NOS Sport

Virtuele paardenrace Grand National live op tv: 'Computer, schrijf historie'

De bekendste en meest iconische paardenrace ter wereld wordt zaterdag tóch verreden, maar dan wel via een animatie. De virtuele versie van de Grand National wordt zelfs live uitgezonden op televisie.

En - zoals gebruikelijk bij een serieuze paardenrace - kan ook op daarop gewed worden. De opbrengst gaat dit keer naar de bestrijding van het coronavirus.

Vanwege het coronavirus ging er vorige maand een streep door de 173ste editie van het evenement, dat jaarlijks gehouden wordt op Aintree Racecourse nabij Liverpool, 700 miljoen kijkers trekt en onderdeel is van de Britse cultuur.

Uitslag virtuele race vaak gelijk aan echte race

De virtuele race wordt al sinds 2017 gehouden om een indicatie te krijgen van de echte race. "Met de meest moderne technologie en algoritmes vragen we de computer om geschiedenis te schrijven", stelt producer Rob McLoughlin.

In 2017 werd de winnaar van de virtuele race uren later tweede in de echte race, in 2018 had de animatie de winnaar goed en in 2019 zelfs drie namen van de uiteindelijk topvijf.

Het complex van Aintree Racecourse blijft gelosten voor de Grand National

Er doen veertig paarden mee aan de virtuele race van dit jaar. Het zijn voornamelijk paarden die ook aan de echte race zouden meedoen. Tiger Roll bijvoorbeeld, de winnaar van de afgelopen twee edities.

Maar er is ook een unieke deelnemer: Red Rum. Dat paard overleed in 1995 en is samen met Tiger Roll het enige paard dat de Grand National twee keer achter elkaar won (in 1973 en 1974). Nu strijden ze dus voor het eerst tegen elkaar.

In 2004 maakte Studio Sport de documentaire De Erfenis Van Red Rum over Ginger McCain. Hij was de oud-trainer van Red Rum en deed dat jaar met een ander paard mee aan de Grand National. Op miraculeuze wijze won McCain ook die editie.

Studio Sport Document: De Erfenis van Red Rum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl