Geen nieuwe besmettingen slachterij • 99 besmettingen in onderwijs
- Het is nog te vroeg om sportscholen te openen, zeggen bronnen binnen het OMT.
- Zo'n 70 procent van de AOb-leraren heeft twijfels over terugkeer naar volle klassen.
- Het aantal coronapatiënten op de IC is met 35 gedaald tot 188.
- Het RIVM heeft dinsdag 26 coronadoden gemeld en tien ziekenhuisopnames. Lees hier meer over de cijfers.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is afgesloten. Het coronanieuws van woensdag 27 mei is hier te lezen.
Te weinig plek op Chileense IC's
De intensivecareafdelingen in Chili staan onder enorme druk vanwege de golf aan coronapatiënten. Dat meldt persbureau AP. Artsen worden voor de moeilijke keuze gesteld om te bepalen welke patiënten nog wel en welke niet worden opgenomen.
De IC-capaciteit is verdubbeld tot 2400 bedden maar 95 procent daarvan is al bezet. De autoriteiten hebben aangekondigd om de komende dagen nog 400 extra bedden te creëren.
In Chili wonen 18 miljoen mensen. Het land is het op twee na meeste getroffen land in de regio, na Brazilië en Peru. Dagelijks zijn er gemiddeld 4.000 nieuwe infecties.
Grieken moeten na 72 dagen populaire viroloog missen
In Griekenland worden er vanaf morgen geen live persconferenties meer gehouden over het coronavirus. Daarmee verdwijnt de op dit moment meest populaire Griek van het televisiescherm, viroloog en hoogleraar Sotiris Tsiodras. 72 dagen lang verscheen hij als woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid op de buis.
Tsiodras, een vooraanstaande op Harvard opgeleide viroloog, nam tijdens de laatste persconferentie emotioneel afscheid. "Het is nu tijd, de situatie is heel goed, dankzij jullie allemaal", zei hij. Miljoenen Grieken zaten maandenlang elke dag om 18.00 uur aan de buis gekluisterd om Tsiodras te horen vertellen welke strenge maatregelen tegen het coronavirus nodig waren en waarom. Met de manier waarop hij dat deed, duidelijk maar vooral ook menselijk, dwong hij respect af.
"Na 4 maanden is het tijd om langzamerhand terug te keren naar mijn studenten en patiënten" aldus Tsiodras, die behalve hoogleraar ook arts is in een Atheens ziekenhuis.
De viroloog blijft de adviesraad van wetenschappers leiden, die in februari werd opgezet om de regering te adviseren bij het bestrijden van het virus.
Deze Colombianen zijn op het werk gaan wonen
De directeur van een fabriek in de Colombiaanse hoofdstad Bogota heeft zijn werknemers gevraagd om op het werk te komen wonen, om zo de kans op een coronabesmetting te verkleinen. Acht van de zeventien werknemers gingen op dat aanbod in.
Zie hier hoe de medewerkers met elkaar samenwonen in de fabriek:
De uitdagingen van een persconferentie via videobellen
Premier Rutte en deelstaatpremier Laschet van het Duitse Noordrijn-Westfalen spraken vandaag met elkaar. Journalisten mochten na afloop vragen stellen, maar slechte verbindingen en microfoons maakten dat behoorlijk ingewikkeld.
Slachthuizen moeten zelf veiligheid aantonen
De slachthuizen moeten zelf maatregelen nemen zodat medewerkers hun werk veilig kunnen doen. Dat zei minister Schouten na overleg met de vleessector.
"Zij moeten aantonen dat het veilig is voor hun medewerkers om te werken." In het overleg is ook gesproken over vervoer en huisvesting. Veel werknemers in de slachthuizen zijn arbeidsmigranten die samen in busjes naar het werk gaan en bij elkaar wonen.
Als medewerkers van de NVWA constateren dat het niet veilig is om te werken, kunnen zij dat melden aan de inspectie en die kan dan besluiten een slachthuis dicht te doen. Ook de veiligheidsregio kan ingrijpen.
Lees hier meer:
Tuchtonderzoek naar agenten die barbecueden tijdens grensbewaking
Drie Belgische agenten zijn afgelopen weekend in dronken toestand betrapt toen ze tijdens hun dienst aan het barbecueën waren aan de grens met Nederland. De federale politie is een tuchtonderzoek gestart. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
De grensovergangen tussen België en Nederland worden al een tijdje bewaakt in verband met de coronapandemie.
Een man die zondagavond bij de grensovergang in Wuustwezelen gecontroleerd werd deed melding van de barbecue. Volgens de melder zou het heel duidelijk zichtbaar zijn geweest dat de agenten hadden gedronken.
Langere lockdown voor veel Iraniërs geen optie
Gedwongen door een economische crisis en aangespoord door de regering is de lockdown in Iran grotendeels verleden tijd. In de coronabrandhaard van de regio gaan de meeste mensen weer naar werk en zijn religieuze heiligdommen geopend voor het publiek.
Maar lang niet alle inwoners hebben geld om zich met mondkapjes en handschoenen te beschermen tegen het virus:
Malariamiddelen tegen corona: waarom is daar zo veel discussie over?
President Trump slikte het preventief, de Braziliaanse regering adviseert coronapatiënten om het te gebruiken en ook in Nederland springen partijen ervoor in de bres: het malariamedicijn hydroxychloroquine als geneesmiddel tegen het coronavirus. Maar dat is niet onomstreden: het middel zou niet effectief zijn en mogelijk zelfs dodelijke bijwerkingen hebben.
De Wereldgezondheidsorganisatie zette een proef rond het medicijn gisteren "voorzichtigheidshalve" stop.
Lees hier waarom er zo veel discussie is over dit geneesmiddel:
Drie oude boten brengen toeristen straks naar waddeneilanden
Rederij Doeksen zet voor het vervoer naar Vlieland en Terschelling twee oudgedienden in. Het gaat om de schepen Ms. Friesland I en Sleepboot Holland. De rederij kan door de coronamaatregelen minder passagiers vervoeren per afvaart. Ondernemers op de eilanden willen juist de schade van de afgelopen maanden inhalen door meer toeristen naar het eiland te halen. Om aan die wens te voldoen heeft de rederij gezocht naar schepen waar al eerder in dat gebied mee gevaren is. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.
De Ms. Friesland I werd in 1956 in opdracht van Doeksen gebouwd en voer tot 1988 op Terschelling. De Ms. Holland IV is in 1951 als zeesleper gebouwd. De schepen worden de komende week eerst voorzien van looproutes, plastic schermen en verspreide zitplaatsen. Mindervaliden kunnen niet terecht op de boten. Auto's en fietsen gaan ook niet mee. Doeksen beveelt warme kleding aan voor passagiers.
Grote coronauitbraak in Zuid-Korea gelinkt aan fitnessclubs
Een wekenlange uitbraak van het coronavirus in de Zuid-Koreaanse stad Cheonan blijkt zijn oorsprong te hebben in een workshop voor dansinstructeurs. Die volgden op 15 februari van dit jaar vier uur lang een intensieve training in dansstijlen die een combinatie van dans en workout zijn, vaak op Latijns-Amerikaanse muziek.
Dat blijkt uit een studie van drie Koreaanse wetenschappers die online gepubliceerd is in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases.
Van de 27 dansinstructeurs die deelnamen aan de intensive workshop, testten acht korte tijd later positief voor SARS-CoV-2. Geen van hen had ziektesymptomen op de dag van de workshop.
Lees hier meer:
Corona-uitbraak op verpleegafdeling in ziekenhuis Harderwijk
In het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk zijn vier patiënten op een verpleegafdeling voor niet-covidpatiënten positief getest op corona. "Het gaat om vier van de in totaal zeventien patiënten", zegt zorgmanager Frits van der Velde. De mensen om wie het gaat, testten eerder tijdens hun opname nog negatief.
Lees hier meer:
Alle medewerkers slachthuis Groenlo opgespoord, klein deel is ook echt ziek
Alle medewerkers van de slachterij VION in Groenlo zijn getraceerd en getest in Nederland en Duitsland. Dat heeft de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) bekendgemaakt.
"Een eerste indruk geeft te zien dat minder dan 10 procent van de positief geteste mensen daadwerkelijk klachten heeft", zegt Ton Heerts, voorzitter van de VNOG. "Voorzover nu bekend ligt niemand in het ziekenhuis. De GGD-artsen en verpleegkundigen monitoren dat."
