NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

RIVM: 1413 positief geteste mensen, voorlopig geen bevolkingsonderzoek meer naar kanker

 • Het RIVM meldt 278 nieuwe positief geteste mensen in Nederland sinds gisteren.
 • Vanaf vandaag zijn alle scholen en kinderopvangcentra grotendeels dicht.
 • Ook cafés, restaurants en sportclubs zijn sinds gisteravond gesloten.
 • Er zaten vanochtend 85% minder reizigers in de trein dan normaal op maandag.
 • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • Dit liveblog is gesloten

  We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat staat hier.

 • RIVM: 1413 mensen positief getest, geen bevolkingsonderzoeken naar kanker meer

  Sinds de laatste update van het RIVM zijn 278 mensen positief getest. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1413, zegt het instituut op basis van aangeleverde gegevens.

  Sinds gisteren zijn 4 patiënten overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er nu 24 mensen in Nederland gestorven aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van de overledenen was 79 jaar (de jongste was 59, de oudste 94). In totaal zijn 205 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, zegt het RIVM in een dagelijkse update. In de provincie Noord Brabant zijn 108 nieuwe positief geteste personen. In totaal zijn in 554 positief geteste personen in Noord Brabant.

  Overigens stopt het RIVM vanwege capaciteitsproblemen tijdelijk met bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Daardoor moeten de ziekenhuizen meer ruimte krijgen om voor coronapatiënten te zorgen. De maatregel duurt in elk geval tot en met 6 april.

 • Nieuwe asielzoekers niet meer toegelaten tot opvang

  Asielzoekers die zich vanaf vandaag melden in het aanmeldcentrum in Ter Apel worden heengezonden. Iedereen die asiel aan wil vragen in Nederland of opnieuw recht op asielopvang heeft, moet zich in Ter Apel melden. Zij treffen nu dus een dicht hek. Er wordt ook niet meer gescreend op waar ze vandaan komen en of ze ziek zijn. Dat besluit hebben minister van justitie Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol genomen. Zij vrezen dat nieuwe asielzoekers het coronavirus mee de opvang innemen.

  Dat terwijl juist een lichte toename van het aantal asielzoekers is te zien. Twee weken geleden meldden zich nog 573 mensen in het aanmeldcentrum. Vorige week waren dat er 634. Gisteren ging het nog om 59 mensen.

 • Nepbrief in omloop

  Eerder schreven we in dit liveblog over internetcriminelen die met phishingmails over zogenaamd besmette bankpasjes achter inloggegevens proberen te komen. Ook in de 'echte wereld' zijn criminelen en oplichters actief. In de gemeente Kaag en Braassem (dat ligt tussen Leiden en Aalsmeer) gaat een nepbrief rond, waarin om geld wordt gevraagd voor voedselpaketten.

 • Vragen over reizen tussen Curaçao en Nederland

  De overheid van Curaçao krijgt vragen van gestrande mensen die terug willen naar het eiland of naar Nederland. Minister Zita Jesus Leito legt in een video op Facebook uit waar mensen zich moeten melden en welke documenten ze moeten hebben. "We hopen hierin de vragen van de getroffenen te beantwoorden", zegt ze.

  De helft van de 350.000 Curaçaoënaars leeft in Nederland. Die reizen normaal gesproken regelmatig met de pendeldienst van KLM en TUI. Door de sluiting van vluchten vanaf Schiphol zijn veel van hen getroffen.

 • 'Kwekers, breng minder bloemen en planten naar de veiling'

  Op de grootste bloemenveiling ter wereld, Royal FloraHolland, liggen de prijzen voor bloemen en planten de afgelopen weken tot vijftig procent lager dan normaal. Het bedrijf roept nu kwekers op om tijdelijk minder producten aan te voeren.

  "De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen", schrijft Royal FloraHolland.

  Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers waren.

  Bloemen op de veiling Royal FloraHolland
 • 'Flatten the curve'

  In Italië is in Lodi te zien dat de uitbraak van het coronavirus beter beheersbaar wordt door afstand te houden tot elkaar. Uit onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen Lodi, dat al op 23 februari op slot ging, en de stad Bergamo, die pas op 8 maart volgde.

  NOS op 3 legde eerder uit hoe dat werkt, flatten the curve:

 • 'Uitkeringen aangevraagd voor selectie Go Ahead Eagles'

  Go Ahead Eagles vraagt WW-uitkeringen aan voor de spelers in de selectie. De club uit Deventer moet vanwege het coronavirus tot en met 6 april alle trainingsfaciliteiten en het stadion gesloten houden.

  "Wij zijn een van de vele bedrijven die hiermee geconfronteerd worden. De gevolgen gelden voor de sport, maar ook voor de horeca. Dat betekent dat er extra werk ligt, zoals het aanvragen van werktijdverkorting en dat soort zaken", zegt algemeen directeur Jan Willem Van Dop tegenover RTV Oost.

  Ook Rotterdamse profclubs houden rekening met de financiële gevolgen door het coronavirus, meldt Rijnmond. Er wordt al onderzocht of de clubs recht hebben op een WW-uitkering voor hun spelers.

 • Diefstal uit ziekenhuizen

  De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt tegen de NOS dat het tekort aan mondkapjes en andere medische hulpmiddelen een steeds groter probleem wordt. Ziekenhuizen staan te springen om nieuwe voorraad, maar het is onduidelijk of en wanneer er weer geleverd wordt.

  Ook vandaag is er overleg met het ministerie van Volksgezondheid om de ziekenhuizen zo snel mogelijk weer van beschermingsmiddelen te kunnen voorzien. Bijkomend probleem is dat er bij verschillende ziekenhuizen hulpmiddelen worden gestolen. Mondmaskers, steriele handschoenen en handalcohol worden door bezoekers en het eigen personeel mee naar huis genomen.

  Volgens een woordvoerder van het Deventer Ziekenhuis lopen mensen niet met dozen vol materialen het ziekenhuis uit, maar verdwijnt er wel veel voorraad. Hij geeft aan dat het ziekenhuis dit niet accepteert en dat er direct aangifte wordt gedaan als personeel of bezoekers op heterdaad worden betrapt.

 • Geen vakantiehuisje deze maand

  Vakantieparken van Center Parcs in Nederland sluiten vanmiddag tot en met 6 april hun deuren. Ook in België, Frankrijk en Duitsland zijn bezoekers op zijn vroegst pas begin april weer welkom bij het bedrijf. De restaurants op de parken waren, net als in de rest van Nederland, gisteravond om 18.00 uur al dicht.

  De gasten krijgen een digitale voucher gemaild voor het boeken van een volgend verblijf. Daarop staat een tegoed dat gelijk is aan de originele reserveringssom.

 • Nederland, maandagochtend

  1/8 Ook in Maastricht is het stil op straat NOS / Maurice Vrouenraets
  2/8 En ook station Heerlen is vrijwel verlaten NOS / Maurice Vrouenraets
  3/8 De normaal altijd drukke Amsterdamse Warmoesstraat Hans de Wit
  4/8 Eveneens hartje centrum Amsterdam, niemand te zien Hans de Wit
  5/8 Voor de deur van een bakker in Bussum NOS / Merel Akkerman
  6/8 Knutselen NOS / Martijn Bink
  7/8 Een verlaten schoolplein in Utrecht Feemke Schutten
  8/8 Ook in het centrum van Den Haag is het rustig ANP
 • 'Binnen enkele dagen meer duidelijk over situatie zzp'ers'

  Het ministerie van Economische Zaken verwacht binnen een paar dagen meer te kunnen zeggen over maatregelen voor zzp'ers die last hebben van de maatregelen tegen het coronavirus. "Het kabinet bekijkt of er mogelijkheden zijn om meer inkomensondersteuning te bieden. Daar hoort ook een ruimhartiger uitvoering van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen bij. We verwachten hier binnen enkele dagen meer over te kunnen zeggen."

  Gisteren sprak Wiebes zich in het televisieprogramma WNL op Zondag uit over de gevolgen van het coronavirus voor zzp'ers. "Het zal voor heel veel zzp'ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij zelf ook een beetje voor gekozen. De zzp'ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben dat risico zelf bewust genomen."

  De uitspraken vielen slecht bij veel zzp'ers, die via sociale media hun ongenoegen deelden:

 • Uitvaartorganisaties worstelen met corona-advies

  De uitvaartbranche neemt extra maatregelen vanwege het coronavirus. Branchevereniging BGNU adviseert om vanaf morgen alleen nog ouders, partners en kinderen bij de uitvaart aanwezig te laten te zijn. Maar grote uitvaartondernemingen als Monuta en DELA vinden de adviezen te ver gaan.

 • 20.000 bedrijven willen werktijdverkorting

  Ongeveer 20.000 bedrijven hebben vanwege de coronacrisis werktijdverkorting aangevraagd. Dat meldt een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij die bedrijven werken zo'n 300.000 mensen.

  Vrijdag waren er ruim 5000 aanvragen voor werktijdverkorting bij het ministerie binnengekomen. De speciale website die het ministerie heeft opgezet over de regeling is onbereikbaar.

 • Van Nieuwenhuizen: begrip voor ingrijpend besluit Air France-KLM

  Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft begrip voor het besluit van Air France-KLM om de vloot de komende twee maanden bijna geheel aan de grond te houden. Ze spreekt van een ingrijpende stap. "Het toont aan hoe groot de impact is op de luchtvaartsector en de duizenden mensen die daar werken." Er is voortdurend overleg met KLM en ondersteuning, ook in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën.

  Van Nieuwenhuizen zegt zich hard te maken voor de luchtvaartsector en zegt dat ze er alles aan doet om ook in Europees verband de sector en KLM te steunen. Woensdag is er een overleg met de Europese transportministers.