liveblog
NOS NieuwsAangepast

George Floyd onder massale belangstelling begraven

  • George Floyd is begraven in Houston, de stad waar hij is opgegroeid.
  • Honderden mensen waren aanwezig bij de uitvaartdienst, waarin herhaaldelijk werd opgeroepen tot gerechtigheid.
  • Duizenden mensen bewezen de laatste eer aan Floyd, twee weken nadat hij door politiegeweld om het leven kwam in Minneapolis.
liveblog gesloten

Einde liveblog

We beëindigen dit liveblog. Komende dag wordt in Amsterdam opnieuw geprotesteerd tegen racisme, dit keer niet op de Dam maar in het Nelson Mandelapark. Volg de ontwikkelingen via NOS.nl.

George Floyd naast zijn moeder begraven

Nadat duizenden mensen afscheid hebben genomen, is George Floyd begraven in Houston. Hij ligt daar bij zijn moeder, die twee jaar geleden overleed. Lees hieronder meer over hoe de uitvaart verliep.

Koets met lichaam bij begraafplaats aangekomen

Het laatste stuk werd het lichaam van George Floyd per koets overgebracht

Dienst afgelopen, politie begeleidt kist naar begraafplaats

De uitvaartdienst van George Floyd is afgelopen. Zo'n vijfhonderd mensen waren aanwezig in de Fountain of Praise-kerk in Houston, om 'het leven van Floyd te vieren'.

Tijdens de dienst werd herhaaldelijk opgeroepen tot gerechtigheid voor Floyd. Naast zijn familie waren veel prominente geestelijken en politici aanwezig. Ook families van andere zwarte slachtoffers van politiegeweld waren uitgenodigd. De dienst was gevuld met gospelmuziek en bevlogen speeches.

"Ik wil de hele wereld bedanken voor wat er vandaag voor mijn familie is gedaan", zei Floyds tante Kathleen McGee. "Ik heb er een grote familie van over de hele wereld bij gekregen."

Het lichaam van Floyd wordt onder begeleiding van het Houston politiekorps naar een begraafplaats 24 kilometer verderop gebracht. Het laatste deel van de rit zal de kist vervoerd worden in een koets die wordt getrokken door paarden.

Floyd zal naast zijn moeder begraven worden.

Bekijk hier delen van de dienst terug:

Emotionele uitvaartdienst George Floyd: 'Wanneer is Amerika ooit groots geweest?'

De cijfers: zo vaak komt dodelijk politiegeweld voor in de VS

Zwarte Amerikanen in de VS worden onevenredig hard geraakt door politiegeweld. Tot die conclusie komen particuliere organisaties die op basis van eigen onderzoek cijfers verzamelden.

Een van die organisaties is Mapping Police Violence. Onderzoekers combineren sinds 2013 gegevens uit bestaande databases met eigen onderzoek naar overlijdensberichten, politierapporten en sociale media. Zo schatten ze meer dan 90 procent van het dodelijke politiegeweld in de VS van de afgelopen jaren in kaart te hebben gebracht.

In 2017 stierven 1098 Amerikanen door politiegeweld. In Nederland waren dat er zeven.

Ook blijkt uit onderzoek dat zwarte inwoners van de VS onevenredig hard geraakt worden door politiegeweld. Enerzijds door niet-dodelijk geweld: dat wordt veel vaker gebruikt tegen zwarte Amerikanen dan tegen witte. Anderzijds wordt ook politiegeweld met een dodelijke afloop vaker gebruikt tegen zwarte Amerikanen.

Dominee Al Sharpton: 'Dit was geen tragedie, dit was een misdrijf'

Ook dominee Al Sharpton zei in de uitvaartdienst dat de agent die een knie op Floyds nek zette, verantwoordelijk gehouden moet worden voor zijn dood. "Levens zoals dat van George doen er niet toe, tot iemand de prijs betaalt voor het nemen van hun leven. Dit was geen tragedie, dit was een misdrijf."

Daarna voegde de dominee toe: "Als vier zwarte agenten bij een witte man hadden gedaan wat zij bij George hebben gedaan, dan zaten ze al lang in de cel"

Dominee Sharpton: 'Naleven van de wet wordt opzettelijk verwaarloosd'

Los Angeles: ga in zelfquarantaine als je bij protesten aanwezig was

Het districtsbestuur van Los Angeles roept inwoners die bij protesten aanwezig waren op om twee weken in zelfquarantaine te gaan.

Standbeeld slavenhandelaar Milligan in Londen verwijderd

In Londen is op verzoek van de autoriteiten een standbeeld van de achttiende-eeuwse slavenhandelaar Robert Milligan verwijderd. Het beeld stond voor het London Museum.

Eerder werd al een doek over het standbeeld gelegd, met daarbij een bord met de tekst 'black lives matter':

Doek over hoofd standbeeld Robert Milligan in Londen

Zondag werd in Bristol een beeld van een slavenhandelaar omver werd getrokken door demonstranten. En in Oxford willen actievoerders dat het beeld van Cecil Rhodes wordt weggehaald, hij verrijkte zich met de Afrikaanse diamantindustrie en bedacht de eerste apartheidswetgeving.

Adidas: 30 procent nieuwe banen naar zwarte Amerikanen of latino's

Adidas gaat voor minstens 30 procent van alle nieuwe vacatures in de VS zwarte sollicitanten of kandidaten met een Latijns-Amerikaanse achtergrond aannemen. Het bedrijf wil zo meer gelijkheid creëren voor Amerikanen van verschillende etniciteiten.

Het sportmerk neemt de stap naar aanleiding van de protesten tegen racisme die volgden op de dood van George Floyd. "De gebeurtenissen zijn voor Adidas aanleiding om na te gaan wat ons bedrijf kan doen om racisme en uitsluiting tegen te gaan", schrijft topman Kasper Rorsted. ""We moeten meer doen zodat al onze werknemers zich veilig en gehoord voelen en gelijke carrièrekansen hebben."

Het streven om meer zwarte en Latijns-Amerikaanse werknemers aan te nemen geldt ook voor het merk Reebok, dat in het bezit van Adidas is. Het Duitse sportmerk kondigde ook aan om 20 miljoen dollar te investeren in de zwarte gemeenschappen in de VS. Dat gebeurt onder andere via een onderwijsprogramma om mensen tot sportschoenenontwerper op te leiden. Ook gaat een deel van het geld naar een programma ter ondersteuning van talentvolle basketballers uit achtergestelde gemeenschappen.

'Hij smeekte, maar je duwde gewoon harder'

"Zolang ik adem, zal George Floyd gerechtigheid krijgen." Brooke Williams, het nichtje van Floyd, eiste in de dienst gerechtigheid voor haar oom. Ze zei dat geen van de vier agenten "hart of ziel" toonden toen Floyd overleed. "Hij smeekte alleen maar om op te staan, maar je duwde gewoon harder. Alsjeblieft geen haatmisdrijven meer."

"Iemand zei 'Make America Great Again", vervolgde ze, "maar wanneer is Amerika ooit groot geweest?"

Het nichtje van George Floyd tijdens de uitvaartdienst

Burgemeester Houston wil nekklem verbieden

De burgemeester van Houston zei in de afscheidsdienst van Floyd dat hij nekklemmen en wurggrepen wil verbieden en dat hij andere politiehervormingen wil doorvoeren.

"In deze stad hebben we de-escalatie nodig. In deze stad moet je een waarschuwing geven voordat je schiet. In deze stad moet je alle andere opties verkennen voordat je schiet", aldus Turner. De burgemeester bedankte de familie Floyd voor het "zoeken naar gerechtigheid" en voor hun oproep tot vreedzaam demonstreren. "Ik denk dat we deze familie veel dank verschuldigd zijn."

Protesten in Parijs en Londen tijdens uitvaart

Terwijl in Houston de dienst voor George Floyd wordt gehouden, zijn in Parijs en Londen mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen racisme.

In Parijs gebeurde dat op Place de la Republique en in de Britse hoofdstad bij Downing Street.

Honderden Franse demonstranten knielden terwijl ze acht minuten stil waren. "We zijn hier om te vechten tegen politiegeweld, tegen het racisme dat al generatieslang duurt. We kunnen zo niet verder", zei een demonstrant tegen persbureau Reuters.

  • AFP
    Op Parliament Square in Londen wordt tijdens de dienst van George Floyd gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme
  • AFP
    Ook in Parijs wordt gedemonstreerd, op Place de la Republique

Joe Biden: 'We kunnen ons niet afwenden van racisme'

Voormalig vicepresident Joe Biden heeft de aanwezigen van de uitvaartdienst van George Floyd via een video toegesproken. Biden zei dat de VS op weg is naar raciale rechtvaardigheid, als er gerechtigheid komt voor Floyd.

"We kunnen ons niet afwenden. We mogen niet denken dat we ons opnieuw kunnen afkeren van het racisme dat in onze ziel prikt, van dit systemische misbruik dat het Amerikaanse leven nog steeds teistert."

Joe Biden op uitvaart George Floyd: 'Nu is het moment voor gerechtigheid'

'Dank U voor het leven van George Floyd'

Dominee Mary White was een van de eerste sprekers op de uitvaart van George Floyd. Ze verwees naar Floyds roep om zijn moeder terwijl agent Derek Chauvin een knie in zijn nek duwde. "Toen hij om zijn moeder riep, spitsten alle moeders in dit land de oren. De oren van moeders over de hele wereld hoorden hem huilen."

Ze sprak een afgeladen kerk toe:

'Dank U voor het leven van George Floyd'

'Houd afstand en draag een mondkapje'

De dominee heeft de aanwezigen bij de uitvaartdienst van George Floyd opgeroepen om voldoende afstand te houden en om een mondkapje te dragen. "Als je geen mondkapje hebt, regel er een. Als dat niet lukt wil ik je vragen naar buiten te gaan."

Politiechef Houston wil nationaal politiebeleid

De politiechef van Houston, Art Acevedo, heeft bij de uitvaartdienst van George Floyd opgeroepen tot nationale wetten voor de politie in de VS. "We hebben 18.000 politie-afdelingen met 18.000 verschillende vormen van beleid. Het is tijd dat ons land zich realiseert dat we een nationale standaard moeten hebben voor beleid, wetgeving en opleiding, bijvoorbeeld als het gaat om het gebruik van geweld.

Acevedo zei dat wat er met Floyd gebeurde "zonder twijfel crimineel" was en "niet strookte met de verwachtingen van moderne politieagenten". "Er zijn nog steeds te veel incidenten waar slecht politiewerk wordt getolereerd, daartegen moeten we gewoon 'nee' zeggen."

Uitvaartdienst George Floyd begonnen

De uitvaartdienst van George Floyd in Houston is begonnen. Een gospelzangeres zingt terwijl de genodigden plaatsnemen in de kerk. Kijk hier live mee met de dienst.

Een zangeres zingt tijdens de uitvaartdienst George Floyd

Kritiek op beelden omstreden personen

In Ekeren in België is vandaag het standbeeld van koning Leopold II verwijderd. Het kunstwerk werd de afgelopen week in brand gestoken en meermaals beklad met rode verf. Het zwaarbeschadigde beeld wordt nu gereinigd en gerestaureerd. Afgelopen week werden in België op meerdere plaatsen standbeelden van Leopold II vernield.

Leopold II, die koning was van 1865 tot 1909, is berucht vanwege zijn zeer gewelddadige bewind in de toenmalige kolonie Kongo-Vrijstaat, die zijn persoonlijk eigendom was en die hij uit hebzucht meedogenloos liet uitpersen. Vooral met het oog op de winning van rubber werd de zwarte bevolking tientallen jaren uitgebuit en gemarteld met miljoenen doden tot gevolg. Zelfs in zijn eigen tijd werd Leopolds bewind in Europa verafschuwd.

Peter Stuyvesant

Ook in Nederland wordt gesproken over het weghalen van beelden van omstreden historische figuren. Verslaggever Jeroen de Jager sprak in Nieuws en Co met Teun Vermaas, uitbater van het West Indisch Huis in Amsterdam. Vermaas heeft de laatste tijd meerdere berichten ontvangen van mensen die af willen van een beeld van Peter Stuyvesant, dat op het terras van het West Indisch Huis staat.

Het terras is eigendom van de gemeente Amsterdam, Vermaas gaat daarom een verzoek indienen bij de gemeente om het beeld te laten verwijderen. Vermaas: "Op Curacao heeft Stuyvesant slaven verhandeld. Het is begrijpelijk dat daar nu van gewalgd wordt."

Kist Floyd aangekomen bij kerk

De kist van George Floyd is aangekomen bij de Fountain of Praise-kerk in Houston.

Kist van George Floyd aangekomen bij de uitvaartdienst

Trump: 75-jarige demonstrant kan Antifa-provocateur zijn

De Amerikaanse president Donald Trump vraagt zich op Twitter af of de val van een 75-jarige demonstrant na een duw van de politie een vooropgezet plan was. De man werd bij een vreedzame anti-racismedemonstratie hardhandig tegen de grond gewerkt door twee agenten. Trump meent dat de man een provocateur van de extreemlinkse Antifa zou kunnen zijn.

De agenten zijn aangeklaagd voor geweldpleging, maar zeggen onschuldig te zijn. Volgens de president probeerde de 75-jarige Martin Gugino communicatieapparatuur van de politie onklaar te maken met een scanner. "Ik heb het bekeken, hij viel harder dan hij was geduwd. Hij richtte zijn scanner. Kan vooropgezet zijn?"

De advocaat van Gugino zegt dat ze Trumps tweet "moeilijk te begrijpen" vindt. "Geen enkele agent heeft anders gesuggereerd, dus we begrijpen niet waarom de president zulke onware en gevaarlijke beschuldigingen zou doen", aldus Zarcone. "Martin is altijd een vreedzame demonstrant geweest."

Gugino werd na de duw zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en ligt daar nog steeds.

De beelden van de val gingen de hele wereld over:

Man zwaargewond op de grond na duw politie

Demonstratie Bijlmer verplaatst

In Amsterdam wordt morgen opnieuw gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. Wegens de verwachte drukte is de demonstratie verplaatst van het Anton de Komplein naar het grotere Nelson Mandelapark, meldt NH Nieuws. De organisatie wil zo voorkomen dat er problemen ontstaan zoals bij het protest op de Dam, waar demonstranten vanwege de drukte geen anderhalve meter afstand konden houden.

Burgemeester Londen wil af van standbeelden met link slavernijverleden

Standbeelden en straatnamen in Londen die verband houden met het slavernijverleden "moeten worden verwijderd", vindt burgemeester Sadiq Khan. Een commissie gaat onderzoeken of de bezienswaardigheden in de stad voldoende divers zijn.

Khans uitspraak is een reactie op het neerhalen van een metershoog standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston, afgelopen zondag. Bij antiracismeprotesten in de Britse stad Bristol trokken demonstranten met touwen het beeld van zijn sokkel.

Dat zag er zo uit:

Standbeeld slavenhandelaar tijdens antiracismedemonstratie neergehaald: 'Hopelijk een teken van verandering'

Begrafenis George Floyd in Houston

Vanavond wordt George Floyd naast zijn moeder begraven in een buitenwijk van Houston. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in de Texaanse stad. Floyd kwam twee weken geleden om het leven, toen een agent minutenlang een knie in Floyds nek duwde.

Voor de begrafenis is om 18.00 uur (Nederlandse tijd) een dienst in de Fountain of Praise-kerk, waar gisteren duizenden mensen de wake van Floyd bezochten. Volgens Mia K. Wright, de voorganger van de kerk, wordt de dienst een viering van het leven van Floyd: "We vieren een leven dat zijn ups en downs had, maar ook een leven dat verbonden was met God en waar alle mensen over de hele wereld nu mee verbonden zijn vanwege de tragedie waarmee het is geëindigd."

Correspondent Marieke de Vries was bij de wake:

Honderden mensen bezoeken wake George Floyd in Houston

Wie was George Floyd?

Wie was George Floyd?