liveblog
NOS NieuwsAangepast

Premier Johnson opgenomen in het ziekenhuis • Instroom op IC vlakt af

 • De Britse premier Boris Johnson is opgenomen in het ziekenhuis vanwege hardnekkige klachten als gevolg van het coronavirus.
 • RIVM: 115 meer mensen overleden door corona, 253 nieuwe ziekenhuisopnames (was gisteren 336).
 • Landelijk coördinatiecentrum: groei opnames IC-patiënten vlakt af, afgelopen dag 25 extra IC-bedden bezet.
 • Meeste mensen hebben dit weekend voldoende afstand gehouden, desondanks zijn er volgens de politie en veiligheidsregio's tientallen bekeuringen uitgeschreven.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

'Te vroeg voor optimisme over situatie op IC'

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vindt het ondanks de relatief kleine toename van het aantal IC-patiënten dit weekend te vroeg voor optimisme. "Pas als er meer uitstroom is dan instroom, begin ik tevreden te worden", zei hij in tv-programma Op1. "Ik wil eerst de top zien en dat het daarna gaat dalen."

De afgelopen dag zijn er 25 coronapatiënten op de intensive care bij gekomen. Het totaalaantal komt daarmee op 1385. Gisteren was de toename 36 patiënten.

'Heel spannend'

"Het mag eigenlijk niet met meer dan veertig per dag toenemen", zei Gommers. "De verwachting is dat we over veertien dagen 2000 coronapatiënten op de IC hebben opgenomen. Dat is eigenlijk al te veel. Er komt steeds meer rek op het personeel en dan moeten ze het ook nog langer volhouden. Dat is heel spannend."

Hij zei dat het voor IC-artsen en -verpleegkundigen daarom ongelooflijk belangrijk is dat Nederlanders zich aan de maatregelen houden. "Als ik die beelden uit de parken zie van vandaag, dan denk ik jemig. Dat kan zomaar tot een nieuwe uitbraak leiden. "

BBC: premier Johnson overnacht in ziekenhuis

De verwachting is dat de Britse premier Johnson vannacht in het ziekenhuis blijft, zo meldt de BBC. De 55-jarige coronapatiënt is vanavond uit voorzorg opgenomen in een ziekenhuis in Londen vanwege aanhoudende klachten. Hij blijft daar "zolang als het nodig is", zegt een woordvoerder tegen de Britse omroep.

NOS-correspondent Tim de Wit benadrukt dat het niet opeens slechter gaat met Johnson:

Britse premier Johnson opgenomen in ziekenhuis

"De opname is een voorzorgsmaatregel, omdat de premier nog last heeft van hardnekkige symptomen van het coronavirus", zegt een woordvoerder van Johnson. De 55-jarige premier is op 27 maart positief getest op het virus. Sindsdien zit hij thuis in quarantaine maar leidt hij nog wel het kabinet.

Hart onder de riem voor Nederlandse muziek op Koningsdag

Om artiesten te steunen tijdens de coronacrisis draaien veel radiozenders op Koningsdag alleen muziek van Nederlandse bodem. Radiostations die meedoen zijn in elk geval NPO Radio-zenders, SLAM!, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, KINK, Qmusic én 100% NL. Ook andere zenders zijn uitgenodigd om mee te doen aan de actie.

Veel musici hebben het zwaar omdat concerten en optredens niet doorgaan. Als symbool van eenheid draaien de zenders op 27 april twaalf uur lang Nederlandse muziek onder het thema: "Saamhorigheid houdt Nederland bij elkaar in deze tijd".

Geen gasten, geen taart, geen bruidsjurk, maar wel een bruiloft

Trouwen in tijden van corona gaat net even iets anders

Hulptransport van Defensie aangekomen op Sint-Maarten

Op de luchthaven van Sint-Maarten is een militair transportvliegtuig met medische apparatuur, hulpmiddelen en medicijnen geland. Daarmee kunnen in de strijd tegen het coronavirus zes extra intensivecareplekken worden ingericht in het ziekenhuis op het eiland, meldt het ministerie van Defensie.

De extra IC-bedden zijn bedoeld voor coronapatiënten van het Caraïbische deel van het koninkrijk. De apparatuur is volgens het RIVM hard nodig op Sint-Maarten om zo de medische capaciteit te versterken voor de zogeheten bovenwindse eilanden.

Het toestel van Defensie was vanmorgen vertrokken vanaf de Vliegbasis Eindhoven:

Mobiele IC-plekken naar Sint-Maarten

Koningin Elizabeth: we kunnen het coronavirus verslaan

Samen zullen we het coronavirus overwinnen, als we blijven vasthouden aan de quarantainemaatregelen. Dat zei de Britse koningin Elizabeth in pas haar vijfde speciale tv-toespraak in de 68 jaar dat ze op de troon zit. De koningin sprak het volk toe vanuit Windsor Castle.

De 93-jarige Elizabeth verwees naar de Tweede Wereldoorlog, toen ze de woorden gebruikte uit het beroemde lied We'll Meet Again uit 1939 van Vera Lynn. Het lied was in de oorlog een symbool van hoop voor de Britten. "We zullen weer met onze vrienden zijn en we zullen weer met onze families zijn, we will meet again."

Ze riep haar landgenoten op net zo sterk te zijn als andere generaties Britten. "Hoewel we eerder voor uitdagingen hebben gestaan, is deze anders. Deze keer trekken we met alle landen wereldwijd gezamenlijk op, daarbij gebruikmakend van de grote vooruitgang in de wetenschap en ons instinctieve gevoel om mensen beter te maken. We zullen daarin slagen, en dat succes zal ons allen toebehoren."

Elizabeth stak het zorgpersoneel in het land een hart onder de riem vanwege hun onzelfzuchtige werk. Ze dankte iedereen die naar de maatregelen luistert en thuisblijft.

Koningin Elizabeth: samen zullen we dit overwinnen

Coronatoespraak Britse koningin begint bijna

Zometeen om 21.00 uur is de speciale coronacrisistoespraak van de Britse koningin Elizabeth. Je kunt de video bekijken in deze livestream.

Dit deed Nederland vandaag in de zon, op afstand

De NOS vroeg mensen foto's op te sturen hoe zij deze zonnige dag door hebben gebracht. In dit artikel zie je hoe Nederland vandaag aan het zonnen, sporten, eten, sjoelen en jammen was in eigen tuin of huis - op veilige afstand van elkaar.

Ook fitnessen in de tuin gaat prima:

357 doden in Frankrijk, flinke daling ten opzichte van gisteren

In Frankrijk zijn het afgelopen etmaal 357 coronapatiënten overleden in het ziekenhuis. Dat is een flinke daling ten opzichte van gisteren, toen 441 doden werden gemeld. Het totaalaantal doden in ziekenhuizen staat nu op 5889.

In Frankrijk worden de slachtoffers in ziekenhuizen en die in verpleeghuizen en andere instellingen apart gemeld. Het totale aantal doden in Frankrijk is gestegen van 7560 naar 8078.

Het aantal ziekenhuisopnames liep op met 1873 naar 70.478. Op intensivecareafdelingen steeg het aantal patiënten met 140 naar 6978.

Speciale toespraak Britse koningin om 21.00 uur te volgen op NOS.nl

Koningin Elizabeth spreekt straks het Britse volk toe in een speciale toespraak over de coronacrisis. Volgens Britse media gaat de koningin de zorgmedewerkers een hart onder de riem steken. De toespraak staat gepland voor 21.00 uur Nederlandse tijd en is zien in een livestream op de NOS-website en -app. Hij is ook op televisie te zien via NPO Nieuws.

De laatste keer dat ze een extra toespraak hield was in 2012, omdat ze zestig jaar op de troon zat. Ook bij de dood van de Queen Mother, haar moeder (2002), na de dood van prinses Diana (1997) en bij het uitbreken van de Eerste Golfoorlog (1991) kregen de Britten een ingelaste boodschap van koningin Elizabeth.

Knippende kapper betrapt

In Velp in de gemeente Rheden heeft de politie een kapsalon gesloten. Tegen de coronamaatregelen in was de kapper daar toch iemand aan het knippen, schrijft de politie op Twitter:

Opnieuw autocrossers in de fout in Lage Zwaluwe

In Lage Zwaluwe in West-Brabant is opnieuw een groep autocrossers in de fout gegaan. Er zijn 28 bekeuringen uitgedeeld, meldt de politie.

Gisteravond werden zo'n dertig mensen bekeurd vanwege samenscholing op een terrein bij het station. Eerder op de dag was er al ingegrepen in de buurt van het vliegveld Breda International Airport, waar zo'n zestig man aan het crossen was. Ondanks een waarschuwing ging een deel van die groep later verder bij Lage Zwaluwe, waar de crossers beboet werden.

Relatief rustig buiten, meeste mensen houden afstand

Ondanks het mooie weer was het op veel plekken een stuk rustiger

Grapperhaus: houd dit vast richting paasweekend

Ook minister van Justitie Grapperhaus kijkt tevreden terug op een relatief rustig verlopen weekend. Hij onderschrijft het beeld van de veiligheidsregio's dat de meeste mensen thuisbleven, er buiten geen grote groepen samenkwamen en dat de meeste personen afstand hielden. "Tegen die mensen zeg ik: complimenten. We begrijpen hoe moeilijk het is, maar houd dit vast ook richting het paasweekend", zegt Grapperhaus.

Vanwege het zonnige weer was het vandaag wel iets drukker dan zaterdag. Op sommige plaatsen werden skatebanen of toegangswegen tot recreatiegebieden preventief gesloten. De politie deelde tientallen boetes uit, bijvoorbeeld aan deelnemers van illegale feestjes. Minister Grapperhaus noemt deze huisfeesten onacceptabel.

