NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kind met snotneus mag weer naar opvang • 'Ging om grote aantallen kinderen'

Liveblog gesloten
 • Liveblog afgesloten

  Dit liveblog is gesloten.

 • Britse prinsen en prinsessen voor het eerst in maanden op pad

  Na maanden van talloze digitale ontmoetingen via de webcam mochten leden van het Britse koningshuis voor het eerst sinds het begin van de lockdown weer op pad. Prins Charles en zijn echtgenote Camilla, prins William en prinses Anne gingen allemaal de deur uit voor werkbezoeken.

  Prins Charles ging samen met zijn vrouw langs bij zorgverleners van het Gloucestershire Royal Hospital. De prins, zelf genezen van het coronavirus, en zijn echtgenote moesten wennen aan 'het nieuwe normaal'. Zo miste het koppel het volgens Britse media enorm om handen te schudden.

  En prins William was te gast bij ambulancepersoneel van het Kings Lynn Ambulance Station. De hertog van Cambridge bedankte de medewerkers voor hun inzet in de coronacrisis. Ook luisterde de prins naar verhalen over hun ervaringen de afgelopen maanden.

  1/2 Prins Charles mist het handen schudden AFP
  2/2 Prins William praat met ambulancepersoneel AFP
 • 'Zuinige landen' zetten hakken in zand: 'Herstelfonds moet drastisch anders'

  Nederland zet de hakken stevig in het zand: er bestaat geen gratis geld en de plannen voor het zogenoemde herstelfonds (750 miljard euro) van de Europese Commissie moeten drastisch worden aangepast.

  Dat schrijft premier Rutte in een open brief in de Financial Times. De brief is medeondertekend door de premiers van Zweden, Oostenrijk en Denemarken. Samen met Nederland staan deze landen in Brussel bekend als de zuinige (vrekkige) landen.

  Lees verder:

 • Duitse 'testtoeristen': we voelen ons geen proefkonijnen

  De Spaanse grenzen zijn nog dicht, maar toch kunnen zo'n 11.000 Duitsers nu al op de eilandengroep de Balearen vertoeven. Het is een experiment van de overheid in samenwerking met reisorganisatie TUI om te kijken hoe het toerisme zich herpakt in coronatijd.

  Een van de deelnemers aan het experiment maakt duidelijk dat ze zich nergens zorgen over maakt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duitse testtoerist op Mallorca: 'Nee, we voelen ons geen proefkonijnen'
 • Kinderen met snotneus hoeven niet meer thuis te blijven

  Kinderen onder de zes jaar hoeven niet langer thuis te blijven als ze verkouden zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de richtlijnen voor kinderdagverblijven en scholen aangepast, bevestigen bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws.

  Kinderdagverblijven en scholen mogen baby's, peuters en kleuters die koorts hebben nog wel de toegang weigeren. Die richtlijn geldt ook voor kinderen met een gezinslid dat klachten heeft die aan het coronavirus doen denken.

  Het RIVM schrijft: "Vooral jonge kinderen hebben zeer regelmatig nieuwe episodes met neusverkoudheid. Op verzoek van de ouders kunnen deze kinderen getest worden, maar ouders zijn niet verplicht hun kind te laten testen. Scholen en kindercentra mogen geen test eisen."

  'Goed nieuws'

  De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) reageert opgelucht. Voorzitter Gjalt Jellesma: "Dit is ontzettend goed nieuws, want de situatie werd echt onhoudbaar. Het ging om grote aantallen kinderen die niet naar de opvang of school mochten."

  Jellesma vreest dat ook na deze verruiming kinderen nog geweigerd zullen worden. "Daarom komen wij morgen met een handleiding, een 'beslisboom' om het makkelijker te maken om te beslissen of een kind thuis moet blijven of niet."

 • Cliëntenraad Amsterdams verpleeghuis eist einde van 'gijzeling'

  De cliëntenraad van verpleeghuis Vondelstede in Amsterdam dreigt met een rechtszaak als de bezoekregeling niet snel wordt versoepeld. Als dat niet gebeurt voor vrijdag, dan klaagt de raad zorginstelling Amsta aan, de instelling waar Vondelstede onderdeel van uitmaakt.

  Volgens de cliëntenraad worden de bewoners al ruim drie maanden in ernstige mate beperkt in hun vrijheid. "Ze voelen zich gegijzeld. Een belangrijk deel van de bewoners is de afgelopen maanden ernstig achteruitgegaan in zowel hun fysieke als hun cognitieve conditie. Ze kwijnen weg", citeert het ANP Anja Marbus, voorzitter van de cliëntenraad van Vondelstede.

  Verpleeghuizen hebben sinds 15 juni de mogelijkheid om de bezoekregeling te verruimen. Maar volgens de cliëntenraad wordt daar te weinig gebruik van gemaakt.

  In podcast De Dag hoor je meer over de grote verschillen tussen de bezoekregeling in verschillende verpleeghuizen:

 • Grenzen tussen Mexico, VS en Canada blijven dicht

  De grens tussen de Verenigde Staten en Canada blijft in ieder geval nog tot 21 juli dicht voor niet-essentiële reizen. De buurlanden hebben bekendgemaakt dat de grenssluiting met dertig dagen wordt verlengd vanwege de coronacrisis.

  Hetzelfde is besloten voor de grens tussen Mexico en de VS. Deze blijft eveneens nog eens dertig dagen afgesloten voor niet-noodzakelijke reizen.

  Een op de vier besmettingen wereldwijd is vastgesteld in de VS. Het land telt ook het hoogste aantal doden door het coronavirus: ruwweg een op de vier overleden patiënten is Amerikaans. In absolute getallen gaat het om ruim 2 miljoen bevestigde infecties en ruim 116.000 doden.

  Canada telt 90.000 veronderstelde besmettingen en zeker 8000 coronadoden. In Mexico zijn voor zover bekend zo'n 150.000 mensen besmet met het coronavirus. Ruim 17.500 Mexicanen zijn eraan overleden.

 • 'Laat onderzoeken of afstand houden nodig is voor scholieren'

  Vakbond CNV roept de Tweede Kamer op extra aandacht te geven aan problemen in het middelbaar onderwijs. Volgens de bond merken leden dat "het voor leerlingen, ook in kleine groepen, lastig is om anderhalve meter afstand te houden."

  Daarom wil het CNV dat het RIVM onderzoekt of afstand houden tussen minderjarige scholieren wel nodig is. De bond verwijst naar het basisonderwijs, waar leerlingen alleen afstand hoeven te houden van het onderwijspersoneel. Volgens het RIVM spelen kinderen geen belangrijke rol bij de verspreiding van het coronavirus.

  De combinatie van fysiek en online onderwijs leidt volgens CNV tot veel extra werkdruk. Dit komt de ontwikkeling van de kinderen niet ten goede en kansenongelijkheid is een groeiend probleem, staat in de brief aan de Tweede Kamer.

  ANP
 • Draaiboek voor beddentekort IC: jong gaat uiteindelijk voor oud

  Nog nooit hoefde er in Nederland gekozen te worden wie meer recht heeft op een bed op de intensive care. Omdat die extreme situatie wel even dichtbij kwam in de corona-epidemie hebben artsen en medisch specialisten een speciaal draaiboek opgesteld: want voor wie kies je als niet wilt kiezen, maar het niet anders kan?

  Het draaiboek (.pdf) bevat de keuzes die artsen moeten maken als patiënten niet meer op medische gronden kunnen worden uitgesloten voor een IC-bed. Die uitzonderlijke situatie kan zich voordoen zodra er als gevolg van een corona-epidemie een beddentekort is. De minister van Volksgezondheid moet dan wel eerst de de 'crisis-zorgfase' of fase 3 uitroepen.

  Minister Van Rijn ziet overigens niets in het voorstel van artsen en specialisten om bij een beddentekort op de intensive care in het uiterste geval jonge mensen voor te laten gaan op ouderen.

  Lees verder:

 • Ruim 270 besmettingen opgespoord met bron- en contactonderzoek

  Als gevolg van het bron- en contactonderzoek zijn er in de afgelopen twee weken 1700 mensen met klachten getest die contact hebben gehad met een coronapatiënt. Van hen bleek 15,8 procent besmet, schrijft het RIVM.

  Het betekent dat inmiddels ruim 270 mensen met een coronabesmetting zijn opgespoord met bron- en contactonderzoek. Mogelijk hadden deze mensen zich niet uit zichzelf gemeld voor een test.

  In totaal zijn er sinds 1 juni 103.400 coronatesten uitgevoerd, 1.7 procent daarvan was positief. Iedereen met klachten kan zich laten testen bij de GGD. Er zijn wel regionale verschillen, zo ligt het aantal positieven in Zuid-Holland en Gelderland hoger dan in de rest van het land.

 • Gouverneur: US Open wordt gespeeld zonder fans

  Het tennistoernooi US Open gaat door, maar wordt gespeeld zonder fans. Dat zegt gouverneur Cuomo van de staat New York in de VS.

  Aangezien de miljoenenstad zwaar is getroffen door de coronacrisis stond het sportevenement op losse schroeven. Volgens de gouverneur wordt de US Open gespeeld van 31 augustus tot en met 13 september.

  Op Twitter meldt Cuomo dat er extra maatregelen worden genomen om besmettingen te voorkomen:

 • Kamer stemt voor onafhankelijk onderzoek naar corona-aanpak

  De Tweede Kamer wil dat het kabinet snel onafhankelijk onderzoek laat doen naar de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Alle 141 aanwezige Kamerleden steunden de motie.

  De Kamer wil dat het kabinet zich nog voor 1 september onafhankelijk laat adviseren, zodat het daarvan kan leren bij een eventuele nieuwe golf van besmettingen.

 • Honderden Berlijnse huishoudens in quarantaine na uitbraak

  In de wijk Neukölln in Berlijn zijn honderden huurders in een appartementencomplex in quarantaine geplaatst na een corona-uitbraak. Voor zover bekend zijn zeker 57 mensen besmet geraakt met het virus, kinderen en volwassenen.

  Volgens Duitse media is het de eerste keer in de coronacrisis dat een heel flatgebouw in de Duitse hoofdstad in quarantaine is geplaatst. Inwoners van 369 huishoudens mogen uit voorzorg hun woning de komende tijd niet meer verlaten.

  Het getroffen appartementencomplex in Berlijn EPA

  "We zijn druk bezig met testen, het gaat om een groot aantal mensen", zegt de lokale bestuurder Falko Liecke (CDU). Per dag kunnen 200 tot 300 testen worden afgenomen. De bron van de uitbraak wordt nog onderzocht.

  De autoriteiten wijzen erop dat veel huishoudens in de multiculturele wijk bestaan uit grote gezinnen, of groepen oplopend tot tien personen. Zij leven vaak in kleinere huurwoningen.

 • Leerlingen leggen uit hoe een 'handenwasstraat' werkt

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo werkt de 'handenwasstraat' bij een basisschool in Barendrecht
 • Transavia schikt met tientallen klanten om coronavouchers

  85 klanten van Transavia krijgen bij elkaar zo'n 20.000 euro terug van de luchtvaartmaatschappij. Dat is de uitkomst van een schikking in een rechtszaak die tegen Transavia was aangespannen vanwege het voucherbeleid.

  Duizenden passagiers kregen een voucher nadat hun vlucht was geannuleerd vanwege de coronacrisis. Een aantal van hen spande samen met claimbureau Aviclaim een rechtszaak aan om toch het volledige ticketbedrag terug te krijgen. Onder druk van de Europese Commissie oordeelde het kabinet vorige maand dat luchtvaartmaatschappijen deze mogelijkheid inderdaad moesten aanbieden.

  Vorige week heeft KLM daarom het voucherbeleid aangepast. Ongeacht de annuleringsdatum kunnen klanten voortaan hun geld terugkrijgen.

  Tegen KLM was ook een kort geding aangespannen, maar die luchtvaartmaatschappij schikte niet. Volgens een woordvoerder vraagt KLM de rechter om meer tijd, zodat het de gegevens van de passagiers in deze zaak kan controleren. KLM benadrukt dat de passagiers die de zaak hebben aangespannen al geld kunnen terugvragen.

  In totaal hebben meer dan 7500 passagiers zich gemeld bij Aviclaim. Het bureau meldt dat het deze week vijf andere maatschappijen gaat dagvaarden: Ryanair, Easyjet, Lufthansa, Vueling en Tui.