NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Wereldwijd meer dan half miljoen coronadoden • Oproep voor ruimhartige hulp aan Antillen

 • In Groningen demonstreerden 300 mensen; in Den Haag arresteerde de politie 37 actievoerders die het demonstratieverbod negeerden.
 • Het aantal besmettingen in een verpleeghuis in Maassluis is in een paar dagen gestegen van 6 naar 25.
 • Ondanks de corona-epidemie zijn er verkiezingen in Polen (president) en Frankrijk (burgemeesters en gemeenteraadsleden).
 • Het RIVM meldt nul nieuwe coronadoden en drie nieuwe ziekenhuisopnames. Nog dertig coronapatiënten liggen op de IC.
Liveblog gesloten
 • Wereldwijd meer dan half miljoen coronadoden

  Het aantal mensen dat over de hele wereld is gestorven als gevolg van het coronavirus is de 500.000 gepasseerd. Dat blijkt uit berekeningen van de Amerikaanse Johns Hopkins University, die alle beschikbare cijfers optelt.

  De Verenigde Staten tellen de meeste coronadoden. Daar overleden meer dan 125.000 mensen aan het virus, gevolgd door Brazilië met meer dan 57.000 sterfgevallen. In Europa is het Verenigd Koninkrijk met 43.500 coronadoden het zwaarst getroffen.

  Het werkelijke dodental ligt veel hoger, omdat er ook mensen overlijden aan covid-19 zonder dat ze zijn getest.

 • Oproep voor ruimhartige hulp aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten

  Een groep bekende Nederlanders heeft een brief geschreven aan premier Rutte met een oproep om zich ruimhartig op te stellen ten opzichte van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De Caribische delen van het koninkrijk hebben de afgelopen periode drie klappen te verwerken gehad waar ze niets aan konden doen, schrijven ze: "Orkanen, een volledig ingestort buurland Venezuela en daaroverheen het coronavirus."

  De eilanden zijn zeer afhankelijk van toerisme, maar door de corona-epidemie komt er geen toerist meer. De Rijksministerraad beslist vrijdag over het vervolg van de coronahulp aan de eilanden.

  Onder de ondertekenaars zijn Jandino Asporaat, Roger van Boxtel, Ed Nijpels en Jörgen Raymann. Ze roepen de regering op een besluit te nemen met "compassie en een warm hart enerzijds en koel verstand anderzijds".

 • Lage opkomst bij uitgestelde Franse verkiezingen

  De opkomst bij de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk was laag. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ging iets meer dan 40 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. Het lijkt waarschijnlijk dat er minder mensen gingen stemmen anwege extra coronamaatregelen in de stembureaus. Zo was onder meer een mondkapje verplicht.

  De eerste ronde werd gehouden op 15 maart, toen er ook al hygiënemaatregelen golden.

 • Corendon gaat met ministerie praten over vluchten naar Turkije

  Corendon gaat vooralsnog gewoon door met het aanbieden van vakantievluchten naar Turkije. Het bedrijf kondigde vrijdag aan vanaf 10 juli de vluchten te hervatten, omdat zijn klanten dat willen. Turkije heeft 'code oranje', wat betekent dat de Nederlandse overheid adviseert om er alleen naartoe te reizen als dat noodzakelijk is. Rutte noemde het voornemen van Corendon daarom onverantwoord.

  Corendon-topman Steven van der Heijden snapt dat niet. "Alleen als anderen ook niet mogen vliegen, zijn wij bereid om onze beslissing te heroverwegen. Gelijke monniken, gelijke kappen", zei hij vanavond in het NPO Radio1-programma Dit is de Dag. "Waarom wij de gebeten hond zijn, is me onduidelijk. Daar waar andere maatschappijen helemaal niets tegen hun klanten zeggen, ze afleveren op Schiphol en zeggen: 'Zoek het maar uit', gaan wij juist met ze aan de slag. We vinden het uitermate onrechtvaardig en onzorgvuldig dat we door Rutte zo onderuitgehaald zijn."

  Corendon heeft morgen een gesprek op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Waarschijnlijk zal dat ook gaan over de gratis coronatest die Corendon zijn reizigers aanbiedt. Officieel moeten mensen die terugkeren uit Turkije twee weken in quarantaine. Van der Heijden: "Dat doet niemand. Dat brengt een zeker risico met zich mee. Laten we het dan mensen makkelijk maken door ze een test aan te bieden."

 • Honderden regenboogvlaggen in Spaans stadje dankzij corona

  Reuters

  Huizen en straten in een stadje in Zuid-Spanje zijn massaal versierd met regenboogvlaggen. Dat is een reactie op het besluit van de gemeente om een grote regenboogvlag bij het stadhuis weg te halen.

  Een bewoner was daar kwaad over en toevallig zat hij met een voorraad regenboogvlaggen in zijn maag die hij had willen verkopen op de Gay Pride in Torremolinos, maar die vanwege corona was afgelast. Hij bood de vlaggen aan de inwoners aan, waardoor het stadje er nu vol mee hangt.

 • Trouwbranche heeft het zwaar

  Door de coronacrisis zijn veel aanstaande huwelijken voorlopig van de baan. Niet alleen de verliefde stellen lijden daaronder, maar ook de trouwbranche: weddingplanners, fotografen en trouwlocaties. Uit onderzoek van trouwsite ThePerfectWedding blijkt dat een op de drie ondernemers in de branche denkt het einde van dit jaar niet te halen.

  Een bruidsfotografe zegt in het AD dat ze een nieuwe hypotheek heeft afgesloten en leeft van de overwaarde: "Ik ga mijn huis opeten. Van de dertig opdrachten dit jaar heb ik er nog zes over." En een weddingplanner overweegt tijdelijk ander werk. Sinds maart leeft ze van het inkomen van haar partner en de buffer die ze had opgebouwd voor ziekte en pensioen.

  Uit het onderzoek blijkt dat bruidsparen hun bruiloft vooral uitstellen omdat ze de verplichte anderhalve meter afstand niet zien zitten.

 • Corona nagenoeg uitgewoed in Limburg?

  Sinds vrijdag is in Limburg maar één persoon besmet geraakt met corona. Verder zijn er geen nieuwe ziekenhuisopnames of sterfgevallen gemeld als gevolg van het virus, blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD's.

  De laatste tijd komen er nog maar mondjesmaat besmettingen bij in Limburg, hoewel er volop getest wordt. De regionale omroep 1Limburg vraagt zich af of het coronavirus is uitgewoed in Limburg. Vooral in april kampte de provincie met relatief veel ziekte- en sterfgevallen.

 • Amsterdammers willen rust behouden

  Veel inwoners van Amsterdam willen ook na de coronacrisis een stille stad. De rust, doordat er veel minder toeristen zijn, bevalt velen goed. Zo'n 30.000 mensen hebben een petitie ondertekend waarin het stadsbestuur wordt opgeroepen het aantal overnachtingen in de stad terug te brengen van 20 miljoen naar 12 miljoen per jaar.

  "Het is magisch, onecht", zegt Dionijs de Hoog, van het Amsterdamse bewonersplatform 'Stop de Gekte' tegen Nieuwsuur. En volgens Mascha ten Bruggencate, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel centrum heeft de rust de Amsterdammers de ogen geopend: "Ik zie dat de discussie versnelt."

  Er zijn plannen genoeg: De Wallen verplaatsen, budgetvluchten verminderen en toeristische winkeltjes niet meer toestaan. Meer hierover vanavond in Nieuwsuur.

 • Met een kaartje en voor beperkte tijd naar de Tilburgse kermis

  De Tilburgse kermis staat dit jaar gepland van 17 tot en met 26 juli. Om nieuwe corona-uitbraken te voorkomen krijgt de kermis drie of vier pleinen waarvoor mensen een kaartje kunnen kopen om er een bepaalde tijd door te brengen. Dat zei wethouder Dols vanmiddag tegen Omroep Brabant. "Het moet niet te leuk worden, zeg ik met pijn in het hart. Ik ben behalve kermiswethouder ook de wethouder van Gezondheid en de anderhalve meter afstand staat niet ter discussie vanuit bestuurlijke kant", zei hij. Hoe de kermis eruit gaat zien en hoeveel mensen er precies worden toegelaten, is nog onderwerp van gesprek.

  Volgende week, van 3 tot en met 7 juli, is in het Brabantse dorp Moergestel de eerste kermis van dit seizoen in Nederland. Lange tijd zag het ernaar uit dat er dit jaar vanwege de coronamaatregelen helemaal geen kermissen zouden zijn. Op 11 juni demonstreerden zo'n duizend kermisexploitanten op het Malieveld in Den Haag. Door de versoepeling die premier Rutte woensdag aankondigde, zijn kleine kermissen weer toegestaan.

 • Gronings protest met 300 mensen verloopt rustig

  Het protest tegen de coronamaatregelen van de overheid is in Groningen rustig verlopen. Tot 17.00 uur waren er zo'n 300 demonstranten op de drafbaan in het Groningse Stadspark. Iedereen hield zich daar goed aan de regels, onder andere door afstand te houden, zegt een woordvoerder van de gemeente.

  In tegenstelling tot Den Haag liet Groningen de demonstratie doorgaan, omdat er met de organisator goede afspraken gemaakt konden worden. "Een eerdere demonstratie in de stad was goed verlopen en iedereen heeft immers het recht om te demonstreren. Vanwege die afspraken durfden we de demonstratie te laten doorgaan", zegt de gemeentewoordvoerder.

  Honderden mensen demonstreerden op de Groningse Drafbaan Persbureau Meter
 • Politie meldt 37 arrestaties op en rond het Malieveld

  Vanwege de ongeregeldheden van vorige week op het Malieveld was de politie van Den Haag vandaag aanwezig met tientallen busjes, politie te paard en ME. Maar vanwege het demonstratieverbod en een gemeentelijk noodbevel bleef het veld goeddeels leeg. Toch zijn er 37 mensen opgepakt, de meesten omdat ze, na herhaald verzoek, niet wilden vertrekken, zegt de politie.

  Betogers in Den Haag ANP
 • Dertig coronapatiënten op IC's, één meer dan gisteren

  Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen is gestegen naar dertig. Dat is er één meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Gisteren en eergisteren was er nog sprake van een afname van tien patiënten. Op verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen nog 178 coronapatiënten, twee minder dan gisteren.

  Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg maakt zich wel zorgen over de niet-coronazorg. Op de IC's liggen 571 patiënten zonder corona, 31 minder dan gisteren. "De overall-bezetting van de IC's is onveranderd laag, een teken dat de non-coronazorg achter blijft."

 • Honderden demonstranten in Groningen

  Op de drafbaan in het Stadspark in Groningen zijn enkele honderden mensen samengekomen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Sommige actievoerders dragen T-shirts met 'stop de lockdown', er wordt vrolijke muziek gedraaid en een enkeling heeft een spandoek mee.

  De demonstratie is een initiatief van een particulier uit Groningen, meldt het Dagblad van het Noorden. De gemeente Groningen waarschuwt dat op de drafbaan alleen voetgangers zijn toegestaan. Er zou ook sprake zijn geweest van trekkers die naar het Stadspark zouden willen. Dat is niet de bedoeling, twittert de gemeente.

 • Malieveld blijft grotendeels leeg, enkele arrestaties

  Het Malieveld is inmiddels vrijwel leeg NOS

  Anders dan de vorige zondag is het grotendeels rustig gebleven op en bij het Malieveld in Den Haag. De politie was op rellen voorbereid en was aanwezig met tientallen busjes, politie te paard en ME. Het veld bleef goeddeels leeg, een nog onbekend aantal mensen is opgepakt, omdat ze niet wilden vertrekken.

 • Bananen geplakt op rechtbanken Rotterdam en Den Haag

  Uit protest tegen het verbod op een demonstratie tegen het coronabeleid is de rechtbank in Rotterdam beplakt met bananen. Vanochtend deed de actiegroep Viruswaanzin de oproep aan mensen om bananen op rechtbankgebouwen te plakken als statement.

  Ze spreken van een "bananenrepubliek", omdat demonstraties van de groep tegen de coronamaatregelen meerdere keren zijn verboden. De gele vruchten zijn met tape op onder meer de toegangsdeur van het gebouw geplakt.

  Bij de rechtbank in Den Haag werden tientallen bananen neergelegd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bananen geplakt op rechtbanken Rotterdam en Den Haag