RIVM: 1413 positief geteste mensen, voorlopig geen bevolkingsonderzoek meer naar kanker
- Het RIVM meldt 278 nieuwe positief geteste mensen in Nederland sinds gisteren.
- Vanaf vandaag zijn alle scholen en kinderopvangcentra grotendeels dicht.
- Ook cafés, restaurants en sportclubs zijn sinds gisteravond gesloten.
- Er zaten vanochtend 85% minder reizigers in de trein dan normaal op maandag.
- Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Dit liveblog is gesloten
We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat staat hier.
RIVM: 1413 mensen positief getest, geen bevolkingsonderzoeken naar kanker meer
Sinds de laatste update van het RIVM zijn 278 mensen positief getest. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1413, zegt het instituut op basis van aangeleverde gegevens.
Sinds gisteren zijn 4 patiënten overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er nu 24 mensen in Nederland gestorven aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van de overledenen was 79 jaar (de jongste was 59, de oudste 94). In totaal zijn 205 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, zegt het RIVM in een dagelijkse update. In de provincie Noord Brabant zijn 108 nieuwe positief geteste personen. In totaal zijn in 554 positief geteste personen in Noord Brabant.
Overigens stopt het RIVM vanwege capaciteitsproblemen tijdelijk met bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Daardoor moeten de ziekenhuizen meer ruimte krijgen om voor coronapatiënten te zorgen. De maatregel duurt in elk geval tot en met 6 april.
Nieuwe asielzoekers niet meer toegelaten tot opvang
Asielzoekers die zich vanaf vandaag melden in het aanmeldcentrum in Ter Apel worden heengezonden. Iedereen die asiel aan wil vragen in Nederland of opnieuw recht op asielopvang heeft, moet zich in Ter Apel melden. Zij treffen nu dus een dicht hek. Er wordt ook niet meer gescreend op waar ze vandaan komen en of ze ziek zijn. Dat besluit hebben minister van justitie Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol genomen. Zij vrezen dat nieuwe asielzoekers het coronavirus mee de opvang innemen.
Dat terwijl juist een lichte toename van het aantal asielzoekers is te zien. Twee weken geleden meldden zich nog 573 mensen in het aanmeldcentrum. Vorige week waren dat er 634. Gisteren ging het nog om 59 mensen.
Nepbrief in omloop
Eerder schreven we in dit liveblog over internetcriminelen die met phishingmails over zogenaamd besmette bankpasjes achter inloggegevens proberen te komen. Ook in de 'echte wereld' zijn criminelen en oplichters actief. In de gemeente Kaag en Braassem (dat ligt tussen Leiden en Aalsmeer) gaat een nepbrief rond, waarin om geld wordt gevraagd voor voedselpaketten.
Vragen over reizen tussen Curaçao en Nederland
De overheid van Curaçao krijgt vragen van gestrande mensen die terug willen naar het eiland of naar Nederland. Minister Zita Jesus Leito legt in een video op Facebook uit waar mensen zich moeten melden en welke documenten ze moeten hebben. "We hopen hierin de vragen van de getroffenen te beantwoorden", zegt ze.
De helft van de 350.000 Curaçaoënaars leeft in Nederland. Die reizen normaal gesproken regelmatig met de pendeldienst van KLM en TUI. Door de sluiting van vluchten vanaf Schiphol zijn veel van hen getroffen.
'Kwekers, breng minder bloemen en planten naar de veiling'
Op de grootste bloemenveiling ter wereld, Royal FloraHolland, liggen de prijzen voor bloemen en planten de afgelopen weken tot vijftig procent lager dan normaal. Het bedrijf roept nu kwekers op om tijdelijk minder producten aan te voeren.
"De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen", schrijft Royal FloraHolland.
Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers waren.
'Flatten the curve'
In Italië is in Lodi te zien dat de uitbraak van het coronavirus beter beheersbaar wordt door afstand te houden tot elkaar. Uit onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen Lodi, dat al op 23 februari op slot ging, en de stad Bergamo, die pas op 8 maart volgde.
