NOS NieuwsAangepast

De coronacijfers van 5 april: minder nieuwe ziekenhuis- en IC-opnames

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 115 toegenomen, meldt het RIVM. Dat is aanzienlijk minder dan gisteren, toen 164 sterfgevallen werden gemeld. Voor zover bekend zijn in Nederland nu 1766 mensen overleden in verband met covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen is volgens de laatste cijfers opgelopen naar 1385: 25 meer dan gisteren. Gisteren bedroeg de toename nog 36. Van de 1385 coronapatiënten liggen er nu 1361 in Nederland, 18 meer dan gisteren. En 24 in Duitsland, 7 meer dan gisteren.

"We zien een stabiel beeld, in lijn met de voorgaande dagen en met de cijfers van het RIVM. Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de IC verlaten", zegt voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 253 toegenomen tot 6875. Ook die toename is aanzienlijk kleiner dan gisteren, toen er 336 nieuwe ziekenhuisopnames werden gemeld. De laatste keer dat het RIVM zo'n laag aantal nieuwe ziekenhuisopnames rapporteerde was twee weken geleden.

De piek in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in de dagelijkse RIVM-meldingen was op 31 maart. Sindsdien was het aantal nieuwe opnames steeds lager.

Van alle personen die zijn opgenomen in het ziekenhuis zijn er 56 (0,8 procent) jonger dan 20 jaar.

Onder de nieuw gemelde sterfgevallen zijn drie patiënten in de leeftijdsgroep 25 tot 50 jaar. Bij al deze personen was sprake van onderliggend lijden. In totaal zijn er nu acht mensen onder de 50 jaar overleden.

Het RIVM wijst erop dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: ziekenhuisopnames en sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven.

Het CBS publiceerde eergisteren cijfers die een indruk geven van het aantal mogelijke 'verborgen' coronadoden. Het RIVM concludeert uit die cijfers dat er in de week van 19 tot 25 maart tussen 870 en 1181 meer sterfgevallen waren dan gemiddeld. Dat is het dubbele van het eerder bij het RIVM gemelde aantal coronadoden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl