arriva de lesroosters voor komend studiejaar vastgesteld. Het gaat om NHL Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein, Nordwin College, ROC Friese Poort en het Friesland College, meldt de Leeuwarder Courant.

  Volgens Arriva, dat het bus- en treinvervoer in Friesland regelt, zorgt het nieuwe rooster ervoor dat de studenten zo veel mogelijk over de dag worden verspreid. De studenten hoeven niet allemaal op dezelfde tijd met de les te beginnen. Ook de eindtijden van de lessen zijn verschillend.

 • Ook minder antistoffen bij Nederlandse ex-patiënten

  Bij bloedbank Sanquin zien ze een daling van de hoeveelheid antistoffen in het plasma van ex-coronapatiënten. De afgelopen weken werden bij 4 procent van de donoren antistoffen gemeten, in mei was dat nog bij 5,4 procent. Omdat per meting duizenden donoren meedoen, zeggen de percentages volgens Sanquin iets over het antistoffenniveau van ex-patiënten in het algemeen.

  Mensen die zijn genezen van covid-19 kunnen zich bij de bloedbank aanmelden als ze plasma willen afstaan. Sanquin gebruikt het gedoneerde materiaal om een geneesmiddel te maken. Volgens Hans Zaaijer, hoogleraar en arts-microbioloog bij Sanquin, betekent de daling van de hoeveelheid antistoffen dat er meer haast zit achter het inzamelen van plasma.

  Maar het hoeft niet te betekenen dat ex-coronapatiënten weer vatbaar zijn voor het virus, zegt hij. "Het lichaam bouwt tijdens en na zo'n infectie ook immuungeheugen op. Dat betekent dat bij een nieuwe infectie het lichaam razendsnel weer antistoffen op kan bouwen. Een virus kan zo alsnog snel opgeruimd worden." Bovendien blijft het antistoffenniveau bij een flink deel van de donoren gewoon op peil, zegt Sanquin.

  Eerder stelden meerdere buitenlandse onderzoekers al dat voormalige covid-19-patiënten aangemaakte antistoffen snel weer kwijtraken. Maandag brachten Britse onderzoekers die conclusie nog naar buiten. Hoe erg dat is, is moeilijk te zeggen omdat naast antistoffen ook andere onderdelen van het menselijk afweersysteem een rol spelen bij het bestrijden van het coronavirus.

 • Veel mensen met coronaklachten laten zich niet testen

  De bereidheid van mensen met corona-achtige klachten om zich te laten testen is niet heel groot. Uit onderzoek van het RIVM en de GGD's blijkt dat 12 procent van de groep met klachten zich heeft gemeld voor een test.

  Vier op de tien ondervraagden gaan ervan uit dat hun klachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld astma, hooikoorts of een verkoudheid. Daarom laten ze zich niet testen. Het RIVM waarschuwt dat coronaklachten vaak moeilijk te onderscheiden zijn van een gewone verkoudheid.

  Bijna de helft van de mensen die aan het onderzoek meededen zegt het moeilijk vinden om zich te houden aan het advies om thuis te blijven. Ruim 80 procent gaat met klachten naar de supermarkt. Het RIVM vindt dat zorgelijk, omdat het aantal besmettingen langzaam lijkt te stijgen.

 • ‘Adoptie corona-app in Australië het hoogst, op Filipijnen het laagst’

  In Australië heeft een op de vijf inwoners de corona-app van de overheid, die moet helpen bij het bron- en contactonderzoek gedownload. Daarmee is de adoptie in dat land het hoogst, concludeert onderzoeksbureau Sensor Tower. Onderaan de lijst staan de Filipijnen met 0,2 procent.

  Duitsland is in Europa het land waar de corona-app het meest is gedownload: 14 procent. Italië blijft steken op 7 procent en Frankrijk op 3 procent. Het aantal downloads zegt niks over het gebruik ervan. Het kan zijn dat minder mensen de app daadwerkelijk in gebruik hebben, ook kunnen ze de app inmiddels weer hebben verwijderd.

  De app in Australië maakt geen gebruik van de technologie die Apple en Google samen hebben ontwikkeld. Andere landen, waaronder Nederland, doen dat wel. Dat heeft ertoe geleid dat de Australische app op iPhones maar in 25 tot 50 procent van de gevallen werkt, schreef The Sydney Morning Herald eind juni. De overheid is niet van plan alsnog over te stappen. De krant meldde toen ook dat er nog geen besmetting is gevonden via de app.

  Morgen maakt minister De Jonge van Volksgezondheid bekend hoe het verder gaat met de Nederlandse corona-app. Sinds vorige week wordt deze getest in de regio Twente.

 • Eerste bezoekers in heropend Disneyland Parijs

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Disneyland Parijs feestelijk heropend