Het aantal doden in verband met het coronavirus is met 43 gestegen. Gisteren kwamen er nog 66 overledenen bij. In totaal zijn er in Nederland nu 4518 mensen overleden van wie bekend is dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Sinds gisterochtend 10.00 uur tot dezelfde tijd vanmorgen zijn 65 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 10.521 bevestigde coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen.

Dalende lijn

Het aantal van 43 doden past in de 'dalende lijn' die het RIVM ziet en is het laagste aantal overledenen op een dag sinds 23 maart. Sommige cijfers lopen echter achter: sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD'en. Zeker in het weekend en op feestdagen kan die vertraging groter zijn, waardoor pas na dit lange Koningsdag-weekend definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

In de grafiek is goed te zien dat het aantal gemelde doden op zondag en maandag door deze vertraging meer dan de helft lager kan zijn dan op andere dagen van de week.

RIVM-cijfers 27 april NOS

Overigens telt het RIVM alleen overledenen mee die positief zijn getest op het coronavirus. Het CBS publiceerde vrijdag in samenwerking met het RIVM weer cijfers die een indruk geven van het mogelijke aantal 'verborgen' coronadoden. Daaruit blijkt dat de 'oversterfte' door covid-19 ongeveer twee keer zo hoog is als het aantal geregistreerde doden. Wel lijkt het erop dat ook het aantal nieuwe coronadoden in verpleeg- en verzorgingshuizen afneemt.

Hoeveel bevestigde coronapatiënten nu in het ziekenhuis liggen, is niet bekend, omdat er geen cijfers over het aantal ontslagen bekend worden gemaakt.

Intensive care

Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten opnieuw. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het er 905, 29 minder dan gisteren. Die daling voldoet aan de verwachting van het LCPS.

Er zijn kleine regionale verschillen, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Zoals al langer het geval is, worden die opgelost door patiënten te verplaatsen naar andere regio's en naar Duitsland. Er liggen nu 32 Nederlandse coronapatiënten op Duitse IC's, één minder dan gisteren.

IC-cijfers van 27 april NOS

STER reclame