NOS Wielrennen

Hevig zwetend wint Van Avermaet virtuele Ronde van Vlaanderen

Van Avermaet wint live op televisie virtuele Ronde van Vlaanderen

De virtuele Ronde van Vlaanderen is gewonnen door de Belg Greg Van Avermaet. Live op de Belgische televisie was te zien hoe de olympisch kampioen van 2016 zich thuis op de rollerbank helemaal leeg reed.

Zondag zou de echte Ronde van Vlaanderen gereden worden, maar die ging - net als alle sport wereldwijd - niet door vanwege het coronavirus. Het Belgische Sporza trommelde daarom dertien renners op voor een virtuele race.

Op NPO Radio 1 was de ontknoping van de virtuele Ronde van Vlaanderen ook te volgen. Gio Lippens deed er zelfs live verslag van.

Van Avermaet, die dertien keer meedeed aan de echte Ronde van Vlaanderen en daarin drie keer het podium haalde, maar nooit wist te winnen, nam de online koers van 32 kilometer - de echte Ronde van Vlaanderen is 260 kilometer lang - zeer serieus. Hij demarreerde op de Paterberg en was daarna niet meer in te halen door de concurrentie.

Eens maar nooit meer voor Teunissen

Een andere Belg, Oliver Naesen, werd tweede en de Ier Nicolas Roche derde. Mike Teunissen, de enige Nederlandse deelnemer, eindigde op de negende plaats.

"Ik merkte dat iedereen het heel serieus nam, dus toen moest ik daar wel in mee gaan. Het was vrij zwaar. Dom hard trappen. Voor deze keer vond ik het leuk om mee te doen, maar volgende keer mag iemand anders", liet Teunissen weten in Langs de Lijn.

Terwijl Tourdirecteur Christian Prudhomme nog altijd hoopt dat zijn koers op 27 juni van start kan gaan, houden veel wielrenners hun conditie thuis op de rollerbank op peil. Ook de Ronde van Zwitserland wordt virtueel verreden.

Ook in andere sporten zijn onlinewedstrijden populair. Zo werd de paardenrace Grand National virtueel afgewerkt en zijn er ook diverse racewedstrijden voor de auto- en motorcoureurs.