liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte wil verspreiding coronavirus 'maximaal controleren', Frankrijk op slot

  • Premier Rutte heeft gezegd dat een groot deel van de Nederlanders besmet zal raken met het coronavirus.
  • Alle maatregelen van het kabinet zijn bedoeld om de verspreiding van het virus uit te smeren over een langere periode.
  • In Frankrijk mag vanaf morgen niemand zijn huis uit, behalve als dat strikt noodzakelijk is.
  • In totaal zijn 1413 mensen in Nederland positief getest op het virus, 24 mensen zijn overleden.
  • De effectenbeurzen in de VS boeken recordverliezen.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.

Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog voor vandaag. De komende dag is er een nieuw liveblog over het coronavirus.

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen dag is samengevat in dit artikel.

Nadelen van een lockdown

In Nieuwsuur legde RIVM-directeur Jaap van Dissel vanavond uit wat het "gecontroleerd rond laten gaan" van het coronavirus betekent. Ook gaat hij in op de nadelen van een totale lockdown.

Israëlische geheime dienst volgt telefoons van coronapatiënten

De Israëlische geheime dienst gaat de mobiele telefoons van coronapatiënten volgen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat maakte premier Netanyahu bekend op een persconferentie. "Dit soort hulpmiddelen zal ons enorm helpen bij het lokaliseren van het virus en zieken, en bij het stoppen van de verspreiding", aldus de premier.

De noodmaatregel wordt buiten het parlement om ingevoerd en geldt voor een maand. Dit soort trackingtechnologie wordt in Israël al gebruikt bij terrorismebestrijding. Mensenrechten- en privacyactivisten zijn kritisch, omdat iedereen onder toezicht kan komen te staan. Volgens the Times of Israël zegt de geheime dienst dat de technologie niet zal worden gebruikt om mensen op te sporen die zich niet aan hun quarantaine houden.

In Israël is het aantal besmettingen met het coronavirus opgelopen naar 298.

'Onvoldoende onderbouwing voor bewering dat ibuprofen corona-infectie verergert'

Op sociale media gaan berichten rond dat ibuprofen en andere ontstekingsremmende medicijnen een corona-infectie zouden verergeren. Zaterdag tweette de Franse minister van Volksgezondheid erover, ook sommige Franse artsen adviseren om geen ibuprofen te slikken.

Naar aanleiding van deze berichten heeft de NOS gebeld met organisaties voor apothekers en artsen. Die zeggen dat er onvoldoende onderbouwing is voor de theorie dat ibuprofen de symptomen van het coronavirus erger maakt. De Fransen baseren zich vermoedelijk op een studie in het medische tijdschrift The Lancet, maar de wetenschappelijke onderbouwing is er niet of is zwak, zeggen ze in Nederland.

In het algemeen geldt wel dat ibuprofen kan leiden tot maag- en darmklachten.

Arts over coronapatiënten op IC: 'Verdeling tussen oud en jong is fiftyfifty'

Zowel ouderen als jongeren komen door het coronavirus op de intensive care, vertelt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Volgens hem heeft dat te maken met carnaval:

Arts over coronapatiënten op IC: 'Verdeling tussen oud en jong is fiftyfifty'

Eurogroep: 'Uitzonderlijke situatie vraagt om uitzonderlijke maatregelen'

De ministers van de Eurogroep gaan alles uit de kast trekken om te voorkomen dat het coronavirus een economische crisis veroorzaakt. De ministers van Financiën van alle Eurolanden, onder wie onze minister Hoekstra, hielden vanavond een videoconferentie over de situatie. "Iedereen beseft dat dit een uitzonderlijke situatie is die om uitzonderlijke maatregelen vraagt", zei Hoekstra achteraf. Volgens hem zijn de ministers nu bereid om alle instrumenten die ze hebben te gebruiken.

"Whatever it takes", stond dan ook in de verklaring die de Eurogroep na de videobijeenkomst vrijgaf. Die woorden verwijzen naar de historische woorden van de voormalige president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi. Tijdens de financiële crisis kreeg hij de markten rustig door te zeggen dat de ECB alles zou doen om de euro overeind te houden.

De ministers van de Eurogroep hebben besloten flexibel om te gaan met de regels voor staatssteun. Ook laten ze voorbehouden tegenover Italië varen. Nederland en enkele andere Eurolanden waren in het verleden kritisch over de manier waarop dat land zijn begroting op orde probeerde te krijgen.

Minister Hoekstra vond de videoconferentie, waarbij de ministers in hun eigen hoofdstad achter een beeldscherm zaten, een beetje surrealistisch, vertelde hij. "Je zit nu met heel veel mensen naar kleine schermpjes te kijken. Dat werkt prima en is beter dan bellen, maar uiteindelijk is niets zo prettig als een gewone vergadering. Want het is nu wel heel moeilijk om emoties te duiden, je ziet de lichaamstaal niet goed. Maar het geeft wel een gevoel van saamhorigheid."

Vragen (en antwoorden) over sociale onthouding: wat kan wel/niet?

Kan ik nog buitenspelen, naar de kapper en andere vragen over sociale onthouding

Texelse huisartsen: ‘Kom niet naar Texel’

Huisartsen op Texel maken zich zorgen over toeristen die vanuit andere delen van Nederland naar het eiland komen omdat het daar 'coronavrij' zou zijn. Dat schrijven ze in een gezamenlijk persbericht, meldt de Texelse Courant. "Dat is hoogstwaarschijnlijk niet het geval, omdat er nauwelijks testen zijn uitgevoerd. Waarschijnlijk is ook hier van onderschatting sprake."

De huisartsen hebben bij de gemeente Texel aangedrongen op een lockdown van het eiland, maar tot nu toe zonder succes, zeggen ze. Volgens hen heeft Texel een grote kwetsbare en oudere populatie. "Die willen we graag zo veel mogelijk beschermen."

Amerikaanse beurs boekt grootste dagverlies ooit

De Amerikaanse effectenbeurzen hebben opnieuw recordverliezen te zien gegeven. De Dow Jonesindex daalde zo'n 13 procent en de bredere S&P 500 12 procent, de grootste dagverliezen sinds 1987.

De verliezen volgen op twee weken waarin de effectenbeurzen al dramatische cijfers te zien gaven. Vandaag reageerde de Amerikaanse beurs negatief op een toespraak van president Trump die zei dat het coronavirus zeker tot juli of augustus zal rondwaren en dat de economie in een recessie terecht kan komen.

KPN sluit voorlopig alle winkels

Alle KPN-winkels zijn dicht tot zeker 6 april. Ook beperkt het telecombedrijf vanaf woensdag de activiteiten van monteurs. Die komen tot begin volgende maand alleen bij urgente storingen bij mensen thuis. Komende vrijdag wil KPN wel zestien winkels verspreid over Nederland openen waar klanten terechtkunnen met vragen.

KPN merkte dat het aantal thuiswerkers fors is toegenomen deze week. Het bedrijf zegt er alles aan te doen om te zorgen dat iedereen online kan.

Onze correspondenten over de coronacrisis: lege pleinen, thuiswerken en online boodschappen

Onze correspondenten over de coronacrisis: lege pleinen, thuiswerken en online boodschappen

Trump kondigt strengere richtlijnen aan

President Trump roept alle Amerikanen op om niet naar bijeenkomsten met meer dan tien mensen te gaan. Ook zegt hij hun cafés en restaurants te mijden en niet te reizen als dat niet nodig is. En scholieren moeten vanuit huis les krijgen, zegt hij. Het Witte Huis roept verder ouderen op om thuis te blijven. Als iemand in een gezin ziek wordt, moet het hele gezin in quarantaine.

De nieuwe richtlijnen gelden vooralsnog de komende vijftien dagen. Volgens Trump kan de VS nog wel tot juli of augustus te maken hebben met het coronavirus, "en misschien nog wel langer dan dat". Eerder zei Trump dat het virus in april weg zal zijn.

President Macron: Frankrijk in quarantaine

De Franse president Macron heeft vanavond in een televisietoespraak rigoureuze nieuwe maatregelen aangekondigd om het coronavirus tegen te gaan. Frankrijk gaat vanaf morgen om 12.00 uur minimaal vijftien dagen in quarantaine. Niemand mag meer de deur uit, behalve voor het hoogst noodzakelijke, zoals voor werk of een bezoek aan een arts of de supermarkt. Wie zich hier niet aan houdt, wordt volgens Macron gestraft. Hij werkte dat niet nader uit.

Als er snel maatregelen nodig zijn voor deze crisis zullen die per decreet worden ingevoerd, dus buiten parlement om. De tweede ronde van de Franse gemeenteraadsverkiezingen gaat niet door.

Macron herhaalde meerdere keren dat Frankrijk in oorlog is. "We zijn in oorlog, zeker op het vlak van de gezondheidszorg, maar de vijand is onzichtbaar." De president klaagde dat veel Fransen zich niet houden aan de oproep om binnen te blijven. "De afgelopen dagen zagen we nog veel te veel Fransen buiten in parken zitten."

Later vanavond maakt de Franse regering meer bekend over de uitwerking van de maatregelen.

Oproep WHO: 'Testen, testen, testen'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept alle landen op om ieder "verdacht COVID19-geval" te testen. Mensen die positief testen, ook als ze alleen milde klachten hebben, moeten meteen worden geïsoleerd, aldus de organisatie. "Je kunt een brand niet geblinddoekt blussen", zei WHO-baas Tedros in een persconferentie. "En we kunnen deze pandemie niet stoppen als we niet weten wie er besmet zijn."

In Nederland wordt niet iedereen met klachten getest op het coronavirus. De huisarts bepaalt of een test nodig is. "Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juist behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben", zegt het RIVM.

Drie scenario's

Volgens deskundigen kunnen we gecontroleerd groepsimmuniteit opbouwen tegen het coronavirus, zei premier Rutte vanavond in zijn toespraak. Maar dat kan wel maanden of langer duren, vervolgde hij. "Alles overziend, zijn er drie scenario's." In dit fragment legt Rutte uit welke scenario's dat zijn en welk scenario de voorkeur heeft van het kabinet:

Rutte: "Met maximale controle zorgen we ervoor dat we de zorg blijven aankunnen"

Noodonderdak voor asielzoekers

Er komt noodonderdak voor asielzoekers die zich melden in Nederland. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld gezinnen met kinderen op straat komen te staan, nu de asielprocedures zijn stilgelegd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Iedereen die zich vandaag in Ter Apel heeft gemeld, krijgt vannacht onderdak. Het gaat om een beperkt aantal mensen, omdat de instroom van asielzoekers in de afgelopen weken al gestaag is afgenomen. De asielzoekers worden opgevangen in tijdelijke ruimten, mogelijk zijn dit paviljoens of tenten. Ook bestaande gebouwen behoren nog tot de mogelijkheden.

Eerder vandaag maakte staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid bekend dat er geen nieuwe asielprocedures worden gestart en dat het aanmeldcentrum in Ter Apel is gesloten.

Coalitie én oppositie uiten waardering voor 'indringende toespraak' Rutte

Op Twitter loven coalitiepartijen en veel oppositiepartijen de speech van de premier. "Een mooie oproep aan ons allen", twittert fractievoorzitter Ouwehand van de Partij voor de Dieren. PvdA-leider Asscher vindt dat de premier een "eerlijke en moeilijke boodschap" heeft verteld.

Klaver van GroenLinks bewondert de "eerlijke en indringende boodschap" van de premier en SP-leider Marijnissen spreekt over een "indrukwekkende en indringende toespraak". En ook oppositiepartij Denk vindt dat Rutte goed heeft uitgelegd "wat het scenario is wat gevolgd wordt". Krol van 50Plus: "Indrukwekkende toespraak van een zichtbaar vermoeide minister-president Rutte".

Fractievoorzitter Jetten van regeringspartij D66 zegt dat de boodschap van Rutte recht doet aan de ernst van de situatie. "Dit is geen tijd voor verdeeldheid. Dit is een tijd voor samenwerking." CDA-fractievoorzitter Heerma: "Veel waardering voor de premier. Samen staan we voor een enorme opgave."

Niet alle partijen zijn even enthousiast. PVV-leider Wilders, die voor een lockdown is, vindt het jammer dat Rutte daar niet voor kiest. "Maar we strijden beiden voor een indamming van de crisis," aldus Wilders op Twitter. Forum voor Democratie-leider Baudet pleit ook voor een lockdown. "Hopen op groepsimmuniteit is uitzonderlijke, riskante strategie. Frankrijk gaat in lockdown op advies experts. Nederland niet. Waarom? FvD blijft bezorgd om gezondheidsrisico's Nederlanders en druk op zorgsysteem. Wij bepleiten de om ons heen gekozen aanpak incl. grenscontroles!"

Cas (19) begon zijn eigen restaurant, maar moest twee uur na de opening weer dicht

Bij Omroep Brabant is het verhaal te lezen over Cas van 19, die na weken van voorbereiding gisteren zijn eigen restaurant opende in Breda. Twee uur na de opening moest het weer dicht, vanwege de coronamaatregelen. "Het was een shock, maar je moet positief blijven."

Bekijk en lees de hele toespraak van premier Rutte

Bekijk hier de volledige toespraak van premier Rutte

De volledige toespraak is hier terug te lezen.

Premier Rutte: Een groot deel van de Nederlanders zal besmet raken met het coronavirus

Premier Rutte heeft gezegd dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven. Er is geen eenvoudige uitweg, de realiteit is dat de komende tijd een groot deel van de Nederlanders besmet zal raken, zei hij in zijn toespraak tot het Nederlandse volk.

Volgens de premier hebben veel mensen het gevoel in een achtbaan te zitten, die de laatste weken steeds sneller lijkt te gaan rijden. "Je vraagt je af: gebeurt dit echt?" Rutte sprak van "ongekende maatregelen" en noemde het "volkomen logisch" dat veel mensen zich zorgen maken. Hij riep mensen op om zich vast te houden aan de informatie van bijvoorbeeld virologen en artsen. "In de wereld van vandaag zijn nieuws en informatie sneller dan het licht. Meningen zijn snel gegeven. Maar de antwoorden beginnen bij de kennis en ervaring van deskundigen."

Volgens premier Rutte zijn alle maatregelen die het kabinet neemt gericht op het "maximaal controleren" van het virus. Daarmee moet de piek in het aantal besmettingen worden afgevlakt en de verspreiding van het virus worden uitgesmeerd over een langere periode. "Met deze aanpak, waarmee de meeste mensen alleen lichte klachten krijgen, zorgen we dat de zorg het aan blijft kunnen en we groepsimmuniteit kunnen opbouwen."

Rutte legde uit wat groepsimmuniteit betekent: "Wie het virus heeft gehad is daarna meestal immuun, net als vroeger met de mazelen. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en andere mensen met een zwakke gezondheid. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen."

Over een eventuele 'lockdown' van Nederland zei Rutte dat zo'n maatregel op het oog misschien aantrekkelijk lijkt, maar dat deskundigen erop wijzen dat de corona-uitbraak geen kwestie van dagen of weken is. "Dan zouden we ons land misschien wel een jaar op slot moeten doen." En dan nog zou het virus kunnen toeslaan, omdat het virus over de wereld blijft rondwaren en daarbij Nederland niet overslaat.

Rutte eindigde met een oproep: "Bij alle onzekerheden die er zijn, is één ding volstrekt duidelijk: de opgave waar we voor staan is heel groot en we moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen. Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u."

Kijk hier live naar de toespraak van premier Rutte

Om 19.00 uur spreekt premier Rutte het land toe. De speech is live te volgen op NPO 1, via onze website en app, NPO Nieuws (met gebarentolk), Facebook en YouTube.

Koningsspelen afgelast

De Koningsspelen die op 17 april in het hele land zouden worden gehouden, gaan niet door. Voor meer dan 1,2 miljoen basisschoolkinderen is er die dag geen sportdag.

Eerder werd al bekend dat koning Willem-Alexander niet aanwezig zou zijn, omdat hij met koningin Máxima en prinses Beatrix naar de verjaardag van koningin Margrethe van Denemarken zou gaan. Vorige week werd bekend dat ook dat niet doorgaat.

De Koningsspelen worden sinds 2013 op basisscholen gehouden. Het is een dag met een gezamenlijk ontbijt en sportieve activiteiten. Het thema van dit jaar was 'Hand in Hand'.

348 nieuwe sterfgevallen in Italië

In Italië zijn vandaag 348 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er zijn 3200 nieuwe besmettingen, en 2749 mensen zijn genezen verklaard. Hiermee komt het totale aantal bevestigde dragers van het virus op 23.073.

Premier Johnson: 'Kwetsbare groepen moeten twaalf weken thuisblijven'

Premier Johnson roept Britten op om cafés, clubs en theaters te mijden. In een persconferentie over het coronavirus zei Johnson dat Britten niet-noodzakelijk contact met anderen uit de weg moeten gaan, net als "onnodige reizen". "We zijn een volwassen en vrij land. Mensen begrijpen echt wel dat ze deze adviezen moeten opvolgen."

Kwetsbare groepen, zoals ouderen, chronisch zieken en zwangeren vrouwen, moeten vanaf eind deze week twaalf weken thuisblijven. De scholen in het Verenigd Koninkrijk blijven voorlopig gewoon open.

Update Griekenland

In Griekenland is het aantal coronabesmettingen met 21 gevallen opgelopen tot 352. Er liggen 65 mensen in ziekenhuizen in Athene, Thessaloniki en Patras. Negen patiënten zijn er slecht aan toe. Twee dorpen zijn sinds vandaag in volledige isolatie omdat er zoveel besmettingen waren.

De afgelopen dagen zijn met spoed 990 artsen en verpleegsters aangenomen om ziekenhuispersoneel te ondersteunen. De Griekse regering had al vorige week aangekondigd dat de staatsziekenhuizen 2000 man extra personeel zouden krijgen. Die ziekenhuizen kampen al jaren met een tekort, door de financiële crisis die Griekenland heeft meegemaakt. Veel artsen en verpleegsters raakten toen werkloos. Voor het aannemen van nieuwe personeel is 75 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Verder heeft de Griekse regering een aantal nieuwe maatregelen ingevoerd. Vanaf vandaag moeten alle reizigers die vanuit het buitenland naar Griekenland komen, veertien dagen in quarantaine. Die verplichting geldt voor iedereen, ongeacht nationaliteit. Ook zijn er beperkingen op het aantal mensen dat tegelijkertijd een supermarkt of winkel binnen mag, afhankelijk van de grootte van de zaak.

AEX wint terrein terug

De AEX heeft in de namiddag terrein teruggewonnen. De Amsterdamse beursgraadmeter sloot 3,7 procent lager op 416,7 punten. Eerder op de dag dook de AEX even onder de 390 punten. Onder meer het aandeel Ahold Delhaize wist een kleine winst te boeken.

Op Wall Street zijn de verliezen groter. Even voor 18.00 uur (Nederlandse tijd) stonden de belangrijkste beursgraadmeters daar zo'n 7,5 procent in het rood.

Roparun afgelast

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de organisatie van de Roparun besloten om de hardloopestafette dit jaar niet door te laten gaan. De Roparun zou van 30 mei tot en met 1 juni plaatsvinden. Teams zouden dit jaar lopen van Parijs, Bremen of Almelo naar Rotterdam. Er zouden meer dan 300 teams aan meedoen, die daarmee geld zouden inzamelen voor kankerpatiënten.

"Als organisatie die zich inzet voor het welzijn van zieke mensen, vinden wij het onze verplichting om veiligheid en gezondheid altijd de hoogste prioriteit te geven", zegt de organisatie van de Roparun in een verklaring. "De Stichting Roparun gaat ook dit jaar gewoon door met het ondersteunen van verschillende doelen in de ondersteunende zorg voor mensen met kanker."

Eerste scholen weer open in Chinese provincie Guizhou

Er gelden strenge maatregelen voor de scholieren: zo mogen ze het gebouw alleen betreden als hun lichaamstemperatuur normaal is. Ook zijn er vaste looproutes waar ze zich aan moeten houden.

Eerste scholen weer open in Chinese provincie Guizhou

Waarschuwing voor zelftest coronavirus

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwt voor testen die thuis kunnen worden gebruikt om te zien of iemand besmet is met het coronavirus. Dit soort testen zijn verboden zolang ze niet officieel zijn goedgekeurd.

Er zijn nog geen zelftesten voor het coronavirus goedgekeurd. Er is dus nog geen toestemming gegeven om dit soort testen op de markt te brengen.

Zelftesten kunnen een foutief positief of negatief resultaat opleveren. Gebruikers raken dan onnodig ongerust of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld. Daarom moet een officiële instantie altijd beoordelen of een zelftest bruikbaar en begrijpelijk is voor gebruik thuis.

Lijst met cruciale beroepen wordt niet uitgebreid

De lijst met cruciale beroepen om te bepalen wie opvang krijgt voor zijn kinderen, wordt niet uitgebreid. Wel wordt preciezer uitgelegd wat er onder de verschillende categorieën valt. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken moeten mensen ook zelf een inschatting maken of ze onder de lijst vallen of niet.

Als voorbeeld noemt hij schoonmakers. "Een schoonmaker in een ziekenhuis kan zelf wel bedenken dat hij cruciaal werk doet, en een schoonmaker in een casino kan zelf de inschatting maken dat hij er niet onder valt."

De uitvaartbranche hoort volgens Sociale Zaken wel onder de cruciale beroepen. Die staat er niet apart op, maar valt onder de zorg.

Afhaal- en bezorgrestaurants blijven open (ook het afhaalloket van coffeeshops)

Afhaal- en bezorgrestaurants mogen gewoon open blijven, zolang ze bezoekers hun maaltijd niet ter plaatse laten opeten. Gisteren leek het erop dat alle eet- en drinkgelegenheden dicht moesten, maar de Rijksoverheid heeft de maatregelen hierover nader ingevuld. Ook coffeeshops vallen onder de afhaalrestaurants, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Die blijven dus open voor afhalen.

Wel adviseert de overheid om drukte te vermijden. Het is overigens niet zo dat alle restaurants nu een afhaalloket kunnen openen, want daarvoor is een vergunning nodig.

Spanje sluit grenzen

De Spaanse regering sluit de grenzen voor niet-Spanjaarden. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt. Alleen inwoners van Spanje en grenswerkers mogen het land nog in. Hetzelfde geldt voor mensen die kunnen aantonen dat het noodzakelijk is dat ze Spanje in komen.

De maatregelen gaan middernacht in en hebben geen betrekking op het internationale vrachtverkeer. Spanjaarden die zich op dit moment buiten hun land bevinden, worden in staat gesteld terug naar Spanje te keren, zegt correspondent Rop Zoutberg.

Zoutberg maakte vandaag in Madrid foto's van uitgestorven pleinen. Spanje riep twee dagen geleden de noodtoestand uit:

  • NOS/Rop Zoutberg
    Calle Toledo, Madrid
  • NOS/Rop Zoutberg
    Plaza Mayor, Madrid
  • NOS/Rop Zoutberg
    Gran Vía, Madrid
  • NOS/Rop Zoutberg
    Puerta del Sol, Madrid
  • NOS/Rop Zoutberg
    Calle Preciados, Madrid
  • NOS/Rop Zoutberg
    Plaza del Callao, Madrid

'Geen lockdown'

Premier Rutte komt vanavond niet met extra maatregelen, zeggen bronnen tegen de NOS. Op sociale media en in WhatsApp-groepen gaan geruchten over een lockdown, maar de bronnen verzekeren dat die er niet komt.

Rutte spreekt vanavond om 19.00 uur het land toe over de corona-crisis. Het is voor het eerst sinds de oliecrisis in de jaren 70 dat de premier het volk rechtstreeks toespreekt in een speciale uitzending. De toespraak wordt live uitgezonden door de NOS op televisie, radio en internet. Op NPO Nieuws is de speech te zien met een gebarentolk. Ook RTL en SBS zenden de toespraak uit.

The Passion zonder publiek, Matthäus-Passion afgelast

The Passion is dit jaar zonder publiek. Normaal trekt het muzikale tv-evenement over de laatste dagen van Jezus Christus zo'n 20.000 bezoekers. De organiserende omroepen EO en KRO-NCRV zoeken een andere manier om het verhaal te vertellen "die past bij deze bijzondere omstandigheden". Het helemaal annuleren van The Passion is voor de omroepen geen optie, "want juist nu we elkaar niet kunnen ontmoeten, zoeken we in het verhaal van The Passion naar troost en houvast", zegt EO-directeur Arjan Lock.

De Bachvereniging heeft besloten alle Matthäus-Passion-concerten van dit jaar af te gelasten. Die zouden plaatsvinden van 28 maart tot en met 11 april. Mensen die kaartjes hebben gekocht krijgen later bericht over restitutie.

Jarige in quarantaine wordt toegezongen - op afstand

Een 25-jarige vrouw uit Libanon zit uit voorzorg in quarantaine, omdat ze in Parijs is geweest. Maar dat weerhoudt haar buren er niet van om haar feestelijk toe te zingen op haar verjaardag.

Jarige in quarantaine krijgt verjaardagsserenade van de buren

Europese Commissie wil niet-noodzakelijke reizen weren

De Europese Commissie wil reizigers van buiten de EU tijdelijk weigeren, tenzij hun komst essentieel is, bijvoorbeeld omdat ze medicijnen of voedingsmiddelen aanleveren. Dat zegt Commissievoorzitter Von der Leyen in een videoboodschap op Twitter.

"Hoe minder reizen, hoe beter we het virus in toom kunnen houden", aldus Von der Leyen. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie zijn er uitzonderingen: onder anderen familieleden van EU-ingezetenen, expats, diplomaten en artsen mogen de EU gewoon in.

De EU-leiders moeten morgen hun goedkeuring geven aan het voorstel.

Staatssecretaris Broekers-Knol werkt uit voorzorg thuis

Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid moet twee weken thuis werken, omdat ze mogelijk contact heeft gehad met iemand die besmet is met het coronavirus. Volgens een woordvoerder van de 73-jarige Broekers-Knol gaat het om een voorzorgsmaatregel en voelt de staatssecretaris zich verder goed.

Eerder werd al bekend dat de ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Van Veldhoven (Milieu en Wonen) de komende tijd vanuit huis werken. Zij hebben contact gehad met ambtsgenoten die daarna positief testten op het coronavirus.

Duitsland doet meeste winkels dicht

De Duitse bondsregering en de deelstaatregeringen zijn het eens geworden over drastische maatregelen tegen het coronavirus. Alle winkels sluiten, met uitzondering van supermarkten en andere winkels die onmisbaar zijn voor "de dagelijks verzorging" van mensen. Het gaat daarbij onder meer om banken, tankstations, kiosken, drogisterijen en apotheken.

Bars, discotheken, kroegen, theaters, concertzalen, musea, bioscopen, speelhallen en bordelen gaan in heel Duitsland dicht. Ook fitnesscentra, zwembaden en andere sportgelegenheden moeten hun deuren sluiten.

Verder mogen restaurants alleen van 6.00 uur tot 18.00 uur open zijn en mogen hotels en andere overnachtingsmogelijkheden geen toeristen meer toelaten. In restaurants moeten tafels op voldoende afstand van elkaar worden geplaatst en wordt het aantal bezoekers beperkt.

Kerkdiensten en diensten in moskeeën en synagogen zijn tot nader order verboden.

'Kanon aan maatregelen' voor zzp'ers

Zzp'ers die door de coronacrisis geen inkomen meer hebben, krijgen makkelijker toegang tot de bijstand. De regels die daar nu voor gelden worden versoepeld, melden Haagse bronnen.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de eis dat zelfstandigen eerst hun huis moeten 'opeten' en dat het inkomen van hun partner wordt meegerekend bij het bepalen van het recht op een uitkering. De soepeler bijstandsregels zijn onderdeel van een groot steunpakket voor ondernemers, dat het kabinet morgen presenteert. Volgens bronnen is het "een kanon aan maatregelen". Vanmiddag overlegt het kabinet daar nog over met werkgevers en werknemers.

Koningsdag gaat niet door

De gemeente Maastricht en de provincie Limburg hebben besloten dat Koningsdag op 27 april in Maastricht niet doorgaat. Als reden geven ze de impact van de maatregelen tegen het coronavirus. Volgens de organisatie kan het programma daardoor niet worden gerealiseerd zoals beoogd.

De uitnodiging aan de koning Willem-Alexander en zijn familie om Koningsdag in Maastricht te komen vieren, blijft uiteraard staan, zeggen de gemeente Maastricht en de provincie Limburg in een verklaring. "Maar dan op een later moment."

Times Square in New York is uitgestorven

Ook in New York City zijn de scholen, restaurants en bars gesloten. Het altijd drukke Times Square is nu nagenoeg leeg.

Branchevereniging kappers adviseert: 'Sluit salons vanaf morgen'

De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) schrijft op haar website: "De ANKO heeft meerdere malen aan de overheid gevraagd om duidelijkheid voor de kappersbranche, maar dit nog steeds niet gekregen. Als branchevereniging hebben we de gezondheid van ondernemers en hun werknemers, onze verantwoordelijkheid naar klanten en het maatschappelijk belang in afweging genomen. Hieruit concluderen we dat we niet meer kunnen wachten op nieuwe overheidsrichtlijnen."

Daarom adviseert de ANKO alle ondernemers in de kappersbranche om vanaf morgen tot en met 6 april de deuren te sluiten.

Antwoorden op veelgestelde vragen

Kan ik mijn verjaardag nog vieren, boodschappen doen of sporten? En kunnen mijn kinderen zomaar buiten spelen met anderen? Het RIVM adviseert "sociale onthouding", maar wat betekent dat? De NOS krijgt er veel vragen over, lees hier de antwoorden op de meest gestelde.

Tweet van koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander bedankt via Twitter alle Nederlanders die zich inzetten om de corona-uitbraak tegen te gaan. Ook steekt hij iedereen een hart onder de de riem die is getroffen door de noodmaatregelen.

Bruins: 'Komende dagen waarschijnlijk geen nieuwe maatregelen'

Volgens minister Bruins voor Medische Zorg heeft het geen zin om nu nog strengere maatregelen te treffen, door bijvoorbeeld Nederland op slot te doen. "Als dat al kan, is het effect kortstondig", zei hij na crisisoverleg van het kabinet.

Het kabinet bekijkt de situatie per dag. De komende dagen worden naar verwachting geen nieuwe maatregelen getroffen.

Duitse grenscontroles: 'We moeten erop vertrouwen dat mensen de waarheid vertellen'

Duitsland houdt controles aan de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk, in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. De grenzen zijn gesloten voor iedereen die geen goede reden heeft om Duitsland in te komen.

Duitsland houdt grenscontroles

Ziekenhuizen in noordoosten van Frankrijk: 'We moeten nu gaan kiezen'

In ziekenhuizen in het noordoosten van Frankrijk begint de situatie nijpend te worden. "De afgelopen drie dagen stroomde het vol met patiënten", schreef een arts die op de eerste hulp werkt aan zijn collega's. "Meer bedden neerzetten heeft geen zin: we doen al alles wat we kunnen." De boodschap van de arts lekte uit via de regionale televisie.

Een collega uit een ziekenhuis in Colmar, in de Elzas, antwoordde: "We moeten nu gaan kiezen wie we nog toelaten en wie niet."

Van alle Franse regio's is de Grand Est (Elzas, Champagne-Ardenne en Lotharingen) het zwaarst getroffen. Daar zijn 1378 besmettingen geteld, ongeveer een kwart van alle Franse gevallen. Van de 127 coronadoden in Frankrijk vielen er 45 in die regio.

In Straatsburg zijn alle bedden op de intensive care bezet door patiënten (inclusief de coronapatiënten). "En volgende week wordt de crashtest, want de piek van de epidemie hebben we nog niet eens bereikt", zei arts Jean Sibilia tegen dagblad Le Monde. "We bereiken nu het punt van verzadiging. Oftewel: het punt waarna we niet nog méér aankunnen", aldus een collega van Sibilia in Colmar.

Eetcafé in Leeuwarden komt in actie

Lange rijen voor Eetcafé Het Leven in Leeuwarden. Het restaurant geeft vanwege de corona-sluiting al zijn verse producten weg aan minderbedeelden. Het voedsel is op de tafels van het terras gezet en wordt verdeeld door het personeel. Er kwamen tot nu toe enkele honderden mensen op af.

  • Kappers Media
  • Kappers Media

Telecomnetwerken veel drukker dan normaal

Door alle mensen die thuis werken vanwege het coronavirus is het veel drukker op de telecomnetwerken dan normaal. T-Mobile zegt dat meerdere providers vanochtend een probleem hadden. "Maar de capaciteit is vergroot en de opstopping is inmiddels bij ons verholpen", zegt een woordvoerder van T-Mobile.

Volgens een woordvoerder van KPN kunnen de netwerken de drukte goed aan. "Het is veel drukker, we zien echt een flinke stijging", zegt hij. "Normaal is het in het weekend het drukst, maar nu is het op maandag drukker dan afgelopen weekend. Er worden veel meer data verbruikt en er wordt vaker gebeld."

Conference calls

Ook maken mensen volop gebruik van conference calls, ziet KPN. "Het kan zijn dat we daar tegen de grenzen van onze capaciteit aanlopen en dat de conference calls er daarom soms uitvliegen."

Maar er zijn geen grote problemen, benadrukt de woordvoerder. Het netwerk van KPN houdt het voorlopig vol. Of dat de komende tijd zo zal blijven, kan het telecombedrijf niet zeggen. "We kunnen opschalen als het nodig is. Maar deze situatie is voor iedereen nieuw, ook voor ons."

VodafoneZiggo zegt een lichte verhoging in gebruik te zien. "Dat ligt wel ruimschoots onder de beschikbare netwerkcapaciteit."

Aandelenkoersen onderuit

De aandelenbeurzen verkeren vandaag diep in mineur. Koersen worden onderuit getrokken door de vrees voor de economische impact van de aanwakkerende coronacrisis. Het coronavirus gaat volgens de Europese Commissie onvermijdelijk leiden tot een recessie. "We voeren een economische oorlog met het virus, zegt eurocommissaris Thierry Breton. Op de beurs vertaalt zich dat in dieprode koersen.

De AEX noteerde halverwege de middag 390 punten, een verlies van 9,7 procent; de Franse beurs staat meer dan 11 procent lager. De koersverliezen lopen vaak in de dubbele cijfers. Air France-KLM verliest 17 procent en banken 12 tot 15 procent.

Wall Street ging ook met grote verliezen van start. De Dow Jones noteert bijna 10 procent lager. De handel is ook onmiddellijk stilgelegd voor 15 minuten, een zogeheten circuit breaker, om te grote koersverliezen af te remmen. Vrijdag steeg de Dow Jones nog meer dan 9 procent.

Minister Bruins: 'Ik ben zeer onder de indruk'

Het idee dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen, werpt zijn vruchten af, zegt minister Bruins voor Medische Zorg. "Als je door de stad loopt, is het ongelooflijk rustig. Ik zie mensen afstand houden."

'Uit alle hoeken en gaten komen berichten over mondkapjes, hartverwarmend'

Bruins sluit verdere maatregelen niet uit. "Je kunt nadenken over winkels, of openbaar vervoer, maar zover is het nog niet."

'Groot steunpakket voor ondernemers en zelfstandigen'

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan een groot steunpakket voor ondernemers en zelfstandigen die zijn getroffen door de gevolgen van het coronavirus, bevestigen Haagse bronnen. De verwachting is dat de maatregelen worden gepresenteerd voor het Kamerdebat over corona, woensdag.

RIVM: 1413 mensen positief getest, geen bevolkingsonderzoeken naar kanker meer

Sinds gisteren zijn 278 mensen positief getest, meldt het RIVM. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1413.

Sinds gisteren zijn 4 patiënten overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er nu 24 mensen in Nederland gestorven aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van de overledenen was 79 jaar (de jongste was 59, de oudste 94). In totaal zijn 205 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, zegt het RIVM in een dagelijkse update. In de provincie Noord-Brabant zijn 108 nieuwe besmettingen vastgesteld. In totaal zijn 554 mensen in Noord-Brabant positief getest.

Overigens stopt het RIVM vanwege capaciteitsproblemen tijdelijk met bevolkingsonderzoeken naar kanker. Daardoor komt er capaciteit vrij voor de zorg rondom het coronavirus.

Nieuwe asielzoekers niet meer toegelaten tot opvang

Asielzoekers die zich vanaf vandaag melden in het aanmeldcentrum in Ter Apel worden heengezonden. Iedereen die asiel aan wil vragen in Nederland of opnieuw recht op asielopvang heeft, moet zich in Ter Apel melden. Zij treffen nu dus een dicht hek. Er wordt ook niet meer gescreend op waar ze vandaan komen en of ze ziek zijn. Dat besluit hebben minister van justitie Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol genomen. Zij vrezen dat nieuwe asielzoekers het coronavirus mee de opvang innemen.

Dat terwijl juist een lichte toename van het aantal asielzoekers is te zien. Twee weken geleden meldden zich nog 573 mensen in het aanmeldcentrum. Vorige week waren dat er 634. Gisteren ging het nog om 59 mensen.

Nepbrief in omloop

Eerder schreven we in dit liveblog over internetcriminelen die met phishingmails over zogenaamd besmette bankpasjes achter inloggegevens proberen te komen. Ook in de 'echte wereld'zijn criminelen en oplichters actief. In de gemeente Kaag en Braassem (naast Leiden) gaat een nepbrief rond, waarin om geld wordt gevraagd voor voedselpaketten.

Vragen over reizen tussen Curaçao en Nederland

De overheid van Curaçao krijgt vragen van gestrande mensen die terug willen naar het eiland of naar Nederland. Minister Zita Jesus Leito legt in een video op Facebook uit waar mensen zich moeten melden en welke documenten ze moeten hebben. "We hopen hierin de vragen van de getroffenen te beantwoorden", zegt ze.

De helft van de 350.000 Curaçaoënaars leeft in Nederland. Die reizen normaal gesproken regelmatig met de pendeldienst van KLM en TUI. Door de sluiting van vluchten vanaf Schiphol zijn veel van hen getroffen.