NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Zo'n 400 mensen opgepakt rond betoging in Den Haag

 • Rond een betoging tegen coronamaatregelen op het Haagse Malieveld zijn zo'n 400 mensen opgepakt.
 • Op de helft van de IC's liggen geen covid-patiënten meer
 • Het RIVM meldt 1 dode en drie nieuwe opnames in verband met corona.
 • Het protest tegen de coronamaatregelen in Den Haag was eerder verboden, ook een demonstratie in Amsterdam is verboden.
 • Bekijk hier de laatste weekcijfers.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hiermee sluiten we het liveblog van zondag 21 juni.

 • Ongeveer 400 mensen aangehouden in Den Haag

  Over de hele dag zijn in Den Haag rond het protest tegen de coronamaatregelen ongeveer 400 mensen aangehouden, meldt de politie. De meeste arrestaties vonden in de loop van de middag plaats op het Malieveld, waar een groep betogers niet wilde vertrekken, ondanks aandringen van de politie. Inmiddels is het Malieveld leeg.

 • Toptennisser Grigor Dimitrov besmet met corona

  Grigor Dimitrov is besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft de Bulgaarse tennisser, nummer negentien op de wereldranglijst, bekendgemaakt op zijn Instagram-pagina. Dimitrov is de eerste toptennisser bij wie de ziekte Covid-19 is vastgesteld. Hij speelde gisteren nog in in het Kroatische Zadar.

 • Een onrustige dag in Den Haag

  Mensen kwamen naar Den Haag om duidelijk te maken dat ze zich onvrij voelen in de anderhalvemetersamenleving. De betoging verliep vreedzaam, maar uiteindelijk greep de politie toch in om een einde te maken aan ordeverstoringen en burgerlijke ongehoorzaamheid.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bloemen, knuffelen en ME: dit was het 1,5 meter-protest in Den Haag
 • Remkes: voetbalsupporters spraken af om in Den Haag te rellen

  De Haagse politie wist afgelopen week al dat "verschillende groepen onruststokers, onder wie voetbalsupporters" van plan waren zich te mengen onder de mensen die vandaag in Den Haag wilden demonstreren tegen de coronamaatregelen. Dat was een van de redenen dat de veiligheidsregio de betoging op het Malieveld had verboden. Behalve het besmettingsrisico vanwege de verwachte drukte noemde de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Remkes, vrijdag ook de "vrees voor wanordelijkheden".

  Vandaag waren er inderdaad confrontaties tussen de politie en supporters van verschillende voetbalclubs in de marge van de demonstratie, die uiteindelijk toch mocht doorgaan. Remkes zegt hier vanavond over: "Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde."

  Aan het begin van de dag werden in het centrum van Den Haag zeven mensen aangehouden die het aanvankelijke demonstratieverbod negeerden. Later werd een betoger met een samoeraizwaard opgepakt. In de middag arresteerde de politie vijf relschoppers bij Den Haag Centraal. En op het Malieveld zijn agenten nog steeds bezig om de grote groep achtergebleven betogers aan te houden. Het totale aantal arrestanten is nog niet bekend.

 • Wilders: waarom mag betogen tegen racisme wél en tegen 1,5 meter niet?

  PVV-leider Wilders wil weten waarom demonstreren tegen racisme wél mag, terwijl een betoging tegen coronamaatregelen "met geweld uit elkaar wordt geslagen". Hij doelt op de verschillende demonstraties van de afgelopen tijd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, en op de aanvankelijk verboden demonstratie van vanmiddag in Den Haag tegen de anderhalvemetersamenleving. Die werd daarna toch toegestaan, maar de politie maakte er uiteindelijk een eind aan. Wilders kondigt op Twitter mondelinge vragen aan voor de minister van Binnenlandse Zaken of die van Justitie.

 • Flexwerkers kunnen vanaf morgen een corona-uitkering aanvragen

  Flexwerkers die zijn getroffen door de coronacrisis kunnen vanaf morgen terecht bij het UWV om een vergoeding aan te vragen. Vrijdag was nog onduidelijk of de uitkeringsinstantie het zou redden om het noodloket voor mensen met een tijdelijk contract binnen drie dagen te openen. Flexwerkers kunnen een beroep doen op de TOFA-regeling, de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten.

 • Politie fouilleert en arresteert demonstranten op Malieveld

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arrestaties op Malieveld
 • 150 gestrande Marokkanen morgen terug naar hun vaderland

  Morgen vertrekt vanaf Schiphol een toestel naar Marokko met 150 Marokkanen die sinds de uitbraak van de corona-epidemie vastzitten in Nederland. Marokko heeft voor woensdag een versoepeling van coronamaatregelen aangekondigd. Cafés, restaurants en sportclubs mogen weer op halve kracht open. Alleen in de provincies Tanger, Larache, Marrakesh en Kenitra, die nog altijd met veel besmettingen kampen, wordt deze versoepeling uitgesteld. Ook het treinverkeer wordt weer opgestart. Binnenlandse vluchten volgen een dag later, op 25 juni.

  Moskeeën, die zijn gesloten sinds de lockdown op 20 maart werd afgekondigd, blijven nog wel dicht. De noodtoestand is verlengd tot 10 juli. Scholen gaan pas in september weer open.

  Marokko heeft 9957 coronabesmettingen geregistreerd; 213 mensen zijn voor zover bekend aan de gevolgen ervan overleden.

 • Fransen in de rij bij Spaanse grens voor goedkopere sigaretten en drank

  Nu Spanje de grenzen heeft geopend, staan Franse grensbewoners in de rij bij de grensovergang bij Irun, tussen Frans en Spaans Baskenland. Voor het eerst na maanden kunnen ze op Spaans grondgebied weer sigaretten, drank en benzine inslaan, voor prijzen die lager liggen dan in Frankrijk.

 • Arrestaties op Malieveld en bij Den Haag CS

  Vele tientallen betogers op het Malieveld die weigerden op te stappen, zijn aangehouden. De ME werd ingezet om de laatste groep te verspreiden. Bij de ongeregeldheden in de buurt van Den Haag CS zijn vijf mensen gearresteerd omdat ze met stenen gooiden.

 • Nog zo'n 200 achterblijvers op het Malieveld

  Er zijn nog zo'n 200 mensen op het Malieveld achtergebleven. Ze zitten in een kring, houden elkaars hand vast en er werd ook een groepsknuffel gegeven. De ME heeft de groep omsingeld en vraagt hen weg te gaan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nog steeds demonstranten op Malieveld
 • Op de helft van IC's geen covid-patiënten meer

  Er liggen nog 55 patiënten met covid-19 op de IC, twee minder dan gisteren. Op meer dan de helft van de intensivecareafdelingen in Nederland zijn geen coronapatiënten meer opgenomen, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

 • Nog duizend mensen op Malieveld

  Op het Malieveld zijn nog zo'n duizend mensen achtergebleven. De sfeer is rustig. De gemeente heeft een bord geplaatst met de "dringende oproep" het terrein te verlaten.

  NOS
 • Verkeer op de Haagse Utrechtsebaan (A12) gehinderd