NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Besmettingsgraad in Duitsland loopt weer op • WHO-baas: 'Nog een lange weg te gaan'

 • RIVM: sinds gisteren zijn 65 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 43 nieuwe sterfgevallen gemeld.
 • Op de intensivecareafdelingen liggen nu 905 Nederlandse coronapatiënten. Dat zijn er 29 minder dan gisteren.
 • Aantal geregistreerde besmettingen wereldwijd passeert de drie miljoen.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog is gesloten. Het coronanieuws van dinsdag 28 april is te zien een nieuw blog.

 • Aantal besmettingen wereldwijd passeert de drie miljoen

  In de hele wereld zijn nu iets meer dan drie miljoen mensen besmet met het coronavirus. De teller van de Johns Hopkins universiteit staat op 3.029.452 geregistreerde besmettingen. Met afstand het grootste aantal is gemeld in de Verenigde Staten, waar 985.374 besmettingen bekend zijn. In Spanje zijn dat er bijna 229.500, in Italië bijna 200.000. Dat land kent wel het hoogste aantal doden als gevolg van een coronabesmetting: 26.977. In Spanje zijn 23.521 mensen overleden, in Frankrijk 23.239.

 • Besmettingsgraad in Duitsland loopt weer op, naar 1

  De besmettingsgraad in Duitsland van het coronavirus is licht gestegen naar 1, meldt het Duitse Robert Koch-instituut. Dat betekent statistisch gezien dat een besmet persoon in Duitsland precies één ander persoon aansteekt. Volgens Duitse media lag de besmettingsgraad de afgelopen weken onder de 1.

  Begin maart was de besmettingsgraad nog 3. Deze maand zakte hij naar 0,7, maar in de laatste dagen begon hij geleidelijk weer te stijgen, naar 0,8, vervolgens naar 0,9 en nu dus naar 1. Dat is verontrustend, want het betekent dat de epidemie weer terrein dreigt te winnen.

  Om een einde te maken aan de corona-epidemie moet het getal voor een langere periode onder de 1 liggen, zo hebben het Robert Koch-instituut en de Duitse bondskanselier Merkel regelmatig benadrukt.

 • Fan van 'Zweedse Jaap van Dissel' zet tattoo van zijn idool

  Epidemioloog Anders Tegnell is voor Zweden wat Jaap van Dissel van het RIVM voor Nederland is: hij adviseert de overheid over coronamaatregelen en is het gezicht van de coronacrisis. Nu is het gezicht van Tegnell vastgelegd op een opmerkelijke manier:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zweed laat afbeelding viroloog op zijn arm tatoeëren
 • New York gaat straten afsluiten voor auto's, meer ruimte voor voetgangers

  De stad New York gaat sommige straten afsluiten voor autoverkeer, om voetgangers en fietsers de ruimte te geven om afstand te houden. Dat heeft burgemeester De Blasio bekendgemaakt. Vooral wegen in en rond parken worden autovrij gemaakt, omdat de verwachting is dat inwoners van de stad als het mooier weer wordt weer vaker naar buiten zullen gaan.

  De burgemeester mikt in eerste instantie op 64 kilometer, maar dat moet de komende periode uitgebreid worden tot zeker 160 kilometer aan wegen. Om een en ander in perspectief te zetten: New York telt bijna 10.000 kilometer aan wegen.

 • Ook nieuwe reeks Bevrijdingsjournaals had last van corona-maatregelen

  Ook de derde reeks van de NOS Bevrijdingsjournaals, die vanavond begint, had te kampen met de gevolgen van de coronacrisis. Opnames op locatie in Dachau waren niet meer mogelijk omdat het kamp gesloten is en in de krappe regieruimtes moest plexiglas komen, vertelt eindredacteur Paul Vloon.

  Voordeeltje was dat het bij buitenopnames rustiger was: zelfs bij het filmen op de Dam was publiek of verkeer geen enkel probleem.

 • Italië telt laagste aantal nieuwe coronabesmettingen in zeven weken

  Italië heeft het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen in zeven weken gemeld. Het gaat het afgelopen etmaal om 1739 gevallen, tegen 2324 een dag eerder. Daarmee komt het aantal geregistreerde besmettingen op bijna 200.000, meldt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid. Ruim een derde van de zieken is hersteld.

  Het dodental in Italië is sinds gisteravond opgelopen met 333, naar bijna 27.000.

  In Italië wordt de lockdown vanaf volgende week versoepeld. Op 4 mei kunnen de bouw en de industrie weer aan de slag, als alles goed gaat mogen twee weken later de winkels en musea weer open.

 • 'Het is wachten op de volgende pandemie als we ons gedrag niet veranderen'

  Als het menselijk gedrag niet verandert, komt er na de coronacrisis heel snel een nieuwe pandemie. Dat zeggen zoölogen en andere wetenschappers die onderzoek doen naar ziektes die overspringen van dier naar mens, de zogeheten zoönosen, tegen Nieuwsuur. De Britse zoöloog Peter Daszak denkt dat we steeds meer zoönosen gaan zien. "Dit is het tijdperk van de pandemie. Het wordt aangejaagd door het feit dat we steeds meer reizen en handelen. Een virus springt niet zomaar over van een Aziatische vleermuis naar mij. Er zijn steeds meer mensen en we komen dichterbij het dier."

