liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte: naleving 'verrommelt' • Aantal spoedverwijzingen bijna op normaal niveau

  • Het kabinet heeft vanavond geen nieuwe maatregelen genomen. De bekende richtlijnen blijven gelden.
  • Het RIVM meldt in de afgelopen 24 uur 76 nieuwe ziekenopnames en 145 nieuwe doden.
  • Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care verblijft, is opnieuw gedaald. Het zijn er nu 804, 57 minder dan gisteren.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste Nederlandse cijfers. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.

Liveblog gesloten

Het liveblog van woensdag 29 april is gesloten. De komende dag is er een nieuw liveblog.

Tassenmuseum in Amsterdam voorgoed dicht

Tassenmuseum Hendrikje in het centrum van Amsterdam houdt ermee op. Het museum, dat al anderhalve maand dicht is vanwege corona, heeft niet genoeg geld om na de crisis "op lange termijn" door te gaan, staat in een persverklaring. "Mede gezien de huidige ontwikkelingen in de samenleving is er onvoldoende perspectief voor de toekomst."

Het tassenmuseum, genoemd naar oprichter Hendrikje Ivo, bestond sinds 1996 en was aanvankelijk gevestigd in Amstelveen. In 2007 ging het naar de Herengracht in Amsterdam. Het trok zo'n 70.000 bezoekers per jaar en had ongeveer 5000 tassen in zijn collectie.

Museumdirecteur Manon Schaap, die een jaar geleden aantrad, is teleurgesteld. "Het stemt mij bijzonder treurig dat ik de deuren van dit mooie museum moet sluiten. Samen met mijn team waren wij bezig om de visie betreffende de tas, identiteit, mode, métier en maatschappij tot leven te laten komen. Helaas heeft de realiteit ons ingehaald."

EU niet overtuigd van vouchers voor geannuleerde vluchten

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft de Europese Unie nog niet overtuigd van haar plan om voorlopig geen compensatie te betalen aan passagiers die niet kunnen vliegen. De minister wil zogenoemde vouchers uitgeven, die volgend jaar, als er wellicht wel weer gevlogen kan worden, kunnen worden ingewisseld voor een vliegticket.

Volgens de Europese regels moeten vliegmaatschappijen, wanneer een vlucht niet doorgaat, het geld teruggeven of een voucher aanbieden. Nederland wil dat die keuzemogelijkheid wordt geschrapt. "Ik wil voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen die het toch al moeilijk hebben op deze manier een acuut financieel probleem krijgen", zei de minister na afloop van een vergadering.

"Zestien andere EU landen zijn het met ons land eens", zegt Van Nieuwenhuizen. Maar de Europese Commissie verzet zich, omdat de regeling een stap terug is als het over consumentenrechten gaat.

De Europese Commissie heeft uitstel gevraagd en gaat de komende dagen nadenken over het plan, waar wel een ruime meerderheid voor is. Volgens Van Nieuwenhuizen is het geen verandering van de regels, omdat het systeem tijdelijk is. Als de coronacrisis voorbij is, krijgen consumenten gewoon weer de keus: geld of een voucher.

Nachtclubs: leeftijdsgrens in plaats van anderhalvemeterregel

In een brief aan de gemeenteraad laten 26 Amsterdamse nachtclubs weten af te zien van de anderhalvemeterregel als ze weer opengaan. Ze willen andere maatregelen nemen, zoals temperatuur meten aan de deur of een leeftijdsgrens instellen, meldt Het Parool.

Onder meer de clubs Escape, Jimmy Woo en de Melkweg zouden zich achter het voorstel scharen. "Onder jongeren is het risico op besmetting heel erg klein, wijzen de cijfers uit", zegt Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs tegen de krant.

Ook controles door middel van warmtecamera's en vaker schoonmaken behoren tot de opties.

'Corona kan ook trombose veroorzaken'

Dat het coronavirus kan leiden tot een dodelijke longontsteking is bekend, maar het lijkt erop dat het virus ook bloedstollingen kan veroorzaken in de longen en hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Erasmus MC in Rotterdam, meldt Nieuwsuur.

Uit het onderzoek onder 184 patiënten op de intensive care blijkt dat de helft kampt met tromboseklachten, veel meer dan gedacht. Bij coronapatiënten wordt bloedstolling geactiveerd door de hoge mate van ontsteking, zegt hoogleraar Interne Geneeskunde Menno Huisman (LUMC) die het onderzoek leidde.

Zuiden versoepelt regels nachtverblijf voor toeristen

Zeeland en Noord-Brabant gaan toeristen weer mondjesmaat verwelkomen. In Zeeland mogen uitbaters van een camping, hotel of vakantiepark vanaf vrijdag 15 procent van hun slaapplekken verhuren, mits die eigen sanitair hebben. Mensen met een tweede woning, vaste standplaats of strandhuisjes mogen ook weer komen.

In Brabant is het verbod op recreatief nachtverblijf opgeheven. Dit betekent dat gezinnen weer mogen verblijven op campings en vakantieparken zolang de slaapplek over eigen sanitair beschikt. Met een vriendengroep een huisje of caravan huren, is niet toegestaan.

In de regio van Rotterdam is dagrecreatie per direct weer toegestaan op campings, recreatieparken, jachthavens en in strandhuisjes, meldt Rijnmond. Overnachten blijft vooralsnog verboden. Gedeelde sanitaire voorzieningen op recreatie- en vakantieparken blijven dicht.

Bruine vloot luidt noodklok

De bruine vloot in Friesland heeft het moeilijk. Met lange tochten met toeristen halen zij in de lente en zomer de inkomsten voor het hele jaar binnen. Maar die geldstroom is nagenoeg opgedroogd.

Barre tijden voor de chartervaart

Stijging aangiften van online fraude, 'vooral kwetsbaren en ouderen slachtoffer'

Sinds het begin van de corona-uitbraak is het aantal aangiften van WhatsApp-fraude en oplichting met phishing-mail flink toegenomen. Dat zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime van de Nationale Politie tegen EenVandaag. "De criminaliteit in het algemeen zien we dalen, maar de cybercrime stijgt helaas fors", zegt Van der Plas. "Normaal hebben we iedere week 100 aangiften van WhatsApp-fraude, nu ligt dat aantal op 300 per week."

Volgens Van der Plas zijn de slachtoffers "vooral de kwetsbaren in de samenleving". Hij roept mensen op het gezond verstand te gebruiken. "Check sommige websites. Kijk even naar de reviews en beoordelingen en kijk vooral ook naar contactgegevens. Zorg dat je je spullen zoals laptops en iPad qua beveiliging goed op orde hebt."

Vrijdag meldde de politie Midden-Nederland al een sterke toename van het aantal aangiftes van fraude via WhatsApp. In de regio hebben sinds 6 maart 74 mensen aangifte gedaan, ruim vijf keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

Franse minister stelt milieu-eisen aan leningen Air France

Air France moet de komende vijf jaar zijn uitstoot van CO2 op binnenlandse vluchten met 50 procent terugdringen. Dat moet onder meer gebeuren door het aantal korte vluchten tussen Franse steden drastisch terug te dringen.

"Als er binnen Frankrijk een mogelijkheid bestaat om met de trein te reizen in minder dan 2,5 uur, moet dat de regel worden", zei minister van Economische Zaken Bruno Le Maire vanavond. "Air France moet de meest milieubewuste luchtvaartmaatschappij op aarde worden. Dat is een keiharde eis die ik stel."

Eerder deze week werd bekend dat Air France 7 miljard euro aan leningen krijgt van banken en de Franse staat. Air France is, zoals haast alle vliegmaatschappijen, hard geraakt door de coronacrisis. Nu maakt minister Le Maire bekend wat de eisen zijn die aan die leningen worden gesteld. "We geven geen blanco cheque. Het gaat om veel geld van de belastingbetalers."

Le Maire zei dat Air France ook op internationale vluchten aanzienlijk 'schoner' moet presteren, met minder uitstoot. Het gebruik van biobrandstoffen moet worden opgevoerd.

Directie Willem II levert salaris in

De directie van voetbalclub Willem II gaat 15 procent van het salaris inleveren om door de coronacrisis door te komen en "op lange termijn gezond te blijven". Het gaat om het verdiende geld in de periode waarin de eredivisieclub zonder supporters speelt. Ook gaat de club met iedereen binnen de organisatie in gesprek over een soortgelijke regeling.

Om tegemoet te komen aan seizoenkaarthouders en businessclubleden zijn de voorgenomen prijsverhogingen uitgesteld. Ook kunnen zij met een nieuwe seizoenkaart of businesskaart volgend seizoen gratis naar de eerste Europese thuiswedstrijd van Willem II.

Aantal Britse doden naar boven bijgesteld

Het officiële aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is fors naar boven bijgesteld tot 26.097. Dat betekent dat het land nu meer sterfgevallen heeft dan Frankrijk en Spanje.

De cijfers bevatten voor het eerst ook doden in verpleeghuizen en particuliere huishoudens. "Dit laat een heel ander patroon zien. We zitten nu meer op een lijn met onze Europese buren", zegt Yvonne Doyle, een autoriteit in de Britse publieke gezondheidszorg.

NZa: aantal spoedverwijzingen bijna normaal

Het aantal spoedverwijzingen door huisartsen naar ziekenhuizen ligt weer bijna op het niveau van de afgelopen jaren, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit. Alleen voor kindergeneeskunde geldt dat spoedverwijzingen nog achterblijven. Voor longziekten is het aantal sinds het begin van de coronacrisis juist gestegen.

Ook de verwijzingen voor mensen die geen spoedeisende zorg nodig hebben, nemen toe. Maar daarvoor geldt nog wel dat er gemiddeld 50 procent minder verwijzingen zijn dan dezelfde periode vorig jaar.

Weer ruim 300 doden erbij in Italië

In Italië is het aantal gemelde coronadoden lager ten opzichte van gisteren. De Italiaanse autoriteiten melden 323 nieuwe overlijdensgevallen. Gisteren werden 382 coronadoden gemeld.

In totaal zijn er in Italië nu 27.682 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat is het hoogste aantal coronadoden ter wereld, na de Verenigde Staten en Spanje. In Italië zijn 2086 nieuwe besmettingen gemeld, dat aantal is vergelijkbaar met gisteren. Toen waren het er 2091.

Op de Italiaanse IC's liggen nu 1795 mensen, bijna zeventig minder dan gisteren.

Einde persconferentie

De persconferentie van het kabinet is afgelopen. Kijk hier een fragment terug.

Rutte: meer mensen op straat, dat is niet zonder risico

Volgende week besluit over aangepaste bezoekregeling verpleeghuizen

Het kabinet werkt nog steeds aan een aangepaste bezoekregeling uit voor de verpleeghuizen. Die wordt voorgelegd aan het Outbreak Management Team. Volgende week wordt daar een besluit over genomen. Minister De Jonge: "Maar wat er ook uit komt gaan we sowieso heel behoedzaam en stap voor stap invoeren. We zullen het bijvoorbeeld eerst in een bepaalde regio of een bepaald gebied gaan uitproberen. We moeten heel voorzichtig omgaan met de mensen in de verpleeghuiszorg."

Rutte: hotels niet bedoeld als dinerlocatie

Rutte vindt het asociaal als mensen in hotels uit eten gaan terwijl ze daar niet hoeven te slapen. "De hotels zijn bedoeld voor als mensen echt daar moeten overnachten en dus niet thuis kunnen koken. Dan mogen de hotelgasten daar wat eten." Dat mensen daar misschien misbruik van maken is geen reden voor het kabinet om andere restaurants dan de hotelrestaurants te openen. "Als Hugo en ik ieder loophole zouden moeten dichten dan zijn we een kinderspeelplaats aan het runnen. Ik denk dat we allemaal een beetje moeten blijven nadenken."

De Jonge: alleen medische contactberoepen aan het werk

Volgens minister De Jonge kunnen bepaalde contactberoepen van medische aard, zoals tandartsen, gewoon weer hun werk doen. De Jonge: "Die hebben hun eigen richtlijnen. Mondhygiënisten hebben die eigen richtlijnen voor veilig werken bijvoorbeeld ook. Die leveren geen heel grote nieuwe concurrerende vraag op voor de mondkapjes. Maar als we andere contactberoepen, zoals kappers, dat zouden toestaan, dan is dat nog wel een probleem voor de hoeveelheid beschikbare mondkapjes."

De Jonge: nog niet genoeg mondkapjes voor alle contactberoepen

'Nog geen reden voor versoepeling contactberoepen'

"Het lijkt erop dat het naleven van de maatregelen een beetje aan het 'verrommelen' is", vervolgt Rutte. "Als de cijfers, doordat mensen toch te veel de straat op gaan, minder goed worden, dan wordt het heel moeilijk om te gaan versoepelen."

"Maar als het goed gaat en er komt ruimte, dan kunnen we op een gegeven moment zeggen dat de contactberoepen weer aan de slag kunnen. Maar dan moet er wel ruimte zijn. Als er voor 20 mei ruimte is om te versoepelen dan doen we dat, maar daar is op dit moment geen enkele aanwijzing voor."

Rutte: geen nieuwe besluiten, bekende adviezen blijven gelden

"We hebben vanavond geen nieuwe besluiten genomen maar wel de situatie uitvoerig met elkaar besproken", zegt premier Rutte. "Het beeld op straat is gemengd. Op Koningsdag was het onwerkelijke plaatje te zien van een grotendeels leeg straatbeeld. Maar je ziet het ook drukker worden op straat. Meer mensen komen naar buiten, ook als het niet echt nodig is. Dat is niet zonder risico."

"In de zorg gaan de cijfers de goede kant op. Maar in de ziekenhuiscijfers zit een vertraging. Mensen kunnen het pas na een paar weken merken. En dan kan het ook nog zo zijn dat iemand die naar het ziekenhuis moet, pas een paar weken later naar de IC gaat. De ziekenhuiscijfers zijn een kostbaar bezit, maar ook een gevoelig bezit."

"De algemene adviezen blijven daarom gelden. Blijf zo veel mogelijk thuis. Werk zo veel mogelijk thuis. Bij klachten blijft het hele gezin thuis. Winkelen is geen uitje. Het openbaar vervoer is voor mensen die naar hun werk moeten, niet voor plezierreisjes."

Update van het kabinet over maatregelen

Zo dadelijk, rond 18.00 uur, komen premier Rutte en minister De Jonge met een korte update na het crisisberaad over de coronamaatregelen. Grote veranderingen worden niet verwacht.

Het persmoment is bij de NOS live te zien via de volgende kanalen:

  • Op tv via NPO Nieuws (Ziggo kanaal 501, KPN kanaal 43)
  • Via een livestream op de site en app: klik hier
  • Via de livestream van NPO Nieuws: klik hier
  • Via de Facebookpagina van de NOS: klik hier
  • Op ons YouTube-kanaal: klik hier

Anderhalvemeter afstand in trein? Zo wil de NS het gaan doen

De NS doet deze week een test met speciaal aangepaste treinen, waarin het makkelijker is om anderhalve meter afstand te houden. Zo hangen er bij de zitplaatsen schermen van folie, is de trein volgeplakt met stickers en hangen er verbodsbordjes over bepaalde stoelen.

De proef wordt door de NS uitgevoerd om erachter te komen of reizigers de aanwijzingen in de treinen ook echt naleven. De spoorvervoerder sluit niet uit dat alle treinen straks vol stickers en schermen hangen.

Tennisclub weer geopend, 'maar de ballen moeten hierna wel in quarantaine'

Tennissen mag weer, bij KJLTC in Kampen. Daar zijn ze maar wat blij mee. Het is wel even wennen voor zowel de sporters als de coaches. De anderhalvemeterregel wordt streng in de gaten gehouden. Ook dragen tennisleraren handschoenen en moeten de ballen na een dag gebruik in "quarantaine".

Tennisclub weer geopend, maar: 'de ballen moeten hierna wel in quarantaine'

Premier: Denemarken heeft uitbraak virus onder controle

Denemarken heeft de uitbraak van het coronavirus onder controle, meldt premier Frederiksen. Volgens haar was de Deense strategie succesvol. Daarom kan het land langzaamaan denken aan een tweede fase van versoepeling. Die staat voor 10 mei gepland.

Half maart werden kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen, cafés, restaurants, bars, sportscholen en kapsalons gesloten. Bijeenkomsten met meer dan tien personen werden verboden. Sommige maatregelen zijn inmiddels opgeheven. Zo zijn scholen voor kinderen tot 11 jaar en kleine bedrijven zoals kappers weer open.

Wereldwijd flink meer internetverkeer

Het internetverkeer in Nederland is tussen december en april met ruim 22 procent toegenomen. De groei is door de coronacrisis vier keer zo sterk als het kwartaal ervoor, blijkt uit onderzoek van de OESO, de internationale organisatie die het sociaal en economisch beleid van de aangesloten landen onderzoekt.

Ter vergelijking: in Duitsland nam het verkeer sinds december toe met 16,5 procent, tegen 11,2 procent in het voorgaande kwartaal. Italië, een van de hardst getroffen landen, zag een stijging van 39,9 procent, tegen 1,8 procent het kwartaal ervoor.

Volgens de OESO hebben sommige aanbieders te maken met een stijging van 60 procent. Door de coronacrisis werken en studeren veel mensen noodgedwongen thuis. Ook worden er online veel films gekeken en games gespeeld.

Ook in andere delen van de wereld zijn sterke stijgingen te zien. Zo nam het internetverkeer in Japan sinds december toe met 26,5 procent, tegen 5,9 procent in de drie maanden ervoor.

Mondkapjes gaan niet direct naar kappers en pedicures

Het kabinet heeft zoals bekend advies gevraagd aan het Outbreak Management Team over het gebruik van mondkapjes door contactberoepen, zoals kappers. Ook is gevraagd naar het gebruik van de mondkapjes in het openbaar vervoer, zowel voor de medewerkers in het ov als de reizigers. Minister Van Rijn benadrukte vandaag opnieuw dat daar op dit moment nog niet genoeg mondkapjes voor zijn.

Van Rijn: aangekomen mondkapjes niet direct naar kappers en pedicures

Staatssecretaris: 'Openbaar vervoer alleen voor werkenden'

Het kabinet is net weer bij elkaar gekomen voor een vergadering over de coronamaatregelen. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) waarschuwt mensen dat het openbaar vervoer op dit moment echt alleen bedoeld is voor mensen die naar hun werk moeten. "Ik heb op werkbezoek in Rotterdam gezien dat de drukte in het ov toeneemt. Het enige wat we kunnen zeggen is: doe dat niet. Het ov is voor mensen die moeten werken in de supermarkt en het ziekenhuis, en niet voor mensen die willen fietsen in het weekend."

Conducteurs en bestuurders mogen mensen uit het ov zetten als er te veel zijn ingestapt. Het is al voorgekomen dat een trein is stilgezet omdat er te veel mensen in zaten. Van Veldhoven: "Maar dat betekent dus ook dat de verpleegkundige die na een lange dienst moe is en naar huis wil, ook stilstaat. Dat moeten we niet willen. Ik snap dat we allemaal die behoefte krijgen, maar het ov is nu echt niet voor uitjes."

Aantal coronapatiënten op IC daalt naar 804

Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care verblijft, is opnieuw gedaald. Het zijn er nu 804, 57 minder dan gisteren, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen daarnaast nog 431 niet-coronapatiënten op de IC's.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien het verschil in drukte tussen de regio's verder afnemen. Verder is er een stijging van non-covid-patiënten op de IC, een goed teken dat de geplande zorg weer opgepakt wordt."

Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 776 in Nederland, 56 minder dan gisteren. 28 liggen er in Duitsland, één minder dan gisteren, door terugplaatsing. De afgelopen 24 uur zijn er twee verplaatsingen geweest tussen de regio's.

Zwitserland verlengt en versoepelt maatregelen

De Zwitserse regering heeft besloten het verbod op evenementen met meer dan duizend mensen te verlengen tot eind augustus. Tegelijkertijd is versoepeling aangekondigd voor sportevenementen, winkels, restaurants en enkele musea. Zo mogen professionele sportteams vanaf 8 juni weer wedstrijden spelen, zij het zonder publiek.

Ook sommige grensovergangen worden weer geopend. Dat gebeurt op 11 mei. Op 27 mei neemt de Zwitserse regering een besluit over evenementen met minder dan duizend aanwezigen. Op dit moment zijn bijeenkomsten met meer dan vijf personen verboden.

"De verspreiding van het coronavirus is verder vertraagd", staat in een verklaring. "De maatregelen tegen het virus worden geïmplementeerd door de bevolking en hebben effect. Als gevolg daarvan heeft de regering besloten de maatregelen te versoepelen."

Zorgbehandelingen blijven zich opstapelen

Door de coronacrisis blijft het aantal niet-coronagerelateerde behandelingen zich opstapelen. Dat meldt ZorgDomein, een verwijsplatform waar zo'n 90 procent van de huisartsen gebruik van maakt.

Het aantal verwijzingen door huisartsen daalde halverwege maart met gemiddeld 75 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat beeld bleef drie weken stabiel. Daarna liep het aantal verwijzingen iets op, naar gemiddeld 50 procent minder verwijzingen. De afgelopen week steeg het aantal uitgestelde verwijzingen naar 900.000 in totaal, waarvan 500.000 verwijzingen naar het ziekenhuis en zelfstandige klinieken.

Honderden miljoenen mensen verliezen baan

Wereldwijd verdwijnen 305 miljoen voltijdbanen door de coronacrisis. Dat komt neer op ruim een tiende van alle banen ter wereld, blijkt uit een schatting van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Begin deze maand dacht de VN-organisatie nog dat er 195 miljoen banen zouden verdwijnen door de crisis.

Naar verwachting worden Noord- en Zuid-Amerika het hardst geraakt, gevolgd door Europa en Centraal-Azië.

De ILO voorspelt daarnaast dat bijna 1,6 miljard mensen die in de informele economie werken hun baan zullen verliezen. Dit zijn mensen die niet in de officiële cijfers worden meegenomen, omdat ze bijvoorbeeld zwartwerken of niet ingeschreven staan. De eerste crisismaanden hebben al tot een inkomensverlies van 60 procent geleid voor informele werkenden wereldwijd. "Geen inkomen betekent geen voedsel, geen veiligheid en geen toekomst", zegt Guy Ryder, directeur-generaal van de ILO over de kwetsbare groep die geen aanspraak kan maken op vangnetten.