Zo'n 400 mensen opgepakt rond betoging in Den Haag
- Rond een betoging tegen coronamaatregelen op het Haagse Malieveld zijn zo'n 400 mensen opgepakt.
- Op de helft van de IC's liggen geen covid-patiënten meer
- Het RIVM meldt 1 dode en drie nieuwe opnames in verband met corona.
- Het protest tegen de coronamaatregelen in Den Haag was eerder verboden, ook een demonstratie in Amsterdam is verboden.
- Bekijk hier de laatste weekcijfers.
Liveblog gesloten
Hiermee sluiten we het liveblog van zondag 21 juni.
Ongeveer 400 mensen aangehouden in Den Haag
Over de hele dag zijn in Den Haag rond het protest tegen de coronamaatregelen ongeveer 400 mensen aangehouden, meldt de politie. De meeste arrestaties vonden in de loop van de middag plaats op het Malieveld, waar een groep betogers niet wilde vertrekken, ondanks aandringen van de politie. Inmiddels is het Malieveld leeg.
Toptennisser Grigor Dimitrov besmet met corona
Grigor Dimitrov is besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft de Bulgaarse tennisser, nummer negentien op de wereldranglijst, bekendgemaakt op zijn Instagram-pagina. Dimitrov is de eerste toptennisser bij wie de ziekte Covid-19 is vastgesteld. Hij speelde gisteren nog in in het Kroatische Zadar.
Een onrustige dag in Den Haag
Mensen kwamen naar Den Haag om duidelijk te maken dat ze zich onvrij voelen in de anderhalvemetersamenleving. De betoging verliep vreedzaam, maar uiteindelijk greep de politie toch in om een einde te maken aan ordeverstoringen en burgerlijke ongehoorzaamheid.
Remkes: voetbalsupporters spraken af om in Den Haag te rellen
De Haagse politie wist afgelopen week al dat "verschillende groepen onruststokers, onder wie voetbalsupporters" van plan waren zich te mengen onder de mensen die vandaag in Den Haag wilden demonstreren tegen de coronamaatregelen. Dat was een van de redenen dat de veiligheidsregio de betoging op het Malieveld had verboden. Behalve het besmettingsrisico vanwege de verwachte drukte noemde de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Remkes, vrijdag ook de "vrees voor wanordelijkheden".
Vandaag waren er inderdaad confrontaties tussen de politie en supporters van verschillende voetbalclubs in de marge van de demonstratie, die uiteindelijk toch mocht doorgaan. Remkes zegt hier vanavond over: "Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde."
Aan het begin van de dag werden in het centrum van Den Haag zeven mensen aangehouden die het aanvankelijke demonstratieverbod negeerden. Later werd een betoger met een samoeraizwaard opgepakt. In de middag arresteerde de politie vijf relschoppers bij Den Haag Centraal. En op het Malieveld zijn agenten nog steeds bezig om de grote groep achtergebleven betogers aan te houden. Het totale aantal arrestanten is nog niet bekend.
Wilders: waarom mag betogen tegen racisme wél en tegen 1,5 meter niet?
PVV-leider Wilders wil weten waarom demonstreren tegen racisme wél mag, terwijl een betoging tegen coronamaatregelen "met geweld uit elkaar wordt geslagen". Hij doelt op de verschillende demonstraties van de afgelopen tijd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, en op de aanvankelijk verboden demonstratie van vanmiddag in Den Haag tegen de anderhalvemetersamenleving. Die werd daarna toch toegestaan, maar de politie maakte er uiteindelijk een eind aan. Wilders kondigt op Twitter mondelinge vragen aan voor de minister van Binnenlandse Zaken of die van Justitie.
Flexwerkers kunnen vanaf morgen een corona-uitkering aanvragen
Flexwerkers die zijn getroffen door de coronacrisis kunnen vanaf morgen terecht bij het UWV om een vergoeding aan te vragen. Vrijdag was nog onduidelijk of de uitkeringsinstantie het zou redden om het noodloket voor mensen met een tijdelijk contract binnen drie dagen te openen. Flexwerkers kunnen een beroep doen op de TOFA-regeling, de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten.
Politie fouilleert en arresteert demonstranten op Malieveld
150 gestrande Marokkanen morgen terug naar hun vaderland
Morgen vertrekt vanaf Schiphol een toestel naar Marokko met 150 Marokkanen die sinds de uitbraak van de corona-epidemie vastzitten in Nederland. Marokko heeft voor woensdag een versoepeling van coronamaatregelen aangekondigd. Cafés, restaurants en sportclubs mogen weer op halve kracht open. Alleen in de provincies Tanger, Larache, Marrakesh en Kenitra, die nog altijd met veel besmettingen kampen, wordt deze versoepeling uitgesteld. Ook het treinverkeer wordt weer opgestart. Binnenlandse vluchten volgen een dag later, op 25 juni.
