NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Boetes voor hardleerse autocrossers • Eerste coronageval op Terschelling

 • De afgelopen dag zijn bij het RIVM 164 overlijdensgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus.
 • Spanje verlengt noodtoestand tot 26 april.
 • Het aantal coronapatiënten op de IC is de afgelopen 24 uur met 36 toegenomen. Dat zijn er 15 minder dan gisteren.
 • Uit Irak zijn 35 militairen teruggekeerd naar Nederland nu hun missie tijdelijk is stilgelegd.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Verder lezen kan in het nieuwe liveblog.

 • Trump: komende twee weken worden het zwaarst

  De komende twee weken zullen het zwaarst worden voor de Verenigde Staten, met veel doden. Dat zei president Trump zojuist op een persconferentie. Hij zei de VS zo snel mogelijk weer te willen openstellen en niet maandenlang op deze voet verder te willen gaan.

  Trump wil dat staten de lokale tekorten aan medische hulpmiddelen oplossen. Hij wil een eerlijke verdeling van materialen in alle delen van het land. Er zijn 180 miljoen mondkapjes besteld.

  Ook zei Trump dat hij contact heeft gehad met de New Yorkse gouverneur Cuomo. Hij heeft duizend personeelsleden van het leger naar de stad New York gestuurd om hulp te bieden.

 • Nederlanders gestrand in Suriname door kapot vliegtuig

  Zo'n 200 mensen die vrijdag vanuit Suriname naar Nederland zouden worden overgebracht, zijn gestrand vanwege een kapot vliegtuig. Alle passagiers zijn ondergebracht in twee hotels in Paramaribo, bevestigt Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) tegen persbureau ANP.

  Het TUI-vliegtuig was door de Nederlandse overheid gehuurd, maar bleek een mankement te hebben. De passagiers mogen hun hotel niet verlaten, volgens Slijngaard omdat de groep Nederlanders samen met reizigers uit buurland Guyana in één ruimte zijn geweest.

  Het is de bedoeling dat het toestel via Aruba naar Nederland vliegt, zodat mensen die op dat eiland gestrand zijn mee terug kunnen naar Nederland.

 • Boetes voor hardleerse autocrossers

  De politie heeft dertig mensen bekeurd voor samenscholing, omdat ze op een braakliggend terrein bij het station in de Brabantse plaats Lage Zwaluwe aan het autocrossen waren. De crossers waren daarvoor al gewaarschuwd, toen ze met hun auto's op terrein bij vliegveld Breda International Airport waren. De groep was toen volgens de gemeente Halderberge zo'n 75 personen groot. Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen zijn samenscholingen met meer dan drie personen verboden.

  "De waarschuwing mocht helaas niet baten", schrijft een wijkagent op Twitter. De gemeente laat weten dat er in ieder geval bij het vliegveld morgen extra gecontroleerd zal worden, en dat er dan eventueel ook meteen boetes uitgedeeld zullen worden.

 • 'Amerikaanse sportfans op z'n vroegst in augustus weer in stadions'

  President Trump verwacht dat sportfans op z'n vroegst in augustus weer in stadions naar wedstrijden kunnen kijken. Dat zei hij in een videoconferentie met vertegenwoordigers van de grote Amerikaanse sportcompetities, meldt sportmagazine ESPN. Het is onduidelijk of de uitspraken van Trump zijn gebaseerd op de adviezen van zijn medisch experts.

  Alle sportcompetities in de VS liggen net als in Europa op dit moment stil. Andere moeten nog beginnen. Zoals American footballcompetitie NFL, met een omzet van zo'n 16 miljard de rijkste sportcompetitie ter wereld. Het nieuwe seizoen start in september en Trump zei in de videoconferentie niet te rekenen op uitstel. Maar de gouverneur van Californië zei vandaag al dat hij "op dit moment" nog niet zit te wachten op volle stadions rond die tijd.

  In het gesprek met Trump benadrukten de competities volgens ESPN zelf de regie te willen houden over het hervatten van hun competities, als daar groen licht voor is van volksgezondheidsexperts. Basketbalcompetitie NBA was op 11 maart de eerste competitie die op eigen initiatief besloot het seizoen stil te leggen.

 • Internationaal Theater Amsterdam zendt noodsignaal uit voor vluchtelingen in Griekenland

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Internationaal Theater Amsterdam zendt noodsignaal uit voor vluchtelingen in Griekenland

  Op allerlei plekken in Nederland werd het noodsignaal uitgezonden. Daarmee willen artsen aandacht vragen voor de vluchtelingen op de Griekse eilanden. Ze vrezen voor een humanitaire ramp als er corona uitbreekt in de kampen.

 • Eerste besmetting gemeld op Terschelling

  Op Terschelling is de eerste coronabesmetting vastgesteld, meldt waarnemend burgemeester Hermans-Vloedbeld. Het gaat om een ouder persoon, omwille van de privacy wordt er verder geen informatie gegeven over de patiënt.

  "Hoewel het een kwestie van tijd was dat het virus ook op Terschelling de kop op zou steken, is het toch heel vervelend als het dan iemand treft", zegt Hermans-Vloedbeld. "Ik wens de patiënt sterkte en beterschap en ik spreek de wens uit dat we elkaar zoveel mogelijk helpen en steunen om deze vervelende periode door te komen."

  Ook op Texel zijn coronabesmettingen vastgesteld. Daar is één patiënt met het coronavirus overleden.

 • 'Vergeten' voorraad beschermingsmateriaal in verlaten ziekenhuis

  De autoriteiten op Puerto Rico zijn per toeval op een voorraad aan beschermende kleding, gezichtsmaskers en mondkapjes gestuit in een verlaten ziekenhuis op het eiland Vieques. Gezondheidsminister González is verheugd met de vondst, want Puerto Rico kan het beschermingsmateriaal goed gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. Het territorium van de VS telt 450 bevestigde coronagevallen en registreerde achttien doden.

  Toch leidt de vondst op Puerto Rico ook tot veel verontwaardiging. Het ziekenhuis werd verlaten in 2017, toen orkaan Maria over het Caribische eiland trok. Daarbij kwamen duizenden Puerto Ricanen om het leven. Voor slachtoffers van die ramp is de vergeten voorraad het zoveelste bewijs van nalatig handelen van de autoriteiten tijdens die natuurramp. Minister González zegt een onderzoek in te stellen naar waarom het materiaal is achtergelaten.

 • Eintracht Frankfurt staat weer op het trainingsveld

  Kleine groepjes, aangepaste kleedkamers en keurig volgens de richtlijnen. De Duitse club Eintracht Frankfurt staat weer op het trainingsveld. Het is alleen de vraag of de competitie nog wordt hervat.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bij Eintracht Frankfurt staan ze weer op het voetbalveld
 • Morgen stil op straat in Curaçao

  NOS/Dick Drayer

  In Curaçao mag morgen niemand de straat op. Het is voor alle voetgangers, fietsers, motorrijders en automobilisten verboden de weg op te gaan, uitgezonderd mensen met een cruciaal beroep zoals ziekenhuispersoneel. Ook supermarkten zijn gesloten.

  Volgens minister van Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn Hensley Koeiman is het de eerste keer in de geschiedenis van Curaçao dat die strenge maatregelen gelden. Hij riep inwoners vandaag op zich voor te bereiden op morgen. "Denk daarbij ook aan de mensen die alleen zijn. Of bel iemand op die je al heel lang niet hebt gesproken en die weinig mensen om zich heen heeft."

  Sinds vorig weekend geldt er een avondklok op het eiland. Ook mag dagelijks een beperkt aantal automobilisten de weg op. Wie welke dag de weg op mag, hangt af van het kenteken. Op het eiland is tot dusver één persoon overleden, ligt één persoon in het ziekenhuis en zitten vier patiënten in thuisisolatie. Enkele honderden zitten in quarantaine of worden gemonitord.

 • Potter's Corner wint virtuele Grand National

  Het paard Potter's Corner heeft de virtuele editie van de Grand National gewonnen, de bekendste en meest iconische paardenrace ter wereld. Vanwege het coronavirus was de Britse paardenrace voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog afgelast. Om die reden werd besloten een digitale editie te organiseren.

  De virtuele race wordt al sinds 2017 gehouden om een indicatie te krijgen van de echte race. Aan de editie van dit jaar deden veertig paarden mee, die zo realistisch mogelijk waren 'nagebouwd' met moderne technologie en algoritmes.

  En net als bij de 'echte' editie, die anders vandaag voor de 173ste keer gehouden zou worden op de Aintree Racecourse nabij Liverpool, konden Britten massaal gokken op de winnaar. Met als kanttekening dat alle winst naar de Britse gezondheidszorg ging.

 • 441 nieuwe doden in Frankrijk

  In Frankrijk is het aantal mensen dat in het ziekenhuis is overleden gestegen met 441 naar 5532. Dat is een flinke daling vergeleken met de dag ervoor, toen er nog 588 nieuwe doden waren. Het dodental inclusief verpleeghuizen en andere instellingen sinds 1 maart komt daarmee op 7560.

  Volgens het ministerie van Gezondheidszorg is het aantal geconstateerde besmettingen in het land gestegen naar 68.605. Gisteren lag dat aantal nog op 64.338.

 • Hoogste dodental op één dag in New York

  In de staat New York zijn de afgelopen dag 630 mensen in relatie met het coronavirus overleden, zegt gouverneur Cuomo. Dat is het hoogste aantal in 24 uur tijd in de staat, die van alle Amerikaanse staten het hardst wordt getroffen.

  Er zijn nu voor zover bekend 3565 mensen in New York aan het virus bezweken en bijna 114.000 mensen zijn besmet. Vooral de situatie op Long Island, ten oosten van de stad New York, is nijpend. Daar verspreidt het aantal gevallen zich "als een lopend vuurtje", aldus Cuomo op een persconferentie.

 • Hockeyclub Tilburg schort salarissen staf op

  Tilburg heeft als een van de eerste hockeyclubs besloten om de salarissen van staf en trainers op te schorten vanwege de coronacrisis, zo schrijft de club in een nieuwsbrief. De meeste andere clubs in de hoofdklasse betalen hun coaches vooralsnog wel en ook de salarissen van hockeyers worden nog uitbetaald. "Door het verlies aan inkomsten is het niet mogelijk om de coaches door te betalen", zegt Tilburg-voorzitter Rob Kluyt in een interview op hockey.nl.

  Door de hockeycompetitie is in Nederland, in tegenstelling tot vrijwel alle andere sportcompetities, nog steeds geen streep gezet. De Nederlandse hockeybond KNHB wil de competitie het liefst op het veld afmaken en niet achter het bureau. Tilburg-voorzitter Kluyt is verbaasd over die opstelling en besloot een e-mail te sturen naar de KNHB met de vraag zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen. "De wereld heeft nu iets anders op te lossen dan hockey. Ik vind dat wij als sport een gepaste opstelling moeten aannemen."

 • Inwoners Zandvoort genoten vandaag van de rust

  Twee weken geleden stonden de mensen nog in de rij in badplaats Zandvoort, maar vandaag waren de stranden en de boulevard rustig. De inwoners van Zandvoort hebben begrip voor de maatregelen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Inwoners Zandvoort genieten van de rust