NOS Nieuws Binnenland Buitenland Politiek Economie Aangepast

Geen nieuwe besmettingen slachterij • 99 besmettingen in onderwijs

 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is afgesloten. Het coronanieuws van woensdag 27 mei is hier te lezen.

 • Te weinig plek op Chileense IC's

  De intensivecareafdelingen in Chili staan onder enorme druk vanwege de golf aan coronapatiënten. Dat meldt persbureau AP. Artsen worden voor de moeilijke keuze gesteld om te bepalen welke patiënten nog wel en welke niet worden opgenomen.

  De IC-capaciteit is verdubbeld tot 2400 bedden maar 95 procent daarvan is al bezet. De autoriteiten hebben aangekondigd om de komende dagen nog 400 extra bedden te creëren.

  In Chili wonen 18 miljoen mensen. Het land is het op twee na meeste getroffen land in de regio, na Brazilië en Peru. Dagelijks zijn er gemiddeld 4.000 nieuwe infecties.

 • Grieken moeten na 72 dagen populaire viroloog missen

  In Griekenland worden er vanaf morgen geen live persconferenties meer gehouden over het coronavirus. Daarmee verdwijnt de op dit moment meest populaire Griek van het televisiescherm, viroloog en hoogleraar Sotiris Tsiodras. 72 dagen lang verscheen hij als woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid op de buis.

  Tsiodras, een vooraanstaande op Harvard opgeleide viroloog, nam tijdens de laatste persconferentie emotioneel afscheid. "Het is nu tijd, de situatie is heel goed, dankzij jullie allemaal", zei hij. Miljoenen Grieken zaten maandenlang elke dag om 18.00 uur aan de buis gekluisterd om Tsiodras te horen vertellen welke strenge maatregelen tegen het coronavirus nodig waren en waarom. Met de manier waarop hij dat deed, duidelijk maar vooral ook menselijk, dwong hij respect af.

  "Na 4 maanden is het tijd om langzamerhand terug te keren naar mijn studenten en patiënten" aldus Tsiodras, die behalve hoogleraar ook arts is in een Atheens ziekenhuis.

  De viroloog blijft de adviesraad van wetenschappers leiden, die in februari werd opgezet om de regering te adviseren bij het bestrijden van het virus.

  Viroloog en hoogleraar Sotiris Tsiodras EPA
 • Deze Colombianen zijn op het werk gaan wonen

  De directeur van een fabriek in de Colombiaanse hoofdstad Bogota heeft zijn werknemers gevraagd om op het werk te komen wonen, om zo de kans op een coronabesmetting te verkleinen. Acht van de zeventien werknemers gingen op dat aanbod in.

  Zie hier hoe de medewerkers met elkaar samenwonen in de fabriek:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Slapen op het werk: 'Ik wil geen coronabesmetting mee naar huis nemen'
 • De uitdagingen van een persconferentie via videobellen

  Premier Rutte en deelstaatpremier Laschet van het Duitse Noordrijn-Westfalen spraken vandaag met elkaar. Journalisten mochten na afloop vragen stellen, maar slechte verbindingen en microfoons maakten dat behoorlijk ingewikkeld.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geharrewar bij online-persconferentie Rutte: 'You have to pump up the volume'
 • Slachthuizen moeten zelf veiligheid aantonen

  De slachthuizen moeten zelf maatregelen nemen zodat medewerkers hun werk veilig kunnen doen. Dat zei minister Schouten na overleg met de vleessector.

  "Zij moeten aantonen dat het veilig is voor hun medewerkers om te werken." In het overleg is ook gesproken over vervoer en huisvesting. Veel werknemers in de slachthuizen zijn arbeidsmigranten die samen in busjes naar het werk gaan en bij elkaar wonen.

  Als medewerkers van de NVWA constateren dat het niet veilig is om te werken, kunnen zij dat melden aan de inspectie en die kan dan besluiten een slachthuis dicht te doen. Ook de veiligheidsregio kan ingrijpen.

