liveblog
NOS NieuwsAangepast

Boetes voor hardleerse autocrossers • Eerste coronageval op Terschelling

  • De afgelopen dag zijn bij het RIVM 164 overlijdensgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus.
  • Spanje verlengt noodtoestand tot 26 april.
  • Het aantal coronapatiënten op de IC is de afgelopen 24 uur met 36 toegenomen. Dat zijn er 15 minder dan gisteren.
  • Uit Irak zijn 35 militairen teruggekeerd naar Nederland nu hun missie tijdelijk is stilgelegd.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Verder lezen kan in het nieuwe liveblog.

Trump: komende twee weken worden het zwaarst

De komende twee weken zullen het zwaarst worden voor de Verenigde Staten, met veel doden. Dat zei president Trump zojuist op een persconferentie. Hij zei de VS zo snel mogelijk weer te willen openstellen en niet maandenlang op deze voet verder te willen gaan.

Trump wil dat staten de lokale tekorten aan medische hulpmiddelen oplossen. Hij wil een eerlijke verdeling van materialen in alle delen van het land. Er zijn 180 miljoen mondkapjes besteld.

Ook zei Trump dat hij contact heeft gehad met de New Yorkse gouverneur Cuomo. Hij heeft duizend personeelsleden van het leger naar de stad New York gestuurd om hulp te bieden.

Nederlanders gestrand in Suriname door kapot vliegtuig

Zo'n 200 mensen die vrijdag vanuit Suriname naar Nederland zouden worden overgebracht, zijn gestrand vanwege een kapot vliegtuig. Alle passagiers zijn ondergebracht in twee hotels in Paramaribo, bevestigt Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) tegen persbureau ANP.

Het TUI-vliegtuig was door de Nederlandse overheid gehuurd, maar bleek een mankement te hebben. De passagiers mogen hun hotel niet verlaten, volgens Slijngaard omdat de groep Nederlanders samen met reizigers uit buurland Guyana in één ruimte zijn geweest.

Het is de bedoeling dat het toestel via Aruba naar Nederland vliegt, zodat mensen die op dat eiland gestrand zijn mee terug kunnen naar Nederland.

Boetes voor hardleerse autocrossers

De politie heeft dertig mensen bekeurd voor samenscholing, omdat ze op een braakliggend terrein bij het station in de Brabantse plaats Lage Zwaluwe aan het autocrossen waren. De crossers waren daarvoor al gewaarschuwd, toen ze met hun auto's op terrein bij vliegveld Breda International Airport waren. De groep was toen volgens de gemeente Halderberge zo'n 75 personen groot. Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen zijn samenscholingen met meer dan drie personen verboden.

"De waarschuwing mocht helaas niet baten", schrijft een wijkagent op Twitter. De gemeente laat weten dat er in ieder geval bij het vliegveld morgen extra gecontroleerd zal worden, en dat er dan eventueel ook meteen boetes uitgedeeld zullen worden.

'Amerikaanse sportfans op z'n vroegst in augustus weer in stadions'

President Trump verwacht dat sportfans op z'n vroegst in augustus weer in stadions naar wedstrijden kunnen kijken. Dat zei hij in een videoconferentie met vertegenwoordigers van de grote Amerikaanse sportcompetities, meldt sportmagazine ESPN. Het is onduidelijk of de uitspraken van Trump zijn gebaseerd op de adviezen van zijn medisch experts.

Alle sportcompetities in de VS liggen net als in Europa op dit moment stil. Andere moeten nog beginnen. Zoals American footballcompetitie NFL, met een omzet van zo'n 16 miljard de rijkste sportcompetitie ter wereld. Het nieuwe seizoen start in september en Trump zei in de videoconferentie niet te rekenen op uitstel. Maar de gouverneur van Californië zei vandaag al dat hij "op dit moment" nog niet zit te wachten op volle stadions rond die tijd.

In het gesprek met Trump benadrukten de competities volgens ESPN zelf de regie te willen houden over het hervatten van hun competities, als daar groen licht voor is van volksgezondheidsexperts. Basketbalcompetitie NBA was op 11 maart de eerste competitie die op eigen initiatief besloot het seizoen stil te leggen.

Internationaal Theater Amsterdam zendt noodsignaal uit voor vluchtelingen in Griekenland

Internationaal Theater Amsterdam zendt noodsignaal uit voor vluchtelingen in Griekenland

Op allerlei plekken in Nederland werd het noodsignaal uitgezonden. Daarmee willen artsen aandacht vragen voor de vluchtelingen op de Griekse eilanden. Ze vrezen voor een humanitaire ramp als er corona uitbreekt in de kampen.

Eerste besmetting gemeld op Terschelling

Op Terschelling is de eerste coronabesmetting vastgesteld, meldt waarnemend burgemeester Hermans-Vloedbeld. Het gaat om een ouder persoon, omwille van de privacy wordt er verder geen informatie gegeven over de patiënt.

"Hoewel het een kwestie van tijd was dat het virus ook op Terschelling de kop op zou steken, is het toch heel vervelend als het dan iemand treft", zegt Hermans-Vloedbeld. "Ik wens de patiënt sterkte en beterschap en ik spreek de wens uit dat we elkaar zoveel mogelijk helpen en steunen om deze vervelende periode door te komen."

Ook op Texel zijn coronabesmettingen vastgesteld. Daar is één patiënt met het coronavirus overleden.

'Vergeten' voorraad beschermingsmateriaal in verlaten ziekenhuis

De autoriteiten op Puerto Rico zijn per toeval op een voorraad aan beschermende kleding, gezichtsmaskers en mondkapjes gestuit in een verlaten ziekenhuis op het eiland Vieques. Gezondheidsminister González is verheugd met de vondst, want Puerto Rico kan het beschermingsmateriaal goed gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. Het territorium van de VS telt 450 bevestigde coronagevallen en registreerde achttien doden.

Toch leidt de vondst op Puerto Rico ook tot veel verontwaardiging. Het ziekenhuis werd verlaten in 2017, toen orkaan Maria over het Caribische eiland trok. Daarbij kwamen duizenden Puerto Ricanen om het leven. Voor slachtoffers van die ramp is de vergeten voorraad het zoveelste bewijs van nalatig handelen van de autoriteiten tijdens die natuurramp. Minister González zegt een onderzoek in te stellen naar waarom het materiaal is achtergelaten.

Eintracht Frankfurt staat weer op het trainingsveld

Kleine groepjes, aangepaste kleedkamers en keurig volgens de richtlijnen. De Duitse club Eintracht Frankfurt staat weer op het trainingsveld. Het is alleen de vraag of de competitie nog wordt hervat.

Bij Eintracht Frankfurt staan ze weer op het voetbalveld

Morgen stil op straat in Curaçao

In Curaçao mag morgen niemand de straat op. Het is voor alle voetgangers, fietsers, motorrijders en automobilisten verboden de weg op te gaan, uitgezonderd mensen met een cruciaal beroep zoals ziekenhuispersoneel. Ook supermarkten zijn gesloten.

Volgens minister van Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn Hensley Koeiman is het de eerste keer in de geschiedenis van Curaçao dat die strenge maatregelen gelden. Hij riep inwoners vandaag op zich voor te bereiden op morgen. "Denk daarbij ook aan de mensen die alleen zijn. Of bel iemand op die je al heel lang niet hebt gesproken en die weinig mensen om zich heen heeft."

Sinds vorig weekend geldt er een avondklok op het eiland. Ook mag dagelijks een beperkt aantal automobilisten de weg op. Wie welke dag de weg op mag, hangt af van het kenteken. Op het eiland is tot dusver één persoon overleden, ligt één persoon in het ziekenhuis en zitten vier patiënten in thuisisolatie. Enkele honderden zitten in quarantaine of worden gemonitord.

Potter's Corner wint virtuele Grand National

Het paard Potter's Corner heeft de virtuele editie van de Grand National gewonnen, de bekendste en meest iconische paardenrace ter wereld. Vanwege het coronavirus was de Britse paardenrace voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog afgelast. Om die reden werd besloten een digitale editie te organiseren.

De virtuele race wordt al sinds 2017 gehouden om een indicatie te krijgen van de echte race. Aan de editie van dit jaar deden veertig paarden mee, die zo realistisch mogelijk waren 'nagebouwd' met moderne technologie en algoritmes.

En net als bij de 'echte' editie, die anders vandaag voor de 173ste keer gehouden zou worden op de Aintree Racecourse nabij Liverpool, konden Britten massaal gokken op de winnaar. Met als kanttekening dat alle winst naar de Britse gezondheidszorg ging.

441 nieuwe doden in Frankrijk

In Frankrijk is het aantal mensen dat in het ziekenhuis is overleden gestegen met 441 naar 5532. Dat is een flinke daling vergeleken met de dag ervoor, toen er nog 588 nieuwe doden waren. Het dodental inclusief verpleeghuizen en andere instellingen sinds 1 maart komt daarmee op 7560.

Volgens het ministerie van Gezondheidszorg is het aantal geconstateerde besmettingen in het land gestegen naar 68.605. Gisteren lag dat aantal nog op 64.338.

Hoogste dodental op één dag in New York

In de staat New York zijn de afgelopen dag 630 mensen in relatie met het coronavirus overleden, zegt gouverneur Cuomo. Dat is het hoogste aantal in 24 uur tijd in de staat, die van alle Amerikaanse staten het hardst wordt getroffen.

Er zijn nu voor zover bekend 3565 mensen in New York aan het virus bezweken en bijna 114.000 mensen zijn besmet. Vooral de situatie op Long Island, ten oosten van de stad New York, is nijpend. Daar verspreidt het aantal gevallen zich "als een lopend vuurtje", aldus Cuomo op een persconferentie.

Hockeyclub Tilburg schort salarissen staf op

Tilburg heeft als een van de eerste hockeyclubs besloten om de salarissen van staf en trainers op te schorten vanwege de coronacrisis, zo schrijft de club in een nieuwsbrief. De meeste andere clubs in de hoofdklasse betalen hun coaches vooralsnog wel en ook de salarissen van hockeyers worden nog uitbetaald. "Door het verlies aan inkomsten is het niet mogelijk om de coaches door te betalen", zegt Tilburg-voorzitter Rob Kluyt in een interview op hockey.nl.

Door de hockeycompetitie is in Nederland, in tegenstelling tot vrijwel alle andere sportcompetities, nog steeds geen streep gezet. De Nederlandse hockeybond KNHB wil de competitie het liefst op het veld afmaken en niet achter het bureau. Tilburg-voorzitter Kluyt is verbaasd over die opstelling en besloot een e-mail te sturen naar de KNHB met de vraag zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen. "De wereld heeft nu iets anders op te lossen dan hockey. Ik vind dat wij als sport een gepaste opstelling moeten aannemen."

Inwoners Zandvoort genoten vandaag van de rust

Twee weken geleden stonden de mensen nog in de rij in badplaats Zandvoort, maar vandaag waren de stranden en de boulevard rustig. De inwoners van Zandvoort hebben begrip voor de maatregelen.

Inwoners Zandvoort genieten van de rust

Al 62.500 bedrijven melden zich bij noodloket, 9 miljoen euro betaald

Inmiddels hebben ongeveer 62.500 bedrijven en ondernemers zich gemeld bij het noodloket van het ministerie Economische Zaken. Gedupeerden met een verwachte omzetdaling van minimaal 4000 euro als gevolg van de coronacrisis, kunnen zich bij het ministerie melden. Zij kunnen aanspraak maken op een eenmalige belastingvrije tegemoetkoming van 4000 euro om de meest acute nood te verlichten.

Zeker 2200 bedrijven hebben tot dusver geld uitgekeerd gekregen. Bij elkaar was daarmee 9 miljoen euro gemoeid. Het loket is op 27 maart geopend en zal open blijven tot en met vrijdag 26 juni.

Gemeente woedend op journalist die verzorgingstehuis binnendrong: 'Onbegrijpelijk'

De Veluwse gemeente Heerde heeft woedend gereageerd op een journalist die gistermiddag een verzorgingstehuis binnenliep. "Uiterst onacceptabel gedrag" en "onbegrijpelijk dat zoiets in deze tijd gebeurt", schrijft de gemeente in een persbericht op de website.

In het tehuis overleden zeker dertien mensen aan het coronavirus. Wethouder Yasemin Cegerek noemt via Twitter de actie van de journalist "volledig onverantwoordelijk". Cegerek: "De gezondheid en ook de privacy van kwetsbare mensen staat voorop. Ik roep media op verantwoordelijk te handelen: doe dit niet."

Tegen de journalist is proces-verbaal opgemaakt, omdat hij voorbij de borden 'verboden toegang' was gelopen, meldt de politie tegen Omroep Gelderland. Volgens de omroep gaat het om freelance-journalist Mark Mensink van De Telegraaf. Mensink spreekt tegenover Omroep Gelderland van "leugens" en ontkent dat hij het tehuis is binnengedrongen. "Ik heb niemand in gevaar willen brengen. Ik vind het totaal uit zijn verband gerukt."

Voor het eerst in Italië meer IC-bedden vrij dan dag ervoor

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in Italië zijn er meer IC-bedden vrij in Italiaanse ziekenhuizen dan de dag ervoor. Het toont volgens correspondent Mustafa Marghadi dat het de afgelopen dagen in Italië "echt de goede kant" op gaat. "En dan zijn die cijfers de fijne bevestiging daarvan."

Excuses borrelende autodealer: 'Heb er niet goed over nagedacht'

De eigenaar van het bedrijf in Borne waar de politie gisteravond een feest beëindigde, heeft bij RTV Oost spijt betuigd. De politie was via sociale media getipt dat bij het bedrijf een 'schijt-aan-coronafeestje' bezig was. Dat was echt niet zo, zegt de eigenaar, maar hij noemt het "niet verantwoord" dat hij toch met een groepje wat is gaan drinken in zijn zaak. "Daar hebben we niet goed over nagedacht."

De politie heeft de gemeente Borne op de hoogte gebracht. Die beslist over eventuele gevolgen voor de aanwezigen.

'Ik heb er spijt van dat ik met 7 of 8 mensen binnen was'

Hoogleraar: we hadden al virusremmers kunnen hebben

Er hadden al virusremmers tegen het coronavirus kunnen zijn als we hadden geleerd van de eerste SARS-uitbraak. Dat zei hoogleraar moleculaire virologie in het LUMC in Leiden, Eric Snijder, op NPO Radio 1 in WNL Op Zaterdag. Snijder is een van de wetenschappers die aan een vaccin tegen het virus werken.

"We hebben na de eerste SARS-uitbraak, zeventien jaar geleden, de bal laten vallen. De virusremmers tegen corona hadden er nu kunnen zijn. Die moleculen had je in een lang proces kunnen optimaliseren. Het beste voorbeeld daarvan zijn hiv-remmers. Voor coronavirussen ligt het zelfs simpeler, omdat je die niet je hele leven hoeft te gebruiken, maar misschien maar een maand."

Volgens Snijder is het moeilijk om de ontwikkeling van een vaccin te financieren als het virus niet rondgaat. "Het bedrijfsleven vindt het niet interessant als er geen markt is voor vaccins en universiteiten hebben beperkte middelen." De huidige zoektocht naar een vaccin lijkt volgens hem op een poging om te redden wat er te redden valt. "Nu ontbreekt eigenlijk de tijd om het snel genoeg te maken, te testen en te produceren." Toch denkt hij dat er op termijn een vaccin tegen het coronavirus zal komen. Snijder: "Ik heb goede hoop dat een van de vele vaccins die op dit moment getest worden, tot succes zal leiden."

Besmette Brabantse moest via videobellen afscheid nemen van man

Een met het coronavirus besmette Brabantse vrouw heeft via videobellen afscheid moeten nemen van haar man, die gisteren in het UMC Groningen overleed aan het virus.
Aanvankelijk had Ankie Verstegen (53) nog hoop op een goede afloop, zei ze tegen Omroep Brabant. Juist omdat de 'betere' patiënten met een ambulancebus naar Groningen werden vervoerd.

Haar 56-jarige man Toon ging op 21 maart naar Groningen. Op 28 maart hoorde Verstegen dat ook zij besmet was. Ze moest naar het ziekenhuis, maar hoefde niet naar de IC. Vervolgens kwam het bericht dat het niet goed ging met haar man. "Via de telefoon heb ik nog afscheid kunnen nemen van Toon", zegt Verstegen. "Zij hebben zijn hand vastgehouden en ik heb tegen hem gepraat. Dat was onwerkelijk. Op het laatst rolde er een traan. Ik denk dat hij ons wel heeft gehoord."

Liverpool stuurt personeel met verlof

De Engelse voetbalclub Liverpool heeft personeelsleden met verlof gestuurd vanwege de coronacrisis. In een persbericht op de clubsite benadrukt de Premier League-koploper dat de medewerkers tijdens hun verlofperiode volledig worden doorbetaald. Ook personeel dat alleen op wedstrijddagen in en om stadion Anfield werkt, krijgt gewoon geld. Daarnaast is de club met spelers en staf in gesprek over het tijdelijk inleveren van salaris. "Maar deze discussies zijn complex", schrijft de club. Eerder hebben ook al clubs als Tottenham Hotspur, Newcastle United en Norwich City personeel met verlof gestuurd.

De Premier League ligt net als de andere voetbalcompetities in Europa al enkele weken stil. De organisatie hoopte tot voor kort dat er begin mei weer gevoetbald zou kunnen worden, maar dat streven werd gisteren losgelaten. De hervatting van het seizoen is nu tot nader order uitgesteld. De twintig clubs spraken gisteren af een noodfonds op te zetten met daarin ruim 140 miljoen euro, bedoeld om clubs uit de lagere divisies in Engeland financieel te helpen.

Sollicitatietest in leeg, Zuid-Koreaans sportstadion

Zuid-Koreaans examen in leeg stadion

Harde kern van Ajax bedankt 'dapp're strijders'

De harde kern van Ajax, de zogenoemde F-side, heeft vanmiddag via spandoeken aan vliegtuigen onder meer zorgpersoneel, hulpdiensten en alle andere "dapp're strijders" bedankt. De twee vliegtuigen vlogen rondjes boven de regio Amsterdam.

