NOS SportAangepast

Nu drie besmettingen na Adria-tour; Djokovic onder vuur en ook getest

Tennissers Grigor Dimitrov, Borna Coric en Victor Troicki zijn besmet geraakt met het coronavirus. Ze zijn positief getest na hun deelname aan de Adria-tour, een serie demonstratietoernooien die is georganiseerd door Novak Djokovic.

De Bulgaar Dimitrov, de nummer negentien op de wereldranglijst, en de Kroaat Coric, nummer 33, maakten hun besmetting bekend op social media. Op maandagavond bleek ook Troicki besmet te zijn. De Serviër speelde negen dagen geleden tegen zijn landgenoot Djokovic.

Djokovic zal zich ook laten testen, zo liet zijn management weten. Op dinsdag moet de uitslag van die test bekend zijn, waarna de tennisser volgens Servische media een persconferentie zal geven.

Grigor Dimitrov op Instagram

De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar de uitbraak van het virus. "Het is een heel slecht voorbeeld van hoe mensen zich hebben misdragen, maar hopelijk maant het anderen tot voorzichtigheid", aldus Davor Bozinovic.

Kroatische minister over besmette tennissers: 'Duidelijk sprake van wangedrag'

Dimitrov en Coric speelden zaterdag tegen elkaar in het Kroatische Zadar, waar het tweede demonstratietoernooi van de Adria-tour werd gespeeld. Daarbij zat ook publiek op de tribunes.

Dimitrov meldde zich daarna ziek af voor het vervolg van het toernooi. Bij een test in zijn woonplaats Monaco werd bij hem corona vastgesteld. "Het spijt me vreselijk dat ik mogelijk enig leed heb veroorzaakt", aldus Dimitrov.

Maandag deelde Coric eenzelfde bericht op Twitter.

Nadat bekend was geworden dat Dimitrov besmet was geraakt met het coronavirus, besloot de organisatie van het toernooi om de finale tussen Djokovic en Andrej Roeblev te annuleren.

Het derde demonstratietoernooi van Adria-tour, komend weekend in Montenegro, was al afgelast vanwege zorgen over het coronavirus. Of het vierde en laatste toernooi, begin juli in Bosnië-Herzegovina, zal doorgaan, is nog niet duidelijk.

Stapavond in Belgrado, ziek in Zadar

Het is ook nog onduidelijk of de ziekte van Dimitrov en Coric consequenties zal hebben voor de herstart van het internationale tenniscircuit. Aan de Adria-tour namen ook Dominic Thiem en Alexander Zverev, de nummers drie en zeven van de wereld, deel.

Veel tennissers van de Adria-tour werden vorige week in Belgrado, waar het eerste deel van de tour was, samen in het nachtleven gespot. Dat kwam ze op kritiek te staan.

De tennissers overtraden in het nachtleven geen coronaregels, maar wilden ook niets weten van een voorbeeldfunctie. Djokovic zei daarover: "Het is niet aan mij om te bepalen wat goed of fout is wat betreft gezondheid. We doen wat de Servische regering ons vertelt."

De Serviër kreeg veel kritiek van enkele collega's, onder wie Nick Kyrgios. "Dit gebeurt als je protocollen negeert." De Brit Dan Evans verklaarde dat Djokovic verantwoordelijkheid had moeten nemen en niet had moeten toestaan dat de spelers zo uitbundig met elkaar omgingen. "Hij had het niet zover moeten laten komen."

Eerder kwam de Serviër, voorzitter van de spelersraad van de ATP, al in opspraak omdat hij als voorstander van alternatieve geneeskunde niets wil weten van een eventueel vaccin tegen corona.

Op 14 augustus staat de officiële herstart van het profcircuit voor de mannen gepland in Amerika, een week later gevolgd door het circuit van de vrouwen. Van 31 augustus tot en met 13 september staat de US Open gepland.

Nog meer coronasporters in Belgrado

In dezelfde week dat de tennissers feest vierden in Belgrado voetbalde Rode Ster voor 20 duizend supporters. Nu blijken vijf spelers positief getest te zijn op corona. Allemaal waren ze bij dat duel aanwezig.

25 duizend fans bij Servische bekerwedstrijd tussen Partizan en Rode Ster

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl