NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Rutte wil verspreiding coronavirus 'maximaal controleren', Frankrijk op slot

 • Premier Rutte heeft gezegd dat een groot deel van de Nederlanders besmet zal raken met het coronavirus.
 • Alle maatregelen van het kabinet zijn bedoeld om de verspreiding van het virus uit te smeren over een langere periode.
 • In Frankrijk mag vanaf morgen niemand zijn huis uit, behalve als dat strikt noodzakelijk is.
 • In totaal zijn 1413 mensen in Nederland positief getest op het virus, 24 mensen zijn overleden.
 • De effectenbeurzen in de VS boeken recordverliezen.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog voor vandaag. De komende dag is er een nieuw liveblog over het coronavirus.

  Het belangrijkste nieuws van de afgelopen dag is samengevat in dit artikel.

 • Nadelen van een lockdown

 • Geen lege restaurants in het Verenigd Koninkrijk, ondanks oproep Johnson

 • Israëlische geheime dienst volgt telefoons van coronapatiënten

  De Israëlische geheime dienst gaat de mobiele telefoons van coronapatiënten volgen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat maakte premier Netanyahu bekend op een persconferentie. "Dit soort hulpmiddelen zal ons enorm helpen bij het lokaliseren van het virus en zieken, en bij het stoppen van de verspreiding", aldus de premier.

  De noodmaatregel wordt buiten het parlement om ingevoerd en geldt voor een maand. Dit soort trackingtechnologie wordt in Israël al gebruikt bij terrorismebestrijding. Mensenrechten- en privacyactivisten zijn kritisch, omdat iedereen onder toezicht kan komen te staan. Volgens the Times of Israël zegt de geheime dienst dat de technologie niet zal worden gebruikt om mensen op te sporen die zich niet aan hun quarantaine houden.

  In Israël is het aantal besmettingen met het coronavirus opgelopen naar 298.

 • 'Onvoldoende onderbouwing voor bewering dat ibuprofen corona-infectie verergert'

  Op sociale media gaan berichten rond dat ibuprofen en andere ontstekingsremmende medicijnen een corona-infectie zouden verergeren. Zaterdag tweette de Franse minister van Volksgezondheid erover, ook sommige Franse artsen adviseren om geen ibuprofen te slikken.

  Naar aanleiding van deze berichten heeft de NOS gebeld met organisaties voor apothekers en artsen. Die zeggen dat er onvoldoende onderbouwing is voor de theorie dat ibuprofen de symptomen van het coronavirus erger maakt. De Fransen baseren zich vermoedelijk op een studie in het medische tijdschrift The Lancet, maar de wetenschappelijke onderbouwing is er niet of is zwak, zeggen ze in Nederland.

  In het algemeen geldt wel dat ibuprofen kan leiden tot maag- en darmklachten.

 • Arts over coronapatiënten op IC: 'Verdeling tussen oud en jong is fiftyfifty'

  Zowel ouderen als jongeren komen door het coronavirus op de intensive care, vertelt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Volgens hem heeft dat te maken met carnaval:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arts over coronapatiënten op IC: 'Verdeling tussen oud en jong is fiftyfifty'
 • Eurogroep: 'Uitzonderlijke situatie vraagt om uitzonderlijke maatregelen'

  De ministers van de Eurogroep gaan alles uit de kast trekken om te voorkomen dat het coronavirus een economische crisis veroorzaakt. De ministers van Financiën van alle Eurolanden, onder wie onze minister Hoekstra, hielden vanavond een videoconferentie over de situatie. "Iedereen beseft dat dit een uitzonderlijke situatie is die om uitzonderlijke maatregelen vraagt", zei Hoekstra achteraf. Volgens hem zijn de ministers nu bereid om alle instrumenten die ze hebben te gebruiken.

  "Whatever it takes", stond dan ook in de verklaring die de Eurogroep na de videobijeenkomst vrijgaf. Die woorden verwijzen naar de historische woorden van de voormalige president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi. Tijdens de financiële crisis kreeg hij de markten rustig door te zeggen dat de ECB alles zou doen om de euro overeind te houden.

  De ministers van de Eurogroep hebben besloten flexibel om te gaan met de regels voor staatssteun. Ook laten ze voorbehouden tegenover Italië varen. Nederland en enkele andere Eurolanden waren in het verleden kritisch over de manier waarop dat land zijn begroting op orde probeerde te krijgen.

  Minister Hoekstra vond de videoconferentie, waarbij de ministers in hun eigen hoofdstad achter een beeldscherm zaten, een beetje surrealistisch, vertelde hij. "Je zit nu met heel veel mensen naar kleine schermpjes te kijken. Dat werkt prima en is beter dan bellen, maar uiteindelijk is niets zo prettig als een gewone vergadering. Want het is nu wel heel moeilijk om emoties te duiden, je ziet de lichaamstaal niet goed. Maar het geeft wel een gevoel van saamhorigheid."