36 coronapatiënten erbij op IC

Er liggen nu 1360 mensen op de intensive care met het coronavirus. Dat zijn er 36 meer dan gisteren. "We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de social distancing lijkt te werken. Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, over de nieuwste cijfers. Gisteren nam het aantal coronapatiënten op de IC's nog met 51 toe.

Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er nu zeventien in Duitsland. Dat zijn er drie meer dan gisteren en 33 Duitse ziekenhuizen hebben zich inmiddels bereid verklaard om Nederlandse patiënten op te nemen.

Gisteren liet Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, weten dat de Nederlandse ziekenhuizen "goed op weg" zijn naar een capaciteit van 2400 IC-bedden. Volgens medisch experts is dat ook het absolute maximum dat de Nederlandse zorg zou aankunnen. Maar volgens Ernst Kuipers is er momenteel voldoende aanbod aan zowel IC- als niet-IC-bedden. "Dat is geruststellend", zegt hij.

Kuipers: "We liggen nog altijd op schema met het aantal beschikbare bedden en we zien op dit moment het aantal opnames minder snel stijgen. We hopen dat dit zo doorzet. Van groot belang is wel dat iedereen het huidige social distancing-beleid blijft volgen."

Grapperhaus vanuit Vondelpark: picknicken niet de bedoeling

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) was zojuist op NPO Radio 1. Hij sprak vanuit het Vondelpark in Amsterdam met WNL Op Zaterdag, waar hij meefietste met handhavers. "Je ziet dat het toch wel moeilijk is voor mensen. Hier in het Vondelpark zijn toch behoorlijk wat mensen." Toch is de minister niet ontevreden: "Maar iedereen, op een enkeling na, houdt zich aan de 'met z'n tweeën-regel' en mensen die we aanspreken die dat niet doen, gaan meteen uit elkaar".

Grapperhaus sprak wel de hoop uit dat mensen die vandaag in het park waren morgen niet weer gaan, als het nog warmer wordt. "Dan kunnen eventueel anderen erin. Maar het advies blijft: blijf thuis." Een frisse neus halen mag, zei de minister, "maar je ziet ook mensen een hele picknick aanleggen. Dat is dus niet de bedoeling."

Minister De Jonge krijgt op creatieve wijze fris kapsel

Het is gezondheidsminister De Jonge op creatieve wijze gelukt een fris kapsel te krijgen, ook al hebben de kappers vanwege de coronacrisis hun deuren gesloten. Met hulp van zijn dochter, vrouw en een videoverbinding met zijn kapper is zijn coupe bijgewerkt, laat de minister op Twitter weten.

Groot-Brittannië laat tijdelijk gevangen vrij

Groot-Brittannië laat tijdelijk 4000 gevangenen vrij. Daarmee moet de uitbraak van het coronavirus in de volle Britse gevangenissen, waarin meer dan 80.000 mensen vastzitten, worden ingedamd. Vooralsnog hebben 88 Britse gevangenen en 15 gevangenismedewerkers positief getest op het virus. Drie gevangenen zouden zijn overleden aan het virus.

Het ministerie van Justitie benadrukt dat enkel gevangen met het stempel "laag risico" in aanmerking komen voor de tijdelijke vrijlating. Ze krijgen een enkelband. Terreurveroordeelden of mensen die vastzitten vanwege een zeden- of geweldsdelict komen niet vrij.

Het aantal coronadoden in Groot-Brittannië is in de afgelopen 24 uur met zo'n 20 procent gestegen, naar 4313. Bijna 42.000 Britten hebben positief getest op het virus.

Stranden en straten uitgestorven ondanks zonnig lenteweer

Stranden en straten uitgestorven ondanks zonnig lenteweer

Brandweer haalt huisdieren coronapatiënten uit huis

Wat te doen met de huisdieren van mensen die halsoverkop naar het ziekenhuis moeten omdat ze (misschien) het coronavirus hebben? Dierenambulance Amsterdam heeft voor die specifieke gevallen de hulp ingeroepen van de brandweer.

Gisteravond was het al zover. Een Amsterdammer belde de Dierenambulance. Hij zei dat een 14-jarige kater alleen was achtergebleven nadat zijn buurman was opgenomen in het ziekenhuis met coronaklachten. De kat werd door brandweermannen in beschermende pakken uit de woning gehaald, zegt Margje de Jong van de Dierenambulance bij NH Nieuws.

Volgens het RIVM is de kans dat huisdieren besmet raken met het coronavirus "verwaarloosbaar klein". Eind maart testte in België een kat positief op het virus. De Amsterdamse kater zit daarom nu in quarantaine. Over twee dagen mag hij daar weer uit. Daarna gaat de kater naar de buurman; hij heeft aangegeven het dier tijdelijk te willen verzorgen.

Politie Heerlen zet drone in om mensen op gevaren te wijzen

In Heerlen wordt mensen met een drone opgeroepen om afstand te houden op de woonboulevard. Veel bezoekers zijn er niet.

Spanje verlengt noodtoestand tot 26 april

De regering van Spanje heeft de noodtoestand met twee weken verlengd tot 26 april. Het aantal coronabesmettingen stijgt minder snel, maar er is nog altijd sprake van een toename. Daarom wordt de noodtoestand voor de tweede keer met twee weken verlengd. In die periode wordt alleen in de essentiële sectoren van de maatschappij gewerkt.

De afgelopen 24 uur telde Spanje 809 sterfgevallen als gevolg van coronabesmettingen. Het totaal aantal doden steeg daarmee met 7 procent naar 11.744. Een week geleden bedroeg de dagelijkse stijging nog zo'n 20 procent.

Honderd Nederlanders uit Australië onderweg naar huis

Een eerste repatriëringsvlucht met daarin zo'n honderd Nederlanders is vertrokken uit Australië.

"Op naar de volgende vlucht!", twittert de ambassade in Canberra.

Langer 'winterregime' voor Fries watersportseizoen

De provincie Friesland stelt de start van het watersportseizoen uit. Vanwege de uitbraak van het coronavirus kan de recreatievaart tot eind april zeer beperkt gebruikmaken van bruggen en sluizen. Friesland houdt voor de bediening daarvan vast aan het 'winterregime'.

Friesland wil met de maatregel recreanten stimuleren thuis te blijven en niet onnodig het water op te gaan.

De sanitaire voorzieningen op onder meer jachthavens, campings en recreatieterreinen blijven ook gesloten tot en met 28 april.

Rustig op strand van Zandvoort

  • Edwin van den Berg | NOS
    Automobilisten worden gedoseerd toegelaten
  • Edwin van den Berg | NOS
    Strandgangers wordt gevraagd "niet te lang" te blijven
  • Edwin van den Berg | NOS
    Het is rustig op het strand van Zandvoort

'Stabilisatie Belgische ziekenhuisopnames goed nieuws'

Het aantal patiënten dat in Belgische ziekenhuizen wordt opgenomen, stabiliseert de afgelopen dagen tussen de 500 en de 600 per dag. "Dat is goed nieuws", zei viroloog Steven van Gucht op de dagelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Van Gucht tekende aan dat het aantal wel hoog blijft. Volgens hem is dat zo omdat mensen die overleden vaak twee weken of langer geleden besmet zijn geraakt met het virus, terwijl de maatregelen pas daarna effect kregen. "Het kan zijn dat de overlijdens nog een tijdje door blijven stijgen, ondanks het feit dat de maatregelen wel degelijk werken."

Het afgelopen etmaal werden in België 140 nieuwe doden gemeld, waarmee het totaal uitkomt op 1283.

RIVM meldt 164 nieuwe sterfgevallen

De afgelopen dag zijn bij het RIVM 164 overlijdensgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 1651 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 336 toegenomen tot 6622. Gisteren meldde het RIVM 148 nieuwe coronadoden.

In totaal zijn er nu 16.627 besmettingsgevallen bekend. Gisteren werden er nog 15.723 infectiegevallen gemeld.

Boetes voor bezoekers en eigenaren café en gokhuis

De politie heeft gisteravond invallen gedaan in een café en een illegaal gokhuis in Den Haag, die ondanks de coronamaatregelen gewoon open waren.

In het café waren ongeveer dertig bezoekers aanwezig, schrijft Omroep West. Ze zaten daar met drankjes en rookten shisha. De bezoekers krijgen een boete omdat ze geen anderhalve meter afstand hielden van elkaar en de eigenaar krijgt een boete van 4000 euro omdat het café niet open mocht zijn.

De aanwezigen in het illegale gokhuis hebben volgens de politie een dubbele overtreding begaan. Gokken is verboden en samenscholen ook. Alle aanwezigen zijn beboet en ook de eigenaar van de woning waar illegaal werd gegokt heeft een proces-verbaal gekregen.

Militairen keren terug uit Irak

Uit Irak zijn 35 militairen teruggekeerd naar Nederland nu hun missie tijdelijk is stilgelegd. De militairen kwamen terug in een C-130 Hercules van de luchtmacht, meldt Defensie.

Eind vorige week kwamen al zo'n zeventig militairen terug uit Afghanistan, onder wie veertig omdat hun missie was stilgelegd.

Duitse RIVM: Nederland is risicogebied

Het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, heeft heel Nederland tot een 'risicogebied' verklaard. Daarom mogen gezondheidsmedewerkers die in Nederland zijn geweest twee weken niet in Duitse ziekenhuizen en verpleeghuizen werken.

Een bestuurder van Leer, in het noordwesten van Duitsland, roept Nederlandse artsen en verpleegkundigen die daar in een kliniek werken daarom op om niet naar Nederland te gaan. "We hebben de Nederlandse medici in deze coronacrisistijd dringend nodig", zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden. Hoeveel Nederlanders er in Leer werken, is onbekend.

Vanavond 'SOS-noodsignaal' voor vluchtelingen

Verschillende culturele instellingen en bedrijven zenden vanavond om 21.00 uur met licht en geluid een 'SOS-noodsignaal' uit voor vluchtelingen op de Griekse eilanden. Hiermee willen ze de overheid overtuigen om "direct vluchtelingen uit de Griekse eilanden te evacueren en zo een medische en humanitaire ramp te voorkomen".

Dat schrijft initiatiefnemer #SOSMoria, een initiatief van twee artsen die vluchtelingenkamp Moria op Lesbos hebben bezocht. Het signaal zal ook te zien zijn op ruim 380 digitale abri's, billboards en bushokjes verspreid door Nederland. De artsen roepen ook burgers op om mee te doen met een 'thuisprotest' en een SOS-signaal uit te zenden: kort kort kort - lang lang lang - kort kort kort.

Gisteren werd het voor het eerst uitgezonden op het Malieveld in Den Haag. Vanavond volgen volgens de initiatiefnemers onder meer het Concertgebouw en de Stadsschouwburg in Amsterdam en TivoliVredenburg in Utrecht.

De artsen waarschuwden eerder al om vluchtelingen te evacueren om een corona-catastrofe te voorkomen. "Mensen staan er in de rij voor water. Gezinnen wonen op een paar vierkante meter. Als corona het kamp bereikt, wordt het een ramp", zei huisarts Steven van de Vijver na terugkomst van Lesbos.

Koolmees: betaal de hulp en sportschool door

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees, of de "chef arbeidsmarkt" zoals het AD hem noemt, roept mensen op om de sportschool en huishoudelijke hulp door te betalen.

"Wij zorgen als overheid dat jouw salaris wordt doorbetaald, dan hoop ik dat mensen de verantwoordelijkheid nemen om anderen te helpen deze lastige periode door te komen", zegt hij in een interview met de krant.

Werkgevers die door de crisis verlies lijden, kunnen vanaf maandagochtend terecht bij het UWV om een tegemoetkoming in loonkosten aan te vragen. Het kabinet houdt rekening met veel aanvragen. "Ik schat in dat 100.000 tot 150.000 ondernemingen een aanvraag zullen doen. Dan heb je het al gauw over 1,5 miljoen werknemers", aldus Koolmees.

De loonkostenregeling van tien miljard euro is een van de maatregelen waarmee het kabinet de gevolgen van de crisis wil verzachten.