'Paas- en meivakanties worden massaal geanuleerd'

Nederlanders geven gehoor aan de oproep van het kabinet om met Pasen en in de meivakantie thuis te blijven, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Driekwart van de vakanties die met Pasen waren gepland, is inmiddels geannuleerd. In de helft van de gevallen deden mensen dat zelf.

Wat betreft de meivakantie heeft een derde de vakantie zelf geannuleerd. In 22 procent van de gevallen deed de aanbieder dat.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim 29.000 leden van het opiniepanel van het tv-programma. Bijna de helft van de mensen die hun vakantie hebben geannuleerd, krijgt het hele bedrag in geld of als waardebon terug. 12 procent krijgt een deel terug, 15 procent weet het nog niet.

Bijzondere kerkdienst in Duitsland

Door de uitbraak van het coronavirus zijn bijeenkomsten verboden. Om de kerkgangers toch het gevoel te geven dat ze erbij kunnen zijn, kwam deze priester in het Duitse Achern met een creatieve oplossing.

Bijzondere kerkdienst in Duitsland: kerkbankjes vol met foto's

Financiële compensatie voor tandartsen en fysiotherapeuten

Onder anderen tandartsen, diëtisten en fysiotherapeuten kunnen nu ook een aanvraag doen voor compensatie vanwege teruglopende inkomsten. Zorgverzekeraars komen met financiële maatregelen, omdat zorgaanbieders die geen acute zorg verlenen niet kunnen aankloppen bij het UWV voor de NOW-regeling. Voor acute zorg, zoals ziekenhuizen, zijn eerder al afspraken gemaakt.

Veiligheidsregio’s: regels dit weekend goed nageleefd

Op de meeste plekken in Nederland hebben mensen dit weekend buiten voldoende afstand van elkaar gehouden. Dat zegt Hubert Bruls namens de 25 veiligheidsregio's. "Als je terugkijkt op heel het weekend dan hebben mensen goed de regels nageleefd. Maar op sommige plekken was het wel te druk en daar is dan ook gehandhaafd."

In Limburg werd bijvoorbeeld het drielandenpunt afgesloten, omdat veel toeristen uit Duitsland op weg naar Nederland waren. Op diverse plekken in Limburg was het druk met toeristen die van plan waren te winkelen op meubelboulevards. Bruls zegt dat er wordt gekeken naar extra maatregelen om drukte in het zuidelijke grensgebied met Duitsland het komende paasweekend te beperken.

Tientallen bekeuringen

Ook de politie ziet dat de meeste mensen zich houden aan de richtlijnen. Wel zijn er tientallen bekeuringen uitgedeeld aan met name jongeren en sporters die bijvoorbeeld onvoldoende afstand hielden van elkaar. Onder meer in Breda, Utrecht, Arnhem en Middelburg hadden jongeren tegen de regels in feesten gehouden.

Het grote aantal motorrijders op de weg zorgde volgens de veiligheidsregio's ook voor problemen. Vanwege de grote aantallen lukte het op sommige wegen niet om voldoende afstand te houden tussen elkaar en andere weggebruikers. "Het leidde tot een verdringingseffect waardoor fietsers en brommers aan de kant moesten", zegt Bruls. Het valt volgens hem te overwegen om aanvullende maatregelen te treffen om dit probleem komend weekend aan te pakken.

Kinderen maken zich meer zorgen én willen weer naar school

Kinderen maken zich steeds meer zorgen over het coronavirus, blijkt uit een onderzoek van het NOS Jeugdjournaal. Daarin werd kinderen onder meer gevraagd wat ze vinden van de maatregelen in Nederland.

Vanavond om 19.00 uur is er op NPO 3 een extra lange uitzending van het NOS Jeugdjournaal over het coronavirus.

Dodental New York loopt op met 594

Het aantal doden in de staat New York is de afgelopen dag met 594 gestegen naar 4159, heeft gouverneur Cuomo bekendgemaakt. Gisteren werden 630 nieuwe doden gemeld, een recordaantal op één dag.

Het goede nieuws, zei Cuomo, is dat het aantal mensen dat uit het ziekenhuis ontslagen werd drie keer zo groot is als het aantal mensen dat werd opgenomen.

Er zijn de afgelopen 24 uur 8327 nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd. Het totaal staat nu op 122.031.

Knippen in de tuin of met de kat in de hangmat

Hoe vermaken jullie je thuis, op het balkon of in de tuin? Er blijven foto's van deze mooie lentedag binnenstromen bij ooggetuige@nos.nl. Hier zie je een aantal voorbeelden van hoe mensen deze zonnige zondag thuis beleven:

 • NOS Ooggetuige - Angelique van Woerkom
  Angelique dacht: vandaag even niet klussen met dit zonnige weer
 • NOS Ooggetuige - Kres
  "Bij gebrek aan kappers dan maar zelf proberen", schrijft Kres uit Utrecht
 • NOS Ooggetuige - Loes Wolsing
  In Amersfoort werden buurtbewoners getrakteerd op een gratis openluchtconcert
 • NOS Ooggetuige - Ingrid Tulp
  Ingrid zat vandaag lekker met de kat in de hangmat
 • NOS Ooggetuige - Eveline de Groot
  Waarom naar buiten als je ook binnen kan meefietsen met de virtuele Ronde van Vlaanderen?
 • NOS Ooggetuige - Elk van Anselm
  Sporten in de tuin in de zon

Van Avermaet wint virtuele Ronde van Vlaanderen

De Belg Greg Van Avermaet heeft de virtuele Ronde van Vlaanderen gewonnen. Op de dag dat de ronde gereden zou worden, werden dertien renners opgetrommeld voor een virtuele race.

Buurtbewoners eren overleden taxichauffeur

Het overlijden van de 66-jarige taxichauffeur aan het coronavirus maakt veel los in zijn woonplaats Rotterdam. De familie van John Molkenboer ontving honderden steunbetuigingen toen hij op de intensive care lag.

John was in maart besmet geraakt met het virus, een paar dagen voor zijn pensioen. Hij vervoerde patiënten van een afdeling waar later besmettingen werden geconstateerd.

Buurtgenoten nemen afscheid van taxichauffeur John Molkenboer

Landelijk coördinatiecentrum: groei opnames IC-patiënten vlakt af

De afgelopen dag zijn er 25 coronapatiënten op de intensive care bij gekomen. Het totaalaantal komt daarmee op 1385. Gisteren was de toename 36 patiënten.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien een stabiel beeld, in lijn met de voorgaande dagen en met de cijfers van het RIVM. Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de IC verlaten."

Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 1361 in Nederland en 24 in Duitsland. De afgelopen 24 uur waren er 34 verplaatsingen tussen regio's, van wie 26 naar een IC, inclusief de 7 naar Duitsland.

Doelstelling IC-bedden gehaald

Volgens Kuipers zijn er op dit moment voldoende IC-bedden voor zowel coronapatiënten als niet-coronapatiënten. "We hebben 2400 bedden op afroep beschikbaar. We hebben de ruimten, de bedden, de apparaten en de roosters klaarliggen. Maar we hebben ze op dit moment nog niet allemaal nodig."

Daarmee bevestigt Kuipers dat het aantal van 2400 IC-bedden is bereikt, zoals de doelstelling was voor eind deze week of begin volgende week. Vrijdag stond de teller op 2100 bedden. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers zei toen al dat het aantal van 2400 waarschijnlijk vandaag of begin komende week zou worden gerealiseerd.

Marechaussee ontmoedigt Duitse kooptoeristen

Toeristen uit Duitsland zijn vandaag naar Roermond gekomen om te winkelen, meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Vanwege deze ongewenste drukte heeft de Koninklijke Marechaussee mensen bij de grens ontmoedigd om naar Nederland te komen.

Duitse toeristen werd verzocht om hun bezoek af te blazen. Het is niet verboden om de grens over te steken, dus bezoekers tegenhouden was geen optie. Volgens de veiligheidsregio is het toeristenverkeer fors afgenomen na de ontmoedigingsactie bij de grens.

Nederland geldt in Duitsland als risicogebied, wat zijn de gevolgen daarvan?

Het Duitse RIVM heeft Nederland deze week aangemerkt als risicogebied. Wat voor gevolgen dat besluit heeft, lees je in onderstaand artikel.

Dodental Verenigd Koninkrijk stijgt naar 4934

De afgelopen dag zijn in het Verenigd Koninkrijk nog eens 621 mensen aan het coronavirus overleden. Daarmee komt het totaal op 4934.

Gisteren werden er nog 708 nieuwe doden gemeld. Dat was een recordaantal op één dag. Een dag eerder waren er 684 nieuwe doden.

RIVM: 115 nieuwe sterfgevallen, laagste toename gemelde opnames in 2 weken

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 115 toegenomen, meldt het RIVM. Gisteren werden er meer nieuwe sterfgevallen gemeld: 164. In totaal zijn in Nederland nu voor zover bekend 1766 mensen overleden aan covid-19.

Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 253 toegenomen tot 6875. Ook die toename is aanzienlijk kleiner dan gisteren; toen werden er 336 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. De laatste keer dat het RIVM zo'n laag aantal nieuwe ziekenhuisopnames rapporteerde was twee weken geleden.

Mobiele IC-plekken naar Sint-Maarten

Vanaf Vliegbasis Eindhoven is vanmorgen een transportvliegtuig van Defensie vertrokken naar Sint-Maarten. Aan boord is een 'mobiel ziekenhuis': beschermingsmiddelen, medicijnen en medische apparatuur om coronapatiënten te behandelen.

Mobiele IC-plekken naar Sint-Maarten

Thuisblijven

Hoe vermaken jullie je thuis, op het balkon of in de tuin? Er blijven foto's van deze mooie lentedag binnenstromen bij ooggetuige@nos.nl. Een eerste overzicht:

 • NOs Ooggetuige/Rina Vervoort
  'Kamperen' in de tuin
 • NOS Ooggetuige/Familie Spitters
  'In de tuin videobellen met oma'
 • NOS Ooggetuige/Mineke von der Thusen
  Mineke borduurt 'virusjes' bij openslaande deuren
 • NOS Ooggetuige/Han Megens
  Ook deze honden houden anderhalve meter afstand
 • NOS Ooggetuige/Ina Kramer
  Met een boek in de achtertuin
 • NOS Ooggetuige/Catriona Casali
  'Het perfecte weer om terrasmeubels te renoveren'
 • NOS Ooggetuige/Dave Alberts
  'Op bezoek' bij opa en oma
 • NOS Ooggetuige/Johan Jonker
  'Corona of niet, de geboorte gaat gewoon door'
 • NOS Ooggetuige/Adriaan van 't Spijker
  Relaxen in een zonovergoten 'hangstoel'
 • NOS Ooggetuige/Jeroen, Emmeloord
  'Vanuit huis een Palmpasen-kerkdienst meemaken'

Asscher: geef ook steun aan personeel met uitzend-, nuluren- en oproepcontract

PvdA-leider Asscher steunt het economische maatregelenpakket voor ondernemers, maar vindt dat werknemers met een heel onzeker contract ook voor die regeling in aanmerking moeten komen.

Nu is het pakket alleen bedoeld voor werknemers met een flexibel of tijdelijk contract, maar niet voor uitzendkrachten, oproepkrachten en mensen met een nulurencontract. "Vaak hebben zij via een appje te horen gekregen dat ze niet meer hoeven te komen", zei Asscher in het tv-programma Buitenhof. Volgens hem moeten gemeenten meer mogelijkheden krijgen om deze groep te helpen. "Wij willen dezelfde steun voor iedereen die werkt."

Natuurmonumenten: 'Valt mee met de drukte', toegangsweg Drielandenpunt afgesloten

Recreanten op de fiets en te voet op deze zonnige warme lentedag, hier in Delft

Het lijkt erop dat mensen zich ook vandaag houden aan de oproep om zoveel mogelijk binnen of in hun eigen omgeving te blijven. Natuurmonumenten ziet op verschillende natuurlocaties in Nederland weinig auto's en ook qua wandelaars lijkt het rustig. "Het valt mee met de drukte", zegt een woordvoerder.

Staatsbosbeheer komt later vandaag met een update van de boswachters.

Ook de Nederlandse stranden zijn net als gisteren grotendeels verlaten. Op live-beelden van Webcam.nl zie je slechts een handjevol mensen.

Het kabinet vraagt mensen om, ondanks het prachtige voorjaarsweer, zoveel mogelijk thuis te blijven om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch houdt niet iedereen zich aan dat advies: de gemeente Vaals heeft de toegangsweg naar het Drielandenpunt afgesloten vanwege de (te) grote toeloop.

België: afgelopen 24 uur meer mensen uit ziekenhuis dan erin

In België hebben ziekenhuizen de afgelopen dag voor het eerst meer coronapatiënten ontslagen dan opgenomen. Er kwamen sinds gisteren 499 opnames bij, 504 mensen mochten het ziekenhuis juist weer verlaten.

Het dodental in België steeg de afgelopen 24 uur met 164 tot 1447 sterfgevallen.

Taxichauffeur John uit Nieuwsuur-reportage overleden aan corona

Nieuwsuur bezocht deze week de vrouw en zoon van John Molkenboer, die met een coronabesmetting op de intensive care lag. De 66-jarige taxichauffeur was net met pensioen: begin vorige week had hij "zijn eerste AOW'tje" gestort gekregen, vertelde zijn vrouw Martie.

De reportage maakte veel los: de familie Molkenboer ontving honderden steunbetuigingen.

John Molkenboer is afgelopen nacht overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Zijn zoon en vrouw waren bij hem in het ziekenhuis.

Kijk hier de reportage van Nieuwsuur terug:

Niet iedereen draagt een mondkapje in Moskou

Inwoners van Moskou mogen sinds een week alleen nog naar buiten voor het hoogstnoodzakelijke, zoals voor eten of medicijnen. En als ze dat doen, geldt het advies om een mondkapje te dragen en afstand te bewaren.

Maar niet iedereen houdt zich daaraan, ziet correspondent David Jan Godfroid. "Even buiten Moskou wordt een speciaal ziekenhuis voor coronapatiënten uit de grond gestampt. De stedelijke autoriteiten willen dat graag laten zien. Tv-zender NTV besteedde er aandacht aan en wat blijkt? Niemand houdt afstand, lang niet iedereen draagt een mondkapje. Ook burgemeester Sobjanin zelf niet."

Ook de Moskouse burgemeester Sobjanin draagt geen mondkapje

In Moskou zijn volgens officiële cijfers de afgelopen dag 536 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Volgens de registratie zijn 29 inwoners van de stad aan het virus overleden.