 • UEFA trekt 236 miljoen euro uit voor steun aan nationale voetbalbonden

  De UEFA trekt 236,5 miljoen euro uit om de 55 aangesloten voetbalbonden te ondersteunen. Iedere nationale voetbalbond krijgt 4,3 miljoen euro van de UEFA en mag zelf bepalen wat hij met dat geld doet.

  "Onze sport staat voor een ongekende uitdaging die wordt veroorzaakt door de coronacrisis", zegt UEFA-voorzitter Ceferin in een verklaring. "Daarom keren we aan alle 55 bonden 4,3 miljoen euro uit. Voetbal wordt straks voor iedereen weer heel belangrijk, en dan moeten we er weer klaar voor zijn."

 • WHO-baas: de pandemie is nog lang niet voorbij

  Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat de coronapandemie nog lang niet voorbij is. Ook is Tedros zeer bezorgd over de gevolgen van het coronavirus voor de reguliere zorg.

  De WHO-baas zegt dat er nog een lange weg te gaan is en er nog veel werk te doen is. Hij wees er in een persconferentie op dat de WHO een toename van het aantal coronagevallen ziet in Afrika, Oost-Europa, Latijns-Amerika en verschillende Aziatische landen.

  In 21 landen is volgens Tedros een tekort aan vaccins tegen andere ziekten ontstaan, nu landen de grenzen hebben gesloten. Hij vreest bijvoorbeeld dat het aantal malariagevallen in Afrika kan verdubbelen als gevolg van dat vaccintekort. "Dat hoeft niet te gebeuren, we werken eraan om landen te helpen."

 • 'Schade Duitse toerismebranche al 24 miljard euro'

  De coronacrisis heeft de Duitse toerismebranche in maart en april 24 miljard euro gekost, zegt voorzitter Richard Meyer van de toerismebranchevereniging in een interview met het Duitse RND. Volgens hem is overheidssteun voor kleine bedrijven in de toerismebranche hard nodig. "Alleen al met Pasen zijn we 70 miljoen overnachtingen misgelopen", zei hij.

  Meyer zei een geleidelijke terugkeer naar een normale situatie te verwachten, als eerste voor langkampeerders en mensen die naar vakantiehuizen gaan. Dagtoerisme is volgens hem pas op z'n vroegst in de nazomer mogelijk. Er zouden dan strenge regels nodig zijn, om te voorkomen dat de Duitse stranden overvol raken. Als mensen zich niet aan de regels houden, dan kan dat volgens Meyer de hele sector in gevaar brengen.

  In Duitsland is het dragen van een mondkapje vanaf vandaag verplicht:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mondkapjes Duitsland
 • Nederlandse kinderen kunnen vanaf 15 mei gewoon naar Belgische scholen

  Nederlandse kinderen die in België op school zitten kunnen daar straks gewoon naartoe. Hun tocht van en naar school wordt bestempeld als 'essentiële verplaatsing', meldt burgemeester Keulen van Lanaken, in België ten westen van Maastricht. De toestemming voor het schoolbezoek is gisteren afgesproken door de Belgische Nationale Veiligheidsraad. Het moet nog wel formeel worden bekrachtigd door de Vlaamse overheid.

  De scholen in België gaan op 15 mei weer open. "Het is voor de scholen belangrijk dat we de toegang van die Nederlandse kinderen proberen te vereenvoudigen", zegt burgemeester Keulen bij de VRT. "Dat we hen niet gaan lastig vallen met documenten, en dat men op basis van een eenvoudig document de grens kan passeren." Volgens hem is dit ook voor de scholen goed nieuws. "Je kreeg anders onderwijs van twee snelheden, van Belgische kinderen die in de klas zitten, en dan Nederlandse kinderen uit dezelfde klas die niet aanwezig kunnen zijn. Dan krijg je onherroepelijk problemen."

  Volgens de burgemeester gaat het alleen al in zijn plaats om honderden Nederlandse kinderen, en gaat het in heel Belgisch-Limburg om duizenden kinderen. In België zijn momenteel alleen 'essentiële verplaatsingen' toegestaan.

 • Nu 905 coronapatiënten op IC's, 29 minder dan gisteren

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 905. Dat zijn er 29 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien een geleidelijke verdere afname van het aantal covid-patiënten op de IC. De drukte wisselt per ziekenhuis en per regio. We stimuleren dat regio's waar het drukker is, patiënten kunnen overplaatsen voor een evenredige landelijke verdeling. Verder bereiden de regio's zich voor op een uitbreiding van non-covid-zorg in de komende week."

  Van de Nederlandse coronapatiënten liggen er 873 in Nederland, 28 minder dan gisteren. En 32 in Duitsland, één minder dan gisteren, door terugplaatsing.

 • Veel winkels, fabrieken en de dierentuinen in Tsjechië zijn weer open

  In Tsjechië zijn vandaag nieuwe, minder strenge maatregelen ingegaan. Winkels met een oppervlakte tot 2500 vierkante meter mogen weer open, en ook dierentuinen, parken, fitnesscentra en rijscholen zijn weer geopend. Ook is het vanaf vandaag toegestaan om met maximaal tien mensen bij elkaar te komen, in plaats van twee. De overheid eist wel dat mensen afstand houden en mondkapjes dragen.

  Ook bij een van de grootste werkgevers van Tsjechië, autobouwer Skoda, zijn de 34.000 medewerkers vanaf vandaag weer aan het werk.

  Mensen mogen weer naar de dierentuin, zoals hier in Praag EPA
 • EU-ministers overleggen over de gevolgen van corona op toerisme