  Lees hier meer:

 • Tuchtonderzoek naar agenten die barbecueden tijdens grensbewaking

  Drie Belgische agenten zijn afgelopen weekend in dronken toestand betrapt toen ze tijdens hun dienst aan het barbecueën waren aan de grens met Nederland. De federale politie is een tuchtonderzoek gestart. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

  De grensovergangen tussen België en Nederland worden al een tijdje bewaakt in verband met de coronapandemie.

  Een man die zondagavond bij de grensovergang in Wuustwezelen gecontroleerd werd deed melding van de barbecue. Volgens de melder zou het heel duidelijk zichtbaar zijn geweest dat de agenten hadden gedronken.

 • Langere lockdown voor veel Iraniërs geen optie

  Gedwongen door een economische crisis en aangespoord door de regering is de lockdown in Iran grotendeels verleden tijd. In de coronabrandhaard van de regio gaan de meeste mensen weer naar werk en zijn religieuze heiligdommen geopend voor het publiek.

  Maar lang niet alle inwoners hebben geld om zich met mondkapjes en handschoenen te beschermen tegen het virus:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik ben bang voor corona, maar nog banger dat we geen brood op tafel hebben'
 • Malariamiddelen tegen corona: waarom is daar zo veel discussie over?

  President Trump slikte het preventief, de Braziliaanse regering adviseert coronapatiënten om het te gebruiken en ook in Nederland springen partijen ervoor in de bres: het malariamedicijn hydroxychloroquine als geneesmiddel tegen het coronavirus. Maar dat is niet onomstreden: het middel zou niet effectief zijn en mogelijk zelfs dodelijke bijwerkingen hebben.

  De Wereldgezondheidsorganisatie zette een proef rond het medicijn gisteren "voorzichtigheidshalve" stop.

  Lees hier waarom er zo veel discussie is over dit geneesmiddel:

 • Drie oude boten brengen toeristen straks naar waddeneilanden

  Rederij Doeksen zet voor het vervoer naar Vlieland en Terschelling twee oudgedienden in. Het gaat om de schepen Ms. Friesland I en Sleepboot Holland. De rederij kan door de coronamaatregelen minder passagiers vervoeren per afvaart. Ondernemers op de eilanden willen juist de schade van de afgelopen maanden inhalen door meer toeristen naar het eiland te halen. Om aan die wens te voldoen heeft de rederij gezocht naar schepen waar al eerder in dat gebied mee gevaren is. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

  De Ms. Friesland I werd in 1956 in opdracht van Doeksen gebouwd en voer tot 1988 op Terschelling. De Ms. Holland IV is in 1951 als zeesleper gebouwd. De schepen worden de komende week eerst voorzien van looproutes, plastic schermen en verspreide zitplaatsen. Mindervaliden kunnen niet terecht op de boten. Auto's en fietsen gaan ook niet mee. Doeksen beveelt warme kleding aan voor passagiers.

  Deze sleepboot, de Holland IV, gaat binnenkort passagiers vervoeren ProNews Producties
 • Grote coronauitbraak in Zuid-Korea gelinkt aan fitnessclubs

  Een wekenlange uitbraak van het coronavirus in de Zuid-Koreaanse stad Cheonan blijkt zijn oorsprong te hebben in een workshop voor dansinstructeurs. Die volgden op 15 februari van dit jaar vier uur lang een intensieve training in dansstijlen die een combinatie van dans en workout zijn, vaak op Latijns-Amerikaanse muziek.

  Dat blijkt uit een studie van drie Koreaanse wetenschappers die online gepubliceerd is in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases.

  Van de 27 dansinstructeurs die deelnamen aan de intensive workshop, testten acht korte tijd later positief voor SARS-CoV-2. Geen van hen had ziektesymptomen op de dag van de workshop.

  Lees hier meer:

 • Corona-uitbraak op verpleegafdeling in ziekenhuis Harderwijk

  In het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk zijn vier patiënten op een verpleegafdeling voor niet-covidpatiënten positief getest op corona. "Het gaat om vier van de in totaal zeventien patiënten", zegt zorgmanager Frits van der Velde. De mensen om wie het gaat, testten eerder tijdens hun opname nog negatief.