Politie grijpt in bij "goed bedoelende" Brabantse feestvierders

In Breda heeft de politie gisteravond een feest beëindigd waar tientallen mensen aanwezig waren. Ze waren op een binnenterrein van verschillende appartementen met elkaar aan het dansen, zegt een woordvoerder.

De politie werd gealarmeerd door omstanders die last hadden van de harde muziek. De organisator van het feest zou tegen de agenten hebben gezegd dat hij de evenementenbranche wilde steunen in deze moeilijke tijden. De bedoeling was volgens hem dat mensen vanaf hun eigen balkon of vanuit hun tuin het feest zouden meevieren, zodat de regels van het RIVM nageleefd werden.

Ondanks die goede bedoelingen bleek het toch mis te gaan en stonden mensen in groepjes dicht bij elkaar, zegt een politiewoordvoerder. Er wordt een proces-verbaal opgesteld.

Ook elders in Noord-Brabant, in Middelbeers, greep de politie in:

Drive-in kerk in Zuid-Korea vanwege coronacrisis

Honderden gelovigen verzamelden zich in hun auto voor een kerkdienst op een parkeerplaats in Seoul. Zo konden ze de zondagse kerkdienst bijwonen vanuit hun auto:

Drive-in kerk in Zuid-Korea vanwege coronacrisis

Hoe beleeft u deze zonnige dag thuis? Mail naar ooggetuige@nos.nl

Met het mooie weer van deze zondag en de oproep van de autoriteiten om niet massaal naar strand, bos, park of hei te gaan, maakt u het ongetwijfeld thuis gezellig in de tuin of op uw balkon. De NOS is benieuwd hoe Nederland deze fraaie lentedag beleeft.

Stuur uw mooiste foto naar ooggetuige@nos.nl en misschien ziet u hem terug bij de NOS!

Mobiele ziekenhuizen onderweg naar Sint-Maarten

Vanaf Vliegbasis Eindhoven is vanochtend een transportvliegtuig met een 'mobiel ziekenhuis' vertrokken naar Sint-Maarten. Aan boord zijn beschermingsmiddelen, medicijnen en medische apparatuur om coronapatiënten te behandelen. Met de spullen kunnen zes zelfstandige, mobiele IC-plekken gerealiseerd worden. Die komen in eerste instantie op Sint-Maarten, maar zijn bedoeld voor patiënten uit alle delen van het Caribische deel van het Koninkrijk.

In het toestel van Defensie bevindt zich ook apparatuur voor zes extra plekken op de intensive care van het ziekenhuis van Sint-Maarten. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid noemt het transport naar het eiland een "concrete stap in het verder opschalen van de medische zorg voor alle eilanden".

Nederland maakt ook afspraken met een internationaal bedrijf over het extra medische personeel dat nodig is op de nieuwe IC-plekken op Sint-Maarten. Naar verwachting komt in de loop van de komende week het eerste team van medici en verpleegkundigen aan op het eiland.

Het was vanmorgen rustig op knooppunt Hoevelaken

Excuses voor achterlaten overledenen in Ecuador

De vicepresident van Ecuador, Otto Sonnenholzner, heeft zijn excuses aangeboden in reactie op beelden die op sociale media rondgaan. Inwoners van het Zuid-Amerikaanse land delen foto's en video's waarop te zien is dat overleden coronapatiënten op straat zijn achtergelaten, gewikkeld in lakens of provisorische doodskisten. Veel mortuaria en ziekenhuizen zijn overbelast, vooral in de miljoenenstad Guayaquil.

"We hebben beelden gezien die nooit gemaakt hadden mogen worden", zei vicepresident Sonnenholzner hierover. "Als uw dienaar bied ik daarvoor mijn verontschuldigingen aan." Sonnenholzner is verantwoordelijk voor de bestrijding van de corona-uitbraak. Volgens persbureau Reuters is de regering van Ecuador inmiddels begonnen met het bergen van de lichamen van overledenen in grote koelcontainers.

Officieel zijn in Ecuador 172 mensen overleden aan het coronavirus, maar president Moreno zei eerder deze week dat het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger ligt.

De burgemeester van de miljoenenstad Guayaquil bedankte de politie op Twitter voor hun inzet bij het bergen van de lichamen:

Drukte op Chinese berg

In het Chinese nationale park Huangshan, in de oostelijke provincie Anhui, was het vandaag dringen geblazen. De populaire bergketen trok meer dan 20.000 bezoekers en moest daarom dicht.

Anhui grenst aan de provincie Hubei, waar de corona-uitbraak in december begon. In die provincie werd het strikte reisregime onlangs versoepeld, nadat het aantal bekendgemaakte besmettingen er fors was gedaald.

Volgens correspondent Sjoerd den Daas gold in de praktijk ook in de provincie Anhui tot voor kort een lockdown. Nu worden bezienswaardigheden als Huangshan weer opengesteld, zegt hij. "Mensen met 'groene codes' mogen weer naar buiten, bijvoorbeeld Chinezen die gezond zijn en geen contact met coronapatiënten hebben gehad. Overal in het land willen mensen ook echt graag weer naar buiten, maar de beelden uit Huangshan verbazen me wel weer. De meeste Chinezen mijden drukke plekken nog steeds."