Moskeeën, die zijn gesloten sinds de lockdown op 20 maart werd afgekondigd, blijven nog wel dicht. De noodtoestand is verlengd tot 10 juli. Scholen gaan pas in september weer open.
Marokko heeft 9957 coronabesmettingen geregistreerd; 213 mensen zijn voor zover bekend aan de gevolgen ervan overleden.
Fransen in de rij bij Spaanse grens voor goedkopere sigaretten en drank
Nu Spanje de grenzen heeft geopend, staan Franse grensbewoners in de rij bij de grensovergang bij Irun, tussen Frans en Spaans Baskenland. Voor het eerst na maanden kunnen ze op Spaans grondgebied weer sigaretten, drank en benzine inslaan, voor prijzen die lager liggen dan in Frankrijk.
Arrestaties op Malieveld en bij Den Haag CS
Vele tientallen betogers op het Malieveld die weigerden op te stappen, zijn aangehouden. De ME werd ingezet om de laatste groep te verspreiden. Bij de ongeregeldheden in de buurt van Den Haag CS zijn vijf mensen gearresteerd omdat ze met stenen gooiden.
Nog zo'n 200 achterblijvers op het Malieveld
Er zijn nog zo'n 200 mensen op het Malieveld achtergebleven. Ze zitten in een kring, houden elkaars hand vast en er werd ook een groepsknuffel gegeven. De ME heeft de groep omsingeld en vraagt hen weg te gaan.
Op de helft van IC's geen covid-patiënten meer
Er liggen nog 55 patiënten met covid-19 op de IC, twee minder dan gisteren. Op meer dan de helft van de intensivecareafdelingen in Nederland zijn geen coronapatiënten meer opgenomen, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Nog duizend mensen op Malieveld
Op het Malieveld zijn nog zo'n duizend mensen achtergebleven. De sfeer is rustig. De gemeente heeft een bord geplaatst met de "dringende oproep" het terrein te verlaten.
Verkeer op de Haagse Utrechtsebaan (A12) gehinderd
Politie zet waterkanon in om Malieveld leeg te maken.
De politie heeft een waterkanon ingezet om de betogers van het Malieveld af te krijgen. Om te voorkomen dat ze het nabijgelegen winkelgebied ingaan, is dat afgesloten.
Onlusten bij Den Haag CS
Betogers verlaten langzaam Malieveld
Langzaam beginnen de betogers het Malieveld te verlaten, ze lopen in de richting van het stadscentrum. De politie liet eerder weten dat de sfeer niet goed is, omdat mensen niet luisteren naar de instructies van agenten. Over de middelen die de politie eventueel wil inzetten, worden geen mededelingen gedaan. Er is een waterkanon opgesteld.
ME in actie tegen voetbalsupporters bij Den Haag CS
Bij het Centraal Station in Den Haag is de Mobiele Eenheid in actie gekomen om voetbalsupporters te verspreiden. De ME voert charges te paard uit. De politie roept mensen op om niet naar het centrum te komen.
Bloemen bij Haags stadhuis: "we zoeken weer verbinding"
Mensen die gehoor gaven aan de oproep om niet op het Malieveld te protesteren, besloten bloemen te leggen bij het Haagse stadhuis. Iedereen gaf daar zijn of haar eigen uitleg bij.
RIVM meldt 98 positief geteste personen, 1 dode
Het RIVM meldt in de dagelijkse coronaupdate 98 nieuwe besmettingen. Ook zijn 3 nieuwe ziekenhuisopnames en 1 nieuwe overledene door de GGD's aan het RIVM doorgegeven. In totaal zijn er in Nederland 6090 mensen overleden van wie het RIVM weet dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Het virus is in totaal vastgesteld bij 49.593 Nederlanders. Het werkelijke aantal besmettingen en doden ligt hoger, omdat tot voor kort slechts beperkt werd getest.
Demonstranten nog steeds op Malieveld, 'sfeer is rustig'
Er zijn nog steeds enkele duizenden demonstranten op het Malieveld in Den Haag. De sfeer is rustig, ziet verslaggever Edwin van den Berg.
Politie sluit winkelgebied af
Zo ziet het Malieveld er nu uit
Politie: sfeer Malieveld slaat om
Huidige demonstratie toegestaan tot 13.30 uur
Burgemeester Remkes van Den Haag heeft alsnog toestemming gegeven voor een korte demonstratie op het Malieveld, mits de actievoerders genoeg afstand houden. De demonstranten mogen tot 13.30 uur demonstreren. Daarna moeten ze het Malieveld verlaten.
Volgens een woordvoerder van de burgemeester was de verwachte grote opkomst de belangrijkste reden om het protest te verbieden. Zolang de demonstranten nu anderhalve meter afstand houden, laat de gemeente het protest toe.
Volgens journalisten ter plaatse zijn er zo'n 2000 demonstranten.
Honderden demonstranten op het Malieveld
Volgens NOS-verslaggever Edwin van den Berg zijn er inmiddels enkele honderden demonstranten verzameld aan de rand van het Malieveld.
De politie roept de demonstranten op om weg te gaan. De mensen die op het Malieveld in het gras zaten of daar aan het sporten waren, is ook gevraagd te vertrekken.
'Je moet gewoon mensen kunnen omhelzen'
Actievoerders leggen uit waarom ze naar het Malieveld zijn gekomen:
Sit-downactie op Malieveld
Zo'n dertig demonstranten hebben vlak bij het Malieveld kort actie gevoerd door met z'n allen op de grond te gaan zitten. Ze mochten het Malieveld niet op omdat het protest tegen de coronamaatregelen daar verboden is. Volgens NOS-verslaggever Edwin van den Berg heeft de politie de demonstranten aangesproken en vertrekken ze nu rustig.
Malieveld vrijwel leeg
NOS-verslaggever Edwin van den Berg is op het Malieveld en vertelt dat de sfeer er rustig en ontspannen is. "De politie vraagt wel aan mensen op het Malieveld wat ze er komen doen."
Op dit moment zitten er alleen groepjes mensen in het gras en wordt er een sportles gegeven.
8 demonstranten aangehouden op Malieveld
Er zijn toch demonstranten naar het Malieveld in Den Haag gekomen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Het protest was verboden omdat er te veel mensen op af zouden komen. De verwachting was dat de demonstranten niet genoeg afstand zouden kunnen houden.
Gisteren was op dezelfde plek een demonstratie van Black Lives Matter. Daar kwamen een paar honderd mensen op af. Die demonstratie mocht doorgaan omdat er minder mensen werden verwacht.
Volgens de politie zijn er tientallen groepjes mensen op het Malieveld aanwezig, maar deze acht waren duidelijk demonstranten. Ze hadden spandoeken, flyers en een megafoon bij zich.
De gemeente Den Haag schrijft op Twitter dat ook alternatieve vormen van deze demonstratie niet zijn toegestaan.
Israël heropent corona-afdelingen
Vanwege de aanzienlijke toename van het aantal coronapatiënten heeft het Israëlische ministerie van Volksgezondheid de ziekenhuizen in het land opgeroepen de corona-afdelingen te heropenen. De afgelopen 24 uur kwamen er 53 besmettingen bij.
In een rapport van de Israëlische geheime dienst dat gisteren naar buiten kwam, wordt gewaarschuwd voor een tweede golf aan besmettingen. Zonder snelle maatregelen zou het land binnen een maand met 1000 besmettingen per dag te maken hebben.
Israël reageerde aan het begin van de coronacrisis snel met rigoureuze maatregelen. Daardoor verliep de pandemie aanvankelijk relatief licht. In mei werd de maatregelen geleidelijk aan weer versoepeld.
In Israël zijn tot nu toe 20.686 mensen besmet geweest met het virus, 305 mensen zijn overleden.
Australische staat Victoria verlengt noodtoestand
Victoria, de op een na dichtstbevolkte staat van Australië, heeft de noodtoestand met vier weken verlengd tot 19 juli. Het coronavirus is er weer opgelaaid. De beslissing valt een dag nadat de premier van Victoria de maatregelen weer had aangescherpt. Mensen mogen thuis maximaal 5 mensen ontvangen en buiten mogen niet meer dan 10 mensen bij elkaar komen.
Nadat op 1 juni de maatregelen werden versoepeld, liep het aantal besmettingen weer op. De afgelopen 24 uur kwamen er 19 nieuwe besmettingen bij. De teller staat daarmee op 1836 officieel bevestigde besmettingen in de staat.
Volgens de minister van Gezondheid van Victoria zijn zeker 210 besmettingen toe te schrijven aan families die grote bijeenkomsten hielden waar ook mensen met milde klachten bij aanwezig waren.
De politie heeft aangekondigd strenger te gaan controleren in de buitenwijken en op plekken waar volgende week de schoolvakanties beginnen.
Steeds meer jongeren besmet in de VS
De autoriteiten in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten waarschuwen dat er steeds meer jonge mensen besmet raken met het coronavirus. Dat schrijft CNN. De verschuiving is vooral te zien in delen van Florida, South Carolina, Georgia en Texas, staten waar de coronamaatregelen als eerste werden versoepeld.
Sommige deskundigen denken dat de toename te verklaren is omdat er meer wordt getest, anderen denken dat de jongeren niet genoeg afstand houden.
In de staat Mississippi zien gezondheidsfunctionarissen een toename ontstaan door de ontgroeningsfeesten van studentenverenigingen. Een viroloog noemde het gedrag van de studenten "zwaar teleurstellend." In Florida denken autoriteiten dat de toename komt doordat meer mensen weer aan het werk zijn gegaan.
In zeker 23 staten in de VS is het aantal besmettingen gestegen ten opzichte van vorige week.
Petitie voor behoud Amsterdamse bioscoop The Movies
Een petitie die is gestart om de gemeente Amsterdam te bewegen steun te geven aan de noodlijdende bioscoop The Movies is in een halve dag bijna 3000 keer ondertekend. Gisteren werd bekend dat het filmtheater op het punt staat failliet te gaan. Door de coronamaatregelen kunnen er maar tussen de tien en veertig mensen per voorstelling worden toegelaten, wat tot zware verliezen zal leiden. De verhuurder van het pand wil de bioscoopeigenaren niet tegemoetkomen.
Vorig jaar boekte The Movies juist een recordaantal bezoekers. Deze week moest Cinema Tiel als de eerste bioscoop de deuren sluiten als gevolg van de coronacrisis. Het Filmfonds heeft toegezegd geld vrij te maken om kleine en middelgrote bioscopen te ondersteunen als ze in nood komen.
Politie bekogeld bij quarantaineflat Göttingen
Zo'n honderd bewoners die in quarantaine zitten in een flat in het Duitse Göttingen, in de deelstaat Nedersaksen, hebben gistermiddag geprobeerd de straat op te gaan. Ze probeerden door de hekken te breken die om de flat zijn neergezet en raakten slaags met de politie. Dat melden lokale media.
Alle 700 bewoners van de flat zitten in quarantaine nadat bij zo'n 120 van hen het coronavirus werd vastgesteld. De autoriteiten hopen zo verdere verspreiding te voorkomen.
De bewoners gooiden onder andere stenen en autobanden naar de politie waarop de politie traangas inzette. Een aantal politieagenten is gewond geraakt.
Vanmiddag om 14.00 uur geven de autoriteiten een persconferentie.
Trump 'grapt' minder te willen testen
Tijdens de campagnebijeenkomst in Tulsa, in de staat Oklahoma, heeft Donald Trump gezegd dat hij aan de gezondheidsdiensten heeft gevraagd om minder op het coronavirus te testen. "Als je zoveel test, zul je meer gevallen tegenkomen", zei de president. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis bedoelde hij het als een grapje.
Ook prees Trump zijn eigen aanpak van de coronacrisis:
Geen coronabesmetting in Oirschot
De 40 militairen in opleiding in Oirschot die eerder deze week met milde klachten naar huis werden gestuurd, zijn allemaal niet besmet met het coronavirus. Dat meldt het Ministerie van Defensie.
De militairen van de School Zuid, een opleidingseenheid van de landmacht, wachtten deze week in quarantaine de testresultaten af. Ondanks de negatieve testen blijven ze vooralsnog thuis tot ze 24 uur klachtenvrij zijn. De overige medewerkers van School Zuid die uit voorzorg naar huis werden gestuurd, gaan na het weekend weer aan de slag.
Brigadegeneraal Maas laat weten blij te zijn dat het loos alarm was.
Leden campagneteam Trump besmet met corona
Zes medewerkers van het campagneteam van president Trump zijn besmet met corona. Ze troffen voorbereidingen voor de eerste grote verkiezingsbijeenkomst van Trump sinds de coronacrisis. Die bijeenkomst werd gehouden in Tulsa, Oklahoma.
Trump schortte zijn herverkiezingscampagne op vanwege de coronapandemie, die in de VS aan zeker 120.000 mensen het leven heeft gekost. Hij koos Oklahoma, de conservatieve staat waar de president enorm populair is, om zijn campagne weer te hervatten. Ook al is de pandemie allesbehalve voorbij en neemt in bijvoorbeeld Oklahoma het aantal coronabesmettingen nog altijd rap toe.
Liveblog geopend
Welkom op het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van zondag 21 juni. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.