Uit bron- en contactonderzoek van de GGD zijn geen nieuwe besmettingen naar voren gekomen. De teller blijft staan op 147 positief geteste medewerkers die gewerkt hebben op de productie locatie Groenlo. Daarvan wonen 68 mensen in Nederland en 79 in Duitsland.
Voor alle 657 medewerkers geldt dat zij gedurende een week in thuisquarantaine moeten blijven. VION heeft toegezegd daarop toe te zien. Ze krijgen het loon doorbetaald.
Macron pompt 8 miljard in Franse automobielindustrie
Frankrijk moet de belangrijkste Europese producent van elektrische en hybride auto's worden. Renault, Peugeot en Citroën gaan méér schone auto's produceren en gaan die ook vaker in Frankrijk maken.
Dat maakte de Franse president Macron bekend. "Ik mik erop dat we 1 miljoen schone auto's produceren de komende vijf jaar", zei hij tijdens een werkbezoek aan een autobedrijf in Noord-Frankrijk. Consumenten die een schone auto kopen, krijgen een korting die kan oplopen tot 7.000 euro.
"In 2019 produceerden Peugeot en Citroën nog niet één elektrische auto in Frankrijk, in 2021 zullen dat er 130.000 zijn", zei Macron, en daarna neemt dat nog verder toe. De Franse regering gaat dat proces ondersteunen. "In totaal helpen wij de autosector met 8 miljard euro", zei Macron.
De 8 miljard gaat niet alleen naar de grote fabrikanten. Er komt bijvoorbeeld 200 miljoen aan subsidies voor leveranciers en 150 miljoen voor Research & Development.
Volgens de Franse president heeft de autosector nu te maken met 'een crisis van ongekende omvang'. In april is de vraag naar auto's met bijna 90 procent gedaald. Eind volgende maand staat er een half miljoen aan onverkochte Franse auto's op kades en industrieterreinen. "Dat hebben we buiten oorlogstijd nog nooit meegemaakt", zei Macron.
Nederland en Noord-Rijn Westfalen werken samen bij besmettingen slachthuizen
Premier Rutte en zijn collega Laschet van Noord-Rijn Westfalen gaan samenwerken bij het zoeken naar de oorzaak van het grote aantal coronabesmettingen in slachthuizen. In veel gevallen werken de medewerkers in Nederland en wonen zij net over de grens in Duitsland. De beide premiers vinden de situatie zorgelijk.
Rutte en Laschet hielden een videopersconferentie met Duitse en Nederlandse journalisten:
Ook waarschuwde Rutte Duitse toeristen ervoor komend weekend niet zomaar naar Nederland te rijden. Rutte: "Ik wil mensen afraden om op de bonnefooi naar Nederland te komen in het pinksterweekend. Er moet vooraf worden gereserveerd en er vindt een controlegesprek plaats. En het spreekt voor zich dat als we bij elkaar te gast zijn we elkaars voorschriften respecteren." De Duitse deelstaat Noord-Rijn Westfalen grenst aan de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg en maakt een groot deel uit van het Nederlandse grensgebied.
Rutte en Laschet benadrukken dat alleen als iedereen zich aan de regels houdt de grens open kan blijven voor goederenvervoer, de voedselvoorziening en medische producten. Laschet: "En we hebben tussen Nederland en Duitsland 50.000 grenspendelaars, mensen die in het ene land wonen en in het andere land werken. De meesten in medische beroepen en die hoeven nu niet te wachten aan de grens. Dat is erg belangrijk." Rutte: "Dus wij gaan niet de grens over om een paar dubbeltjes te besparen op het tanken of om naar een meubelboulevard te gaan."
Piepende apparaatjes moeten Belgen helpen om afstand te houden
Lopen we over een paar maanden allemaal met een piepend apparaatje door fabrieken en kantoren? Drie Belgische bedrijven ontwikkelden de afgelopen maanden zulke devices, die moeten helpen om afstand te houden. Komen twee dragers te dicht bij elkaar in de buurt, dan beginnen de apparaatjes te piepen totdat ze weer ver genoeg uit elkaar zijn.
Hoe dat gaat (en klinkt), zie je in de video:
99 mensen in kinderopvang en onderwijs besmet met coronavirus
In de kinderopvang en het basisonderwijs zijn de afgelopen drie weken 99 medewerkers positief getest op het coronavirus. Dat meldt Trouw op basis van cijfers van het RIVM. Van hen is 1 persoon opgenomen in het ziekenhuis.
School- en opvangmedewerkers kunnen sinds 6 mei een coronatest doen. Tot eind vorige week lieten 2100 medewerkers met klachten zich testen door de GGD, 59 van hen hadden het virus. Daarnaast kwamen er 40 besmettingen aan het licht via de huisarts of het ziekenhuis.
De krant schrijft dat 2,8 procent van de mensen die zich liet testen het virus had. Onder zorgmedewerkers, die aan meer risico's blootstaan, testte zo'n 10 procent positief. Het gemiddelde aantal positieve testen bij alle doelgroepen die zich lieten testen lag vorige week op 5,4 procent.
Koningin Maxima bezoekt OLVG
Koningin Maxima bracht vandaag een werkbezoek aan het ziekenhuis OLVG in Amsterdam. Ze besprak daar de digitale transformatie die de ziekenhuiszorg ondergaat tijdens de corona-epidemie. Door de uitbraak van het virus heeft het ziekenhuis ingezet op verdere digitalisering van de zorg, zo vinden veel afspraken nu plaats via een videoverbinding.
Nederland stemt vergeefs tegen bijna 8 ton bonus voor topman Air France-KLM
Topman Ben Smith van Air France-KLM krijgt een bonus van ruim 768.000 euro over 2019. Een ruime meerderheid van 81 procent van de aandeelhouders stemde daarmee in. Dat bleek vanmiddag op een algemene vergadering die vanwege de corona-maatregelen via een videoverbinding werd gehouden.
Nederland, dat een belang van 14 procent heeft in Air France-KLM, heeft tegen de bonus voor Smith gestemd. Dat laat minister Wopke Hoekstra van Financiën weten. "Zoals we steeds hebben gezegd: We zitten in een crisis en er is veel belastinggeld nodig om bedrijven en werknemers door deze crisis te loodsen. Dit is daarom niet de tijd voor bonussen voor bestuurders van bedrijven die we moeten steunen."
Topman Smith zag eerder af van zijn korte-termijnbonus voor 2020 en accepteerde, net als het personeel, een salarisverlaging van 25 procent zolang het bedrijf minder vliegt vanwege de coronacrisis. De bonus die hij nu krijgt is nog over het jaar 2019, dat goede resultaten liet zien.
Lees hier meer:
Schouten: in uiterste geval alle nertsen ruimen
Als de volksgezondheid en de gezondheid van dieren in gevaar zijn door coronabesmettingen op nertsenfokkerijen, dan worden alle nertsen, ook de gezonde, geruimd. Dat heeft minister Schouten van Landbouw gezegd in de Tweede Kamer.
Veel Kamerleden zijn bezorgd over de twee coronabesmettingen van nerts op mens in twee verschillende nertsenfokkerijen. Het gevonden virus bij de twee besmette mensen is genetisch anders dan het bekende coronavirus, wat wijst op een soort 'nertsen-corona'.
De minister zal op basis van de resultaten van het veterinair epidemiologisch onderzoek een besluit nemen. De uitslag van dat onderzoek wordt vrijdag verwacht.
Lees hier meer:
Tsjechië, Slowakije en Hongarije heropenen onderlinge grenzen
Tsjechië, Slowakije en Hongarije zullen komende nacht de onderlinge grenzen heropenen. Dat heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt. De grenzen waren gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Aan de heropening is wel een strenge voorwaarde verbonden. De reizigers mogen niet tweemaal in korte tijd door een land trekken. Dus een Hongaar mag via Slowakije naar Tsjechië reizen, maar mag op de terugweg niet opnieuw door Slowakije komen. Diegene moet dus omrijden via Oostenrijk.
Inwoners van de landen hoeven niet in quarantaine als het verblijf in het andere land minder dan 48 uur duurt.
Zuid-Tirol wil toeristen lokken met gratis coronatest
Op 3 juni wil Italië de grenzen weer openen voor EU-burgers. Als lokkertje voor toeristen gaat Zuid-Tirol hun een gratis coronatest aanbieden. "Het is geen verplichting, maar een dienst", zei gouverneur Arno Kompscher tegen radiostation Rai 1. Er wordt overwogen om de testen in een hotelaanbieding op te nemen.