Opnieuw Grieks migrantenkamp in quarantaine

De ongeveer 1800 bewoners van een migrantenkamp in het Griekse Malakasa, zo'n veertig kilometer ten noorden van Athene, moeten in quarantaine. Een 53-jarige Afghaan uit het kamp bleek besmet met het coronavirus. Hij is opgenomen in een ziekenhuis in de Griekse hoofdstad. Zijn familie is in isolatie geplaatst. Medische teams zijn nu bezig hun verdere contacten in kaart te brengen en tests uit te voeren.

Eerder deze week werden ook de inwoners van een migrantenkamp bij Ritsona in quarantaine geplaatst. Dat kamp ligt op zeventig kilometer afstand van Athene. Er zijn daar inmiddels 23 vluchtelingen positief getest op het virus.

Beide kampen blijven twee weken dicht.

Zangeres Marianne Faithull opgenomen in ziekenhuis

De Britse zangeres Marianne Faithfull, een ex van The Rolling Stones-zanger Mick Jagger, is opgenomen in het ziekenhuis omdat ze besmet is met het coronavirus. De toestand van de 73-jarige Faithfull is stabiel. Volgens een vriendin meldde ze zich maandag uit voorzorg bij het ziekenhuis omdat ze verkoudheidsklachten had. Later kwam daar een longontsteking bij.

Groep mensen uit Arnhem krijgt proces-verbaal

De 25 inwoners van Arnhem waren tegen de regels in samengekomen. Eén persoon werd aangehouden voor belediging.

Politie in Arnhem verbaliseert groep die samenscholingsverbod negeert

Eerste Nederlanders teruggekeerd uit Australië

De eerste repatriëringsvlucht uit Australië is vanmorgen geland op Schiphol. In het toestel zat een honderdtal Nederlanders, liet de Nederlandse ambassade in Australië gisteren al weten. Zij zijn eerst met KLM-partner Malaysia Airlines naar Kuala Lumpur gevlogen. Vanaf daar vertrok een KLM-toestel naar Amsterdam.

Vanaf vandaag vertrekken er ook speciale KLM-vluchten van Australië naar Nederland. Het is voor het eerst in twintig jaar dat er weer een KLM-toestel opstijgt op het vliegveld van Sydney.

Sint-Maarten in lockdown

Premier Silveria Jacobs van Sint-Maarten heeft zaterdagavond (lokale tijd) de noodtoestand uitgeroepen. De maatregel is een reactie op de verspreiding van het coronavirus op het eiland. Vanaf middernacht geldt er twee weken lang een uitgaansverbod op Sint-Maarten.

Alleen medisch personeel en hulpdiensten mogen nog de weg op. Mensen zonder de vereiste documentatie riskeren opgepakt te worden. Het Korps Mariniers op het eiland helpt de politie bij het handhaven van het uitgaansverbod. De politie bevestigt dat de mariniers volledige arrestatiebevoegdheden zullen krijgen.

Ook supermarkten blijven dicht. De regering zal aan het einde van de week evalueren of die weer open mogen. Volgens de premier moeten mensen sowieso al twee weken voorraad in huis hebben, net als tijdens een orkaan. De aankondiging leidde zaterdagavond desondanks tot een run op de winkels, waar lange rijen ontstonden.

Reden voor de plotselinge invoer van een uitgaansverbod is dat het virus zich nu ook lokaal verspreidt, zegt de premier. Eerst ging het alleen om mensen die van buiten kwamen. Inmiddels heeft Sint-Maarten 24 positief geteste corona-patiënten. Aan het begin van de week waren het er nog zes. Vier patiënten zijn overleden.

De aankondiging van de noodtoestand leidde tot drukte bij de supermarkten

Suriname draait omstreden besluit thuisquarantaine terug

Mensen die in Suriname in thuisquarantaine gaan, hoeven bij nader inzien toch niet op te draaien voor de kosten van de bewaking bij hun huis. Dat heeft voorzitter Slijngaard van het Surinaamse Covid-19-Managementteam bekendgemaakt in een speciale tv-uitzending. Eerder was bepaald dat mensen die in thuisquarantaine gaan 9500 Surinaamse dollar (ruim 1100 euro) moesten betalen zodat de overheid bewaking kon inhuren die moest voorkomen dat ze naar buiten zouden gaan. Nu is besloten dat de overheid de kosten zelf betaalt.

Door de maatregel in te trekken, is gehoor gegeven aan de felle kritiek van een groep repatrianten die vanuit Nederland terug willen naar Suriname. Mensen die al betaald hebben voor de bewaking, krijgen hun geld terug, zegt Slijngaard. De groep van ongeveer duizend repatrianten uit Nederland moet verplicht veertien dagen in quarantaine. Dat kan thuis of in een locatie die door de overheid wordt aangewezen.

In Suriname zijn nu tien besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Eén persoon is overleden aan de gevolgen van het virus.

