NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

WHO: pandemie nu hevigst in Latijns-Amerika • Inburgeringsexamens in juni hervat

 • Het dodental van het coronavirus is vandaag opgelopen met 13; het aantal ziekenhuisopnames steeg met 9, het laagste aantal tot nu toe.
 • Op de IC's is het aantal coronapatiënten gedaald met drie.
 • De sterfte in Nederland lag vorige week lager dan normaal in deze tijd.
 • De NS verwacht tot 2025 een omzetverlies van 4,7 miljard euro en heeft om overheidssteun gevraagd.
Liveblog gesloten
 • Moslims bidden in kerk

  In een kerk in Berlijn zijn moslims samengekomen om te bidden tijdens de Ramadan. De kerk opende de deuren, omdat er vanwege de coronamaatregelen niet genoeg plek is om alle moslims in moskeeën te ontvangen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Moslims bidden in Berlijnse kerk
 • Supermarkten besmettingshaard in Kaapstad?

  Niet het economische centrum Johannesburg, maar toeristentrekpleister Kaapstad is het onverwachte epicentrum van de corona-uitbraak in Zuid-Afrika. De Provincie Westkaap, waar Kaapstad ligt, telt ruim 12.000 besmettingen, 63 procent van het landelijke totaal van ruim 19.000. De mogelijke reden? Superverspreiders in supermarkten.

  "Daardoor zijn een aantal wijken brandhaarden geworden. Maar we zijn het nog verder aan het onderzoeken. We hebben zeker nog niet een volledig plaatje waarom het cijfer zoveel hoger ligt dan in de rest van het land", zegt Salim Abdool Karim, hoofd van de Zuid-Afrikaanse coronacommissie die de overheid adviseert.

  Ondertussen ziet correspondent Elles van Gelder de ene na de andere supermarkt in haar wijk de deuren sluiten, om na gebruik van veel desinfectiemiddel en het testen van personeel weer open te gaan.

 • WHO: coronapandemie nu hevigst in Latijns-Amerika

  De coronapandemie grijpt momenteel het snelst om zich heen in Latijns-Amerika. De twee grootste landen in die regio - Mexico en Brazilië - noteerden afgelopen week bijna dagelijks recordaantallen als het gaat om nieuwe doden en bevestigde gevallen, aldus Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Maar ook in landen als Peru, Chili en Ecuador neemt de druk op de IC's toe.

  WHO-crisismanager Mike Ryan maakt zich voornamelijk zorgen om Brazilië. Dat land telt nu ruim 20.000 coronadoden en 300.000 bevestigde ziektegevallen. President Bolsonaro voert campagne tegen gouverneurs die een strengere koers willen varen om de uitbraak in te dammen en het land wil het malariamedicijn hydroxychloroquine grootschalig gebruiken in de bestrijding van het virus. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat het medicijn mogelijk juist extra gevaren met zich meebrengt en niet werkt tegen het virus.

 • Inburgeringsexamens vanaf 15 juni weer hervat

  Vanaf 15 juni worden er weer inburgeringsexamens en staatsexamens Nederlands als tweede taal afgenomen. De laatste examens werden medio maart afgenomen. De ministers Koolmees (Sociale Zaken) en Van Engelshoven (Onderwijs) willen de examens graag hervatten om te voorkomen dat wachttijden verder oplopen en kandidaten geleerde stof vergeten, schrijven ze in een Kamerbrief.

  Uitvoeringsorganisatie DUO bereidt zich voor op de hervatting, waarbij rekening moet worden gehouden met de RIVM-richtlijnen zoals anderhalve meter afstand houden. Omdat door de coronabeperkingen minder examens tegelijk kunnen worden afgenomen, gaan de toetslocaties zo spoedig mogelijk ook in de avonduren en weekenden open.

 • Rechter wijst verzoek Franse voetbalcompetitie te hervatten af

  Er kan definitief een punt achter de Franse voetbalcompetitie. Een rechter heeft het beroep van de clubs Lyon, Amiens en Toulouse om de competitie alsnog te hervatten, afgewezen. Ze hadden de zaak aangekaart, omdat ze zich benadeeld voelen. Lyon - de club van Oranje-international Memphis Depay - krijgt door het vroegtijdig stilleggen van de competitie niet meer de kans zich te kwalificeren voor Europees voetbal. Amiens en Toulouse degraderen. Paris Saint-Germain is uitgeroepen tot kampioen.