Tweeling Covid en Corona geboren

Een stel in India heeft hun tweeling Covid en Corona genoemd. De baby's, een jongen en een meisje, zijn geboren tijdens de lockdown. De moeder zegt tegen Indiase media dat de namen voor haar symbool staan voor de beproevingen die ze heeft doorstaan tijdens de bevalling.

Ook benadrukt ze dat het coronavirus gevaarlijk is, maar dat het er juist ook toe leidt dat mensen beter voor zichzelf en elkaar zorgen. De ouders sluiten niet uit dat ze de kinderen in de toekomst toch andere namen zullen geven.

'Volle vluchten met Oost-Europese aspergestekers op Eindhoven Airport'

Eindhoven Airport biedt deze dagen een ongewoon beeld; vier keer per dag landen er volle vliegtuigen van prijsvechter Wizzair met Roemeense en Hongaarse aspergestekers. Ze verdwijnen in donkere busjes, schrijft het AD, die vooral richting Duitsland verdwijnen waar mega-aspergebedrijven zitten. Van coronamaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden van elkaar, lijken de seizoensarbeiders geen weet te hebben.

De luchthaven zei in eerste instantie tegen de krant dat de marechaussee op de naleving moest letten, de marechaussee legt de verantwoordelijkheid bij de luchthaven. Die heeft gisteren in de aankomsthal pamfletten in Oost-Europese talen opgehangen, waarop de regels worden uitgelegd.

Trump ziet zelf dragen mondkapje niet voor zich

Gisteren zei president Trump dat de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC Amerikanen adviseert om buiten mondmaskers te dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar zelf wil hij er niet aan.

"Ik wil het gewoon niet dragen", zei de president. "Ik denk dat een gezichtsmasker dragen terwijl ik presidenten, premiers, dictators, koningen, koninginnen begroet.. Ik zie het gewoon niet zo voor me voor mezelf".

Trump negeert advies over mondkapjes

Veel parkeerplekken bij natuurgebieden gesloten

Dit weekend zijn veel parkeerplekken bij natuurgebieden, bossen en stranden gesloten. Gemeenten, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten willen zo voorkomen dat te veel mensen eropuit gaan in de natuur.

Daarnaast sluiten gemeenten bepaalde plekken waar met name jongeren toch bij elkaar komen, ondanks het samenscholingsverbod. Zo is in Purmerend een skatebaan gesloten en twee plekken in parken waar fitness- en speeltoestellen staan. Volgens NH Nieuws komen daar regelmatig grote groepen mensen bij elkaar. In Vlissingen is een skatepark in het Nollebos gesloten, omdat de skaters zich volgens de gemeente lang niet altijd 1,5 meter afstand houden, schrijft Omroep Zeeland.

Gisteren riepen Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer op om natuurgebieden dit weekend te mijden. Zo willen de organisaties voorkomen dat veel mensen met het mooie weer op hetzelfde moment de natuur in trekken, waardoor zij geen anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden.

Spaans verzorgingshuis bedankt voor steun Nederlanders

Een Spaans verzorgingshuis heeft allerlei berichten vanuit Nederland gekregen, nadat het vorige week in het nieuws was gekomen omdat verzorgers zich vrijwillig opsloten met tientallen bewoners.

"Jullie woorden geven ons veel kracht", zegt directeur David Cabrero van het huis in het Noord-Spaanse Navarra. In een video meldt hij ook goed nieuws: na twaalf dagen is nog niemand positief getest op het virus. "Geen bewoner en geen medewerker. Iedereen is gezond."

Voorlopig gaat het personeel door met hun opsluiting. Net als in veel andere landen zijn bezoekjes van familieleden door de noodtoestand verboden. "We proberen zoveel mogelijk vast te houden aan de routines die we hadden", zegt Cabrero. "We gaan dus gewoon door met onze gymnastieklessen, met de bingo. We willen vooral dat de dagen snel voorbij gaan en dat de bewoners zich gesteund voelen."

Spaans bejaardenhuis dankt Nederland: 'Dit hadden we nooit gedacht!'

Coronadode in Indiase sloppenwijk

In de sloppenwijk Dharavi in de Indiase stad Mumbai is voor zover bekend een eerste patiënt overleden aan het coronavirus. De 56-jarige man overleed onderweg naar een ziekenhuis, een paar uur nadat hij positief was getest, meldt CNN. Ook een andere inwoner is positief getest.

Familieleden van de overleden man zijn getest en in thuisisolatie geplaatst. Het blok van 300 huizen en 90 winkels is afgesloten om verdere besmettingen te voorkomen. In Dharavi wonen zo'n miljoen mensen. Het is een van de grootste sloppenwijken van Azië.

Artsen waarschuwen dat India zich moet voorbereiden op een uitbraak die het gezondheidssysteem kan verlammen.

Politie maakt eind aan feest in Borne

De politie heeft gisteravond rond 22.00 uur een eind gemaakt aan een feest in een pand in Borne. De politie was via sociale media getipt dat daar een 'schijt-aan-coronafeestje' bezig was. Toen agenten een kijkje kwamen nemen, ging een aantal mensen ervandoor. Van de personen die achterbleven, zijn namen opgeschreven. Een van hen is aangehouden, omdat hij zich niet kon legitimeren.

De politie heeft de gemeente Borne op de hoogte gebracht. Die beslist over eventuele gevolgen voor de aanwezigen.

Vierdaagse splitst betaling inschrijfgeld op

Mensen die zich hebben ingeschreven voor de Vierdaagse in Nijmegen hoeven voorlopig maar de helft van het inschrijfgeld te betalen. Binnen twee weken moeten ze die 50 euro overmaken. Alleen als de Vierdaagse doorgaat, moet de overige 50 euro worden betaald, mailt de organisatie aan mensen die zich hebben ingeschreven.

Als het evenement wordt afgelast, krijgen mensen die eerste 50 euro niet terug. Maar, mailt de organisatie: "Iedereen die in 2020 de aanbetaling heeft gedaan, hoeft in 2021 niet meer mee te doen aan de loting en is na inschrijving en betaling verzekerd van deelname."

De Vierdaagse staat gepland voor 21 t/m 24 juli. Uiterlijk eind april laat het bestuur weten of het evenement doorgaat. Normaal gesproken wordt er geloot. Dat is nu niet nodig gebleken, vanwege een kleiner aantal inschrijvingen.

China herdenkt doden

Met drie minuten loeiende sirenes en toeterende auto's herdacht China vanochtend de levens die het coronavirus heeft geëist:

Herrie en herdenken: China staat stil bij de slachtoffers van Corona

De race naar een coronavaccin

Een vaccin is dé oplossing tegen het coronavirus. Universiteiten en farmaceutische bedrijven over de hele wereld werken er hard aan. Ook de farmaceut Janssen uit Leiden is in de race. Dat bedrijf koos deze week welk mogelijk vaccin tegen corona het definitief verder gaat ontwikkelen. Maar; de weg naar succes is lang.

NOS op 3 legt uit wat er nog moet gebeuren voor we een definitief coronavaccin kunnen verwachten:

Detroitse buschauffeur die zich boos maakte over hoestende passagier overlijdt aan corona

Een Amerikaanse buschauffeur die zich boos maakte over passagiers die hun gedrag in deze coronacrisis niet aanpassen, is aan de gevolgen van corona overleden. Jason Hargrove (50) plaatste op 21 maart een post op Facebook waarin hij boos was op een vrouw die in zijn nabijheid vier tot vijf keer in hoesten uitbarstte, zonder haar mond te bedekken.

"Als wij dit willen overleven, moet iedereen dit serieus nemen", zei hij. "Er gaan hier mensen dood." Vier dagen later werd hij ziek, woensdag is hij overleden.

"Ik snap niet hoe je hier naar kan kijken zonder in tranen uit te barsten", zegt de burgemeester van Detroit. "Hij wist dat zijn leven op het spel werd gezet door iemand die het allemaal niets kon schelen, iemand die het niet serieus nam. En nu is hij er niet meer."

Buschauffeur die klaagde over hoestende passagiers gestorven aan coronavirus

Zzp'ers maken zich zorgen

Het inkomen van twee derde (64 procent) van de zzp'ers daalde in de maand maart, meldt onderzoeksbureau I&O Research. Van de zzp'ers zegt 17 procent niet erg tevreden te zijn over de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om het bedrijfsleven, ondernemers en zzp'ers te ondersteunen.

Zes op de tien (61 procent) zzp'ers maken zich zorgen over de eigen financiële situatie. Bij alle Nederlanders ligt dit percentage op 37 procent.

Van alle werkende Nederlanders is driekwart (76 procent) tevreden over de kabinetsmaatregelen. Het merendeel is tevreden over de "intelligente lockdown" (91 procent) en de manier waarop het kabinet de volksgezondheid beschermt (88 procent).

Dit komt er allemaal kijken bij één IC-bed:

Het opschalen van bedden op de intensive care - waar de politiek veel over praat - is meer dan een kamer vrijmaken en een verpleegkundige uit een ander vakgebied invliegen. Het werk is specialistisch en vereist kennis van een flink wat medische apparaten.

IC-verpleegkundige Christel Schilders (51) van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg legt uit wat er allemaal komt kijken bij de verzorging van een coronapatiënt. "Alles moet goed gaan, anders krijgt een patiënt geen adem meer."

  • NOS/Harm Kersten
    Wat komt er allemaal kijken bij een ic-kamer?
  • NOS/Harm Kersten
  • NOS/Harm Kersten
  • NOS/Harm Kersten
  • NOS/Harm Kersten
  • NOS/Harm Kersten
  • NOS/Harm Kersten
  • NOS/Harm Kersten
  • NOS/Harm Kersten

'Geen systeem voor klachten na IC'

Veel coronapatiënten die langdurig in het ziekenhuis worden beademd, lijden straks aan het zogenoemde Post-Intensive-Care-Syndroom (Pics), dat allerlei ernstige klachten kan opleveren. Naar schatting krijgt tot 80 procent van de patiënten hier last van, schrijft Trouw. Onderzoekers waarschuwen in de krant dat Nederland nog niet beschikt over een systeem van nazorg om deze groep op te vangen.

De 'nasleepklachten' kunnen bijvoorbeeld spierzwakte, geheugenverlies, maar ook angst en depressies zijn. Volgens onderzoeker Marike van der Schaaf, die is gepromoveerd op het 'functioneel herstel van intensivecarepatiënten' zullen coronapatiënten die op de IC zijn beademd het extra moeilijk krijgen, omdat zij er gemiddeld langer liggen en ouder zijn.

Van der Schaaf vindt het "heel vreemd en verre van efficiënt" dat op de IC alles wordt gedaan om mensenlevens te redden, maar dat als de patiënten eenmaal thuis zijn, de begeleiding nog minimaal is.

In podcast De Dag vertelde Marianne Brackel gisteren over haar ervaringen met nasleepklachten. Het heeft haar zowel fysiek, psychisch als cognitief jaren gekost om over haar IC-opname heen te komen. Haar verhaal is hier terug te luisteren.

Zangeres Pink hersteld

De Amerikaanse zangeres Pink is twee weken geleden positief getest op het coronavirus en is inmiddels weer hersteld. Dat heeft ze via sociale media bekendgemaakt. "Twee weken geleden vertoonden mijn 3-jarige zoon Jameson en ik symptomen van covid-19. Gelukkig had onze huisarts tests tot zijn beschikking en ik kreeg een positief resultaat."

Pink (40) en haar familie zijn daarop veertien dagen in thuisquarantaine gebleven. Inmiddels zou ze het virus niet meer hebben.

Pink maakt verder bekend dat ze 500.000 dollar gaat doneren aan een noodfonds van het Temple University-ziekenhuis in Philadelphia en nog eens 500.000 dollar aan een noodfonds van de burgemeester van Los Angeles.

China herdenkt de doden met luchtalarmen en getoeter

Onder luid getoeter van auto's, treinen en schepen en met luchtalarmen op de achtergrond heeft China om 10.00 uur 's ochtends lokale tijd (04.00 uur 's nachts in Nederland) stilgestaan bij de vele coronadoden in het land. In vrijwel alle grote steden en in het bijzonder in de zwaar getroffen stad Wuhan zijn de ruim 3000 gemelde slachtoffers herdacht. Op veel plaatsen stond het openbare leven drie minuten stil. In China en bij Chinese ambassades en consulaten in het buitenland hangen de vlaggen vandaag halfstok.

De Chinese autoriteiten melden vandaag 19 nieuwe coronabesmettingen, waarvan er 18 in het buitenland zouden zijn opgelopen. Eén persoon is volgens de autoriteiten besmet in Wuhan, waar het virus eind vorig jaar voor het eerst opdook. Daarmee komt het totaal aantal gemelde besmettingen in China op 81.639. Het dodental in China staat op 3326.

De nationale herdenking van de coronadoden is twee dagen voor het traditionele Qingming-festival, waarbij Chinezen hun voorouders herdenken en hun graven bezoeken en verzorgen. Hoewel China de binnenlandse reisbeperkingen de afgelopen dagen heeft versoepeld, worden mensen uit vrees voor een tweede besmettingsgolf dit jaar opgeroepen om weg te blijven van de begraafplaatsen.

Tien nieuwe doden in Mexico

Het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid meldt dat er de afgelopen 24 uur tien mensen zijn overleden aan het coronavirus. Daarmee komt het dodental in het land op 60. In totaal is er in Mexico bij 1688 mensen vastgesteld dat ze het coronavirus hebben. Gisteren telde het land nog 1510 bevestigde gevallen.

President López Obrador heeft bekendgemaakt dat er zeker 250 miljard pesos, omgerekend ruim 9 miljard euro, wordt vrijgemaakt om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Andere maatregelen om de druk op de Mexicaanse economie te verlichten, worden later vandaag aangekondigd.

Psychische hulp voor zorgverleners

Veel ziekenhuizen hebben speciale teams opgezet om artsen en verpleegkundigen psychologisch bij te staan. Verslaggever Joris van Poppel ging langs bij het Mental Support Team van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond.

Psychische hulp voor zorgverleners: 'Dit is geen sprint, dit is een marathon'

Vier doden op Sint-Maarten

Het dodental als gevolg van het coronavirus op het Nederlandse deel van Sint-Maarten is gestegen van twee naar vier. In totaal zijn er 23 mensen positief getest op het eiland. De gezondheidsautoriteiten monitoren nog negentig mensen die in contact zijn geweest met positief geteste patiënten.

Maandag had het eiland zes bevestigde corona-gevallen, vrijdag was dat opgelopen tot 23. Volgens lokale media hebben veel van de patiënten bij wie het virus is vastgesteld ook andere aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, diabetes, obesitas of astma.

Het nieuws over de nieuwe sterfgevallen komt op het moment dat de regering van premier Jacobs bezig is voorbereidingen te treffen voor een lockdown van Sint-Maarten. Volgens de regering houdt niet iedereen zich aan de oproep om thuis te blijven. Naar verwachting wordt op korte termijn een uitgaansverbod van 24 uur aangekondigd.

Amerikaanse gezondheidsdienst adviseert mondmaskers te dragen

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC adviseert Amerikanen om buiten mondmaskers te dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zei president Trump op een persconferentie. Volgens Trump wordt de mond- en neusbedekking niet verplicht. De bestaande verplichtingen om afstand tot anderen te bewaren, blijven van kracht.

Trump liet weten dat hijzelf geen gehoor zal geven aan de oproep. "Het wordt een vrijwillig ding. Je kunt het doen, maar je hoeft het niet te doen. Ik kies ervoor om het niet te doen, maar sommige mensen zullen het misschien willen doen en dat is prima", zei hij over het dragen van gezichtsbedekking.

De president benadrukte dat niet wordt geadviseerd om medische mondkapjes te gaan dragen. Wel worden Amerikanen aangemoedigd om alternatieve gezichtsbedekking te dragen, zoals t-shirts, bandana's en niet-medische mondkapjes. Volgens Trump is een sjaal ook een goed alternatief.

De aankondiging van de gezondheidsdienst komt op het moment dat meerdere Amerikaanse staten zich voorbereiden op tekorten aan mondkapjes en andere medische goederen.

104-jarige WOII-veteraan hersteld van coronavirus

Een 104-jarige Amerikaan heeft het coronavirus overleefd. Tweede Wereldoorlogveteraan Bill Lapschies liep het virus begin maart op in een veteranenhuis in de staat Oregon. Daarna ging het op en neer met zijn gezondheid, zeggen zijn familieleden tegen The Washington Post. De ene dag leek Lapschies beter te worden, om de volgende dag weer een terugval te krijgen. Tot hij alleen nog maar beter werd en uiteindelijk weer mocht terugkeren naar zijn veteranenhuis.

Hij was net op tijd uit het ziekenhuis om zijn 104de verjaardag met zijn familie te kunnen vieren. Toen hij in zijn rolstoel naar buiten werd gerold, zag zijn kleindochter Jamie Yutzie weer de "aanstekelijke glimlach" om de mond van haar opa, zei ze.

Lapschies is wereldwijd een van de oudste corona-overlevenden. Hij was 2 jaar oud toen de Spaanse griep over de wereld trok en tientallen miljoenen slachtoffers maakte. In 1943 werd hij opgeroepen voor het Amerikaanse leger, waarna hij de Tweede Wereldoorlog doorbracht op de Aleoeten, een eilandengroep tussen de VS en Rusland.

Trompettist steekt Brazilianen hart onder de riem vanaf hoogwerker

Braziliaanse brandweerman speelt trompet vanaf hoogwerker

Bijna miljoen mondkapjes uit China geleverd én goedgekeurd

Een levering van bijna een miljoen mondkapjes uit China is vanochtend aangekomen in Nederland en mag na een keuring worden verdeeld over de ziekenhuizen. Dat meldt minister Van Rijn (Medische Zorg). "Goed nieuws voor de fantastische medewerkers in de zorg", schrijft hij op Twitter. Eerder werd een levering van ruim 600.000 mondkapjes uit China nog afgekeurd, omdat de kwaliteit onvoldoende bleek.