Rutte: naleving 'verrommelt' • Aantal spoedverwijzingen bijna op normaal niveau
- Het kabinet heeft vanavond geen nieuwe maatregelen genomen. De bekende richtlijnen blijven gelden.
- Het RIVM meldt in de afgelopen 24 uur 76 nieuwe ziekenopnames en 145 nieuwe doden.
- Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care verblijft, is opnieuw gedaald. Het zijn er nu 804, 57 minder dan gisteren.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste Nederlandse cijfers. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
Het liveblog van woensdag 29 april is gesloten. De komende dag is er een nieuw liveblog.
Tassenmuseum in Amsterdam voorgoed dicht
Tassenmuseum Hendrikje in het centrum van Amsterdam houdt ermee op. Het museum, dat al anderhalve maand dicht is vanwege corona, heeft niet genoeg geld om na de crisis "op lange termijn" door te gaan, staat in een persverklaring. "Mede gezien de huidige ontwikkelingen in de samenleving is er onvoldoende perspectief voor de toekomst."
Het tassenmuseum, genoemd naar oprichter Hendrikje Ivo, bestond sinds 1996 en was aanvankelijk gevestigd in Amstelveen. In 2007 ging het naar de Herengracht in Amsterdam. Het trok zo'n 70.000 bezoekers per jaar en had ongeveer 5000 tassen in zijn collectie.
Museumdirecteur Manon Schaap, die een jaar geleden aantrad, is teleurgesteld. "Het stemt mij bijzonder treurig dat ik de deuren van dit mooie museum moet sluiten. Samen met mijn team waren wij bezig om de visie betreffende de tas, identiteit, mode, métier en maatschappij tot leven te laten komen. Helaas heeft de realiteit ons ingehaald."
EU niet overtuigd van vouchers voor geannuleerde vluchten
Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft de Europese Unie nog niet overtuigd van haar plan om voorlopig geen compensatie te betalen aan passagiers die niet kunnen vliegen. De minister wil zogenoemde vouchers uitgeven, die volgend jaar, als er wellicht wel weer gevlogen kan worden, kunnen worden ingewisseld voor een vliegticket.
Volgens de Europese regels moeten vliegmaatschappijen, wanneer een vlucht niet doorgaat, het geld teruggeven of een voucher aanbieden. Nederland wil dat die keuzemogelijkheid wordt geschrapt. "Ik wil voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen die het toch al moeilijk hebben op deze manier een acuut financieel probleem krijgen", zei de minister na afloop van een vergadering.
"Zestien andere EU landen zijn het met ons land eens", zegt Van Nieuwenhuizen. Maar de Europese Commissie verzet zich, omdat de regeling een stap terug is als het over consumentenrechten gaat.
De Europese Commissie heeft uitstel gevraagd en gaat de komende dagen nadenken over het plan, waar wel een ruime meerderheid voor is. Volgens Van Nieuwenhuizen is het geen verandering van de regels, omdat het systeem tijdelijk is. Als de coronacrisis voorbij is, krijgen consumenten gewoon weer de keus: geld of een voucher.
Nachtclubs: leeftijdsgrens in plaats van anderhalvemeterregel
In een brief aan de gemeenteraad laten 26 Amsterdamse nachtclubs weten af te zien van de anderhalvemeterregel als ze weer opengaan. Ze willen andere maatregelen nemen, zoals temperatuur meten aan de deur of een leeftijdsgrens instellen, meldt Het Parool.
Onder meer de clubs Escape, Jimmy Woo en de Melkweg zouden zich achter het voorstel scharen. "Onder jongeren is het risico op besmetting heel erg klein, wijzen de cijfers uit", zegt Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs tegen de krant.
Ook controles door middel van warmtecamera's en vaker schoonmaken behoren tot de opties.
'Corona kan ook trombose veroorzaken'
Dat het coronavirus kan leiden tot een dodelijke longontsteking is bekend, maar het lijkt erop dat het virus ook bloedstollingen kan veroorzaken in de longen en hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Erasmus MC in Rotterdam, meldt Nieuwsuur.
Uit het onderzoek onder 184 patiënten op de intensive care blijkt dat de helft kampt met tromboseklachten, veel meer dan gedacht. Bij coronapatiënten wordt bloedstolling geactiveerd door de hoge mate van ontsteking, zegt hoogleraar Interne Geneeskunde Menno Huisman (LUMC) die het onderzoek leidde.
Zuiden versoepelt regels nachtverblijf voor toeristen
Zeeland en Noord-Brabant gaan toeristen weer mondjesmaat verwelkomen. In Zeeland mogen uitbaters van een camping, hotel of vakantiepark vanaf vrijdag 15 procent van hun slaapplekken verhuren, mits die eigen sanitair hebben. Mensen met een tweede woning, vaste standplaats of strandhuisjes mogen ook weer komen.
In Brabant is het verbod op recreatief nachtverblijf opgeheven. Dit betekent dat gezinnen weer mogen verblijven op campings en vakantieparken zolang de slaapplek over eigen sanitair beschikt. Met een vriendengroep een huisje of caravan huren, is niet toegestaan.
In de regio van Rotterdam is dagrecreatie per direct weer toegestaan op campings, recreatieparken, jachthavens en in strandhuisjes, meldt Rijnmond. Overnachten blijft vooralsnog verboden. Gedeelde sanitaire voorzieningen op recreatie- en vakantieparken blijven dicht.
Bruine vloot luidt noodklok
De bruine vloot in Friesland heeft het moeilijk. Met lange tochten met toeristen halen zij in de lente en zomer de inkomsten voor het hele jaar binnen. Maar die geldstroom is nagenoeg opgedroogd.
Stijging aangiften van online fraude, 'vooral kwetsbaren en ouderen slachtoffer'
Sinds het begin van de corona-uitbraak is het aantal aangiften van WhatsApp-fraude en oplichting met phishing-mail flink toegenomen. Dat zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime van de Nationale Politie tegen EenVandaag. "De criminaliteit in het algemeen zien we dalen, maar de cybercrime stijgt helaas fors", zegt Van der Plas. "Normaal hebben we iedere week 100 aangiften van WhatsApp-fraude, nu ligt dat aantal op 300 per week."
Volgens Van der Plas zijn de slachtoffers "vooral de kwetsbaren in de samenleving". Hij roept mensen op het gezond verstand te gebruiken. "Check sommige websites. Kijk even naar de reviews en beoordelingen en kijk vooral ook naar contactgegevens. Zorg dat je je spullen zoals laptops en iPad qua beveiliging goed op orde hebt."
Vrijdag meldde de politie Midden-Nederland al een sterke toename van het aantal aangiftes van fraude via WhatsApp. In de regio hebben sinds 6 maart 74 mensen aangifte gedaan, ruim vijf keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.
Franse minister stelt milieu-eisen aan leningen Air France
Air France moet de komende vijf jaar zijn uitstoot van CO2 op binnenlandse vluchten met 50 procent terugdringen. Dat moet onder meer gebeuren door het aantal korte vluchten tussen Franse steden drastisch terug te dringen.
"Als er binnen Frankrijk een mogelijkheid bestaat om met de trein te reizen in minder dan 2,5 uur, moet dat de regel worden", zei minister van Economische Zaken Bruno Le Maire vanavond. "Air France moet de meest milieubewuste luchtvaartmaatschappij op aarde worden. Dat is een keiharde eis die ik stel."
Eerder deze week werd bekend dat Air France 7 miljard euro aan leningen krijgt van banken en de Franse staat. Air France is, zoals haast alle vliegmaatschappijen, hard geraakt door de coronacrisis. Nu maakt minister Le Maire bekend wat de eisen zijn die aan die leningen worden gesteld. "We geven geen blanco cheque. Het gaat om veel geld van de belastingbetalers."
Le Maire zei dat Air France ook op internationale vluchten aanzienlijk 'schoner' moet presteren, met minder uitstoot. Het gebruik van biobrandstoffen moet worden opgevoerd.
Directie Willem II levert salaris in
De directie van voetbalclub Willem II gaat 15 procent van het salaris inleveren om door de coronacrisis door te komen en "op lange termijn gezond te blijven". Het gaat om het verdiende geld in de periode waarin de eredivisieclub zonder supporters speelt. Ook gaat de club met iedereen binnen de organisatie in gesprek over een soortgelijke regeling.
Om tegemoet te komen aan seizoenkaarthouders en businessclubleden zijn de voorgenomen prijsverhogingen uitgesteld. Ook kunnen zij met een nieuwe seizoenkaart of businesskaart volgend seizoen gratis naar de eerste Europese thuiswedstrijd van Willem II.
Aantal Britse doden naar boven bijgesteld
Het officiële aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is fors naar boven bijgesteld tot 26.097. Dat betekent dat het land nu meer sterfgevallen heeft dan Frankrijk en Spanje.
De cijfers bevatten voor het eerst ook doden in verpleeghuizen en particuliere huishoudens. "Dit laat een heel ander patroon zien. We zitten nu meer op een lijn met onze Europese buren", zegt Yvonne Doyle, een autoriteit in de Britse publieke gezondheidszorg.
NZa: aantal spoedverwijzingen bijna normaal
Het aantal spoedverwijzingen door huisartsen naar ziekenhuizen ligt weer bijna op het niveau van de afgelopen jaren, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit. Alleen voor kindergeneeskunde geldt dat spoedverwijzingen nog achterblijven. Voor longziekten is het aantal sinds het begin van de coronacrisis juist gestegen.
Ook de verwijzingen voor mensen die geen spoedeisende zorg nodig hebben, nemen toe. Maar daarvoor geldt nog wel dat er gemiddeld 50 procent minder verwijzingen zijn dan dezelfde periode vorig jaar.
Weer ruim 300 doden erbij in Italië
In Italië is het aantal gemelde coronadoden lager ten opzichte van gisteren. De Italiaanse autoriteiten melden 323 nieuwe overlijdensgevallen. Gisteren werden 382 coronadoden gemeld.
In totaal zijn er in Italië nu 27.682 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat is het hoogste aantal coronadoden ter wereld, na de Verenigde Staten en Spanje. In Italië zijn 2086 nieuwe besmettingen gemeld, dat aantal is vergelijkbaar met gisteren. Toen waren het er 2091.
Op de Italiaanse IC's liggen nu 1795 mensen, bijna zeventig minder dan gisteren.
Einde persconferentie
De persconferentie van het kabinet is afgelopen. Kijk hier een fragment terug.
Volgende week besluit over aangepaste bezoekregeling verpleeghuizen
Het kabinet werkt nog steeds aan een aangepaste bezoekregeling uit voor de verpleeghuizen. Die wordt voorgelegd aan het Outbreak Management Team. Volgende week wordt daar een besluit over genomen. Minister De Jonge: "Maar wat er ook uit komt gaan we sowieso heel behoedzaam en stap voor stap invoeren. We zullen het bijvoorbeeld eerst in een bepaalde regio of een bepaald gebied gaan uitproberen. We moeten heel voorzichtig omgaan met de mensen in de verpleeghuiszorg."
Rutte: hotels niet bedoeld als dinerlocatie
Rutte vindt het asociaal als mensen in hotels uit eten gaan terwijl ze daar niet hoeven te slapen. "De hotels zijn bedoeld voor als mensen echt daar moeten overnachten en dus niet thuis kunnen koken. Dan mogen de hotelgasten daar wat eten." Dat mensen daar misschien misbruik van maken is geen reden voor het kabinet om andere restaurants dan de hotelrestaurants te openen. "Als Hugo en ik ieder loophole zouden moeten dichten dan zijn we een kinderspeelplaats aan het runnen. Ik denk dat we allemaal een beetje moeten blijven nadenken."
De Jonge: alleen medische contactberoepen aan het werk
Volgens minister De Jonge kunnen bepaalde contactberoepen van medische aard, zoals tandartsen, gewoon weer hun werk doen. De Jonge: "Die hebben hun eigen richtlijnen. Mondhygiënisten hebben die eigen richtlijnen voor veilig werken bijvoorbeeld ook. Die leveren geen heel grote nieuwe concurrerende vraag op voor de mondkapjes. Maar als we andere contactberoepen, zoals kappers, dat zouden toestaan, dan is dat nog wel een probleem voor de hoeveelheid beschikbare mondkapjes."
'Nog geen reden voor versoepeling contactberoepen'
"Het lijkt erop dat het naleven van de maatregelen een beetje aan het 'verrommelen' is", vervolgt Rutte. "Als de cijfers, doordat mensen toch te veel de straat op gaan, minder goed worden, dan wordt het heel moeilijk om te gaan versoepelen."
"Maar als het goed gaat en er komt ruimte, dan kunnen we op een gegeven moment zeggen dat de contactberoepen weer aan de slag kunnen. Maar dan moet er wel ruimte zijn. Als er voor 20 mei ruimte is om te versoepelen dan doen we dat, maar daar is op dit moment geen enkele aanwijzing voor."
Rutte: geen nieuwe besluiten, bekende adviezen blijven gelden
"We hebben vanavond geen nieuwe besluiten genomen maar wel de situatie uitvoerig met elkaar besproken", zegt premier Rutte. "Het beeld op straat is gemengd. Op Koningsdag was het onwerkelijke plaatje te zien van een grotendeels leeg straatbeeld. Maar je ziet het ook drukker worden op straat. Meer mensen komen naar buiten, ook als het niet echt nodig is. Dat is niet zonder risico."
"In de zorg gaan de cijfers de goede kant op. Maar in de ziekenhuiscijfers zit een vertraging. Mensen kunnen het pas na een paar weken merken. En dan kan het ook nog zo zijn dat iemand die naar het ziekenhuis moet, pas een paar weken later naar de IC gaat. De ziekenhuiscijfers zijn een kostbaar bezit, maar ook een gevoelig bezit."
"De algemene adviezen blijven daarom gelden. Blijf zo veel mogelijk thuis. Werk zo veel mogelijk thuis. Bij klachten blijft het hele gezin thuis. Winkelen is geen uitje. Het openbaar vervoer is voor mensen die naar hun werk moeten, niet voor plezierreisjes."
Update van het kabinet over maatregelen
Zo dadelijk, rond 18.00 uur, komen premier Rutte en minister De Jonge met een korte update na het crisisberaad over de coronamaatregelen. Grote veranderingen worden niet verwacht.
Het persmoment is bij de NOS live te zien via de volgende kanalen:
Anderhalvemeter afstand in trein? Zo wil de NS het gaan doen
De NS doet deze week een test met speciaal aangepaste treinen, waarin het makkelijker is om anderhalve meter afstand te houden. Zo hangen er bij de zitplaatsen schermen van folie, is de trein volgeplakt met stickers en hangen er verbodsbordjes over bepaalde stoelen.
De proef wordt door de NS uitgevoerd om erachter te komen of reizigers de aanwijzingen in de treinen ook echt naleven. De spoorvervoerder sluit niet uit dat alle treinen straks vol stickers en schermen hangen.
Tennisclub weer geopend, 'maar de ballen moeten hierna wel in quarantaine'
Tennissen mag weer, bij KJLTC in Kampen. Daar zijn ze maar wat blij mee. Het is wel even wennen voor zowel de sporters als de coaches. De anderhalvemeterregel wordt streng in de gaten gehouden. Ook dragen tennisleraren handschoenen en moeten de ballen na een dag gebruik in "quarantaine".
Premier: Denemarken heeft uitbraak virus onder controle
Denemarken heeft de uitbraak van het coronavirus onder controle, meldt premier Frederiksen. Volgens haar was de Deense strategie succesvol. Daarom kan het land langzaamaan denken aan een tweede fase van versoepeling. Die staat voor 10 mei gepland.
Half maart werden kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen, cafés, restaurants, bars, sportscholen en kapsalons gesloten. Bijeenkomsten met meer dan tien personen werden verboden. Sommige maatregelen zijn inmiddels opgeheven. Zo zijn scholen voor kinderen tot 11 jaar en kleine bedrijven zoals kappers weer open.
Wereldwijd flink meer internetverkeer
Het internetverkeer in Nederland is tussen december en april met ruim 22 procent toegenomen. De groei is door de coronacrisis vier keer zo sterk als het kwartaal ervoor, blijkt uit onderzoek van de OESO, de internationale organisatie die het sociaal en economisch beleid van de aangesloten landen onderzoekt.
Ter vergelijking: in Duitsland nam het verkeer sinds december toe met 16,5 procent, tegen 11,2 procent in het voorgaande kwartaal. Italië, een van de hardst getroffen landen, zag een stijging van 39,9 procent, tegen 1,8 procent het kwartaal ervoor.
Volgens de OESO hebben sommige aanbieders te maken met een stijging van 60 procent. Door de coronacrisis werken en studeren veel mensen noodgedwongen thuis. Ook worden er online veel films gekeken en games gespeeld.
Ook in andere delen van de wereld zijn sterke stijgingen te zien. Zo nam het internetverkeer in Japan sinds december toe met 26,5 procent, tegen 5,9 procent in de drie maanden ervoor.
Mondkapjes gaan niet direct naar kappers en pedicures
Het kabinet heeft zoals bekend advies gevraagd aan het Outbreak Management Team over het gebruik van mondkapjes door contactberoepen, zoals kappers. Ook is gevraagd naar het gebruik van de mondkapjes in het openbaar vervoer, zowel voor de medewerkers in het ov als de reizigers. Minister Van Rijn benadrukte vandaag opnieuw dat daar op dit moment nog niet genoeg mondkapjes voor zijn.
Staatssecretaris: 'Openbaar vervoer alleen voor werkenden'
Het kabinet is net weer bij elkaar gekomen voor een vergadering over de coronamaatregelen. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) waarschuwt mensen dat het openbaar vervoer op dit moment echt alleen bedoeld is voor mensen die naar hun werk moeten. "Ik heb op werkbezoek in Rotterdam gezien dat de drukte in het ov toeneemt. Het enige wat we kunnen zeggen is: doe dat niet. Het ov is voor mensen die moeten werken in de supermarkt en het ziekenhuis, en niet voor mensen die willen fietsen in het weekend."
Conducteurs en bestuurders mogen mensen uit het ov zetten als er te veel zijn ingestapt. Het is al voorgekomen dat een trein is stilgezet omdat er te veel mensen in zaten. Van Veldhoven: "Maar dat betekent dus ook dat de verpleegkundige die na een lange dienst moe is en naar huis wil, ook stilstaat. Dat moeten we niet willen. Ik snap dat we allemaal die behoefte krijgen, maar het ov is nu echt niet voor uitjes."
Aantal coronapatiënten op IC daalt naar 804
Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care verblijft, is opnieuw gedaald. Het zijn er nu 804, 57 minder dan gisteren, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen daarnaast nog 431 niet-coronapatiënten op de IC's.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien het verschil in drukte tussen de regio's verder afnemen. Verder is er een stijging van non-covid-patiënten op de IC, een goed teken dat de geplande zorg weer opgepakt wordt."
Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 776 in Nederland, 56 minder dan gisteren. 28 liggen er in Duitsland, één minder dan gisteren, door terugplaatsing. De afgelopen 24 uur zijn er twee verplaatsingen geweest tussen de regio's.
Zwitserland verlengt en versoepelt maatregelen
De Zwitserse regering heeft besloten het verbod op evenementen met meer dan duizend mensen te verlengen tot eind augustus. Tegelijkertijd is versoepeling aangekondigd voor sportevenementen, winkels, restaurants en enkele musea. Zo mogen professionele sportteams vanaf 8 juni weer wedstrijden spelen, zij het zonder publiek.
Ook sommige grensovergangen worden weer geopend. Dat gebeurt op 11 mei. Op 27 mei neemt de Zwitserse regering een besluit over evenementen met minder dan duizend aanwezigen. Op dit moment zijn bijeenkomsten met meer dan vijf personen verboden.
"De verspreiding van het coronavirus is verder vertraagd", staat in een verklaring. "De maatregelen tegen het virus worden geïmplementeerd door de bevolking en hebben effect. Als gevolg daarvan heeft de regering besloten de maatregelen te versoepelen."
Zorgbehandelingen blijven zich opstapelen
Door de coronacrisis blijft het aantal niet-coronagerelateerde behandelingen zich opstapelen. Dat meldt ZorgDomein, een verwijsplatform waar zo'n 90 procent van de huisartsen gebruik van maakt.
Het aantal verwijzingen door huisartsen daalde halverwege maart met gemiddeld 75 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat beeld bleef drie weken stabiel. Daarna liep het aantal verwijzingen iets op, naar gemiddeld 50 procent minder verwijzingen. De afgelopen week steeg het aantal uitgestelde verwijzingen naar 900.000 in totaal, waarvan 500.000 verwijzingen naar het ziekenhuis en zelfstandige klinieken.
Honderden miljoenen mensen verliezen baan
Wereldwijd verdwijnen 305 miljoen voltijdbanen door de coronacrisis. Dat komt neer op ruim een tiende van alle banen ter wereld, blijkt uit een schatting van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Begin deze maand dacht de VN-organisatie nog dat er 195 miljoen banen zouden verdwijnen door de crisis.
Naar verwachting worden Noord- en Zuid-Amerika het hardst geraakt, gevolgd door Europa en Centraal-Azië.
De ILO voorspelt daarnaast dat bijna 1,6 miljard mensen die in de informele economie werken hun baan zullen verliezen. Dit zijn mensen die niet in de officiële cijfers worden meegenomen, omdat ze bijvoorbeeld zwartwerken of niet ingeschreven staan. De eerste crisismaanden hebben al tot een inkomensverlies van 60 procent geleid voor informele werkenden wereldwijd. "Geen inkomen betekent geen voedsel, geen veiligheid en geen toekomst", zegt Guy Ryder, directeur-generaal van de ILO over de kwetsbare groep die geen aanspraak kan maken op vangnetten.
Aangepaste slavernijherdenking en pas volgend jaar excuses
Amsterdam gaat dit jaar nog geen excuses aanbieden voor het aandeel in de slavenhandel en de slavernij, meldt Het Parool. In overleg met de organisatie van de herdenking op 1 juli is besloten dit volgend jaar te doen.
Volgens het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), dat de herdenking organiseert, is het door de maatregelen rondom het coronavirus "niet het juiste moment" voor excuses.
De herdenking vindt dit jaar nog wel plaats op 1 juli, maar in aangepaste vorm. Onder meer burgemeester Halsema en het Landelijk Platform Slavernijverleden zullen in een korte ceremonie kransen leggen in het Oosterpark.
'Corona-uitbraak zorgt voor lagere levensverwachting'
Mannen leven door de corona-uitbraak gemiddeld 200 dagen korter en vrouwen 160 dagen. Dat blijkt uit een berekening van het Nederlands Interdisciplinair Instituut (NIDI). De levensverwachting voor mannen komt daardoor iets onder de 80 jaar uit; vrouwen worden volgens de prognose gemiddeld iets ouder dan 83 jaar.
Het NIDI verwacht verder dat door het coronavirus op korte termijn waarschijnlijk net iets meer Nederlanders overlijden dan tijdens de zware griepepidemie van november 2017 tot maart 2018. De onderzoekers verwachten dat op langere termijn de impact van het virus op de samenleving "aanzienlijk groter zal zijn" dan die van een griepgolf.
In hun berekeningen gaat het NIDI uit van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de oversterfte in Nederland. De verwachting is dat die oversterfte bijna 10 procent hoger zal liggen dan tijdens de griepgolf van ruim twee jaar geleden.
Honderdduizenden ondernemers vragen inkomenssteun aan
Ruim een op de vijf Nederlandse ondernemers heeft bij hun gemeente aangeklopt voor een aanvulling op het inkomen. Dat blijkt uit een schatting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op basis van een inventarisatie onder ruim 40 procent van de Nederlandse gemeenten.
"Sinds de invoering van de regeling is het aantal aanvragen hard opgelopen", laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het totaal aantal aanvragen schat het ministerie inmiddels op 324.000. Het overgrote deel daarvan is waarschijnlijk afkomstig van zzp'ers, maar ook ondernemers met personeel kunnen aanspraak maken op de steun.
De zogeheten TOZO-regeling is open voor alle ondernemers die nu onder het sociaal minimum verdienen en minstens 23,5 uur per week werkten. Als deze ondernemers zich melden bij hun gemeente, vult de gemeente hun inkomen aan tot het sociaal minimum.
RIVM: 76 nieuwe opnames, 145 nieuwe doden
Er zijn 76 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 88 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.685.
Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 145, meldt het RIVM. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 48 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.
In totaal zijn nu, voor zover bekend, 4711 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.
Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 386. In totaal zijn er nu 38.802 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.
Rutte tussen het vuilnis, Blok bij de alarmcentrale
Premier Rutte en minister Blok van Buitenlandse Zaken hebben vanmorgen werkbezoeken gebracht aan sectoren die belangrijk zijn in de coronacrisis. Rutte ging langs bij de afvalverwerking van de Haagse Milieu Services.
Daar is het extra druk. Mensen bieden veel afval aan en komen massaal naar de milieustraat, omdat ze aan het opruimen, verbouwen of tuinieren zijn geslagen. "Onze tuinen zijn na deze crisis volledig op orde", grapte de premier. Hij riep mensen op niet allemaal tegelijk naar de milieustraat te komen. "En maak er geen uitje van."
Minister Blok ging naar de ANWB, waar hij sprak met vertegenwoordigers van de verschillende alarmcentrales. Die zijn druk bezig met het repatriëren van Nederlanders die door de crisis vastzitten in het buitenland.
Aanvankelijk meldden zich 25.000 mensen die terug wilden. Inmiddels gaat het nog om zo'n 7000 Nederlanders. De meeste zitten vast in Marokko, dat de grenzen gesloten houdt. Afgelopen weekend vertrok er bij uitzondering een vliegtuig vanuit Marokko naar Nederland. Blok kan nog niet zeggen wanneer de rest naar huis kan komen.
Overzicht van coronamaatregelen in Europa
In veel Europese landen worden de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, versoepeld.
Welke maatregelen nabijgelegen landen treffen, valt te zien en te lezen in deze kaart.
Spotify ziet door coronavirus ochtendroutine veranderen
Spotify ziet het gedrag van zijn gebruikers veranderen, doordat mensen wereldwijd thuiszitten. "Elke dag lijkt nu op het weekend", schrijft het bedrijf bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers.
Het bedrijf ziet vooral veranderingen bij het luisteren naar podcasts. Dat gebeurt 's ochtends een stuk minder, omdat er veel minder mensen naar hun werk gaan en dus onderweg geen podcasts luisteren. "Tegelijkertijd zien we dat mensen tijdens het koken, het doen van huishoudelijke taken of als ontspanning veel vaker luisteren." Ook ziet het platform dat luisteren een belangrijke rol speelt in het omgaan met stress en angst in deze tijd.
Hoe Spotify tot deze conclusies komt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het een combinatie van eigen data over luistergedrag waaruit het bedrijf patronen kan afleiden en een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren onder Amerikaanse gebruikers.
Ondanks de wereldwijde onzekerheid door het coronavirus zegt het bedrijf er goed voor te staan. De omzet steeg naar 1,84 miljard euro en er kwamen ook meer gebruikers bij dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal telt de dienst nu 286 miljoen gebruikers, waarvan 130 miljoen betalen.
Ook streep door TT Assen
Er wordt dit jaar geen TT in Assen verreden. De motorrace zou plaatsvinden in het laatste weekend van juni, maar door de coronacrisis is de 90ste editie verplaatst naar juni 2021. Het is voor het eerst in 75 jaar dat de TT niet op de geplande datum wordt verreden. Ook de races in Duitsland en Finland zijn geschrapt.
"We hebben deze beslissing met pijn in het hart genomen. De TT is een icoon in onze reeks, maar gezien de omstandigheden kan het nu niet anders," zegt de organisator van de race.
Limburgse heuvels niet langer op slot
Begin april was het zo druk in de heuvels in Zuid-Limburg, dat de veiligheidsregio besloot het gebied af te sluiten voor dagtoeristen. Alleen bestemmingsverkeer was toegestaan. Maar afgelopen weekend bleef de drukte uit en daarom heeft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg vandaag besloten de maatregelen te versoepelen.
Annemarie Penn-te Strake, voorzitter van de veiligheidsregio, kijkt tevreden terug op het verloop en effect van de maatregelen, maar geeft ook een waarschuwing: "Ga nou alsjeblieft niet massaal weer het Heuvelland in of naar andere plekken waar het druk is. Bewegen is gezond en doe dat ook vooral, maar bij voorkeur in je eentje en alleen in de eigen omgeving."
Er wordt daarom nog wel gecontroleerd, groepsvorming blijft verboden.
Onderzoekers in Oxford hopen op corona-vaccin in september
Een instituut van de universiteit in Oxford is al ver met de ontwikkeling van een covid-19-vaccin. Als alles meezit, kan het vaccin in september op de markt komen, zei de directeur tegen The New York Times.
Het Instituut heeft een voorsprong, omdat het een zelf ontwikkeld vaccin tegen een ander coronavirus - een verkoudheidsvirus - al op kleine groepen mensen heeft getest. Dat leverde geen klachten op. Dat maakt de weg vrij voor een grotere test met een op het eerdere vaccin gebaseerd covid-19-vaccin eind volgende maand op in eerste instantie duizend proefpersonen en daarna nog eens 5000.
"Het is goed nieuws, maar er zitten wel wat haken en ogen aan", reageert NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink in het NOS Radio 1 Journaal.
