liveblog
NOS NieuwsAangepast

Besmettingsgetal Denen lager na opening scholen • Herstart bevolkingsonderzoeken kanker

 • Basisschoolbesturen zeggen dat de eerste schooldag 'goed en gemoedelijk' is verlopen. Ook kinderopvangorganisaties zijn tevreden.
 • Het aantal coronapatiënten op de IC is gedaald tot onder de 500.
 • Hier staan de laatste besmettingscijfers in Nederland en in dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Einde

We sluiten dit liveblog af en gaan hier verder met het coronanieuws van dinsdag 12 mei.

'Zonder corona zouden wij nooit met elkaar in contact zijn gekomen'

In wijken met veel armoede hebben de economische gevolgen van de coronacrisis grote gevolgen. Zo ook in Hillesluis, een van de armste buurten van Rotterdam. "Aan het woord achterstandswijk heb ik een bloedhekel, ik noem het altijd een verbeterwijk", zegt Cor de Geus, ook wel de burgemeester van Hillesluis genoemd. Hij ziet dat bewoners het moeilijk hebben.

Nieuwsuur ging langs in Hillesluis:

FC Groningen ontslaat elf medewerkers

FC Groningen heeft vanwege de coronacrisis elf medewerkers ontslagen. De maatregel is nodig om de voetbalclub overeind te houden, staat in een verklaring op de clubsite.

Algemeen directeur Wouter Gudde spreekt van een inktzwarte dag. "Als directie en management worden wij echter geacht beslissingen te nemen die in het belang zijn van de continuïteit van de club." Tegen RTV Noord zegt hij dat de meeste ontslagen "aan de kantoorkant" vallen.

Verder is besloten dat spelers, staf, directie en alle medewerkers van FC Groningen een loonoffer brengen om de club tegemoet te komen. Daarnaast ziet de directie van FC Groningen af van behaalde bonussen en heeft de club bij de gemeente een verzoek tot uitstel van de huur van het stadion gedaan.

Gudde denkt dat de club op dit moment een schade van 5 miljoen euro lijdt. Als in het nieuwe seizoen thuiswedstrijden zonder publiek moeten worden gespeeld, komt daar volgens hem per duel 400.000 euro bij.

Deelnemende zorginstellingen voor proef verpleeghuizen bekend

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft bekendgemaakt welke 25 zorginstellingen meedoen aan de proef met een bezoekregeling in verpleeghuizen. In elke GGD-regio is een zorgaanbieder geselecteerd. De lijst is hier te vinden.

De geselecteerde zorgaanbieders hebben vaak verpleeghuizen op meerdere locaties. Het ministerie zegt niet welke specifieke verpleeghuizen meedoen aan de proef, maar in veel gevallen is dat wel bekend.

Sinds 20 maart geldt een bezoekverbod in verpleeghuizen, met uitzondering van bewoners die stervend zijn. In de verpleeghuizen die nu meedoen aan de proef mag een bewoner worden bezocht door één vast persoon, maximaal een uur per week. Die bezoeker moet dan wel voldoen aan strenge hygiënische maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje.

De proef gaat deze week in. Als de bezoekregeling in de praktijk goed werkt, dan is het de bedoeling dat over twee weken in meer verpleeghuislocaties beperkt bezoek kan plaatsvinden. Het kabinet neemt een besluit hierover op 19 mei, volgende week dinsdag.

Advies Britse regering: draag mondkapjes in ov en winkels

Als Britten op plekken komen waar ze moeilijk afstand van anderen kunnen houden, is het verstandig dat ze hun gezicht bedekken. Dat staat in een plan van de Britse regering waarin de voorzichtige versoepeling van de lockdown, die premier Johnson gisteravond al aankondigde, wordt toegelicht.

Besmettingsgetal Denemarken gedaald na heropening scholen

In Denemarken is het reproductiegetal, het aantal mensen dat een coronapatiënt gemiddeld besmet, de afgelopen weken gedaald van 0,9 naar 0,7. De daling deed zich voor ondanks de heropening van de scholen in het land, nu vier weken geleden. Gevreesd was dat de heropening zou leiden tot een stijging van het R-getal.

Het besmettingscijfer steeg aanvankelijk korte tijd naar 1,0, maar toen trad een gestage daling in. De Deense gezondheidsautoriteiten zijn tevreden. "Het feit dat de infectiedruk de afgelopen week zo stabiel is gebleven onder de 1, bewijst dat de eerste fase van de heropening de verspreiding van de infectie niet heeft gestimuleerd", zegt de Deense hoofdonderzoeker. "Dit komt waarschijnlijk door de enorme inspanningen van scholen om fysieke afstand te houden en een goede hygiëne te garanderen."

Denemarken heropende zijn scholen en kinderdagverblijven met Pasen, als eerste land in Europa. In Nederland, dat vandaag een soortgelijke versoepeling invoerde, wordt de situatie in Denemarken nauwlettend in de gaten gehouden, zei RIVM-onderzoeker Jacco Wallinga dit weekend tegen de NOS.

Waarom een virtuele gamepandemie uit 2005 opeens weer relevant is

Spelers van de populaire online game World of Warcraft werden vijftien jaar geleden al getroffen door een pandemie. Een virtuele: het fictieve Azeroth werd een week lang geteisterd door een dodelijke infectie.

De gelijkenissen met het coronavirus zijn opvallend, is te lezen in het volgende artikel:

Herstelde coronapatiënt Sehraz (16) weer aan de slag als kapper

Sehraz Mohmand werd twee maanden geleden landelijk nieuws toen hij als 16-jarige coronapatiënt voor zijn leven vocht in het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Hij herstelde en vandaag ging hij weer aan het werk, in de kapsalon van zijn ouders in Breda. Omroep Brabant was erbij.

Bevolkingsonderzoeken naar kanker weer van start

De drie bevolkingsonderzoeken naar kanker worden hervat, schrijft staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. De onderzoeken lagen weken stil vanwege de corona-epidemie.

Deze week gaan de eerste uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker de deur uit. Medio juni volgt borstkanker, mits er genoeg beschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Begin juli wordt het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker hervat,

Bij de hervatting wordt geprobeerd zo goed mogelijk aan te sluiten op de beschikbare capaciteit in de zorg voor vervolgonderzoek. Achterstanden worden zo snel mogelijk weggewerkt.

Basisschoolbesturen tevreden over eerste dag

De heropening van de basisscholen is over het algemeen goed verlopen. Dat vindt de PO-Raad, de organisatie die de schoolbesturen vertegenwoordigt. "Het ging er gemoedelijk aan toe tussen de kiss & rides en de schooldeuren", schrijft de PO-Raad in een persbericht.

De voorbereiding van de heropening was een flinke klus. Er waren tal van fysieke aanpassingen nodig. Verder moeten leerlingen de helft van de tijd les krijgen en vult elke school dat op zijn eigen manier in. Dat vergde veel afstemming met leraren, ouders en buitenschoolse opvang.

"Roosters maken voelde soms als een 1000-stukjespuzzel leggen", zegt de PO-Raad daarover. "Natuurlijk zijn er de nodige hobbels genomen en gaan we nog hindernissen tegenkomen."

Deze week geen debat over testbeleid verpleeghuizen

Er komt deze week geen debat in de Tweede Kamer over het bericht dat verpleeghuispersoneel lange tijd niet is getest op corona, terwijl de verpleeghuizen dat wel graag wilden. Een groot deel van de oppositie steunt een verzoek van de PVV voor zo'n debat, maar de regeringspartijen zijn tegen. Zij willen er volgende week over praten, als er weer een regulier coronadebat gepland staat.

Onderzoeksplatform Investico meldde zaterdag dat verpleeghuizen al sinds begin maart geprobeerd hebben hun personeel te laten testen, maar dat ze aanvankelijk geweigerd werden door laboratoria. Die hadden wel capaciteit, maar beriepen zich op regels van het RIVM dat alleen ziekenhuispersoneel, huisartsen en verloskundigen getest mochten worden.

Uitstel van betaling voor een-na-oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld

De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in New York. Het beursgenoteerde bedrijf zegt in een verklaring dat de omzet met 80 procent is gedaald en dat het acute liquiditeitsproblemen heeft door "de onvoorspelbare impact van de coronapandemie".

