Het aantal doden in verband met het coronavirus is gestegen met 26. In totaal zijn er in Nederland nu 5856 mensen overleden van wie bekend is dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Vandaag zijn tien nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Dat is minder dan vorige week, toen er gemiddeld per dag 17 nieuwe ziekenhuisopnames werden gemeld.

In totaal zijn er nu 11690 mensen in Nederland die vanwege het coronavirus zijn opgenomen of opgenomen geweest. Van hen liggen er minder dan 900 nog in het ziekenhuis.

De cijfers tot en met 26 mei NOS

Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: sterfgevallen en ziekenhuisopnames worden vaak pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD's. In het weekend is dat effect bij de stergevallen nog wat groter: veel mensen die in het weekend overlijden worden pas na het weekend gemeld. Daardoor is het aantal doden dat op dinsdag wordt bekendgemaakt doorgaans groter dan op zondag en maandag.

Testen

Vanaf juni is het de bedoeling dat er 30.000 mensen per dag getest worden. Op dit moment wordt dat aantal nog lang niet bereikt. Het aantal geteste personen nam vorige week zelfs af. Vorig week werden er gemiddeld per dag ruim 3500 mensen getest. Dat aantal kan niet iets oplopen, doordat een klein deel van de testen later worden gemeld.

Het aantal afgenomen testen per week NOS

Intensive care

Het aantal covid-patiënten op de intensive care is tot 10.00 uur vanmorgen verder gedaald, met 35. Dat betekent dat er nu 188 mensen op de intensive care liggen van wie bekend is dat ze het coronavirus hebben.

"De daling zet, zoals verwacht, verder door", constateert voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dat is gunstig voor het hervatten van de overige zorg."

Er liggen nu 499 mensen op de IC''s met andere kwalen dan covid-19. Dat zijn er zes meer dan gisteren.

NOS

Daarnaast zijn er nog 698 coronapatiënten op gewone verpleegafdelingen in de ziekenhuizen, oftewel 58 minder dan gisteren. Gisteren was er voor de derde keer sinds de piek van begin april een kleine toename te zien buiten de IC's.

STER reclame