liveblog
NOS NieuwsAangepast

RIVM: 1413 positief geteste mensen, voorlopig geen bevolkingsonderzoek meer naar kanker

 • Het RIVM meldt 278 nieuwe positief geteste mensen in Nederland sinds gisteren.
 • Vanaf vandaag zijn alle scholen en kinderopvangcentra grotendeels dicht.
 • Ook cafés, restaurants en sportclubs zijn sinds gisteravond gesloten.
 • Er zaten vanochtend 85% minder reizigers in de trein dan normaal op maandag.
 • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten

We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat staat hier.

RIVM: 1413 mensen positief getest, geen bevolkingsonderzoeken naar kanker meer

Sinds de laatste update van het RIVM zijn 278 mensen positief getest. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1413, zegt het instituut op basis van aangeleverde gegevens.

Sinds gisteren zijn 4 patiënten overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er nu 24 mensen in Nederland gestorven aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van de overledenen was 79 jaar (de jongste was 59, de oudste 94). In totaal zijn 205 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, zegt het RIVM in een dagelijkse update. In de provincie Noord Brabant zijn 108 nieuwe positief geteste personen. In totaal zijn in 554 positief geteste personen in Noord Brabant.

Overigens stopt het RIVM vanwege capaciteitsproblemen tijdelijk met bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Daardoor moeten de ziekenhuizen meer ruimte krijgen om voor coronapatiënten te zorgen. De maatregel duurt in elk geval tot en met 6 april.

Nieuwe asielzoekers niet meer toegelaten tot opvang

Asielzoekers die zich vanaf vandaag melden in het aanmeldcentrum in Ter Apel worden heengezonden. Iedereen die asiel aan wil vragen in Nederland of opnieuw recht op asielopvang heeft, moet zich in Ter Apel melden. Zij treffen nu dus een dicht hek. Er wordt ook niet meer gescreend op waar ze vandaan komen en of ze ziek zijn. Dat besluit hebben minister van justitie Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol genomen. Zij vrezen dat nieuwe asielzoekers het coronavirus mee de opvang innemen.

Dat terwijl juist een lichte toename van het aantal asielzoekers is te zien. Twee weken geleden meldden zich nog 573 mensen in het aanmeldcentrum. Vorige week waren dat er 634. Gisteren ging het nog om 59 mensen.

Nepbrief in omloop

Eerder schreven we in dit liveblog over internetcriminelen die met phishingmails over zogenaamd besmette bankpasjes achter inloggegevens proberen te komen. Ook in de 'echte wereld' zijn criminelen en oplichters actief. In de gemeente Kaag en Braassem (dat ligt tussen Leiden en Aalsmeer) gaat een nepbrief rond, waarin om geld wordt gevraagd voor voedselpaketten.

Vragen over reizen tussen Curaçao en Nederland

De overheid van Curaçao krijgt vragen van gestrande mensen die terug willen naar het eiland of naar Nederland. Minister Zita Jesus Leito legt in een video op Facebook uit waar mensen zich moeten melden en welke documenten ze moeten hebben. "We hopen hierin de vragen van de getroffenen te beantwoorden", zegt ze.

De helft van de 350.000 Curaçaoënaars leeft in Nederland. Die reizen normaal gesproken regelmatig met de pendeldienst van KLM en TUI. Door de sluiting van vluchten vanaf Schiphol zijn veel van hen getroffen.

'Kwekers, breng minder bloemen en planten naar de veiling'

Op de grootste bloemenveiling ter wereld, Royal FloraHolland, liggen de prijzen voor bloemen en planten de afgelopen weken tot vijftig procent lager dan normaal. Het bedrijf roept nu kwekers op om tijdelijk minder producten aan te voeren.

"De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen", schrijft Royal FloraHolland.

Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers waren.

Bloemen op de veiling

'Flatten the curve'

In Italië is in Lodi te zien dat de uitbraak van het coronavirus beter beheersbaar wordt door afstand te houden tot elkaar. Uit onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen Lodi, dat al op 23 februari op slot ging, en de stad Bergamo, die pas op 8 maart volgde.

NOS op 3 legde eerder uit hoe dat werkt, flatten the curve:

'Uitkeringen aangevraagd voor selectie Go Ahead Eagles'

Go Ahead Eagles vraagt WW-uitkeringen aan voor de spelers in de selectie. De club uit Deventer moet vanwege het coronavirus tot en met 6 april alle trainingsfaciliteiten en het stadion gesloten houden.

"Wij zijn een van de vele bedrijven die hiermee geconfronteerd worden. De gevolgen gelden voor de sport, maar ook voor de horeca. Dat betekent dat er extra werk ligt, zoals het aanvragen van werktijdverkorting en dat soort zaken", zegt algemeen directeur Jan Willem Van Dop tegenover RTV Oost.

Ook Rotterdamse profclubs houden rekening met de financiële gevolgen door het coronavirus, meldt Rijnmond. Er wordt al onderzocht of de clubs recht hebben op een WW-uitkering voor hun spelers.

Diefstal uit ziekenhuizen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt tegen de NOS dat het tekort aan mondkapjes en andere medische hulpmiddelen een steeds groter probleem wordt. Ziekenhuizen staan te springen om nieuwe voorraad, maar het is onduidelijk of en wanneer er weer geleverd wordt.

Ook vandaag is er overleg met het ministerie van Volksgezondheid om de ziekenhuizen zo snel mogelijk weer van beschermingsmiddelen te kunnen voorzien. Bijkomend probleem is dat er bij verschillende ziekenhuizen hulpmiddelen worden gestolen. Mondmaskers, steriele handschoenen en handalcohol worden door bezoekers en het eigen personeel mee naar huis genomen.

Volgens een woordvoerder van het Deventer Ziekenhuis lopen mensen niet met dozen vol materialen het ziekenhuis uit, maar verdwijnt er wel veel voorraad. Hij geeft aan dat het ziekenhuis dit niet accepteert en dat er direct aangifte wordt gedaan als personeel of bezoekers op heterdaad worden betrapt.

Geen vakantiehuisje deze maand

Vakantieparken van Center Parcs in Nederland sluiten vanmiddag tot en met 6 april hun deuren. Ook in België, Frankrijk en Duitsland zijn bezoekers op zijn vroegst pas begin april weer welkom bij het bedrijf. De restaurants op de parken waren, net als in de rest van Nederland, gisteravond om 18.00 uur al dicht.

De gasten krijgen een digitale voucher gemaild voor het boeken van een volgend verblijf. Daarop staat een tegoed dat gelijk is aan de originele reserveringssom.

Nederland, maandagochtend

 • NOS / Maurice Vrouenraets
  Ook in Maastricht is het stil op straat
 • NOS / Maurice Vrouenraets
  En ook station Heerlen is vrijwel verlaten
 • Hans de Wit
  De normaal altijd drukke Amsterdamse Warmoesstraat
 • Hans de Wit
  Eveneens hartje centrum Amsterdam, niemand te zien
 • NOS / Merel Akkerman
  Voor de deur van een bakker in Bussum
 • NOS / Martijn Bink
  Knutselen
 • Feemke Schutten
  Een verlaten schoolplein in Utrecht
 • ANP
  Ook in het centrum van Den Haag is het rustig

'Binnen enkele dagen meer duidelijk over situatie zzp'ers'

Het ministerie van Economische Zaken verwacht binnen een paar dagen meer te kunnen zeggen over maatregelen voor zzp'ers die last hebben van de maatregelen tegen het coronavirus. "Het kabinet bekijkt of er mogelijkheden zijn om meer inkomensondersteuning te bieden. Daar hoort ook een ruimhartiger uitvoering van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen bij. We verwachten hier binnen enkele dagen meer over te kunnen zeggen."

Gisteren sprak Wiebes zich in het televisieprogramma WNL op Zondag uit over de gevolgen van het coronavirus voor zzp'ers. "Het zal voor heel veel zzp'ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij zelf ook een beetje voor gekozen. De zzp'ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben dat risico zelf bewust genomen."

De uitspraken vielen slecht bij veel zzp'ers, die via sociale media hun ongenoegen deelden:

Uitvaartorganisaties worstelen met corona-advies

De uitvaartbranche neemt extra maatregelen vanwege het coronavirus. Branchevereniging BGNU adviseert om vanaf morgen alleen nog ouders, partners en kinderen bij de uitvaart aanwezig te laten te zijn. Maar grote uitvaartondernemingen als Monuta en DELA vinden de adviezen te ver gaan.

20.000 bedrijven willen werktijdverkorting

Ongeveer 20.000 bedrijven hebben vanwege de coronacrisis werktijdverkorting aangevraagd. Dat meldt een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij die bedrijven werken zo'n 300.000 mensen.

Vrijdag waren er ruim 5000 aanvragen voor werktijdverkorting bij het ministerie binnengekomen. De speciale website die het ministerie heeft opgezet over de regeling is onbereikbaar.

Van Nieuwenhuizen: begrip voor ingrijpend besluit Air France-KLM

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft begrip voor het besluit van Air France-KLM om de vloot de komende twee maanden bijna geheel aan de grond te houden. Ze spreekt van een ingrijpende stap. "Het toont aan hoe groot de impact is op de luchtvaartsector en de duizenden mensen die daar werken." Er is voortdurend overleg met KLM en ondersteuning, ook in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën.

Van Nieuwenhuizen zegt zich hard te maken voor de luchtvaartsector en zegt dat ze er alles aan doet om ook in Europees verband de sector en KLM te steunen. Woensdag is er een overleg met de Europese transportministers.

Creatieve internetcriminelen

Mooi dat ook oplichters en criminelen het coronanieuws op de voet volgen, maar wees verstandig en trap niet in hun phishingmailtjes over besmette bankpasjes....

Spanje van 7753 naar 8744 positief geteste mensen

De Spaanse autoriteiten hebben nieuwe cijfers bekendgemaakt. Het land telt nu 8744 geregistreerde besmette patiënten. Er zijn 297 mensen gestorven die het coronavirus hadden. Net als in ons land zijn dat vooral oudere mensen die al ziek waren.

Om ouders te ontzien bleef deze Friese school vandaag open

School wijkt af van vitale eis: 'Je moet ouders tijd geven het thuis te regelen'

Ook Albert Heijn vraagt: doe boodschappen zoals u dat normaal ook doet

Een distributiecentrum dat op volle toeren draait

Albert Heijn laat na vragen van de NOS weten dat vooral zeep, handgels en houdbare producten zoals pasta meer worden verkocht. Het bedrijf zegt dat winkels meerdere malen per dag bevoorraad worden en dat er hard gewerkt wordt om de schappen goed gevuld te houden.

"U kunt ons helpen door boodschappen te doen zoals u dat normaal ook doet", schrijft het bedrijf in een mail die naar klanten is gestuurd.

Sommige filialen van Jumbo hanteren kortere openingstijden, om ervoor te zorgen dat de bevoorrading kan doorgaan. Ook wordt er extra personeel gezocht, omdat meer medewerkers zich ziek melden en er meer mensen nodig zijn om lege schappen te vullen.

Minister Bruins: 1500 bedden op IC mogelijk

Met allerlei maatregelen kunnen in totaal 1500 plekken op de intensive care (IC) worden gerealiseerd. Dat schrijft minister Bruins voor Medische Zorg in een reactie op Kamervragen. Normaal zijn er in Nederland 1150 IC-bedden beschikbaar. De maatregelen die zorgen voor meer plek op de intensive care zijn:

 • Het afschalen van planbare zorg (patiënten die een operatie hebben ondergaan, liggen daarna vaak op de IC)
 • Ziekenhuispersoneel wordt op een andere manier ingezet, zodat IC-bedden die normaal niet bezet zijn, toch gebruikt kunnen worden
 • Defensie zorgt voor zeventig extra beademingsapparaten

In aanvulling op deze maatregelen zijn de ziekenhuizen nog meer maatregelen aan het onderzoeken, zoals de aanschaf van extra beademingsapparatuur, om de capaciteit verder uit te breiden tot uiteindelijk zo'n 2000 IC-bedden.

Bruins benadrukt dat tot nu toe ongeveer 160 patiënten opgenomen zijn (geweest) in een ziekenhuis, van wie minder dan de helft op de IC wordt verzorgd.

Even iets anders dan knutselen, spelen of lezen..?

De NPO heeft via NPO Start korte clips en hele afleveringen van Schooltv online gezet. De afleveringen zijn opgedeeld in leeftijdsgroepen.

Knutselen in plaats van naar school

Een foto die alles zegt over de problemen in de luchtvaart

Een vlucht van Schiphol naar Porto, vandaag

Verloskundigen gaan fysiek contact beperken

Verloskundigen gaan meer consulten telefonisch doen en minder controles in de praktijk houden. "We kijken goed wat nodig is. We zien dat heel veel zwangeren wel behoefte hebben aan contact met hun verloskundige en dat begrijpen we ook heel goed. Dus we spreken eigenlijk veel meer zwangeren dan we normaal doen", zegt Charlotte de Schepper, directeur van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.

Om fysiek contact te beperken, wordt gebruikgemaakt van technische hulpmiddelen. "Wanneer het medisch niet nodig is om bij een zwangere te zijn proberen we via beeldbellen of telefonisch contact te hebben." Alleen de medisch noodzakelijke zaken worden nog gedaan door verloskundigen die de zwangeren bezoeken. Er blijft wel fysiek contact bij de begeleiding en de controles. "Het zal alleen beperkt worden waar dat kan."

Verder is het advies om zo min mogelijk mensen mee te nemen naar controles. "Het liefst hebben we alleen contact met de zwangere, zonder de partner en zonder de kinderen erbij. Dat is niet altijd mogelijk, maar dat proberen we wel." Na bevallingen is bezoek in het ziekenhuis niet welkom. Het advies is die richtlijn ook na thuisbevallingen te volgen.

Nog even over kinderopvang en cruciale beroepen

De kinderopvang is voor tien tot twintig procent gevuld met kinderen van mensen in vitale beroepen, schat de Brancheorganisatie Kinderopvang. Naar omstandigheden verloopt het allemaal goed. "Het zijn nu nog een soort inregeldagen, na twee dagen gaan we kijken of we aanpassingen moeten doen", aldus een woordvoerder van de organisatie tegen persbureau ANP.

Hij merkt op dat er verwarring is over wie nu wel of niet recht heeft op opvang. De organisatie krijgt veelvuldig de vraag of één van de ouders of beide ouders in cruciale beroepsgroepen werkzaam moeten zijn.

"Als een ouder in een cruciale beroepsgroep werkt, maar de partner niet, dan is het dringende verzoek vanuit de overheid om het kind thuis op te vangen. Alleen als dit echt niet lukt dan kunt u een beroep doen op de school of kinderopvang zodat in overleg plek te bieden is", legt de organisatie uit.

Wat gebeurt er in politiek Den Haag vandaag?

Het Binnenhof in Den Haag is ook grotendeels verlaten

School dicht en jarig? De verjaardagsbakfiets!

Als je vandaag jarig bent kun je niet trakteren op school. Daarom bedacht de Hilversumse moeder van de zesjarige Suze een oplossing: de verjaardagsbakfiets, die de traktatie naar klasgenootjes thuis brengt.

De Hilversumse bakfiets

85 procent minder reizigers

Het openbaar vervoer heeft het aantal reizigers in de ochtendspits vandaag zien dalen met ongeveer 85 procent. Dat meldt branchevereniging OV-NL. De afgelopen dagen was het al buitengewoon rustig door de maatregelen tegen het coronavirus. Het aantal reizigers was al met ongeveer 50 procent gedaald.

De verwachting is dat de meeste dienstregelingen de komende periode aangepast worden in verband met de afname van het aantal reizigers en het stijgende aantal ziekmeldingen door ov-personeel. Elke vervoerder communiceert daar zelf over via de eigen website. Voor het stad- en streekvervoer zullen de aanpassingen vooralsnog vergelijkbaar zijn met weekend- en vakantiedienstregelingen.

Ook wordt meer aandacht besteed aan het schoonmaken van onder meer deurklinken en hoofdsteunen. In treinen met een toilet worden zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld. Ook is er extra aandacht voor het legen van prullenbakken.

Duitsland controleert aan de grens (maar niet die met Nederland)

Duitsland is begonnen met grenscontroles aan de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Die grenzen zijn grotendeels gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Reizigers die geen goede reden hebben om Duitsland binnen te gaan, worden aan de grens geweigerd. Mensen die de grens over moeten voor hun werk worden wel toegelaten. Ook gaat het vervoer van goederen gewoon door. In Duitsland is inmiddels bij ruim 4800 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn. Zeker twaalf patiënten zijn overleden.

Afstand bewaren

Op veel plaatsen in Europa is het advies dat mensen zo veel mogelijk afstand tot elkaar bewaren, anderhalve meter over het algemeen. Bij de halve marathon in Bath, in het Verenigd Koninkrijk, werd daar niet veel mee gedaan:

‘Steun je lokale restaurant of kroeg, koop een tegoedbon’

Op sociale media sporen mensen elkaar aan om tegoedbonnen te kopen bij lokale restaurants of het eten thuis te laten bezorgen. Zo komen de inkomsten van ondernemers niet helemaal stil te liggen.

Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen is bang dat veel ondernemingen failliet gaan nu zij de komende drie weken dicht moeten. In het televisieprogramma Op1 zei hij gisteravond dat hij rekent op vijftig procent omzetverlies voor de hele branche in 2020. Volgens hem zijn er daarom snel maatregelen nodig.