Dominic Thiem en Alexander Zverev
NOS Sport

Wie durft US Open aan? 'Djokovic gaat spelen hoor, Nadal angsthaas'

Hoe verdeeld de tenniswereld momenteel ook is en hoe sceptisch sommigen ook staan tegenover een herstart van het profcircuit in augustus in de Verenigde Staten (waar op 31 augustus de US Open beginnen), toch zullen 's werelds nummer één Novak Djokovic en vele anderen gewoon van de partij zijn. Dat denkt NOS-tenniscommentator Marcella Mesker.

Sinds het uitbreken van de coronapandemie ligt het professionele tenniscircuit stil. Nadat Roland Garros was verplaatst naar september en Wimbledon was afgelast, maakte de organisatie van de US Open afgelopen week bekend dat het grandslamtoernooi in New York wél op de normale datum doorgaat.

'Het minst slechte scenario'

Vraag is hoeveel spelers het aandurven naar het door corona zwaar getroffen Amerika af te reizen? Begin augustus gaat het profcircuit daar weer van start, met als climax de US Open van 31 augustus tot en met 13 september. In Langs de Lijn lieten Mesker en dubbelspelspecialist Wesley Koolhof zondag hun licht schijnen over de actuele situatie in het mondiale tennis.

"Tennis is een individuele sport. Geen enkel belang is hetzelfde. Het is een industrie met veel geld, waarin duizend spelers hun brood verdienen. Tuurlijk is er gevaar, maar hoe langer je alles uitstelt, hoe meer consequenties het heeft. Dit is het minst slechte scenario. Ik vind het een dappere beslissing van de US Open", zegt Mesker.

Rond de US Open zullen de nodige aanpassingen worden gedaan en veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Zo zal op Flushing Meadows geen publiek worden toegelaten, wordt het kwalificatietoernooi geschrapt, zullen spelers regelmatig op corona worden getest en mogen ze niet hun complete begeleidingsteam meenemen.

"Sommige dingen zijn oneerlijk", laat dubbelspecialist Wesley Koolhof weten. "Twee Colombianen staan bovenaan de wereldranglijst, maar zij mogen tot 1 september hun land niet uit. Zo zijn er meer landen waar het moeilijk ligt, terwijl bij Serena Williams in de achtertuin de nieuwe US Open-baan is aangelegd."

Koolhof vervolgt: "Er is veel verdeeldheid onder de spelers. De schema's van het dubbelspel zijn ingekort en de kwalificaties worden niet gehouden. Dat zijn juist de spelers die het financieel nodig hebben om weer te gaan spelen."

Er wordt vanaf 3 augustus vier weken in Amerika op hardcourt gespeeld. De vier weken daarna gaat het tenniscircus verder op gravel in Europa, met als hoogtepunt Roland Garros dat op 27 september begint. Het is een overvol programma dat veel zal vragen van de spelers en speelsters.

Toppers staan niet te springen

Veel spelers hebben om diverse redenen al gezegd geen trek te hebben in de US Open. Onder hen Simona Halep, Novak Djokovic en Rafael Nadal. Roger Federer zal vanwege een knieblessure sowieso niet meer spelen dit jaar.

Mesker: "Nadal is eigenlijk een angsthaas. Bang in het donker, geen geweldige autorijder. Hij is ook geen held als het om zijn lichaam gaat. Kijk maar naar al zijn blessures en operaties. Dan zou ik ook drie keer nadenken als je dat virus er misschien nog overheen krijgt."

Rafael Nadal is vol ongeloof als hij in 2019 de US Open wint

Bij de Spanjaard speelt nog iets anders, denkt Mesker. "Hij richt zijn pijlen natuurlijk op een dertiende Roland Garros-titel. Hij is 34, zijn lichaam is niet helemaal meer gebouwd om twee grandslamtoernooien zo kort achter elkaar te spelen."

En Djokovic dan? "Die wil toch zeker de inhaalrace winnen en de beste aller tijden worden? Federer staat op twintig grandslamtitels, Nadal op negentien en hij op zeventien. Ik denk echt dat hij terugkrabbelt en gewoon de US Open gaat spelen hoor", aldus Mesker.

Koolhof wacht nog even af

Koolhof weet - net als Kiki Bertens - ook nog niet of hij straks naar Amerika afreist. "Dat is nog even de vraag. De details zijn nog niet allemaal duidelijk qua vervoer, verblijf en testen", zegt hij. "We moeten in een bubbel leven. Test je positief op corona, dan lig je uit het toernooi. Zelfs als je al een paar ronden gewonnen hebt."

De nieuwe tenniskalender

Datum Mannen Vrouwen
3 augustus - Palermo
14 augustus Washington Nog niet bekend
22 augustus Cincinnati Cincinnati
31 augustus US Open US Open
8 september Kitzbühel Istanbul
13 september Madrid Madrid
20 september Rome Rome en Straatsburg
27 september Roland Garros Roland Garros

Grigor Dimitrov bracht zondag naar buiten positief te zijn getest op corona, waardoor de door Djokovic georganiseerde Adria-tour in het Kroatische Zadar moest worden afgelast. Ook Dominic Thiem en Alexander Zverev deden daar mee.

Het is nog onduidelijk of de ziekte van Dimitrov consequenties zal hebben voor de herstart van het internationale tenniscircuit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl