NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

22 militairen Oirschot in quarantaine • Zes coronapatiënten minder op IC

 • Het RIVM meldt 4 nieuwe coronadoden en 3 nieuwe ziekenhuisopnames. Er liggen nog 67 coronapatiënten op de IC.
 • Voor zover nu bekend is één persoon die aanwezig was bij de anti-racismedemonstratie op de Dam besmet met het coronavirus.
 • Denemarken opent 27 juni de grenzen voor de meeste EU-burgers.
 • Bewoners en familie verpleeghuizen dreigen met juridische stappen tegen staat

  Sinds deze week zijn coronamaatregelen in verpleeghuizen verder versoepeld, maar sommige verpleeghuizen hebben nog een veel te strenge bezoekregeling, vinden bewoners. In Amsterdam daagt de cliëntenraad van verpleeghuis Vondelstede zorginstelling Amsta nu voor de rechter om soepelere regels af te dwingen.

  Dezelfde cliëntenraad dreigt bovendien, samen met familieleden van bewoners van andere verpleeghuizen, de staat aan te klagen. Amsta en andere zorginstellingen zouden mensenrechten schenden, onder meer door bewoners niet toe te staan onbeperkt naar buiten te mogen.

 • Mondmaskers verplicht in Californië

  Inwoners van de Amerikaanse staat Californië moeten op de meeste plaatsen buitenshuis mondmaskers gaan dragen. Dat heeft de gouverneur gezegd. Hij roept mensen op hun gezicht te bedekken bij het winkelen, in het openbaar vervoer en bij bezoek aan de dokter of de apotheek.

  Tot nu toe was het dragen van een mondkapje vrijwillig, maar nu het aantal besmettingen oploopt wordt het een verplichting. Alleen sporten in de buitenlucht en eten in een restaurant mag zonder gezichtsbedekking.

  Of en hoe het verbod zal worden gehandhaafd is niet bekendgemaakt.

 • Eerste ontmoeting Macron en Johnson op anderhalve meter

  De Franse president Macron is in Londen om het Verenigd Koninkrijk officieel te bedanken voor de strijd tegen de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. Het is het eerste fysieke bezoek van een Europese leider sinds de start van de pandemie, meldt de BBC. Macron bezocht Downing Street en bekeek daar wat historische kunststukken. Wel keurig op anderhalve meter afstand, al moet premier Johnson zichzelf daar wel af en toe aan herinneren:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  1/3 Zo begroeten Macron en Johnson elkaar in tijden van corona
  2/3 President Macron begroet Prins Charles en zijn vrouw Camilla Reuters
  3/3 Macron neemt afscheid van prins Charles met een buiging Reuters
 • Turkije scherpt coronamaatregelen weer aan

  Omdat het dagelijkse aantal coronabesmettingen in Turkije weer omhooggaat, heeft de Turkse regering de maatregelen weer aangescherpt. Mondmaskers zijn nu ook verplicht op straat in de steden Istanbul, Ankara en Bursa. Eerder waren de maskers daar alleen verplicht in de supermarkt en in het openbaar vervoer.

  En op 20 juni, de dag waarop middelbare scholieren hun eindexamen maken, geldt er een straatverbod voor alle mensen behalve de examenkandidaten.

  Veel scholieren en studenten hoopten dat de examens zouden worden uitgesteld. Op sociale media voerden ze campagne om de examens te stoppen. Ze vinden het onverantwoord om zoveel scholieren bij elkaar in één ruimte te zetten. Maar de regering is van mening dat de examens moeten doorgaan.

  Turkije begon op 1 juni met het versoepelen van de maatregelen. Reizen werd weer toegestaan en horeca mocht weer open. Twee weken later was een aanzienlijke stijging in het aantal besmettingen te zien. Gemiddeld komen per dag nu 1500 besmettingen bij.

 • 10 miljard euro aan belastingen pas na oktober betaald

  Zo'n 185.000 ondernemers hebben tot nu toe gebruikgemaakt van de mogelijkheid om het betalen van hun belasting uit te stellen. Ondernemers die hard getroffen zijn door de coronacrisis kunnen sinds maart uitstel aanvragen voor betaling van bijvoorbeeld de btw en loonheffingen.

  Het kabinet geeft ondernemers tot 1 oktober extra de tijd. Uiteindelijk moet de belasting gewoon betaald worden, maar het kan ondernemers nu even lucht geven. Het merendeel van de 185.000 ondernemers vraagt uitstel aan voor een bedrag van minder dan 20.000 euro. In totaal gaat het om rond de 10 miljard euro dat later in de schatkist terechtkomt.

 • Jong en werkloos door de coronacrisis: 'Ik heb nu nog goede hoop'

  Stefan werkte in de promotiesector, maar raakte zijn baan kwijt - ook al had hij een vast contract. Vol goede moed is hij nu aan het solliciteren, maar het is een spannende, onzekere tijd: "Wat als je nu drie maanden thuiszit?"

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Jong en werkloos door de coronacrisis: 'Ik heb nu nog goede hoop'
 • 22 militairen in quarantaine na coronaverdenking

  22 militairen uit Oirschot zitten thuis in quarantaine in afwachting van de resultaten van een coronatest. Ook het overige personeel van de eenheid is preventief naar huis gestuurd. Ruim dertig militairen hebben milde klachten die mogelijk duiden op besmetting met het coronavirus. Inmiddels is van dertien militairen bekend dat zij niet besmet zijn. 22 anderen wachten nog op een testresultaat.

  De thuisquarantaine moet de verspreiding van het coronavirus over de kazerne voorkomen. De militairen maken deel uit van de School Zuid, een initiële opleidingseenheid van de landmacht.

 • Ernst ziektebeloop covid-19 deels erfelijk bepaald

  Uit genetisch onderzoek blijkt dat er plekken in het dna zijn die mede bepalen hoe ziek iemand wordt van een corona-infectie. Het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen en biobank Lifelines werkten mee aan dit internationale onderzoek.

  De onderzoeksgroep heeft het dna en het ziektebeloop van grote aantallen Italiaanse en Spaanse covid-19 patiënten onderzocht. "Onze bijdrage was om de resultaten te repliceren, en inderdaad: ook wij vonden een verband tussen de ernst van het ziektebeloop van covid-19 en bepaalde plekken in het dna", vertelt onderzoeker Lude Franke van het UMCG.

  Ook mensen met bloedgroep A zouden een hoger risico hebben om besmet te raken met het coronavirus en er na besmetting ernstiger ziek van worden.

  De ontdekking kan volgens de onderzoekers bijdragen aan het ontwikkelen van een medicijn voor covid-19.

 • Eén besmetting na Damdemo: 'Maar ik zou grote evenementen echt nog niet doen'

  Voor zover nu bekend is één persoon die bij de anti-racismedemonstratie op de Dam was besmet met het coronavirus. Het lijkt dus mee te vallen met het aantal besmettingen, maar experts waarschuwen: het kan de volgende keer wel misgaan en dan wordt het heel ingewikkeld om een uitbraak in de hand te houden.

  Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC vergelijkt het met een kansspel. "Hoe meer mensen dicht bij elkaar zijn, hoe groter de kans dat daar iemand tussen zit die wel ongemerkt de infectie heeft." Dat het nu met een sisser lijkt te zijn afgelopen is geen garantie dat zo'n grote bijeenkomst met mensen dicht op elkaar veilig is.

 • 67 coronapatiënten op de IC

  Er liggen 67 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er 6 minder dan gisteren, blijkt uit de cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bijhoudt.

  "De covid-bezetting in de ziekenhuizen wordt steeds lager. Ondertussen zijn er op vrij veel IC's helemaal geen coronapatiënten meer opgenomen", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

  Het aantal corona-opnames buiten de IC bedraagt 261. Dat zijn er 28 minder dan gisteren.

 • Steunpakket voor Spaanse toeristenindustrie

  De Spaanse regering heeft aangekondigd 4,3 miljard euro te steken in het toerisme. Dit bedrag moet de voor het land cruciale sector helpen herstellen.

  "Spanje stelt zich weer open voor toerisme", zei premier Sánchez bij de presentatie van het steunpakket. "En elke stap die we zetten zal veilig zijn."

  Spanje is op Frankrijk na het meest bezochte land ter wereld met zo'n 80 miljoen toeristen per jaar.

  Met het steunpakket wil de Spaanse regering onder andere de hypotheekkosten van bedrijven met maximaal een jaar opschorten. Ook kunnen de bedrijven in de sector het geld gebruiken om de coronamaatregelen uit te voeren, zoals het betalen voor schoonmaakkosten.

  Vanaf 22 juni zal Spanje de grenzen weer openen voor buitenlandse reizigers.

 • VK stopt met ontwikkelen eigen corona-app

  Groot-Brittannië stopt met het ontwikkelen van een eigen corona-app. De regering kondigde vandaag aan over te stappen op de technologie van Apple en Google. Deze bedrijven zeiden begin april dat ze gaan samenwerken om overheden te helpen bij het corona-onderzoek.

  De Britse app werd al wel getest, maar bleek alleen te werken op toestellen die draaien op Android. De National Health Service verschoof de lancering van de app daardoor naar het eind van het jaar. Nu komt deze app dus helemaal niet meer op de markt.

 • Denemarken wil de grenzen heropenen

  Op 27 juni zal Denemarken de grenzen weer openen voor de meeste EU-burgers. Mensen uit landen met minder dan twintig nieuwe gevallen per week per 100.000 inwoners zijn vanaf dat moment weer welkom. Op 25 juni wordt bekendgemaakt welke landen dit zijn, maar volgens de Deense regering gaat het om de meeste landen in het Schengengebied. Alleen reizigers uit Zweden en Portugal zijn nog niet welkom.

  Ook Nederlanders zouden volgens deze rekenmethode dus weer welkom zijn. Momenteel is het Nederlandse reisadvies voor Denemarken nog oranje. Niet omdat er in het land nog veel besmettingen zijn, maar omdat Nederlanders tot nu toe niet welkom zijn.

 • Boekingen cruises trekken weer wat aan

  De meeste cruisemaatschappijen starten pas vanaf september of oktober de reizen weer op, maar een grote aanbieder van dit soort reizen ziet het aantal boekingen alweer groeien. "Sinds de branche in maart op slot ging, hebben we twee maanden lang geen enkele nieuwe boeking gehad", zegt Patrick Cépèro, verantwoordelijk voor cruise-aanbieders Cruisewinkel, Cruise Travel en Zeetoers, tegen persbureau ANP. "Nu merken we dat het vertrouwen in de markt toeneemt, en krijgen we dagelijks tientallen nieuwe boekingen binnen."

  Het aantal boekingen is nog lang niet op het niveau van voor de coronacrisis. Ook krijgt het bedrijf voornamelijk reserveringen binnen voor reizen binnen Europa.

  Aan het begin van de epidemie raakten op meerdere cruiseschepen mensen besmet met het coronavirus. Daardoor mochten de schepen vaak niet meer aanmeren op de plaats van bestemming.

 • Kamerleden twijfelen, maar volgens de minister is vliegen verantwoord

  In de Tweede Kamer leven nog steeds veel vragen over de risico's van vliegen in coronatijd. In een overleg met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bleek dat veel Kamerleden niet begrijpen dat voor luchtvaartmaatschappijen andere eisen gelden dan voor openbaarvervoerbedrijven.

  Kamerleden van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren wezen erop dat het RIVM-advies om vliegen toe te staan niet is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Maar Van Nieuwenhuizen is ervan overtuigd dat het veilig is.