  Lees hier meer:

 • Alle medewerkers slachthuis Groenlo opgespoord, klein deel is ook echt ziek

  Alle medewerkers van de slachterij VION in Groenlo zijn getraceerd en getest in Nederland en Duitsland. Dat heeft de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) bekendgemaakt.

  "Een eerste indruk geeft te zien dat minder dan 10 procent van de positief geteste mensen daadwerkelijk klachten heeft", zegt Ton Heerts, voorzitter van de VNOG. "Voorzover nu bekend ligt niemand in het ziekenhuis. De GGD-artsen en verpleegkundigen monitoren dat."

  Uit bron- en contactonderzoek van de GGD zijn geen nieuwe besmettingen naar voren gekomen. De teller blijft staan op 147 positief geteste medewerkers die gewerkt hebben op de productie locatie Groenlo. Daarvan wonen 68 mensen in Nederland en 79 in Duitsland.

  Voor alle 657 medewerkers geldt dat zij gedurende een week in thuisquarantaine moeten blijven. VION heeft toegezegd daarop toe te zien. Ze krijgen het loon doorbetaald.

 • Macron pompt 8 miljard in Franse automobielindustrie

  Frankrijk moet de belangrijkste Europese producent van elektrische en hybride auto's worden. Renault, Peugeot en Citroën gaan méér schone auto's produceren en gaan die ook vaker in Frankrijk maken.

  Dat maakte de Franse president Macron bekend. "Ik mik erop dat we 1 miljoen schone auto's produceren de komende vijf jaar", zei hij tijdens een werkbezoek aan een autobedrijf in Noord-Frankrijk. Consumenten die een schone auto kopen, krijgen een korting die kan oplopen tot 7.000 euro.

  "In 2019 produceerden Peugeot en Citroën nog niet één elektrische auto in Frankrijk, in 2021 zullen dat er 130.000 zijn", zei Macron, en daarna neemt dat nog verder toe. De Franse regering gaat dat proces ondersteunen. "In totaal helpen wij de autosector met 8 miljard euro", zei Macron.

  De 8 miljard gaat niet alleen naar de grote fabrikanten. Er komt bijvoorbeeld 200 miljoen aan subsidies voor leveranciers en 150 miljoen voor Research & Development.

  Volgens de Franse president heeft de autosector nu te maken met 'een crisis van ongekende omvang'. In april is de vraag naar auto's met bijna 90 procent gedaald. Eind volgende maand staat er een half miljoen aan onverkochte Franse auto's op kades en industrieterreinen. "Dat hebben we buiten oorlogstijd nog nooit meegemaakt", zei Macron.

 • Nederland en Noord-Rijn Westfalen werken samen bij besmettingen slachthuizen

  Premier Rutte en zijn collega Laschet van Noord-Rijn Westfalen gaan samenwerken bij het zoeken naar de oorzaak van het grote aantal coronabesmettingen in slachthuizen. In veel gevallen werken de medewerkers in Nederland en wonen zij net over de grens in Duitsland. De beide premiers vinden de situatie zorgelijk.

  Rutte en Laschet hielden een videopersconferentie met Duitse en Nederlandse journalisten:

  NOS

  Ook waarschuwde Rutte Duitse toeristen ervoor komend weekend niet zomaar naar Nederland te rijden. Rutte: "Ik wil mensen afraden om op de bonnefooi naar Nederland te komen in het pinksterweekend. Er moet vooraf worden gereserveerd en er vindt een controlegesprek plaats. En het spreekt voor zich dat als we bij elkaar te gast zijn we elkaars voorschriften respecteren." De Duitse deelstaat Noord-Rijn Westfalen grenst aan de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg en maakt een groot deel uit van het Nederlandse grensgebied.

  Rutte en Laschet benadrukken dat alleen als iedereen zich aan de regels houdt de grens open kan blijven voor goederenvervoer, de voedselvoorziening en medische producten. Laschet: "En we hebben tussen Nederland en Duitsland 50.000 grenspendelaars, mensen die in het ene land wonen en in het andere land werken. De meesten in medische beroepen en die hoeven nu niet te wachten aan de grens. Dat is erg belangrijk." Rutte: "Dus wij gaan niet de grens over om een paar dubbeltjes te besparen op het tanken of om naar een meubelboulevard te gaan."