RKC is eerste eredivisieclub die weer traint
De voetballers van RKC Waalwijk zijn na zeven weken weer in training. Het is de eerste eredivisieclub die tijdens de coronacrisis de bal weer laat rollen.
De club uit Waalwijk neemt alle RIVM-maatregelen in acht: omkleden in de auto, oefensessies in tweetallen op anderhalve meter van elkaar en na afloop thuis douchen, want alle clubgebouwen blijven gesloten.
Maar op het veld niets dan lachende gezichten:
Europarlementariërs moeten mondkapje dragen of thuis aan het werk
Europarlementariërs moeten voortaan een mondkapje dragen en ook wordt van iedereen de temperatuur opgemeten die bij het Europees Parlement naar binnen wil. Dat valt te lezen in een tienpuntenplan met maatregelen van het dagelijks bestuur van het parlement.
Volgens bestuursvoorzitter Klaus Welle moeten de maatregelen minstens anderhalf jaar van kracht blijven. Zo lang blijven parlementariërs ook de mogelijkheid houden op afstand te vergaderen. Iedereen die kan, mag naar de Brusselse vergaderzalen komen, maar voor politici die nog in een lockdown zitten, blijft mee vergaderen op afstand mogelijk.
De voorgestelde maatregelen moeten nog definitief worden goedgekeurd door de leden van het Europees Parlement. Meestal worden voorstellen van het bestuur aangenomen.
Sportclubs onder strenge voorwaarden weer open voor kinderen
Vanaf vandaag mogen sportclubs weer open voor kinderen. Dat betekent dat veel trainingen weer beginnen. Clubs zijn volop aan het nadenken hoe ze zich aan de coronamaatregelen kunnen houden. Jonge kinderen hoeven niet op de anderhalve meter te letten. Jongeren van 13 tot en met 18 moeten ook tijdens het sporten wel op anderhalve meter van elkaar blijven.
Ook Hockeyclub HCOB in Elst is al dagen bezig met de voorbereidingen om de jongste jeugd weer te ontvangen op het hockeyveld:
Nederlanders denken mee over exitstrategie
Het grote publiek kan vanaf vandaag meedenken over hoe de exitstrategie van Nederland eruit moet komen te zien. Dat kan online via de TU Delft. Deelnemers krijgen de keuze uit acht scenario's en zien direct het gevolg van die keuze.
"Veel mensen willen in dit geval graag gehoord worden. Maar we weten dat uit dit onderzoek waarschijnlijk een vertekend beeld gaat komen", zegt Niek Mouter van de TU Delft. Daarom vindt tegelijkertijd een representatief onderzoek plaats onder 5000 Nederlanders die gekozen zijn aan de hand van een steekproef.
Het onderzoek moet 7 mei klaar zijn, zodat het kabinet de resultaten kan meenemen in het overleg over een eventuele versoepeling van de coronamaatregelen.
Bijna 100.000 coronabesmettingen in Rusland
Het geregistreerde aantal coronabesmettingen in Rusland heeft vandaag bijna de 100.000 bereikt. Nadat er de afgelopen 24 uur 5841 bij zijn gekomen, staat de teller nu op 99.399. Daarmee is Rusland China en Iran voorbij. Rusland staat op de lijst met de meeste bevestigde besmettingen van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit op de achtste plaats. Er zijn in Rusland de afgelopen 24 uur 108 bevestigde coronadoden bijgekomen, het dodental komt daarmee op 972.
Anders dan in veel andere Europese landen groeit het aantal coronapatiënten in Rusland nog steeds hard door. Per dag worden er 5000 à 6000 nieuwe gevallen bevestigd. President Poetin waarschuwde gisteren dat de komende twee weken de zwaarste periode van de crisis zullen worden.
De lockdown in Rusland is verlengd tot en met 11 mei. Daarna willen de autoriteiten stap voor stap versoepelingen doorvoeren.
Afbouw lockdown in Spanje
Spanje gaat de komende tijd stapsgewijs uit lockdown. Het land kent sinds 14 maart strenge maatregelen. De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft gisteren aangekondigd hoe Spanje de coronamaatregelen stap voor stap wil gaan versoepelen, in vier fases.
Correspondent Rop Zoutberg heeft dit in een schema gevat:
Vuelta komt dit jaar definitief niet naar Nederland
De Vuelta gaat dit jaar definitief niet van start in Nederland. De bedoeling was dat er in augustus drie etappes van de Ronde van Spanje in Nederland werden verreden, maar door de coronacrisis is de wielerkoers verplaatst naar het najaar.
Op dat moment zijn accommodaties en het parcours in Nederland niet beschikbaar, waardoor de Nederlandse organisatie de start heeft teruggegeven aan Spanje. De Vuelta zou dit jaar beginnen in Utrecht en zou ook Den Bosch en Breda aandoen. Er wordt nog onderzocht of de Vuelta in 2022 wel in Nederland kan beginnen.
1 miljoen besmettingen in Verenigde Staten
In de Verenigde Staten is de mijlpaal van 1 miljoen vastgestelde besmettingen bereikt. Ruim 58.000 mensen zijn daar inmiddels overleden aan het coronavirus. Viroloog Anthony Fauci, die president Trump adviseert, waarschuwt dat als het land niet voorzichtig is en mensen zich niet aan de maatregelen houden, het dodental veel hoger zal uitvallen. "Dan hebben we een slechte herfst en een slechte winter", zei hij.
Toch versoepelen een aantal staten de maatregelen omdat de wens om weer aan het werk te gaan steeds groter wordt. Er vinden protesten plaats omdat mensen vinden dat hun vrijheid wordt afgenomen. In de staat Georgia mogen sommige bedrijven en winkels hun deuren weer openen. Kap- en nagelsalons mochten daar gisteren weer beginnen.
26 miljoen Amerikanen zijn door de crisis hun baan kwijt en de verwachting is dat tegen de zomer zo'n 20 procent van de bevolking werkloos zal zijn. "Economen waarschuwen dat als kleine ondernemers voor 1 juni niet geholpen worden er dan een historisch keerpunt kan ontstaan richting een diepe recessie of depressie", zegt correspondent Marieke de Vries.
Loket met steunmaatregelen voor start-ups open, 200 miljoen euro beschikbaar
Het is voor start-ups vanaf nu mogelijk om zich aan te melden voor speciale steunmaatregelen. Het gaat om een overbruggingskrediet, gericht op ondernemingen die geen aanspraak kunnen maken op andere regelingen.
Er zijn twee fondsen. Het kabinet heeft 100 miljoen euro beschikbaar gesteld en dit heeft investeringsmaatschappij Invest-NL, opgezet met geld van het Rijk, aangevuld met nog eens 100 miljoen euro. Het geld wordt verdeeld door de zogeheten Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.
Naast start-ups kunnen ook scale-ups, bedrijven die al wat verder zijn in hun ontwikkeling, en mkb-bedrijven die werken aan innovatieve oplossingen aanspraak maken op het geld.
ANBO: thuiswonende 70-plusser kan weer bezoek ontvangen
"Ga niet op bezoek bij mensen van zeventig jaar en ouder", luidde het advies van het RIVM en de Rijksoverheid sinds begin april. Sinds vandaag is dit op verzoek van ouderenbond ANBO aangepast, omdat het zou leiden tot verwarring.
De tekst luidt nu: zelfstandig wonende ouderen kunnen nu één of twee vaste personen aanwijzen die hun met regelmaat bezoeken mits de betrokkenen gezond zijn en anderhalve meter afstand houden.
Het advies om ouderen niet te bezoeken, leidde er volgens de ouderenbond toe dat ook gezonde, thuiswonende ouderen geen bezoek meer kregen en snel vereenzaamden. ANBO: "Wij zijn blij dat het nu weer duidelijk is dat thuiswonende 70-plussers door één of twee vaste personen kunnen worden bezocht."
Beelden vanuit de cockpit van straaljagers boven New York
Een bijzonder eerbetoon aan het medische personeel in de Verenigde Staten. Vliegtuigen van de Amerikaanse marine vlogen in formatie boven New York om zorgmedewerkers in de zwaar getroffen stad een hart onder de riem te steken.
In deze video's zie je New York vanuit een van de straaljagers én de luchtshow die ze gaven:
'Coronacrisis leidt tot ongezonde leefstijl'
De coronacrisis heeft geen goede invloed op de leefstijl van de meeste Nederlanders. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in samenwerking met de Volkskrant.
Ruim een derde van de Nederlanders beweegt minder sinds de strenge coronamaatregelen en 35 procent van de ondervraagden ondervindt meer stress. Wat betreft gezond eten zegt de meerderheid (73 procent) niets te hebben veranderd.
Met name stress zorgt voor veel problemen. Het heeft een negatieve invloed op de gezondheid, zegt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam: "De problemen concentreren zich bij mensen die het al moeilijk hebben. Mensen met bijvoorbeeld diabetes of een hoge bloeddruk zien dat dat verergert door stress." Ook verkleint stress de kansen op het aanpassen van slechte gewoontes.
Dat we minder bewegen komt volgens Seidell voornamelijk doordat sportclubs gesloten zijn en omdat veel woon-werkverkeer wegvalt.
In de speciale NOS-uitzending 'Het coronavirus, feiten en fabels' werden door diverse experts kijkersvragen beantwoord, ook over stress:
Hotel De Wereld kan net op tijd weer open
Hotel de Wereld in Wageningen gaat - na weken dicht te zijn geweest - morgen weer open voor hotelgasten. In het hotel werden de Canadese geallieerden het op 5 mei 1945 eens met de Duitse bezetter over de overgave van de Duitsers in Nederland. Ook prins Bernhard was bij die onderhandelingen aanwezig.
Hoteldirecteur Wiebe de Vries ziet het aantal boekingen weer iets toenemen: "Je merkt toch dat als mensen drie hoog achter wonen, ze er wel weer op uit willen. En natuurlijk komt 5 mei er ook aan, dan is Wageningen een bijzondere plek om te zijn."
De Vries kan met extra maatregelen zijn gasten weer lunch en diner serveren in het restaurant, meldt Omroep Gelderland. Het restaurant blijft voor niet-hotelgasten nog wel gesloten.
Producentenvertrouwen op laagste niveau ooit
Het vertrouwen dat producenten in de economie hebben, is door de coronacrisis op het laagste niveau ooit gemeten. Het cijfer in april kwam uit op -28,7, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek. Dat betekent dat er deze maand 28,7 procent meer industriële ondernemers zijn die het somber inzien, dan die positieve verwachtingen hebben.
Vorige maand hadden ondernemers met positieve verwachtingen nog licht de overhand, met 0,2 procent. De daling tot het dieptepunt nu, is volgens het CBS veruit de sterkste afname van het vertrouwen ooit. Het bureau meet dit sinds 1985.
Meer besmettingen in Duitsland, 'regering verlengt negatief reisadvies'
In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 202 mensen overleden aan het coronavirus, 39 meer dan een dag eerder. Dat meldt het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM. Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen met het coronavirus is gestegen met 1304 tot 157.641.
Sinds vorige week zijn maatregelen in Duitsland iets versoepeld, sommige winkels zijn weer opengegaan en ook een aantal scholen heeft de deuren geopend. Mensen moeten wel hun mond bedekken als ze gaan winkelen of met het ov reizen.
Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel maakt de regering vandaag bekend dat het negatieve reisadvies wordt verlengd tot half juni. Sinds maart wordt Duitsers geadviseerd het land niet meer te verlaten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel is nu van kracht tot 3 mei.
Studenten luiden noodklok om inkomensverlies
Studenten komen door het wegvallen van hun inkomsten financieel in de problemen. Dat zeggen de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) en FNV Young & United. Ze trekken niet voor niets nu aan de bel, want vandaag is er een Kamerdebat over de positie van studenten. Een aantal fracties in de Tweede Kamer deelt de zorgen. Studenten zouden gemiddeld 530 euro per maand mislopen.
Veel studenten hebben flexwerk en zitten al twee maanden zonder inkomsten. Vaak hebben ze een nulurencontract, zijn ze uitzendkracht of schijnzelfstandige, zegt Bas van Weegberg van FNV Young & United. De bonden zeggen 1600 meldingen te hebben van studenten die hun boodschappen of huur niet meer betalen.
Volkscongres China komt bijeen vanaf 22 mei
Het Chinese Volkscongres, de jaarlijkse zitting van het voltallige parlement in Peking, komt bijeen vanaf 22 mei. De sessie, die doorgaans tien dagen tot twee weken duurt, stond eigenlijk op 5 maart gepland maar de coronacrisis maakte dat onmogelijk.
Volgens de Chinese autoriteiten is de corona-uitbraak in het land nu genoeg onder controle om het Volkscongres bij elkaar te laten komen. De afgelopen dagen zijn er naar verhouding weinig nieuwe besmettingen gemeld in het land waar de pandemie begon.
Ook een ander belangrijk orgaan, het raadgevende CPPCC, komt bijeen, vanaf 21 mei. In de regel komen er zo'n 5000 afgevaardigden uit het hele land naar deze bijeenkomsten, maar er gelden nu strenge quarantaineregels voor mensen die van buiten Peking komen.
Jeugd kan weer gaan trainen, maar met strakke regels
In veel gemeenten mogen jeugdvoetballers weer gaan trainen. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven zich niet aan de anderhalvemeterregel te houden, dat zijn ruim 300.000 KNVB-leden. De jeugd tussen 13 en 18 jaar (bijna 275.000 KNVB-leden) moeten wel afstand houden. Verder zijn er allerlei beperkingen: wie klachten heeft mag niet komen trainen, hetzelfde geldt voor kinderen met een gezinslid dat de afgelopen twee weken positief is getest.
Iedereen moet in sportkleding naar de club komen en een eigen bidon meenemen. Kleedkamers en kantines blijven dicht; na afloop van de training moeten de spelertjes meteen naar huis. Ook in andere sporten, zoals hockey en tennis, kan de jeugd weer voorzichtig gaan trainen.
NS laat iets meer intercity's rijden
De NS zet met ingang van vandaag iets meer intercity's in om het makkelijker te maken anderhalve meter afstand te houden in de trein. Wel roept het spoorbedrijf op om alleen met de trein te gaan als het echt moet, zodat zorgmedewerkers en anderen voor wie reizen noodzakelijk is ruim baan hebben. Vanaf 21 maart gold een basisregeling waarbij vanaf elk station twee keer per uur een trein vertrok in elke richting.
Dat waren hoofdzakelijk sprinters met hier en daar een intercity. Met de verruiming van deze dienstregeling moet vanaf bijna elk station waar intercity's stoppen ten minste een keer per uur een intercity vertrekken. De IC Direct tussen Amsterdam en Rotterdam rijdt weer twee keer per uur.
Ook het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB verruimt de dienstregeling iets omdat het in de stad weer wat drukker begint te worden. De Haagse HTM constateert dat dat ook in Den Haag het geval is en houdt daarom extra bussen en trams achter de hand, evenals de RET in Rotterdam.
Bijenkorf opent weer de deuren
Steeds meer winkelketens die vrijwillig hun Nederlandse filialen hadden gesloten vanwege het coronavirus, gaan weer open. Na IKEA gisteren, openen vandaag de winkels van de Bijenkorf weer hun deuren.
Er zijn wel extra veiligheidsmaatregelen genomen in de zeven filialen: er wordt een beperkt aantal klanten tegelijk in de winkel toegelaten, er zijn looproutes aangebracht en de anderhalvemeterregel is van kracht.
De horeca en de cosmetica-afdeling van de Bijenkorf blijven voorlopig dicht.
Trump verplicht slachterijen door te werken
Om de voedselvoorziening in de Verenigde Staten niet in gevaar te brengen, beveelt president Trump slachterijen open te blijven. Hij gebruikt daarvoor de Defense Production Act, een wet uit 1950 die de Amerikaanse overheid de mogelijkheid geeft om in tijden van crisis de productie van bedrijven te vorderen.
Enkele tientallen slachthuizen in de VS waren al gestopt met de vleesverwerking vanwege angst voor coronabesmetting onder het personeel. Nu Trump ze heeft bevolen om door te werken, zijn de bedrijven niet meer zelf aansprakelijk voor eventuele nieuwe ziektegevallen op de werkvloer.
Vakbonden zijn boos over de maatregel van de president en vrezen voor de gezondheid van hun leden. De bonden eisen betere bescherming tegen het coronavirus voor slachthuismedewerkers en de mogelijkheid om ze dagelijks op het virus te testen.
Tweede marineschip VS stilgelegd wegens uitbraak aan boord
Het Amerikaanse marineschip USS Kidd is tijdelijk van zee gehaald omdat 64 van de ruim 300 opvarenden positief zijn getest op het coronavirus. Het schip is afgemeerd in de haven van San Diego. Alle opvarenden moeten van boord en het hele schip wordt gedesinfecteerd. De eerste besmettingen zijn vorige week al aan het licht gekomen, toen de Kidd deelnam aan een missie tegen drugshandel voor de kust van Midden-Amerika. Twee covid-19-patiënten zijn toen aan land gebracht om behandeld te worden.
Eerder is het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, waarop bijna 5000 manschappen verblijven, ontruimd vanwege het coronavirus. Bij ruim 900 bemanningsleden is een infectie bevestigd, de hele crew wordt getest. Het vliegdekschip heeft een maand in quarantaine gelegen bij een Amerikaanse basis op het eiland Guam. De kapitein is ontslagen omdat hij melding maakte van de besmettingen, maar de bewindsman die hem wegstuurde is een paar dagen daarna afgetreden en de marine wil dat de kapitein terugkomt. Of dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.
Welkom!
Welkom in ons nieuwe liveblog, van woensdag 29 april. Het liveblog van gisteren vind je hier terug.