 • Vragen (en antwoorden) over sociale onthouding: wat kan wel/niet?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kan ik nog buitenspelen, naar de kapper en andere vragen over sociale onthouding
 • Texelse huisartsen: ‘Kom niet naar Texel’

  Huisartsen op Texel maken zich zorgen over toeristen die vanuit andere delen van Nederland naar het eiland komen omdat het daar 'coronavrij' zou zijn. Dat schrijven ze in een gezamenlijk persbericht, meldt de Texelse Courant. "Dat is hoogstwaarschijnlijk niet het geval, omdat er nauwelijks testen zijn uitgevoerd. Waarschijnlijk is ook hier van onderschatting sprake."

  De huisartsen hebben bij de gemeente Texel aangedrongen op een lockdown van het eiland, maar tot nu toe zonder succes, zeggen ze. Volgens hen heeft Texel een grote kwetsbare en oudere populatie. "Die willen we graag zo veel mogelijk beschermen."

 • Amerikaanse beurs boekt grootste dagverlies ooit

  De Amerikaanse effectenbeurzen hebben opnieuw recordverliezen te zien gegeven. De Dow Jonesindex daalde zo'n 13 procent en de bredere S&P 500 12 procent, de grootste dagverliezen sinds 1987.

  De verliezen volgen op twee weken waarin de effectenbeurzen al dramatische cijfers te zien gaven. Vandaag reageerde de Amerikaanse beurs negatief op een toespraak van president Trump die zei dat het coronavirus zeker tot juli of augustus zal rondwaren en dat de economie in een recessie terecht kan komen.

 • KPN sluit voorlopig alle winkels

  Alle KPN-winkels zijn dicht tot zeker 6 april. Ook beperkt het telecombedrijf vanaf woensdag de activiteiten van monteurs. Die komen tot begin volgende maand alleen bij urgente storingen bij mensen thuis. Komende vrijdag wil KPN wel zestien winkels verspreid over Nederland openen waar klanten terechtkunnen met vragen.

  KPN merkte dat het aantal thuiswerkers fors is toegenomen deze week. Het bedrijf zegt er alles aan te doen om te zorgen dat iedereen online kan.

 • Onze correspondenten over de coronacrisis: lege pleinen, thuiswerken en online boodschappen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Onze correspondenten over de coronacrisis: lege pleinen, thuiswerken en online boodschappen
 • Trump kondigt strengere richtlijnen aan

  President Trump roept alle Amerikanen op om niet naar bijeenkomsten met meer dan tien mensen te gaan. Ook zegt hij hun cafés en restaurants te mijden en niet te reizen als dat niet nodig is. En scholieren moeten vanuit huis les krijgen, zegt hij. Het Witte Huis roept verder ouderen op om thuis te blijven. Als iemand in een gezin ziek wordt, moet het hele gezin in quarantaine.

  De nieuwe richtlijnen gelden vooralsnog de komende vijftien dagen. Volgens Trump kan de VS nog wel tot juli of augustus te maken hebben met het coronavirus, "en misschien nog wel langer dan dat". Eerder zei Trump dat het virus in april weg zal zijn.

 • President Macron: Frankrijk in quarantaine

  De Franse president Macron heeft vanavond in een televisietoespraak rigoureuze nieuwe maatregelen aangekondigd om het coronavirus tegen te gaan. Frankrijk gaat vanaf morgen om 12.00 uur minimaal vijftien dagen in quarantaine. Niemand mag meer de deur uit, behalve voor het hoogst noodzakelijke, zoals voor werk of een bezoek aan een arts of de supermarkt. Wie zich hier niet aan houdt, wordt volgens Macron gestraft. Hij werkte dat niet nader uit.

  Als er snel maatregelen nodig zijn voor deze crisis zullen die per decreet worden ingevoerd, dus buiten parlement om. De tweede ronde van de Franse gemeenteraadsverkiezingen gaat niet door.

  Macron herhaalde meerdere keren dat Frankrijk in oorlog is. "We zijn in oorlog, zeker op het vlak van de gezondheidszorg, maar de vijand is onzichtbaar." De president klaagde dat veel Fransen zich niet houden aan de oproep om binnen te blijven. "De afgelopen dagen zagen we nog veel te veel Fransen buiten in parken zitten."

  Later vanavond maakt de Franse regering meer bekend over de uitwerking van de maatregelen.

 • Oproep WHO: 'Testen, testen, testen'

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept alle landen op om ieder "verdacht COVID19-geval" te testen. Mensen die positief testen, ook als ze alleen milde klachten hebben, moeten meteen worden geïsoleerd, aldus de organisatie. "Je kunt een brand niet geblinddoekt blussen", zei WHO-baas Tedros in een persconferentie. "En we kunnen deze pandemie niet stoppen als we niet weten wie er besmet zijn."

  In Nederland wordt niet iedereen met klachten getest op het coronavirus. De huisarts bepaalt of een test nodig is. "Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juist behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben", zegt het RIVM.