NOS op 3 legde eerder uit hoe dat werkt, flatten the curve:
'Uitkeringen aangevraagd voor selectie Go Ahead Eagles'
Go Ahead Eagles vraagt WW-uitkeringen aan voor de spelers in de selectie. De club uit Deventer moet vanwege het coronavirus tot en met 6 april alle trainingsfaciliteiten en het stadion gesloten houden.
"Wij zijn een van de vele bedrijven die hiermee geconfronteerd worden. De gevolgen gelden voor de sport, maar ook voor de horeca. Dat betekent dat er extra werk ligt, zoals het aanvragen van werktijdverkorting en dat soort zaken", zegt algemeen directeur Jan Willem Van Dop tegenover RTV Oost.
Ook Rotterdamse profclubs houden rekening met de financiële gevolgen door het coronavirus, meldt Rijnmond. Er wordt al onderzocht of de clubs recht hebben op een WW-uitkering voor hun spelers.
Diefstal uit ziekenhuizen
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt tegen de NOS dat het tekort aan mondkapjes en andere medische hulpmiddelen een steeds groter probleem wordt. Ziekenhuizen staan te springen om nieuwe voorraad, maar het is onduidelijk of en wanneer er weer geleverd wordt.
Ook vandaag is er overleg met het ministerie van Volksgezondheid om de ziekenhuizen zo snel mogelijk weer van beschermingsmiddelen te kunnen voorzien. Bijkomend probleem is dat er bij verschillende ziekenhuizen hulpmiddelen worden gestolen. Mondmaskers, steriele handschoenen en handalcohol worden door bezoekers en het eigen personeel mee naar huis genomen.
Volgens een woordvoerder van het Deventer Ziekenhuis lopen mensen niet met dozen vol materialen het ziekenhuis uit, maar verdwijnt er wel veel voorraad. Hij geeft aan dat het ziekenhuis dit niet accepteert en dat er direct aangifte wordt gedaan als personeel of bezoekers op heterdaad worden betrapt.
Geen vakantiehuisje deze maand
Vakantieparken van Center Parcs in Nederland sluiten vanmiddag tot en met 6 april hun deuren. Ook in België, Frankrijk en Duitsland zijn bezoekers op zijn vroegst pas begin april weer welkom bij het bedrijf. De restaurants op de parken waren, net als in de rest van Nederland, gisteravond om 18.00 uur al dicht.
De gasten krijgen een digitale voucher gemaild voor het boeken van een volgend verblijf. Daarop staat een tegoed dat gelijk is aan de originele reserveringssom.
Nederland, maandagochtend
'Binnen enkele dagen meer duidelijk over situatie zzp'ers'
Het ministerie van Economische Zaken verwacht binnen een paar dagen meer te kunnen zeggen over maatregelen voor zzp'ers die last hebben van de maatregelen tegen het coronavirus. "Het kabinet bekijkt of er mogelijkheden zijn om meer inkomensondersteuning te bieden. Daar hoort ook een ruimhartiger uitvoering van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen bij. We verwachten hier binnen enkele dagen meer over te kunnen zeggen."
Gisteren sprak Wiebes zich in het televisieprogramma WNL op Zondag uit over de gevolgen van het coronavirus voor zzp'ers. "Het zal voor heel veel zzp'ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij zelf ook een beetje voor gekozen. De zzp'ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben dat risico zelf bewust genomen."
De uitspraken vielen slecht bij veel zzp'ers, die via sociale media hun ongenoegen deelden:
Uitvaartorganisaties worstelen met corona-advies
De uitvaartbranche neemt extra maatregelen vanwege het coronavirus. Branchevereniging BGNU adviseert om vanaf morgen alleen nog ouders, partners en kinderen bij de uitvaart aanwezig te laten te zijn. Maar grote uitvaartondernemingen als Monuta en DELA vinden de adviezen te ver gaan.
20.000 bedrijven willen werktijdverkorting
Ongeveer 20.000 bedrijven hebben vanwege de coronacrisis werktijdverkorting aangevraagd. Dat meldt een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij die bedrijven werken zo'n 300.000 mensen.
Vrijdag waren er ruim 5000 aanvragen voor werktijdverkorting bij het ministerie binnengekomen. De speciale website die het ministerie heeft opgezet over de regeling is onbereikbaar.
Van Nieuwenhuizen: begrip voor ingrijpend besluit Air France-KLM
Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft begrip voor het besluit van Air France-KLM om de vloot de komende twee maanden bijna geheel aan de grond te houden. Ze spreekt van een ingrijpende stap. "Het toont aan hoe groot de impact is op de luchtvaartsector en de duizenden mensen die daar werken." Er is voortdurend overleg met KLM en ondersteuning, ook in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën.
Van Nieuwenhuizen zegt zich hard te maken voor de luchtvaartsector en zegt dat ze er alles aan doet om ook in Europees verband de sector en KLM te steunen. Woensdag is er een overleg met de Europese transportministers.
Creatieve internetcriminelen
Mooi dat ook oplichters en criminelen het coronanieuws op de voet volgen, maar wees verstandig en trap niet in hun phishingmailtjes over besmette bankpasjes....
Spanje van 7753 naar 8744 positief geteste mensen
De Spaanse autoriteiten hebben nieuwe cijfers bekendgemaakt. Het land telt nu 8744 geregistreerde besmette patiënten. Er zijn 297 mensen gestorven die het coronavirus hadden. Net als in ons land zijn dat vooral oudere mensen die al ziek waren.
Om ouders te ontzien bleef deze Friese school vandaag open
Ook Albert Heijn vraagt: doe boodschappen zoals u dat normaal ook doet
Albert Heijn laat na vragen van de NOS weten dat vooral zeep, handgels en houdbare producten zoals pasta meer worden verkocht. Het bedrijf zegt dat winkels meerdere malen per dag bevoorraad worden en dat er hard gewerkt wordt om de schappen goed gevuld te houden.
"U kunt ons helpen door boodschappen te doen zoals u dat normaal ook doet", schrijft het bedrijf in een mail die naar klanten is gestuurd.
Sommige filialen van Jumbo hanteren kortere openingstijden, om ervoor te zorgen dat de bevoorrading kan doorgaan. Ook wordt er extra personeel gezocht, omdat meer medewerkers zich ziek melden en er meer mensen nodig zijn om lege schappen te vullen.
Minister Bruins: 1500 bedden op IC mogelijk
Met allerlei maatregelen kunnen in totaal 1500 plekken op de intensive care (IC) worden gerealiseerd. Dat schrijft minister Bruins voor Medische Zorg in een reactie op Kamervragen. Normaal zijn er in Nederland 1150 IC-bedden beschikbaar. De maatregelen die zorgen voor meer plek op de intensive care zijn:
- Het afschalen van planbare zorg (patiënten die een operatie hebben ondergaan, liggen daarna vaak op de IC)
- Ziekenhuispersoneel wordt op een andere manier ingezet, zodat IC-bedden die normaal niet bezet zijn, toch gebruikt kunnen worden
- Defensie zorgt voor zeventig extra beademingsapparaten
In aanvulling op deze maatregelen zijn de ziekenhuizen nog meer maatregelen aan het onderzoeken, zoals de aanschaf van extra beademingsapparatuur, om de capaciteit verder uit te breiden tot uiteindelijk zo'n 2000 IC-bedden.
Bruins benadrukt dat tot nu toe ongeveer 160 patiënten opgenomen zijn (geweest) in een ziekenhuis, van wie minder dan de helft op de IC wordt verzorgd.
Even iets anders dan knutselen, spelen of lezen..?
De NPO heeft via NPO Start korte clips en hele afleveringen van Schooltv online gezet. De afleveringen zijn opgedeeld in leeftijdsgroepen.
Een foto die alles zegt over de problemen in de luchtvaart
Verloskundigen gaan fysiek contact beperken
Verloskundigen gaan meer consulten telefonisch doen en minder controles in de praktijk houden. "We kijken goed wat nodig is. We zien dat heel veel zwangeren wel behoefte hebben aan contact met hun verloskundige en dat begrijpen we ook heel goed. Dus we spreken eigenlijk veel meer zwangeren dan we normaal doen", zegt Charlotte de Schepper, directeur van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.
Om fysiek contact te beperken, wordt gebruikgemaakt van technische hulpmiddelen. "Wanneer het medisch niet nodig is om bij een zwangere te zijn proberen we via beeldbellen of telefonisch contact te hebben." Alleen de medisch noodzakelijke zaken worden nog gedaan door verloskundigen die de zwangeren bezoeken. Er blijft wel fysiek contact bij de begeleiding en de controles. "Het zal alleen beperkt worden waar dat kan."
Verder is het advies om zo min mogelijk mensen mee te nemen naar controles. "Het liefst hebben we alleen contact met de zwangere, zonder de partner en zonder de kinderen erbij. Dat is niet altijd mogelijk, maar dat proberen we wel." Na bevallingen is bezoek in het ziekenhuis niet welkom. Het advies is die richtlijn ook na thuisbevallingen te volgen.
Nog even over kinderopvang en cruciale beroepen
De kinderopvang is voor tien tot twintig procent gevuld met kinderen van mensen in vitale beroepen, schat de Brancheorganisatie Kinderopvang. Naar omstandigheden verloopt het allemaal goed. "Het zijn nu nog een soort inregeldagen, na twee dagen gaan we kijken of we aanpassingen moeten doen", aldus een woordvoerder van de organisatie tegen persbureau ANP.
Hij merkt op dat er verwarring is over wie nu wel of niet recht heeft op opvang. De organisatie krijgt veelvuldig de vraag of één van de ouders of beide ouders in cruciale beroepsgroepen werkzaam moeten zijn.
"Als een ouder in een cruciale beroepsgroep werkt, maar de partner niet, dan is het dringende verzoek vanuit de overheid om het kind thuis op te vangen. Alleen als dit echt niet lukt dan kunt u een beroep doen op de school of kinderopvang zodat in overleg plek te bieden is", legt de organisatie uit.
Wat gebeurt er in politiek Den Haag vandaag?
School dicht en jarig? De verjaardagsbakfiets!
Als je vandaag jarig bent kun je niet trakteren op school. Daarom bedacht de Hilversumse moeder van de zesjarige Suze een oplossing: de verjaardagsbakfiets, die de traktatie naar klasgenootjes thuis brengt.
85 procent minder reizigers
Het openbaar vervoer heeft het aantal reizigers in de ochtendspits vandaag zien dalen met ongeveer 85 procent. Dat meldt branchevereniging OV-NL. De afgelopen dagen was het al buitengewoon rustig door de maatregelen tegen het coronavirus. Het aantal reizigers was al met ongeveer 50 procent gedaald.
De verwachting is dat de meeste dienstregelingen de komende periode aangepast worden in verband met de afname van het aantal reizigers en het stijgende aantal ziekmeldingen door ov-personeel. Elke vervoerder communiceert daar zelf over via de eigen website. Voor het stad- en streekvervoer zullen de aanpassingen vooralsnog vergelijkbaar zijn met weekend- en vakantiedienstregelingen.
Ook wordt meer aandacht besteed aan het schoonmaken van onder meer deurklinken en hoofdsteunen. In treinen met een toilet worden zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld. Ook is er extra aandacht voor het legen van prullenbakken.
Duitsland controleert aan de grens (maar niet die met Nederland)
Duitsland is begonnen met grenscontroles aan de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Die grenzen zijn grotendeels gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Reizigers die geen goede reden hebben om Duitsland binnen te gaan, worden aan de grens geweigerd. Mensen die de grens over moeten voor hun werk worden wel toegelaten. Ook gaat het vervoer van goederen gewoon door. In Duitsland is inmiddels bij ruim 4800 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn. Zeker twaalf patiënten zijn overleden.
Afstand bewaren
Op veel plaatsen in Europa is het advies dat mensen zo veel mogelijk afstand tot elkaar bewaren, anderhalve meter over het algemeen. Bij de halve marathon in Bath, in het Verenigd Koninkrijk, werd daar niet veel mee gedaan:
‘Steun je lokale restaurant of kroeg, koop een tegoedbon’
Op sociale media sporen mensen elkaar aan om tegoedbonnen te kopen bij lokale restaurants of het eten thuis te laten bezorgen. Zo komen de inkomsten van ondernemers niet helemaal stil te liggen.
Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen is bang dat veel ondernemingen failliet gaan nu zij de komende drie weken dicht moeten. In het televisieprogramma Op1 zei hij gisteravond dat hij rekent op vijftig procent omzetverlies voor de hele branche in 2020. Volgens hem zijn er daarom snel maatregelen nodig.
Advies tandartsen: alleen nog spoedbehandelingen
De voorzitter van de Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Tandheelkunde, Wolter Brands, heeft in het NOS Radio 1 Journaal toegelicht waarom hij tandartsen adviseert alleen nog spoedbehandelingen te doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ingrepen bij ongevallen, losse tanden of breuken in de kaak.
Volgens Brands is er in tandartspraktijken een risico op besmetting met het coronavirus, ook door de materialen waarmee wordt gewerkt. "Al het water dat uit boren komt, dat zijn allemaal druppeltjes. En hoe wordt corona overgebracht? Door niezen en dat zijn ook allemaal kleine druppeltjes. Die zijn ideaal om het virus van patiënt naar tandarts of van tandarts naar patiënt over te brengen."
Brands benadrukte dat het slechts gaat om een advies, maar hij krijgt naar eigen zeggen veel bijval vanuit zijn beroepsgroep, vooral vanuit het zuiden van het land.
Ook een Brabants hart onder de riem voor zorgpersoneel
En wederom een mooie blijk van waardering voor ziekenhuispersoneel in Nederland. Na het spandoek tegenover het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis (zie ons bericht van 09.22 uur) is er ook een fraaie actie van NAC-supporters bij 'hun' ziekenhuis.
"Wij vinden het belangrijk dat deze mensen, die zich keihard inzetten tijdens deze crisis, wat aandacht krijgen", zegt NAC-supporter Iwan Maters tegen Omroep Brabant.
Geen inspecties van Groningse aardbevingsschade
Schadeloket Groningen stopt tijdelijk met het opnemen van aardbevingsschade. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) heeft 1500 afspraken afgezegd, meldt de instantie. De schadeopnames worden weer hervat als de Rijksoverheid de maatregelen afschaalt en als de situatie het weer toelaat.
Ondertussen in Venetië
Het stilvallen van de vele rondvaartboten in Venetië heeft grote gevolgen voor het water in de kanalen, ziet Italië-correspondent Jarl van der Ploeg van de Volkskrant:
Opnieuw koersverliezen op de beurs
De financiële markten zijn met grote koersverliezen aan de nieuwe beursweek begonnen. De renteverlaging en geldinjecties die de Amerikaanse Fed en andere centrale banken gisteravond onverwacht aankondigden lijken de vrees van beleggers niet weg te nemen.
De AEX noteerde kort na opening meer dan zeven procent lager op 398 punten. Londen, Parijs en Frankfurt staan op soortgelijke verliezen.
De koersklappen zijn weer groot. Luchtvaartaandeel Air France-KLM verliest bijna twintig procent, ABN Amro en ING meer dan tien procent en Shell zeven procent. De olieprijs daalt ook verder, Brent-olie kost nu 32 dollar per vat.
Ook de Aziatische markten eindigden de handelsdag met dieprode cijfers.
