NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Premier Johnson opgenomen in het ziekenhuis • Instroom op IC vlakt af

 • De Britse premier Boris Johnson is opgenomen in het ziekenhuis vanwege hardnekkige klachten als gevolg van het coronavirus.
 • RIVM: 115 meer mensen overleden door corona, 253 nieuwe ziekenhuisopnames (was gisteren 336).
 • Landelijk coördinatiecentrum: groei opnames IC-patiënten vlakt af, afgelopen dag 25 extra IC-bedden bezet.
 • Meeste mensen hebben dit weekend voldoende afstand gehouden, desondanks zijn er volgens de politie en veiligheidsregio's tientallen bekeuringen uitgeschreven.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • 'Te vroeg voor optimisme over situatie op IC'

  Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vindt het ondanks de relatief kleine toename van het aantal IC-patiënten dit weekend te vroeg voor optimisme. "Pas als er meer uitstroom is dan instroom, begin ik tevreden te worden", zei hij in tv-programma Op1. "Ik wil eerst de top zien en dat het daarna gaat dalen."

  De afgelopen dag zijn er 25 coronapatiënten op de intensive care bij gekomen. Het totaalaantal komt daarmee op 1385. Gisteren was de toename 36 patiënten.

  'Heel spannend'

  "Het mag eigenlijk niet met meer dan veertig per dag toenemen", zei Gommers. "De verwachting is dat we over veertien dagen 2000 coronapatiënten op de IC hebben opgenomen. Dat is eigenlijk al te veel. Er komt steeds meer rek op het personeel en dan moeten ze het ook nog langer volhouden. Dat is heel spannend."

  Hij zei dat het voor IC-artsen en -verpleegkundigen daarom ongelooflijk belangrijk is dat Nederlanders zich aan de maatregelen houden. "Als ik die beelden uit de parken zie van vandaag, dan denk ik jemig. Dat kan zomaar tot een nieuwe uitbraak leiden. "

 • BBC: premier Johnson overnacht in ziekenhuis

  De verwachting is dat de Britse premier Johnson vannacht in het ziekenhuis blijft, zo meldt de BBC. De 55-jarige coronapatiënt is vanavond uit voorzorg opgenomen in een ziekenhuis in Londen vanwege aanhoudende klachten. Hij blijft daar "zolang als het nodig is", zegt een woordvoerder tegen de Britse omroep.

  NOS-correspondent Tim de Wit benadrukt dat het niet opeens slechter gaat met Johnson:

 • Britse premier Johnson opgenomen in ziekenhuis

  "De opname is een voorzorgsmaatregel, omdat de premier nog last heeft van hardnekkige symptomen van het coronavirus", zegt een woordvoerder van Johnson. De 55-jarige premier is op 27 maart positief getest op het virus. Sindsdien zit hij thuis in quarantaine maar leidt hij nog wel het kabinet.

 • Hart onder de riem voor Nederlandse muziek op Koningsdag

  Om artiesten te steunen tijdens de coronacrisis draaien veel radiozenders op Koningsdag alleen muziek van Nederlandse bodem. Radiostations die meedoen zijn in elk geval NPO Radio-zenders, SLAM!, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, KINK, Qmusic én 100% NL. Ook andere zenders zijn uitgenodigd om mee te doen aan de actie.

  Veel musici hebben het zwaar omdat concerten en optredens niet doorgaan. Als symbool van eenheid draaien de zenders op 27 april twaalf uur lang Nederlandse muziek onder het thema: "Saamhorigheid houdt Nederland bij elkaar in deze tijd".

 • Geen gasten, geen taart, geen bruidsjurk, maar wel een bruiloft

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Trouwen in tijden van corona gaat net even iets anders
 • Hulptransport van Defensie aangekomen op Sint-Maarten

  Op de luchthaven van Sint-Maarten is een militair transportvliegtuig met medische apparatuur, hulpmiddelen en medicijnen geland. Daarmee kunnen in de strijd tegen het coronavirus zes extra intensivecareplekken worden ingericht in het ziekenhuis op het eiland, meldt het ministerie van Defensie.

  De extra IC-bedden zijn bedoeld voor coronapatiënten van het Caraïbische deel van het koninkrijk. De apparatuur is volgens het RIVM hard nodig op Sint-Maarten om zo de medische capaciteit te versterken voor de zogeheten bovenwindse eilanden.

  Het toestel van Defensie was vanmorgen vertrokken vanaf de Vliegbasis Eindhoven:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mobiele IC-plekken naar Sint-Maarten
 • Koningin Elizabeth: we kunnen het coronavirus verslaan

  Samen zullen we het coronavirus overwinnen, als we blijven vasthouden aan de quarantainemaatregelen. Dat zei de Britse koningin Elizabeth in pas haar vijfde speciale tv-toespraak in de 68 jaar dat ze op de troon zit. De koningin sprak het volk toe vanuit Windsor Castle.

  De 93-jarige Elizabeth verwees naar de Tweede Wereldoorlog, toen ze de woorden gebruikte uit het beroemde lied We'll Meet Again uit 1939 van Vera Lynn. Het lied was in de oorlog een symbool van hoop voor de Britten. "We zullen weer met onze vrienden zijn en we zullen weer met onze families zijn, we will meet again."

  Ze riep haar landgenoten op net zo sterk te zijn als andere generaties Britten. "Hoewel we eerder voor uitdagingen hebben gestaan, is deze anders. Deze keer trekken we met alle landen wereldwijd gezamenlijk op, daarbij gebruikmakend van de grote vooruitgang in de wetenschap en ons instinctieve gevoel om mensen beter te maken. We zullen daarin slagen, en dat succes zal ons allen toebehoren."

  Elizabeth stak het zorgpersoneel in het land een hart onder de riem vanwege hun onzelfzuchtige werk. Ze dankte iedereen die naar de maatregelen luistert en thuisblijft.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koningin Elizabeth: samen zullen we dit overwinnen
 • Coronatoespraak Britse koningin begint bijna

  Zometeen om 21.00 uur is de speciale coronacrisistoespraak van de Britse koningin Elizabeth. Je kunt de video bekijken in deze livestream.

 • Dit deed Nederland vandaag in de zon, op afstand

  De NOS vroeg mensen foto's op te sturen hoe zij deze zonnige dag door hebben gebracht. In dit artikel zie je hoe Nederland vandaag aan het zonnen, sporten, eten, sjoelen en jammen was in eigen tuin of huis - op veilige afstand van elkaar.

  Ook fitnessen in de tuin gaat prima:

  Familie Nolet | NOS Ooggetuige
 • Groepsvorming melden? Bel niet 112

 • 357 doden in Frankrijk, flinke daling ten opzichte van gisteren

  In Frankrijk zijn het afgelopen etmaal 357 coronapatiënten overleden in het ziekenhuis. Dat is een flinke daling ten opzichte van gisteren, toen 441 doden werden gemeld. Het totaalaantal doden in ziekenhuizen staat nu op 5889.

  In Frankrijk worden de slachtoffers in ziekenhuizen en die in verpleeghuizen en andere instellingen apart gemeld. Het totale aantal doden in Frankrijk is gestegen van 7560 naar 8078.

  Het aantal ziekenhuisopnames liep op met 1873 naar 70.478. Op intensivecareafdelingen steeg het aantal patiënten met 140 naar 6978.

 • Speciale toespraak Britse koningin om 21.00 uur te volgen op NOS.nl

  Koningin Elizabeth spreekt straks het Britse volk toe in een speciale toespraak over de coronacrisis. Volgens Britse media gaat de koningin de zorgmedewerkers een hart onder de riem steken. De toespraak staat gepland voor 21.00 uur Nederlandse tijd en is zien in een livestream op de NOS-website en -app. Hij is ook op televisie te zien via NPO Nieuws.

  De laatste keer dat ze een extra toespraak hield was in 2012, omdat ze zestig jaar op de troon zat. Ook bij de dood van de Queen Mother, haar moeder (2002), na de dood van prinses Diana (1997) en bij het uitbreken van de Eerste Golfoorlog (1991) kregen de Britten een ingelaste boodschap van koningin Elizabeth.

 • Knippende kapper betrapt

 • Opnieuw autocrossers in de fout in Lage Zwaluwe

  In Lage Zwaluwe in West-Brabant is opnieuw een groep autocrossers in de fout gegaan. Er zijn 28 bekeuringen uitgedeeld, meldt de politie.

  Gisteravond werden zo'n dertig mensen bekeurd vanwege samenscholing op een terrein bij het station. Eerder op de dag was er al ingegrepen in de buurt van het vliegveld Breda International Airport, waar zo'n zestig man aan het crossen was. Ondanks een waarschuwing ging een deel van die groep later verder bij Lage Zwaluwe, waar de crossers beboet werden.

 • Relatief rustig buiten, meeste mensen houden afstand

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ondanks het mooie weer was het op veel plekken een stuk rustiger