 • Ziekenhuisbed én doodskist

  In Colombia heeft een bedrijf een ziekenhuisbed ontwikkeld dat met een paar simpele handelingen is te transformeren in een doodskist. Het bedrijf kwam op het idee na het zien van het tekort aan doodskisten voor coronadoden in Ecuador.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Colombiaans bedrijf ontwerpt ziekenhuisbed dat tegelijk doodskist is
 • Frankrijk gaat Britten in quarantaine plaatsen

  Nu Groot-Brittannië heeft aangekondigd vanaf 8 juni elke bezoeker op te dragen twee weken in quarantaine te gaan, gaat Frankrijk het omgekeerde voor elke Brit doen. Dat liet het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken vanavond weten.

  Parijs besloot eerder ook al zo'n 'tegenmaatregel' te nemen voor Spanjaarden, toen de regering in Madrid besloot om buitenlanders in quarantaine te plaatsen. Frankrijk is zeer ontstemd over het Britse besluit, omdat de landen eerder deze maand nog afspraken elkaars onderdanen juist niet te isoleren. Tussen de twee landen is er intensief verkeer via het Kanaal.

 • Trump wil kerken dit weekeinde heropenen

  De Amerikaanse president Trump heeft kerken, synagogen en moskeeën bestempeld als "essentieel" en heeft gouverneurs van staten opgeroepen de gebedshuizen dit weekeinde weer te heropenen. Als zij geen gehoor geven aan zijn oproep, zal Trump hun besluit van tafel vegen, zo waarschuwde hij in een korte persconferentie in het Witte Huis.

  "Sommige gouverneurs hebben slijterijen of abortusklinieken als essentieel aangemerkt, maar kerken niet", zei hij. "Het is niet goed, dus ik repareer dat nu. Deze gebouwen houden onze samenleving bij elkaar." Het is overigens nog onduidelijk of Trump de macht heeft om tegen het besluit van een gouverneur in te gaan.

  Het Amerikaanse centrum van ziektebestrijding- en preventie werkte aan een protocol voor de heropening van gebedshuizen. Trump wil daar niet langer op wachten.

 • Meer besmettingen in slachthuizen, FNV pleit voor werken 'op halve kracht'

  Volgens FNV-bestuurder John Klijn is het verstandig als slachterijen de komende tijd op halve kracht gaan werken. Dan wordt de kans op coronabesmettingen kleiner, stelt hij in radioprogramma Nieuws en Co.

  Klijn reageerde op het hoge aantal coronabesmettingen in de vleesverwerkende industrie. Begin deze maand raakten 28 medewerkers van vleesbedrijf Vion in Scherpenzeel besmet. Deze week bleken zeker 45 medewerkers van een Vion-slachterij in Groenlo besmet. En vandaag blijkt dat in slachthuizen in Helmond en Boxtel keurmeesters en een dierenarts besmet zijn geraakt, zo bericht RTL Nieuws.

  Volgens FNV-bestuurder Klijn werken de anderhalvemeterprotocollen van de slachthuizen niet in de praktijk. "De vleessector is een heel arbeidsintensieve sector", zegt Klijn over het hoge aantal besmettingen. "Er werken dus veel mensen per vierkante meter. Ze komen met honderden tegelijk aan in de ochtend. Het eerste fileprobleem ontstaat in de kleedkamers. Daarna staan ze weer in de file om hun handen te wassen. Vervolgens moeten ze door de hygiënesluis naar de lopende band, waar 30 procent van onze leden zegt niet op anderhalve meter van collega's te kunnen werken. Als het pauze is, gaat het hele proces rechtsomkeert."

  Werken op halve kracht is volgens Klijn dus een oplossing. En waar geen afstand gehouden kan worden, bieden goede beschermingsmiddelen uitkomst. "En door in de avond door te gaan met slachten, kunnen bedrijven hun productie op peil houden. Want de meeste slachterijen werken met een soort dagdienst."

 • E-bikes zijn in Italië niet aan te slepen

  In heel Europa grijpen steden de coronacrisis aan om het fietsen te stimuleren. Zo legt Milaan versneld fietspaden aan. En de Italiaanse regering stimuleert de koop van e-bikes door subsidies. De overheid betaalt 60 procent van de aankoopprijs, met een maximum van 500 euro. Daardoor groeit de vraag naar e-bikes enorm in Italië, ziet correspondent Mustafa Marghadi.

  "Overheden hebben jarenlang niks gedaan, dus in twee maanden los je het probleem niet op. Maar dat ze dit nu doen is al heel wat":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De fiets moet ook in Italië het openbaar vervoer en (misschien) de auto vervangen
 • Groen licht in IJsland voor cafés en grote bijeenkomsten

  IJsland overweegt cafés weer te heropenen en bijeenkomsten met 200 personen toe te staan. Het land telt nog twee mensen die in isolatie herstellen van het coronavirus, zegt de belangrijkste epidemioloog van het land. Verder zijn er recent geen nieuwe gevallen meer genoteerd.

  Direct na de mondiale corona-uitbraak nam IJsland maatregelen, waardoor het aantal bevestigde coronadoden in het land op slechts tien staat.

 • Boa's gaan landelijke acties organiseren

  Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan op 26 mei en 1 juni in meerdere steden actievoeren. De boa's willen vanwege toenemende agressie meer middelen om zich beter kunnen verdedigen. Directe aanleiding is een nieuw incident gisteren in IJmuiden, waarbij boa's werden mishandeld door jongeren. Twee boa's raakten gewond, maar zij zijn weer thuis. De ene moet vrijwel al zijn ondertanden missen. De andere heeft een hersenschudding.

  Hoe de acties er op 26 mei en 1 juni uit gaan zien, is nog niet duidelijk.

 • 'Extra risico bij gebruik malariamedicijn'

  Hydroxychloroquine en chloroquine - twee medicijnen die worden gebruikt tegen malaria en reuma - werken niet tegen het coronavirus. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw onderzoek dat vandaag in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. De wetenschappers onderzochten ongeveer 100.000 coronapatiënten in verschillende ziekenhuizen. Volgens de onderzoekers hebben de middelen geen effect op coronapatiënten en blijkt het sterfterisico zelfs groter bij gebruik van de medicijnen.

  Met name hydroxychloroquine haalde deze week het nieuws, toen de Amerikaanse president Trump zei het middel al ongeveer anderhalve week te gebruiken, uit voorzorg tegen het coronavirus. Medici waarschuwen voor het medicijn. Hartritmestoornissen behoren tot de bijwerkingen; bij onjuist gebruik kan het middel dodelijke gevolgen hebben.

  De uitspraak van Trump leidde tot veel kritiek van artsen en wetenschappers. Na het onderzoek in The Lancet twitterde Hillary Clinton, de Democratische presidentskandidaat die in 2016 door Trump werd verslagen, dat Trump moet stoppen "met het spelen van dokter op televisie".

 • Quarantaineregels Groot-Brittannië gelden vanaf 8 juni

  Vanaf 8 juni moet iedereen die Groot-Brittannië bezoekt twee weken in quarantaine. Bezoekers moeten bij aankomst telefoonnummers en adressen doorgeven, zei minister van Binnenlandse Zaken Patel op een persconferentie. Vanaf half juni gaat de Britse overheid controleren of mensen zich wel aan de quaraintaineregels houden. Wie dat niet doet, krijgt een boete van 1000 pond. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo hoeven medisch experts en vrachtmedewerkers niet in de verplichte quarantaine.

  Groot-Brittannië hoopt via de maatregel een tweede besmettingsgolf te voorkomen.

 • Meer dan 100.000 coronagevallen in Afrika

  Het aantal geregistreerde coronagevallen in Afrika is opgelopen tot boven de 100.000. Dat meldt het Afrikaanse centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (CDC). Zeker 3100 Afrikanen zijn overleden aan het virus.

  John Nkengasong, directeur van het CDC, ziet al weken geen explosieve stijging meer in het aantal bevestigde gevallen. "We hopen dat die trend doorzet", zegt Nkengasong. Tegelijk benadrukt hij dat er meer getest moet worden op het continent met 1,3 miljard inwoners.

  Daarnaast gaat elk land op z'n eigen manier om met de coronapandemie. Zo heeft de president in Tanzania gezegd dat drie dagen van bidden het virus heeft verslagen. De afgelopen drie weken heeft het land de coronacijfers niet meer aangepast. Zuid-Afrika, het land dat in Afrika de meeste mensen test, telt ook het hoogste aantal besmettingen; zo'n 19.000.

 • Meer berichten tonen