NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Paus: steek wapengeld in voorkomen pandemie • Geen positieve tests Premier League

 • Boa's gaan toch niet op Tweede Pinksterdag actievoeren in de vier grote steden. Ze doen dat twee dagen later.
 • Bondskanselier Merkel vindt het niet verstandig om eind juni naar de VS te gaan voor een G7-top.
 • In Spanje is ophef ontstaan over een Belgische prins die besmet is met het virus en mogelijk coronamaatregelen overtrad.
 • Het RIVM meldde vandaag twintig nieuwe coronadoden, bekijk hier de recentste coronacijfers.
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen, zondag 31 mei, komt er een nieuw blog.

 • Geen enkele Premier League-speler test positief

  Bij de laatste testronde bij voetballers en stafleden in de Britse Premier League is bij niemand het coronavirus vastgesteld. Afgelopen donderdag en vrijdag zijn 1130 spelers en stafleden getest op covid-19. In de vorige drie testronden waren er in totaal twaalf positieve tests.

  Sinds maart zijn er geen wedstrijden meer gespeeld in de hoogste Britse voetbaldivisie, maar het is de bedoeling dat het seizoen op 17 juni wordt hervat. Daartoe moet wel aan strenge veiligheidseisen worden voldaan. Vandaag werd bekend dat alle Britse topsportcompetities vanaf maandag weer mogen worden hervat achter gesloten deuren.

 • Titels vieren in coronatijd: hoe het wel en niet moet

  Blijdschap en de coronamaatregelen; het is geen ideale combinatie, blijkt uit beelden uit de Servische voetbalcompetitie. Gisteren veroverde Rode Ster Belgrado de 31ste landstitel en bij het vieren van het kampioenschap vergaten de spelers duidelijk even afstand tot elkaar te houden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rode Ster Belgrado vergeet coronaregels even tijdens kampioensduel

  Hoewel Red Bull Salzburg ook liet zien hoe het wel kon. De club won gisteren de Oostenrijkse beker, en vierde dat op gepaste afstand:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Red Bull Salzburg grijpt Oostenrijkse beker en viert feest op gepaste afstand
 • Applaus voor ziekenhuismedewerker na 77 dagen in ziekenhuis

  Personeel van het Limburgse Zuyderland-ziekenhuis heeft vanmiddag met applaus een collega uitgezwaaid die na 77 dagen het ziekenhuis mocht verlaten. De vrouw raakte zelf besmet met het coronavirus en werd ernstig ziek. Vandaag mocht ze de IC verlaten en werd ze overgebracht naar een revalidatiecentrum. Dat leidde tot een ontroerend tafereel:

 • Paus: steek geld voor wapens in voorkomen nieuwe pandemie

  Investeer het geld dat is gereserveerd voor wapens in het voorkomen van een volgende pandemie. Dat was het advies van paus Franciscus vandaag aan politici over de hele wereld in een van zijn best bezochte missen van de afgelopen drie maanden.

  Er mochten 130 mensen aanwezig zijn bij de mis, die werd gehouden in de buitenlucht in de Vaticaanse tuinen. Onder de aanwezigen bevonden zich Italiaanse artsen, verpleegkundigen, apothekers en anderen die direct met de coronapandemie te maken hebben gehad.

  In zijn afsluitende woorden drukte de 83-jarige Franciscus wereldleiders op het hart zich in de coronacrisis vooral te richten op de hulpbehoevenden. Eerder deze maand riep de paus landen al op zoveel mogelijk samen te werken bij de ontwikkeling van een vaccin en dat eventuele vaccin vervolgens zo eerlijk mogelijk te verdelen over de wereld.

 • Eindelijk weer op bezoek bij familie over de grens

  Vanaf vandaag is de grens tussen België en Nederland weer open voor familiebezoek. De Nederlandse Bianca, die in België woont, stapte vanochtend vroeg met haar gezin in de auto voor een emotioneel weerzien. Zij zag haar moeder voor het laatst op 18 maart.

  "Toen ze zeiden: laat in de namiddag komt er nieuws over de grens heb ik zitten huilen":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eindelijk weer op bezoek bij familie over de grens
 • Alle Britse topsport vanaf maandag weer toegestaan

  Alle Britse topsportcompetities mogen vanaf maandag weer achter gesloten deuren worden hervat. Er moet daarbij wel eerst worden voldaan aan een lange lijst met strenge criteria, meldt de Britse sportminister Dowden. "Maar het wachten is voorbij. Live sport in Groot-Brittannië zal snel terugkeren", aldus Dowden.

  De hoogste Britse voetbalcompetitie Premier League zal hoogstwaarschijnlijk op 17 juni worden hervat. Ook de rugby- en cricketcompetities werken aan plannen om weer wedstrijden te organiseren. Het eerste grote sportevenement in Groot-Brittannië vindt waarschijnlijk over een week al plaats, met de prestigieuze paardenrace 2000 Guineas Stakes.

 • 'Verwarring aan Belgische grens'

  Op verschillende plekken aan de grens met België is vandaag verwarring ontstaan door Belgen die familieleden wilden bezoeken. Gisteravond kondigden de Belgische autoriteiten aan dat het Belgen vanaf vandaag weer is toegestaan familie in buurlanden te bezoeken; iets wat ze ruim twee maanden niet konden doen.

  Dus trokken veel Belgen er vandaag op uit. Maar met name aan de Franse grens was er veel onduidelijkheid, melden Belgische media. In Frankrijk zijn niet-essentiële verplaatsingen namelijk nog altijd niet toegestaan. "Mijn man nam contact op met de gendarmerie in Frankrijk. De agent reageerde boos, omdat het al de zoveelste oproep was over het onderwerp", meldt een lezer van Het Laatste Nieuws aan de krant. Verder werden er Belgen aan de grens teruggestuurd.

  Ook aan de Nederlandse kant zijn grensplaatsen overvallen door het Belgische besluit. "Belgen zijn goed in verrassingstactieken. Eerst ineens de grens op slot, nu kennelijk ineens open?", twittert burgemeester Marga Vermue van het Zeeuwse Sluis. Minister Grapperhaus bedankte zijn Belgische ambtgenoot De Crem gisteravond nog wel voor het "goede nieuws" de grens tussen Nederland en België weer te openen voor familiebezoek.

 • In totaal 37 arrestaties in Den Haag

  De politie heeft vanmiddag in totaal 37 personen aangehouden bij betogingen tegen coronamaatregelen in Den Haag. 35 van hen werden aangehouden vanwege overtreding van de wet openbare manifestaties. Zo weigerden betogers uit elkaar te gaan en bleven ze in groepen hangen bij het centraal station van Den Haag. Twee anderen werden aangehouden vanwege "andere feiten", meldt een politiewoordvoerder.

  De arrestanten moesten plaatsnemen in een bus. Voor ze instapten, kregen ze van agenten een mondkapje:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Den Haag demonstratie tegen lockdown
 • Daling coronapatiënten op IC zet door: 'Gunstig teken'

  Het aantal coronapatiënten op de IC's is in vergelijking met gisteren afgenomen met tien, naar 170. Ook liggen er minder patiënten zonder het coronavirus op de intensive care dan een dag eerder: 531, een daling van achttien.

  Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is vooral te spreken over het gegeven dat het aantal coronapatiënten op IC's gestaag blijft dalen. "Dat is een gunstig teken, drie weken na de eerste versoepeling van maatregelen, zoals het heropenen van de basisscholen en het hervatten van de werkzaamheden in de contactberoepen."

 • 'Uitbraak coronavirus in Haagse moskee'

  Bij een moskee in Den Haag zijn minstens 21 leden van de geloofsgemeenschap besmet geraakt met het coronavirus. Dat zeggen ingewijden tegen Omroep West. Enkele leden van vereniging Faizul-Islam hebben de gemeente Den Haag opgeroepen om in te grijpen. Het bestuur sloot op 12 maart de moskee. Toch zouden er bijeenkomsten zijn gehouden, mogelijk omdat er zo'n honderd sleutels van het pand in omloop zijn.

 • Boa's verplaatsen actie naar woensdag, schrijven geen bonnen uit

  De vakbonden van de boa's hebben hun gezamenlijke acties in de vier grote steden definitief verplaatst van maandag naar woensdag. Vanwege de acties zullen de boa's die dag geen boetes uitschrijven.

  In eerste instantie zouden de vakbonden actievoeren op maandag, op Tweede Pinksterdag, als de coronamaatregelen worden versoepeld. Maar er is toch besloten dat met twee dagen uit te stellen, melden de vakbonden in een persbericht. Met de acties pleiten de boa's voor meer beschermingsmiddelen als pepperspray en een wapenstok.

  Directe aanleiding daarvoor is de mishandeling van handhavers in IJmuiden door een groep jongeren op Hemelvaartsdag. Volgens de bonden was dat incident geen uitzondering, maar een treffend voorbeeld van de omstandigheden waarin boa's hun werk moeten doen.

 • Belgische prins besmet na 'feest' in Spanje

  De Belgische prins Joachim is besmet met het coronavirus. De neef van koning Filip testte positief, kort na een feest in een huis in Córdoba met familie van zijn Spaanse vriendin, melden Spaanse en Belgische media. Met hoeveel personen hij op het feest was in Spanje, of hij op het feest besmet is geraakt en of de samenkomst überhaupt was toegestaan, is niet duidelijk. Een dag na het feest vertoonde hij de eerste coronasymptomen.

  De Belgische koninklijke familie bevestigt tegenover de Vlaamse omroep VRT enkel dat Joachim vorige week naar Spanje was afgereisd. Het ging daarbij om "een professionele verplaatsing, voor een stage in een bedrijf". De 28-jarige prins blijft de komende tijd in Spanje; hij zit in isolatie.

  Volgens correspondent Rop Zoutberg is de zaak daarmee nog lang niet afgedaan. Het nieuws over de besmetting van de prins is de opening van de journaals in Spanje, zegt hij. Mogelijk omdat de prins coronamaatregelen heeft overtreden, zoals de quarantaineverplichting in Spanje. En er zouden 27 mensen op het feest zijn geweest, terwijl in Córdoba maximaal 15 personen bij elkaar mogen komen.

  "Het lijkt een beetje op het verhaal van Cummings, in Engeland. Het hele land is op slot. Niemand mag reizen. En dan denkt een of ander prinsje dat die regels niet voor hem gelden", zegt Zoutberg. De Spaanse autoriteiten zijn inmiddels een onderzoek gestart naar wat er precies is gebeurd. Als blijkt dat er regels zijn overtreden, kunnen de boetes oplopen tot 600.000 euro.

 • Meer arrestaties in Den Haag

  De politie heeft bij Den Haag Centraal nog meer demonstranten aangehouden omdat zij zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Hoeveel mensen er zijn opgepakt, is nog niet bekend. Persbureau ANP spreekt van ruim twintig aanhoudingen, de politie kan dat niet bevestigen.

  1/2 Regio 15
  2/2 Een arrestant wordt afgevoerd Regio 15
 • RIVM: 20 nieuwe coronadoden, 5 nieuwe ziekenhuisopnames

  Er zijn 5 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.727 brengt. Dat meldt het RIVM. Gisteren waren er 9 meldingen. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 20, tot 5951.

  De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.