Zuid-Tirol zet momenteel vooral in op vakantiegangers uit Duitsland. In de meest noordelijke provincie van Italië zijn zo'n 2600 besmettingen geweest en zijn 290 mensen aan het virus overleden.
Tien dagen van nationale rouw afgekondigd in Spanje
De Spaanse regering heeft tien dagen van nationale rouw afgekondigd. De rouwperiode start woensdag en is bedoeld om eer te betuigen aan de bijna 27.000 mensen die in het land zijn gestorven aan het virus. Spanje is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.
Tijdens de rouwperiode hangen alle vlaggen bij overheidsgebouwen en marineschepen halfstok. Aan het einde van de tien dagen wordt een ceremonie gehouden ter nagedachtenis van de coronadoden.
Nog 188 coronapatiënten op IC
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is verder afgenomen tot 188. Dat zijn er 35 minder dan gisteren. Dat blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
"We verwachten dat de daling in de komende dagen doorzet tot onder de 150 patiënten", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Verder is de overall bezetting op de IC op dit moment laag." Het aantal niet-coronapatiënten is met zes mensen toegenomen tot 499.
Er liggen nog 698 coronapatiënten op andere afdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn er 58 minder dan gisteren.
Minister: deze week besluit over openen Belgische grens voor families
België neemt nog deze week een besluit over het openen van de grens voor families die deels in Nederland en deels in België wonen. Minister Grapperhaus heeft daarover gesproken met zijn Belgische ambtsgenoot. Burgemeesters uit de grensregio's deden een oproep om de grens weer deels te openen. Ze wijzen op schrijnende situaties. Sommige mensen hebben hun familieleden of geliefden al maanden niet gezien.
Grapperhaus noemt die oproep heel terecht. "Ik ben er ook gevoelig voor. Ik heb erover gesproken met mijn Belgische collega en afgesproken dat die nog deze week laat weten wat zijn beslissing daarover is. Ook een Belgische broedende kip moet je niet storen, maar ik heb goede hoop dat we eruit komen."
Om de grens te mogen passeren, moeten mensen waarschijnlijk wel aannemelijk maken dat ze familie of geliefden aan de andere kant hebben. Volgens Grapperhaus is dit een eerste stap. "We moeten ook met België in gesprek voor de lange termijn. De grens moet nog verder open."
Te vroeg om sportscholen te openen, zegt OMT
De experts van het Outbreak Management Team (OMT) zijn nog niet zover dat ze het kabinet adviseren om de sportscholen te heropenen. Het OMT heeft maandag wel gesproken over de voorwaarden waaronder dit in de toekomst kan gebeuren. Maar de wetenschappelijke adviseurs van de regering hebben geen concreet advies geformuleerd over wanneer dit kan.
Verschillende bronnen binnen het OMT zeggen dat de sportscholen nog geduld moeten hebben.
Lees verder:
Forse stijging aantal besmettingen in Siberië
De groei van het aantal nieuwe coronabesmettingen is in Rusland de laatste dagen vrij stabiel, twittert correspondent Godfroid. "In Siberië daarentegen stijgt het aantal coronagevallen snel, in de afgelopen week met maar liefst 71procent."
Na de Verenigde Staten en Brazilië is Rusland het de land met de meeste bevestigde besmettingen wereldwijd.
Podcast De Dag: wat we nu weten over het coronavirus
In podcast De Dag zet NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink in een tweeluik op een rij wat vijf maanden wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus heeft opgeleverd. In het eerste deel bespreken we al wat we wel en niet weten over de oorsprong van het virus, hoe het zich gedraagt en verspreidt. Vandaag, in deel twee, hoor je alles over wat er bekend is over de ziekteverloop als je besmet bent met covid-19, over de inzichten op het gebied van behandeling en de vorderingen die er gemaakt worden bij de ontwikkelingen van een vaccin. Beluister de podcast via deze link:
'Spaanse politiebaas ontslagen na corona onderzoek'
De baas van de guardia civil in Madrid is door de minister van binnenlandse zaken aan de kant gezet. Volgens berichten in Spaanse media is dat vanwege een rapport over massale bijeenkomsten in de dagen voor de lockdown.
Politiebaas Pérez de los Cobos maakte het rapport in opdracht van de Spaanse rechtbank, dat een aantal grote bijeenkomsten voor de coronauitbraak onderzoekt.
De rechtbank wil weten waarom de regeringsdelegatie in Madrid deze massale bijeenkomsten begin maart niet verhinderde. Daaronder was onder meer een samenkomst van de radicaal rechtse partij Vox, een voetbalwedstrijd met 60 duizend toeschouwers van Atlético en een protest vanwege Vrouwendag.
Kort na deze gebeurtenissen ging Spanje vanwege de heftige uitbraak van het coronavirus op slot.
Volgens berichten in Spaanse media ontbreekt het volgens het ministerie in het gewraakte rapport aan 'neutraliteit', en moet de politiebaas daarom weg. Minister Grande-Marlaska zei vanmiddag dat het ontslag van Pérez de los Cobos te maken had met de vernieuwing van het personeel van de guardia civil.
Overigens gaat het gerechtelijk onderzoek wel door. Daarin staat de vraag centraal wat de regeringsdelegatie begin dit jaar precies over de besmettingen door het coronavirus wist.
De rechtbank wil weten welke informatie op dat moment bekend was gemaakt door het Centro de Alertas Sanitarias (het Spaanse RIVM). Het politierapport zou direct verwijzen naar de hoogst verantwoordelijke, directeur Fernando Simón. Vooral dat werd volgens berichten Pérez de los Cobos fataal.
Na de demonstratie voor internationale Vrouwendag op 8 maart bleek een aantal deelneemsters met het coronavirus besmet, waaronder de vrouw van premier Sánchez.
Pérez de los Cobos had een lange staat van dienst bij het ministerie van binnenlandse zaken. Hij coördineerde onder meer het omstreden politieoptreden tijdens het Catalaans referendum. Vanmiddag werd bekend dat ook de nummer twee van de guardia civil opstapt vanwege meningsverschillen met binnenlandse zaken.
10 nieuwe ziekenhuisopnames, 26 coronadoden
Er zijn 10 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.690 brengt. Dat meldt het RIVM. Gisteren waren er 8 meldingen. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 26, tot 5856.
De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.
Ziekenhuis Harderwijk stelt operaties uit vanwege toename besmettingen
Door een toename van het aantal coronabesmettingen bij patiënten en medewerkers van het St Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk, worden deze week alle niet-spoedeisende operaties geannuleerd. Het ziekenhuis neemt contact op met patiënten bij wie de operatie niet doorgaat, schrijft Omroep Flevoland.
De spreekuren op de polikliniek gaan wel door. Ook de oncologische zorg, verloskunde en andere acute spoedzorg gaan door. Het ziekenhuis doet onderzoek naar het daadwerkelijke aantal besmettingen. Op basis van die uitkomst wordt bepaald of de operaties vanaf volgende week weer door kunnen gaan.
'Picknickende Ierse premier deed niets fout'
De Ierse premier Leo Varadkar laat weten dat hij niets verkeerd heeft gedaan door zondag met anderen in een park in Dublin te picknicken. Foto's van hem met zijn partner en twee andere mannen verschenen op sociale media. Varadkar heeft daarop een ontbloot bovenlijf en draagt een korte broek.
Het kwam hem op kritiek te staan dat hij een slecht voorbeeld gaf. Een medewerker van de premier had vorige week opgeroepen om liever niet te lang op openbare plaatsen te blijven of er picknicks te houden. "Doe alsjeblieft je oefeningen en ga dan naar huis."
Een woordvoerder zegt dat Varadkar de coronarichtlijnen heeft opgevolgd. Mensen mogen in een groep tot vier mensen buiten afspreken als het binnen vijf kilometer van hun huis is en ze onderling afstand houden. De hoogste adviseur van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat hij geen foto's heeft gezien waarop te zien is dat de premier de regels schendt.
Britse staatssecretaris stapt op vanwege rel Dominic Cummings
De Britse staatssecretaris voor Schotse Zaken, Douglas Ross, is opgestapt uit protest tegen het aanblijven van topadviseur Dominic Cummings. Die ligt onder vuur omdat hij de coronaregels meerdere keren zou hebben overtreden, maar heeft er geen spijt van dat hij met zijn jonge zoon naar zijn ouders is gegaan.
Ross zegt dat de grote meerderheid van de mensen die doen wat de overheid hun vraagt, het niet met Cummings eens is. "Ik heb kiezers die geen afscheid hebben kunnen nemen van geliefden; families die niet samen konden rouwen; mensen die geen zieke familieleven bezochten omdat ze de aanwijzingen van de regering opvolgden. Ik kan hun niet te goeder trouw vertellen dat ze het allemaal bij het verkeerde eind hadden en dat één hoge regeringsadviseur het bij het juiste eind had", schrijft Ross.
Robots gaan bedienen in Renesse
In een Chinees-Indisch restaurant in Renesse worden robots ingezet voor de bediening. Voorlopig is het restaurant nog dicht, maar als er meer dan dertig mensen mogen zijn, gaan ze open.
"Het geeft ook de gasten een stukje veiligheid", zegt Leah Hu, de dochter van de eigenaar tegen Omroep Zeeland. "Omdat we natuurlijk in deze gekke tijd zitten en anderhalve meter afstand moeten houden, is de robot een perfecte optie denk ik."
Groothandels sluiten voor consumenten
Groothandels sluiten per 1 juni hun deuren voor consumenten en zijn weer alleen toegankelijk voor pashouders. Toen in maart de horeca sloot, gingen de groothandels voor consumenten open.
"Nu de horeca per 1 juni weer de deuren opent, is het niet langer nodig om de groothandels voor iedereen toegankelijk te houden", meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
Het CBL roept klanten in supermarkten op om "elkaar de ruimte te gunnen". "Verreweg de meeste klanten doen dat ook, maar een enkele klant die de maatregelen niet serieus neemt, kan andere klanten in de winkel een onveilig gevoel geven."
Niet meer in Britse bars staan
Met een pint in een Britse pub staan, is er na de lockdown in het Verenigd Koninkrijk voorlopig niet bij. "Ik denk dat het zeer moeilijk voor ons gaat zijn om weer aan de bar te staan of ons binnenin een café te mengen zoals we dat in het verleden deden", zei minister van Kabinetszaken Michael Gove.
Hij hoopt dat kroeggangers een drankje in de tuin van een café kunnen drinken of op het terras van een café kunnen eten.
In het VK is de horeca sinds 20 maart gesloten.
Twijfels bij leraren over terugkeer naar volle klassen
70 procent van de AOb-leden in het basisonderwijs heeft twijfels over het kabinetsbesluit om vanaf 8 juni alle kinderen weer tegelijk naar school te laten gaan. Dat blijkt uit een enquête die de onderwijsbond onder bijna 8000 leraren en ondersteuners heeft gehouden. De anderhalvemetermaatregel kan volgens hen bij volle klassen niet goed worden nageleefd.
Ook is de extra schoonmaak die nodig is nog niet goed geregeld. Daarnaast krijg je bij volle klassen ook weer meer ouders op school, waardoor het besmettingsgevaar toeneemt. De helft van de deelnemers vindt het zorgelijk dat er nog weinig bekend is over besmetting door jonge kinderen.
De leerlingen in het basisonderwijs kunnen sinds 11 mei voor de helft van de tijd weer naar school. Ze krijgen les in halfgevulde leslokalen. Zo'n 30 procent van het personeel staat achter het kabinetsbesluit om vanaf 8 juni weer volledig open te gaan
'1 op de 10 Nederlanders komt (heel) moeilijk rond'
11 procent van de Nederlanders komt redelijk moeilijk tot heel moeilijk rond, blijkt uit een peiling van het platform Wijzer in Geldzaken. Naast mensen met een bijstands-of arbeidsongeschiktheidsuitkering (20 procent) geldt dit door de coronacrisis vooral voor laagbetaalde zzp'ers (20 procent) en laagbetaalde flexwerkers (17 procent).
Ook als de laatste twee steun hebben gekregen van de overheid, is hun netto-inkomen gedaald. "Ze moeten er plotseling aan wennen om met minder geld zien rond te komen. En dat zijn doorgaans vaak momenten dat schulden ontstaan", schrijft het platform.
Ongeveer twee derde van de laagbetaalde flexwerkers (62 procent) en laagbetaalde zzp'ers (69 procent) zegt dat hun persoonlijk inkomen is gedaald. Vooral deze groepen ervaren stress over hun geldzaken.
'Op het vliegveld omdat ik geen slaapplek en geen geld heb'
Zo'n 200 Colombianen zitten al weken vast in Brazilië. Ze kunnen niet terug vanwege de lockdown in Colombia. Velen hebben geen geld voor een verblijf en slapen daarom op het vliegveld in São Paulo. De Colombiaanse regering zegt ze niet op te kunnen halen.
'Duitsers reizen binnenkort makkelijker binnen Europa'
Duitsland wil de reiswaarschuwing naar 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen als de ontwikkeling van de coronapandemie dat toelaat, meldt persbureau DPA. Naast alle andere EU-landen geldt dit voor Groot-Brittannië en de vier niet-EU-Schengenlanden IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Mogelijk wordt er morgen over besloten.
In een document van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het persbureau in handen heeft, staat dat de "herleving van het toerisme belangrijk is voor reizigers en de Duitse reisindustrie, net als voor economische stabiliteit in de betreffende landen".
Duitsers worden momenteel gewaarschuwd om alleen voor noodzakelijke reizen naar het buitenland te gaan.
Saudi-Arabië verruimt avondklok
Saudi-Arabië gaat de avondklok die is ingesteld vanwege de coronacrisis komend weekend verruimen. Op 21 juni wordt die helemaal opgeheven, met uitzondering van Mekka. Ook binnenlandse (vlieg)reizen, bidden in moskeeën en aanwezigheid op het werk zijn vanaf zondag weer toegestaan.
In Mekka blijft de avondklok van kracht tussen 15.00 uur en 06.00 uur. Vanaf 21 juni mogen ook daar weer gebedsdiensten gehouden worden in moskeeën. De voor moslims heilige stad is een belangrijk bedevaartsoord en de overheid wil voorkomen dat daar te veel mensen bijeenkomen. In Saudi-Arabië zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie bijna 75.000 mensen besmet geraakt, 399 zijn er overleden.
Amerikaans inreisverbod voor Brazilianen vervroegd
Het aangekondigde inreisverbod voor buitenlanders die vanuit Brazilië naar de VS willen, gaat vandaag al in, twee dagen eerder dan gepland. Waarom reizigers vanuit Brazilië versneld worden geweigerd, heeft het Witte Huis niet bekendgemaakt. Iedereen die de afgelopen twee weken in Brazilië is geweest, komt de VS niet in.
Brazilië is een van de huidige brandhaarden van het coronavirus. Na de Verenigde Staten heeft het land de meeste geregistreerde coronabesmettingen: bijna 375.000. Er zijn bijna 24.000 sterfgevallen vastgelegd.
Gisteren noteerde Brazilië meer nieuwe doden in één etmaal dan er in de VS bij kwamen: 807 sterfgevallen in Brazilië tegenover 620 in de Verenigde Staten.
In april hoogste aantal moorden op vrouwen in Mexico
In april zijn in Mexico 337 vrouwen vermoord, het hoogste aantal sinds 2015 toen begonnen werd met het bijhouden van de statistieken hierover. In 70 gevallen werd voor zover bekend het slachtoffer vermoord enkel en alleen omdat ze vrouw was. Het totale aantal moorden in het door geweld geteisterde land bedraagt in april 3020.
Bij het ingaan van de lockdown eind maart werd al gewaarschuwd voor de gevolgen voor vrouwen. De vrees bestond dat het huiselijk geweld zou toenemen en dat lijkt dus ook te zijn gebeurd. In de eerste vier maanden van dit jaar is het aantal moorden op vrouwen in Mexico met bijna 8 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2019 werden er in het land zo'n 3800 vrouwen om het leven gebracht.
Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, gingen nog tienduizenden vrouwen de straat op in Mexico-Stad om te demonstreren tegen het geweld. Enkele ongekend gewelddadige moorden op vrouwen leidden tot grote commotie in het land.
Spanje stelt dodental naar beneden bij met bijna 2000
Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft het aantal coronadoden naar beneden bijgesteld, met bijna 2000. Het officiële dodental in Spanje staat nu op 26.834. "We corrigeren de data, door dubbele sterfgevallen en niet-bevestigde sterfgevallen uit onze gegevens te halen", zei een woordvoerder van het ministerie tegen Spaanse media.
Ook het aantal besmettingen is licht naar beneden bijgesteld, met 372. Het aantal bevestigde gevallen staat nu op 235.400.
De afgelopen week stierven in Spanje 50 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is veel minder dan de honderden doden die tijdens de piek van het virus vielen. Begin april werden op sommige dagen 950 doden op één dag gemeld.