NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Wereldwijd eerbetoon voor hulpdiensten • Tilburg: mijd centrum

 • Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gedaald tot onder de 700.
 • RIVM: 97 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis en nog eens 94 besmette personen overleden.
 • In Spanje mogen mensen na bijna vijftig dagen lockdown weer buiten sporten.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste Nederlandse cijfers. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog van zondag 3 mei is hier te lezen.

 • Eerbetoon voor hulpdiensten

  Vanaf half negen vanavond zijn wereldwijd gebouwen verlicht om hulpdiensten te steunen, die de coronacrisis bestrijden. In Rotterdam wordt op de Euromast een hartslag nagebootst.

  Eerbetoon voor hulpdiensten
 • Tilburg: kom niet naar de binnenstad

  Het was vandaag druk in het centrum van Tilburg. "Daarom nogmaals de oproep om alleen naar het centrum te komen voor een noodzakelijke boodschap", schrijft de gemeente op zijn website. "Kom in het weekend niet tussen 14:00 en 16:00 uur. En als u komt, dan het liefste alleen."

  De gemeente vindt het goed dat lokale ondernemers gesteund worden. "Maar zoek daarvoor een rustig moment. Kom bij voorkeur doordeweeks en niet in het weekend. Alleen samen krijgen we corona onder controle."

 • De welpen mogen weer naar de scouting

  Na zes weken zijn sommige scoutingclubs weer opengegaan. De welpen en scouts van scoutingclub Erasmus in Oosterhout zijn blij dat het weer begonnen is.

  'Ik ben allang blij dat we weer naar scouting mogen'
 • Oppositie Tanzania in quarantaine

  De leden van de Tanzaniaanse oppositiepartij Chadema gaan twee weken in quarantaine. Drie politici overleden kortgeleden, onder wie de minister van Justitie. De regering heeft niet bekendgemaakt wat de doodsoorzaak was, maar door de strikte hygiënemaatregelen bij de begrafenissen wordt vermoed dat het om corona gaat.

  Eerder riep partijleider Freeman Mbowe op tot een directe schorsing van het parlement en een verplichte coronatest voor parlementariërs en hun familie.

 • Meer tips bij Meld Misdaad Anoniem

  Het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem is flink toegenomen sinds de 'intelligente lockdown' in Nederland is afgekondigd. Dat zegt Marc Janssen van de tiplijn tegen EenVandaag. "Het wordt simpelweg niet geaccepteerd dat enkelen daar lak aan hebben."

  Volgens Janssen waren er afgelopen maand ruim 600 meldingen van overtredingen van "bedrijfsmatige of structurele aard". Het gaat dan om kroegen die de deur openhouden, of contactberoepen zoals kappers, nagelstudio's of prostituees die klanten blijven ontvangen. "Maar ook bijvoorbeeld de anti-coronafeesten."

  Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat samenscholingen van mensen, zoals sporters in het park, worden gemeld bij het meldpunt. Daarvoor moet je bij de gemeente of de wijkagent zijn, zegt Janssen.

  In totaal werd er in april 2426 keer getipt, tegenover een normaal aantal van 1400 meldingen. Naast coronagerelateerde meldingen zijn er ook meer tips over normale criminaliteit. "De sociale controle is hoger", zegt Janssen. Zo wordt er ook meer getipt over drugshandel, geweld en door de politie gezochte personen.

 • Italiaans sterftecijfer schiet omhoog door doden in april

  Het aantal geregistreerde doden in Italië is gestegen met 474, de hoogste stijging sinds 21 april. Gisteren werden er nog 269 doden gemeld. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica geven de cijfers een vertekend beeld. Van de 474 doden stierven 280 mensen vorige maand al buiten het ziekenhuis, maar ze werden pas vandaag geregistreerd.

  Andere cijfers in Italië wijzen op een daling: het aantal mensen in het ziekenhuis neemt af, evenals het aantal patiënten op de intensive care. Op de IC liggen nu 1539 coronapatïenten, 39 minder dan gisteren. In totaal worden 17.357 coronagevallen in de Italiaanse ziekenhuizen behandeld, 212 minder dan gisteren.

 • Politie New York handhaaft coronaregels

  De New Yorkse politie heeft duizend agenten laten uitrukken om ervoor te zorgen dat de regels rond social distancing in acht worden genomen. Het is mooi weer in de Amerikaanse stad, waardoor veel New Yorkers eropuit gaan.

  Agenten zijn te voet, per fiets of in de auto op pad om de inwoners van de stad op de regels te wijzen. In de metro wordt ook gecontroleerd of er genoeg afstand gehouden wordt. Sinds 16 maart zijn er met betrekking tot de coronaregels 60 arrestaties gedaan en 343 dagvaardingen uitgedeeld.

  Ook delen de agenten gezichtsmaskers uit aan mensen die er geen hebben.

  NYPD News/Twitter
 • 'Verenigd Koninkrijk is voorbij de piek'

  Het aantal geregistreerde coronadoden in het Verenigd Koninkrijk is gestegen met 621. Gisteren werden er nog 739 nieuwe doden gemeld. Ook het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt neemt af.

  Het land is nu voorbij de piek, zei de Britse huisvestingsminister Robert Jenrick, die namens de regering een persconferentie geeft. Premier Johnson zei twee dagen geleden ook al dat het Verenigd Koninkrijk de piek voorbij is. Volgende week zal Johnson uiteenzetten hoe Groot-Brittannië fase 2 ingaat, zei Jenrick.

  Er zijn in totaal 28.131 Britten overleden aan het coronavirus. "Dat zijn hartverscheurende verliezen voor alle families die ermee te maken hebben gehad", zei de minister.

  Ook kaartte Jenrick de "nachtmerrie" aan voor de slachtoffers van huiselijk geweld ten tijde van deze crisis. Hij zei dat de Britse overheid ervoor zal zorgen dat deze slachtoffers makkelijker toegang krijgen tot huisvesting. Hij kondigde een pakket van 76 miljoen pond aan, dat onder meer wordt ingezet om veilige plekken voor slachtoffers van huiselijk geweld te creëren.

 • Minder dan 700 coronapatiënten op IC’s in Nederland, 'het gaat de goede kant op'

  Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gedaald tot onder de 700. "De totale IC-bezetting is met 1098 patiënten in Nederland weer binnen de normale capaciteit", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Dat geeft ruimte aan de IC-medewerkers om enigszins op adem te komen."

  "Het wisselt per ziekenhuis hoe ze met die bezetting omgaan, maar in het algemeen geldt: medewerkers van veel IC's kunnen weer wat op kracht komen", zegt een woordvoerder van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  In totaal liggen er in Nederland 680 coronapatiënten op de IC. Op Duitse IC's liggen nog eens 28 Nederlanders met corona. Daarmee komt het totaalaantal Nederlandse IC-patiënten met corona op 708. Gisteren waren het er nog 735.

  "Minder dan 700 is een prachtig getal", zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Volgens hem kan er in veel ziekenhuizen komende week weer geopereerd worden, hoewel er in sommige ziekenhuizen relatief veel coronapatiënten zijn. "De verwachting is dat het er over twee weken nog een stuk of 400 zijn. Dat zou nog mooier zijn."

  NOS/Stijn Postmus
 • Boris Johnson vernoemt zoon naar artsen

  De pasgeboren zoon van de Britse premier Johnson heeft de naam Wilfred Lawrie Nicholas Johnson gekregen, maakt Carrie Symonds, de verloofde van Johnson, bekend via Instagram.

  De derde voornaam, Nicholas, verwijst naar twee van de dokters, Nick Price en Nick Hart, die Johnson behandelden toen hij het coronavirus had. Johnson verwees in zijn opgewekte speech, nadat hij het ziekenhuis was uitgekomen, al naar de twee artsen. Hij bedankte toen de dokters die zijn leven hadden gered, "van wie meerdere om de een of andere reden Nick heten".

  De eerste twee namen, Wilfred en Lawrie, verwijzen naar de grootouders van de Britse premier en zijn verloofde.

 • Frankrijk wil noodtoestand verlengen

  De Franse regering wil de noodtoestand verlengen tot 24 juli, kondigt gezondheidsminister Olivier Véran aan. Maandag wordt het voorstel aan het parlement voorgelegd. Volgens Véran zou het beëindigen van de noodtoestand het risico vergroten op een nieuwe uitbraak.

 • Spanjaarden maken gretig gebruik van mogelijkheid om weer buiten te sporten

  'We hopen dat we het virus hebben verslagen'
 • Zeven weken coronacrisis: wat voelt de economie daarvan?

  Al bijna anderhalve maand ligt het openbare leven voor een groot deel stil vanwege de coronacrisis. We geven veel minder geld uit. In de winkelstraten is weinig te beleven, omdat veel winkels hun deuren hebben gesloten. En ook al hebben steeds meer restaurants een afhaalloket geopend, compenseert die omzet niet alle avonden waarop we niet uitgebreid uit eten zijn gegaan.

  In dit artikel zie en lees je de statistieken over de impact op de economie:

 • RIVM: 94 nieuwe coronadoden

  Er zijn 97 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 85 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.951.

  Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 94, meldt het RIVM. Gisteren was dat 98. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

  "De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken", schrijft het RIVM. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 4987 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

  Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 445. In totaal zijn er nu 40.236 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

  NOS/Stijn Postmus