liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zo'n 400 mensen opgepakt rond betoging in Den Haag

  • Rond een betoging tegen coronamaatregelen op het Haagse Malieveld zijn zo'n 400 mensen opgepakt.
  • Op de helft van de IC's liggen geen covid-patiënten meer
  • Het RIVM meldt 1 dode en drie nieuwe opnames in verband met corona.
  • Het protest tegen de coronamaatregelen in Den Haag was eerder verboden, ook een demonstratie in Amsterdam is verboden.
  • Bekijk hier de laatste weekcijfers.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Hiermee sluiten we het liveblog van zondag 21 juni.

Ongeveer 400 mensen aangehouden in Den Haag

Over de hele dag zijn in Den Haag rond het protest tegen de coronamaatregelen ongeveer 400 mensen aangehouden, meldt de politie. De meeste arrestaties vonden in de loop van de middag plaats op het Malieveld, waar een groep betogers niet wilde vertrekken, ondanks aandringen van de politie. Inmiddels is het Malieveld leeg.

Toptennisser Grigor Dimitrov besmet met corona

Grigor Dimitrov is besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft de Bulgaarse tennisser, nummer negentien op de wereldranglijst, bekendgemaakt op zijn Instagram-pagina. Dimitrov is de eerste toptennisser bij wie de ziekte Covid-19 is vastgesteld. Hij speelde gisteren nog in in het Kroatische Zadar.

Een onrustige dag in Den Haag

Mensen kwamen naar Den Haag om duidelijk te maken dat ze zich onvrij voelen in de anderhalvemetersamenleving. De betoging verliep vreedzaam, maar uiteindelijk greep de politie toch in om een einde te maken aan ordeverstoringen en burgerlijke ongehoorzaamheid.

Bloemen, knuffelen en ME: dit was het 1,5 meter-protest in Den Haag

Remkes: voetbalsupporters spraken af om in Den Haag te rellen

De Haagse politie wist afgelopen week al dat "verschillende groepen onruststokers, onder wie voetbalsupporters" van plan waren zich te mengen onder de mensen die vandaag in Den Haag wilden demonstreren tegen de coronamaatregelen. Dat was een van de redenen dat de veiligheidsregio de betoging op het Malieveld had verboden. Behalve het besmettingsrisico vanwege de verwachte drukte noemde de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Remkes, vrijdag ook de "vrees voor wanordelijkheden".

Vandaag waren er inderdaad confrontaties tussen de politie en supporters van verschillende voetbalclubs in de marge van de demonstratie, die uiteindelijk toch mocht doorgaan. Remkes zegt hier vanavond over: "Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde."

Aan het begin van de dag werden in het centrum van Den Haag zeven mensen aangehouden die het aanvankelijke demonstratieverbod negeerden. Later werd een betoger met een samoeraizwaard opgepakt. In de middag arresteerde de politie vijf relschoppers bij Den Haag Centraal. En op het Malieveld zijn agenten nog steeds bezig om de grote groep achtergebleven betogers aan te houden. Het totale aantal arrestanten is nog niet bekend.

Wilders: waarom mag betogen tegen racisme wél en tegen 1,5 meter niet?

PVV-leider Wilders wil weten waarom demonstreren tegen racisme wél mag, terwijl een betoging tegen coronamaatregelen "met geweld uit elkaar wordt geslagen". Hij doelt op de verschillende demonstraties van de afgelopen tijd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, en op de aanvankelijk verboden demonstratie van vanmiddag in Den Haag tegen de anderhalvemetersamenleving. Die werd daarna toch toegestaan, maar de politie maakte er uiteindelijk een eind aan. Wilders kondigt op Twitter mondelinge vragen aan voor de minister van Binnenlandse Zaken of die van Justitie.

Flexwerkers kunnen vanaf morgen een corona-uitkering aanvragen

Flexwerkers die zijn getroffen door de coronacrisis kunnen vanaf morgen terecht bij het UWV om een vergoeding aan te vragen. Vrijdag was nog onduidelijk of de uitkeringsinstantie het zou redden om het noodloket voor mensen met een tijdelijk contract binnen drie dagen te openen. Flexwerkers kunnen een beroep doen op de TOFA-regeling, de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten.

Politie fouilleert en arresteert demonstranten op Malieveld

Arrestaties op Malieveld

150 gestrande Marokkanen morgen terug naar hun vaderland

Morgen vertrekt vanaf Schiphol een toestel naar Marokko met 150 Marokkanen die sinds de uitbraak van de corona-epidemie vastzitten in Nederland. Marokko heeft voor woensdag een versoepeling van coronamaatregelen aangekondigd. Cafés, restaurants en sportclubs mogen weer op halve kracht open. Alleen in de provincies Tanger, Larache, Marrakesh en Kenitra, die nog altijd met veel besmettingen kampen, wordt deze versoepeling uitgesteld. Ook het treinverkeer wordt weer opgestart. Binnenlandse vluchten volgen een dag later, op 25 juni.

Moskeeën, die zijn gesloten sinds de lockdown op 20 maart werd afgekondigd, blijven nog wel dicht. De noodtoestand is verlengd tot 10 juli. Scholen gaan pas in september weer open.

Marokko heeft 9957 coronabesmettingen geregistreerd; 213 mensen zijn voor zover bekend aan de gevolgen ervan overleden.

Fransen in de rij bij Spaanse grens voor goedkopere sigaretten en drank

Nu Spanje de grenzen heeft geopend, staan Franse grensbewoners in de rij bij de grensovergang bij Irun, tussen Frans en Spaans Baskenland. Voor het eerst na maanden kunnen ze op Spaans grondgebied weer sigaretten, drank en benzine inslaan, voor prijzen die lager liggen dan in Frankrijk.

Arrestaties op Malieveld en bij Den Haag CS

Vele tientallen betogers op het Malieveld die weigerden op te stappen, zijn aangehouden. De ME werd ingezet om de laatste groep te verspreiden. Bij de ongeregeldheden in de buurt van Den Haag CS zijn vijf mensen gearresteerd omdat ze met stenen gooiden.

Nog zo'n 200 achterblijvers op het Malieveld

Er zijn nog zo'n 200 mensen op het Malieveld achtergebleven. Ze zitten in een kring, houden elkaars hand vast en er werd ook een groepsknuffel gegeven. De ME heeft de groep omsingeld en vraagt hen weg te gaan.

Nog steeds demonstranten op Malieveld

Op de helft van IC's geen covid-patiënten meer

Er liggen nog 55 patiënten met covid-19 op de IC, twee minder dan gisteren. Op meer dan de helft van de intensivecareafdelingen in Nederland zijn geen coronapatiënten meer opgenomen, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Nog duizend mensen op Malieveld

Op het Malieveld zijn nog zo'n duizend mensen achtergebleven. De sfeer is rustig. De gemeente heeft een bord geplaatst met de "dringende oproep" het terrein te verlaten.

NOS

Politie zet waterkanon in om Malieveld leeg te maken.

De politie heeft een waterkanon ingezet om de betogers van het Malieveld af te krijgen. Om te voorkomen dat ze het nabijgelegen winkelgebied ingaan, is dat afgesloten.

Politie te paard en waterkanonnen ingezet tegen demonstranten

Onlusten bij Den Haag CS

Betogers verlaten langzaam Malieveld

Langzaam beginnen de betogers het Malieveld te verlaten, ze lopen in de richting van het stadscentrum. De politie liet eerder weten dat de sfeer niet goed is, omdat mensen niet luisteren naar de instructies van agenten. Over de middelen die de politie eventueel wil inzetten, worden geen mededelingen gedaan. Er is een waterkanon opgesteld.

ME in actie tegen voetbalsupporters bij Den Haag CS

Bij het Centraal Station in Den Haag is de Mobiele Eenheid in actie gekomen om voetbalsupporters te verspreiden. De ME voert charges te paard uit. De politie roept mensen op om niet naar het centrum te komen.

Bloemen bij Haags stadhuis: "we zoeken weer verbinding"

Mensen die gehoor gaven aan de oproep om niet op het Malieveld te protesteren, besloten bloemen te leggen bij het Haagse stadhuis. Iedereen gaf daar zijn of haar eigen uitleg bij.

Bloemenprotest tegen coronamaatregelen: 'We willen leven in liefde en vrijheid'

RIVM meldt 98 positief geteste personen, 1 dode

Het RIVM meldt in de dagelijkse coronaupdate 98 nieuwe besmettingen. Ook zijn 3 nieuwe ziekenhuisopnames en 1 nieuwe overledene door de GGD's aan het RIVM doorgegeven. In totaal zijn er in Nederland 6090 mensen overleden van wie het RIVM weet dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Het virus is in totaal vastgesteld bij 49.593 Nederlanders. Het werkelijke aantal besmettingen en doden ligt hoger, omdat tot voor kort slechts beperkt werd getest.

Demonstranten nog steeds op Malieveld, 'sfeer is rustig'

Er zijn nog steeds enkele duizenden demonstranten op het Malieveld in Den Haag. De sfeer is rustig, ziet verslaggever Edwin van den Berg.

Enkele duizenden demonstranten op het Malieveld

Zo ziet het Malieveld er nu uit

Huidige demonstratie toegestaan tot 13.30 uur

Burgemeester Remkes van Den Haag heeft alsnog toestemming gegeven voor een korte demonstratie op het Malieveld, mits de actievoerders genoeg afstand houden. De demonstranten mogen tot 13.30 uur demonstreren. Daarna moeten ze het Malieveld verlaten.

Volgens een woordvoerder van de burgemeester was de verwachte grote opkomst de belangrijkste reden om het protest te verbieden. Zolang de demonstranten nu anderhalve meter afstand houden, laat de gemeente het protest toe.

Volgens journalisten ter plaatse zijn er zo'n 2000 demonstranten.

Honderden demonstranten op het Malieveld

Volgens NOS-verslaggever Edwin van den Berg zijn er inmiddels enkele honderden demonstranten verzameld aan de rand van het Malieveld.

De politie roept de demonstranten op om weg te gaan. De mensen die op het Malieveld in het gras zaten of daar aan het sporten waren, is ook gevraagd te vertrekken.

'Je moet gewoon mensen kunnen omhelzen'

Actievoerders leggen uit waarom ze naar het Malieveld zijn gekomen:

'We willen vooral de liefde bewaren en laten zien hoe het ook kan'

Sit-downactie op Malieveld

Zo'n dertig demonstranten hebben vlak bij het Malieveld kort actie gevoerd door met z'n allen op de grond te gaan zitten. Ze mochten het Malieveld niet op omdat het protest tegen de coronamaatregelen daar verboden is. Volgens NOS-verslaggever Edwin van den Berg heeft de politie de demonstranten aangesproken en vertrekken ze nu rustig.

NOS
Een groep demonstranten houdt een sit-downactie op het Malieveld

Malieveld vrijwel leeg

NOS-verslaggever Edwin van den Berg is op het Malieveld en vertelt dat de sfeer er rustig en ontspannen is. "De politie vraagt wel aan mensen op het Malieveld wat ze er komen doen."

Op dit moment zitten er alleen groepjes mensen in het gras en wordt er een sportles gegeven.

NOS | Edwin van den Berg