liveblog
NOS NieuwsAangepast

Hadj alleen voor inwoners Saudi-Arabië • 222 nieuwe besmettingen bij Duits vleesbedrijf


Liveblog gesloten

Hiermee sluiten we het liveblog van maandag 22 juni.

Nog twee medewerkers van Trump-campagne besmet met coronavirus

Twee medewerkers van het campagneteam zijn positief getest op het coronavirus. Ze waren betrokken bij de organisatie van de rally die Trump zaterdag hield in Tulsa, in Oklahoma. De twee zijn in quarantaine gegaan en nagegaan wordt met wie ze contact hebben gehad.

Voor de verkiezingsbijeenkomst in Tulsa werd al bekend dat zes medewerkers van Trumps campagneteam positief waren getest. Onder hen waren ook twee mensen van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de president en andere vooraanstaande functionarissen.

Spelen in 2021 zonder ontmoetingsplaats Nederlandse supporters

Mochten de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio volgend jaar doorgaan, dan zal er geen ontmoetingsplaats voor Nederlandse sporters en supporters zijn.

Aan het begin van de corona-epidemie, toen de Spelen deze zomer nog gewoon leken door te gaan, werd het TeamNL Tokyo Center (de opvolger van het Holland Heineken House) al geschrapt uit angst voor besmettingen. NOC*NSF had toen al 700.000 euro uitgegeven aan de voorbereidingen van het centrum. Nu onduidelijk is of de Spelen in de zomer van 2021 wel plaatsvinden, heeft NOS*NSF besloten definitief een streep te halen door zo'n centrum.

Zanger Andre Hazes treedt op in het Holland Heineken House tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in 2018

Economie Toronto vrijdag weer opgestart

Het openbare leven in Toronto, de grootste stad en het financiële hart van Canada, wordt vrijdag weer opgestart. Na drie maanden van lockdown gaan bedrijven en restaurants grotendeels weer open, kondigde de premier van de provincie Ontario aan.

In Canada zijn meer dan 100.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. 8430 mensen overleden aan de gevolgen van de besmetting. In Toronto overleden ruim duizend mensen.

Alleen inwoners Saudi-Arabië dit jaar welkom voor hadj

De hadj in Saudi-Arabië eind juli gaat dit jaar door, maar alleen voor inwoners van het land zelf. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Ook ouderen zijn dit jaar niet welkom. De autoriteiten hebben dit besloten in de hoop het risico op een uitbraak van het coronavirus te beperken. De bezoekers wordt gevraagd genoeg afstand te houden en hun gezondheid zal vooraf gecontroleerd worden.

Eind maart riepen de Saudische autoriteiten moslims wereldwijd al op om de voorbereidingen voor hun pelgrimstocht te stoppen.

Voor moslims is het een plicht en een van de pijlers van hun geloof: minstens een keer in je leven de pelgrimstocht maken naar de heilige plaatsen Mekka en Medina. De hadj trok in 2019 zo'n 2,5 miljoen gelovigen.

222 nieuwe coronabesmettingen bij Duitse vleesverwerker

Het aantal coronabesmettingen bij de Duitse slachterij Tönnies is flink gestegen. Inmiddels zijn 1553 werknemers positief getest, gisteren waren dat er nog 1331. In totaal zijn tot nu toe 6650 medewerkers onderzocht.

De corona-uitbraak bij het vleesbedrijf in Rheda-Wiedenbrück, een van de grootste van het land, leidde ertoe dat scholen en kinderdagverblijven in de regio weer de deuren moesten sluiten. Duizenden mensen zitten in quarantaine. De autoriteiten onderzoeken of er nog meer gedaan moet worden om de uitbraak in te dammen. Mogelijk gaat de regio helemaal op slot.

Lees hier meer over hoe de uitbraak begon:

Mississippi Delta: Italiaanse bluesmuzikanten gaan het water op

Bluesmuzikanten in het midden van Italië hebben een nieuwe manier bedacht om muziekliefhebbers te plezieren, ondanks de beperkingen van het coronavirus. In vissersboten varen ze langs de oever van het meer van Trasimeno.

Italiaanse bluesmuzikanten het water op: 'Het voelde als de Mississippi Delta'

Duizenden flexwerkers vragen corona-uitkering aan op de eerste dag

Zeker 4500 flexwerkers hebben bij het UWV een corona-uitkering aangevraagd op de eerste dag dat deze TOFA-uitkering bestaat. Dat is althans de stand aan het einde van de middag. "De systemen hebben het allemaal goed gehouden", zegt een woordvoerder van het UWV.

Afgelopen vrijdag was nog niet helemaal duidelijk of het systeem een grote aanloop zou aankunnen, maar gisteren kwam uiteindelijk het bericht dat het UWV er klaar voor was. Het loket is bedoeld voor werknemers met een flexcontract die door corona zonder werk zitten, maar buiten de huidige regelingen vallen.

Ook uitreiking Golden Globes uitgesteld

De uitreiking van de Golden Globes in de Verenigde Staten is uitgesteld tot 28 februari 2021. Normaal gesproken worden de film- en televisieprijzen op de eerste zondag van januari uitgereikt. Dat zou in dit geval op 3 januari zijn geweest.

Het uitstel volgt op de beslissing om de Oscaruitreiking met twee maanden te verplaatsen naar 25 april vanwege de onzekerheid rond de ontwikkeling van de coronapandemie. Ook de uitreikingen van de Emmy's en de Tony Awards zijn uitgesteld.

Dag zonder melding van coronadode, maar morgen kan dat weer anders zijn

Op 6 maart was de eerste melding van een coronadode in Nederland. Een 86-jarige man was overleden in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Een maand later, op 7 april. beleefde Nederland de dodelijkste dag van de coronacrisis met 234 meldingen van sterfgevallen. Vandaag gebeurde iets wat toen niemand durfde te hopen: de teller stond voor het eerst in 3,5 maand op nul.

Betekent dit dat de crisis definitief voorbij is, de sterfte iets van het verleden is geworden en de 1,5 meter kan worden losgelaten? De kans daarop is helaas nihil, maakte premier Rutte eerder vandaag al duidelijk.

Lees hier meer:

Macron morgen op bezoek bij Rutte

De Franse president Macron komt morgenavond naar Nederland voor een gesprek met premier Rutte. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zal er onder andere gesproken worden over het voorstel van de Europese Commissie voor een herstelfonds voor landen die getroffen zijn door het coronavirus. Ook zullen ze het hebben over de meerjarenbegroting van de Europese Unie.

Donderdag was Macron op bezoek in het Verenigd Koninkrijk bij premier Johnson. Dat was volgens de BBC de eerste fysieke ontmoeting van Europese leiders sinds de start van de pandemie.

Kuipers en Gommers waarschuwen dat maatregelen nodig blijven

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zijn blij met het feit dat het RIVM voor het eerst sinds maart geen coronadoden heeft gemeld over de afgelopen 24 uur.

Maar het betekent volgens hen niet dat de maatregelen kunnen worden teruggedraaid:

Kuipers: 'Nog te vroeg om afstandsmaatregelen te versoepelen'

Helft middelbare scholieren vreest voor leerachterstand

54 procent van de middelbare scholieren denkt de afgelopen periode een leerachterstand te hebben opgelopen. Dat meldt scholierenorganisatie LAKS na een peiling onder leerlingen.

"We wisten dat voor sommige scholieren het digitale afstandsonderwijs minder toereikend is, maar dat zulke grote groepen zich zorgen maken over hun leerontwikkeling is schrijnend", zegt voorzitter Pieter Lossie in een persbericht.

"In de eerste maanden hebben scholen hard gewerkt om het digitaal afstandsonderwijs onder de knie te krijgen, maar helaas moeten we concluderen dat sinds de scholen weer deels open zijn, de kwaliteit van het digitale afstandsonderwijs terug bij af is", stelt hij.

Als het aan scholieren ligt blijft het goede van het digitale afstandsonderwijs wel behouden in de toekomst, ook als de scholen weer volledig open kunnen (zie de liveblog-post hieronder). 38 procent van de scholieren ziet het liefst dat er een combinatie komt van het fysieke onderwijs en het digitale afstandsonderwijs.

Middelbare scholen na de zomer weer helemaal open

Middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer helemaal open. Haagse bronnen melden dat het kabinet dat woensdag bekend gaat maken na voorlopig het laatste coronacrisisberaad. Voorwaarde is wel dat scholen hygiënemaatregelen treffen en dat voor die tijd het coronavirus niet is opgelaaid.

De middelbare scholen zijn sinds 2 juni weer deels open. Leerlingen gaan in groepen naar school en moeten onderling anderhalve meter afstand houden. In de praktijk gaan ze gemiddeld een keer per week naar school. Vanaf na de zomervakantie wordt dat dus de hele week. Het idee is dan dat leerlingen niet per se meer afstand tot elkaar hoeven te houden, maar wel tot de docenten.

Lees hier meer:

Veerdiensten willen meer mensen vervoeren

De Waddenfederatie, het toeristisch samenwerkingsverband op de Waddeneilanden, heeft staatssecretaris Mona Keijzer gevraagd om de maatregelen voor de veerdiensten te versoepelen. Nu gelden er dezelfde regels als in de rest van het openbaar vervoer, maar de veerboten willen meer mensen kunnen vervoeren. Ze willen de bezetting verhogen van 40 procent naar 60 procent.

Ondanks de inzet van extra boten lukt het de veerdiensten nu niet om alle toeristen naar de eilanden te krijgen, schrijven ze. De federatie wijst er in de brief aan Keijzer op dat er op veerboten meer mogelijkheden zijn om afstand te houden dan in treinen, bussen en vliegtuigen.

Omdat de boten de enige verbinding zijn met het vasteland zorgen de maatregelen er volgens de federatie voor dat de Waddeneilanden in een economische lockdown blijven.

Disneyland Parijs gaat weer open

Disneyland Parijs gaat vanaf 15 juli gefaseerd weer open. Bezoekers kunnen dan weer naar de parken (Disneyland, Walt Disney Studios), hotel Newport Bay Club en uitgaans- en winkelgebied Disney Village.

Het pretpark zegt zich te houden aan de hygiëne-adviezen van de Franse overheid. Zo beperkt het park het aantal bezoekers, zijn er reserveringen nodig en mogen de bezoekers alleen op afstand op de foto gaan met Disney-figuren. Werknemers worden getraind om met de nieuwe situatie om te gaan.

De gefaseerde opening gebeurt in dezelfde periode als de heropening van de parken in Orlando en Californië. Het pretpark was sinds maart gesloten vanwege de coronapandemie.

Ook ‘matig kwetsbare’ ouderen worden bij IC-beddentekort niet meer opgenomen

De groep ouderen die bij een tekort aan IC-bedden niet meer worden opgenomen op de intensive care is groter geworden. Het geldt nu ook voor 'matig kwetsbare' ouderen, staat in een nieuwe versie van het 'draaiboek pandemie deel 1' (.pdf) van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Met matig kwetsbaren worden mensen bedoeld die hulp nodig hebben bij alle activiteiten buitenshuis. Ook bij het huishouden hebben ze hulp nodig en bij traplopen en douchen ervaren ze problemen.

De groep is opgenomen in het draaiboek omdat ze waarschijnlijk slechter uit een IC-behandeling komen, of deze zelfs niet overleven.

Het stuk is opgesteld zodat alle artsen en specialisten dezelfde richtlijnen volgen tijdens een pandemie. Het kan gaan om een opleving van de huidige covid-epidemie, maar ook om andere rampen.

Minister Van Rijn voor Medische Zorg zei vorige week dat er geen leeftijdsselectie mag gelden bij beddentekort op de intensive care. Hij zei eventueel de wet te willen wijzigen om zo artsen te kunnen beletten om op leeftijd te selecteren.

Lees hier meer over het nieuwe draaiboek:

Kuipers: 'Nog te vroeg om afstandsmaatregelen te versoepelen'

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is blij met het feit dat het RIVM voor het eerst sinds maart geen coronadoden heeft gemeld over de afgelopen 24 uur. Maar het betekent volgens hem niet dat de maatregelen, zoals het houden van anderhalve meter afstand, kunnen worden teruggedraaid.

"Je ziet nog steeds uitbraken maar wel in kleiner verband", zei hij op een persconferentie. "Bijvoorbeeld in een verpleeghuis, na een bijeenkomst of in een werkomgeving. Plekken waar mensen soms te dicht op elkaar zitten. Op dit soort uitbraken moet je snel handelen, anders kan het aantal besmettingen snel toenemen." Kuipers roept mensen op om ook bij lichte klachten zich te isoleren en te laten testen.

Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vindt dat het voorlopig belangrijk blijft om voldoende afstand te houden. "We zien dat het reproductiegetal rond de 1 blijft hangen", zei hij. "Je wilt het zien zakken naar 0,5 of 0,3. Dat zou betekenen dat het virus uitdooft. Maar dat is nu dus nog niet het geval."

Vier extra coronapatiënten op de IC

Er liggen 59 patiënten met covid-19 op de IC. Dat zijn er vier meer dan gisteren. Daarnaast liggen er 512 patiënten op de IC met andere aandoeningen, oftewel 61 minder. Dit blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien een geringe stijging van het aantal covid-patiënten op de IC. Het zijn lage aantallen, deze geven geen reden tot zorg."

Kuipers put zijn vertrouwen onder meer uit het feit dat het aantal corona-patiënten op andere ziekenhuisafdelingen dan de IC afneemt. Het zijn er inmiddels 194, oftewel 27 minder dan gisteren.

Zwaar getroffen India ziet besmettingen verder oplopen

Het aantal coronabesmettingen in India is met bijna 15.000 gestegen tot 425.282. Verder zijn er 300 doden bij gekomen, wat het totaal brengt op meer dan 13.000.

De toename komt door uitbraken in landelijke gebieden, waar veel mensen de afgelopen weken naartoe gingen om de grote steden te ontvluchten. De Indiase regering reed de afgelopen weken met speciale treinen om de duizenden arbeidsmigranten terug te brengen naar de dorpen waar ze vandaan komen.

India is wat coronabesmettingen betreft het vierde meest getroffen land ter wereld, na de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland. India telt met 1,3 miljard inwoners wel veel meer inwoners dan die andere drie landen.

Minions helpen afstandhouden in bioscoop Parijs

In Frankrijk zijn de bioscopen vanaf vandaag weer open, maar in een bioscoop in Parijs zien de zalen er een stuk anders uit dan voor de lockdown. Op alle stoelen die niet mogen worden gebruikt, zijn Minions geplaatst, pluche versies van de animatiefiguren uit de film Despicable Me (2010).

De keuze is niet toevallig: de figuurtjes werden eerder ook al gebruikt door de Wereldgezondheidsorganisatie om mensen te stimuleren regelmatig hun handen te wassen. De eerste film in de bioscoop die voor vandaag was gepland, was dan ook de animatiefilm Minions uit 2015, een spin-off van Despicable Me.

Een van de bioscoopzalen van de MK2-bioscoop in Parijs

RIVM meldt nul coronadoden, twee ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt vandaag nul nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Dat is voor het eerst sinds begin maart. Het totaal aantal bij het RIVM gemelde coronadoden blijft daarmee op 6090. Gisteren werd nog één overlijden als gevolg van het coronavirus gemeld.

Bij het RIVM zijn ook twee ziekenhuisopnames gemeld. Daarmee zijn 11.851 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Ook zijn er 69 besmettingen bij gekomen. Bij 49.658 mensen is het virus nu vastgesteld.

Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden, meldt het RIVM. Sommige patiënten worden later gemeld.

Morgen protest van horeca en evenementenbranche op Malieveld

De horeca- en de evenementenbranche is van plan morgen vanaf 16.00 uur te demonstreren op het Malieveld in Den Haag. Op Facebook is een evenement aangemaakt, en inmiddels hebben bijna 700 mensen aangegeven te komen.

"Het nachtleven, de horeca en de entertainmentsector worden te hard geraakt en te weinig erkend door de overheid", schrijven de initiatiefnemers van het protest. "Versoepeling van de té strenge regels en meer financiële steun vanuit de overheid is nodig."

De organisatoren noemen de huidige regels in de horeca te streng. "Geen directe boetes maar overleg en eerst waarschuwen bij overtredingen", is hun wens. Ook willen de betogers dat festivals in de buitenlucht vanaf 1 juli weer worden toegestaan.

NS-topman verwacht meer treinreizen

NS-topman Van Boxtel verwacht dat het Outbreak Management Team volgende week adviseert dat er weer meer met de trein gereisd kan worden. "We gaan die kant op", zei hij in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. "Ik hoop echt dat we vanaf volgende week het signaal krijgen dat u weer vertrouwd met de trein kunt."

Tot nu toe werd opgeroepen om alleen voor noodzakelijke reizen op pad te gaan. Daarnaast is per 1 juni het dragen van een mondkapje verplicht. De NS trekt volgens Van Boxtel "alles uit de kast" om de reiziger veilig te vervoeren. "We installeren ventilatie in treinen die gelijk is aan die in vliegtuigen."

De directeur denkt dat de NS met de reeds genomen voorzorgsmaatregelen, meer reizigers op een verantwoordelijke manier aan kan. Van Boxtel: "Ook bij de medewerkers is het devies: je rijdt veilig, of je rijdt niet."

Burgemeester Seoul vreest opleving virus

De burgemeester van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul vreest dat het land de controle over het coronavirus verliest. De stad gaat strengere regels instellen als het aantal besmettingsgevallen de komende dagen niet onder de dertig daalt.

"Als Seoul weer te maken krijgt met het virus, dan krijgt het hele land te maken met het virus", zei burgemeester Park Won-soon. Hij bekritiseerde ook het gedrag van de inwoners van zijn stad, die volgens hem weer te veel gebruikmaken van het openbaar vervoer en zich niet houden aan andere regels. Als dit zo doorgaat, zei hij, kan het aantal nieuwe besmettingsgevallen over een maand op 800 per dag uitkomen.

Volgens Park is het reproductiegetal in Zuid-Korea inmiddels gestegen naar 1,8. Dat betekent dat één besmet persoon gemiddeld 1,8 anderen besmet. De directeur van het Zuid-Koreaanse gezondheidsinsituut zegt dat het land nu door een tweede golf van het virus gaat. Sinds eind mei meldt het land dagelijks zo'n 40 tot 50 besmettingen, vooral in en rond Seoul. Begin maart ging het nog om 500 gevallen per dag.

Burgemeester Park Won-soon van Zuid-Korea

Nog zo'n vijftien mensen vast na Haagse betoging

Er zitten nog 10 à 15 mensen vast na de ongeregeldheden gisteren in Den Haag tijdens een protest tegen de coronamaatregelen. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, meldt de politie. Volgens de politie gaat het om onruststokers, en niet om demonstranten.

Vanwege de ongeregeldheden in de Haagse binnenstad werden gisteren zo'n 400 mensen gearresteerd. Het overgrote deel is volgens een politiewoordvoerder inmiddels naar huis gestuurd met een bekeuring.

Afgelopen week bijna 62.000 coronatests afgenomen bij GGD

Het aantal bij de GGD afgenomen coronatests is afgelopen week opnieuw toegenomen. Van 15 tot en met 21 juni werden 61.939 coronatests afgenomen, ruim 4400 meer dan de 57.501 van een week daarvoor. In totaal zijn nu 168.668 coronatests afgenomen, melden de gezamenlijke GGD'en.

Bij de GGD zijn bovendien ook meer afspraken gemaakt voor een coronatest. Het waren er de afgelopen week 67.360, een week eerder ging het om 57.501. Van 1 tot en met 21 juni zijn in totaal 189.801 afspraken gemaakt.

7600 nieuwe besmettingen in Rusland

De Russische gezondheidsautoriteiten melden vandaag 7600 nieuwe besmettingsgevallen van het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen in het land op 592.280. Alleen de VS en Brazilië hebben meer besmettingen vastgesteld. Gisteren meldde Rusland 7728 nieuwe besmettingen.

Volgens de autoriteiten zijn de afgelopen 24 uur 95 Russen overleden aan de gevolgen van het virus, iets minder dan de 109 die gisteren werden gemeld. In totaal zijn nu 8206 Russen aan het virus overleden.

Canadezen yogaën in plastic bol

Ook in Canada waren sportscholen maanden gesloten en ook yogalessen gingen niet door vanwege het coronavirus. Op de Internationale Dag van de Yoga opende in Toronto een park met vijftig speciale plastic bollen waarin deelnemers samen maar toch geïsoleerd yoga- en fitnesslessen kunnen volgen. De bollen worden na iedere les grondig gereinigd door professionele schoonmakers.

'Ieder zijn eigen plastic bol'

RIVM-modelleur: minder kans op tweede golf, maar niet uit te sluiten

RIVM-modelleur Jacco Wallinga denkt dat een eventuele opleving van het coronavirus vooral zal bestaan uit lokale clusters. Dat zegt hij in het AD. "Met hoe we op dit moment de monitoring inrichten, en met goede bron- en contactopsporing, lijkt het ontstaan van lokale clusters het meest reëel. Toch kun je een tweede golf niet compleet uitsluiten."

Wallinga zegt dat er op dit moment "beperkt overdracht van het virus lijkt plaats te vinden". Maar hij waarschuwt ook dat mensen zich aan de regels moeten houden. "Het virus is niet het land uit, er kunnen weer haarden ontstaan. Zolang er nog mensen met covid-19 in Nederland zijn, zal het loslaten van deze basisregels onherroepelijk leiden tot een snelle toename van het aantal besmette personen. Afstand houden blijft nodig."

Consumentenbestedingen in april gekelderd

In april hebben consumenten 17,4 procent minder uitgegeven dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt het CBS. Het gaat om "verreweg de grootste krimp" die het bureau ooit heeft gemeten.

Consumenten kochten weliswaar wat meer in bijvoorbeeld supermarkten, maar bestedingen aan diensten zoals het openbaar vervoer of een bezoek aan een restaurant of het theater daalden met bijna een kwart.

Lees hier meer over de cijfers:

CNV: deel werkenden wordt gevraagd om salaris in te leveren

Bijna vier procent van de leden van vakbond CNV is door zijn of haar werkgever gevraagd om een deel van het salaris in te leveren vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit een peiling van de bond onder 1600 leden. Volgens de vakbond wordt met name bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers gevraagd om een loonoffer. Bij 41 procent is dat zonder overleg aangekondigd, zegt CNV.

Voorzitter Piet Fortuin van de bond zegt te begrijpen dat veel werkgevers het zwaar hebben. "Maar het eenzijdig loon inhouden kan niet zomaar. Veel ondernemers krijgen immers staatssteun om de salarissen door te betalen. We gaan dan ook met de bedrijven in gesprek bij wie dit het geval is. In het uiterste geval sluiten we een gang naar de rechter niet uit."

Duitsland meldt 537 nieuwe coronabesmettingen

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is gestegen naar 190.359, meldt het Robert Koch-Institut. Dat zijn er 537 meer dan gisteren. Het instituut meldde gisteren nog een toename van 687 gevallen.

Het dodental in Duitsland is het afgelopen etmaal gestegen met drie. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn bij het instituut 8885 doden gemeld.

Record: wereldwijd ruim 183.000 nieuwe besmettingen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de afgelopen 24 uur toegenomen met 183.020. Dat is een record. Alleen al in Noord- en Zuid-Amerika kwamen er ruim 116.000 geregistreerde besmettingen bij.

Het vorige dagrecord was pas drie dagen oud: donderdag werden ruim 181.000 nieuwe besmettingen geteld. Wereldwijd zijn nu ruim 8,7 miljoen mensen positief getest op het coronavirus, zegt de WHO.

158 besmettingen bij vleesverwerker Wales

In Wales zijn 158 medewerkers van een vleesverwerkingsbedrijf positief getest op het coronavirus. Het gaat om personeel van een vestiging van de 2 Sisters Food Group in Llangefni op het eiland Anglesey. De eerste besmettingen werden donderdag geconstateerd. De 560 medewerkers zitten in quarantaine; inmiddels zijn zo'n 400 mensen getest. De lokale GGD houdt rekening met nog meer besmettingen.

Het werk in het bedrijf, waar gevogelte wordt verwerkt, ligt sinds donderdag stil. Vanwege de uitbraak blijven de scholen op Anglesey langer dicht. Die zouden eigenlijk volgende week maandag weer open gaan.

2 Sisters Food Group is een van de grootste voedselproducenten van Groot-Brittannië. Het bedrijf levert volgens de BBC ongeveer een derde van het gevogelte dat daar dagelijks wordt geconsumeerd. Het dochterbedrijf 2 Sisters Storteboom heeft vijf vestigingen in Nederland en levert ook kipproducten.

Trieste mijlpaal Brazilië

Het dodental door het coronavirus in Brazilië is de 50.000 gepasseerd. De afgelopen dag werden 641 nieuwe doden geteld en daarmee komt het totaal op 50.617. Afgelopen vrijdag steeg het aantal bevestigde besmettingen tot meer dan 1 miljoen; dat staat inmiddels op 1.085.038.

Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land. Volgens deskundigen is er sprake van onderrapportage en ligt het werkelijke aantal besmettingen en slachtoffers nog veel hoger.

Welkom in het nieuwe liveblog

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van maandag 22 juni. Wil je het blog van gisteren nog eens teruglezen? Dat kan hier.