Air France-KLM houdt bijna de hele vloot aan de grond
Air France-KLM houdt de komende twee maanden bijna de hele vloot aan de grond. De maatschappij verwacht zo'n 70 tot 90 procent minder reizigers te vervoeren.
Het bedrijf is een van de vele luchtvaartmaatschappijen die worden geraakt door het coronavirus. Steeds meer landen sluiten hun grenzen of weigeren vluchten uit onder meer Europese landen, zoals de Verenigde Staten, Turkije en Israël. Eerder besloot Air France KLM al niet meer op China te vliegen. Bovendien is de vraag naar tickets veel minder omdat mensen niet meer met vakantie gaan.
Spandoek voor het ziekenhuispersoneel
Deze foto is genomen vanaf de zevende etage van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Bedankt lieve mensen, twittert de maker, research verpleegkundige Roos de la Croix.
Winkels: voorraden zijn onderweg, doe alleen je normale boodschappen
Er zijn heel veel vrachtwagens onderweg om de supermarkten te bevoorraden. Fabrikanten hebben ruim voldoende voorraden voedsel- en hygiënische producten, zei Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Koop alleen wat je nodig hebt."
Horecabranche wil heel snel maatregelen van de overheid
Uitbreiding lijst cruciale beroepen wordt onderzocht
In Den Haag wordt vandaag gesproken over het aanpassen van de lijst met cruciale beroepen. Op die lijst staan beroepsgroepen van ouders die hun kinderen wel naar school of de opvang mogen brengen, zodat de ouders "zich kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden".
De lijst werd gisteren naar buiten gebracht, samen met de mededeling dat scholen en kinderopvang grotendeels dichtgaan. Al snel kwam er kritiek dat bijvoorbeeld de uitvaartbranche en schoonmakers er niet op staan.
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat in de loop van de dag meer bekend wordt over eventuele uitbreiding van de lijst.
Lege scholen
Veel schoolpleinen blijven vandaag leeg. Dus zijn veel ouders begonnen met thuisonderwijs:
Er is ook goed nieuws: 'We moeten elkaar helpen'
Unieke maandagochtendspits
Op de wegen staan in de ochtendspits nagenoeg geen files en dat is uniek op een doordeweekse dag, zegt de ANWB. Normaal staat er rond 08.00 uur op maandagochtend zo'n 400 kilometer file.
"Nu was dat ongeveer vier kilometer. En dan zijn het files door aanrijdingen of klapbanden van vrachtwagens", zegt filelezer Cees Quax. "De reden is natuurlijk niet fijn." Hij benadrukt dat mensen niet de weg voor zichzelf hebben. "Er rijden natuurlijk wel auto's en vrachtwagens, er staan alleen nauwelijks files."
Ook in de trein was het vanochtend uitzonderlijk rustig:
Grootste kinderopvangorganisatie: 'Eis nu niet heel strikt hanteren'
Scholen en de kinderopvang zijn de komende drie weken grotendeels gesloten, behalve dus voor ouders die in vitale beroepen werken. Het uitgangspunt is dat als één ouder een cruciaal beroep heeft, ouders zelf opvang moeten regelen. Maar als niet lukt, moet alsnog opvang worden geboden. Partou, de grootste kinderopvang van Nederland, geeft aan dat vandaag soepel wordt omgegaan met de eis dat beide ouders een cruciaal beroep moeten hebben.
"We zitten allemaal vandaag in een geheel nieuwe realiteit, dus het is echt een beetje zoeken", zegt directeur Jeanine Lemmens van Partou. "Wat ik kan zeggen over één of twee ouders in vitale beroepen is dat wij die eis niet heel strikt zullen hanteren vandaag. We gaan leren wat er vandaag gebeurt en er is op dit moment in elk geval plaats."
PostNL blijft post en pakketjes bezorgen
PostNL zet de bezorging van post en pakketten gewoon voort. Consumenten hoeven tot nader order niet meer op een scanner te tekenen voor ontvangst van een pakket of een aangetekende verzending. De bezorger zal dat namens de ontvanger doen door de laatste drie tekens van het nummer van paspoort of rijbewijs te noteren na ontvangst.
'Wielrennen is nu niet belangrijk'
Ook de wielerwereld is door het coronavirus tot stilstand gebracht. Geen voorjaarskoersen in Vlaanderen en Italië, waarschijnlijk geen Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en een - vooralsnog - uitgestelde Giro d'Italia.
Wat moet een wielrenner doen die minstens een maand niet kan koersen?
SAS schrapt tijdelijk bijna alle banen
De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS gaat tijdelijk tot 10.000 werknemers, oftewel 90 procent van het personeelsbestand, ontslaan. Ook wordt het vluchtschema vanaf vandaag vrijwel volledig geschrapt, totdat de omstandigheden weer verbeteren.
Luchtvaartmaatschappijen proberen wereldwijd zo veel mogelijk te bezuinigen vanwege de sterk gedaalde vraag. Er wordt bij veel partijen in de sector ook gekeken of het mogelijk is om staatssteun te krijgen om deze moeilijke periode door te komen. KLM besloot eind vorige week al om het aantal banen met 1500 tot 2000 fte te verminderen.
Niet elk bedrijf is voorbereid op thuiswerken
De komende tijd zullen veel mensen hun werklaptop openen aan de keukentafel of op de bank. Nederland blijft voorlopig massaal thuis vanwege het coronavirus.
Dat zal voor sommige bedrijven even wennen zijn, denkt Joris Moolenburg, van ict-dienstverlener BCONN. "Veel bedrijven hebben nog helemaal geen thuiswerkoplossing. En als die er al wel is, dan is die vaak alleen te gebruiken door een deel van de medewerkers. Dus bedrijven moeten dit nu gaan inrichten, en testen hoeveel medewerkers er tegelijk thuis kunnen werken."
Kritiek op besluit om scholen te sluiten
Veel mensen zijn opgelucht dat de scholen en de horeca sluiten, maar er is ook kritiek. Crisisdeskundige Ira Helsloot roemde eerder nog de Nederlandse corona-aanpak, maar hij is nu kritisch over de sluitingen. "Het is een onverstandig besluit. Er zijn geen nieuwe wetenschappelijke inzichten en toch heeft men besloten de scholen dicht te doen en een heel verstrekkend pakket aan maatregelen te nemen", zegt Helsloot in het NOS Radio 1 Journaal.
Hij hekelt dat er nu beslissingen zijn genomen onder druk van de samenleving. "Dit zijn maatregelen waarvan de wetenschappers en infectieziektebestrijders zeggen: dit zal het uiteindelijke aantal slachtoffers niet verminderen. Het zal zelfs de piekbelasting niet verminderen."
De crisisdeskundige is bezorgd over de economische gevolgen van de stappen. "Het is een maatregel waardoor we echt enorme economische schade en dus gezondheidsschade veroorzaken. We hebben wel het wetenschappelijk ondersteunde pad van infectieziektebestrijding losgelaten op dit moment." Minister Slob van Onderwijs benadrukte gisteren al dat er geen wetenschappelijke inzichten aan de beslissing ten grondslag liggen.
Rotterdam CS deze maandagochtend: alles rijdt, maar het is er opvallend rustig
Niet meer naast elkaar gokken in Australië
In gokhallen van de twee grootste Australische casinoketens kwamen de laatste weken al minder gokkers uit Aziatische landen, vanwege reisrestricties. Nu nemen de ketens een maatregel die de Australische gokker raakt: ze zetten de helft van de gokautomaten uit, zodat mensen niet meer naast elkaar kunnen zitten. De voorzitter van een Australische gezondheidsdienst vindt de maatregel niet ver genoeg gaan. "Dit is een begin, maar we hebben strenger beleid nodig."
Kopje koffie? Pinnen en een wegwerpbeker alstublieft
Ook in de treinen zijn al maatregelen genomen in verband met het virus. Sinds vorige week hoeven treinreizigers hun ov-chipkaart niet meer af te geven, maar kunnen ze hem zelf tegen het scanapparaat van de conducteur houden.
Ook Aruba op slot
De regering van Aruba gaat alle vliegtuigen van het eiland weren. Eerder waren al restricties aangekondigd voor Europese vluchten; nu geldt het verbod ook voor vluchten uit Noord- en Latijns-Amerika.
De maatregel gaat in op 17 maart en duurt tot en met 31 maart. Vliegtuigmaatschappijen mogen nog wel landen om toeristen die op het eiland verblijven op te halen. Arubaanse ingezetenen mogen ook nog het land in.
Minister-president Evelyn Wever-Croes roept alle Arubanen die op vakantie zijn in het buitenland op om terug te keren nu het nog kan. Ook raadt ze bewoners af om van het eiland te vertrekken.
Maatregelen uitvaartbranche
Ook de uitvaartbranche heeft gisteren maatregelen getroffen in verband met de uitbraak van het coronavirus. Het team dat namens de branche verantwoordelijk is voor de aanpak van het virus adviseert dringend om uitvaarten vandaag nog door te laten gaan. Vanaf morgen is het advies om plechtigheden in uitvaartcentra, crematoria en begraafplaatsen alleen te laten bijwonen door familieleden in de eerste graad en aanverwanten (ouders, kinderen, ouders van de partner en de partner van de kinderen). Voor rouwbezoek en condoleances geldt hetzelfde advies.
Verder vraagt de branche aanwezigen om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Ook wordt afgeraden om handen te schudden. In plaats daarvan kunnen aanwezigen bijvoorbeeld hun hand op hun hart leggen en hun condoleance uitspreken. Ook een namasté-gebaar in plaats van een hand is een suggestie.
De uitvaartbranche adviseert verder om uitvaarten voorlopig telefonisch te bespreken en gemaakte afspraken per e-mail te bevestigen.
Het was stil in Amsterdam, gisteravond
Rode Kruis opent hulplijn
Het Rode Kruis opent een hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten. Wie hulp nodig heeft, kan vanaf 09.00 uur bellen naar 070-4455888.
"We krijgen signalen dat er veel ouderen zijn met zorgen. Via de Rode Kruis Hulplijn kunnen we over de zorgen praten, advies geven over hun specifieke situatie en waar nodig ook doorverwijzen naar de juiste hulp. Hiermee willen we zorgen wegnemen in een onzekere tijd", zegt directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis.
Uit eigen onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 84 procent van de Nederlanders denkt dat ouderen en zieken extra hulp kunnen gebruiken tijdens quarantaine of thuisisolatie. 81 procent zou boodschappen willen doen voor mensen die dat niet kunnen. "Dat is mooi. Het is wel belangrijk dat we kijken hoe we het betalen veilig kunnen doen, zonder in contact te komen met de persoon die in quarantaine of isolatie zit", zegt Van Schaik.
Ook New York en Los Angeles voor een groot deel 'locked down'
De burgemeesters van de twee grootste steden van de Verenigde Staten, New York en Los Angeles, hebben de sluiting bevolen van alle horeca. De maatregel moet de verspreiding van het coronavirus tegengaan. In New York gaan ook alle scholen dicht.
Burgemeester De Blasio van New York zegt dat hij de beslissing niet eenvoudig vond. "Deze plekken vormen hart en ziel van onze stad. Ze zijn onderdeel van wat het betekent om New Yorker te zijn", schrijft hij op Twitter. "Maar we kampen met een ongekende dreiging en moeten reageren met een oorlogsmentaliteit."
De dag dat Nederland verder op slot gaat
Gisteren kondigde het kabinet strenge maatregelen af om het coronavirus te bestrijden. Alle scholen, kinderopvangcentra, restaurants, cafés en sportclubs moeten dicht, in elk geval tot en met 6 april. Lees hier een samenvatting van het nieuws van gisteren.