Aantal nieuwe coronapatiënten in China neemt toe

De Chinese gezondheidsautoriteiten melden dertig nieuwe coronapatiënten, elf meer dan een dag eerder. 25 daarvan zouden het virus in het buitenland hebben opgelopen. De overige vijf gevallen werden vastgesteld in de zuidelijke provincie Guangdong.

Er zijn drie nieuwe doden gemeld, in de stad Wuhan, waarmee het Chinese sterftecijfer op 3329 komt. De Chinese autoriteiten hebben in totaal 81.669 coronagevallen gemeld.

Verder meldt het land 47 nieuwe geïnfecteerden zonder symptomen. China maakt onderscheid tussen die gevallen en patiënten die wel symptomen vertonen. Gisteren werden er 64 nieuwe geïnfecteerden zonder klachten geregistreerd.

Groep schendt samenscholingsverbod in Arnhem

In Arnhem hebben 25 mensen een proces-verbaal gekregen en is één persoon aangehouden voor belediging, meldt burgemeester Marcouch op Twitter. De groep was zaterdagavond tegen de regels in samengekomen langs de rivier op de Rijnkade in Arnhem. Eerder op de dag zei de burgemeester, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, nog dat hij tevreden was over het gedrag van het overgrote deel van de mensen.

In verband met de maatregelen tegen het coronavirus zijn samenscholingen met meer dan twee personen verboden. Groepen die alsnog met meer mensen samenkomen en geen anderhalve meter afstand van elkaar houden, riskeren een boete van 390 euro. Voor jongeren onder de 18 jaar is dat 95 euro.

'Koningin Elizabeth steekt zorgmedewerkers hart onder de riem'

Koningin Elizabeth zal vandaag in een speciale toespraak stilstaan bij de uitbraak van het coronavirus en het Britse volk moed inspreken. Ze noemt de coronacrisis een tijd van groeiende uitdagingen. "Een periode van verstoring van het leven in ons land; een verstoring die sommigen verdriet heeft gebracht, financiële moeilijkheden voor velen en enorme veranderingen in het dagelijkse leven van iedereen", gaat ze zeggen volgens Britse media, die al over de videoboodschap schrijven.

Naar verwachting zal ze gedurende de vier minuten durende toespraak de Britse zorgmedewerkers roemen. Ook zal ze de bevolking oproepen om de schouders eronder te zetten. "Ik hoop dat iedereen de komende jaren trots kan zijn op hoe er is gereageerd op deze uitdaging. En dat zij die na ons komen, zullen zeggen dat de Britten van deze generatie net zo sterk zijn als de vorige generaties. Dat we zien dat eigenschappen als zelfdiscipline, goedgehumeurde vastberadenheid en medeleven dit land nog steeds kenmerken."

Het is de vierde keer in 68 jaar dat er een extra toespraak van de koningin wordt ingelast. Eerder gebeurde dat in 1991 vanwege het uitbreken van de Golfoorlog, in 1997 in verband met de dood van prinses Diana en in 2002 na het overlijden van de Queen Mother, de moeder van Elizabeth.

De boodschap is opgenomen in de White Drawing Room, waar Elizabeth eerder ook wel kersttoespraken heeft gehouden. Volgens Britse media is het de enige ruimte op Windsor Castle waar de 93-jarige koningin en de cameraman een veilige afstand tot elkaar konden bewaren. De toespraak wordt vandaag om 21.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden door Britse televisiezenders.

Trump: komende twee weken worden het zwaarst

De komende twee weken zullen het zwaarst worden voor de Verenigde Staten, met veel doden. Dat zei president Trump zojuist op een persconferentie. Hij zei de VS zo snel mogelijk weer te willen openstellen en niet maandenlang op deze voet verder te willen gaan.

Trump wil dat staten de lokale tekorten aan medische hulpmiddelen oplossen. Hij wil een eerlijke verdeling van materialen in alle delen van het land. Er zijn 180 miljoen mondkapjes besteld.

Ook zei Trump dat hij contact heeft gehad met de New Yorkse gouverneur Cuomo. Hij heeft duizend personeelsleden van het leger naar de stad New York gestuurd om hulp te bieden.

Nederlanders gestrand in Suriname door kapot vliegtuig

Zo'n 200 mensen die vrijdag vanuit Suriname naar Nederland zouden worden overgebracht, zijn gestrand vanwege een kapot vliegtuig. Alle passagiers zijn ondergebracht in twee hotels in Paramaribo, bevestigt Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) tegen persbureau ANP.

Het TUI-vliegtuig was door de Nederlandse overheid gehuurd, maar bleek een mankement te hebben. De passagiers mogen hun hotel niet verlaten, volgens Slijngaard omdat de groep Nederlanders samen met reizigers uit buurland Guyana in één ruimte zijn geweest.

Het is de bedoeling dat het toestel via Aruba naar Nederland vliegt, zodat mensen die op dat eiland gestrand zijn mee terug kunnen naar Nederland.