Avianca, opgericht in 1919, is na KLM de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De Nederlandse directeur, Anko van der Werff, hoopt op een doorstart. "We denken dat een reorganisatie onder de Chapter 11-faillissementsbescherming de beste manier is om de essentiële vliegverbindingen in Colombia en andere delen van Zuid-Amerika te waarborgen."

Poetin: nationale lockdown voorbij

Op de dag dat Rusland het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen tot nu toe registreerde (11.656) heeft president Poetin aangekondigd dat er een einde komt aan de strikte nationale lockdown. Hij legde de verantwoordelijkheid voor versoepeling van de maatregelen goeddeels in handen van de regionale autoriteiten en voegde eraan toe dat het laatste woord bij de opheffing van de beperkingen aan artsen is.

Sinds 30 maart mogen Russen alleen nog naar buiten om eten of medicijnen te kopen, om de hond uit te laten of voor spoedeisende hulp. 'Niet-essentiële' bedrijven kunnen alleen doorwerken als de werknemers dat vanuit huis doen. Cafés, restaurants, theaters en bioscopen zijn gesloten.

President Poetin maakte het besluit bekend in een tv-toespraak:

Poetin maakt einde aan strikte nationale lockdown

"Vanaf morgen, 12 mei, komt er een einde aan de periode van niet werken voor het hele land en voor alle sectoren van de economie", zei Poetin in zijn zesde televisietoespraak sinds het uitbreken van de coronacrisis. "Maar het gevecht met de epidemie is nog niet voorbij. De dreiging blijft, zelfs in gebieden waar de situatie redelijk onder controle is."

Poetins woorden betekenen niet dat de situatie vanaf morgen weer helemaal normaal is. De burgemeester van Moskou kondigde gisteren nog aan dat de lockdown in een iets afgezwakte vorm wordt verlengd tot 31 mei. Bouw- en productiebedrijven kunnen er wel weer aan de slag. Een flink aantal andere steden volgde dat voorbeeld. De regionale verschillen in Rusland zullen dus groot worden.

Rusland is zwaar getroffen door de coronapandemie. Het land staat met 221.334 geregistreerde besmettingen wereldwijd inmiddels op de derde plaats. Naar schatting een derde van de economie ligt stil en het land kampt daarbovenop met een extreem lage olieprijs, waardoor het grote verliezen lijdt.

Nog eens zes coronabesmettingen in azc Sneek

In het asielzoekerscentrum in Sneek zijn dit weekend nog eens zes mensen positief getest op het coronavirus. Daarmee komt het totale aantal coronabesmettingen in het azc op 28. Vrijdag bleek al dat 22 mensen het virus bij zich dragen.

Het azc is op slot vanwege het virus. Vrijwel alle medewerkers en bewoners zijn sinds vrijdag getest, ook de mensen die geen klachten hadden. "De verspreiding valt heel erg mee", zegt Margreet de Graaf van de GGD Fryslân. "Het heeft anders uitgepakt dan wij vreesden." De meeste besmettingen zijn op de afdeling waar de eerste besmetting vorige week maandag werd vastgesteld.

Het azc gaat om 18.00 uur weer open. De besmette mensen zitten op een andere locatie in quarantaine. Het gaat volgens locatiemanager Benny Schonewille vooral om gezinnen.

'10 tot 15 procent van de kinderen niet op kinderdagverblijf'

10 tot 15 procent van de kinderen tussen 0 en 4 jaar is vandaag niet naar hun kinderdagverblijf gegaan. Een woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang concludeert dat uit een rondgang.

Een deel van de ouders hield hun kinderen thuis omdat die verkouden waren of andere ongemakken hadden, andere mensen zijn volgens de woordvoerder "nog wat terughoudend".

Vandaag is de eerste dag dat de kinderopvang weer open is voor alle kinderen, na acht weken gesloten te zijn geweest. Er gelden wel strenge protocollen, onder meer over het brengen en ophalen van de kinderen. De brancheorganisatie heeft de indruk dat alles goed verloopt. "Kinderen zijn goed voorbereid, ouders houden zich netjes aan de regels", zegt de woordvoerder.

Sportscholen slepen toestellen en gewichten naar buiten

Sportscholen mogen tot hun grote frustratie nog niet open. Daar hebben verscheidene slimme fitnessclubs iets op gevonden.

Sportscholen slepen toestellen en gewichten naar buiten

Problemen bij reserveren theorie-examens CBR

De eerste dag dat mensen weer een theorie-examen voor een rijbewijs kunnen aanvragen, verloopt niet vlekkeloos. Al de hele dag is de site van het CBR slecht bereikbaar.

Oorzaak van de problemen is een digitale 'botaanval' die in de vroege ochtend werd gedaan, zegt het CBR. Daarop ging de site tijdelijk uit de lucht. Het CBR nam maatregelen, maar die hebben als bijwerking dat de site minder goed bereikbaar is en minder kandidaten tegelijk een examen kunnen reserveren.

Vanwege de coronacrisis hebben de rij-examens weken stilgelegen. Vanaf volgende week maandag kunnen mensen weer praktijkexamen doen en komende woensdag worden de theorie-examens hervat.

Om 06.00 uur vanochtend werd de CBR-site opengesteld voor aanvragen voor een theorie-examen. Dat was om 14.00 uur ongeveer 8500 mensen gelukt, zegt het CBR.

Minder dan 500 coronapatiënten op IC

Het aantal patiënten met covid-19 op intensivecareafdelingen van ziekenhuizen is afgenomen tot 498. Dat zijn er 9 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. 15 van de 498 mensen liggen in ziekenhuizen in Duitsland.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat de afname nog altijd in lijn is met de verwachting.

Ook het aantal mensen met niet-coronagerelateerde klachten op IC's is verder afgenomen. Het zijn er nu 388 en dat is 30 minder dan gisteren.

Europa pakt gewone leven weer op

In verschillende Europese landen zijn de maatregelen met ingang van vandaag versoepeld. Mondjesmaat gaan mensen weer naar hun werk, de sportschool of het café.

Sporten, ontbijten op het terras en winkelen: Europa pakt gewone leven weer op

Migrantenkinderen Griekenland naar Londen gevlogen

Met een speciale vlucht van de Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines zijn zestien minderjarige en 34 volwassen migranten overgebracht van Athene naar Londen. Dat gebeurde in het kader van gezinshereniging. De vlucht was aanvankelijk gepland voor maart, maar was uitgesteld door de vluchtbeperkingen vanwege de coronacrisis.

Na intensieve onderhandelingen besloten Griekse en Britse autoriteiten het overbrengen nu wel te laten doorgaan. Veel betrokkenen wachten al maanden, en soms enkele jaren, op hereniging met hun familieleden in Engeland.

Op de vlucht terug naar Athene worden 130 Grieken gerepatrieerd. Die zaten al een tijd in Engeland, en konden niet terug vanwege de vluchtbeperkingen.

De overplaatsing naar het Verenigd Koninkrijk is onderdeel van het Griekse plan om zo'n 1600 kinderen die in overvolle kampen op Griekse eilanden zitten over te brengen naar Europese landen. Tot nu toe namen alleen Duitsland en Luxemburg kinderen op.

Artis vanaf woensdag gefaseerd open

Artis gaat woensdag weer open voor bezoekers. De Amsterdamse dierentuin doet dat gefaseerd: voorlopig mogen alleen leden naar binnen, die vooraf online hebben gereserveerd. Het is nog niet duidelijk wanneer dagbezoekers weer welkom zijn.

Artis zegt dat de heropening uitvoerig is voorbereid om het risico op coronabesmetting zo klein mogelijk te houden.

RIVM: 16 mensen overleden, 36 nieuwe opnames

Er zijn 36 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 22 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.343.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 16, aldus het RIVM. Dat zijn er twee minder dan gisteren. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5456 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 161. In totaal zijn er nu 42.788 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Oud-Ajacied Litmanen hersteld van corona

Jari Litmanen

Oud-Ajacied Jari Litmanen (49) is hersteld van een corona-besmetting. De recordinternational van Finland, die bij de Amsterdammers furore maakte in de jaren 90, was vier weken ziek. Hij komt langzaam weer op krachten, liet hij weten in de Finse podcast Kuuntele Kuninkaan.

"Ik heb me nog nooit in mijn leven zo slecht gevoeld", zei hij. "Koorts, hoofdpijn, spierpijn, kortademigheid; ik had overal last van. Gelukkig gaat het de laatste veertien dagen weer wat beter."

Litmanen verbleef gedurende zijn ziekte in de Estse hoofdstad Tallinn, waar hij woont. Hij hoefde niet in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Drukte in winkelstraten neemt sneller toe

De drukte in de winkelstraten nam de afgelopen week sneller toe dan in de weken ervoor. Dat meldt retail-adviesbureau RMC, dat met apparatuur het aantal passanten telt in de belangrijkste winkelstraten van Nederland. Uit cijfers van het bureau blijkt dat het vorige week 16,1 procent drukker was dan een week eerder. Toen werd nog een stijging van 7,2 procent gemeten.

Volgens het bureau zijn er lokaal veel verschillen. Zo was het in de Vijzelstraat in Arnhem op 4 mei 41 procent drukker, terwijl het in de Torenstraat in Castricum juist 27 procent rustiger was dan de week ervoor.

Nu vanaf vandaag een aantal contactberoepen weer aan het werk gaat en de scholen en bibliotheken weer open mogen, verwacht bureau RMC dat de drukte gestaag zal toenemen.

Spanje: laagste aantal sterfgevallen in weken

In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 123 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om het laagste sterftecijfer in zeven weken, meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Sinds de uitbraak van het virus zijn in Spanje 26.621 sterfgevallen geregistreerd. Het aantal bevestigde besmettingen met het virus steeg afgelopen etmaal met ruim 3000 naar 227.436.

Basisschoolleerlingen krijgen weer op school les

Leerlingen van basisscholen gaan vanaf vandaag weer naar school

Ook Manneken Pis draagt mondkapje

Manneken Pis is voorzien van een op maat gemaakt mondkapje. De gezichtsbedekking voor het Brusselse beeldje werd gemaakt door modehuis Maison Degand en is versierd met de Belgische vlag en rode hartjes. De afgelopen tijd droeg Manneken Pis al zo nu en dan een mondkapje, maar dat was hem dan omgehangen door mensen die over het hek rond het beeld waren geklommen. Het masker dat hij nu draagt, is bedoeld als steunbetuiging aan zorgpersoneel, vrijwilligers die mondkapjes maken en Belgen die in het ov hun mond en neus moeten bedekken.

Manneken Pis draagt een mondkapje

Recordaantal nieuwe besmettingen in Rusland

In Rusland is een recordaantal besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In de afgelopen 24 uur kwamen er 11.656 gevallen bij, waarmee het totale aantal bevestigde infecties op 221.344 komt in het land.

Volgens de Russische autoriteiten is de snelle stijging, zes weken na het ingaan van een lockdown, het gevolg van een strikter testbeleid. Volgens de officiële cijfers zijn inmiddels 5,6 miljoen mensen getest. Ook zou Rusland meer dan veel andere landen besmettingen zonder symptomen meetellen in de geregistreerde besmettingen.

Afgelopen etmaal kwamen er in Rusland 94 nieuwe sterfgevallen bij. Daarmee komt het totaal aantal geregistreerde doden op 2009.

Commissie Tweede Kamer vergadert over ouderenzorg en corona

De Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt een rondetafelgesprek over ouderenzorg en het coronavirus. Dat overleg is hier live te volgen.

Looproutes bij kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf in Bussum zorgt er met een systeem van looproutes voor dat mensen afstand tot elkaar bewaren.

 • NOS
  Looproutes bij het kinderdagverblijf
 • NOS
  Looproutes bij het kinderdagverblijf

FNV vreest massaal baanverlies bij schrappen 'ontslagboete'

Vakbond FNV is bang dat veel mensen hun baan verliezen als bedrijven staatssteun kunnen krijgen, maar ook werknemers mogen ontslaan zonder dat dat tot boetes leidt. Het kabinet wil die 'ontslagboete' schrappen uit het nieuwe steunpakket voor bedrijven, tot ongenoegen van de bond. Die vindt dat er stevige voorwaarden aan de staatssteun verbonden moeten worden:

Ballonnen om heropening basisschool te vieren

Zo meteen gaan de eerste basisischolen weer open. Een daarvan is de Gelderlandschool in Den Haag. Daar zijn de school en de lokalen ingericht op de anderhalvemetersamenleving.

Boven de ingang van de school hangt een boog met ballonnen. "Het is een beetje feestelijk, we hebben er echt naar uitgekeken", zei directeur Miranda van de Kolk in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben de leerlingen online gezien en soms hier als ze spullen kwamen halen. Maar dat is toch echt anders dan ze op school te zien."

In het klaslokaal zijn veel spullen weggehaald en is de helft van de tafels weg. Er liggen hygiënische doekjes om de bankjes schoon te houden. Verder moeten leerlingen hun eigen spullen gebruiken en is de plaats van de leerkracht met gele tape gemarkeerd.

Vandaag komt de helft van de leerlingen naar school. "Er blijven ook nog wat leerlingen thuis, omdat ouders bang zijn dat hun kind proefpersoon is. Zij durven het nog niet aan." Ook sommige onderwijzers blijven thuis.

Slob: opgelucht maar dubbel gevoel over scholen

Minister Slob is opgelucht dat de basisscholen de deuren weer kunnen openen. "Acht weken is natuurlijk een enorme tijd, maar aan de andere kant heb ik ook wel een beetje een dubbel gevoel, want het is nog steeds niet de normale situatie", zei de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze gaan met een 50 procent-bezetting werken in het basisonderwijs en het speciaal onderwijs gaat wel helemaal open, met allerlei voorzorgsmaatregelen. Dat is best wel spannend."

Slob verwacht hier en daar nog wel wat problemen bij de heropening. "Dat is denk ik onvermijdelijk, maar we hopen natuurlijk dat het allemaal goed gaat."

"We blijven het de komende tijd volgen, of het nog steeds verantwoord is dat die ruimte er is." Slob sluit een verdere versoepeling niet uit. "U weet dat we ook met plannen bezig zijn voor het voortgezet onderwijs. Maar - het is theoretisch, maar het kan wel - er kan ook weer minder ruimte gegeven worden."

Definitief streep door filmfestival Cannes

Filmfestival Cannes gaat dit jaar definitief niet door. Het festival, dat deze week zou beginnen, werd in maart al uitgesteld in verband met de uitbraak van het coronavirus. Toen werd nog gehoopt dat het evenement in juni alsnog kon doorgaan, maar dat bleek onmogelijk gezien het Franse verbod op grote evenementen tot half juli. Inmiddels is de hoop op een fysiek festival opgegeven.

"Een festival is een collectief feest. Een spektakel dat het publiek op een locatie samenbrengt, in dit geval op de Croisette, met duizenden tegelijk. Iedereen snapt wel dat dat niet mogelijk is, dit jaar", zegt directeur Thierry Frémaux in een interview met het Britse filmmagazine Screen Daily. "Het filmfestival van Cannes, wat van nature een internationaal instituut is, kan niet vermijden dat het op dezelfde manier wordt getroffen als alle andere activiteiten."

Het is de bedoeling dat de geplande filmselectie van dit jaar begin juni bekend wordt gemaakt. Deze inzendingen mogen in 2021 niet meedingen naar de prijzen, zoals de prestigieuze Gouden Palm. Er wordt nog onderzocht of er samenwerking mogelijk is met filmfestivals die later dit jaar gepland staan, zoals in Toronto en Venetië. Verder zijn er gesprekken over evenementen in Franse bioscopen.

357 besmettingen in Duitsland, 22 sterfgevallen

In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 357 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch-Institut, het Duitse RIVM. Dat is fors lager dan gisteren, toen er 667 besmettingen werden vastgesteld, al moet daarbij worden opgemerkt dat er ieder weekend een vertraging is in het aantal besmettingen en sterfgevallen dat wordt gerapporteerd. Er zijn nu in totaal 169.575 infecties geregistreerd in Duitsland.

In het afgelopen etmaal stierven 22 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Sinds de uitbraak van het virus zijn er in Duitsland 7417 sterfgevallen geregistreerd.

Disneyland Shanghai weer open

Disneyland in Shanghai is voor het eerst sinds 25 januari weer open. Het grootste pretpark van China heeft wel nog beperkingen ingesteld qua aantal bezoekers. Ook blijven sommige attracties nog gesloten, om te voorkomen dat bezoekers te dicht bij elkaar komen. Aan de poort worden mensen via een app gecheckt op koortsverschijnselen en overal zijn lijnen getrokken om aan te geven waar bezoekers moeten staan.

China meldde vandaag zeventien nieuwe gevallen van covid-19. Zeven waren afkomstig van reizigers uit het buitenland.

Disneyland Shanghai

Witte Huis: Pence niet in quarantaine

Bloomberg News meldde eerder dat de Amerikaanse vice-president Mike Pence in 'zelf-isolatie' gaat, maar dat wordt nu weersproken door het Witte Huis. Afgelopen vrijdag testte een woordvoerder van Pence positief op het coronavirus. Pence zal maandag gewoon in het Witte Huis verschijnen. Volgens een bron van persbureau Reuters is president Trump ook niet van plan om zijn vice-president te mijden.

Pence heeft naar verluidt al meerdere tests ondergaan, en die waren allemaal negatief. De vice-president lag afgelopen tijd geregeld onder vuur omdat hij geen mondkapje wenste te dragen bij bezoeken aan klinieken.

'Meer overlast door verwarde personen'

De coronamaatregelen hebben ook impact op de zorgverlening. De politie rukt de afgelopen tijd steeds vaker uit voor verwarde personen en zwervers die overlast veroorzaken, meldt NRC. De krant heeft politiecijfers opgevraagd. Agenten zien vaker mensen die geen zorg meer hebben en geen dagbesteding of begeleiding.

'Vice-president Pence in quarantaine'

De Amerikaanse vice-president Mike Pence gaat in 'zelfisolatie', meldt een verslaggever van Bloomberg News op Twitter. Afgelopen vrijdag testte een woordvoerder van Pence positief op het coronavirus. Om die reden ging ook viroloog Anthony Fauci al in een beperkte quarantaine. Pence zou vandaag nog negatief zijn getest op het virus.

Eerste knipbeurt gelijk na middernacht

De eerste kappers gaan in Noord-Brabant al kort na 00.00 uur open. In Boxmeer kon er geboden worden om als eerste aan de beurt te zijn. Het geld gaat naar de stichting Vrienden van het Maasziekenhuis. Het initiatief komt van kapsalon Gijsbers. "Ik kwam op het idee omdat er ook altijd meer wordt geboden op het eerste haringvaatje. Ik denk: waarom laten we mensen niet bieden op de allereerste knipbeurt", zegt mede-eigenaar Linda Nillesen tegen Omroep Brabant.

In de loop van de avond stond het hoogst geboden bedrag op 60 euro. De kapper vult aan met een donatie van 170 euro. Wie er uiteindelijk de eerste was met een nieuw kapsel en hoeveel die daarvoor heeft betaald, is nog niet bekend.

Vanaf vandaag zijn de kappers dus weer open. Lees in onderstaand bericht wat er verder allemaal nog verandert:

Binnen twee weken besluit over Poolse verkiezingen

De kiescommissie zegt dat de parlementsvoorzitter twee weken de tijd heeft om een datum vast te stellen voor nieuwe verkiezingen. Die zouden oorspronkelijk afgelopen dag plaatsvinden, maar vanwege de corona-uitbraak werd daar uiteindelijk een streep door gezet. Er was wel een fel debat voor nodig. De regerende PiS-partij hield lange tijd vast aan de datum, maar erkende afgelopen week dat het om gezondheidsredenen onverstandig was.

De kiescommissie verwacht dat er binnen zestig dagen alsnog een stembusgang zal plaatsvinden.

Welkom

Dit is het begin van het liveblog van maandag 11 mei, de dag van een reeks Nederlandse versoepelingen. Onder meer basisscholen gaan voor het eerst weer open. Lees er hieronder meer over: