2019: Primoz Roglic wint de Ronde van Spanje
NOS Wielrennen

Start Ronde van Spanje definitief niet in Utrecht dit jaar, nu 2022?

De Ronde van Spanje gaat als gevolg van de coronacrisis dit jaar niet in Nederland van start. La Vuelta Holanda, dat de eerste drie etappes op Nederlandse bodem organiseerde, heeft de start van de Vuelta moeten teruggeven aan de Spaanse organisatie van de wielerronde.

De Vuelta zou op 14 augustus beginnen in Utrecht, maar dat is door het verbod op publieksevenementen in Nederland tot 1 september onmogelijk. Wielerunie UCI heeft voor de Ronde van Spanje een plek in het najaar in gedachten, maar dan kunnen Utrecht en Noord-Brabant de start niet organiseren.

Financiële en organisatorische obstakels

Het levert te veel financiële en organisatorische problemen op, zegt organisator Martijn van Hulsteijn. "Denk aan accommodaties die niet beschikbaar zijn, zoals de Jaarbeurs. In september gaat het congresseizoen daar normaal gesproken weer van start. Ook parkeerplaatsen zijn niet volledig beschikbaar, dat gaat gewoon niet samen met een groot wielerevenement."

In Nederland waren de steden Utrecht, Breda en Den Bosch bij de openingsritten betrokken. De teampresentatie zou plaatsvinden op het Vredenburg, in het centrum van Utrecht. De ronde zou beginnen met een 23,7 kilometer lange ploegentijdrit door de stad. Daarna waren de etappes Den Bosch-Utrecht en Breda-Breda geprogrammeerd.

Twee weken geleden wist Van Hulsteijn al dat de kans op een Nederlandse Vuelta-start in 2020 behoorlijk geslonken was.

Mixed feelings bij Vuelta-organisator: 'Consequenties nog onbekend'

Bij een nieuwe opzet zou ook het veiligheidsplan aangepast moeten worden. "Je zou zo veel werk moeten weggooien en opnieuw moeten beginnen. Dat is ook vanwege de kosten niet te doen."

"Ik verwacht bovendien niet dat dit soort grote publieksevenementen na 1 september zomaar weer kunnen worden gehouden, het ligt niet voor de hand dat het zomaar toegestaan is."

Herkansing in 2022?

Wel wordt de mogelijkheid van een 'Nederlandse' start in 2022 bekeken. Volgend jaar is de start toegewezen aan het Noord-Spaanse Burgos, maar over twee jaar zou de Spaanse organisatie alsnog naar Nederland willen afreizen voor de eerste etappes.

Van Hulsteijn: "De beschikbaarheid en financiering voor start in Utrecht en Noord-Brabant in 2022 willen we met onze partners serieus onderzoeken."

20 februari 2019: De Nederlandse organisatoren op het podium tijdens de bekendmaking van de Nederlandse routes van de Vuelta a Espana in 2020

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl